Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Ιρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Βόρειο Ιράκ

Ιρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Βόρειο Ιράκ

Δυνάμεις του ιρανικού στρατού διέσχισαν χθες τα σύνορα και επιτέθηκαν σε αρκετά χωριά στο βορειοανατολικό Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Christopher Garver είπε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αλλά πέντε Κούρδοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως τα ιρανικά στρατεύματα διείσδυσαν στο ιρακινό έδαφος και άνοιξαν πυρ εναντίον κουρδικών χωριών.

Ο ιρανικός στρατός πολύ συχνά βομβαρδίσει κουρδικές θέσεις εντός του Βορείου Ιράκ. Εντούτοις, Κούρδοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως η εμμονή του Ιράν για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπο τόσο με την Ιρακινή Κυβέρνηση, όσο και με τις ΗΠΑ.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εισβολή είναι ελάχιστες. Ο δήμαρχος του χωριού Choman, 250 χιλιόμετρα Βόρεια της Βαγδάτης, Abdul Wahid Gwany, είπε πως τα ιρανικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα σε δέκα σημεία και διείσδυσαν πέραν των τριών χιλιομέτρων εντός της ιρακινής επικράτειας, βομβαρδίζοντας κατά τη διάρκεια της προέλασης τους τα κοντινά κουρδικά χωριά. Ωστόσο, δεν ανέφερε τον αριθμό των στρατιωτών που έλαβαν μέρος στην εισβολή.

Ο Gwany πρόσθεσε ακόμη πως τα ιρανικά στρατεύματα σκότωσαν αρκετά βοοειδή και έβαλαν φωτιές σε σπίτια και κτηνοτροφικά υποστατικά.

Ο Jamal Ahmed, επικεφαλής της Αστυνομίας του χωριού Benjawin, δήλωσε πως μερικοί κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ιρανικής εισβολής.

Ο εκπρόσωπος των Κούρδων ανταρτών Jabbar Yawr ισχυρίστηκε πως οι Ιρανοί μεταφέρουν στα σύνορα μονάδες πυροβολικού και βομβαρδίζουν τις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ από τις 16 Αυγούστου. Ήταν όμως η πρώτη φορά που οι ιρανικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα.

Πηγή: The Sacramento Bee

Δεν υπάρχουν σχόλια: