Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

Ελπίδες για τους Νοτιοκορεάτες ομήρους

Ελπίδες για τους Νοτιοκορεάτες ομήρους


Ελπιδοφόρα εικόνα στη δεύτερη ημέρα των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ διπλωματών από τη Σεούλ και των Ταλιμπάν για τους 21 Νοτιοκορεάτες απαχθέντες στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν δηλώνουν αισιόδοξοι για συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων.

Αντιπροσωπεία διαπραγματευτών από τη Νότιο Κορέα συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με δύο ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν στα γραφεία της Αφγανικής Ερυθράς Ημισελίνου στην επαρχία Γκάζνι, όπου κρατούνται χωρισμένοι σε ομάδες οι Νοτιοκορεάτες, μέλη μίας ανθρωπιστικής αποστολής της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Η πρώτη αυτή συνάντηση απέβη άκαρπη, όμως στις συνομιλίες του Σαββάτου φαίνεται πως επιτυγχάνεται πρόοδος. Διαπραγματευτής των Ταλιμπάν δήλωσε απευθυνόμενους στα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τις κρίσιμες συνομιλίες πως «όλοι οι Νοτιοκορεάτες θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στο σπίτι τους».

«Και οι κρατούμενοί μας θα επιστρέψουν στα δικά τους σπίτια» είπε ο Μαουλαβί Νασράλα δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ταλιμπάν εμμένουν στο αίτημα για την απελευθέρωση οκτώ ανταρτών που κρατούνται στις αφγανικές φυλακές. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωναν πάντως μέχρι πρότινος ότι η Σεούλ δε βρίσκεται σε θέση να ικανοποιήσει την αξίωση των απαγωγέων για ανταλλαγή των ομήρων με φυλακισμένους μαχητές των Ταλιμπάν.

Μέχρι σήμερα οι Ταλιμπάν έχουν εκτελέσει δύο Νοτιοκορεάτες απαχθέντες. Από τους εναπομείναντες 21 ομήρους, οι 18 είναι γυναίκες.

Η αφγανική κυβέρνηση υπό τον Χάμιντ Καρζάι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ανταλλαγής των ομήρων με κρατούμενους, καθώς είχε δεχθεί σκληρή κριτική για την απελευθέρωση μίας ομάδας Ταλιμπάν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός Ιταλού δημοσιογράφου τον περασμένο Μάρτιο.

Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αποκλείουν τη χρήση βίας για την απελευθέρωση των ομήρων εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και έχουν στείλει δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στην επαρχία Γκάζνι.

Παραπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: