Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για την "αντιπυραυλική ασπίδα"

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για την "αντιπυραυλική ασπίδα"

Διήμερη συνάντηση στην Ουάσιγκτον είχαν υψηλόβαθμοι ρώσοι κι αμερικανοί αξιωματούχοι για συνομιλίες σχετικά με τα αμφιλεγόμενα σχέδια των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέρει εστιάζοντας στο πως οι δύο πλευρές μπορούνε να συνεργασθούν για ν’αντιμετωπίσουν βαλλιστικές απειλές από εχθρικά κράτη, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

"Είχαν μία πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για το θέμα, εξετάζοντας τις προοπτικές γι’ αμφότερες τις πλευρές για την αντιμετώπιση της απειλής της διάδοσης των βαλλιστικών πυραύλων" και των όπλων μαζικής καταστροφής, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέιζι."Ήταν μία ευκαιρία και για τις δύο αντιπροσωπείες, πραγματικά μία ευκαιρία, για να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις απειλές αυτές όπως τις βλέπουμε από την οπτική γωνία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις για ν’ αντιμετωπισθεί το θέμα. Το φθινόπωρο, η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις κι ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς σχεδιάζουν να συναντηθούν με τους ρώσους ομολόγους τους για το θέμα.

Παραπομπή

Η Ρωσία ξεκινά νέο πρόγραμμα αντιαεροπορικής άμυνας

Η Ρωσία ξεκινά νέο πρόγραμμα αντιαεροπορικής άμυνας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως το καινούριο ραντάρ που εγκατέστησαν κοντά στην Αγία Πετρούπολη αποτελεί το πρώτο βήμα ενός μεγάλης έκτασης προγράμματος αντιαεροπορικής άμυνας.

"Πρόκειται για το πρώτο σκέλος ενός προγράμματος που θα ολοκληρωθεί το 2015," είπε ο Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Ήταν όμως η πρώτη επίσημη ανακοίνωση ενός τέτοιου προγράμματος.

Η ΡΩσία εξήγγειλε πως θα ενισχύσει τα αντιαεροπορικά της συστήματα, ως απάντηση στην πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας κοντά στα σύνορά της.

Ο σταθμός του τύπου Voronezh ραντάρ στο χωριό Lekhtusi (50 χλμ βόρεια της Αγίας Πετρούπολης) λειτουργεί από το 2006 και είναι σε θέση να παρακολουθεί την περιοχή από τον Βόρειο Πόλο μέχρι και την Αφρική!

"Αυτό είναι που αποκαλούμε εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Πολύ πιο αποτελεσματικές, πολύ πιο αξιόπιστες," είπε ο Πούτιν.

Παραπομπή

Μετεωρίτης τριών τόνων εκλάπη στη Ρωσία

Μετεωρίτης τριών τόνων εκλάπη στη Ρωσία

H ρωσική αστυνομία χτενίζει κυριολεκτικά την πόλη Krasnoyarsk στη Βόρεια Σιβηρία για να εντοπίσει των τριών τόνων μετεωρίτη που εξαφανίστηκε κάτω από τη μύτη των φρουρών ασφαλείας.

Η γιγαντιαία πέτρα κλάπηκε από την αυλή του Ιδρύματος Διαστημικών Προγραμμάτων Tunguska, ο διευθυντής του οποίου δήλωσε πως επρόκειτο για κομμάτι του μετερίτη που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη στη Σιβηρία το 1908.

Ο εκπρόσωπος τύπου της τοπικής αστθνομίας ανέφερε ως το πιο πιθανό είναι ο μετεωρίτης να κλάπηκε τον Ιούνιο, όταν το ίδρυμα μετακόμιζε στα καινούρια του κτίρια.

Ο διευθυντής του ιδρύματος Yury Lavbin έφερε την τριών τόνων πέτρα στην Krasnoyarsk το 2004, μετά από έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Tunguska, όπου το 1908 σημειώθηκε μια τεράστια έκρηξη στον αέρα 1000 φορές πιό ισχυρή από την πυρηνική βόμβα που έληξε την Χιροσίμα το 1945.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο Lavrin ισχυρίστηκε πως στην περιοχή της έκρηξης ανεβρέθηκαν τα συντρίμμια ενός εξωγήινου διαστημόπλοιου.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για τα αίτια της έκρηξης, η ισχύς της οποίας ισοπέδωσε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασώδους έκτασης.

Παραπομπή

Απειλές για επίθεση με ραδιενεργά υλικά στη Νέα Υόρκη

Απειλές για επίθεση με ραδιενεργά υλικά στη Νέα Υόρκη

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ της Νέας Υόρκης πολλαπλασίασε σήμερα τους ελέγχους που πραγματοποιεί στο Μανχάταν, αφότου μια ιστοσελίδα ανέφερε ότι ισλαμιστές σχεδιάζουν επίθεση με ραδιενεργά υλικά, μια πληροφορία που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί και θεωρείται ελάχιστα αξιόπιστη.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί ανιχνευτές ραδιενεργών υλικών γύρω από τις γέφυρες και τις σήραγγες, με αφορμή την απειλή που ανέφερε η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka.com. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο «πορτοκαλί» (που μεταφράζεται σε «αυξημένος κίνδυνος επίθεσης") και οι έλεγχοι γίνονται για προληπτικούς λόγους.

Από το βράδυ της Πέμπτης «η αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποιεί ελέγχους όπως το κάνει καθημερινά. Πρόκειται για προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για τις μη επιβεβαιωμένες απειλές. Οι Νεοϋορκέζοι ζουν καθημερινά σε «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001», τόνισε ο δήμαρχος. «Δεν θα αφήσουμε κανένα να μας τρομοκρατήσει και να μας φοβίσει», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή ιστοσελίδα ανέφερε ότι παρατήρησε «αύξηση της κίνησης» στις ιστοσελίδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τα μηνύματα των ιστοσελίδων αυτών, οι επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν «με φορτηγά που μεταφέρουν ραδιενεργά υλικά εναντίον της μεγαλύτερης αμερικανικής πόλης και του μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου».

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του FBI χαρακτήρισαν τις απειλές αυτές «ελάχιστα αξιόπιστες» .

Παραπομπή

Ελεύθεροι αφήνονται δύο όμηροι στο Αφγανιστάν

Ελεύθεροι αφήνονται δύο όμηροι στο Αφγανιστάν

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερες, χωρίς κανέναν όρο, δύο από τις Νοτιοκορεάτισσες ομήρους που κρατούν, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του, καθώς συνεχίζονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης και της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας.

«Το ηγετικό συμβούλιο των Ταλιμπάν αποφάσισε να απελευθερώσεις δύο άρρωστες γυναίκες, χωρίς κανέναν όρο ή αντάλλαγμα», είπε ο Κάρι Μοχάμαντ Γιούσεφ Αχμάντι μιλώντας τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο. Άλλος εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχέντ, είπε ότι οι δύο γυναίκες ενδέχεται να έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερες, «σε ένδειξη καλής θέλησης» .

Παραπομπή

Βαρύ φθινόπωρο για Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

Βαρύ φθινόπωρο για Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο

ΑΝΕΒΑΖΕΙ την ένταση η Αγκυρα για τα πετρέλαια, ώς τη... Σύμη οι έρευνές της!

Ανεξαρτήτως προεκλογικών και μετεκλογικών κραδασμών στην Αθήνα και την Αγκυρα, αλλά και τη Λευκωσία, το φθινόπωρο προβλέπεται βαρύ για τις ευρωτουρκικές, τις κυπροτουρκικές και κατ' επέκτασιν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η «νέα περίοδος» εγκαινιάζεται στις 16 Αυγούστου, ημέρα που λήγει επισήμως η υποβολή αιτήματος ενδιαφέροντος για έρευνες υδρογονανθράκων ξένων εταιρειών προς την κυπριακή κυβέρνηση, για την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, νότια της Κύπρου.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει και έχει αναγγείλει και αυτή παρόμοιες θαλάσσιες έρευνες σε δεκατρείς περιοχές κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της, κυρίως στην περιοχή της Αττάλειας και της Αλεξανδρέττας, καταγγέλλοντας, χωρίς να βρει στήριξη ή ανταπόκριση διεθνώς, τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης.

Πάνω στην κυπριακή

Τουλάχιστον μία οριοθετημένη περιοχή ερευνών της τουρκικής πλευράς πέφτει πάνω σε αντίστοιχη κυπριακή περιοχή, στη δυτική πλευρά της νήσου, και αυτό αναμένεται να προκαλέσει ένταση.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Μπιλμάν, η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου, που ξεκινά από το γεωγραφικό μήκος των 32ο 16' 18'', σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε η Αγκυρα στον ΟΗΕ και έχει ήδη περιληφθεί σε έγγραφο των Η.Ε.

Αν και τα στοιχεία του τουρκικού σχετικού δημοσιεύματος είναι ελλιπή, η ευρύτερη αυτή περιοχή που κατονομάζει η Αγκυρα ως τουρκικών συμφερόντων πιθανότατα περιλαμβάνει όχι μόνον το Καστελόριζο, αλλά φτάνει μέχρι και τη... Σύμη.

Η άρνηση της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα τον προηγούμενο χρόνο αρνήθηκε την πρόταση της Λευκωσίας να οριοθετηθεί η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα αλλά και οι ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης, εκτμώντας ότι η Τουρκία θα έβρισκε την ευκαιρία να προβάλει ως μέσο πίεσης τους ισχυρισμούς της ότι το Καστελόριζο «επικάθεται» στην τουρκική περιοχή, με κίνδυνο να οδηγηθούν σε νέα κρίση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκτός όμως από τα θέματα των υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο, που θα απασχολήσουν διά μακρών όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, η νέα κυβέρνηση Ερντογάν και η νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η απερχόμενη κυπριακή, μέσα στον Οκτώβριο θα συναντηθούν και πάλι στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθώς θα πρέπει να συνταχθεί, παρουσιαστεί και εγκριθεί η νέα Εκθεση προόδου της Τουρκίας από την Κομισιόν.

Λόγω Σαρκοζί

Η παρουσία στο Συμβούλιο του νέου προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται να αναπτερώνει τις προσδοκίες της κυπριακής κυβέρνησης ότι η νέα Εκθεση θα ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος, δηλαδή τη συνεχιζόμενη άρνηση της Αγκυρας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, και να μην περιοριστεί στα θέματα του Κανονισμού και της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν ουσιαστικά έναν δούρειο ίππο για να υπεκφύγει και πάλι η Τουρκία έναντι των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της.

Με δεδομένη τη στάση του κ. Σαρκοζί να ανοίξει μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για το πραγματικό μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και τη μορφή που τελικώς θα πάρει αυτή η συνεργασία, η κυπριακή κυβέρνηση -και εν όψει των προεδρικών εκλογών- αναμένεται να αναζητήσει μια ουσιαστική συνεργασία με το Παρίσι στο θέμα αυτό.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής αν και η Αθήνα θα κινηθεί προς την ίδια τροχιά με σαφήνεια.

Η πρόσφατη συνάντηση Καραμανλή - Σαρκοζί, με την απουσία και των κοινών δηλώσεων, δεν αποσαφήνισε το σημείο αυτό, με την Αθήνα να μουρμουράει ότι δεν έχει αλλάξει θέση για την Τουρκία. Ακόμα...

Παραπομπή

Νέος πρόεδρος στην Τουρκία έως τις 28 Αυγούστου

Νέος πρόεδρος στην Τουρκία έως τις 28 Αυγούστου

Ως τις 28 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου στην Τουρκία, έγινε χτες γνωστό από κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΡ. Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες θα γίνουν στις 20 και 24 Αυγούστου, ενώ στην τρίτη οι ισλαμιστές μπορούν να εκλέξουν μόνοι πρόεδρο, με 276 ψήφους.

Στο μεταξύ, το θέμα της υποψηφιότητας Γκιουλ εξελισσόταν σε θρίλερ, αφού ο Ερντογάν δεν ξεκαθάριζε τις προθέσεις του. Ωστόσο, μία δήλωσή του, πως «η δημοκρατία δεν μας επιτρέπει να αγνοήσουμε τη λαϊκή θέληση που μας έφερε στην εξουσία», ερμηνεύτηκε ως προάγγελος της επιλογής Γκιουλ. Ο υπουργός Εξωτερικών επιμένει στις προεδρικές του φιλοδοξίες, ενώ λέγεται ότι ο Ερντογάν δεν θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, προτού εκλεγεί ο πρόεδρος που θα την ορκίσει.

Παραπομπή

Υπουλο παιχνίδι της Αγκυρας

Υπουλο παιχνίδι της Αγκυρας

Με νέες απειλές επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση η Αγκυρα, με αφορμή τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση πετρελαϊκών ερευνών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Λεβέντ Μπιλμάν, παίρνοντας τη σκυτάλη από την τουρκοκυπριακή ηγεσία, προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης να οριοθετηθούν θαλάσσια σύνορα στην περιοχή» και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει «νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσίες στις θαλάσσιες λεκάνες δυτικά της Κύπρου», τις οποίες μάλιστα έσπευσε να...οριοθετήσει κάνοντας λόγο για ολόκληρη την περιοχή δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32ο 16 18».

Ο κ. Μπιλμάν μάλιστα υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει ήδη διακηρύξει αυτήν τη θέση από τον Μάρτιο του 1994, με επιστολή η οποία κατατέθηκε και δημοσιεύτηκε ως έγγραφο του ΟΗΕ.

Με αυτήν τη δήλωση η Αγκυρα όχι μόνο αμφισβητεί το δικαίωμα ενός ανεξάρτητου κράτους να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του, αλλά εγείρει και αξιώσεις σε περιοχή η οποία ουσιαστικά εντάσσεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και πιθανότατα εμπλέκει και την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Η τουρκική πλευρά, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το Δίκαιο της θάλασσας, επιμένει να επαναφέρει και τις γνωστές θεωρίες ότι για τον καθορισμό και την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο θα πρέπει να έχουν λόγο όλα τα παράκτια και γειτνιάζοντα κράτη, με το επιχείρημα ότι πρόκειται σύμφωνα με το... Δίκαιο της θάλασσας για περίκλειστη θάλασσα.

Στην επίσημη τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης μάλιστα δημοσιεύτηκε η χορήγηση αδείας στην κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ για διεξαγωγή ερευνών και σε τέσσερις περιοχές εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων, δυτικώς της Κύπρου, με τη μία εξ αυτών να επικαλύπτει περιοχές τις οποίες έχει ήδη προσφέρει για έρευνα η κυπριακή κυβέρνηση.

Κρίσιμη ημέρα
Η ένταση αναμένεται να κλιμακωθεί από τουρκικής πλευράς το επόμενο διάστημα, καθώς τη 16η Αυγούστου θα κατατεθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες για τον διαγωνισμό που προκήρυξε η κυπριακή κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχουν εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βρετανία και τη Νορβηγία, ενώ η επόμενη φάση του διαγωνισμού τοποθετείται τον Δεκέμβριο.

Η Λευκωσία παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και θεωρεί σημαντική τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, κ. Ρ. Σκλικερ, ότι υπάρχει πλήρης νομιμότητα στις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των πετρελαϊκών ερευνών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανωτάτη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι εφόσον η Αγκυρα επιχειρήσει να δημιουργήσει και «θερμή» ένταση, με έξοδο σκαφών στις επίμαχες περιοχές, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις χώρες προέλευσης των πετρελαϊκών εταιρειών που θα διενεργούν τις έρευνες...

Παραπομπή

Ελπίδες για τους Νοτιοκορεάτες ομήρους

Ελπίδες για τους Νοτιοκορεάτες ομήρους


Ελπιδοφόρα εικόνα στη δεύτερη ημέρα των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ διπλωματών από τη Σεούλ και των Ταλιμπάν για τους 21 Νοτιοκορεάτες απαχθέντες στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν δηλώνουν αισιόδοξοι για συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων.

Αντιπροσωπεία διαπραγματευτών από τη Νότιο Κορέα συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με δύο ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν στα γραφεία της Αφγανικής Ερυθράς Ημισελίνου στην επαρχία Γκάζνι, όπου κρατούνται χωρισμένοι σε ομάδες οι Νοτιοκορεάτες, μέλη μίας ανθρωπιστικής αποστολής της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Η πρώτη αυτή συνάντηση απέβη άκαρπη, όμως στις συνομιλίες του Σαββάτου φαίνεται πως επιτυγχάνεται πρόοδος. Διαπραγματευτής των Ταλιμπάν δήλωσε απευθυνόμενους στα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τις κρίσιμες συνομιλίες πως «όλοι οι Νοτιοκορεάτες θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους».

«Και οι κρατούμενοί μας θα επιστρέψουν στα δικά τους σπίτια» είπε ο Μαουλαβί Νασράλα δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ταλιμπάν εμμένουν στο αίτημα για την απελευθέρωση οκτώ ανταρτών που κρατούνται στις αφγανικές φυλακές. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωναν πάντως μέχρι πρότινος ότι η Σεούλ δε βρίσκεται σε θέση να ικανοποιήσει την αξίωση των απαγωγέων για ανταλλαγή των ομήρων με φυλακισμένους μαχητές των Ταλιμπάν.

Μέχρι σήμερα οι Ταλιμπάν έχουν εκτελέσει δύο Νοτιοκορεάτες απαχθέντες. Από τους εναπομείναντες 21 ομήρους, οι 18 είναι γυναίκες.

Η αφγανική κυβέρνηση υπό τον Χάμιντ Καρζάι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ομήρων με κρατούμενους, καθώς είχε δεχθεί σκληρή κριτική για την απελευθέρωση μίας ομάδας Ταλιμπάν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός Ιταλού δημοσιογράφου τον περασμένο Μάρτιο.

Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αποκλείουν τη χρήση βίας για την απελευθέρωση των ομήρων εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και έχουν στείλει δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στην επαρχία Γκάζνι.

Παραπομπή

Ακυρώθηκε για δεύτερη φορά επίσκεψη του Κύπριου αρχιεπισκόπου στην Κωνσταντινούπολη

Ακυρώθηκε για δεύτερη φορά επίσκεψη του Κύπριου αρχιεπισκόπου στην Κωνσταντινούπολη

Η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να καταγγείλει την Τουρκία εάν επιβεβαιωθεί ότι η ματαίωση και της δεύτερης προγραμματισμένης επίσκεψης του αρχιεπισκόπου κ. Χρυσόστομου στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου στην Κωνσταντινούπολη, ως επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου από τις 17 μέχρι 21 Αυγούστου, ακυρώθηκε και πάλι την τελευταία στιγμή με απόφαση της Αγκυρας.

Το ΡΙΚ επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ματαίωση του ταξιδιού οφείλεται στο γεγονός ότι το τουρκικό κατεστημένο δεν επιθυμεί την παρουσία του προκαθήμενου της κυπριακής Εκκλησίας στην Τουρκία και κατά κύριο λόγο την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ευχήθηκε η ματαίωση της επίσκεψης του αρχιεπισκόπου να οφείλεται σε άλλους λόγους.

«Εάν όμως πρόκειται για τελεσίγραφο της Αγκυρας, τότε είναι ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και η κυβέρνηση σίγουρα θα προβεί σε καταγγελία» δήλωσε.

Η πρώτη επίσκεψη του αρχιεπισκόπου στην Τουρκία είχε καθορισθεί τον περασμένο Μάιο, αλλά ματαιώθηκε με το πρόσχημα των πολιτικών εξελίξεων και του προεκλογικού κλίματος που επικρατούσε στη χώρα.

Παραπομπή