Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Μοttaki: Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν ένα πόλεμο εναντίον του Ιράν

Μοttaki: Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν ένα πόλεμο εναντίον του Ιράν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Manouchehr Mottaki δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσουν ένα πόλεμο εναντίον του Ιράν λόγω της αντίθεσης των Αμερικανών πολιτών και της κατάστασης που επικρατεί στο Ιράκ.

Υπεραμύνθηκε επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του αναφέροντας πως έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για αλαζονεία και πως διεξαγάγουν ψυχολογικό πόλεμο κατά του Ιράν.

"Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να εμπλακούν σε ένα νέο πόλεμο στην περιοχή, ο οποίος θα στραφεί εναντίον των Αμερικανών φορολογούμενων," δήλωσε ο Μοttaki κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως ανέφερε, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον ικανή να επιβάλλει τη θέληση της στη Μέση Ανατολή, το Ιράν όμως πρέπει να λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα.

"Οποιαδήποτε χώρα που στηρίζεται στην άμυνα και τις ηθικές της αρχές πρέπει να είναι προετοιμασμένη," είπε.

"'Εχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα τους Αμερικάνους τα τελευταία δύο χρόνια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που πάρουν μια τέτοια τρελή απόφαση εναντίον της χώρας μας," είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή αντίδραση του Ιράν, αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα αμυνθεί το Ιράν.

"Προτιμώ να μιλώ για την ειρήνη και όχι για τον πόλεμο," ήταν η απάντησή του.

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, Ο Μοttaki ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να αποκτήσει το Ιράν πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια, λέγοντας πως ο εμπλουτισμός ουρανίου εμπίπτει στα νόμιμα δικαιώματα του Ιράν για απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας για ειρηνικούς σκοπούς.

Τέλος πρόσθεσε πως πολιτική της Τεχεράνης είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς την επέμβαση ξένων δυνάμεων.

Πηγή: Washington Post


Για σκληρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν πιέζει η γαλλική κυβέρνηση

Για σκληρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν πιέζει η γαλλική κυβέρνηση

Επιμένοντας σε σκληρή γραμμή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ καλεί τους εταίρους του στην ΕΕ να μελετήσουν τη διεύρυνση των υφισταμένων κυρώσεων στον ιρανικό τραπεζικό τομέα πριν από οποιαδήποτε νέα απόφαση του ΟΗΕ. Προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη και από τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

«Αυτά τα νέα μέτρα, που προέρχονται από τον πιο σημαντικό του εμπορικό εταίρο, θα πρέπει να αποσκοπούν στην αύξηση των πιέσεων στο Ιράν, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα» σημειώνει ο Κουσνέρ σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Reuters.

«Αρχικά, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε νέες οντότητες, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, και νέους ιδιώτες στον υπάρχοντα ευρωπαϊκό κατάλογο με περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει και απαγορεύσεις αδειών εισόδου» επισημαίνει, ζητώντας τη διεξαγωγή συζήτησης για τα μέτρα αυτά σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και η Γερμανία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να αναβάλλουν την ψηφοφορία για την επιβολή νέων κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ρόλο διαμεσολαβητή ανέλαβε εκ νέου ο Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος προειδοποίησε την Τετάρτη την Τεχεράνη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλιώς θα επιβληθούν νέες κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα έως τα τέλη του έτους.

Το Ιράν παγίως δηλώνει ότι περαιτέρω κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα και θα τις αγνοήσει.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος επιτετραμμένος στην Τεχεράνη εκλήθη την Τετάρτη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία για τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις του Μπερνάρ Κουσνέρ. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε, δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι ο Κουσνέρ κατηγόρισε το Ιράν ότι επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί ακόμη και για ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράν.

Πηγή: in.gr


Ανησυχίες ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Ανησυχίες ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην ΠΓΔΜ δεν συμβάλει στην πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και θέτει υπό αμφισβήτηση την αναμενόμενη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιούν, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ» πηγές από τη Συμμαχία στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ προκαλεί πολιτική αστάθεια στη χώρα, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το μήνυμα θα διαβιβαστεί από το ΝΑΤΟ στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι, πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, από τη Συμμαχία προειδοποιούν ότι η τελική απόφαση που αφορά την πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη δεν έχει ληφθεί και δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα συμβεί αυτό. Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ παρακολουθούν επισταμένως την κατάσταση και ανταλλάσσουν πληροφορίες, με τη βοήθεια των διπλωματικών τους αρχών στα Σκόπια.

Στις αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τα Σκόπια και η Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ και ακολούθως ο Βρετανός ομόλογός της. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ομάδα της Συμμαχίας, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η ΠΓΔΜ μπορεί να αναμένει ενθαρρυντικό μήνυμα από τη διάσκεψη αυτή μόνο στην περίπτωση που μέχρι τότε υπάρξει πρόοδος στον πολιτικό διάλογο και στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το πολιτικό κλίμα στην ΠΓΔΜ δεν βελτιωθεί και μάλιστα εσπευσμένα, δεν αποκλείεται η Συμμαχία να της απευθύνει πρόσκληση για ένταξη, εισάγοντας, όμως, ειδικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως η χώρα ίσως δεχθεί πρόσκληση για ένταξη, τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, αλλά κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που συνήθως διαρκούν από έξι μέχρι δώδεκα μήνες, να της επιβληθεί κατάλογος με συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κατά τις πηγές της εφημερίδας, η εκδοχή αυτή δεν είναι θετική, διότι αυτό σημαίνει πως η ΠΓΔΜ θα βρίσκεται σε αβεβαιότητα έως το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η τελική απόφαση θα γνωστοποιηθεί το 2009.

Οι αρνητικές εξελίξεις για την ΠΓΔΜ επιβεβαιώνονται και από τον ειδικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε σημερινό του άρθρο στην «Ντνέβνικ» υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει κανείς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις ή να βρίσκεται στα πράγματα ώστε να συμπεράνει πως, όσον αφορά την πορεία μας και την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. με τα επεισόδια στη Βουλή) κάναμε αρκετά βήματα πίσω, αντί να οδεύουμε εμπρός ολοταχώς».

Εξάλλου σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουτρίνσκι Βέσνικ», η οποία επικαλείται πηγές από την έδρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζεται πως το μήνυμα που θα διαβιβαστεί στον κ. Τσερβένκοφσκι θα είναι το εξής: «Για μια χώρα που οδεύει προς την αποσταθεροποίησή της δεν υπάρχει θέση ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην ΕΕ».

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχετικές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΑΣΕ Μαρκ Περίν ντε Μπρισαμπό, ο οποίος χθες, στα Σκόπια, προειδοποίησε πως τα πρόσφατα επεισόδια μπορεί να αποδειχθούν επιζήμια για τις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ: την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για τα βίαια επεισόδια στη Βουλή και την κακοποίηση των δημοσιογράφων, αλλά και την ελπίδα πως αυτά δεν θα επαναληφθούν.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προβάδισμα Τ.Παπαδόπουλου και τρίτη θέση σε Δ.Χριστόφια δίνει νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα Τ.Παπαδόπουλου και τρίτη θέση σε Δ.Χριστόφια δίνει νέα δημοσκόπηση

Σταθερό προβάδισμα του Τάσσου Παπαδόπουλου εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2008 δίνει νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Έκπληξη η τρίτη θέση για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με ελάχιστη, πάντως, διαφορά από τον Ι.Κασουλίδη.

Συγκεκριμένα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος λαμβάνει 32,9%, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης 27,6% , ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας 27,5% και ο Κώστας Θεμιστοκλέους 0,4%.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 11,6%.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία «SYMMETRON» με τη χρήση κάλπης την περίοδο 13-26 Σεπτεμβρίου 2007, σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το δείγμα ήταν άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Η δημοσκόπηση ήταν ποσοτική, η δειγματοληψία αναλογική, στρωματοποιημένη και το μέγεθος του δείγματος ήταν 1.200 άτομα.

Πηγή: in.gr


Αμερικανός γερουσιαστής προειδοποιεί τα Σκόπια για διακοπή βοήθειας

Αμερικανός γερουσιαστής προειδοποιεί τα Σκόπια για διακοπή βοήθειας

Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ που αναπτύσσεται τον τελευταίο χρόνο στο Κογκρέσο γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων συνεχίσθηκε όταν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος παρακολουθεί στενά και παρεμβαίνει συχνά στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, καθυστέρησε και μάλιστα απείλησε να ακυρώσει την παροχή αμερικανικής βοήθειας ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς την ΠΓΔΜ.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ αξιοποίησε κοινοβουλευτικές δυνατότητες που παρέχει η θέση του ως μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Τελικά, ο κ. Μενέντεζ επέτρεψε να προχωρήσει διαδικαστικά το θέμα, συνδέοντας την απελευθέρωση της βοήθειας με ένα σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια ότι δεν πρέπει να αναμένουν αμερικανική βοήθεια η οποία απαιτεί έγκριση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, αν δεν σταματήσουν τις εθνικιστικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, όπως την προπαγάνδα και την άρνηση να συμμορφωθούν με την πολιτική του ΟΗΕ για τη διαπραγμάτευση τελικής ονομασίας με την Ελλάδα.

Το ηγετικό στέλεχος της Γερουσίας και συμπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον έχει στο παρελθόν υλοποιήσει ανάλογες προειδοποιήσεις, καθυστερώντας τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι να υπάρξει πρόοδος σε κάποιο ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος. Πρόσφατα ενεργοποιήθηκε για να προχωρήσει από πλευράς Στέιτ Ντιπάρτμεντ η διαδικασία και να υποβληθεί θετική πρόταση προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να συμπεριληφθούν οι Έλληνες πολίτες στο πρόγραμμα απαλλαγής από θεωρήσεις των διαβατηρίων τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βορειοκορεατική δέσμευση για πλήρη αποπυρηνικοποίηση έως τα τέλη του έτους

Βορειοκορεατική δέσμευση για πλήρη αποπυρηνικοποίηση έως τα τέλη του έτους

Η Βόρειος Κορέα δεσμεύθηκε να παραδώσει τον πλήρη φάκελο του πυρηνικού της προγράμματος και να αχρηστεύσει τον κεντρικό αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν έως την 31η Δεκεμβρίου. Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ. Ικανοποίηση εκφράζει ταυτόχρονα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος για την ιστορική σύνοδο κορυφής στην Πιονγιάνγκ.

Η συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα αποπυρηνικοποίησης της Βορείου Κορέας επετεύχθη στις διαβουλεύσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και περιφερειακών δυνάμεων (Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και Νότιος Κορέα) που έχουν αναλάβει το πολυετές έργο της διαπραγμάτευσης για να τεθεί τέλος στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στη βάση της συμφωνίας, η Πιονγιάνγκ δεσμεύεται να δώσει στη διεθνή κοινότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν στο πυρηνικό της πρόγραμμα και να προχωρήσει στην αχρήστευση του κεντρικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Βόρειος Κορέα επαναβεβαίωσε, επίσης, τη δέσμευσή της να μην μεταφέρει προς τρίτες χώρες πυρηνικά υλικά, τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε διά του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου τη συμφωνία που επήλθε στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν αντιπροσωπείας εμπειρογνωμόνων που θα προετοιμάσει και θα επιβλέψει την αχρήστευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βορείου Κορέας.

Πάντως, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα ακολουθήσει τις άλλες χώρες δίνοντας οικονομική βοήθεια προς τη Βόρειο Κορέα λόγω μεταξύ τους διενέξεων που ανάγονται στο παρελθόν.

Θετικό κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ήλθε ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή της δεύτερης σε διάστημα επταετίας συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους της κορεατικής χερσονήσου, που διχοτομήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου, το 1953. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου-χιουν εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των συνομιλιών του στην Πιονγιάνγκ με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονκ-ιλ.

Ο πρόεδρος Ρο δήλωσε πως υπήρξε πρόοδος σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που εθίγησαν, περιλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας. Δήλωσε πως θα έχει συνταχθεί και σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως το πρωί της Πέμπτης, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

Πάντως, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος απέρριψε την πρόταση του Κιμ Γιονγκ-ιλ να παρατείνει την παραμονή του στην Πιονγιάνγκ για μία ακόμη ημέρα και θα αναχωρήσει κανονικά για τη Σεούλ την Πέμπτη.

Και σε μία πιο ...ανάλαφρη είδηση, τα δώρα που προσέφερε ο Ρο Μου-χιουν στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του ήταν πολλά dvd με ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από το νότο οι οποίες είναι απαγορευμένες στο βορρά. Λέγεται ότι στα νιάτα του ο Κιμ Γιονγκ-ιλ υπήρξε και σκηνοθέτης...

Τα άλλα δώρα του Ρο στον άνθρωπο που ο βορειοκορετικός Τύπος αποκαλεί ο «Αγαπητός Αρχηγός» ήταν τσάι αρίστης ποιότητας, ένα ζωγραφισμένο παραβάν και ένα πήλινο πιάτο με την υπογραφή του Νοτιοκορεάτη προέδρου.

Πηγή: in.gr

Συμμαχία μεταξύ... εχθρών και φίλων ζητά τώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Συμμαχία μεταξύ... εχθρών και φίλων ζητά τώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Σε μία κίνηση που πιθανότητα θα αυξήσει την πολιτική σύγχυση στην Ουκρανία και θα καθυστερήσει περαιτέρω την οικονομική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο ζήτησε από τα αντίπαλα φιλορωσικά και φιλοδυτικά πολιτικά κόμματα να προσέλθουν σε διαβουλεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Βίκτορ Γιουστσένκο -ο οποίος έως την Κυριακή δήλωνε πως θέλει μία συμμαχία αποκλειστικά φιλοδυτικών συμμάχων της «Πορτοκαλί Επανάστασης»- είπε την Τετάρτη πως η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πολιτικής συνεννόησης σε μία διαδικασία που περιλαμβάνει το κόμμα του βασικού του αντιπάλου, φιλορώσου πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Τα σχόλιά έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία που φέρεται να έκανε προεκλογικά με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, τη σύμμαχό του τις ημέρες της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 με την οποία αργότερα ήρθε σε σύγκρουση για μεγάλη χρονική περίοδο -σενάριο που κινδυνεύει να επαναληφθεί και τώρα.

Η Γιούλια Τιμοσένκο απέρριψε ήδη την πρόταση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ενώ κατά πληροφορίες θετικά διακείμενος είναι ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς. «Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς υποστηρίζει την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος σχετικά με τον σχηματισμό ενός κοινοβουλευτικού συνασπισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού που επικαλείται το ρωσικό Interfax.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του ο Βίκτορ Γιουστσένκο είπε πως η πολιτική σταθερότητα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με συνομιλίες ανάμεσα στους «τρεις κεντρικούς πολιτικούς παίκτες», το Κόμμα των Επαρχιών του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, το μπλοκ της Γιούλια Τιμοσένκο και του κόμματος «Η Ουκρανία Μας» που στηρίζει τον ίδιο.

«Το κεντρικό μου μήνυμα σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις είναι να αρχίσουν συνομιλίες προκειμένου να συγκροτήσουν τη βάση μίας πλειοψηφίας στην ουκρανική Βουλή και να καθορίσουν το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση» δήλωσε.

Οι κυριότεροι στόχοι της νέας κυβέρνησης θα είναι μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων η ψήφιση ενός εθνικού προϋπολογισμού, η προώθηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη μίας συνεπούς εθνικής πολιτικής στο τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε στην πεντάλεπτη δήλωσή του ο Β.Γιουστσένκο.

Η έκκληση του Γιουστσένκο απευθύνθηκε σε όλους τους πολιτικούς φορείς εκτός από το Μαρξιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων ο φιλοδυτικός «πορτοκαλί» συνασπισμός που συνενώνει την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο και τον πρόεδρο Βίκτορ Γιουστσένκο διατηρεί ισχνό προβάδισμα. Όμως, μεμονωμένα τον μεγαλύτερο αριθμό σε ψήφους αποσπά το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Αμφότερες οι πλευρές έχουν διακηρύξει νίκη, λέγοντας πως έχουν δικαίωμα να κυβερνήσουν.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να δείξει ότι είναι υπεράνω της διαμάχης, ότι ο σχηματισμός συμμαχίας είναι ζητήματα που αφορά αυστηρά το Κοινοβούλιο με τον ίδιο ως ανώτατο κριτή. Ο Γιουστσένκο θέλει να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική διαμάχη, να 'αποσυνδεθεί' από τις συνομιλίες» σχολιάζει στο Reuters αναλυτής του think tank Razumkov.

Πηγή: in.gr

Γκιούλ: Η παλαιότερη σύγκρουση στην Ευρώπη το Κυπριακό

Γκιούλ: Η παλαιότερη σύγκρουση στην Ευρώπη το Κυπριακό

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ως την «παλαιότερη σύγκρουση που δεν έχει διευθετηθεί στην Ευρώπη» αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά την σημερινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Το Στρασβούργο και η επίσκεψή του στο ΣτΕ είναι το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό που πραγματοποιεί ο κ. Γκιουλ ως πρόεδρος.

Ενώπιον της Ολομέλειας, υποστήριξε μεταξύ άλλων οτι η «διευθέτηση αναχρονιστικών πολιτικών συγκρούσεων στην Ευρώπη αποτελεί επιτακτική ανάγκη γιά την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης».

Για τον κ. Γκιούλ το θέμα της Κύπρου είναι η παλαιότερη σύγκρουση στην Ευρώπη που θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με το δημοψήφισμα του 2004, βάσει του σχεδίου Ανάν. «Δυστυχώς - είπε - χάθηκε η ευκαιρία γιατί απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν τότε είχε διευθετηθεί, η Κύπρος θα ήταν ενωμένη και θα μπορούσε ως τέτοια να εκπροσωπείται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση».

Πρόσθεσε οτι θα μπορούσε να είχε αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. «Τα θέματα της ιδιοκτησίας θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί, όπως και η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας» τόνισε.

Κατά τον κ. Γκιούλ, μια λύση στην Κύπρο θα μπορούσε να φέρει την ανατολική Μεσόγειο «στο επίκεντρο της περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία την Ελλάδα και την Κύπρο».

Υπογράμμισε τέλος οτι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών: «που θα διασφαλίσει την επανένωση της νήσου».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υπήρξε για εννέα χρόνια μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, ευχαρίστησε την προεδρία του Σώματος για το γεγονός οτι δύο Τουρκοκύπριοι βουλευτές συμμετέχουν (εδώ και δύο χρόνια) στη Συνέλευση εκπροσωπώντας το βόρειο τμήμα της νήσου.

"Είναι πολύ σημαντικό, είπε, το ότι υπάρχουν ανάμεσά σας εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προς την άρση της πολιτικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Μετά την ομιλία του, ο κ. Γκιούλ δέχθηκε να απαντήσει στις 10 πρώτες ερωτήσεις των βουλευτών, σε σύνολο 37 που είχαν ζητήσει να πάρουν το λόγο. Οι υπόλοιπες θα πάρουν - ως είθισται - τις απαντήσεις γραπτώς, ανάμεσά τους και οι ερωτήσεις των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που δεν απαντήθηκαν.

Στις δέκα πρώτες ερωτήσεις ήταν και η ερώτηση του Τουρκοκύπριου βουλευτή κ. Οζντίλ Ναμί, η οποία είχε ως εξής:

«Κατά την επίσκεψή σας στη βόρεια Κύπρο, μιλήσατε στη συνέλευσή μας για το όραμά σας για συνεργασία στην περιφέρεια που περιλαμβάνει ένα νέο κράτος. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά όμως, χρησιμοποιεί την ΕΕ σαν μοχλό κατά των Τουρκοκυπρίων, για την καθυστέρηση της διευθέτησης, ενώ απορρίπτει και τη διαιτησία. Πιστεύετε οτι το όραμά σας για μια τέτοια περιφερειακή συνεργασία θα μπορούσε να υλοποιηθεί;"

Απαντώντας ο κ. Γκιούλ αναφέρθηκε εκ νέου στο σχέδιο Ανάν υπογραμμίζοντας ότι ήταν «μια μεγάλη ευκαιρία η οποία χάθηκε».

Αποδέχθηκε οτι θα πρέπει να βρεθεί μία «βιώσιμη και διαρκής λύση» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογράμμισε όμως οτι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την πραγματικότητα στο νησί, γιατί μόνο τότε θα οδηγηθούμε σε μια λύση».

Για τον Τούρκο πρόεδρο «η πραγματικότητα» αυτή είναι οτι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν κάνει οτιδήποτε ήταν δυνατό για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα, «ορισμένα από τα κράτη της ΕΕ θέτουν το Κυπριακό σαν αφορμή για να μην υπάρξει εξέλιξη», είπε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ να αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χαρακτήρισε ως «λάθος» το γεγονός ότι οι δύο σχετικοί κανονισμοί δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την κοινή λογική, «εαν η μια πλευρά δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, τότε θα είναι αδύνατο και για την άλλη πλευρά να κάνει ένα βήμα. Τώρα χρειαζόμαστε να γίνει ένα νέο βήμα, γιατί στην ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος μπορεί να γίνει μια νέα περιοχή συνεργασίας».

Χρονοδιάγραμμα για αποπυρηνικοποίηση αποδέχθηκε η Βόρεια Κορέα

Χρονοδιάγραμμα για αποπυρηνικοποίηση αποδέχθηκε η Βόρεια Κορέα

Αποδέχθηκε η Βόρεια Κορέα χρονοδιάγραμμα για τα προσεχή στάδια της αποπυρηνικοποίησής της, δεσμευόμενη για τη διάλυση των εγκαταστάσεών της στην Γιονγκμπιόν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις εξαμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ακόμη η Πιονγιάνγκ δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει τον πλήρη κατάλογο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

Οι τρεις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, μεταξύ των οποίων ο πειραματικός αντιδραστήρας των πέντε μεγαβάτ, θα έχουν διαλυθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2007, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα.

Κατόπιν αιτήματος των άλλων πλευρών, οι ΗΠΑ θα ηγηθούν των δραστηριοτήτων διάλυσης και θα χορηγήσουν τα αρχικά κονδύλια για τις δραστηριότητες αυτές, προστίθεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΠΩΣ και γιατί η πρωτιά των ελληνικών επενδύσεων στα Σκόπια αποβαίνει άκαρπη

ΠΩΣ και γιατί η πρωτιά των ελληνικών επενδύσεων στα Σκόπια αποβαίνει άκαρπη

Οταν η καναδική κυβέρνηση εκλήθη, από την ελληνική, να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή της να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, φέρεται πως ελέχθη ότι αυτό έγινε για «πρακτικούς λόγους», ήτοι για την υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Κατά πληροφορίες, το ενδιαφέρον καναδικών οικονομικών συμφερόντων για κάνα δυο, ασήμαντα σχετικά, συμβόλαια στη γείτονα προσέκρουε στο γεγονός ότι ο επίσημος Καναδάς δεν είχε αναγνωρίσει το συνταγματικό «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και εξακολουθούσε να την αποκαλεί FYROM.

«Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν» απάντησαν οι Σκοπιανοί, όπερ και εγένετο, όπως κατέδειξαν οι εξελίξεις, και κατεγράφη ως μια στοχευμένη ενέργεια που συνδύασε και πέτυχε το μέγιστο δυνατό όφελος για τους γείτονες μέσα από έναν επιτυχή συγκερασμό οικονομικών και πολιτικών επιδιώξεων.

Πρωτιά, αλλά...

Παρά ταύτα, το συγκεκριμένο παράδειγμα εξακολουθεί να διαφεύγει την ελληνική προσοχή μέσα σ' ένα γενικότερο τοπίο θολούρας.

Πρόσφατα έγραφε πολύ εύστοχα ο καθηγητής Σταύρου, του Πανεπιστημίου Χάουαρντ πως την εποχή αυτή της πληροφορικής, που η εξωτερική πολιτική δεν είναι «αποκλειστικό προνόμιο» των διπλωματών, «εγωκεντρικοί Ελληνες υπουργοί εξακολουθούν να αισθάνονται απέχθεια στις συντονισμένες αμυντικές, εμπορικές, ενεργειακές και εργατικές πολιτικές για την επίτευξη κεντρικών εθνικών στόχων», με αποτέλεσμα το κάθε υπουργείο να φαίνεται πως έχει τη δική του εξωτερική πολιτική, με μια στενότερη έννοια εθνικών στόχων και μια πρακτική «συναλλαγών» που δεν παράγουν πλεονεκτήματα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ετσι, εν μέσω ενός απόηχου χλευασμών των γειτόνων, αφελώς, διατυμπανίζονται ως πελώριο επίτευγμα οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Σκοπίων και με «υπερηφάνεια» παρατίθενται οι αριθμοί της «πρωτιάς» των ελληνικών επενδύσεων στη γείτονα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό πως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «ακροατές» κατά βάθος απορούν για το πώς είναι δυνατόν η 15ετής αυτή οικονομική επιρροή, εκεί, να μην έχει αποτελέσει μοχλό για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων.

Από την άλλη πλευρά, μάλιστα, παρά την ευρεία ελληνική οικονομική παρουσία, οι Σκοπιανοί «ταλαιπωρούν» τελευταία τις ελληνικές επενδύσεις, είτε με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση είτε με τη νόθευση πλειοδοτικών διαγωνισμών όπως έγινε στην περίπτωση του ενεργειακού έργου όπου είχε λάβει μέρος και ήλθε πρώτη η εταιρεία SENCAP -σύμπραξη της αμερικανικής CONTOUR με τη ΔΕΗ.

«Να τους αγοράσετε»

Παρά τον συνήθη πατερναλιστικό τόνο σε πολλές από τις «επικοινωνίες» του, ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Αθήνα Τομ Κάντριμαν είχε απόλυτο δίκιο όταν φέρεται να έλεγε πρόσφατα σε συνομιλητές του πως η ελληνική πλευρά «χρειάζεται ένα καλύτερο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος (με τα Σκόπια) από την εκτόξευση απειλών».

Είναι γεγονός ότι αντί η Αθήνα να τρέχει στην Ουάσιγκτον για να της «λύσει» το πρόβλημα, παρά τις τεράστιες ευθύνες της δεύτερης για την αδιαλλαξία της γείτονος, εκτιμάται πως θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα γίνουν άμεσα αισθητές στα Σκόπια, αξιοποιώντας όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της.

Επί προεδρίας του πατρός Μπους (1988-92), κατά τις τότε πληροφορίες της «Ε», ο σύμβουλός του επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας Μπρεντ Σκόουνκροφτ, αρκετά απορημένος και αφού είχε ακούσει προσεκτικά μια μικρή ομάδα Ελληνοαμερικανών να του εκθέτουν το Σκοπιανό, γύρισε και τους ρώτησε: «Μα καλά, με τόση οικονομική δύναμη που έχετε, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μπείτε μέσα να τους αγοράσετε, και μετά τους δίνετε ό,τι όνομα θέλετε»...

Το «νέο ύφος»

Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, μέσω ενός «νέου ύφους» της ΥΠΕΞ Μπακογιάννη, στις συνομιλίες της στη Νέα Υόρκη πως η «άλλη πλευρά» πρέπει να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, προ της εισδοχής της στο ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα, ωστόσο, προς την «άλλη πλευρά» και μάλιστα απευθείας, θα πρέπει να 'ναι αρκούντως περιεκτικό πως το κόστος, για την ίδια, από τη μη εξεύρεση λύσης, θα 'ναι μεγαλύτερο από το κόστος της οποιασδήποτε κοινά αποδεκτής λύσης.

Ας γίνει δε ο διάλογος με... «καναδική» ορολογία. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν...

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Π. Μολυβιάτης: Πάνω από τις προσδοκίες οι προσφορές για τους πυροπαθείς

Π. Μολυβιάτης: Πάνω από τις προσδοκίες οι προσφορές για τους πυροπαθείς

Σε 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται μέχρι στιγμής το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στο ειδικό ταμείο για την ανακούφιση των πυρόπληκτων από δωρεές 88 χιλιάδων πολιτών, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ταμείου, Πέτρος Μολυβιάτης.

Όπως είπε, πρώτη προτεραιότητα είναι να χτιστούν τα σπίτια που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Εκτίμησε ότι το κόστος θα φθάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

Ανέφερε ακόμη ότι στην Πελοπόννησο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 1.050 σπίτια και στην Εύβοια 800, ενώ αρκετά άλλα έχουν υποστεί ζημιές.

Τα υπόλοιπα χρήματα, όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, θα διατεθούν στους σεισμοπαθείς.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πρωτιά Γιανουκόβιτς, προβάδισμα των «πορτοκαλί»

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τις ελληνικές θέσεις για τη διεθνή πολιτική, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό και το ζήτημα με την ΠΓΔΜ ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε 45 νέους δημοσιογράφους από 20 χώρες.

``Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προϋποθέτει μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία διαβουλεύσεων εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών``, είπε και επεσήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου το συντομότερο δυνατόν.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά δεν δίνει ``λευκή επιταγή``, τόνισε.

Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που στηρίζουν μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ούτε πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ένα ``χριστιανικό κλαμπ``. Η θέση μας είναι καθαρή: ``πλήρης συμμόρφωση - με τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας - πλήρης ένταξη``, τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα του 2ου Ευρωμεσογειακού Σεμιναρίου Νέων
Δημοσιογράφων που διοργάνωσε ο οργανισμός Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στο θέμα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πολιτική λύση για το Κουρδικό ζητεί ο Οζκιόκ

Πολιτική λύση για το Κουρδικό ζητεί ο Οζκιόκ

Ρόλο «περιστεράς» απέναντι στους Κούρδους ανέλαβε ξαφνικά ο πρώην αρχηγός του επιτελείου Χιλμί Οζκιόκ. Σε αντίθεση με τον σημερινό αρχηγό ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, που ζήτησε να διώκονται όσοι Κούρδοι βουλευτές του DTP χαρακτηρίζουν «αδέλφια» τους τρομοκράτες του ΡΚΚ.

Ομολογώντας ουσιαστικά τη χρεoκοπία της πολιτικής καταστολής στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984, ο Οζκιόκ ζήτησε να αναγνωριστεί η (νόμιμη) «κουρδική πραγματικότητα», σε προσεκτική αντιδιαστολή με τη δράση του ΡΚΚ. Ηταν μια έμμεση έκκληση για πολιτική λύση του Κουρδικού και μάλιστα στο πνεύμα του... πρώην δικτάτορα, στρατηγού Εβρέν. Ο τελευταίος είχε προτείνει τον χωρισμό της Τουρκίας σε 8 μεγάλες περιφέρειες - μια από τις οποίες περιλάμβανε τις κουρδικές επαρχίες. Για τη δήλωση αυτή ο αρχηγός της χούντας του 1980 είχε απειληθεί ακόμη και με δίωξη!

Χτυπήματα
Οι διαφορές στην κορυφή του τουρκικού στρατεύματος εκδηλώθηκαν, ενώ πληθαίνουν οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων σε Ανατολική και Δυτική Τουρκία. Μετά το προχθεσινό μακελειό με 12 νεκρούς από έκρηξη λεωφορείου στην πόλη Σιρνάκ, χθες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν από δύο βομβιστικές επιθέσεις με διαφορά λίγης ώρας, σε εμπορικό κέντρο στη συνοικία Βουτζά, της Σμύρνης.

Οι αρχές «φωτογραφίζουν» το ΡΚΚ, που είναι κύριος ύποπτος για ανάλογη επίθεση στη Σμύρνη τον Μάιο. Ομως ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτής του DTP, Ακίν Μπιρντάλ, κατήγγειλε «σκηνοθετημένο μοντάζ» στο Σιρνάκ, υπαινισσόμενος προβοκάτσια των δυνάμεων ασφαλείας.

Προσωπικά πυρά στον Μπουγιούκανιτ εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του DTP, Αχμέτ Τουρκ, κατηγορώντας τον ότι «στοχοποιεί» τους Κούρδους βουλευτές. Σημειώνεται ότι τις αντικουρδικές κορώνες Μπουγιούκανιτ αποδοκίμασε διακριτικά και ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια του DTP.

Η παραχώρηση γλωσσικών και πολιτιστικών (καταρχήν...) δικαιωμάτων στους Κούρδους αναδεικνύεται σε βασικό σημείο τριβής της συνταγματικής μεταρρύθμισης, μαζί με το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα και τη «σκληρή ισλαμική ατζέντα» (μαντίλα στα ΑΕΙ, ανωτατοποίηση θρησκευτικών σχολών κ.ά.).

Ερντογάν
Χθες ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να υπερψηφίσουν μαζικά το νέο Σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 21ης Οκτωβρίου, προσπαθώντας παράλληλα να διασκεδάσει τους φόβους που εξέφρασε -αρκετά ηχηρά- ο Μπουγιούκανιτ.

«Το νέο Σύνταγμα θα είναι συνεκτικό και αποδεκτό από όλα τα τμήματα της κοινωνίας... Θα λάβουμε υπόψη τις ευαισθησίες των πολιτών και τις βασικές αξίες του έθνους με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως ο Γκιουλ απευθύνεται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στην προεδρία.

ΜΙLLΙΥΕΤ
Αρθρο του Χασάν Τζεμάλ

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε ο όρος «Κούρδοι»
Παρακολούθησα πρόσφατα στο Ντιγιαρμπακίρ ένα συμπόσιο με τίτλο «Κούρδοι και ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία», υπό την αιγίδα του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ και του τοπικού δικηγορικού συλλόγου. Νομίζω πως ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε ο όρος «Κούρδοι» σε παρόμοια διάσκεψη στην περιοχή. Δύο ντόπιοι δάσκαλοι μου είπαν ότι έχουν έναν φίλο στην οροσειρά Καντίλ του βορείου Ιράκ (στα καταφύγια του ΡΚΚ) και συζητούν μαζί τους ακόμη και το θέμα του Οτσαλάν.

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου οι θερμές πολιτικές συζητήσεις αναζωπυρώθηκαν στην περιοχή, επειδή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πήρε περισσότερες ψήφους ακόμη και από το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). To ΑΚΡ φιλοδοξεί να κερδίσει πολλούς δήμους στις τοπικές εκλογές του 2008, ακόμη και το ίδιο το Ντιγιαρμπακίρ.

Οι υποστηρικτές του DTP, του ΡΚΚ και οι Κούρδοι διανοούμενοι αντιμετωπίζουν αμήχανα την άνοδο των ισλαμιστών στη νοτιοανατολική Ανατολία. Πάντως είναι καλό για τη δημοκρατία ότι συζητιούνται πλέον ανοιχτά θέματα όπως η ένοπλη τρομοκρατία του ΡΚΚ, το νέο Σύνταγμα, ο ίσκιος του Οτσαλάν και η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Ωστόσο τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα για τη χώρα όσο το ΡΚΚ δεν καταθέτει τα όπλα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Χάνει δύο έδρες στην Ευρωβουλή η Ελλάδα

Χάνει δύο έδρες στην Ευρωβουλή η Ελλάδα

Θα μειωθεί από 24 σε 22 ο αριθμός των Ελλήνων ευρωβουλευτών από τις ευρωεκλογές του 2009, αν η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι κοινοτικές κυβερνήσεις εγκρίνουν τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής της αρμόδιας για τις θεσμικές υποθέσεις, σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο αριθμός των ευρωβουλευτών σε 17 από τα 27 κράτη-μέλη, αρχής γενομένης από την προσεχή βουλευτική περίοδο 2009-2014.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει στις 11 Οκτωβρίου αυτή την απόφαση, που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (17 υπέρ, 5 εναντίον και 3 αποχές), και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από το προσεχές Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στη Λισαβόνα στις 18-19 Οκτωβρίου.

Η επανακατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά και ένα από τα τελευταία εμπόδια στην πορεία ολοκλήρωσης της σύνταξης της νέας κοινοτικής Συνθήκης που θα αντικαταστήσει το απορριφθέν Ευρωσύνταγμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σήμερα 785 ευρωβουλευτές, αλλά η νέα Συνθήκη προβλέπει ένα πλαφόν (μέγιστο αριθμό) 750 ευρωβουλευτών, με μέγιστο αριθμό βουλευτών ανά χώρα-μέλος τους 96 και ελάχιστο τους 6.

Επιτροπή Θεσμών
Η Επιτροπή Θεσμών των Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε χθες να επανακατανείμει τις ευρωβουλευτικές έδρες με βάση τα όσα προβλέπει η νέα, υπό έγκριση, κοινοτική Συνθήκη. Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα χάνει από το 2009 δύο έδρες και θα εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή όχι πλέον από 24 αλλά από 22 ευρωβουλευτές, μια απόφαση που αν υιοθετηθεί, όπως αναμένεται, θα κάνει πιο σκληρή την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, διότι θα έχουν να μοιραστούν όχι πλέον 24 αλλά 22 έδρες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


Ομιλία με το άγχος της ισχνής πλειοψηφίας των 152 βουλευτών

Ομιλία με το άγχος της ισχνής πλειοψηφίας των 152 βουλευτών

Υπό τη «σκιά» της ισχνής πλειοψηφίας των 152 βουλευτών επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα -για πρώτη φορά μετά τις εκλογές- η κοινοβουλευτική ομάδας της ΝΔ. Το άγχος του κ. Καραμανλή για τη διαφύλαξη της συνοχής των μελών της, ειδικά τώρα εν όψει των δύσκολων νομοσχεδίων που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση, αναμένεται να είναι εμφανές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του θα περιλαμβάνει καλά λόγια για τους βουλευτές, αλλά και διαβεβαιώσεις για το ότι κανένα από τα φαινόμενα αλαζονείας που παρατηρήθηκαν στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα επαναληφθεί.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να διατηρήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και να «κρατά» ικανοποιημένους τους βουλευτές θα δεσμευθεί ότι:

  • Οι πόρτες των υπουργείων θα είναι «ανοιχτές» για όλους τους βουλευτές.
  • Οι βουλευτές θα ενημερώνονται εγκαίρως για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τις προβάλουν και να τις υπερασπιστούν στην κοινωνία.
  • Τα φαινόμενα αλαζονείας, τα κλειστά «club» μεταξύ των υπουργών αποτελούν παρελθόν.
  • Ο ίδιος θα έχει συχνή επικοινωνία με όλους.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής θα στείλει και αυστηρό μήνυμα, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν διαφωνίες και εσωκομματικοί ανταγωνισμοί και πως όλα τα στελέχη της παράταξης της ΝΔ τα ενώνει η κοινή προσπάθεια. Θα ζητήσει συνέπεια απ όλους στην παρουσία τους στη Βουλή, στήριξη των νομοσχεδίων και διατήρηση «ανοιχτών διαύλων» με το εκλογικό σώμα, προκειμένου να προβάλλεται το έργο της κυβέρνησης και να φτάνει στο Κέντρο η φωνή της Περιφέρειας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τους άξονες του κυβερνητικού έργου και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει (και πάλι) να διαψεύσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και των αναπληρωτών του. Ο κ. Καραμανλής θα προτείνει για το αξίωμα του γραμματέα τον κ. Γ. Τραγάκη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


Σύλληψη στρατιωτικού με πλαστές σφραγίδες

Σύλληψη στρατιωτικού με πλαστές σφραγίδες

Πλαστές σφραγίδες αστυνομικών υπηρεσιών περιοχών της Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές επιχείρησε να εξασφαλίσει 37χρονος ανθυποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος συνελήφθη από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 37χρονος, που υπηρετεί σε μονάδα της Θεσσαλονίκης, κατηγορείται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2007 παρήγγειλε σε τυπογραφείο στην περιοχή Πανοράματος τέσσερις σφραγίδες αστυνομικών υπηρεσιών του Πύργου Ηλείας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Επίσης, φέρεται ότι ζήτησε και μια σφραγίδα με το ονοματεπώνυμο και το βαθμό αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος δεν γνώριζε ότι επιχείρησαν να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία του.

Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Παύλος Νικολαϊδης ο 37χρονος ισχυρίζεται ότι δεν παρήγγειλε αυτός τις σφραγίδες, παρά το γεγονός ότι τον αναγνώρισε η ιδιοκτήτρια του καταστήματος. «Σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Ηλείας και της Αχαϊας ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και η συμμετοχή του σε κύκλωμα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών σε άτομα μη πυρόπληκτων περιοχών», δήλωσε ο κ. Νικολαϊδης.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Διπλωματική εκστρατεία Αθήνας-Σκοπίων

Διπλωματική εκστρατεία Αθήνας-Σκοπίων

«Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ τον Οκτώβριο και η ελληνική διπλωματία το Νοέμβριο για την εξασφάλιση συμμαχιών και για την προώθηση των εθνικών θέσεων εν όψει του Απριλίου 2008, όταν θα κριθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Παρασκευή, ο ΥΠΕΞ κ. Μιλοσόσκι θα μεταβεί στο Ρέικιαβικ, όπου θα πραγματοποιηθεί η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ για να συζητηθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, και η διεύρυνση της Συμμαχίας. Η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί σε χαμηλό επίπεδο (υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών), αλλά οπωσδήποτε θα παρακολουθήσει προσεκτικά τις επαφές που θα έχει εκεί ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ειδικά με το γενικό γραμματέα της Συμμαχίας κ. Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Σημείο αιχμής της διπλωματικής εκστρατείας της ΠΓΔΜ θα είναι η διαμορφωμένη πραγματικότητα των εκατοντάδων αναγνωρίσεών της ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά και η μη αναγνώριση από την ελληνική Πολιτεία «σλαβομακεδονικής μειονότητας» εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όταν η υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, θα πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή περιοδεία προκειμένου να εξηγήσει την ελληνική θέση για τη διασύνδεση της πολιτικής της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας με την ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα και, πιθανώς, η κατάθεση νέας πρότασης για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας από τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Εν όψει αυτών των σοβαρών εξελίξεων, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να σκέπτεται ότι πλησιάζει η ώρα της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τις πραγματικές δυνατότητες συμβιβασμού στο ζήτημα της ονομασίας. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το Σκοπιανό είναι ένα θέμα σκοτεινό για την πλειοψηφία των πολιτών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε το βάρος των 123 αναγνωρίσεων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ούτε το «διαπραγματευτικό κεκτημένο» που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων απορρίφθηκαν ονομασίες όπως «Ανω Μακεδονία», που σήμερα ακούγονται σχεδόν ιδανικές. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει διάλογο και με τα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο συναίνεσης, έχοντας επίγνωση ότι το πρόβλημα δεν θα είναι από την Αριστερά (εναντίον των «βυζαντινών σημαιών» ο Αλέκος Αλαβάνος, υπέρ σύνθετης ονομασίας το ΚΚΕ από παλιά), αλλά από τον ΛΑΟΣ και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη που θα αναζητήσει στο Σκοπιανό λαμπρό πεδίο αντιπολιτευτικής δόξας.

Εντονα ενοχλημένο είναι το υπουργείο Εξωτερικών με τη συμπεριφορά του Σκοπιανού προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Σ. Κερίμ, ο οποίος πρόσφατα προσφώνησε τον κ. Τσερβένκοφσκι ως «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι και κατά την ομιλία του την 24η Μαΐου, όταν επισημοποιήθηκε η εκλογή του, αναφέρθηκε πάλι στη χώρα του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς να υπάρξει ελληνική αντίδραση. Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ότι υπήρξε τότε παρασκηνιακή συμφωνία ώστε να αναφέρει μία φορά και στο τέλος της ομιλίας το συνταγματικό όνομα της χώρας του και για το λόγο αυτό δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Θέλει Γιώργο ο ΣΥΝ

Θέλει Γιώργο ο ΣΥΝ

Από απόσταση, αλλά με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Κουμουνδούρου τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Στον Συνασπισμό κυριαρχεί η άποψη ότι το θέμα της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις των δύο κομμάτων.

Ανεπισήμως στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών καταγράφεται μία διακριτή προτίμηση προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.

Προβεβλημένο στέλεχος του Συνασπισμού εξηγούσε χθες στα «ΝΕΑ» πως οι διεργασίες που συντελούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ συνδέονται εμμέσως πλην σαφώς και με την Αριστερά, αφού ενδεχόμενη διάσπαση ή αλλαγή ηγεσίας είναι ικανή να προκαλέσει παρενέργειες και στα κόμματα της Αριστεράς.

Όπως έλεγε το ίδιο στέλεχος στον Συνασπισμό υπάρχει ο φόβος πως η πιθανότητα εκλογής του Βαγγέλη Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να κλείσει κάθε δίαυλο συνεννόησης και συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση και ακόμη να περιορίσει το ενδεχόμενο συνεργασιών ακόμη και για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Ο Β. Βενιζέλος πολύ πιθανόν θα προσπαθήσει να λειτουργήσει αυτόνομα και θα κλείσει τις πόρτες προς την Αριστερά, όμως ο Γ. Παπανδρέου μάλλον δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει ένα ειλικρινές άνοιγμα προς τον Συνασπισμό και να δει με μεγαλύτερη γενναιοδωρία το θέμα των συνεργασιών», αναφέρει παράγων του κόμματος που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Διατασική προτίμηση

Ωστόσο, η προτίμηση του Συνασπισμού προς τον Γιώργο Παπανδρέου φαίνεται πως είναι διατασική. Ακόμη και στελέχη του «Ρεύματος» που αρνούνταν μέχρι χθες οποιαδήποτε συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μία «επιθετική» στάση από πλευράς του Β. Βενιζέλου μπορεί να ανακόψει τη φόρα της Αριστεράς.

Επιπροσθέτως, η συμπάθεια του Αλέκου Αλαβάνου προς το πρόσωπο του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι δεδηλωμένη. Ο ίδιος έχει πει κατ΄ επανάληψη πως η χημεία του με τον Γ. Παπανδρέου είναι πολύ καλή ενώ προχθές στη Βουλή έσπευσε να χαιρετίσει με θέρμη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δείχνοντάς του εμμέσως την στήριξή του για τον αγώνα που δίνει. Πολλοί στον ΣΥΝ, ερμήνευσαν και ως χειρονομία καλής θέλησης προς τον κ. Παπανδρέου την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του Φίλιππου Πετσάλνικου για μία από τις θέσεις αντιπροέδρου στη Βουλή και μάλιστα σε μία περίοδο που αμφισβητούνταν η στήριξη του στελέχους του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του κ. Βενιζέλου.

Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να μεθοδεύσει τις κινήσεις της εν όψει συνεδρίου. Αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει σε εγγραφές νέων μελών- που θα έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο συνέδριο- προκειμένου να μην αρχίσουν οι παρεκκλίσεις από το γράμμα του Καταστατικού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ρωσία: Εννέα νεκροί και 50 τραυματίες από πυρκαγιά σε Ινστιτούτο

Ρωσία: Εννέα νεκροί και 50 τραυματίες από πυρκαγιά σε Ινστιτούτο

Ο απολογισμός των θυμάτων από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε επιχειρηματικό ινστιτούτο στη Μόσχα έφθασε τους εννέα σήμερα Τετάρτη, καθώς άλλοι τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στην διάρκεια της νύκτας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στον τέταρτο όροφο ενός από τα κτήρια στο Ινστιτούτο Κρατικής και Επιχειρηματικής Διαχείρισης στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, 51 άνθρωποι νοσηλεύονται σε εννέα νοσοκομεία της Μόσχας.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τρείς Παλαιστίνιοι νεκροί από μυστηριώδη έκρηξη στη Γάζα.

Τρείς Παλαιστίνιοι νεκροί από μυστηριώδη έκρηξη στη Γάζα.


Τουλάχιστον τρία μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν απόψε κατά τη διάρκεια μιας μυστηριώδους έκρηξης από την οποία καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο στην περιοχή Ρεμάλ της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν νοσηλευτικοί κύκλοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τα θύματα ήταν πράκτορες των οργανισμών της ακτοφυλακής.

Ορισμένοι από τους μάρτυρες δήλωσαν ότι την έκρηξη ακολούθησαν πυροβολισμοί αλλά τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η βόμβα στο αυτοκίνητο προκάλεσε το θάνατο των τριών επιβατών, ενώ άλλοι μιλούν για πλήγμα από πολεμικό πλοίο του Ισραήλ. Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη του στρατού.

Οι ηγέτες της Χαμάς, που ελέγχουν την περιοχή της Γάζας, μετά τη βίαιη ανακατάληψη της τον Ιούνιο, δήλωσαν ότι κανένα μέλος της οργάνωσης δεν εμπλέκεται στο επεισόδιο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 διχάζει την ηγεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

Το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 διχάζει την ηγεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

Η σχεδιαζόμενη αγορά τεσσάρων μονάδων αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς από την τουρκική πολεμική αεροπορία, προκάλεσε διχασμό ανάμεσα στην ηγεσία της σχετικά με τον τύπο των συστημάτων που πρέπει να αγοραστούν.

Παρόλο που οι προθέσεις του νέου διοικητή της αεροπορίας στρατηγού Aydoğan Babaoğlu δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, οι ανώτεροι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι ανάμεσα στους ρωσικούς πυραύλους S-400 και τους αμερικάνικους Patriot.

Η Ρωσία, παρόλο που αρχικά επέλεξε να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Άγκυρα για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, αναμένεται να καταθέσει την προσφορά της πριν από το τέλος του 2007. H Ρωσία θεώρησε αρχικά ανώφελο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό επειδή ήταν πεπεισμένη πως η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είχε αποφασίσει εκ των προτέρων για την απόκτηση των Patriot. Συγχρόνως, παρά την αρχική πρόθεση της να προσφέρει στην Τουρκία τους S-300, θεωρείται πολύ πιθανόν η Ρωσία να προτείνει στην Τουρκία την αναβαθμισμένη έκδοση των πυραύλων, τους S-400, μετά και την επιμονή της Άγκυρας για το συγκεκριμένο σύστημα.

Η Τουρκία ζήτησε προσφορές (RfI) για την απόκτηση τεσσάρων αντιαεροπορικών συστημάτων τον περασμένο Μάρτιο. Το κόστος για την απόκτηση τους εκτιμάται γύρω στα $1.2 δισεκατομμύρια.

Ο κύριος λόγος που οι Τούρκοι είναι σκεπτικοί για την απόκτηση των αμερικανικών συστημάτων Patriot 2 και Patriot 3, είναι η άρνηση των Αμερικανών να μεταφέρουν τεχνογνωσία στην Άγκυρα, κάτι που απαγορεύεται και από την αμερικανική νομοθεσία.

Οι όποιοι ενδοιασμοί σχετικά με τα ρωσικά συστήματα περιορίζονται στην τεχνική υποστήριξη που θα παράσχει η Μόσχα μετά από τυχόν απόκτηση τους.

Πηγή: Today's Zaman


Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ για τη σύνοδο Νοτίου και Βορείου Κορέας

Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ για τη σύνοδο Νοτίου και Βορείου Κορέας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν με επιφυλακτικότητα την απόφαση για τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, αλλά ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνομιλίες θα κριθούν από το κατά πόσο θα βοηθήσουν στην προώθηση μιας συμφωνίας πυρηνικού αφοπλισμού.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιουν έγινε χθες δεκτός από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ στην Πιονγκγιάνγκ και οι δύο ηγέτες θα έχουν σήμερα επίσημες συνομιλίες.

Είναι η δεύτερη συνάντηση κορυφής στην ιστορία της διηρημένης κορεατικής χερσονήσου.

" Ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Τελικά μπορεί να οδηγήσει και στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεν Σον Μακόρμακ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την προσωρινή συμφωνία της Βόρειας Κορέας να αποκαλύψει όλο το πυρηνικό της πρόγραμμα και να απενεργοποιήσει την ατομική μονάδα στο Γιονγκμπιόν.

" Διαβιβάσαμε στην κινεζική κυβέρνηση την έγκριση μας για το σχέδιο του ανακοινωθέντος", πρόσθεσε ο Μακόρμακ.

Από την πλευρά του νωρίτερα ο κορυφαίος αμερικανός διαπραγματευτής με τη Βόρεια Κορέα, ο Κρίστοφερ Χιλ, είχε δηλώσει ότι περιμένει από την Κίνα να ανακοινώσει τη συμφωνία, η οποία διαμορφώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Η συμφωνία εγκρίθηκε και από τους έξι εμπλεκόμενους και θα ανακοινωθεί το αργότερο εντός δύο ημερών. Κύριο μέλημα της συμφωνίας είναι η επίτευξη του στόχου που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ να αναγκασθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά και ατομικά της προγράμματα.

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σου Χον αναφερόμενος στη σύνοδος κορυφής δήλωσε ότι η σύνοδος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πιονγκγιάνγκ είναι "εξαιρετικής σημασίας" γιατί θα ανοίξει μια "νέα φάση για την ειρήνη, την αμοιβαία ευημερία και την επανένωση " ανάμεσα στις δύο Κορέες.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ