Μακελειό στο βόρειο Ιράκ από τριπλή επιθέση αυτοκτονίας
Έκρηξη βίας σημειώθηκε την Τρίτη με δύο επιθέσεις που προκάλεσαν, εκτός από τα θύματα, και εκτεταμένες ζημίες. Την ίδια ώρα απήχθηκαν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Πετρελαίου ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν νέα επιχείρηση εκκαθαρίσεων.
Αργά το απόγευμα, τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδεύσει βυτιοφόρα γεμάτα καύσιμα τα οποία οδηγούσαν σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης Καχτανίγια, δυτικά της Μοσούλης, στο κουρδικό τομέα του Ιράκ.
Από τις συντονισμένες επιθέσεις, με στόχο μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζιντίς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 175 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200.
Πρόκειται για ένα από μία από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.
Σε άλλη επίθεση, φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη πάνω σε γέφυρα στην οδό Βαγδάτης-Μοσούλης με αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα ανθρώπων.
Από την έκρηξη κατέρρευσε τμήμα μήκους 40 μέτρων της γέφυρας, η οποία αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης προς το βόρειο Ιράκ.
Πολλά αυτοκίνητα και πεζοί έπεσαν στον ποταμό.
Η ίδια γέφυρα είχε γίνει στόχος επίθεσης λίγους μήνες πριν και μέχρι την στιγμή της έκρηξης οι ζημιές δεν είχαν επιδιορθωθεί πλήρως.
Το βράδυ της Τρίτης, κατέπεσε αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ. Το ελικόπτερο πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση σε περιοχή δυτικά της Βαγδάτης.
Αλλοι τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους την Δευτέρα και την Τρίτη.
Απαγωγή στελεχών
Ομάδα 50 ενόπλων απήγαγε τον Αμπντέλ Τζαμπάρ αλ Ουαγκάα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ όπως και άλλα τρία στελέχη.
Οι ένοπλοι ήταν ντυμένοι με στολές του ιρακινού στρατού και χρησιμοποίησαν επίσημα, πιθανόν κλεμμένα, οχήματα με τα οποία διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός θα διατηρήσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2008 τις 15μηνες αποστολές των στρατιωτών. Οι 158.000 στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ βρίσκονται εκεί για 15 μήνες κάθε φορά αν και πολλοί βρίσκονται στη χώρα για δεύτερη ή για τρίτη φορά.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού, θα χρειαστεί χρόνος για να μεταβούν οι ένοπλες δυνάμεις σε αποστολές των 12 μηνών. Το ίδιο καθεστώς θα εφαρμοστεί και για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Την Τρίτη ξεκίνησε άλλη μία επιχείρηση του αμερικανικού στρατού με την συμμετοχή 16.000 στρατιωτών. Από την πλευρά των αμάχων υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερα θύματα.
Παραπομπή