Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007

Στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας γύρω από το Βόρειο Πόλο

Στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας γύρω από το Βόρειο Πόλο

Η Ρωσία ξεκίνησε την Τρίτη στρατιωτικά γυμνάσια διάρκειας πέντε ημερών με την συμμετοχή βομβαρδιστικών που θα επιχειρήσουν σε ζώνες του Ατλαντικού Ωκεανού, του Ειρηνικού αλλά και στον Βόρειο Πόλο.

Στις ασκήσεις μετέχουν 30 αεροσκάφη και ανάμεσά τους τα βαριά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95 όπως και τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu-22. Και οι δύο τύποι έχουν την δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών. Μετέχουν επίσης αεροσκάφη ανεφοδιασμού.

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική αεροπορία, τονίζει ότι οι κυβερνήτες των αεροσκαφών «πρέπει να εκπαιδευθούν στον προσανατολισμό στα γεωγραφικά μήκη του Βορείου Πόλου, και στον εναέριο ανεφοδιασμό». Οι ασκήσεις αφορούν και την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.

Ο ρωσικός στρατός τονίζει ότι τα γυμνάσια πραγματοποιούνται εν γνώσει των αμερικανικών αρχών και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα ρωσικά αεροσκάφη να συναντήσουν και αμερικανικά.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ανέφερε σχετικά ένας αξιωματούχος, «είναι συνήθης τακτική των στρατιωτικών πιλότων, να συναντούν τους ξένους συναδέλφους και να τους χαιρετούν».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, βομβαρδιστικά Tu-95 πέταξαν μέχρι την αμερικανική βάση στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου και αναγνωρίστηκαν από αμερικανικά μαχητικά. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιούνταν παρόμοια κίνηση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών κοντά στην Αλάσκα. Ταυτόχρονα, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικά γυμνάσια με την συμμετοχή ρωσικών και κινεζικών δυνάμεων.

Η Ρωσία έχει εκφράσει έμπρακτα τις φιλοδοξίες της να ελέγξει μία εκτεταμένη ζώνη γύρω από τον Βόρειο Πόλο καθώς θεωρεί ότι ο πυθμένας στον πόλο αποτελεί φυσική προέκταση του εδάφους της. Ανάλογες φιλοδοξίες εκμετάλλευσης έχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: