Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Σύρος ΥΠΕΞ: Είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας ενάντια σε όποια ισραηλινή επίθεση

Σύρος ΥΠΕΞ: Είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας ενάντια σε όποια ισραηλινή επίθεση

Ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών Walid al-Moallem έφτασε σήμερα στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του Ali Babacan, τον πρόεδρο της Τουρκίας Abdullah Gul και τον πρωθυπουργό της χώρας Tayyip Erdogan.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο Al-Moallem αναμένεται να συζητήσει και τις πρόσφατες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Συρίας από ισραηλινά μαχητικά. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως παρόλο που η συνάντηση προγραμματίστηκε πριν το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, οι συζητήσεις θα περιστραφούν και γύρω από αυτό.

Μετά την άφιξη του στην Άγκυρα, ο Al-Moallem δήλωσε στους δημοσιογράφους πως "είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας ενάντια σε όποια επιθετική ενέργεια του Ισραήλ, εντούτοις πρωταρχικός μας στόχος είναι η ειδραίωση της ειρήνης."

Πηγή: YnetNews

Με την καρδιά της πρωταθλήτριας!

Με την καρδιά της πρωταθλήτριας!

Η «καρδιά» της πρωταθλήτριας «μίλησε» στα δύσκολα! Στον κρισιμότερο μέχρι τώρα αγώνα του Ευρωμπάσκετ η Εθνική ομάδα... θύμισε το φόβητρο των τελευταίων δύο ετών, νίκησε την Κροατία με 81-78 και «αγκάλιασε» την πρόκριση στην 8άδα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάζεται πλέον μόνο τη νίκη απέναντι στην αδύναμη Πορτογαλία που έκανε την έκπληξη απέναντι στο Ισραήλ (94-85) για να «σφραγίσει» την πρόκριση.
Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει μόνο αν η Κροατία νικήσει τη Ρωσία ή αν οι Κροάτες χάσουν από τους Ρώσους κι εμείς διασυρθούμε από τους Πορτογάλους!

Η Εθνική λοιπόν πήρε μια νίκη - διαμάντι χάρις στο παιδί - διαμάντι του ελληνικού μπάσκετ! Ο «Μήτσος» έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με τα χρώματα της Εθνικής, μας κράτησε όρθιους (12π. στη γ' περίοδο) όταν οι Κροάτες προηγήθηκαν με 70-57, ενώ ήταν παρών σ' όλες τις φάσεις σε άμυνα και επίθεση! Τι να πει κανείς γι αυτό το παιδί; Οι 23 πόντοι αποτελούν ατομικό ρεκόρ πόντων στην Εθνική ομάδα και σ' αυτούς προσθέστε τα 6 ριμπάουντ και τις 3 ασίστ.

Δίπλα του ο Λάζαρος Παπαδόπουλός που έμοιαζε να... αναστήθηκε και με καταπληκτική εμφάνιση στο α' 20λεπτο έδωσε λύσεις, ενώ το βραβείο του MVP πήγε να... κλέψει από τα χέρια του Διαμαντίδη ο Βασίλης Σπανούλης με το εκπληκτικό τρίποντο στη λήξη του αγώνα κι ενώ το σκορ ήταν 78-78! Ο V-Span πήρε την μπάλα από την επαναφορά στα 7'', πέρασε το κέντρο κι αφού... ξεφορτώθηκε τον αντίπαλό του εκτέλεσε από τα 8,5 μέτρα, θυμίζοντας στους Κροάτες το νικηφόρο καλάθι του Χαρίση στο αντίστοιχο Ευρωμπάσκετ του 2003!

Οσο για τον «Λάζο»; Εχει ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα και η εμφάνισή του ήταν ό,τι καλύτερο. Πέτυχε συνολικά 22 πόντους, 15 εκ των οποίων στο πρώτο ημίχρονο, όταν η Εθνική είχε «σπάσει» τα καλάθια και δεν είχε άλλες επιθετικές λύσεις.

Το κέρδος από τη νίκη είναι πολλαπλό! Ο τρόπος που ήρθε η νίκη προσδίδει αυτοπεποίθηση, τα μακρινά σουτ επιτέλους μπήκαν (9/22) στο β΄ ημίχρονο, ενώ αυτός ο αγώνας αποτελεί... τιμωρία για όποια ομάδα στο μέλλον επιμείνει σε άμυνα «ζώνης». Οι Κροάτες ρίσκαραν, έπαιξαν «ζώνη» στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και φυσικά το... πλήρωσαν. Την κατάλληλη στιγμή η Εθνική βρήκε το δρόμο για το καλάθι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 33-40, 58-54, 81-78

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 11 (2), Μπουρούσης, Ζήσης, Σπανούλης 14 (3), Βασιλόπουλος, Πελεκάνος, Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 9, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 23 (4), Παπαδόπουλος 22, Κακιούζης.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Ούκιτς 10, Κους 7 (1), Πόποβιτς 11 (3), Ρόζιτς 2, Πρκάτσιν 2, Τόμας 11 (1), Πλάνινιτς 10 (2), Μάρκοτα 2, Μπάνιτς, Κασούν 15, Μπάρατς 8.

Πηγή: 24sports.com.cy


Καραμανλής: Είναι ώρα των θετικών επιλογών

Καραμανλής: Είναι ώρα των θετικών επιλογών

«ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ευθύνης, ο τόπος χρειάζεται μία κυβέρνηση με σταθερότητα, είναι η ώρα των θετικών επιλογών και όχι της άρνησης γιατί η άρνηση οδηγεί σε τέλμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας απόψε σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λάρισα.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα έχει τη στήριξη των πολιτών σε αυτό το κρίσιμο, όπως είπε, σταυροδρόμι που είναι οι εκλογές και εξαπέλυσε επίθεση, αν και χωρίς να το κατονομάζει, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νιώθουν πολιτικά αδύναμοι, γι΄ αυτό επιδιώκουν την πόλωση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι σήμερα οι Ελληνες πολίτες απαιτούν θετικές λύσεις.

Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στα αγροτικά θέματα. Μίλησε για το θέμα των «πανωτοκιών», λέγοντας ότι 54.000 αγρότες επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση. Εκανε ειδική αναφορά στο θέμα του ΦΠΑ των αγροτικών μηχανημάτων, λέγοντας ότι το αίτημα για μείωση εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν εγκαταλείπεται.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, θα διατεθούν στους αγρότες συνολικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μαζί με τις κρατικές επιχορηγήσεις το συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για τις κυβερνητικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των πυροπαθών και στην αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Προτεραιότητά του πάντα, τόνισε, είναι η συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος. Υπογράμμισε ακόμη την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας και τη συνέχιση των αλλαγών για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη. Τόνισε δε, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους.

Ο κ. Καραμανλής έκανε και έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στη μείωση του ελλείμματος, τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης πάνω από το 4% του ΑΕΠ, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ρωσία: Υπόθεση του ΟΗΕ το Κόσοβο

Ρωσία: Υπόθεση του ΟΗΕ το Κόσοβο

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ του Κοσόβου είναι ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην τρόικα των διεθνών μεσολαβητών, Αλεξάντερ Χαρτσένκο, κληθείς από το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Κουρτ Βόλτερ ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εάν δεν βρεθεί λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Μόσχα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου είναι κυρίως μια ευρωπαϊκή υπόθεση, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα μας αφορά όλους και είναι κοινή μας ευθύνη». Υπογράμμισε παράλληλα ότι το ζήτημα του Κοσόβου κανονίζεται από το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο του 1999 και αποτελεί το καθοδηγητικό έγγραφο για τη λειτουργία των δομών της επαρχίας.

«Το ζήτημα παραμένει υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει αμφιβολίες επ' αυτού, επειδή είναι προφανές και ξεκάθαρο. Το ζήτημα του Κοσόβου παραμένει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα και προτεραιότητα τόσο της Ρωσίας όσο και της Σερβίας», είπε ο κ. Χαρτσένκο.

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, τόνισε πως η χώρα του επιθυμεί την εδραίωση της σταθερότητας της περιοχής, που είναι -όπως τόνισε- προς όφελος της ανάπτυξης όλων των χωρών.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Απορρίπτει η Αλ.Παπαρήγα τα «εκβιαστικά διλήμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»

Απορρίπτει η Αλ.Παπαρήγα τα «εκβιαστικά διλήμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»

Τους λόγους για τους οποίους καλεί τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το ΚΚΕ εξήγησε στην προεκλογική συγκέντρωση του κομμουνιστικού κόμματος στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης η Αλέκα Παπαρήγα. Η γγ του ΚΚΕ είπε «όχι» στα «εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» και επέμεινε στη σκληρή κριτική των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας ειδικότερα για τα «εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: «Ο καθένας με τον τρόπο του σας λέει 'ή Καραμανλής ή ακυβερνησία', 'ή Παπανδρέου ή αλλιώς δεξιά τραγωδία'».

«Τέτοια εκβιαστικά διλήμματα σας απευθύνουν εδώ και πολλά χρόνια. Θα τα νιώσετε ακόμα πιο πολύ την άλλη μέρα των εκλογών, αν δεν τους γυρίσετε την πλάτη» προσέθεσε.

«Η διαφορά μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» εξήγησε η γγ του ΚΚΕ, «δεν είναι διαφορά μεγέθους, είναι διαφορά στο κύριο και το βασικό: Στο δρόμο ανάπτυξης που προωθούν, στα συμφέροντα που υπηρετεί αυτή η ανάπτυξη, που δεν είναι άλλα από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, του ευρωπαϊκού κεφαλαίου γενικά, τα οικονομικά, πολιτικά, έως και στρατιωτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Έχουμε ταξική αντίθεση με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική τους, με την ενεργητική τους στήριξη στα σχέδια του ιμπεριαλισμού».

«Γι' αυτό και δεν προσχωρήσαμε στη λογική της θεατρινίστικης πολιτικής βεντέτας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο με τους ηγέτες τους. Δεν παρασυρθήκαμε σε χαρακτηρισμούς των προσώπων, όπως κάνουν μεταξύ τους, όπως κάνουν άλλα κόμματα σήμερα. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα στρατηγικής κατεύθυνσης και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Απορρίπτουμε χαρακτηρισμούς τύπου 'είσαι ανίκανος, είσαι νονός, είσαι λίγος, είσαι κλεισμένος στο καβούκι σου, είσαι αλαζόνας και ψεύτης'» υπογράμμισε.

«Εκτιμάμε» σημείωσε επίσης, «ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν αλλάζουν, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η ΝΔ είναι το παραδοσιακό κόμμα της αστικής τάξης. Το ΠΑΣΟΚ, αφού παρέλαβε το κυβερνητικό τιμόνι, σταδιακά γύρισε την πλάτη στην αλλαγή που το ίδιο διακήρυσσε».

»Δεν θα αλλάξουν ούτε όταν χάσουν μεγάλο μερίδιο της δύναμής τους. Αυτό όμως που θα συμβεί είναι ότι θα τιναχθεί ψηλά το λαϊκό κίνημα. Οι απώλειες εδρών από τη ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο δεν θα τους συνετίσει, απλά θα τους κάνει αδύναμους να βάλουν φραγμό στην εκτίναξη των λαϊκών αγώνων, στην πάλη για τη λαϊκή ευημερία, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία, που σήμερα μπορεί να φαίνεται μακρινό όνειρο, αλλά θα έλθει πιο κοντά, όταν αρχίζει να γέρνει η πλάστιγγα υπέρ του λαϊκού κινήματος. Αυτή η εκλογική μάχη μπορεί να βάλει ένα λιθάρι, μια πέτρα, μια καλή βάση για να μπορούμε να βλέπουμε μπροστά προς τη διέξοδο».

Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι έρχονται χειρότερα μέτρα μετά τις εκλογές, ως χειρότερο εκ των οποίων περιέγραψε τον «Καποδίστρια Β'».

«Έρχεται ο 'Καποδίστριας 2, η συνένωση δήμων και νομαρχιών, περιφερειών. Εδώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ίδια γενική γραμμή, ο ΣΥΝ είναι λάτρης τέτοιων ψευτοανανεωτικών εγχειρημάτων, τα άλλα κόμματα, όσο ξέρουμε, δεν ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό. Ξεκαθαρίζουμε. Το θέμα 'Καποδίστριας' δεν το αντιμετωπίζουμε με συναισθηματικά και τοπικιστικά κριτήρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιλαϊκή πράξη των σύγχρονων ημερών. Μέσω αυτής θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της Παιδείας και της Υγείας» υπογράμμισε.

Μιλώντας δε, για το περιβάλλον, η γγ του ΚΚΕ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούμε απ' όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ, περί βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης, με προτεραιότητα στην οικολογία και το περιβάλλον. Δεν τα βάζουμε με τους όρους, αν και δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται 'ντεμοντέ' να μιλάς για φιλολαϊκή ανάπτυξη. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ξύλινη, σκόπιμα άχρωμη ορολογία της ΕΕ».

«Δεν είναι εφικτή η προστασία του περιβάλλοντος, όταν το που και πώς θα γίνουν επενδύσεις εξαρτάται από το τι συμφέρει το κεφάλαιο. Αν θα γίνουν και ποιες επενδύσεις στην Ελλάδα, εξαρτάται από το μονοπωλιακό υπερκέρδος. Γι' αυτό και οι επενδύσεις γίνονται εκτός Ελλάδας, με συνέπειες τις απολύσεις και την ανεργία. Μία από τις προϋποθέσεις των καπιταλιστικών επενδύσεων είναι η δημιουργία όλο και λιγότερων θέσεων εργασίας, με όλο και λιγότερα δικαιώματα».

«Απευθυνόμαστε στην εύθικτη ηγεσία του ΣΥΝ, που τάχα την ενδιαφέρει ό,τι μας ενώνει και παραμερίζει ό,τι μας χωρίζει. Όταν μας χωρίζει το κύριο και το βασικό αυτό, δεν έχει σημασία εάν υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που συναντιόμαστε, με βάση την τρέχουσα επικαιρότητα» τόνισε.

Και συνέχισε, απευθυνόμενη ουσιαστικά στον Αλέκο Αλαβάνο: «Αφού κατατάσσετε το κόμμα σας και τη συμμαχία στην όχθη της Αριστεράς, και εμείς δεν θα τσακωθούμε μαζί σας για το πώς αυτοπροσδιορίζεστε, τότε και εμείς θα σας κρίνουμε με τα κριτήρια ενός αριστερού κόμματος, στις σύγχρονες μάλιστα συνθήκες».

»Ακόμα και πριν 50-60 χρόνια, όταν δεν είχαμε τις σημερινές εξελίξεις και καταστάσεις, η Αριστερά έβλεπε την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Σήμερα, εσείς σπέρνετε αυταπάτες ότι μπορεί και να είσαι προσηλωμένος στο μονόδρομο της ΕΕ και οι άνθρωποι να απολαμβάνουν δικαιώματα με μια καλύτερη διαχείριση».

»Ούτε σ' αυτόν τον τομέα της Παιδείας και Υγείας ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμούν να ζητήσουν κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΝ στη Βουλή κατά την συζήτηση του νόμου-πλαισίου είναι ακριβώς μέσα στη γραμμή της Μπολόνια, που εγγόνι της αποτελούν οι σημερινές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις».

«Εξ' ου και (ο ΣΥΡΙΖΑ) αφήνει πόρτες και παράθυρα ανοικτά για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, εξ' ου και η ήπια κριτική που κάνει στην ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» σχολίασε.

Πηγή: in.gr

Η Συρία θα παρουσιάσει στην Τουρκία αποδείξεις για την παραβίαση του εναέριου της χώρου από την IAF

Η Συρία θα παρουσιάσει στην Τουρκία αποδείξεις για την παραβίαση του εναέριου της χώρου από την IAF

Ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών Walid Moallem θα παρουσιάσει στην Άγκυρα στοιχεία και αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της πως η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) παραβίασε τον εθνικό εναέριο της χώρο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Moallem φθάνει σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ali Babacan και τον πρωθυπουργό της χώρας Tayyip Erdogan.

Πηγές από τη Δαμασκό πιστεύουν πως η πρόσφατη αεροπορική επιχείρηση του Ισραήλ ήταν ένα "διπλωματικό και στρατιωτικό πείραμα" ώστε να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις και τις προθέσεις της Συρίας.

Εντούτοις, η Συρία δεν έχει ακόμη καταλήξει στον τρόπο που θα αντιδράσει και θα ανταποδώσει την ενέργεια της ΙΑF. Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει μια συριακή πυραυλική επίθεση εναντίον στόχων στο Βόρειο Ισραήλ. Η Συρία ίσως και να ανταποδώσει αργότερα μέσω των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζει.

Ο ισραηλινός στρατός, παρά το πρόσφατο επεισόδιο, μείωσε το επίπεδο του συναγερμού κοντά στα σύνορα με τη Συρία εν συγκρίσει με την περασμένη εβδομάδα. Αξιωματούχοι του Ισραηλινού ΥΠΑΜ δήλωσαν πως παρόλο που η κατάσταση στα συρο-ισραηλινά σύνορα είναι ανησυχητική, αποκλείουν την πιθανότητα ο Σύρος πρόεδρος Bashar Assad να οδηγήσει τη χώρα του σε πόλεμο στο άμεσο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, η λιβανική εφημερίδα A-Nahar επικαλούμενη πληροφορίες από τη Δαμασκό, σε σημερινό δημοσίευμα της ανέφερες πως η Συρία προχώρησε σε μερική πρόσκληση των εφέδρων. Εντούτοις, η εφημερίδα ανέφερε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσον οι πληροφορίες πράγματι ευσταθούν ή εάν σχετίζονται με το προχθεσινό επεισόδιο.

Πηγή: Haaretz

Η πορεία των ισραηλινών μαχητικών, σύμφωνα ,με τους ισχυρισμούς της Συρίας

Η πορεία των ισραηλινών μαχητικών, σύμφωνα ,με τους ισχυρισμούς της Συρίας



Πηγή: Haaretz

Υπέρ της πολιτικής και κοινωνικής ένταξης των μεταναστών τάσσεται ο Αλ.Αλαβάνος

Υπέρ της πολιτικής και κοινωνικής ένταξης των μεταναστών τάσσεται ο Αλ.Αλαβάνος

Κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας είναι οι μετανάστες σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο ο οποίος κατά τη συνάντησή του με μετανάστες του Φόρουμ μεταναστών την Κυριακή, τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για «απλοποιημένους νόμους», για απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας μετά από πενταετία και δίχως γραφειοκρατία και για απόκτησή της άμα τη γενέσει τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλαβάνος, χαρακτήρισε τους μετανάστες «ανθρώπους χωρίς ψήφο και χωρίς χαρτιά», για τους οποίους όμως εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάθεσή τους να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για πολιτικές και δομές κοινωνικής ένταξης στην υγεία, στην παιδεία, στον έλεγχο των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών, θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην ξενοφοβία, ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στη βία και την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως το να κλείνονται οι μετανάστες επί μήνες στις φυλακές μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν χαρτιά.

Τέλος, ο Αλ.Αλαβάνος, πρόσθεσε ότι «θα μείνουμε σταθερά στο χώρο των αξιών της ισότητας όλων των πολιτών του κόσμου, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι χρώμα και αν έχουν, σε όποιο θεό και αν πιστεύουν».

Πηγή: in.gr

Παπανδρέου: Έχουμε πολλές διαφορές από τη ΝΔ

Παπανδρέου: Έχουμε πολλές διαφορές από τη ΝΔ

«ΕΧΟΥΜΕ πολλές και μεγάλες διαφορές» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Όσα συνέβησαν δεν ήταν μονόδρομος» σημείωσε, αναφερόμενος και στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ για το α το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές» δήλωσε:

«Δεν γνωρίζει το Σύνταγμα ο κ. Καραμανλής. Δεν αποφασίζει αυτός πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά ο Πρόεδρος. Υπάρχει διαδικασία. Το δίλημμα δεν είναι Καραμανλής ή χάος, το χάος το δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, την ακυβερνησία τη δημιούργησε, την ανικανότητα την είδαμε σε όλη της τη δόξα. Χρειάζεται αλλαγή, είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός θα στραφεί σε ρεύμα αλλαγής, που μας φέρνει εμάς με ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή κυβέρνηση» .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε, τονίζοντας: «Δεν θα μείνω αυτάρεσκα στην ισχυρή πλειοψηφία. Ο Καραμανλής δημιούργησε πολώσεις, αδιέξοδα. Έρχεται με αντίγραφο του προγράμματος του 2004 και έρχεται να εκβιάσει. Ως ισχυρή κυβέρνηση, θα κάνω σημαντικές προτάσεις για ένα μέτωπο αναγέννησης, προοδευτικό μέτωπο με προοδευτικές αξίες, για μεγάλες σοβαρές τομές στη χώρα» .

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΗΠΑ: Δεν αναγγέλλει άμεση επίθεση το βίντεο του Οσάμα

ΗΠΑ: Δεν αναγγέλλει άμεση επίθεση το βίντεο του Οσάμα

ΤΟ ΝΕΟ βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν φαίνεται πως είναι αυθεντικό αλλά τίποτε που περιέχεται στο μήνυμα δεν φαίνεται να αναγγέλλει μία προσεχή επίθεση κατά των ΗΠΑ, εκτίμησε σήμερα Κυριακή αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Έπειτα από μία πρώτη εξέταση της εγγραφής, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν την Παρασκευή, η αμερικανική κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών «εκτιμά πως είναι ο μπιν Λάντεν», επιβεβαίωσε η Φράνσις Τάουνσεντ, σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους για την εσωτερική ασφάλεια, η οποία ερωτήθηκε σχετικά από το τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

Αλλά «δεν υπάρχει τίποτε απολύτως επικείμενο στην κασέτα το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι συνιστά το πράσινο φως για μιαν επίθεση», είπε, υπενθυμίζοντας πως ο ηγέτης της Αλ Κάιντα απηύθυνε τακτικά παρόμοια μηνύματα τα τελευταία χρόνια. «Είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας φυγάς που μιλάει από τα βάθη μιας σπηλιάς και δεν έχει αληθινά άλλη εξουσία από τη διάδοση αυτών των κασετών», επέμεινε.

«Γνωρίζουμε πως η Αλ Κάιντα είναι αποφασισμένη να πραγματοποιεί επιθέσεις. Το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτό, ωστόσο η κασέτα αυτή δεν φαίνεται να περιέχει τίποτα περισσότερο από απειλές. Είναι προπαγάνδα», είπε.

Στην κασέτα, που απευθύνεται στον αμερικανικό λαό, λίγες ημέρες πριν από την έκτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Οσάμα μπιν Λάντεν απειλεί να εντείνει τον αγώνα προκειμένου να θέσει τέρμα στον πόλεμο στο Ιράκ. Απαιτεί ακόμη απ΄τους Αμερικανούς να αποκηρύξουν το δημοκρατικό σύστημα και να ενταχθούν στο Ισλάμ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γ. Παπανδρέου: Θα πάμε την Ελλάδα μπροστά

Γ. Παπανδρέου: Θα πάμε την Ελλάδα μπροστά


Θα πάμε την Ελλάδα μπροστά, βάζουμε τον πήχυ ψηλά, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές και ότι θα υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεσμεύτηκε ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, θα γίνει ανακατανομή των βαρών υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, υπάρχει άλλος δρόμος και αυτόν εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, είπε. Το βράδυ θα μιλήσει σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Συζήτηση προκάλεσαν δηλώσεις μουσουλμάνου υποψηφίου της ΝΔ στην Ξάνθη: «Είμαι Τούρκος»

Συζήτηση προκάλεσαν δηλώσεις μουσουλμάνου υποψηφίου της ΝΔ στην Ξάνθη: «Είμαι Τούρκος»

Συζήτηση προκάλεσαν δηλώσεις του δικηγόρου και υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ξάνθης για τις εθνικές εκλογές, Ορχάν Χατζή Ιμπράμ, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως Τούρκος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο κ. Ιμπράμ δήλωσε σε ερώτηση για το πώς αυτοπροσδιορίζεται: «Ως Τούρκος. Όπως δικαίωμα κάθε μουσουλμάνου είναι ο εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός, έτσι και εμένα είναι δικαίωμά μου να δηλώνω ότι είμαι Τούρκος».

Ο ίδιος είναι δικηγόρος «που έχει υπερασπιστεί την Τουρκική Ένωση Ξάνθης σε όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων» και, όπως δηλώνει, «επιθυμώ την είσοδό μου στη Βουλή ώστε να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των Τούρκων της μειονότητας».

Για τον κ. Ιμπράμ ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη 72η ΔΕΘ και απάντησε ότι «το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης διέπεται, όπως είναι γνωστό, από τη Συνθήκη της Λοζάνης, την οποία τηρούμε πιστά και στην οποία είμαστε προσηλωμένοι».

«Πέραν τούτου, στο Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ισχύει διεθνώς και φυσικά, υιοθετεί και η χώρα μας, περιλαμβάνεται και η έννοια του αυτοπροσδιορισμού, ως ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καταπατήσει.

» Δεχόμαστε τον αυτοπροσδιορισμό, σε ατομικό, αλλά όχι σε συλλογικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τη μειονότητα της Θράκης, εκεί οι άνθρωποι είναι Έλληνες πολίτες, με μουσουλμανικό θρήσκευμα και διαφορετικές εθνοτικές καταβολές. Είναι Πομάκοι, είναι Αθίγγανοι και είναι και Τουρκογενείς.

» Η υποκρισία και οι ακραίες θέσεις, όταν μάλιστα αντιβαίνουν στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο, από όπου και αν προέρχονται, καταδικάζονται και πρέπει να σταματήσουν. Και αυτό γίνεται μόνο με μία σοβαρή, ξεκάθαρη, ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, όπως αυτή που ακολουθεί με συνέπεια η κυβέρνησή μου» κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Νεκρός σε αεροπορική επίδρομή ο υπεύθυνος για την πιο αιματηρή επίθεση στο Ιράκ

Νεκρός σε αεροπορική επίδρομή ο υπεύθυνος για την πιο αιματηρή επίθεση στο Ιράκ

ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ της Αλ Κάιντα, υπεύθυνο για την πιο αιματηρή επίθεση στο Ιράκ με 400 νεκρούς στις 14 Αυγούστου στο βόρειο μέρος της χώρας, σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, δήλωσε σήμερα στη Βαγδάτη ο αντιναύαρχος Μαρκ Φοξ, εκπρόσωπος του στρατού.

"Στις 3 Σεπτεμβρίου ένα αεροσκάφος του συνασπισμού σκότωσε έναν τρομοκράτη υπεύθυνο για την προετοιμασία και την εκτέλεση της φρικτής επίθεσης εναντίον των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ στις 14 Αυγούστου", δήλωσε ο αντιναύαρχος Φοξ.

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ 'Αφρι ή Αμπού Τζάσεμ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή 110 χλμ. νοτιοδυτικά της Μοσούλης, είπε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι ο Τζάσεμ είχε συνεργαστεί με τον Αιγύπτιο Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι, ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. "Ο Αμπού Τζάσεμ δεν είναι πλέον απειλή για τον ιρακινό λαό", πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις κατά της κουρδικής θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι που ζουν στο βόρειο Ιράκ. Τέσσερα παγιδευμένα φορτηγά εξερράγησαν στα χωριά Αλ Χατανίγια και Αλ Αντανίγια της επαρχίας Νινίβ. Ήταν η πιο αιματηρή επίθεση που γνώρισε η χώρα μετά την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2003. Ήταν επίσης μια από τις χειρότερες επιθέσεις στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ με 2.973 νεκρούς.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύλληψη 19χρονης για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Σύλληψη 19χρονης για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Μία 19χρονη συνελήφθη από αστυνομικούς με την κατηγορία ότι συμμετείχε στα επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν τη νύχτα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ στην ασφάλεια έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται άλλα είκοσι άτομα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν το μεσημέρι οι τοπικές αστυνομικές αρχές, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, ενώ άλλα δύο άτομα που εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, διέφυγαν και αναζητούνται.

Επιπλέον, η νεαρή, που είχε το πρόσωπό της καλυμμένο με κουκούλα, φέρεται ότι στην προσπάθεία της να διαφύγει χτύπησε με μεταλλικό κλομπ στο κεφάλι αξιωματικό της αστυνομίας και τον τραυμάτισε. Ο αστυνομικός διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δύο συνάδελφοί του, τραυματίστηκαν ελαφρύτερα, από αντικείμενα που εκτόξευαν οι άγνωστοι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περίπου 30 άτομα μπήκαν στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κι άρχισαν να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, καθώς και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν παραταχθεί στην οδό Εγνατία, στο ύψος της πύλης εμπορευμάτων της ΔΕΘ.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και ύστερα από περίπου μια ώρα οι ταραξίες αποχώρησαν από το ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των αστυνομικών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σακίδια με υλικά για την κατασκευή βομβών μολότοφ και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση «οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο και τις ειδικές εντολές της Εισαγγελικής Αρχής, με αποτέλεσμα να αποτρέψουν τη συνέχεια διάπραξης κακουργηματικών πράξεων». Η 19χρονη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε την Ισπανία» δηλώνει με μήνυμα η ETA

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε την Ισπανία» δηλώνει με μήνυμα η ETA

Η ETA θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Ισπανίας δηλώνει η οργάνωση των Βάσκων σε μήνυμά της που δημοσιοποιήθηκε σε Βασκική εφημερίδα την Κυριακή.

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε σε όλα τα μέτωπα την Ισπανία μέχρις ότου υπάρξουν οι δημοκρατικές συνθήκες που θα επιτρέψουν την υπεράσπιση των πολιτικών σχεδίων της Χώρας των Βάσκων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι Βάσκοι αυτονομιστές τονίζουν ότι οι συνομιλίες που είχαν αρχίσει με τις Αρχές έδειξαν ότι δεν υπάρχει νόημα η συνέχιση του διαλόγου αφού το κράτος επιδίωκε μόνο τον αφοπλισμό της ETA και δεν έκανε πολιτικές προτάσεις.

Πρόσθεσαν ακόμη ότι η Ισπανία τορπίλιζε την προσπάθεια για την ανεξαρτησία της χώρας των Βάσκων.

Τον Ιούνιο, η ETA είχε διακόψει μία 14μηνη εκεχειρία που είχε συναφθεί με πρωτοβουλία του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Ανέλαβε ακόμη την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η δράση της ETA εντός και εκτός των Χώρας των Βάσκων έχει προκαλέσει περισσότερους από 800 νεκρούς μέσα σε τέσσερις δεκαετίες.

Πηγή: in.gr

Κ. Καραμανλής: Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις


Κ. Καραμανλής: Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του για νίκη του κυβερνώντος κόμματος και για συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Ο ΚΩΣΤΑΣ Καραμανλής απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για μετεκλογικές συνεργασίες και γι' αυτό δεν είναι εκβιασμός το συμπέρασμά του ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία οδηγούμαστε σε νέες εκλογές. Εξάλλου, τάχθηκε υπέρ ενός πιο ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, υπό την προϋπόθεση αυτή η επιλογή να υποτάσσεται στο στόχο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους. Επισήμανε ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου, τόνισε ότι η διοικητική αναμόρφωση της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος βρίσκεται στην τρίτη φάση, με την απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων. Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, την επόμενη τετραετία θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, την Παιδεία, τη λειτουργία του κράτους, και θα αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό , ο Πρωθυπουργός είπε ότι έγινε ο διάλογος και τώρα είναι η ώρα των αλλαγών, επισημαίνοντας ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, θα προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων και θα επανεξεταστούν τα βαρέα και ανθυγιεινά. Για την κατάργηση φόρων κληρονομιάς και αγοράς πρώτης κατοικίας, που εξήγγειλε το Σάββατο κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ανέφερε ότι είναι μέτρο σημαντικό για τον πολίτη και δεν θα επιφέρει μείωση των εσόδων του δημοσίου.

Για το βιβλίο της Ιστορίας είπε ότι διαφωνεί σε ορισμένες αναφορές και ότι αν κριθεί, μετά τις διορθώσεις που έγιναν, ότι υπάρχουν ακόμα ανεπάρκειες, τότε θα ανατεθεί διαγωνισμός για τη συγγραφή νέου. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πεπεισμένος για την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να προχωρήσει η χώρα στις αλλαγές και τις τομές που έχει ανάγκη. Σχετικά με τον εκλογικό νόμο , σημείωσε ότι θα δούμε τα δεδομένα την επόμενη μέρα και θα αποφασίσουμε. Δεν προχώρησε σε αλλαγή του, από σεβασμό στους θεσμούς και επειδή θεωρεί ότι ένας εκλογικός νόμος πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον μια φορά.

Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ ενός ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να είναι αποτελεσματικό. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ανανέωση είναι καθημερινή πρακτική στην παράταξή του και ως εκ τούτου βεβαίως έχουν θέση νέα πρόσωπα. Απαντώντας σε ερώτημα για τους νέους ψηφοφόρους, τόνισε ότι το μήνυμα των πολιτών είναι να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι δεν έγιναν όλα τέλεια, αλλά έγιναν σημαντικά βήματα και είμαστε στη μέση ενός έργου που πρέπει να προχωρήσει. Είμαστε στο σωστό δρόμο και πρέπει να επιμείνουμε, τόνισε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων , ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Κυβέρνηση την αποκάλυψε, την έστειλε στη Δικαιοσύνη και μερίμνησε για την επιστροφή των χρημάτων, προσθέτοντας ότι ζητά από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει τους ενόχους όποιοι κι αν είναι αυτοί. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ, την ώρα της κρίσης , και συμπλήρωσε ότι όλοι κρίνονται και αξιολογούνται. Στόχος θα πρέπει να είναι αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Σε ερώτηση για το εάν επηρέασαν τη διεθνή εικόνα τις χώρας οι πυρκαγιές και οι εκτιμήσεις περί "ασύμμετρων απειλών", δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, γεγονός που αντανακλάται στην ανοδική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Για το θέμα των Σκοπίων , ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, αλλά και ότι δεν θα αποκαλύψει όλους τους χειρισμούς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, όπως δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός, δεν επιτρέπει σε κανένα να εμφανίζεται πιο ευαίσθητος στο θέμα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατηγορίες Ισραήλ προς Συρία για ενθάρρυνση της τρομοκρατίας

Κατηγορίες Ισραήλ προς Συρία για ενθάρρυνση της τρομοκρατίας

O ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ υπουργός αρμόδιος για τους Συνταξιούχους κατηγόρησε σήμερα τη Συρία ότι ενθαρρύνει την τρομοκρατία.

Οταν ρωτήθηκε στο ραδιόφωνο για το επεισόδιο που συνέβη πριν από τρεις μέρες στη Συρία, όπου η Δαμασκός κατηγόρησε την ισραηλινή αεροπορία ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ο Ραφί Εϊτάν απάντησε: "Οσοι νομίζουν ότι οι Σύροι είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πλανώνται".

"Οι Σύροι δεν μπορούν να θέλουν την ειρήνη και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουν την τρομοκρατία", συνέχισε ο υπουργός, αναφερόμενος στη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Δαμασκός στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο Εϊτάν είναι ο πρώτος ισραηλινός αξιωματούχος που δέχεται να σχολιάσει τις κατηγορίες της Συρίας για την παραβίαση του εναέριου χώρου της. Ο υπουργός κάλεσε επίσης τα μέσα ενημέρωσης να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για την υπόθεση αυτή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πυρά Παπαρήγα κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά Παπαρήγα κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση κατά ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής" και ζητά να μη δώσει ο λαός βάση στα προεκλογικά λόγια των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά να παραδειγματιστεί από τα "πεπραγμένα" τους.

Σχετικά με το σημείο που το ΚΚΕ θέτει τον πήχη σε αυτές τις εκλογές, η κα. Παπαρήγα εξηγεί: "Ο στόχος μας είναι πιο χαμηλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο γίνεται πιο ψηλά το ΚΚΕ.

Αυτό συμφέρει το λαό, αυτό ανησυχεί την πλουτοκρατία που θέλει την επομένη των εκλογών να παρθούν νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, και των μικρομεσαίων αγροτών, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφορία της."

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κ. Καραμανλής: Βρισκόμαστε στο μέσον ενός ανηφορικού δρόμου

Κ. Καραμανλής: Βρισκόμαστε στο μέσον ενός ανηφορικού δρόμου

Πόσο μας άλλαξε η καταστροφή που ζήσαμε όλοι σ΄ αυτή τη χώρα; Κατά πόσο το κράτος, η κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να είχαν αντιδράσει διαφορετικά; Πόσο μπορεί να βελτιωθεί το σημερινό κράτος – ως νοοτροπία, ως λειτουργία και δομή; Και κατά πόσο μια κυβέρνηση, με μικρότερη, ίσως, πλειοψηφία από την προηγούμενη, μπορεί να δρομολογήσει τις απαιτούμενες αλλαγές;

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λίγες μόνο ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου, απαντά στα ερωτήματα του ΕΤ.Κ σε μια συνέντευξη «πρόσωπο με πρόσωπο». Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ετέθη το δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές». Προβληματίζεται για το «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα σε σχέση με τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης. Και εξαγγέλλει μια νέα σχέση του κράτους με τον πολίτη. «Σχέση εμπιστοσύνης», όπως την περιγράφει, αντί σχέσης καχυποψίας. Από την καθημερινή απλή συναλλαγή ως τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής, παρά την πίεση του (προεκλογικού) χρόνου, αναπολεί τις καλές και κακές στιγμές και δεν διστάζει να δεχθεί ότι, συχνά, η κοινωνία βρίσκεται πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα. Για την υπόθεση των ομολόγων είναι σαφής: «Εμείς αποκαλύψαμε την υπόθεση κι εμείς τη στείλαμε στη Δικαιοσύνη». Και αποτιμά το έργο του με μια φράση: «Βρισκόμαστε στο μέσον ενός ανηφορικού δρόμου».

«Κανείς δεν γεννήθηκε αλάνθαστος»

Η τραγωδία που ζήσαμε θα μας κάνει καλύτερους, χειρότερους ή θα μας αφήσει ίδιους στα χρόνια που έρχονται;
Πιστεύω ότι θα μας κάνει καλύτερους. Και το λέω αυτό γιατί, πρώτον, ζήσαμε όλοι τη συγκινητική, θετική αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, την άμιλλα κοινωνικής προσφοράς προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν.

Δεύτερον, για μια ακόμη φορά, απεδείχθη στην πράξη η διάθεση της Ομογένειας να βοηθήσει.

Τρίτον, μέσα από αυτή την κινητοποίηση και τη συστράτευση της κοινωνίας αναδεικνύεται ένας νέος πατριωτισμός, ένα στοιχείο ενότητας των Ελλήνων.

Και, τέταρτον, το οποίο αφορά σε καθαρά πρακτικά θέματα, η εμπειρία αυτή μας πείθει όλους ότι κάποια πράγματα, που έχουν σχέση με τη λειτουργία του κράτους, πρέπει να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να εμπνεύσετε αυτόν το νέο πατριωτισμό και με ποιον τρόπο;
Δεν είναι ζήτημα ενός ανθρώπου, μιας ηγεσίας. Το ελληνικό φιλότιμο υπάρχει και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αναδεικνύεται με μεγαλύτερη ορμή. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να εμπνευστεί από αυτό και να επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι είναι προς όφελος όλων να διοχετευθεί αυτή η δυναμική σε δημιουργικές πρωτοβουλίες, σε ακόμα πιο αποφασιστικές τομές και αλλαγές.

Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνησή σας μείζονες κρίσεις; Και αν όχι, τι πιστεύετε ότι έφταιξε; Η δομή του κράτους, οι συνεργάτες σας, ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης;
Νομίζω ότι, σε γενικές γραμμές, η διαχείριση κρίσεων έγινε με σωστό τρόπο. Από κει και πέρα κανένας δεν γεννήθηκε αλάνθαστος. Δεν λέει κανένας ότι όλα είναι τέλεια. Αλλά πρέπει να προχωράει με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία, να βελτιώνει καταστάσεις. Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα: Η κρατική μηχανή έχει αδυναμίες δεκαετιών. Είμαστε μια χώρα που δεν έχει ακόμα Χωροταξικό Σχέδιο. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τώρα. Η χώρα δεν έχει Κτηματολόγιο. Τώρα ξανάρχισε η προσπάθεια για να γίνει. Δεν έχει Δασολόγιο. Ακόμα παραμένουν ζητούμενα η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, η διαχείριση των απορριμμάτων, το κλείσιμο των χωματερών. Τις μειώσαμε δραματικά, αλλά ακόμα είναι ένα πρόβλημα. Ολα αυτά έχουν μπει σε καλή πορεία. Θέλουν κάποιο χρόνο, αλλά στόχος είναι να πάμε με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς.

Κύριε Πρόεδρε, στο μήνυμά σας υπαινιχθήκατε σαφώς ότι υπάρχει ανθρώπινο χέρι πίσω από τις πυρκαγιές. Οτι ήταν οργανωμένη ενέργεια. Από ποιους και με ποιο σκοπό;
Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχουν τεκμήρια και αποδείξεις, να το γνωρίζει κανείς αυτό. Εκείνο όμως που είναι βέβαιο και γεννά πάρα πολύ έντονα ερωτηματικά στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι το γεγονός ότι είχαμε τόσες φωτιές, τέτοιας έκτασης, σε πολλά σημεία της χώρας, την ίδια περίπου χρονική στιγμή. Πέρα απ’ αυτό, είναι βέβαιο ότι καλούμαστε να δούμε ξανά ζητήματα πρόληψης. Γιατί σε ζητήματα πυρόσβεσης έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους εναερίων μέσων στην Ευρώπη. Στη συγκεκριμένη περίσταση, είχαμε μάλιστα και μια εντυπωσιακή ενίσχυση, βεβαίως στη δεύτερη φάση, από πάρα πολλούς εταίρους.

Και, βεβαίως για να είμαστε και ειλικρινείς, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς και την αυτοθυσία χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι πάλεψαν με τις φλόγες. Αλλά όταν το φαινόμενο παίρνει τέτοιες διαστάσεις, όσα εναέρια μέσα και να έχεις, προφανώς δεν μπορεί να επαρκέσουν την ίδια στιγμή, για όλα τα μέτωπα.

Μπορεί να κάνω λάθος αλλά έχω την εντύπωση ότι τουλάχιστον ένας βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν λειτούργησε σωστά στις πρόσφατες πυρκαγιές. Πιστεύετε ότι φταίει η οργάνωση, οι άνθρωποι, οι πόροι;
Γνωρίζετε ότι, εδώ και αρκετούς μήνες, έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση και τον επίσημο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, η οποία αφορά και στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Είναι ζητήματα που πρέπει να τα δούμε και σε σχέση με το πεδίο αρμοδιοτήτων του καθενός και σε σχέση με την αποτελεσματική λειτουργία. Επειτα από μια μεγάλη προσπάθεια οι πόροι της Αυτοδιοίκησης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Δεν λέω ότι κατ’ ανάγκη επαρκούν. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ξαναδούμε όλο το οικοδόμημα από την αρχή.

Αρα, με τον «Καποδίστρια», ως πολιτική και ως αντίληψη, δεν θα είχατε διαφωνία…
Ο «Καποδίστριας» είχε σωστή αρχική σύλληψη, αλλά κακή εφαρμογή. Πρώτον, λόγω του άνωθεν επιβεβλημένου εξαναγκασμού. Δεύτερον, λόγω των κριτηρίων. Και, τρίτον, λόγω της έλλειψης προετοιμασίας. Ακόμα και σήμερα οι «καποδιστριακοί» δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όσα τους ανετέθησαν. Παρά τη σημαντική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερες και ισχυρότερες (και ως εκ τούτου λιγότερες) μονάδες Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, πρέπει να δούμε το ακριβές εύρος των αρμοδιοτήτων τους, τη σύνδεση και τη λειτουργία τους με το κεντρικό κράτος.

Προτεραιότητα στις πέντε μεταρρυθμίσεις

Εφόσον επανεκλεγείτε, ποιες θα ήταν οι τρεις πρώτες ενέργειές σας, αυτό που συμβολικά θα περιγράφατε ως «πρόγραμμα 100 ημερών»; Ποια θα ήταν τα πρώτα βήματά σας και σε σχέση με τη σημερινή περίσταση;
Θα προτιμούσα να μιλήσω για τις μεγάλες προτεραιότητες. Πρώτα απ΄ όλα πιστεύω ότι έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα στην περίοδο που πέρασε. Βεβαίως, δεν ολοκληρώθηκαν όλα. Υπάρχουν και πολλά ζητήματα που είναι ανοιxτά. Θα τα περιγράψω πολύ γρήγορα, απαριθμώντας τα, όχι κατ΄ ανάγκη με σειρά σπουδαιότητας:

- Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία. Πάει καλά η Oικονομία. Μειώνεται η ανεργία. Βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί. Θέλει, βεβαίως, πολλή προσπάθεια ακόμα για να φτάσουμε στο επιθυμητό.

- Η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, που είναι καίριο ζήτημα, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Εγινε διάλογος, έγινε ζύμωση. Θεωρώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες.

-Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία. Και εδώ έγιναν βήματα. Χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Ο ισχυρότερος σήμερα μοχλός ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, αλλά και κοινωνικής κινητικότητας, δικαιοσύνης και συνοχής είναι η Παιδεία, η πρόσβαση στη γνώση.

- Οι τομές στη λειτουργία του κράτους. Εκεί χρειάζεται να γίνουν ακόμη πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά βήματα.

- Η μεταρρύθμιση στο κοινωνικό κράτος. Γιατί βεβαίως υπάρχει ζήτημα περισσότερων πόρων, αλλά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα οι πόροι αυτοί να πιάσουν τόπο και να κατευθύνονται σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι πέντε μεγάλες προτεραιότητες. Και μάλιστα σε μια περίοδο, όπως η σημερινή, που διαφέρει κατά πολύ από το 2004, κυρίως σε δύο παραμέτρους:

Πρώτον, τότε είχαμε μπροστά μας τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό μας υπαγόρευε την υποχρέωσή μας να κατευθύνουμε στο στόχο αυτό όλη την εθνική προσπάθεια. Βεβαίως, ήταν μια πολύ μεγάλη εθνική υπόθεση και τελικά μια σπουδαία εθνική επιτυχία. Αλλά, από την πλευρά της παραγωγής συγκεκριμένου κυβερνητικού έργου και εφαρμοσμένης πολιτικής, το 2004 ήταν μια τροχοπέδη.

Δεύτερον, το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που παραλάβαμε. Το έλλειμμα τελικά απεδείχθη ότι έφτανε στο 8%. Σήμερα αυτά τα δύο δεν υπάρχουν. Μπορούμε λοιπόν και με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα στους άξονες, στις προτεραιότητες αυτές που προανέφερα.

Υπάρχουν ωστόσο ζητήματα όπου χρειάζεται να «σπάσετε αβγά». Η ενοποίηση Ταμείων σ’ ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό ή η αύξηση των ορίων ηλικίας. Αλλά και στην Παιδεία είχατε πολλές συγκρούσεις…
Στην Παιδεία, πράγματι, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα. Η αξιολόγηση ήδη έχει θεσμοθετηθεί. Βεβαίως, υπήρξε αντίδραση από κάποιους οι οποίοι δεν την ήθελαν για δικούς τους λόγους. Ετέθη το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου παρότι υπήρξαν αντιδράσεις από οργανωμένες μειοψηφίες. Το κάναμε όμως. Και αν αποκομίζω ένα συμπέρασμα από αυτήν την εμπειρία είναι ότι ίσως έδωσα περισσότερο χρόνο για το διάλογο. Και αυτό γιατί πίστευα ότι για ένα μείζον ζήτημα, όπως η Παιδεία, μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος. Δυστυχώς διαψεύστηκα. Ο ένας μετά τον άλλον όχι απλώς διαφωνούσαν με τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά έφευγαν από το διάλογο! Τελικά, αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε. Είναι δεδομένη και απεδείχθη.

Ως προς το Ασφαλιστικό επίσης έγινε διάλογος. Το έχω πει και το τονίζω πάλι ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης ορίων ηλικίας. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί η ενοποίηση των Ταμείων. Να επανεξετάσουμε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Εχουμε τη βούληση να εντοπίσουμε τις αδικίες που υπάρχουν στο σύστημα. Θα επιδιώξουμε διάλογο, αλλά, από ένα σημείο και μετά, ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του και προχωράει. Και, τελικά, η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή και την ευθύνη να εφαρμόσει την πολιτική της.

Εφόσον εκλεγείτε, θα έχετε, πιθανότατα, λόγω εκλογικού νόμου, ισχνή πλειοψηφία. Με μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη θα μπορέσετε να κάνετε ριζικότερες τομές από αυτές που κάνατε στην πρώτη θητεία σας;
Η βούληση υπάρχει, ήταν και είναι δεδομένη. Η εμπειρία, η υγιής κατάσταση της Οικονομίας και η απουσία ανασταλτικών παραγόντων που υπήρχαν το 2004, με πείθουν απόλυτα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης κράτους - πολίτη

Ο πολίτης βρίσκεται υπό πίεση με διάφορους τρόπους. Από το «γρηγορόσημο» μέχρι την ταλαιπωρία που υφίσταται για να κάνει απλώς τη δουλειά του. Πρακτικά τι μπορείτε να αλλάξετε;
Εχουν γίνει βήματα. Σήμερα μια εταιρία μπορεί να συσταθεί πολύ ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν. Αναθεωρήσαμε τον Πτωχευτικό Κώδικα, ώστε όσοι βρεθούν σε δυσκολία να μπορούν να έχουν και μια δεύτερη ευκαιρία. Το κράτος, όχι μόνο το δικό μας, έχει οικοδομηθεί, δυστυχώς, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης, η οποία στην ουσία λέει «δεν εμπιστεύομαι τον πολίτη». Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: ατελείωτες διαδικασίες, πιστοποιητικά, ταλαιπωρία. Τώρα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο. Να παρακάμψουμε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόσφατη εμπειρία με τα μέτρα ανακούφισης που ελήφθησαν για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Οικοδομούμε ένα μοντέλο όπου το κράτος θα λέει «εμπιστεύομαι τον πολίτη». Αν όμως αποδειχθεί ότι παρανομεί, τότε θα υποστεί τις κυρώσεις. Είναι κάτι που θα γίνει συστηματικά. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Αντί να ζητάμε έναν αριθμό πιστοποιητικών για να ανοίξει μια επιχείρηση, θα μπορούσε ο καθένας να ξεκινάει με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, να ανοίξει την επιχείρησή του, να τη λειτουργήσει, έχοντας ένα χρονικό περιθώριο να συλλέξει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω. Από το «δεν σε εμπιστεύομαι και γι’ αυτό θέλω παντού ελέγχους, άδειες, πιστοποιητικά» στο «σε εμπιστεύομαι. Κάνε αυτό που θέλεις, αλλά να ξέρεις ότι αναλαμβάνεις και τις ευθύνες». Αυτή είναι μια ριζοσπαστικά διαφορετική αντίληψη. Δεν είναι εύκολο να περάσει στη Δημόσια Διοίκηση, που έχει δομηθεί και γαλουχηθεί εντελώς διαφορετικά. Αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.

Σας δημιουργείται κάποιες φορές η εντύπωση ότι η κοινωνία είναι πιο μπροστά από αυτό που αποκαλείται πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα;
Ετσι είναι. Θα σας πω το εξής. Καλό είναι οι πολιτικοί να εμπνέονται περισσότερο από τους πολίτες. Οφείλω όμως να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις δημιουργείται μια διαθλαστική εικόνα για την πολιτική από το μιντιακό σύστημα. Και δεν εννοώ με αυτό ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Θα περίμενα όμως μια πιο ποιοτική λειτουργία στον τομέα της ενημέρωσης. Βεβαίως, σε τελική ανάλυση, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, ασχέτως του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται ή δεν παρουσιάζεται αυτή.

«Οταν δεν υπάρχει συνεννόηση, δεν υπάρχει και συνεργασία»

Η βούλησή σας ήταν η εξάντληση της τετραετίας. Γιατί αποφασίσατε νωρίτερα τις εκλογές;
Πρώτον, αυτός ειδικά ο Προϋπολογισμός αποκτά εξαιρετική κρισιμότητα. Είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Λόγω προθεσμιών είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να τον καταθέσει στις 2 Οκτωβρίου. Και με την προοπτική το 2010 να έχουμε ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς. Το θεωρώ εθνικό λόγο. Και, πάντως, σίγουρα πολύ πιο σοβαρό από τους προσχηματικούς λόγους τους οποίους επικαλούντο σε προηγούμενες περιόδους.

Δεύτερον, θεωρώ επιτακτικό για το συμφέρον του τόπου και των πολιτών να προωθηθεί σειρά τομών και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσουν, από τη στιγμή δηλαδή που είχε διαμορφωθεί -όχι με δική μου ή δική μας ευθύνη- ένα καθαρά προεκλογικό κλίμα. Από τις αρχές του 2007 δεν υπήρχε άλλη συζήτηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα δυναμιτίστηκε ακόμα και η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος και στα πιο στοιχειώδη σημεία της.

Με βάζετε όμως στον πειρασμό να σας ρωτήσω γιατί δεν τις προκηρύξατε νωρίτερα, για παράδειγμα τον Ιούνιο.
Τον Ιούνιο -για να σας δώσω έναν μόνο αποτρεπτικό λόγο- υπήρχε ακόμα η εκκρεμότητα της επισφράγισης της δημοσιονομικής προόδου από την Ε.Ε. και της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Οδεύουμε σε εκλογές με εκλογικό νόμο ο οποίος ακόμα και με μεγάλες εκλογικές πλειοψηφίες δίνει ισχνή αυτοδυναμία. Θα μπορούσατε να ψηφίσετε ένα νέο εκλογικό νόμο και να εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές.
Ο τόπος χρειάζεται θεσμική σταθερότητα. Είμαι αντίθετος στο να αλλάζει -και μάλιστα πριν από τις εκλογές- ο εκλογικός νόμος. Και στο κάτω κάτω πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία, τουλάχιστον μια φορά, να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος.

Καταστήσατε ήδη σαφές ότι εφόσον δεν εξασφαλίσετε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στη Βουλή, θα πάμε σε νέες εκλογές.
Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Μπορεί να είναι επιθυμητή από κάποιους πολίτες, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιου είδους συνεργασία. Την Αριστερά τη σέβομαι.
Και η Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Εχουμε πολύ σημαντικές πολιτικές και προγραμματικές διαφορές. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί. Εδώ δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε, δεν τόλμησε τελικά να συναινέσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Δεν έχετε παρά να θυμηθείτε τη στάση του στο άρθρο 16. Είπε «όχι» και αντέδρασε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει λοιπόν χώρος για τέτοια συνεργασία. Και βεβαίως με άκρα δεν συνεργαζόμαστε. Γι’ αυτό και στην περίπτωση έλλειψης αυτοδυναμίας είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε νέες εκλογές.

Θα καλούσατε τα κόμματα να δεσμευτούν ότι το 2010, με αφορμή την προεδρική εκλογή, δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές;
Θέλω να πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί επανειλημμένα μια νέα πολιτική κουλτούρα που θέτει υπεράνω των κομματικών ανταγωνισμών την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό συνέβη σε τρεις τουλάχιστον εκλογές Προέδρου. Και πιστεύω ότι η εκλογή του Προέδρου δεν πρέπει να εμπλέκεται με τους όποιους υπολογισμούς κομματικών συσχετισμών.

Είχατε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές του 2004 για ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα…Παραμένει ως στόχευση. Προϋποθέτει όμως και Δημόσια Διοίκηση που να λειτουργεί αποτελεσματικά. Είμαι βέβαιος ότι το καταλαβαίνετε αυτό. Διότι είναι δύσκολο να γίνει όταν ο πολιτικός προϊστάμενος δεν παίζει –όπως θα έπρεπε- το ρόλο του καθοδηγητή, αλλά, εξ ανάγκης, το ρόλο του άμεσου επόπτη μιας Δημόσιας Διοίκησης που εμφανίζει ακόμη πολλές δυσλειτουργίες. Ωστόσο, εκεί πρέπει να φτάσουμε. Σε ένα πιο ολιγομελές, πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Ο τρόπος, η μέθοδος, ο χρόνος είναι θέματα που θέλουν πάρα πολλή μελέτη.

Εφόσον εκλεγείτε, έχετε καταλήξει σε νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή σας; Πότε θα βγουν μπροστά οι νέες δυνάμεις του κόμματός σας;
Πρόκειται για μια εξελικτική διαδικασία. Δόθηκαν ευκαιρίες σε πολλούς και νέους ανθρώπους. Και βεβαίως στην περίπτωση που σχηματίσουμε πάλι κυβέρνηση θα δοθούν σε πολύ περισσότερους νέους ανθρώπους. Αυτό είναι φυσικό. Ολοι κρινόμαστε κάθε μέρα. Ουδείς μόνιμος. Ουδείς αναντικατάστατος.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Παπανδρέου σάς χαρακτήρισε συμπαθή, αλλά «λίγο».
Δεν το σχολιάζω. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική του. Δεν σκοπεύω να μπω σε τέτοια κομματική αντιπαράθεση και μάλιστα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν θα το έκανα, έτσι κι αλλιώς. Πόσω μάλλον τώρα, μέσα στο κλίμα που δημιούργησε η τραγωδία που ζούμε.

Ο κ. Παπανδρέου ως πολιτικός τι είναι για σας;
Σέβομαι το θεσμικό του ρόλο. Διαφωνώ με την επιχείρηση πόλωσης και οξύτητας. Νομίζω ότι δεν υπηρετεί τον τόπο, και, τελικά, δεν ωφελεί και κανένα κόμμα.

Τα φαινόμενα διαφθοράς και η διαφάνεια

Προεκλογικά είχατε μιλήσει εκτενέστατα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Μετεκλογικά ουδείς κατέβαλε το τίμημα της ενοχής, εάν υπήρχε. Θεωρείτε ότι διαψεύσατε αυτούς που προσδοκούσαν απ’ την κυβέρνησή σας την κάθαρση;
Αφενός υπάρχει ένα ζήτημα αρχών.Ενα ζήτημα πολιτικής προσήλωσης. Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα διαδικαστικό. Είναι αλήθεια ότι στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, είτε εξαιτίας των παραγραφών ή των δικαστικών διελκυστίνδων, φτάσαμε σε μια κατάσταση ατιμωρησίας. Είναι αλήθεια αυτό. Δεν σημαίνει όμως ότι πολιτικά μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Την ευθύνη έχει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οταν μπορούσε να γίνει η Εξεταστική, να κρίνει και να οδηγήσει ίσως σε παραπομπές (γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχει το ζήτημα των παραγραφών), αυτό δεν συνέβη. Απεφεύχθη με την προκήρυξη των προηγούμενων εκλογών. Το λέω διότι σε ό,τι αφορά θέματα αρχής, εμμένω με την ίδια αποφασιστικότητα.

Παρά ταύτα, οι τελευταίες μετρήσεις καταγράφουν απώλεια του στρατηγικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης στον τομέα της κάθαρσης. Τι θα κάνετε για να το ανακτήσετε;
Μα δεν είναι ζήτημα μετρήσεων, κύριε Παπουτσάνη. Οι πολίτες μπορούν να επηρεάζονται από γεγονότα μιας ημέρας ή ειδήσεις της άλλης μέρας. Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε παραβαίνει τα όρια του νόμου δημοσιοποιείται από εμάς και παραδίδεται στη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αρχή και σ΄ αυτό επιμένουμε. Και το κάνουμε πράξη. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν συγκαλύπτουμε, αποκαλύπτουμε. Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη έχει βέβαια τους δικούς της ρυθμούς. Εχουν επιταχυνθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά δεν μπορούν να εξαρτώνται από την ειδησεογραφία ή την πολιτική βούληση. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των ομολόγων. Είναι ένα σοβαρό θέμα. Ημασταν εμείς που το αποκαλύψαμε. Εμείς το φέραμε στη δημοσιότητα. Εμείς το στείλαμε στη Δικαιοσύνη. Εχω κάνει την αυτοκριτική μου, δημοσίως αλλά και στη Βουλή, λέγοντας ότι, προφανώς, το μοντέλο επιλογής των ανθρώπων που διοικούν τα Ταμεία δεν ήταν το σωστότερο. Είπα ότι έπρεπε να το είχα αλλάξει πριν από τρία χρόνια. Αλλά, πάντως, δεν μπορούν να μας μέμφονται εκείνοι που δεν το έκαναν για 20 χρόνια. Σήμερα οι υποψήφιοι περνούν από τον έλεγχο και της Τραπέζης της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον, αλλάξαμε ή επανελέγξαμε όλες τις διοικήσεις. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αισθάνεστε κάποια πικρία για συνεργάτες σας που θεωρείτε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί νωρίτερα την κατάσταση;
Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει πολιτική υπαιτιότητα. Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται να έχω τέτοια πικρία. Υπήρξε ένα πρόβλημα. Απεκαλύφθη. Θεσμοθετήσαμε νέες διαδικασίες για να γίνονται τέτοιου είδους επιλογές. Αυτό θεωρώ όφελος, που προήλθε μέσα από μια δύσκολη εμπειρία.

Πρόσφατα χαρακτηρίσατε τη διαφθορά διεθνές φαινόμενο και αποτέλεσμα χαλάρωσης αρχών και αξιών. Αισθάνεστε ότι αδικήσατε προκατόχους σας που είχατε κατηγορήσει για φαινόμενα διαφθοράς;
Βεβαίως, τέτοια φαινόμενα υπήρχαν και υπάρχουν. Η διαφορά όμως είναι η αντίληψη με την οποία τα προσεγγίζει κανείς. Επειδή αναφερθήκατε στο ζήτημα του Χρηματιστηρίου, ήταν προφανές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να το ανοίξει καν ως θέμα. Γι’ αυτό ακριβώς άσκησα τη συγκεκριμένη κριτική.

Πιστεύετε ότι ο «βασικός μέτοχος» επιβάρυνε τη σχέση των μίντια με την κυβέρνησή σας;
Την πιστεύω αυτή την πολιτική. Εάν η χώρα δεν εξαρτιόταν, όσο δυστυχώς εξαρτάται ακόμα, από τους κοινοτικούς πόρους, θα την πάλευα μέχρι να την κερδίσω. Από την ώρα όμως που ετέθη το δίλημμα ανάμεσα στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή στο πάγωμα των πόρων, δεν είχα άλλα περιθώρια.

«Με τον Ερντογάν στην πρωθυπουργία έχουμε συνομιλητή»

Υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, προοπτική νέας διεθνούς πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού;
Μια νέα πρωτοβουλία δεν θα γινόταν να βρει έδαφος, την ώρα που η Τουρκία είχε εκλογές πριν από ενάμιση μήνα και η Κυπριακή Δημοκρατία οδεύει προς εκλογές το Φεβρουάριο. Αξίζει, φυσικά, τον κόπο να γίνει μια καινούργια προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε αυτή, ώστε να βρεθεί, επιτέλους, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία ενδυνάμωσαν τον Ερντογάν και οδήγησαν το στενό του συνεργάτη Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ποια θα είναι η προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
Εχουμε ξεκάθαρη πολιτική, η οποία συμπυκνώνεται στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η λογική αυτή της προσέγγισης είναι κρυστάλλινη, παρά τις όποιες άλλες απόψεις που μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε, ακόμη και στην Ευρώπη. Η Τουρκία θα κριθεί από τη δυνατότητα προσαρμογής της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων. Από τη βούλησή της να προωθήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, από τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε όλους τους γείτονές της. Αισθάνομαι πάντως ότι συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν έχουμε ουσιαστικό συνομιλητή απέναντί μας.

Θα συναντηθείτε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος του επόμενου μήνα;
Εκκρεμούν τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου. Δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία, αλλά πάντως δεν θα αργήσει.

Σ΄ αυτό το γραφείο ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή;
Κάθε φορά που κάτι το οποίο έχεις σχεδιάσει και το έχεις παλέψει για καιρό, βλέπεις επιτέλους να γίνεται πραγματικότητα.

Ενα τέτοιο;
Η μείωση της ανεργίας, οι 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η χειρότερη ημέρα, κ. Πρόεδρε;
Αν με ρωτούσατε πριν από 15 ημέρες, θα σας έλεγα την ώρα που μου είπε ο τότε υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ότι σε δέκα λεπτά μπορεί να χρειαστεί να καταρριφθεί το αεροπλάνο της «Ηλιος». Τώρα, δυστυχώς, είναι η τραγωδία των τελευταίων ημερών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Θεωρίες συνωμοσίας για το μαύρο Σεπτέμβρη

Θεωρίες συνωμοσίας για το μαύρο Σεπτέμβρη

Η Ιστορία δεν γράφεται μόνο στα πεδία των μαχών, τα κέντρα εξουσίας και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Γράφεται και στο… παρασκήνιο από μικρές ομάδες ατόμων με μεγάλα συμφέροντα. Γι’ αυτό εξάλλου και η επίσημη εκδοχή ορισμένων ιστορικών γεγονότων συχνά παρατίθεται με όλες τις εναλλακτικές θεωρίες (π.χ. η δολοφονία του Τζ.Φ. Κένεντι). Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου διεκδικούν επάξια μια θέση σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία. Στο Διαδίκτυο οι ιστοσελίδες με τις θεωρίες συνωμοσίας για το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το μοιραίο φθινοπωρινό πρωινό αισίως έφτασαν τις 250.000. Δεκάδες βιβλία έχουν γραφτεί και ένα φιλμάκι με τίτλο «Loose Change», το οποίο ακολουθεί καρέ καρέ καθένα από τα τέσσερα τρομοκρατικά χτυπήματα και υπογραμμίζει τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνει η επίσημη εκδοχή, έχει δεχθεί 10.000.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα των δημιουργών του. Εν όψει της 6ης επετείου της πολύνεκρης τραγωδίας κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες ένα ακόμη βιβλίο. Εχει τίτλο «9/11: Τhe New Evidence» και το υπογράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος Ιαν Χένσαλ. Το σημαντικότερο από τα νέα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει είναι το περιεχόμενο της βιντεοταινίας του μαύρου κουτιού της Πτήσης 77, που αποχαρακτηρίστηκε το 2006. Η τελευταία εικόνα της βιντεοταινίας έχει καταγραφεί κλάσματα του δευτερολέπτου πριν το αεροσκάφος συντριβεί επάνω στο κτίριο του Πενταγώνου.

Οπως επισημαίνει ο συγγραφέας, το μοιραίο Boeing 757 όχι μόνο βρίσκεται σε μεγάλο ύψος, αλλά πλησιάζει και από λάθος γωνία. Αν τελικά είχε βρει το στόχο του προφανώς θα είχε συντριβεί σε διαφορετικό σημείο από το σημείο κρούσης. Κατά την άποψή του, εφόσον η βιντεοταινία είναι αυθεντική, αποδεικνύει ότι η Πτήση 77 δεν χτύπησε ποτέ το Πεντάγωνο. Επικαλούμενος μια ευρέως αποδεκτή εκδοχή, τονίζει ότι τη θέση της πήρε ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο, το οποίο εκτόξευσε ένα πύραυλο Κρουζ πριν από τη συντριβή του, ώστε να είναι… πειστικό το μέγεθος της καταστροφής. Αυτό εξηγεί την απουσία ατράκτου, φτερών, καθισμάτων, σορών και αποσκευών στα συντρίμμια της υποτιθέμενης αεροπορικής τραγωδίας.

Eνα μεγάλο ποσοστό του αμερικανικού λαού διατηρεί τις αμφιβολίες του.Τον Αύγουστο του 2006 σφυγμομέτρηση που είχε γίνει για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Οχάιο είχε διαπιστώσει ότι σε δείγμα 1.010 ενηλίκων το 36% θεωρεί «πολύ πιθανό» ή «περίπου πιθανό» η κυβέρνηση Μπους είτε να επέτρεψε να συμβούν οι επιθέσεις είτε να τις ενορχήστρωσε η ίδια. Ενα χρόνο αργότερα το κλίμα δεν έχει αλλάξει. Δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Zogby για λογαριασμό της οργάνωσης O11 truth.org διαπιστώνει ότι το 51% των Αμερικανών θα επιθυμούσε να διεξαχθεί έρευνα από το Κογκρέσο για το ρόλο που έπαιξε το δίδυμο Μπους-Τσένι στις επιθέσεις. Ενα 67% θα επιθυμούσε περαιτέρω έρευνα και για τη μυστηριώδη κατάρρευση του ουρανοξύστη Νο 47, ο οποίος στέγαζε μεταξύ των άλλων και το αρχηγείο της CIA στη Νέα Υόρκη.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι και αυτές οι θεωρίες εμφανίζουν εξίσου πολλά κενά με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Ακόμη και αν δεχθεί κανείς ότι τα χτυπήματα ενορχήστρωσε η αμερικανική κυβέρνηση - ή έστω ότι γνώριζε ότι θα συμβούν και δεν τα απέτρεψε - είναι δύσκολο να πιστέψει ότι ρισκάρισε την κινητοποίηση χιλιάδων πρακτόρων και ομοσπονδιακών υπαλλήλων για την υλοποίησή τους. Οταν μια κυβέρνηση αποφασίζει να «θυσιάσει» 3.000 πολίτες της προφανώς δεν θα αφήσει πίσω της τόσους πολλούς μάρτυρες. Αργά ή γρήγορα όλο και κάποιος θα μιλήσει…

«Eπετειακό» βίντεο από Λάντεν

Ενα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν δημοσιοποιήθηκε χθες, λίγες ημέρες πριν από την έκτη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους.

Στο μήνυμά του ο Oσάμα Μπιν Λάντεν παρομοιάζει τις ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούσε πριν από δύο δεκαετίες στο Αφγανιστάν, ενώ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι απέτυχαν να σταματήσουν τον πόλεμο παρά την επιρροή που ασκούν. Επιπλέον καλεί τους Αμερικανούς να ασπαστούν το Ισλάμ, αν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος. Εκτιμάται ότι το βίντεο κατασκευάστηκε μέσα στο καλοκαίρι, καθώς αναφέρεται σε πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ.

Στο βίντεο, ο Μπιν Λάντεν εμφανίζεται κουρασμένος και ωχρός, ενώ η γενειάδα του είναι πιο κοντή και πιο σκούρα σε σχέση με το τελευταίο βίντεο τον Οκτώβριο του 2004.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του βίντεο πριν από την πλήρη ανάλυσή του.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ριζικές αλλαγές στη δομή του κράτους προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Ριζικές αλλαγές στη δομή του κράτους προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Το σχέδιό του για ριζικές αλλαγές στη δομή του κράτους αναλύει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το απόγευμα θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και το βράδυ θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

«Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» δηλώνει ο κ. Παπανδρέου «θα δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα της. Θα είναι μία κυβέρνηση με λιγότερα μέλη, με λιγότερα υπουργεία και, βεβαίως, με ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα έχει επιτελικό χαρακτήρα και οι αρμοδιότητες θα αποκεντρώνονται στην περιφέρεια, η οποία θα αποκτήσει αιρετό περιφερειάρχη (...) Και πάνω από όλα θα είναι κυβέρνηση προγραμματική».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ψηλά στην πολιτική του ατζέντα τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, περιγράφοντας ως μεγάλα έργα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ολοήμερα σχολεία, την ιατρική φροντίδα όλο το 24ωρο, την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι «δεν σκοπεύουμε να βάλουμε την οικονομία σε νέες περιπέτειες με εφευρήματα όπως η απογραφή», αλλά το ζητούμενο είναι «να προωθήσουμε τις πολιτικές μας που εγγυώνται ανάπτυξη, τη δημιουργία ενός νέου ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου με επίκεντρο τον άνθρωπο, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την καινοτομία, το περιβάλλον».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνείται την κριτική ότι κατήγγειλε πρόωρα τις κυβερνητικές ευθύνες για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, τονίζοντας: «Έπραξα και πράξαμε το καθήκον μας μιλώντας. Και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

Ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τον αντιπολιτευτικό λόγο του κόμματός του, που επικέντρωσε σε θέματα της συγκυρίας όπως τα ομόλογα. «Έπρεπε να σιωπήσουμε μπροστά στο μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο; (...) Έπρεπε να σιωπήσω μπροστά στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, του μόχθου των εργαζομένων, του δημόσιου πλούτου;» απαντά.

Ο ίδιος θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία, με αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ και 1 δισ. ευρώ περισσότερο από τον πρώτο προϋπολογισμό. Όσο για το ποιος θα φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο ίδιος ή όλα τα στελέχη του κόμματός του, ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει 'ενός ανδρός αρχή'. Δεν έχουμε Καίσαρα. Έχουμε πρόεδρο».

Πηγή: in.gr

Μικροεπεισόδια στο Αριστοτέλειο

Μικροεπεισόδια στο Αριστοτέλειο


Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, περίπου πενήντα νεαροί κουκουλοφόροι που βρίσκονταν μέσα στο Ίδρυμα πέταξαν στο δρόμο και εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ βόμβες μολότοφ, πέτρες και βεγγαλικά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις από την πλευρά τους απάντησαν με δακρυγόνα, και λίγο μετά την μία τα ξημερώματα εισέβαλαν στον χώρο του Ιδρύματος και συνέλαβαν μια κοπέλα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, εντός του χώρου βρήκαν τσεκούρια, σφυριά και πολλές βόμβες μολότοφ.

Νωρίτερα, ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποίησαν συνδικάτα και οργανώσεις, παρουσία 2.000 αστυνομικών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν με δύο νεκρούς Βρετανούς

Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν με δύο νεκρούς Βρετανούς

ΔΥΟ
Βρετανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 30 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια στο νότιο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι Βρετανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ενώ συμμετείχαν σε μια επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην επαρχία Χελμάντ. Η περίπολός τους δέχτηκε επίθεση, με αποτέλεσμα άλλοι δύο συνάδελφοί τους να τραυματιστούν σοβαρά.


Στο μεταξύ, σε άλλη περιοχή της ίδιας επαρχίας, Αφγανοί και Αμερικανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με μαχητές των Ταλιμπάν και σκότωσαν τουλάχιστον 30 από αυτούς, ενώ κατέστρεψαν και μεγάλες ποσότητες όπλων. Οι στρατιώτες εντόπισαν μεγάλες κρύπτες με όπλα σε τρία κτήρια και μικρότερες κρύπτες σε άλλα κτίσματα. Στον οπλισμό αυτό περιλαμβάνονταν ρουκέτες, αντιαρματικά βλήματα και ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Τ. Παπαδόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι η συνάντηση έγινε ύστερα από εξαντλητική προετοιμασία, με στόχο να προωθηθε

Ο Τ. Παπαδόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι η συνάντηση έγινε ύστερα από εξαντλητική προετοιμασία, με στόχο να προωθηθεί η συμφωνία της 8η Ιουλίου

Σοβαρές επικρίσεις για άκαιρο καθορισμό και μη επαρκή προετοιμασία της πρόσφατης συνάντησης του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου εισηγήθηκε ουσιαστικά αναστολή οποιωνδήποτε νέων συναντήσεων, αναφέροντας ότι νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό θα μπορούσαν να αναληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, αποσκοπούσε στην προώθηση της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, 2006, με στόχο τη σύσταση και λειτουργία τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας για συζήτηση θεμάτων ουσίας του Κυπριακού και αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας, αλλά έληξε χωρίς συμφωνία, δεδομένου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να απαγκιστρωθεί από τη διαδικασία αυτή.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Είπε επίσης ότι δεν αναμένονταν θεαματικά αποτελέσματα από τη συνάντηση, γιατί δεν υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία και δεν είχε καθορισθεί ημερήσια διάταξη και έθεσε το ερώτημα γιατί τελικά ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε τη συνάντηση, αυτή την περίοδο, όταν προηγουμένως επέμενε ότι θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί καλά.

Ο κ. Χριστόφιας, που είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι οι δύο ηγέτες πήγαν στη συνάντηση με διαφορετική ατζέντα.

Ο κ. Παπαδόπουλος, πρόσθεσε, πήγε με κατεύθυνση από το Εθνικό Συμβούλιο να εμμείνει στην υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και να μη δεχθεί οποιαδήποτε εκτροπή, ο δε Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με στόχο να τη διαφοροποιήσει ή ακόμα και να την εξουδετερώσει, ως συνέπεια της πίεσης που δέχεται από την Τουρκία.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παίζουν "παιχνίδι τακτικής", προσθέτοντας ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι ίσως θα ήταν προτιμότερο να διεξαχθούν πρώτα οι εκλογές και ο πρόεδρος που θα αναδεχθεί από αυτές να αναλάβει να συνεχίσει την προσπάθεια.

Εξάλλου, επεσήμανε την ανάγκη κινητοποίησης όλων, ώστε να μην υπάρξει εκτροπή του διεθνούς παράγοντα από τη θέση για υλοποίηση της συμφωνίας και να πιεσθεί η τουρκική πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ, λόγω των σχέσεών του με τους Τουρκοκυπρίους, θα ήταν δυνατό να επηρεάσει τη στάση του. Ωστόσο, ανέφερε ότι τέτοια συνάντηση θα επιδιωχθεί μετά την επιστροφή του κ. Παπαδόπουλου από τα Ηνωμένα Εθνη, αυτό το μήνα, δεδομένου ότι κατά την απουσία του προέδρου, ο ίδιος θα είναι προεδρεύων της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις του κ. Χριστόφια, δηλώνοντας ότι η συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έγινε ύστερα από εξαντλητική προετοιμασία, με στόχο να προωθηθεί η συμφωνία της 8η Ιουλίου.

Μιλώντας ύστερα από συγκέντρωση στελεχών των κομμάτων και κινήσεων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μέχρι τώρα τον επέκριναν ότι για να δεχθεί συνάντηση με τον κ. Ταλάτ ήθελε προετοιμασία και τον πίεζαν να δεχθεί συνάντηση έστω και για ένα καφέ.

«Τώρα που έγινε και η προετοιμασία και η συνάντηση, πάλι με κατηγορούν ότι δεν υπήρξε προετοιμασία. Ας διαλέξουν τι θέλουν, συναντήσεις με προετοιμασία ή συναντήσεις για καφέ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Χριστόφια ότι θα πρέπει να υπάρξει πάγωμα του Κυπριακού και να συνεχισθεί η προσπάθεια μετά τις εκλογές, ανέφερε ότι για πρώτη φορά ακούει αυτή την άποψη, όπως και την άλλη άποψη ότι «πρέπει να είμαστε καλής πίστεως και εάν οι άλλοι είναι αδιάλλακτοι, να τους εκθέσουμε».

«Ακριβώς αυτό κάνουμε. Στόχος μας όμως δεν είναι να τους εκθέσουμε, αλλά να επιτύχουμε την έναρξη της λειτουργίας των Επιτροπών όπως αυτές προβλέπονται στην πρόταση του τέως βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ιμπραχίμ Γκαμπάρι για να αρχίσει ουσιαστική δουλειά και να έχουν νόημα οι συναντήσεις των ηγετών».

Σχολιάζοντας την αντιδικία, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η προετοιμασία της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων ήταν και ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και αυτό φανερώνει ότι υπήρξε προετοιμασία.

Πρόσθεσε ότι του κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Χριστόφιας μιλά για μη προετοιμασία, όταν πολλές φορές είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να υπάρξουν συναντήσεις και μάλιστα συναντήσεις ενδεχομένως και άνευ νοήματος, άνευ περιεχομένου, όπως η πρόσκληση για γεύμα ή για καφέ.

Είπε επίσης ότι έχουν γίνει 50 τόσες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών κ.κ. Τάσου Τζιωνή και Τασίτ Περτέβ και διερωτήθηκε ποια άλλη προετοιμασία χρειάζεται.

Ο κ. Ομήρου, αναφερόμενος στη συνάντηση των στελεχών των κομμάτων με τον κ. Παπαδόπουλο, είπε ότι «η επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου σ’ αυτή την κρίσιμη πολιτική ιστορική συγκυρία, είναι επιβεβλημένη για τη συνέχιση μιας διεκδικητικής διαχείρισης στο μεγάλο εθνικό μας θέμα για την αποτροπή κινδύνων που προέρχονται από πιέσεις για απαράδεχτες λύσεις του Κυπριακού».

Πηγή: Typos.com.cy

Η Τουρκία διαμαρτύρεται στο Ισραήλ για τις δύο δεξαμενές καυσίμων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της με τη Συρία

Η Τουρκία διαμαρτύρεται στο Ισραήλ για τις δύο δεξαμενές καυσίμων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της με τη Συρία

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε και επίσημα στο Ισραήλ μετά την ανεύρεση δύο δεξαμενών καυσίμων κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που εικάζεται πως ανήκουν στα μαχητικά της ΙΑF.

Η διαμαρτυρία έρχεται μετά τους ισχυρισμούς της Συρίας πως ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο της χώρο και έριξαν τα πυρομαχικά που έφεραν σε ερημική τοποθεσία. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

ΚΑτά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από τις δύο δεξαμενές, οι οποίες όμως δεν έφεραν κάποιο διακριτικό της ΙΑF. Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως πράγματι ανήκουν στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, θα πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση πως τα ισραηλινά μαχητικά βρίσκονταν στην περιοχή.

Η Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικό, το οποίο εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία προς το Ισραήλ για την ανεύρεση των δύο δεξαμενών.

Το επεισόδιο ήγειρε ερωτήματα για τις προθέσεις του Ισραήλ σχετικά με τους λόγους που το Ισραήλ θέλησε να αυξήσει την ένταση με τον Βόρειο γείτονά του. Οι ειδικοί εικάζουν πως το Ισραήλ ίσως να ήθελε να συλλέξει πληροφορίες για τους συριακούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που στοχεύουν τα εδάφη του, για τα συριακά συστήματα αεράμυνας ή ακόμη πως αναζητούσε ασφαλή διαδρομή προς το Ιράν.

Πηγή: International Herald Tribune

"Βυθίσατε το ΛΑΟΣ"

"Βυθίσατε το ΛΑΟΣ"

Το σχέδιο «αντι-ΛΑΟΣ» θέτει άρον άρον σε εφαρμογή η Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας να διασώσει, έστω και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, τα εκλογικά της ποσοστά.

Υπέρτατος στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι τετρακομματική και ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει είναι να ανακόψει την είσοδο σε αυτήν του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιστρατευθεί όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα. Από τα εκβιαστικά διλήμματα του πρωθυπουργού προς το εκλογικό σώμα μέχρι τους καθαρούς εκβιασμούς των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας προς τους υποψηφίους αλλά και τους δυνητικούς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ.

Αυτού του τύπου οι πιέσεις είναι εντονότερες στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια της Β. Ελλάδος όπου το ρεύμα του κ. Καρατζαφέρη είναι ισχυρότερο, τα πρόσωπα μεταξύ τους γνωστά όπως επίσης και οι εκλογικές τους προτιμήσεις.

Τα στοιχεία που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες -μετά την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων- στο εκλογικό επιτελείο του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, οδήγησαν στο να χτυπήσει την περασμένη εβδομάδα κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου.

Οι διαρροές προς το ΛΑΟΣ, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, απειλούσαν όχι μόνο την αυτοδυναμία αλλά και την πρωτιά την οποία το κυβερνών κόμμα θεωρούσε δεδομένες.

Ετσι υπό το κράτος πανικού και μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πανωλεθρίας αντί του εύκολου περιπάτου, που πίστευαν ότι θα είναι οι εκλογές λίγους μήνες πριν τα στελέχη της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα ρίχνει όλο το βάρος των προσπαθειών του έστω και την τελευταία στιγμή στο πώς θα καταφέρει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες προς το ΛΑΟΣ. Μέχρι και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης επιστρατεύτηκε για να δηλώσει δημόσια ότι «ο Καρατζαφέρης είναι το πολιτικό μου αμάρτημα».

Ο... ρυθμιστής
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την Παρασκευή το μεσημέρι στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Καραμανλή έλεγε ότι «αυτό που μένει να κριθεί είναι αν θα μπει ο κ. Καρατζαφέρης στη Βουλή».

Η δήλωση ακούγεται παράδοξη αν λάβει κανείς υπόψη την παγιωμένη τάση για άνετη είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή με ποσοστά μεταξύ 3,5 και 4,5%, η οποία είχε αποτυπωθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις πριν από την ισχύ της απαγόρευσης δημοσιοποίησής τους.

Ο παράγοντας αυτός όμως ουσιαστικά υπονοούσε την επιχείρηση «κοντέματος» του ΛΑΟΣ, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών χαρακτηρίζοντας το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ακραίο και θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα στους ψηφοφόρους «ή μου δίνετε αυτοδυναμία ή η χώρα μπαίνει σε εκλογική περιπέτεια».

Το δίλημμα αυτό θα επαναληφθεί τις προσεχείς ημέρες από τα χείλη του πρωθυπουργού και θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ως το νέο διακύβευμα των εκλογών υποκαθιστώντας την πρόχειρη πρόφαση που χρησιμοποιήθηκε για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες περί ανάγκης νέας ισχυρής λαϊκής εντολής για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Οι ίδιες δηλαδή οι εκλογές αναδεικνύονται στο τέλος της προεκλογικής περιόδου σε στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Το δεύτερο σκέλος αυτού του νυν υπέρ πάντων αγώνα, το οποίο θεωρείται πιο δύσκολο αλλά ενδεχομένως και το μόνο αποτελεσματικό, έχει πέσει στις πλάτες των κομματαρχών της Νέας Δημοκρατίας και δη αυτών της Βορείου Ελλάδος.

Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προς τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη που ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό έχουν κορυφωθεί και πλέον επεκτείνονται ακόμα και στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομματάρχες της ΝΔ τηλεφωνούν στα σπίτια πρώην ψηφοφόρων του κόμματος οι οποίοι έχουν εκδηλώσει σε συζητήσεις τους την πρόθεση να ψηφίσουν ΛΑΟΣ επιχειρώντας να τους μεταπείσουν.

Η... τεχνική
Το «ψηστήρι» γίνεται κλιμακωτά. Αρχικά δίνονται υποσχέσεις για διορισμούς δικών τους ή συγγενών τους, σε δεύτερο επίπεδο απευθύνονται στο φιλότιμό τους λέγοντας ότι το κόμμα τούς χρειάζεται και σε τρίτο επίπεδο εφόσον τίποτα από τα προηγούμενα δεν πιάσει καταφεύγουν σε εκβιασμούς περί μεταθέσεων κυρίως σε εργαζόμενους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ ή για μη υλοποίηση αιτημάτων τους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το νοσηρό αυτό κλίμα φαίνεται ακόμα πιο καθαρά στα χωριά αλλά και στα καφενεία που παραδοσιακά γίνονται ανοιχτά κομματικές συζητήσεις. Στους χώρους αυτούς επικρατεί πλέον επιφυλακτικότητα και ψυχρότητα.

Τα αποτελέσματα
Οι καρποί της αντεπίθεσης
Η πλαγιοκόπηση των υποψηφίων στελεχών του ΛΑΟΣ μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από τον συνδυασμό τεσσάρων σημαντικών στελεχών στη Βόρεια Ελλάδα και αρκετών ακόμα στην Αθήνα. Η νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό του Π. Ψωμιάδη Ανθή Πορφυριάδου «αλλαξοπίστησε» τελευταία στιγμή ύστερα

από μια συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη, στους εορτασμούς της Παναγίας Σουμελά. Αλλες δύο υποψηφιότητες γιατρών από τη Θεσσαλονίκη αποσύρθηκαν ύστερα από αντίστοιχες πιέσεις. Ο υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής Νίκος Ματθαίος δεν θα είναι επίσης στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ αλλά της Νέας Δημοκρατίας.

Στενό μαρκάρισμα έγινε και στον υποψήφιο νομάρχη Πέλλας Ι. Βελλόπουλου για να κατέβει με τη ΝΔ στη Β Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια τελικά δεν καρποφόρησε και ο κ. Βελλόπουλος θα είναι υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια με το ΛΑΟΣ. Ατυχή κατάληξη είχε επίσης και η προσπάθεια απόσπασης υποψηφίου του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη στην Καστοριά τάζοντάς του διορισμό σε νοσοκομείο.

Κυλιόμενος εφιάλτης στο Μαξίμου
Τα στοιχεία των κυλιόμενων ερευνών που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στο εκλογικό επιτελείο του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, οδήγησαν στο να χτυπήσει την περασμένη εβδομάδα κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου. Από αυτά προκύπτει ότι:

  • Τα πιο αισιόδοξα σενάρια για το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για νίκη και εύθραυστη αυτοδυναμία των 151 έως 154 εδρών, που συνεπάγεται με ήττα.
  • Λίγες μόνον ημέρες πριν από τις εκλογές τα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 70%, των απογοητευμένων νεοδημοκρατών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΛΑΟΣ προσβλέπουν σε συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων εκτιμώντας ότι έτσι θα έχουν καλύτερο έλεγχο της εξουσίας. Ο κ. Καρατζαφέρης αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της επόμενης ημέρας.
  • Το νεοσύστατο κόμμα του κ. Παπαθεμελή, το οποίο γεννήθηκε με τις ευλογίες της ΝΔ, δεν καταφέρνει να επιτελέσει ικανοποιητικά την αποστολή του διχάζοντας την εκλογική βάση του ΛΑΟΣ.
  • Η διατήρηση χαμηλών τόνων στην αντιπαράθεση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που εισηγήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος και εφαρμόζει ευλαβικά ο πρωθυπουργός, οδηγεί σε περαιτέρω αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων και δημιουργεί μια αίσθηση ηττοπάθειας.

Ομως η ΝΔ βρίσκεται πλέον σε Συμπληγάδες καθώς αν επιλέξει ξαφνική όξυνση των τόνων, ενδεχομένως να γίνει μπούμερανγκ καθώς αναπόφευκτα στο προσκήνιο θα έρθουν τα θέματα των πυρκαγιών και το ανοιχτό ακόμα σκάνδαλο των ομολόγων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ