Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για τις προεδρικές εκλογές

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για τις προεδρικές εκλογές

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν είπε σήμερα ότι πιστεύει πως η Τουρκία θα ολοκληρώσει της προεδρικές εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας με "δημοκρατική ωριμότητα," αποκλείοντας το ενδεχόμενο ρήξης με την κοσμική ελίτ.

Στις πρώτες του δημόσιες τοποθετήσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γκιούλ δήλωσε πως υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών να κατέλθει ως υποψήφιος, αναιρώντας τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που τον ήθελαν να τάσσεται ενάντια σε μια τέτοια απόφαση.

Παραπομπή

Η Ρωσία θα κατασκευάσει 4500 αεροσκάφη μέχρι το 2025

Η Ρωσία θα κατασκευάσει 4500 αεροσκάφη μέχρι το 2025

Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει γύρω στα 4500 αεροσκάφη μέχρι το 2025, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της αεροναυτικής της βιομηχανίας που πέρασε σε δυσμένεια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η κυβέρνηση θα ξοδέψει περίπου $250 δισεκατομμύρια για να τονώσει τη βιομηχανία, δήλωσε ο Alexei Fyodorov, πρόεδρος της κρατικής αεροναυτικής εταιρείας.

"Η Ρωσία πρέπει να γίνει ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην κατασκευή αεροπλάνων," είπε σεε διάσκεψη τύπου στα πλαίσια του Διεθνούς Αεροπορικής Έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα. Στην έκθεση αναμένεται να παρουσιαστούν τα τελευταία επιτεύγματα των Ρώσων, όπως το μαχητικό MiG-35. Θα συμμετάσχουν επίσης η Boeing Co. και η ευρωπαϊκή ΕΑDS, κατασκευάστρια εταιρεία του Airbus.

H κυβλερνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις ρωσικές εταιρείες που κατασκευάζουν αεροσκάφη, στις οποίες χορήγησε πρωτοφανή κρατική βοήθεια.

Παρά τα τεράστια προβήματα που αντιμετώπισε τη δεκαετία του '90, η αεροπορική βιομηχανία επιβίωσε χάριν των εξαγωγών των μαχητικών Sukhoi και Mig. Αντίθετα, τα πλιτικά αεροσκάφη δεν ήταν σε θέση να συναγωνιστούν τα Boeings και τα Airbuses.

Ο στόλος της ρωσικής πολιτικής αεροπορίας διαθέτει γύρω στα 2500 αεροσκάφη, εκ των οποίων μόνα τα 100 είναι δυτικής προελεύσεως. Εντούτοις, το ένα τρίτο των επιβατών ταξιδεύει με αυτά.

Η Ρωσία επωφελήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις ωηλές τιμές στον ενεργειακό τομέα και η κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδια δια επένδυση ενός μεγάλου ποσοστού από τα κέρδη της στην αεροναυπηγική βιομηχανία και σε άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας. Ένα από τα αρχικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η δημιουργία της Ένωσης Αεροπορικών Επιχειρήσεων (United Aircraft Corporation).

Παραπομπή

Μπάρακ: Ούτε το Ισραήλ, μήτε η Συρία θέλουν πόλεμο

Μπάρακ: Ούτε το Ισραήλ, μήτε η Συρία θέλουν πόλεμο

Κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στα Υψώματα Γκολάν, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δήλωσε σήμερα πως τόσο το Ισραήλ, όσο και η Συρία δεν επιδιώκουν τον πόλεμο.

"Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ένα πόλεμο με τη Συρία και πιστεύω πως ούτε η Συρία επιθυμεί τον πόλεμο," είπε ο Μπάρακ. "Επομένως, δεν πρόκειται να ξεσπάσει πόλεμος."

Ο Μπάρακ έκανε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια γυμνασίων στα Υψώματα Γκολάν. "Δεν έχουμε εκπαιδευτεί αρκετά τα τελευταία πέντε χρόνια και τώρα σχεδιάζουμε να εκπαιδεύσουμε όλες τις μονάδες του ισραηλινού στρατού," είπε.

Τις θέσεις του Μπάρακ έδειξε να συμμερίζεται και η Συρία δια του Αντιπροέδρου της χώρας Φαρούκ αλ - Σάρα , ο οποίος δήλωσε πως παρόλο που η Συρία είναι έτοιμη να απαντήσει στην όποια επιθετική ενέργεια του Ισραήλ, δεν προτίθεται να αρχίσει από μόνη της ένα πόλεμο.

"Ο λαός της Συρίας δεν θέλει τον πόλεμο, παρόλο που θα συμβιβαστεί μόνο μετά και την πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τα Υψώματα Γκολάν. Η ομάδα πρωτοβουλίας των Αραβικών χωρών είναι ξεκάθαρη σε αυτό και εμείς το υποστηρίζουμε πλήρως," πρόσθεσε.

Παραπομπή

Ο Γκιούλ δεσμεύτηκε πως η μαντίλα της συζύγου του δεν θα αποτελέσει πρόβλημα

Ο Γκιούλ δεσμεύτηκε πως η μαντίλα της συζύγου του δεν θα αποτελέσει πρόβλημα

"Η μαντίλα που φοράει η σύζυγος του δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα όταν θα ανέλθει στην προεδρία, εφόσον η ίδια δεν θα συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του κράτους," είπε ο ίδιος ο Γκιούλ στον ηγέτη του Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Μετά που επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητα του για την προεδρία, ο Γκιούλ επιδόθηκε σε προσπάθεια συμφιλίωσης με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο για να καθησυχάσει τις όποιες επιφυλάξεις τους για την υποψηφιότητα του. Ο Γκιούλ συνάντησε χθες τους ηγέτες του Εθνικιστικού Κόμματος και της Αριστεράς και δέχτηκε ανεξάρτητους εκπροσώπους στο γραφείο του.

Κατά τη συνάντησή του με τον Μπαχτσελί, ο Γκιούλ τον διαβεβαίωσε πως θα είναι πρόεδρος για ολόκληρο το έθνος και πως θα είναι πιστός στις Αρχές του Συντάγματος, τηρώντας μια πολιτικά ουδέτερη στάση.

Ο Γκιούλ άσκησε κριτική στον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (CΗΡ) Ντενίζ Μπαϊκάλ που αρνήθηκε να τον συναντήσει. "Ο Μπαϊκάλ αποκαλεί την επιλογή ενός υποψηφίου ως επιβολή, τη στιγμή που ο ίδιος χρησιμοποίησε τον όρο λαβύρινθος μπροστά στο ενδεχόμενο ύπαρξης πολλών υποψηφίων. Και τώρα άρχισε να λέει πως δεν έχει σημασία η εμφάνιση (δηλ. η μαντίλα) αλλά οι ιδέες που πρεσβεύει ο καθένας."

Παραπομπή

Ο Χ. Νασράλα προειδοποιεί το Ισραήλ

Ο Χ. Νασράλα προειδοποιεί το Ισραήλ

Ο ΗΓΕΤΗΣ της Χεζμπολά, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε χθες Τρίτη την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι την περιμένει μια «μεγάλη έκπληξη» εάν ξεσπάσει νέος πόλεμος ανάμεσα στο Λίβανο, ανάμεσα στον Ισραηλινό στρατό και τη σιιτική ένοπλη οργάνωση.
Στην ομιλία του για την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον πόλεμο του 2006, το αποτέλεσμα του οποίου χαρακτήρισε «θεϊκή νίκη», ο Νασράλα υποστήριξε ότι η Χεζμπολά δεν επιζητά τη σύγκρουση, αλλά θεωρεί την ετοιμότητά της για το ξέσπασμα πολέμου καθήκον της. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «κτυπούν τα τύμπανα του πολέμου», σημείωσε.

Πρόσθεσε: «εάν εσείς ω, Σιωνιστές σκέπτεστε να εξαπολύσετε πόλεμο στο Λίβανο, δεν θα σας υποσχεθώ εκπλήξεις όπως εκείνες που σημειώθηκαν (στον πόλεμο του 2006), αλλά θα σας υποσχεθώ μια έκπληξη που θα αλλάξει την μοίρα του πολέμου και θα αλλάξει την μοίρα της περιοχής».
Ο αρχηγός της Χεζμπολά δεν θέλησε να αποκαλύψει ποια είναι αυτή η «έκπληξη».

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ άρχισε την 12η Ιουλίου 2006 και τερματίστηκε την 14η Αυγούστου του ιδίου έτους, έπειτα από 33 ημέρες μαχών, με εκεχειρία που συνήφθη με την μεσολάβηση του ΟΗΕ. Στοίχισε τις ζωές 1.200 Λιβανέζων, κυρίως αμάχων, και 116 ισραηλινών στρατιωτών και 43 αμάχων.

Ο πόλεμος ήταν η χειρότερη κρίση στο Λίβανο από την εποχή του εμφυλίου της περιόδου 1975-1990.

Παραπομπή

Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υπογράψει αυτή την εβδομάδα μια συμφωνία με το Ισραήλ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας 30 δις δολαρίων την επόμενη δεκαετία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Τρίτη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος αρχίζει από σήμερα Τετάρτη τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ, θα υπογράψει τη συμφωνία εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους.

Το σχεδιαζόμενο πακέτο βοήθειας αποκάλυψε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την 30ή Ιουλίου, στο πλαίσιο του νέου πακέτου στρατιωτικών συμφωνιών με χώρες της Μέσης Ανατολής με στόχο να "αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιρροές" οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ και η αλ Κάιντα και χωρών όπως το Ιράν και η Συρία.

Ανάμεσα στις συμφωνίες βοήθειας ξεχωρίζουν αυτή με τη Σαουδική Αραβία, ύψους 20 δις δολαρίων· με την Αίγυπτο, ύψους 13 δις δολαρίων· και συμφωνίες πώλησης ή δωρεάς οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, ύψους τουλάχιστον 20 δις δολαρίων.

Η νέα συμφωνία σηματοδοτεί την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά τουλάχιστον 25%, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Έχουντ Ολμέρτ, ο οποίος χαρακτήρισε το πακέτο ως σημαντική πρόοδο, και πολύ σημαντικό στοιχείο της πολιτικής εθνικής ασφαλείας του Τελ Αβίβ.

"Πέραν της αύξησης της βοήθειας, λάβαμε μια ρητή και λεπτομερειακή δέσμευση της διασφάλισης του ποιοτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ έναντι άλλων, Αραβικών χωρών", είπε ο Ολμέρτ μετά τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.

Η Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ φθάνει τα 2,4 δις δολάρια ετησίως, και το νέο πακέτο την αυξάνει κατά 600 εκατ. δολάρια το χρόνο κατά μέσον όρο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ δηλώνουν θορυβημένες από τις φιλοδοξίες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Μπερνς θα έχει συναντήσεις με τον Ολμέρτ, την υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, τον υπουργό Αμύνης Έχουντ Μπαράκ, και άλλους αξιωματούχους, για "συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της πρόκλησης που θέτει το Ιράν", σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακόμη, ο Μπερνς θα έχει συνάντηση με ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, με τους οποίους θα συζητήσει την "ανάπτυξη του πολιτικού ορίζοντα" και την βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Παλαιστινίους. Πάντως, δεν θα ταξιδεύσει σε άλλες χώρες. Στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του, είπε ότι "σε κάποιο σημείο" ο Μπερνς θα πάει στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες-συμμάχους της Ουάσινγκτον.

"Η περιοδεία θα επαναληφθεί και θα είναι ευρύτερη αλλά αυτή τη φορά είναι πιο στενή", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παραπομπή

Στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας γύρω από το Βόρειο Πόλο

Στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας γύρω από το Βόρειο Πόλο

Η Ρωσία ξεκίνησε την Τρίτη στρατιωτικά γυμνάσια διάρκειας πέντε ημερών με την συμμετοχή βομβαρδιστικών που θα επιχειρήσουν σε ζώνες του Ατλαντικού Ωκεανού, του Ειρηνικού αλλά και στον Βόρειο Πόλο.

Στις ασκήσεις μετέχουν 30 αεροσκάφη και ανάμεσά τους τα βαριά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95 όπως και τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-22. Και οι δύο τύποι έχουν την δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών. Μετέχουν επίσης αεροσκάφη ανεφοδιασμού.

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική αεροπορία, τονίζει ότι οι κυβερνήτες των αεροσκαφών «πρέπει να εκπαιδευθούν στον προσανατολισμό στα γεωγραφικά μήκη του Βορείου Πόλου, και στον εναέριο ανεφοδιασμό». Οι ασκήσεις αφορούν και την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.

Ο ρωσικός στρατός τονίζει ότι τα γυμνάσια πραγματοποιούνται εν γνώσει των αμερικανικών αρχών και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα ρωσικά αεροσκάφη να συναντήσουν και αμερικανικά.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ανέφερε σχετικά ένας αξιωματούχος, «είναι συνήθης τακτική των στρατιωτικών πιλότων, να συναντούν τους ξένους συναδέλφους και να τους χαιρετούν».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, βομβαρδιστικά Tu-95 πέταξαν μέχρι την αμερικανική βάση στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου και αναγνωρίστηκαν από αμερικανικά μαχητικά. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιούνταν παρόμοια κίνηση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών κοντά στην Αλάσκα. Ταυτόχρονα, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικά γυμνάσια με την συμμετοχή ρωσικών και κινεζικών δυνάμεων.

Η Ρωσία έχει εκφράσει έμπρακτα τις φιλοδοξίες της να ελέγξει μία εκτεταμένη ζώνη γύρω από τον Βόρειο Πόλο καθώς θεωρεί ότι ο πυθμένας στον πόλο αποτελεί φυσική προέκταση του εδάφους της. Ανάλογες φιλοδοξίες εκμετάλλευσης έχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία.

Παραπομπή

Μακελειό στο βόρειο Ιράκ από τριπλή επιθέση αυτοκτονίας

Μακελειό στο βόρειο Ιράκ από τριπλή επιθέση αυτοκτονίας

Έκρηξη βίας σημειώθηκε την Τρίτη με δύο επιθέσεις που προκάλεσαν, εκτός από τα θύματα, και εκτεταμένες ζημίες. Την ίδια ώρα απήχθηκαν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Πετρελαίου ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν νέα επιχείρηση εκκαθαρίσεων.

Αργά το απόγευμα, τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδεύσει βυτιοφόρα γεμάτα καύσιμα τα οποία οδηγούσαν σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης Καχτανίγια, δυτικά της Μοσούλης, στο κουρδικό τομέα του Ιράκ.

Από τις συντονισμένες επιθέσεις, με στόχο μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζιντίς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 175 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200.

Πρόκειται για ένα από μία από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.

Σε άλλη επίθεση, φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη πάνω σε γέφυρα στην οδό Βαγδάτης-Μοσούλης με αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα ανθρώπων.

Από την έκρηξη κατέρρευσε τμήμα μήκους 40 μέτρων της γέφυρας, η οποία αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης προς το βόρειο Ιράκ.

Πολλά αυτοκίνητα και πεζοί έπεσαν στον ποταμό.

Η ίδια γέφυρα είχε γίνει στόχος επίθεσης λίγους μήνες πριν και μέχρι την στιγμή της έκρηξης οι ζημιές δεν είχαν επιδιορθωθεί πλήρως.

Το βράδυ της Τρίτης, κατέπεσε αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ. Το ελικόπτερο πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση σε περιοχή δυτικά της Βαγδάτης.

Αλλοι τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους την Δευτέρα και την Τρίτη.

Απαγωγή στελεχών

Ομάδα 50 ενόπλων απήγαγε τον Αμπντέλ Τζαμπάρ αλ Ουαγκάα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ όπως και άλλα τρία στελέχη.

Οι ένοπλοι ήταν ντυμένοι με στολές του ιρακινού στρατού και χρησιμοποίησαν επίσημα, πιθανόν κλεμμένα, οχήματα με τα οποία διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός θα διατηρήσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2008 τις 15μηνες αποστολές των στρατιωτών. Οι 158.000 στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ βρίσκονται εκεί για 15 μήνες κάθε φορά αν και πολλοί βρίσκονται στη χώρα για δεύτερη ή για τρίτη φορά.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού, θα χρειαστεί χρόνος για να μεταβούν οι ένοπλες δυνάμεις σε αποστολές των 12 μηνών. Το ίδιο καθεστώς θα εφαρμοστεί και για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Την Τρίτη ξεκίνησε άλλη μία επιχείρηση του αμερικανικού στρατού με την συμμετοχή 16.000 στρατιωτών. Από την πλευρά των αμάχων υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερα θύματα.

Παραπομπή