Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Θέλει Γιώργο ο ΣΥΝ

Θέλει Γιώργο ο ΣΥΝ

Από απόσταση, αλλά με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Κουμουνδούρου τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Στον Συνασπισμό κυριαρχεί η άποψη ότι το θέμα της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις των δύο κομμάτων.

Ανεπισήμως στις συζητήσεις μεταξύ των στελεχών καταγράφεται μία διακριτή προτίμηση προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.

Προβεβλημένο στέλεχος του Συνασπισμού εξηγούσε χθες στα «ΝΕΑ» πως οι διεργασίες που συντελούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ συνδέονται εμμέσως πλην σαφώς και με την Αριστερά, αφού ενδεχόμενη διάσπαση ή αλλαγή ηγεσίας είναι ικανή να προκαλέσει παρενέργειες και στα κόμματα της Αριστεράς.

Όπως έλεγε το ίδιο στέλεχος στον Συνασπισμό υπάρχει ο φόβος πως η πιθανότητα εκλογής του Βαγγέλη Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να κλείσει κάθε δίαυλο συνεννόησης και συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση και ακόμη να περιορίσει το ενδεχόμενο συνεργασιών ακόμη και για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Ο Β. Βενιζέλος πολύ πιθανόν θα προσπαθήσει να λειτουργήσει αυτόνομα και θα κλείσει τις πόρτες προς την Αριστερά, όμως ο Γ. Παπανδρέου μάλλον δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει ένα ειλικρινές άνοιγμα προς τον Συνασπισμό και να δει με μεγαλύτερη γενναιοδωρία το θέμα των συνεργασιών», αναφέρει παράγων του κόμματος που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Διατασική προτίμηση

Ωστόσο, η προτίμηση του Συνασπισμού προς τον Γιώργο Παπανδρέου φαίνεται πως είναι διατασική. Ακόμη και στελέχη του «Ρεύματος» που αρνούνταν μέχρι χθες οποιαδήποτε συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μία «επιθετική» στάση από πλευράς του Β. Βενιζέλου μπορεί να ανακόψει τη φόρα της Αριστεράς.

Επιπροσθέτως, η συμπάθεια του Αλέκου Αλαβάνου προς το πρόσωπο του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι δεδηλωμένη. Ο ίδιος έχει πει κατ΄ επανάληψη πως η χημεία του με τον Γ. Παπανδρέου είναι πολύ καλή ενώ προχθές στη Βουλή έσπευσε να χαιρετίσει με θέρμη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δείχνοντάς του εμμέσως την στήριξή του για τον αγώνα που δίνει. Πολλοί στον ΣΥΝ, ερμήνευσαν και ως χειρονομία καλής θέλησης προς τον κ. Παπανδρέου την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του Φίλιππου Πετσάλνικου για μία από τις θέσεις αντιπροέδρου στη Βουλή και μάλιστα σε μία περίοδο που αμφισβητούνταν η στήριξη του στελέχους του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του κ. Βενιζέλου.

Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να μεθοδεύσει τις κινήσεις της εν όψει συνεδρίου. Αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει σε εγγραφές νέων μελών- που θα έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο συνέδριο- προκειμένου να μην αρχίσουν οι παρεκκλίσεις από το γράμμα του Καταστατικού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: