Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Η Γεωργία ισχυρίζεται πως άνοιξε πυρ κατά ρωσικού αεροσκάφους

Η Γεωργία ισχυρίζεται πως άνοιξε πυρ κατά ρωσικού αεροσκάφους

Γεωργιανές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά ενός ρωσικού αεροσκάφους που υπερίπτατο της επικράτειας της χώρας και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είπαν πως άκουσαν μια έκρηξη και ακολούθησε πυρκαγιά στο δάσος. Όπως ανέφερε ο Γεωργιανός αξιωματούχος που έδωσε την πληροφορία, το περιστατικό συνέβηκε πριν μερικές ημέρες.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας ισχυρίστηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας άνοιξαν πυρ προχθές γύρω στις 10 το βράδυ όταν εντόπισαν ένα ρωσικό μαχητικό εντός του εθνικού εναέριου χώρου. Ωστόσο όπως ανέφερε δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν όντως το αεροσκάφος κατερρίφθη.

Ο Ρωσικός στρατός δεν προέβη ακόμη σε δηλώσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς της Τιφλίδας, οι οποίοι αναμένεται να πυροδοτήσουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, μετά και τις καταγγελίες της Γεωργίας για παραβίαση του εθνικού εναέριου της χώρου από ένα ρωσικό μαχητικό.

Πηγή: Guardian Unlimited

Τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές

Τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές

ΔΕΚΑΕΞΙ ΝΕΚΡΟΥΣ, δεκάδες τραυματίες, χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης και κατεστραμμένα σπίτια άφησαν πίσω τους οι περισσότερες από 170 φωτιές που ξέσπασαν από σήμερα το πρωί σε όλη την Ελλάδα. Η εικόνα είναι δραματική σε όλα τα μέτωπα.

Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν οι νομοί Μεσσηνίας και Λακωνίας, οι οποίο έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στην Αρεόπολη Λακωνίας 6 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Πρόκειται για τέσσερις τουρίστες, έναν πυροσβέστη και έναν εθελοντή πυροσβέστη. Οι σοροί των πέντε από αυτούς εντοπίστηκαν από την πυροσβεστική κοντά στο ξενοδοχείο Λέκκας, στην περιοχή Τσίπα, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες που εξαπλώνονταν με μεγάλη ταχύτητα. Ο θάνατος του εθελοντή πυροσβέστη οφείλεται σύμφωνα με τις αρχές σε καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων μόνο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί ήδη επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές συνοδευόμενος από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και τον Γ. Σουφλιά, ενώ ζητήθηκε και συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές, έκτακτη βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους πυροπαθείς στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πριν από λίγο πως καταφθάνουν στην Ηλεία κλιμάκιο της αντι-τρομοκρατικής και της ΕΥΠ προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών.

Εν τω μεταξύ, στα υπόλοιπα μέτωπα οι φωτιές συνεχίζουν να μαίνονται με αμείωτη ένταση προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό και απειλώντας σπίτια και ζωές.

Πελοπόννησος

Στον Ταΰγετο και στον Πάρνωνα οι φωτιές συνεχίζουν να κατακαίει ανεξέλεγκτη παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιπλέον, Μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου παραμένει αποκλεισμένο καθώς από νωρίς, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Καλαμάτας-Σπάρτης έχει διακοπεί στο 39ο χιλιόμετρο και γίνεται μέσω Τριπόλεως.

Στην επαρχιακή οδό Γυθείου - Αρεόπολης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το μεσημέρι και η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω Κότρωνα. Αποκλεισμένοι παραμένουν επίσης οι επαρχιακοί δρόμοι Αγίων Αναργύρων - Γκορίτσας και Καλλιθέας - Αγριάνων - Πολυδρόσου, ενώ στον αγώνα πυροσβεστικής και κατοίκων, έχουν ριχτεί και αρκετές διμοιρίες αστυνομικών, που με κλούβες και επιβατικά λεωφορεία σπεύδουν να μεταφέρουν τον κόσμο μακριά από το μέτωπο του κινδύνου.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, ο άνεμος είναι εχθρός. Οι οικισμοί Λαδά και Καρβέλι, στην εμβέλεια του πύρινου μετώπου, έχουν εκκενωθεί, ενώ η μία υπολογίσιμη δασική έκταση μεταξύ Τσίπας και Αρεόπολης έχει ήδη αποτεφρωθεί, καταπίνοντας τους πυλώνες της ΔΕΗ. Παρά ταύτα αρκετοί από τους κατοίκους των εκκενωμένων χωριών δεν απομακρύνονται, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους, και καθώς ρεύμα και νερό δεν υπάρχουν, προσπαθούν με κάθε μέσο να εξασφαλίσουν νερό για τα πηγάδια τους.

Στα άλλα μέτωπα, εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες οι φωτιές στη Ριτσώνα, στο Δομοκό, τη Φοινικούντα, στην Αβία, στο Καλέντζι Κορινθίας, στο Γεράκι Λακωνίας, στο Δάρα Αρκαδίας και σε όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο, ενώ υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Πάπαρη Αρκαδίας.

Στερεά Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι φωτιές σε Αττική και Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα: Από το πρωί μαίνονται οι πυρκαγιές στη Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι και στην Ελευσίνα που προς στιγμή απείλησε τα διυλιστήρια, ενώ έφτασε μέχρι την εθνική οδό. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Μάνδρα Αττικής

Στη Φθιώτιδα οι φωτιές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και έκαψαν σπίτια στο Περιβόλι του Δομοκού και στον Ασβέστη της Μακρακώμης στη Δυτική Φθιώτιδα, ενώ απείλησε τα χωριά Γιαννιτσού και Παλαιά Γιαννιτσού.

Ήπειρος

Δεκαπέντε φωτιές είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ήπειρο, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε δασικές εκτάσεις, χωρίς όμως ευτυχώς μέχρι τώρα να απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, όπου έχουν καταστραφεί δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις. Από το απόγευμα η φωτιά επεκτάθηκε και προς την πλευρά της Κρανούλας. Ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο «Έρικσον» και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς που έχει πολλά μέτωπα.

Στο νομό Ιωαννίνων, σε εξέλιξη είναι επίσης οι φωτιές: στον Κακόλακο, στο δημοτικό διαμέρισμα Λίμνης Δελβινακίου, στην Βροντισμένη, στον Άνω Καλαμά, στη Δροσοπηγή Κόνιτσας και στα Μαστοροχώρια.

Στο νομό Άρτας, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στο Δημαδιό, όπου απειλήθηκε αρχικά και το χωριό, στην περιοχή του Μύτικα, στην περιοχή του αντλιοστασίου Βίγλας στο Δήμο Αμβρακικού, στις Κεραμάτες, στα Θεοδώριανα και στη Σκουληκαριά. Στις φωτιές της Άρτας, εκτός από τα πεζοπόρα τμήματα ρίψεις νερού γίνονται και από δύο αεροσκάφη «Καναντέρ».

Στο νομό Θεσπρωτίας, φωτιές σε εξέλιξη βρίσκονται στον Τσαμαντά και στο Καστρί κοντά στην Ηγουμενίτσα.

Το απόγευμα, από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου, στάλθηκαν για ενίσχυση στις φωτιές της Μεσσηνίας και Λακωνίας, πέντε πυροσβεστικά οχήματα μαζί με τα πληρώματά τους.

Κρήτη

Στα Μεσκά και στο Λακκί των Χανίων εστιάζονται τα πύρινα μέτωπα στην Κρήτη, όπου οι πυροσβεστικές μονάδες συνεχίζουν το έργο τους.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί ήδη επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές συνοδευόμενος από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και τον Γ. Σουφλιά, ενώ ζητήθηκε και συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τις πυρκαγιές, έκτακτη βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους πυροπαθείς στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρχαία Μηδεία: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπόγειο πέρασμα προμήθειας πόσιμου νερού

Αρχαιολόγοι που διενεργούσαν ανασκαφές στα ερείπια προϊστορικού οχυρού στη νότια Ελλάδα ανακάλυψαν μυστικό υπόγειο πέρασμα, μέσω του οποίου προμηθευόταν η πόλη με πόσιμο νερό, ακόμη και σε περίπτωση που κινδύνευε.

Το πέτρινο πέρασμα χρονολογείται από τα μέσα του 13ου αιώνα π.Χ. και περνούσε κάτω από τα κυκλώπεια τείχη της μυκηναϊκής πόλης της Μηδείας και πιθανότατα κατέληγε σε κάποια κοντινή πηγή.

Η επικεφαλής των ανασκαφών Κάτια Δημακοπούλου ανέφερε πως το εύρημα επιβεβαίωσε πως η αρχαία πόλη της Μηδείας -93 χιλιόμετρα Νότια της Αθήνας- είχε ένα εξεζητημένο σύστημα προμήθειας νερού, αντίστοιχο με αυτά που βρέθηκαν στις Μυκήνες και στην Τίρυνθα.

"Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη που μας έδωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Το πέρασμα θα επέτρεπε στους κατοίκους της Μηδείας να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ακόμη και κατά τη διάρκεια εχθρικών επιθέσεων," είπε η κ. Δημακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Ιουνίου και του Ιουλίου αποκαλύφθηκαν σκαλοπάτια λαξευμένα στον βράχο που οδηγούν σε ένα τριγωνικό πέρασμα, η είσοδος του οποίου είναι καλυμμένη από ένα μεγάλο πέτρινο υπέρθυρο.

¨Προχωρεί κάτω από τα τείχη που έχουν πάχος μέχρι και πεντέμισι μέτρα και πιθανότατα καταλήγει έξω από την πόλη σε κάποιο σημείο όπου υπήρχε υπόγεια πηγή ή πηγάδι ή απλώς το νερό μεταφερόταν στο συγκεκριμένο σημείο με σωλήνες," πρόσθεσε η κ. Δημακοπούλου.

Η στρατηγική τοποθεσία της αρχαίας Μηδείας της επέτρεπε να ελέγχει το πέρασμα προς την βορειοανατολική Πελοπόννησο και κατακτήθηκε για πρώτη φορά κατά τη Νεολιθική περίοδο την πέμπτη χιλιετηρίδα π.Χ.. Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής Εποχής και καταστράφηκε από σεισμό και πυρκαγιά τον 13ο αιώνα π.Χ., μετά τον οποίο μειώθηκε το μέγεθος και η σημασία της. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως κατοικείτο κατά την Αρχαϊκή Εποχή (7ος - 6ος αιώνας π.Χ.) και την περίοδο των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.

Έλληνες και Σουηδοί αρχαιολόγοι ανασκάπτουν συστηματικά την αρχαία πόλη της Μηδείας από το 1983.

Πηγή: International Herald Tribune

Εννέα νεκροί από τη φωτιά στη Ζαχάρω Ηλείας

Εννέα νεκροί από τη φωτιά στη Ζαχάρω Ηλείας

Τους εννέα φθάνουν οι νεκροί από τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ζαχάρω Ηλείας. Αυτός είναι ο αριθμός που αναφέρει η Αστυνομία, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε γίνει καμία μεταφορά νεκρού από τις καμένες περιοχές.

Εξάλλου, αρκετά άτομα έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο του Πύργου, τα οποία, είτε έφεραν εγκαύματα, είτε αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα.

Η φωτιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη και εξακολουθεί να απειλεί κατοικημένες περιοχές έχει κατακάψει μεγάλη δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαχάρως και της λίμνης Καϊάφα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει χωριά, ενώ εκτιμάται ότι έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές και σε σπίτια.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Απέτυχε να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σίγουρη η νίκη στον τρίτο

Απέτυχε να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σίγουρη η νίκη στον τρίτο

Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν εξασφάλισε στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εκλεγεί πρόεδρος. Σίγουρη θεωρείται η νίκη στον τρίτο γύρο στις 28 Αυγούστου.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), συγκέντρωσε 337 ψήφους, αλλά χρειαζόταν τη στήριξη 367 βουλευτών.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και ο Χουσείν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, απέσπασαν 71 και 14 ψήφους αντίστοιχα.

Στον πρώτο γύρο ο Αμπ.Γκιουλ είχε συγκεντρώσει 341 ψήφους, ενώ ήταν απαραίτητες και πάλι 367.

Βέβαιη θεωρείται πάντως η εκλογή του στον τρίτο γύρο στις 28 Αυγούστου, οπότε χρειάζεται απλή πλειοψηφία (276 ψήφοι σε σύνολο 550). Ήδη γίνονται σχέδια για την ορκωμοσία του Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην οποία το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα παραστεί.

Η υποψηφιότητα του Γκιουλ προκάλεσε -λόγω των ισλαμιστικών του καταβολών- την αντίδραση των κεμαλιστών και του στρατού.

Τον Μάιο η απόπειρα για την εκλογή του Αμπ.Γκιουλ στην προεδρία είχε αποβεί άκαρπη, αλλά η μεγάλη εκλογική νίκη του AKP στις εκλογές της 22ας Ιουλίου έδωσε στον Ερντογάν τη δυνατότητα να προτείνει εκ νέου τον Γκιουλ.

Πηγή: in.gr

Πλούσιος Ρώσος προσπάθησε να αγοράσει αμερικάνικο βομβαρδιστικό Β-52

Πλούσιος Ρώσος προσπάθησε να αγοράσει αμερικάνικο βομβαρδιστικό Β-52

Ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος προσπάθησε να αγοράσει ένα αμερικάνικο βομβαρδιστικό Β-52 μπροστά στους σοκαρισμένους Αμερικανούς πιλότους, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής έκθεσης στη Μόσχα.

Ο Ρώσος, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί, φορούσε γυαλιά ηλίου και περιστοιχιζόταν από σωματοφύλακες και πλησίασε την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, ζητώντας να αγοράσει το βομβαρδιστικό.

Ένα κατάπληκτο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας του απάντησε πως το αεροσκάφος δεν είναι προς πώληση και πως κοστίζει πέραν των $500 εκατομμυρίων.

"Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είναι πολύ κομψή μηχανή" απάντησε ο Ρώσος. Το βομβαρδιστικό τελικά δεν πωλήθηκε.

Πηγή: Reuters

Ιρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Βόρειο Ιράκ

Ιρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Βόρειο Ιράκ

Δυνάμεις του ιρανικού στρατού διέσχισαν χθες τα σύνορα και επιτέθηκαν σε αρκετά χωριά στο βορειοανατολικό Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Christopher Garver είπε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αλλά πέντε Κούρδοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως τα ιρανικά στρατεύματα διείσδυσαν στο ιρακινό έδαφος και άνοιξαν πυρ εναντίον κουρδικών χωριών.

Ο ιρανικός στρατός πολύ συχνά βομβαρδίσει κουρδικές θέσεις εντός του Βορείου Ιράκ. Εντούτοις, Κούρδοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως η εμμονή του Ιράν για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπο τόσο με την Ιρακινή Κυβέρνηση, όσο και με τις ΗΠΑ.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εισβολή είναι ελάχιστες. Ο δήμαρχος του χωριού Choman, 250 χιλιόμετρα Βόρεια της Βαγδάτης, Abdul Wahid Gwany, είπε πως τα ιρανικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα σε δέκα σημεία και διείσδυσαν πέραν των τριών χιλιομέτρων εντός της ιρακινής επικράτειας, βομβαρδίζοντας κατά τη διάρκεια της προέλασης τους τα κοντινά κουρδικά χωριά. Ωστόσο, δεν ανέφερε τον αριθμό των στρατιωτών που έλαβαν μέρος στην εισβολή.

Ο Gwany πρόσθεσε ακόμη πως τα ιρανικά στρατεύματα σκότωσαν αρκετά βοοειδή και έβαλαν φωτιές σε σπίτια και κτηνοτροφικά υποστατικά.

Ο Jamal Ahmed, επικεφαλής της Αστυνομίας του χωριού Benjawin, δήλωσε πως μερικοί κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ιρανικής εισβολής.

Ο εκπρόσωπος των Κούρδων ανταρτών Jabbar Yawr ισχυρίστηκε πως οι Ιρανοί μεταφέρουν στα σύνορα μονάδες πυροβολικού και βομβαρδίζουν τις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ από τις 16 Αυγούστου. Ήταν όμως η πρώτη φορά που οι ιρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα.

Πηγή: The Sacramento Bee

Bρετανοί στρατιώτες νεκροί στο Αφγανιστάν από αμερικανική βόμβα

Bρετανοί στρατιώτες νεκροί στο Αφγανιστάν από αμερικανική βόμβα

ΤΡΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν στο Αφγανιστάν από βόμβα που έρριξε αμερικανικό αεροπλάνο, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το επεισόδιο σημειώθηκε χθες Πέμπτη στη νότια επαρχία Χελμάντ. Το αμερικανικό αεροπλάνο έριξε μια βόμβα εναντίον μαχητών Ταλιμπάν, η οποία όμως έπληξε τους βρετανούς στρατιώτες.

Με τις απώλειες αυτές, ο αριθμός των βρετανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν έφτασε τους 76.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Απίστευτα δύσκολη» η συμφωνία για το Κόσοβο

«Απίστευτα δύσκολη» η συμφωνία για το Κόσοβο

Σχεδόν απίθανη χαρακτήρισε την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς για το μέλλον του Κοσόβου ο Ρώσος διπλωμάτης που εκπροσωπεί τη χώρα του στη διεθνή τρόικα.

Πρόκειται για ένα «απίστευτα δύσκολο» εγχείρημα, δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο, προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα κανείς να εργαστεί στη βάση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας εάν δεν έχει υπάρξει συμβιβασμός».

Αντίθεση
Ο νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, αλλά η Μόσχα αντιτίθεται στην πρόθεση Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Εθνών να θέσουν ως καταληκτική ημερομηνία την 10η Δεκεμβρίου, θεωρώντας ότι το διάστημα αυτό είναι πολύ μικρό για να υπάρξει θετική εξέλιξη.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Στα μαχαίρια» είναι Ρωσία και Γεωργία

«Στα μαχαίρια» είναι Ρωσία και Γεωργία

Βαραίνει καθημερινά το κλίμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία. Μετά τις εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της κάθε χώρας από μαχητικά αεροσκάφη της άλλης, χθες ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι το σύστημα των ραντάρ που διαθέτει η χώρα του κατά πάσα πιθανότητα θα ενσωματωθεί στο αντίστοιχο του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους.

Περιστατικά
«Τα πρόσφατα περιστατικά ενέτειναν τις σχετικές συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε η ενσωμάτωση να γίνει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπατού Κουτελίγια, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για το τέλος του φθινοπώρου.

Η Γεωργία παραμένει σήμερα ο πιο πιστός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στην εξαιρετικά ευαίσθητη και γεωπολιτικά σημαντική περιοχή του Καυκάσου, προκαλώντας συχνά-πυκνά την μήνιν της Μόσχας, η οποία πρόσφατα απείλησε να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου, ενώ προχώρησε και σε άλλες ενέργειες, όπως επιλεγμένες απελάσεις και εμπάργκο στα γεωργιανά προϊόντα.

Αμπχαζία
Ομως, το καλύτερο χαρτί του Κρεμλίνου είναι η Αμπχαζία, μια φιλορωσική περιοχή η οποία τυπικά μεν εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της Γεωργίας, ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι τελικός στόχος της είναι η ανεξαρτησία. Μάλιστα, χθες, οι ηγέτες της περιοχής κατηγόρησαν την Τιφλίδα ότι έστειλε στρατιωτικά αεροπλάνα να παραβιάσουν τον δικό της εναέριο χώρο.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεύτερη προσπάθεια Γκιουλ

Δεύτερη προσπάθεια Γκιουλ

Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Τουρκίας πραγματοποιείται σήμερα στην τουρκική Βουλή,αλλά ο υπουργός Εξωτερικών και βασικός υποψήφιος ,Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν αναμένεται και πάλι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο -τρίτων για την εκλογή του.

Στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Δευτέρα,ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε συγκεντρώσει 341 ψήφους και χρειαζόταν -όπως και σήμερα -την στήριξη 367 βουλευρών επί συνόλου 550-για να εκλεγεί.Οι δύο άλλοι υποψήφιοι Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης και ο Χουσείν Ταϊφούν Ιτσλί του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς είχαν αποσπάσει 70 και 13 ψήφους, αντίστοιχα.

Το φιλο-Κουρδικό DTP έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του Γκιούλ,ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαικό κόμμα του Ντενίζ Μπαικάλ θα απέχει και πάλι.

Ο Γκιούλ αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας στην τρίτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 28 Αυγούστου,όπου θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία ,την οποία διαθέτει άλλωστε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Πιέσεις στον Ερντογάν για τη Χάλκη

Πιέσεις στον Ερντογάν για τη Χάλκη

Νέα έκκληση προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν, να φανεί συνεπής με παλαιότερες υποσχέσεις του και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα απευθύνει εντός των προσεχών εβδομάδων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Αγ. Θεοδώρους της Ιμβρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι εντός του φθινοπώρου σε συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ερντογάν με την ευκαιρία της επανεκλογής του, θα θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και φυσικά το θέμα της Χάλκης.

«Θα τον παρακαλέσω (σ.σ.: τον Τ. Ερντογάν) να μου πει ειλικρινά και τελικά εάν πρόκειται οριστικά να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής», είπε ο κ. Βαρθολομαίος εκφράζοντας την απογοήτευσή του από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης.

Η δήλωση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη εκθέτει όμως και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία άνοιξε τον δρόμο της Ευρώπης για την Τουρκία και στηρίζει με κάθε τρόπο τον Τ. Ερντογάν παραβλέποντας ότι ο Τούρκος ηγέτης ακόμη και σε αυτό το ανώδυνο ζήτημα αρνείται να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης.

Από τον Μάιο του 2004, όταν ο κ. Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα, για να συναντήσει τον Κ. Καραμανλή, είχε υποσχεθεί ότι σύντομα θα υπήρχαν θετικές εξελίξεις στο θέμα της Χάλκης (έχοντας ως... αντάλλαγμα εξασφαλίσει τη σιωπηρή ανοχή για να περιοδεύσει στη Θράκη).

Συρρίκνωση
Με την ευκαιρία της παρουσίας στην Ιμβρο και ιεραρχών αποφοίτων της Χάλκης, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι με τη διακοπή της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, οδηγείται πλέον σε συρρίκνωση το Πατριαρχείο:

«Το Πατριαρχείο μας πρέπει να εύρη τρόπους να ανανεώσει τα στελέχη του για το σήμερα και για το αύριον, διότι το Πατριαρχείον είναι ένας θεσμός, ο οποίος πρέπει να επιβιώσει, πάση θυσία πρέπει να επιβιώσει και να συνεχίσει την οικουμενικήν αποστολήν του και την προσφοράν του, την οποίαν συνεχίζει αδιακόπως επί δεκαεπτά ολοκλήρους αιώνας με την Χάριν του Θεού», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ