Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

H Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν για την αντιπυραυλική ασπίδα τον Σεπτέμβριο

H Ρωσία και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν για την αντιπυραυλική ασπίδα τον Σεπτέμβριο

Aξιωματούχοι από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ θα συναντηθούν αρχές Σεπτεμβρίου για να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόταση της Μόσχας για από κοινού χρήση του ρωσικού σταθμού ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

"Θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Αζερμπαϊτζάν για τον σταθμό ραντάρ που βρίσκεται στη χώρα. Συζητούμε τώρα τις λεπτομέρειες για τον αθορισμό της ατζέντας," είπε ο Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mamedyarov.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις ρωσικές εγκαταστάσεις ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν ως αντιστάθμισμα στην πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στοιχεία της αντιπυραυλικής ασπίδας ου σχεδιάζουν στην Τσεχία και την Πολωνία.

Οι ρωσικές εγκαταστάσεις ραντάρ κατασκευάστηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και απέχουν μόλις 200 χιλιόμετρα από το Ιράν.

Η προσφορά του Ρώσου προέδρου προς τον Μπούς, παρόλο που χαρακτηρίστηκε ως "ενδιαφέρουσα" από τον Αμερικανό πρόεδρου, δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τους συμβούλους του, οι οποίοι θεωρούν πως το ρωσικό ραντάρ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα σχέδια τους για εγκατάσταση ραντάρ στην Ευρώπη.

Πηγή: Reuters

O σιίτης κληρικός Moqtada al-Sadr διεκδικεί την επιτυχία για την απόσυρση των Βρετανών από τη Βασόρα

O σιίτης κληρικός Moqtada al-Sadr διεκδικεί την επιτυχία για την απόσυρση των Βρετανών από τη Βασόρα

Ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Moqtada al-Sadr συνεχάρη σήμερα τους υποστηρικτές του για την επικείμενη απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων από την Βασόρα.

Τα βρετανικά στρατεύματα αναμένεται να εγκαταλείψουν την τελευταία τους βάση στην πόλη της Βασόρας και να αποσυρθούν στην αεροπορική βάση έξω από την πόλη, εντός των ερχόμενων εβδομάδων. Η βασική αιτία της απόσυρσης των Βρετανών είναι ο καθημερινός βομβαρδισμός τους από Σιίτες παραστρατιωτικούς με πυρά όλμων και ρουκέτες.

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται πως δεν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά πως αποφάσισαν να δώσουν τον έλεγχο στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του Σιίτη κληρικού θεωρούν αυτή την εξέλιξη ως νίκη των δυνάμεων τους.

"Όλοι ακούσαμε την απόφαση των Βρετανών να αποσυρθούν από το πολυαγαπημένο μας Ιράκ. Τα συγχαρητήρια αξίζουν σε μας, σε σας και στην τίμια αντίσταση," ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Moqtada al-Sadr.

Τον περασμένο Αύγουστο, όταν τα βρετανικά στρατεύματα απεχώρησαν από τη βάση τους στην πόλη Αμάρα, η πόλη αμέσως λεηλατήθηκε από τον τοπικό πληθυσμό και οι δυνάμεις του Sadr πραγματοποίησαν παρέλαση για να γιορτάσουν τη νίκη τους.

Αυτή τη στιγμή οι Σιίτες μαχητές αποτελούν τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους για τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις του Ιράκ, εφόσον επιτίθενται καθημερινά στις στρατιωτικές βάσεις και στις αυτοκινητιστικές φάλαγγες.

Η αμερικανική διοίκηση του Ιράκ προειδοποίησε τους Βρετανούς πως τυχόν απόσυρση τους θα αφήσει την πόλη στα χέρια των τοπικών ένοπλων συμμοριών.

Η Βρετανία διατηρεί δύναμη 500 στρατιωτών στο κέντρο της Βασόρας, σε ένα από τα παλάτια του πρώην δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Αλλοι 500 στρατιώτες στρατοπεδεύουν στο αεροδρόμιο της πόλης, οι οποίοι δέχονται και αυτοί καθημερινές επιθέσεις και σύντομα αναμένεται να εγκαταλείψουν τη βάση τους.

Πηγή: Kerkuk.NET


Απογοητευμένος για το Ιράκ δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαγδάτη

Απογοητευμένος για το Ιράκ δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαγδάτη

Η ΠΡΟΟΔΟΣ που έχει σημειωθεί στο Ιράκ σε βασικά πολιτικά θέματα είναι «πολύ απογοητευτική», δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη Ράιαν Κρόκερ.

«Η πρόοδος σε εθνικά θέματα υπήρξε πολύ απογοητευτική και αυτή η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική για εμάς, για τους Ιρακινούς και για τους ιρακινούς ιθύνοντες», είπε ο αμερικανός διπλωμάτης σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Οι κρίσεις του αυτές έγιναν καθώς τόσο ο κ. Κρόκερ όσο και ο στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, Ντέιβιντ Πετρέους πρόκειται να παρουσιάσουν ενώπιον του Κογκρέσου τις απόψεις τους για την κατάσταση στο Ιράκ τώρα, μετά και από την εφαρμογή της νέας στρατηγικής του προέδρου Μπους για τη χώρα αυτή.

«Θα έλεγα ότι εάν δεν υπάρξει μια σοβαρή συμφιλίωση κάτι που δεν ενδιαφέρει μόνο τους επικεφαλής πολιτικούς αλλά κυρίως όλη την υπόλοιπη κοινωνία, θα χρειαστεί πολύ χρόνος για τη βελτίωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο κ. Κρόκερ.

Εκτίμησε στη συνέχεια ότι αν και γενικώς η βία έχει κάπως μειωθεί την τελευταία περίοδο έχουν σημειωθεί «ιδιαίτερα ειδεχθείς επιθέσεις».

«Όλα αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η βία, οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί Ιρακινοί, όλα αυτά δε μπορεί να ξεχαστούν μέσα σε μερικές εβδομάδες», εκτίμησε καταλήγοντας ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μπαϊκάλ: η Δημοκρατία μας κινδυνεύει

Μπαϊκάλ: η Δημοκρατία μας κινδυνεύει

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Ντενίς Μπαϊκάλ δήλωσε χθες πως το κοσμικό κράτος της Τουρκίας, το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες Ισλαμικές χώρες, κινδυνεύει.

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για τον νέο πρόεδρο της χώρας, ο Μπαϊκάλ είπε πως δεν πιστεύει ότι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ είναι πιστός στις αρχές της δημοκρατίας.

Επανέλαβε επίσης πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για να μην θεωρηθεί συνυπεύθυνο σε μια "επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας διαδικασία."

Τέλος, άσκησε κριτική στο Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα (DSP) για την απόφαση του να συμμετάσχει στην ψηφοφορία με δικό του υποψήφιο.

Πηγή: Dunya Haber Sayfasi

ΚΟΠ - ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ – ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

ΚΟΠ - ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ – ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

Το καθεστώς των τουρκοκυπριακών ποδοσφαιρικών σωματείων θα τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Ζυρίχη, μεταξύ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ΟΥΕΦΑ) της ΚΟΠ και των Τουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Μάριος Λευκαρίτης, εκ των Αντιπροέδρων της ΟΥΕΦΑ και επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ, ανέφερε πως στόχος της συνάντησης αυτής ``είναι να εξεταστεί το καθεστώς των Τ/Κ και πώς μπορούμε εμείς ως ΚΟΠ να βοηθήσουμε τους Τ/Κ να έχουν περισσότερες δυνατότητες να παίζουν ποδόσφαιρο``. Τόνισε, ωστόσο, πως το γεγονός ότι η ΚΟΠ είναι η μόνη αναγνωρισμένη αρχή ποδοσφαίρου στην Κύπρο ``δεν αλλάζει με τίποτα`` και πρόσθεσε ότι ``η μοναδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που βρίσκεται στην Κύπρο είναι η ΚΟΠ και δεν πρόκειται να αναγνωριστεί καμία άλλη ομοσπονδία``.

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση θα τεθεί θέμα διενέργειας φιλικών ή επίσημων αγώνων από πλευράς Τ/Κ, ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι ``η ατζέντα (της συνάντησης) είναι ανοικτή και το θέμα είναι πώς θα βοηθήσουμε (η ΚΟΠ)``, τονίζοντας ωστόσο πως ``ό,τι και να γίνει θα είναι με τη συγκατάθεση της ΚΟΠ``. ``Αν δεν συγκατατεθεί η ΚΟΠ δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε``, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη, στη συνάντηση θα συμμετέχουν η ΚΟΠ, οι Τ/Κ, εκπρόσωποι της ΟΥΕΦΑ, ο ίδιος και ο Σενές Ερζίκ, Τούρκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών κας Ερατούς Κοζάκου - Μαρκουλλή και του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κ. Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η κα Μαρκουλλή είπε ότι με τον κ. Τσιζόφ είχε μια «πολύ θερμή και ενδιαφέρουσα συνάντηση», αλλά και «πολύ φιλική συνομιλία για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ και άλλα διεθνή θέματα μέσα σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα που επαναβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τις εξαίρετες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας», είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

Από πλευράς του ο κ. Τσιζόφ είπε ότι «συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν άμεσα τις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ και ενημερώθηκα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι «παρακολουθώ τα γεγονότα από τις Βρυξέλλες. Πάντοτε βλέπουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως φίλη της Ρωσίας. Με την κα Υπουργό είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και θα συνεχίσουμε επαφές», είπε ο κ. Τσιζόφ.

Ερωτηθείς αν διαβλέπει προοπτικές για λύση του Κυπριακού ιδιαίτερα και μετά τη σημερινή συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων κ.κ. Τζιωνή και Περτέβ, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι «η σημερινή μου θέση δεν μου επιτρέπει να κάνω επίσημα σχόλια για το Κυπριακό, αλλά το θέμα με ενδιαφέρει.

Ως προς τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης θα πρέπει να δούμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τύχη της χώρας, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή», είπε ο κ. Τσιζόφ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τη Ρωσία σε σχέση με το θέμα των ερευνών για την ανόρυξη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι «το θέμα είναι εκτός της αρμοδιότητάς μου, αλλά γνωρίζω τις εξελίξεις στο θέμα αυτό το οποίο έχει διάφορες πτυχές.

Η μία είναι η πολιτική πτυχή από την άποψη του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, η οικονομική, αλλά και η τεχνολογική πτυχή διότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο δεν είναι από τις πιο εύκολες σε ό,τι αφορά τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, αφού η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες που διαθέτουν διάφορες εταιρείες περιλαμβανομένων και ρωσικών εταιρειών».

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα που δημιουργήθηκε στην Πύλα με το κατοχικό καθεστώς, η κα Μαρκουλλή είπε ότι «έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά διαβήματα εδώ στην Κύπρο και από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και από το
Υπουργείο Εξωτερικών». Πρόσθεσε ότι «έχω δώσει σήμερα οδηγίες να γίνουν εντονότατα διαβήματα και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Έθνη στο ανώτατο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως είπε η κα Μαρκουλλή «είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο παρακολουθούμε πολύ στενά. Είναι πολύ ανησυχητικές οι απειλές του τουρκικού κατοχικού στρατού όχι μόνο εναντίον των κατοίκων της Πύλας, αλλά και εναντίον των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά είναι σοβαρά πράγματα τα οποία αντιμετωπίζουμε με όλη τη σοβαρότητα», είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείσα σχετικά με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ για το θέμα των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, η κα Μαρκουλλή είπε ότι «η Τουρκία και ιδιαίτερα ο τουρκικός στρατός αντί να ασχολείται με την κατοχή της Κύπρου και το πώς θα αποσύρει άμεσα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, όπως επιβάλλουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ασχολείται με φαντάσματα. Πρόκειται πραγματικά για μύθους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα στοιχείο αλήθειας και σοβαρότητας», κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Ο Σεζέρ προεδρεύει για τελευταία φορά του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ο Σεζέρ προεδρεύει για τελευταία φορά του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει σήμερα την τελευταία του συνεδρία υπό την προεδρία του απερχόμενου προέδρου της χώρας Αχμέτ Σεζέρ.

Το Συμβούλιο θα απασχοληθεί με τις τοπικές και διεθνείς εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία εν σχέσει με την απειλή του ΠΚΚ. Θα συζητηθεί επίσης η ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για την τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου υπό την προεδρία του Σεζέρ.

Πηγή: Kuwait News Agency

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης δεν φέρουν πυρηνικά κατά τη διάρκεια των πτήσεων

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης δεν φέρουν πυρηνικά κατά τη διάρκεια των πτήσεων

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης δεν φέρουν πυρηνικά κατά τη διάρκεια των πτήσεων, δήλωσε ο Υποδιοικητής του Στόλου των βομβαρδιστικών Anatoly Zhikharev.

"Όλα τα αεροπλάνα ατού του τύπου είναι εξοπλισμένα με εκπαιδευτικούς πυραύλους. Οι συνεχείς περιπολίες ξανάρχισαν μετά από ένα διάλειμμα που διήρκεσε από το 1992 στις 17 Αυγούστου, έπειτα από απόφαση του Διοικητή του Στόλου και του πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας," ανέφερε ο Zhikharev.

"Οι πτήσεις πραγματοποιούνται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και περιλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης, εναέριο ανεφοδιασμό και αντιμετώπιση των μαχητικών του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών," πρόσθεσε.

"Συνεχίζουμε την παράδοση που καθιερώθηκε κατά τη σοβιετική εποχή και διενεργούμε πτήσεις στα βορειοανατολικά του Ατλαντικού Ωκεανού, πάνω από τη Νορβηγική, τη Βόρεια και την Ιαπωνική Θάλασσα και πέρα του Βορείου Πόλου και των Αλευτιανών Νήσων," δήλωσε και πρόσθεσε πως "τα ρωσικά αεροσκάφη δεν παραβιάζουν τον εναέριο χώρο άλλων χωρών...δεν υπάρχει καμιά απειλή για την εθνική τους κυριαρχία."

Πηγή: ITAR-TASS

Κινήσεις με ψυχροπολεμικό στυλ

Κινήσεις με ψυχροπολεμικό στυλ

Η Μόσχα επαναλαμβάνει τις περιπολίες βομβαρδιστικών εξοπλισμένων με πυρηνικά στη Μεσόγειο

Αεροπορικές επιχειρήσεις από το τελευταίο της αεροπλανοφόρο, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», ξεκίνησε η Ρωσία, ύστερα από διάλειμμα δύο ετών, σηματοδοτώντας την ανανεωμένη στρατηγική παρουσία της χώρας στη διεθνή σκηνή, δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για επανάληψη των περιπολιών -εξοπλισμένων με πυρηνικά- βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης. Την ίδια ώρα, η επάνοδος του «Κουζνέτσοφ» στην ενεργό δράση αποτελεί μέρος της προσπάθειας των Ρώσων να αποκτήσουν και πάλι ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, την οποία εγκατέλειψαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Απάντηση σε ΗΠΑ

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Μόσχας να επαναλάβει τις ψυχροπολεμικές αεροπορικές περιπολίες επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να αμφισβητήσει την αμερικανική πρωτοκαθεδρία και τη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. «Η απόφαση για επανάληψη των περιπολιών είχε ληφθεί εδώ και μήνες, αλλά ανακοινώθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών της Κεντρικής Ασίας, που φιλοξένησε και ιστορικά σινο-ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια. Η ρωσική πρωτοβουλία είναι πολύ επικίνδυνη. Τα αεροσκάφη αυτά θα πετούν με πυρηνικές βόμβες και σε γεωγραφικά σημεία από τα οποία μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ», λέει ο ανεξάρτητος αναλυτής, Πάβελ Φελγκενχάουερ. Αν και ο πρόεδρος Πούτιν δεν μίλησε συγκεκριμένα για πυρηνικά όπλα στα βομβαρδιστικά, οι δηλώσεις του δεν άφηναν καμία αμφιβολία για τη γόμωση των βομβών που θα μεταφέρουν τα αεροσκάφη.

Η ανακοίνωση για επανάληψη των εξοπλισμένων περιπολιών και η επανενεργοποίηση του «Κουζνέτσοφ» δεν είναι παρά τα πιο πρόσφατα βήματα της ρωσικής πρωτοβουλίας για ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Το πρώτο σημάδι αυτής της πολιτικής στάσης είχε δώσει ο πρόεδρος Πούτιν, σε ομιλία του τον Φεβρουάριο στο Μόναχο.

Μιλούν για κομπασμούς

Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν τη ρωσική υπαναχώρηση από τη συμφωνία περιορισμού των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, την ανάπτυξη νέας γενιάς βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων, την απειλή ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα γίνουν πάλι στόχος των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων και την προοπτική ανάπτυξης ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο. Οι ειδικοί, όμως, δεν είναι ομόφωνοι στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν τα κίνητρα του Κρεμλίνου, με μερίδα αναλυτών να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε ενώπιον ακίνδυνων κομπασμών του Πούτιν. «Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να μην αντιδράσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ηταν πολύ σημαντικό για τη Μόσχα να αποδείξει ότι μπορεί ακόμη να πλήξει στόχους επί αμερικανικού εδάφους χάρη στα βομβαρδιστικά της», λέει ο Βλαντιμίρ Γεβσέγεφ, αναλυτής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Συνάδελφοί του αναφέρουν μάλιστα ότι η απόφαση του Κρεμλίνου για επανάληψη των περιπολιών βομβαρδιστικών αεροσκαφών αποτελεί ευθεία απάντηση στα σχέδια της Ουάσιγκτον για ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο δρ Γεβσέγεφ επιμένει, όμως, ότι η πρόσφατη αμυντική πρωτοβουλία της Μόσχας δεν αποτελεί επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, βασιζόμενος στα επίσημα ανακοινωθέντα των δύο κυβερνήσεων, που υποβαθμίζουν τη σημασία των κινήσεων αυτών, χαρακτηρίζοντάς τις «επιχειρήσεις ρουτίνας».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επανέρχεται η Ρωσία στις απειλές προς Τσεχία για την αντιπυραυλική ασπίδα

Επανέρχεται η Ρωσία στις απειλές προς Τσεχία για την αντιπυραυλική ασπίδα

Ανεβάζει ξανά η Ρωσία την ένταση γύρω απο τη σχεδιαζόμενη επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη, προειδοποιώντας διά του επικεφαλής Ενόπλων Δυνάμεων την Τσεχία ότι θα κάνει «μεγάλο σφάλμα» εάν συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τσεχία έχει αποδεχθεί κατ' αρχήν αίτημα των ΗΠΑ για την εγκατάσταση στο έδαφός της βάσης ραντάρ της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, σχεδιασμένης -κατά την κυβέρνηση Μπους- για την αναχαίτιση και εξουδετέρωση εχθρικών πυραύλων από κράτη όπως το Ιράν ή η Βόρειος Κορέα.

«Λέμε ότι θα είναι μεγάλο λάθος της κυβέρνησης της Τσεχίας να εγκαταστήσει αυτά τα ραντάρ στο έδαφος της χώρας» τόνισε ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι έπειτα από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Τσέχο υφυπουργό Αμυνας, Μάρτιν Μπάρτακ, στη Μόσχα.

Ρωσία και ΗΠΑ έχουν ανταλλάξει επί μακρόν απειλές και προειδοποιήσεις με φόντο την επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία, κίνηση την οποία η Μόσχα εκλαμβάνει ως απειλή για τις στρατηγικές ισορροπίες προχωρώντας σε «αντίποινα», περιλαμβανομένης της απόσυρσης από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές

Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Η Ινδονησία εξασφάλισε δάνειο $1 δισεκατομμυρίου για την προμήθεια ρωσικών όπλων

Η Ινδονησία εξασφάλισε δάνειο $1 δισεκατομμυρίου για την προμήθεια ρωσικών όπλων

Η Ινδονησία πήρε δάνειο $1 δισεκατομμυρίου από τη Ρωσία για την προμήθεια ρωσικών υποβρυχίων και ελικοπτέρων.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας θα χρησιμοποιήσει το ποσό του δανείου για την αγορά 10 ελικοπτέρων ΜΙ-17, 5 ελικοπτέρων ΜΙ-35Ρ, 2 υποβρυχίων, 20 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και οπλικά συστήματα για τα 4 μαχητικά Sukhoi που εντάχθηκαν ήδη στην πολεμική αεροπορία της χώρας.

Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 2007 και το 2010.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση αξιωματούχων των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, η αντιπροσωπεία της Ινδονησίας εξέφρασε την πρόθεση της για προμήθεια ακόμη 6 μαχητικών Sukhoi, τριών SU-27SKM και τριών SU-30MK2.

Η Ινδονησία έχει αγοράσει μέχρι στιγμής μόλις 4 μαχητικά Sukhoi και επιθυμεί να συμπληρώσει τουλάχιστον μια μοίρα από τέτοια αεροσκάφη.

Η αγορά των Sukhoi κοστολογείται γύρω στα $355 εκατομμύρια και η συμφωνία δεν θα συμπεριληφθεί στο δάνειο του $1 δισεκατομμυρίου που εξασφάλισε η Ινδονησία.

Πηγή: People's Daily

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τη δέσμευση τους για τριμερή συνεργασία εναντίον του ΠΚΚ

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τη δέσμευση τους για τριμερή συνεργασία εναντίον του ΠΚΚ

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν από την Άγκυρα τη δέσμευση τους να συνεργαστούν με την Τουρκία στον αγώνα της για καταπολέμηση του ΠΚΚ, μέσα στα πλαίσια ενός τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα στην Άγκυρα, τη Βαγδάτη και την Ουάσινγκτον, για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής που πρεσβεύουν για την Τουρκία τα μέλη του ΠΚΚ που στρατοπεδεύουν στο Βόρειο Ιράκ.

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην Άγκυρα Joseph Ralston δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν στον αντιτρομοκρατικό αγώνα της Άγκυρας κατά του ΠΚΚ.

"Έχουμε ακούσει με ικανοποίηση τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ - Μαλίκι, ο οποίος δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση του ΠΚΚ. αναμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης," πρόσθεσε ο Ralston.

Πηγή: Today's Zaman

Μουσουλμάνος από τη Δυτική Θράκη ζητά την αναγνώριση του ως μουφτή της Ρόδου

Μουσουλμάνος από τη Δυτική Θράκη ζητά την αναγνώριση του ως μουφτή της Ρόδου

Μουσουλμάνος από τη Δυτική Θράκη ζητά την αναγνώριση του ως μουφτή της Ρόδου. Ο İsmail Çakıroğlu, ιμάμης στο τέμενος του İbrahim Paşa, του μοναδικού μουσουλμανικού τεμένους που λειτουργεί στη Ρόδο, ζητά εδώ και χρόνια την αναγνώριση του ως του επίσημου μουφτή στη Ρόδο και ισχυρίζεται πως οι Ελληνικές Αρχές τον αγνοούν. Όπως αναφέρει, στη Ρόδο και στο Istanköy υπάρχουν γύρω στους 5000 Μουσουλμάνοι και έχουν ανάγκη από ένα γραφείο για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών τους αναγκών.

"Ενέτεινα τις προσπάθειες μου όταν συνειδητοποίησα πως η Ρόδος έχει γραφείο για το μουφτή, αλλά αυτό δεν χρησιμοποιείται," δήλωσε ο Çakıroğlu.

Πηγή: Turkish Daily News

Τούρκος πρωθυπουργός: Ο στρατός δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην πολιτική

Τούρκος πρωθυπουργός: Ο στρατός δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην πολιτική

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν προειδοποίησε τον στρατό να μείνει μακριά από την πολιτική και να μην αναμειχθεί στη διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου της χώρας.

"Ο στρατός πρέπει να αρκεστεί στο ρόλο που του ορίζει το Σύνταγμα," δήλωσε χθες ο Ερτογάν. "Εάν πιστεύουμε στη δημοκρατία, δεν πρέπει να αναμειγνύουμε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στην πολιτική. Για εμάς ο θεσμός των ενόπλων δυνάμεων είναι ιερός...(αλλά) έχουν τη δική τους θέση, όπως οι πολιτικοί έχουν τη θέση τους στη δημοκρατία," πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα άρχισε στην Τουρκία η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας.

Πηγή: Khaleej Times

Τέσσερις για τον Χριστάκη

Τέσσερις για τον Χριστάκη

Σε νέα φάση οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης του

Τέσσερις νέοι μάρτυρες, με στοιχεία για τον μικρό Χριστάκη Γεωργίου, παρουσιάστηκαν ήδη πρόθυμοι να συνδράμουν στη διακρίβωση της τύχης του μικρού αγνοούμενου από το Παλαίκυθρο. Κι αυτό μετά τα δημοσιεύματα του "Π" σχετικά με την τελευταία ιστορία με τον Χακάν Κουτεβού από τα Άδανα.
Τα ρεπορτάζ για τις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης του μικρού αγνοούμενου από το Παλαίκυθρο Χριστάκη Γεωργίου και το θρίλερ που διαδραματίστηκε από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ξεπέρασαν τα όρια της ε/κ πλευράς, καθώς ασχολήθηκε με αυτά τόσο ο τ/κ Τύπος όσο και ο τουρκικός. Έτσι και με δεδομένο πλέον ότι η διαδικασία των εκταφών που βρίσκεται σε εξέλιξη εισπράττεται θετικά από τον απλό κόσμο και στις δύο κοινότητες, ήταν μάλλον φυσικό ανάμεσα στις εκατοντάδες των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μηνυμάτων να υπάρχουν και μερικά πολύ ενδιαφέροντα που τελικά αποδείχθηκαν εξαιρετικά σημαντικά.

Ήσαν εκεί
Πρόκειται περί ανθρώπων που συνδράμουν ήδη στο ζήτημα με ουσιαστικές μαρτυρίες για τάφους αγνοουμένων στα κατεχόμενα. Κάποιοι εξ αυτών των μαρτύρων έχουν άμεση σχέση και με την περίπτωση του Χριστάκη Γεωργίου. Οι μάρτυρες στους οποίους αναφερόμαστε ήταν παρόντες για κάποιους λόγους -που εκ των πραγμάτων- δεν μπορούμε τώρα να αποκαλύψουμε, τον Αύγουστο του 1974 στο Δίκωμο. Γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις σχετικά με τους τραυματίες και τους νεκρούς που μεταφέρθηκαν εκεί και δήλωσαν πρόθυμοι να συνδράμουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση και της τύχης του 5χρονου τότε Χριστάκη Γεωργίου, εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη συμπάθεια στο πρόσωπο της τραγικής μάνας του Χριστάκη, Μυροφόρας. Η διαδικασία της συλλογής και της αξιολόγησης των πληροφοριών από τους νέους αυτούς μάρτυρες βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα αποδίδει σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Π". Γι' αυτό και επειδή δεν θέλουμε να προκαλέσουμε οποιαδήποτε επιπλοκή αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες, διαβεβαιώνουμε ότι εντός ολίγων ημερών θα παραθέσουμε όλες τις εξελίξεις που οδηγούν στη νέα αυτή φάση για διακρίβωση της τύχης του μικρού παιδιού. Όπως και σε κάθε προηγούμενη φάση της συγκεκριμένης υπόθεσης έτσι και σε αυτήν η οικογένεια της κ. Μυροφόρας Γεωργίου έχει ήδη ενημερωθεί. Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω σε λεπτομέρεια, γράφαμε χθες ότι "το αποτέλεσμα του DNA, που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Λονδίνο δεν είναι το τέλος της ιστορίας του 5χρονου αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου. Μετά τη δημοσίευση από τον "Π" της ιστορίας με τον Χακάν Κουτεβού, καινούργια στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια μετά από μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες στο Δίκωμο την 17η Αυγούστου 1974".

Εκατοντάδες αναγνώστες
Η ανταπόκριση που υπήρξε από τους αναγνώστες του "Π", σχετικά με τα ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε, ήταν πραγματικά συγκινητική και ευχαριστούμε για τα θερμά σας λόγια. Θα πρέπει να σημειώσουμε, σχολιάζοντας πολλά από τα μηνύματά σας, ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων DNA, καθότι το συγκεκριμένο Κέντρο του Λονδίνου θεωρείται ένα από τα πλέον αξιόπιστα στον κόσμο και η διαδικασία έγινε σύμφωνα με όλα όσα προνοούνται και από τη σχετική δεοντολογία, αλλά και από τη νομοθεσία. Γι' αυτό παραθέτουμε ολόκληρο το έγγραφο με την εξέταση του DNA από το DNA Diagnostics Center στο Χάμμερσμιθς. Σε ό,τι αφορά το φωτογραφικό υλικό που έχουμε στο αρχείο μας από την τετράμηνη έρευνα είναι ογκώδες και εκ των πραγμάτων στη χθεσινή έκδοση δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιήσουμε άλλες πέραν των 20 φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν. Παραθέτουμε ακόμα μερικές στη σημερινή μας έκδοση από τη διαδικασία λήψης των δειγμάτων DNA από την κ. Μυροφόρα και τον Χακάν Κουτεβού.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δικάζονται οι συνεργάτες του Σαντάμ

Δικάζονται οι συνεργάτες του Σαντάμ

Άρχισε το πρωί της Τρίτης στη Βαγδάτη η δίκη των πρώην συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίοι κατηγορούνται για την αιματηρή καταστολή λαϊκής εξέγερσης που είχε ξεσπάσει στο σιιτικό νότιο Ιράκ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που άρχισαν το Μάρτιο του 1991, όταν τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούσαν από το Κουβέιτ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ο ξάδελφος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλι Χασάν αλ-Μαζίντ γνωστός ως "Χημικός Αλί", ο οποίος χρησιμοποίησε χημικά όπλα για την εξόντωση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ