Ο Πούτιν στο Ιράν παρά τις φήμες για σχέδια δολοφονίας του...«Μα φυσικά και θα πάω στο Ιράν. Αν άκουγα τις υπηρεσίες ασφαλείας, τότε δεν θα έπρεπε να βγαίνω από το σπίτι μου». Με τα λόγια αυτά απάντησε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τη Γερμανία, όπου βρισκόταν σε συναντήσεις με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο ερώτημα που αιωρείτο χθες ως αργά το μεσημέρι στη Μόσχα για το εάν υπήρχε ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης ιστορικής επίσκεψής του στο Ιράν - την πρώτη μετά τη Διάσκεψη της Τεχεράνης, το 1943, στην οποία είχε λάβει μέρος ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν.
Αιτία των αναταράξεων υπήρξε η φήμη που διαδόθηκε ταχύτατα την Κυριακή το βράδυ ότι εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις είναι έτοιμες να δολοφονήσουν τον Πούτιν με επιθέσεις «καμικάζι». Από πού όμως βγήκε η συγκεκριμένη είδηση, η οποία μεταδόθηκε αρχικά από το ρωσικό πρακτορείο το Interfax, για να επιβεβαιωθεί χθες (χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες) από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας;
Stratfor
Το κέντρο αναλύσεων «Stratfor» θεωρεί πιθανό πίσω από τη διαρροή αυτή να βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Και αυτό διότι μπροστά στην οφθαλμοφανή όξυνση των αμερικανορωσικών σχέσεων, ο Τζορτζ Μπους το λιγότερο που θα επιθυμούσε είναι μια επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στον άσπονδο «φίλο» του και πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ!
Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, το οποίο έχει πάρει από χθες παγκόσμια διάσταση, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα ανάμεσα στους πέντε ηγέτες των χωρών που συνορεύουν με την Κασπία. Αν λοιπόν πράγματι η φήμη περί σχεδίου δολοφονίας του Πούτιν είναι δουλειά των Αμερικανών, τότε το θέμα τους γύρισε μπούμερανγκ, αφού η Ουάσιγκτον επεδίωκε είτε να μη γίνει η διάσκεψη είτε να μην γίνει αντικείμενο προσοχής. Κάτι, δηλαδή, που θυμίζει το γνωμικό του Αισώπου για το σπασμένο κέρατο της κατσίκας!
Πάντως, ο ίδιος ο Πούτιν, δείχνοντας να μένει σταθερός στο πρόγραμμά του, τόνισε πως θα συζητήσει με την ηγεσία του Ιράν το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, στο οποίο η Ρωσία είναι άμεσα αναμεμειγμένη. Συμπλήρωσε δε με νόημα πως η προσπάθεια εκφοβισμού της ηγεσίας ή του λαού του Ιράν είναι χωρίς προοπτική.
Η Μέρκελ
«Δεν θα φοβηθούν, πιστέψτε με», είπε, την ώρα που η συνομιλήτριά του Α. Μέρκελ τασσόταν εκ νέου υπέρ της επιβολής νέων, πιο αυστηρών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Τεχεράνης, εφόσον αυτή δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.
Το Κρεμλίνο θα συνεχίσει τις απευθείας επαφές του, ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα - όπως έγινε με τη Βόρεια Κορέα, η οποία δέχτηκε τελικά να ματαιώσει τα σχέδιά της για ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου. Κι αυτό, προφανώς, θέλει να το πιστωθεί πολιτικά η Μόσχα.
«Ασπίδα» Βερολίνου στις γερμανικές επιχειρήσεις
Δεν στρέφονται κατά των συμφερόντων της Ρωσίας τα σχέδια της κυβέρνησης του Βερολίνου να παρουσιάσει, μέχρι το τέλος του έτους, ένα πλαίσιο για την προστασία των γερμανικών επιχειρήσεων από τα ξένα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, διαβεβαίωσε χθες η Α. Μέρκελ τον συνομιλητή της Βλ. Πούτιν.
«Αυτό που μας απασχολεί είναι οι επενδύσεις σε τομείς που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και εάν σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται να λάβουμε πρόσθετα μέτρα», δήλωσε η Μέρκελ μετά τις διμερείς συνομιλίες που έγιναν στο Βισμπάντεν. Πρόσθεσε δε ότι «ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν και στη Ρωσία», αναφέροντας ως παράδειγμα ένα νόμο, ο οποίος απαγορεύει σε ξένους να αποκτήσουν τον έλεγχο πλειοψηφικών πακέτων ρωσικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα του Ν. Σαρκοζί.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε μάλιστα ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του να επιτρέψει σε γαλλικά κεφάλαια να εισέλθουν στην Gazprom - κι ο Πούτιν, με τη σειρά του, είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τον αεροναυπηγικό όμιλο της EADS.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ