Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Τηλέφωνα επικοινωνίας με αστυνομικά τμήματα όλο το 24ωρο λόγω πυρκαγιών

Τηλέφωνα επικοινωνίας με αστυνομικά τμήματα όλο το 24ωρο λόγω πυρκαγιών

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, συγκροτήθηκαν και λειτουργούν όλο το 24ωρο στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, καθώς και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ομάδες υποδοχής πληροφοριών-παραπόνων και αιτημάτων πολιτών για ενημέρωση σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί επικοινωνίας για κάθε περιοχή είναι οι εξής:

Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου: τηλ. 2710-222252 και 2710-230501.

Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας: τηλ. 27520-98707.

Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας: τηλ. 2710-230512.

Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας: τηλ. 27410-77221.

Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας: τηλ. 27310-26600.

Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας: τηλ. 27210-44600.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Να δώσει άμεσα τα στοιχεία περί «συνομωσίας», καλεί ο Γ.Παπανδρέου τον Καραμανλή

Να δώσει άμεσα τα στοιχεία περί «συνομωσίας», καλεί ο Γ.Παπανδρέου τον Καραμανλή

Αν ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής δεν έχει αδιάσειστα στοιχεία για να αποδείξει τα όσα είπε περί συνομωσίας εναντίον της Ελλάδας, αποδεικνύεται ότι όλα αυτά είναι προσπάθεια συγκάλυψης των αδιαμφισβήτητων ευθυνών της κυβέρνησης για την εθνική τραγωδία και την παράλυση του κράτους, είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου σε διάγγελμά του τη Δευτέρα.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όσα στοιχεία λέει ότι διαθέτει και στοιχειοθετούν τα περί «ασύμμετρων απειλών», τα οποία, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ασύμμετρες ανοησίες».

«Αν δεν διαθέσει τα στοιχεία, τότε είναι αυτός που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Είναι αυτός ο βασικός υπεύθυνος διασυρμού της χώρας μας διεθνώς. Ο διεθνής τύπος χαρακτήριζε σήμερα την Ελλάδα άνδρο τρομοκρατών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπανδρέου.

Πηγή: in.gr

Δύο αντάρτες του ΠΚΚ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τουρκικές δυνάμεις

Δύο αντάρτες του ΠΚΚ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τουρκικές δυνάμεις

Δύο αντάρτες του ΠΚΚ σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τουρκικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατός, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στα χωριά Γιοξέκοβα στην επαρχία Χακκάρι, όπου πολύ συχνά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με τους αντάρτες του ΠΚΚ.

Το Σαββατοκύριακο δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από αντάρτες του ΠΚΚ στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πηγή: Kuwait News Agency

Ρουσόπουλος: Αρωγός η Πολιτεία σε κάθε πληγέντα

Ρουσόπουλος: Αρωγός η Πολιτεία σε κάθε πληγέντα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ενημέρωση για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «οι ανθρώπινες ζωές δεν αποκαθίστανται με χρήματα. Η Πολιτεία, αυτό το οποίο προσπαθεί και θα προσπαθήσει από εδώ και πέρα να κάνει, είναι να σταθεί αρωγός. Για να το πω με απλά λόγια, να γίνει η μάνα και ο πατέρας κάθε πληγέντα. Να απλώσει το χέρι και να δώσει το χάδι που αρμόζει, που περιμένει ο κάθε Έλληνας πολίτης» .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «νέα μέτρα έχουν ληφθεί σήμερα, μετά τη σύσκεψη που έγινε με τον πρωθυπουργό, αλλά και τις συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς», ενώ τόνισε ότι «ζητούμε από τους πολίτες τη δική τους συνδρομή, τη δική τους συμπαράσταση σε αυτό το δύσκολο έργο» .

«Δύσκολες ώρες»

Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος είπε πως η χώρα μας περνά πολύ δύσκολες ώρες, ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα πυρκαγιών, ότι οι προσπάθειες είναι διαρκείς και πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει στα μέτωπα όλα τα μέσα που διαθέτει. Επίσης είπε πως η σημερινή ημέρα είναι επίσης δύσκολη, πως οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και πως απέναντι σ' αυτή τη μεγάλη καταστροφή έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα και θα ληφθούν κι άλλα τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Ρουσόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στους Ελληνες πολίτες και τα ιδρύματα που έχουν συνεισφέρει από ένα ευρώ έως εκατομμύρια ευρώ στο ειδικό ταμείο για τους πληγέντες και τους ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Ανέφερε ότι σε λίγο αναχωρούν για τις πληγείσες περιοχές στην Πελοπόννησο οι κύριοι Μεϊμαράκης και Φούρλας και πως ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Φώλιας ολοκλήρωσε σειρά επαφών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ.Χούμπνερ, την επίτροπο Γεωργίας κα Φίσερ, τον επίτροπο υγείας κ. Κυπριανού και τους διευθυντές του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια και του έλληνα επιτρόπου κ. Δήμα.

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως όλοι εξέφρασαν την θλίψη τους και τη βεβαιότητά τους ότι με τις ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει ακόμη πιο γρήγορα.

«Η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει πύρινη απειλή και εκφράζω τη θλίψη όλων μας για εκείνους που χάθηκαν, για τις περιοχές που απειλήθηκαν, για τις περιοχές που καταστράφηκαν, για τις περιοχές που ευτυχώς σώθηκαν την τελευταία στιγμή όπως η Αρχαία Ολυμπία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους εθελοντές πού παίρνουν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Επίσης ανακοίνωσε ότι από αύριο θα λειτουργεί γραμμή πυροπλήκτων στον αριθμό 1555.

«Ασύμμετρη απειλή»

Σε ερώτηση για το τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «ασύμμετρη απειλή», ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει συγκεκριμένη αναφορά για τον αριθμό των μετώπων, για την ταχύτητα έκρηξης μιας πυρκαγιάς ή πολλών εστιών πυρκαγιών σε ίδιους ή διαφορετικούς χώρους. Μάλιστα πρόσθεσε πως το εύρος των μετώπων και των πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλο και από την άλλη μεριά δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

«Αναρωτηθείτε πόσο τυχαία είναι όλα αυτά; Με αυτή την επισήμανση δεν υπαινίσσεται τίποτα η κυβέρνηση, παρά μόνο αυτό που κάθε έλληνας αναρωτιέται», συμπλήρωσε και είπε πως γίνεται προσπάθεια για συλλήψεις, αναφέροντας ότι επί 44 υποθέσεων της Πυροσβεστικής, έχουν γίνει 61 συλλήψεις, επί 12 περιπτώσεων της ελληνικής Αστυνομίας έχουν γίνει 18 συλλήψεις και από το σύνολο τελικά κρατούνται επτά.

Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε ειδική αναφορά στον αριθμό των πυρκαγιών, των μετώπων και των παράλληλων εστιών σε νυχτερινές ώρες που τις χαρακτήρισε περίεργες, αφού δεν υπάρχει μεγάλη ζέστη. Ειδικότερα είπε ότι το 2004 είχαμε 4.558 πυρκαγιές,το 2005 είχαμε 4.554, το 2006 είχαμε 4.631, το 2007 είχαμε 6.604 και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Ενδεικτικά επίσης ανέφερε ότι στις 24/8 του 2004 είχαν εκδηλωθεί 72 πυρκαγιές, το 2005 την ίδια ημερομηνία 44, το 2006 την ίδια ημερομηνία 52 και το 2007, 124.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Φράνκο Φρατίνι περί τρομοκρατικής απειλής ο Θ. Ρουσόπουλος είπε πως η δήλωση Φρατίνι «εχει μεταδοθεί από τα διεθνή πρακτορεία και η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει για το συγκεκριμένο θέμα το έχει πει».

Ο υπουργός τόνισε ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις και οι έρευνες, υπάρχουν στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις και μένει να αποδειχθούν κατά πόσο είναι αποδείξεις και έφερε ως παράδειγμα βίντεο που προβλήθηκε και στο οποίο δύο άτομα φαίνονται που έβαζαν φωτιά στον Υμηττό. Επίσης είπε πως έχουν ανακαλυφθεί εμπρηστικοί μηχανισμοί, πως υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, πως έχουν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις και πως τα υπόλοιπα είναι δουλειά της ανάκρισης.

«Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες»

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού είπε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δώσει απαντήσεις και πως οι ανάγκες στο εύρος των μετώπων είναι τέτοιες που υπερβαίνουν το επιθυμητό επίπεδο της χώρας σε μέσα πυρόσβεσης. Μάλιστα ανέφερε πως η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και πως το έργο είναι δύσκολο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών.

«Τα οκτώ μποφόρ γίνονται δέκα, είναι δύσκολο έως αδύνατο να επέμβουν εναέρια μέσα και μερικές φορές αντιλαμβάνομαι τον πόνο όλων αυτών των ανθρώπων, τους σέβομαι, τους συμμερίζομαι, τους καταλαβαίνω, τους νιώθω. Προσπάθησαν να σώσουν τα παιδιά τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, προσπάθησαν να ακουμπήσουν κάπου», είπε ο κ. Ρουσόπουλος λέγοντας μάλιστα ότι «δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες « . Μάλιστα είπε πως τώρα είναι η ώρα της μάχης και δεν προτίθεται να μπει σε πολιτική αντιπαράθεση, ως υποχρέωση σεβασμού σε αυτούς τους ανθρώπους.

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να έχει επέμβει νωρίτερα ο στρατός είπε πως ο στρατός από την πρώτη στιγμή, από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα μπήκε στον αγώνα, αλλά διευκρίνισε πως ο στρατός δεν κάνει πυρόσβεση και πως δεν θα έστελνε κανείς ανεκπαίδευτους φαντάρους στο μέτωπο της φωτιάς.

Σε ερώτηση για τα όσα ακούγονται περί κομματικών παιχνιδιών που προκάλεσαν προβλήματα στην οργάνωση και το συντονισμό είπε ότι « δεν θέλω να πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό που λέτε» .

Για το ποιους θεωρεί ότι βάζουν τις φωτιές είπε χαρακτηριστικά: «Είναι τόσο δυνατή η επιθυμία μου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, όσο κάθε έλληνα πολίτη» . Για το αν οι πυρκαγιές σχετίζονται με τις εκλογές ή το άρθρο 24 του Συντάγματος, είπε πως δεν θα μπει σε εικοτολογίες.

Για το αν πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη, τόνισε πως η πραγματικότητα αποτυπώνεται όχι μόνο με τις φωτιές, αλλά και με τα συναισθήματα στενοχώριας, θλίψης και οργής, όπως τα αποτύπωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους έλληνες πολίτες . Για το αν υπήρξε κάποιος συντονιστής είπε ότι για επιχειρησιακά ζητήματα οφείλουμε να απευθυνόμαστε σε εκείνους, που έχουν την ευθύνη, ενώ σε ερώτηση για την φημολογία περί κόντρας μεταξύ των κ. Φούρλα και Κόη, απάντησε πως η σεναριολογία περί αντιπαραθέσεων για δύο πρόσωπα που έχουν δώσει τον εαυτό τους δεν ωφελεί σε τίποτα.

Και πρόσθεσε ότι «δεν απευθύνω ψόγο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρακαλώ να αφήσουμε κατά μέρος τέτοιου είδους σενάρια, που δεν βοηθούν σε τίποτα» .

Για το αν υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είπε ότι για πρώτη φορά η αντιπυρική περίοδος άρχισε ένα μήνα νωρίτερα και πως οι συνθήκες που βιώνουν όλοι οι έλληνες είναι διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά.

Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος είπε πως οι εκλογές θα γίνουν απολύτως κανονικά, ενώ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής είχε επικοινωνήσει πολλές φορές, αυτές τις ημέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει και ζήτησε σήμερα να τον συναντήσει για τον ίδιο λόγο.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών.

Συνάντηση Παπούλια - Καραμανλή

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Παρουσία των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια είπε ότι «είμαστε συγκλονισμένοι για τη μεγάλη τραγωδία. Ολοι αισθανόμαστε ότι χάνουμε δικούς μας ανθρώπους. Η μάχη παραμένει και το έργο είναι δύσκολο. Οφείλουμε πολλά στους ανθρώπους που δίνουν αυτόν τον αγώνα. Αμεση προτεραιότητά μας είναι να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη, με κάθε τρόπο». Ο Κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο Κ. Καραμανλής συμφώνησε και πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν γενναία προγράμματα για την ανασυγκρότηση όλων των περιοχών». Ο Κ. Παπούλιας ακούστηκε να λέει ότι μεγάλο τμήμα της καταστροφής έχει γίνει στην περιοχή της Ζαχάρως και ο πρωθυπουργός απάντησε «το είδα με τα μάτια μου».

Σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου σχετικά με τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

Σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου σχετικά με τις αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

"Η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαγγέλλει μέτρα που είναι κάτω από τις περιστάσεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ που σχολιάζει τις δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου.

Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:"Ουσιαστική μέριμνα για τους πυρόπληκτους π.χ. δεν είναι να τους χορηγείς δάνεια για να ξαναφτιάξουν σπίτι τους, αλλά να τους εξασφαλίσεις δωρεάν κατοικία. Να καταργηθούν εντελώς τα προηγούμενα δάνεια και όχι να παγώσουν για ένα 6μηνο.

"Η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβει το ποιος θα πληρώσει το μεγάλο κόστος των καταστροφών.

"Το ΚΚΕ απαιτεί και καλεί το λαό να διεκδικήσει το κόστος να καταβληθεί από τα κέρδη του κεφαλαίου".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε νέα προειδοποίηση

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε νέα προειδοποίηση

Ο πανίσχυρος τουρκικός στρατός προειδοποίησε σήμερα πως διάφορα "κέντρα κακού" προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιντ δεν κατονόμασε αυτούς που "προσπαθούν να διαβρώσουν τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας."

Οι δηλώσεις του στρατηγού έρχονται μια μέρα πριν την ψηφοφορία όπου ο Γκιούλ αναμένεται να εκλεγεί ως ο νέος πρόεδρος της χώρας, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε η υποψηφιότητά του.

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση που εκδίδει ο στρατός.

Προηγήθηκε η επέμβασή του τον Απρίλη στην πρόθεση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερτογάν να προτείνει τον Γκιούλ για την προεδρία. Η αντίδραση του στρατού οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο, τις οποίες και κέρδισε το κόμμα του Ερτογάν.

Ο Γκιούλ, που απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία κατά τους προηγούμενους δύο γύρους της ψηφοφορίας, αναμένεται να εκλεγεί αύριο στον τρίτο γύρο.

Ο στρατός εξέφρασε ήδη την αντίθεσή του στην εκλογή Γκιούλ, το ισλαμικό παρελθόν του οποίου αντιμετωπίζεται ως απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Ο Γκιούλ διακήρυξε πως με την εκλογή του θα παραμείνει πιστός στο Σύνταγμα και στην κοσμικότητα της Τουρκίας.

Πηγή: Al Jazeera

Με 0,8% μπροστά η ΝΔ στη νέα δημοσκόπηση της Alco για το Alter

Με 0,8% μπροστά η ΝΔ στη νέα δημοσκόπηση της Alco για το Alter

Με 0,8% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alter, με κάλπη, από τις 21/8 έως τις 26/8, σε δείγμα 2.000 ατόμων.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 35%, το ΠΑΣΟΚ 34,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 3,6%. Άλλο δηλώνει ότι θα ψήφιζε το 0,8% και Λευκό το 4,1%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 11,8% ενώ Δεν απαντώ δηλώνει το 0,6%.

Στο ερώτημα για το αν καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Καραμανλής ή ο Γιώργος Παπανδρέου ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 39,3% και ο Γιώργος Παπανδρέου το 34,9%, με τη διαφορά να έχει μειωθεί.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 54,2% και το ΠΑΣΟΚ το 23,1%, ενώ στην επιθυμία νίκης -ένα ερώτημα που τίθεται για πρώτη φορά- το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 38,4% και η ΝΔ το 34,4%.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της έρευνας, σύμφωνα με την Alco, το 1/4 του δείγματος απάντησε στο ερωτηματολόγιο της εταιρείας στις 25 και 26 του μηνός, δηλαδή, ενώ συντελούνταν η πύρινη καταστροφή.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ στην Πάτρα

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ στην Πάτρα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ δόνηση έγινε αισθητή στις 6.30 το απόγευμα στην Πάτρα και τις γειτονικές περιοχές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της ήταν στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία δεν έχουν γίνει αναφορές, για τυχόν ζημιές.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όλι Ρεν: Ο Πατριάρχης πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποκαλείται "Οικουμενικός"

Όλι Ρεν: Ο Πατριάρχης πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποκαλείται "Οικουμενικός"

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν είπε χθες πως ο Πατριάρχης πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποκαλείται "Οικουμενικός," όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία οφείλει να αντιμετωπίζει τις μη-Μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τις Μουσουλμανικές και πως πρέπει να υπάρχει ισότητα ανάμεσα στους Τούρκους και τους κατοίκους των άλλων εθνοτήτων που διαμένουν στην Τουρκία.

Πηγή: Dunya Gazetesi

Κατηγορίες σε βάρος 7 ατόμων για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών

Κατηγορίες σε βάρος 7 ατόμων για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών

Κατηγορίες για εμπρησμούς έχουν απαγγελθεί σε 33 άτομα από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ειδικά για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Παρασκευή, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός ατόμου στη Ζαχάρω Ηλείας, ενός ατόμου στη Λακωνία, τεσσάρων ατόμων στα Στύρα Εύβοιας και ενός ατόμου στην Ξάνθη.

Οπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση για τα μέτωπα των πυρκαγιών, σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές στο Σέκουλα, στη Φασκομηλιά και στο Μάτεσι Ανδρίτσαινας Ηλείας, στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, στο Γεράκι Λακωνίας στον Πάρνωνα, στους Αραχαμίτες, στην Ασέα και στο Λεοντάρι Αρκαδίας, στην Αρτεμισία Μεσσηνίας στον Ταΰγετο, στο Αλιβέρι Εύβοιας, στο Μίστρο προς Θεολόγο, στην Ερέτρια Εύβοιας, στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας, στη Μανθυρέα Τρίπολης, στα Κουκουρέικα Τρίπολης, στο Καναλάκι Βοιωτίας, στο Μεσοχώρι Στύρων Ευβοίας, στο Βαρθολομιό Ηλείας, στο Νεοχώρι και στο Μάκιστο Ζαχάρως, στο Καλό Παιδί και στα Αγναντα Αμαλιάδας, στα Κλεινδιά Ωλένης Ηλείας, στο Δίκορφο Ζαγορίου - Ιωαννίνων, στο Χάλασμα Ανωγείου Ιωαννίνων, στα Φίλια - Διαβολίτσι, και στην Ανδανία Μεσσηνίας.

Επίσης, σήμερα εκδηλώθηκαν πέντε νέες πυρκαγιές, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι στα Χανιά και στη Θεσπρωτία.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην Ανδρόγιαννη και στις Κονίστρες Κύμης Ευβοίας και στην Καρούζα Λειβαθίων στην Κεφαλονιά.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των ξένων δυνάμεων που έχουν έρθει για βοήθεια στη χώρα μας, έχουν διατεθεί ως εξής: Εξήντα Κύπριοι πυροσβέστες στην Εύβοια, 60 Γάλλοι πυροσβέστες στη Σπάρτη και 25 Ισραηλινοί στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ από τα εναέρια μέσα, δύο ισπανικά και ένα ιταλικό αεροσκάφος επιχειρούν στο Μίστρο Εύβοιας, δύο γαλλικά αεροσκάφη στο Ισαρη Αρκαδίας και άλλα δύο γαλλικά στο Ακοβο του ίδιου νομού, ενώ μέχρι το βράδυ σήμερα αναμένονται να φθάσουν στη χώρα μας τρία "Σούπερ πούμα" από την Ολλανδία, τέσσερα "Σούπερ πούμα" από την Ελβετία και τρία ελικόπτερα "Σικόρσκι" από τη Γερμανία.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Emporiki: Ειδικός λογαριασμός για τους πυρόπληκτους (Ορθή επανάληψη από την τράπεζα)

Emporiki: Ειδικός λογαριασμός για τους πυρόπληκτους (Ορθή επανάληψη από την τράπεζα)

Η Εμπορική Τράπεζα από σήμερα Δευτέρα 27.08.2007 ανοίγει και τηρεί στα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα, ειδικό λογαριασμό υπέρ του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΡΩΓΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ»

Στον εν λόγω λογαριασμό θα μπορούν να καταθέτουν Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα, επώνυμα ή ανώνυμα, εάν το επιθυμούν.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΑΡ.ΛΟΓ/ΣΜΟΥ: 86181428

Ε.Δ. ΛΟΓ. ΑΡΩΓΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΕΟΕ: Τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία την έσβησαν οι υπάλληλοι της Ακαδημίας

ΕΟΕ: Τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία την έσβησαν οι υπάλληλοι της Ακαδημίας

Την απουσία της πυροσβεστικής από τη μάχη με τις φλόγες χθες, στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή υπογραμμίζοντας ότι η πύρινη απειλή αντιμετωπίστηκε μόνο από τους δέκα υπαλλήλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «δεν εισακούστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία καμιά από τις συνεχείς αιτήσεις παροχής βοήθειας που έκαναν οι άνθρωποι της Ακαδημίας, αλλά και τα ΜΜΕ», και υπογραμμίζεται ότι «τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα έδωσαν αποκλειστικά μόνοι τους οι δέκα υπάλληλοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας».

«Η πετυχημένη, με κίνδυνο της ζωής των υπαλλήλων, προσπάθεια έφερε αποτελέσματα και η αποτίμηση των ζημιών αναφέρει πως έχουν διασωθεί, έστω με μικρές υλικές ζημιές, τόσο το συνεδριακό κέντρο, όσο και τα υπόλοιπα οικήματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΟΕ ωστόσο όπως επισημαίνεται, «το φυσικό περιβάλλον δεν υφίσταται πλέον, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Ο χώρος, όπου ευρίσκεται το μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, έχει καεί πλήρως και μόνο η στήλη παραμένει ακέραιη».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας λειτούργησε κανονικά και βοήθησε τα μέγιστα στον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας». Κανονικά επίσης, λειτούργησε και το αυτόματο σύστημα άντλησης νερού και οι 22 κρουνοί νερού, που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις.

Για αυτοθυσία πυροσβεστών είχε μιλήσει ο κ. Πολύδωρας

Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ, κατά την επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, είχε υποστηρίξει πως τόσο το Μουσείο (παλαιό και νέο), όσο και η Ακαδημία δεν υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες και αυτό -όπως υπογράμμισε- «χάρη στην αυτοθυσία και στις "οδομαχίες", εδώ στα δέντρα και στο προαύλιο, των πυροσβεστών».

«Μέχρις αυτοθυσίας και με τραυματισμούς, νομίζω τρεις ή τέσσερις όπως μου ανεφέρθη, επολέμησαν με τις επίγειες δυνάμεις και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό», είχε δηλώσει ο κ. Πολύδωρας, λέγοντας μάλιστα:

«Είχαμε διατάξει γενική κινητοποίηση των εναερίων μέσων για την Ολυμπία. Είχαμε ένα πρόβλημα λειτουργίας λόγω του καπνού και των ανέμων, των αναταράξεων, για τα αεροπλάνα. Τα ελικόπτερα απέδωσαν καλύτερα και μπορούμε να πούμε ότι η εκτίμηση της καταστάσεως, όσον αφορά την περιγραφή των αναγκών που σημειώνουμε τώρα, έχει να κάνει με το πρώτο φως να σβήσουμε τις εστίες, τις μικροεστίες από το Κρόνιο και από την εδώ περιοχή, αυτό που λέμε στην Πυροσβεστική τα "καντηλάκια" και να παρακολουθήσουμε με ρίψεις όλο το σύστημα, όλο το μέτωπο γύρω από την Ολυμπία».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ο «στρατηγός άνεμος» δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης, λέει ο Β.Πολύδωρας

Ο «στρατηγός άνεμος» δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης, λέει ο Β.Πολύδωρας

«Ο στρατηγός άνεμος ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας, κυρίως των αεροπλάνων» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας αναφερόμενος στην καταπολέμηση των πύρινων μετώπων που εδώ και τέσσερις ημέρες κατακαίνε την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή», ωστόσο είπε ότι στις έρευνες παίρνει μέρος και η ΕΥΠ, εξετάζοντας τις ενδείξεις, τις μαρτυρίες και τα ευρήματα.

Πηγή: in.gr

Προειδοποίηση για κίνδυνο νέων πυρκαγιών

Προειδοποίηση για κίνδυνο νέων πυρκαγιών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών – Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης Σκύρου), Κορινθίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, και Ηρακλείου προβλέπεται για αύριο 28-08-2007, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το Ισραήλ προειδοποιεί πως η Χεσπολλάχ επανεξοπλίζεται

Το Ισραήλ προειδοποιεί πως η Χεσπολλάχ επανεξοπλίζεται

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ προειδοποίησε σήμερα πως η Χεσπολλάχ επανεξοπλίζεται χωρίς να γίνεται αντιληπτή από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που στρατοπεδεύει στο Λίβανο.

"Η Χεσπολλάχ συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης του οπλοστασίου της. Σήμερα έχει στην κατοχή της περισσότερους πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς απ' ότι στις ασχές του πολέμου," δήλωσε ο Μπάρακ.

"Απέκτησε επίσης υπολογίσιμο αριθμό αντιαρματικών πυραύλων, όμοιους με αυτούς που αποδείχτηκαν θανατηφόροι για τα ισραηλινά άρματα κατά τον περσινό πόλεμο στον Λίβανο," πρόσθεσε.

Πηγή: Focus Information Agency

Aναβάλλονται και οι αγώνες της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος

Aναβάλλονται και οι αγώνες της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος

Στην αναβολή των αγώνων της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, προχώρησε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Μετά την αναβολή των αναμετρήσεων της πρεμιέρας της Super League λόγω της εθνικής τραγωδίας με τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα, η ΕΠΟ αποφάσισε να αναβληθούν και οι αναμετρήσεις της πρώτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδος οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 28, 29 και 30 Αυγούστου.

Αναλυτικά η απόφαση όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνει ότι λόγω του εθνικού πένθους για την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας, αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι για τις 28, 29 και 30 Αυγούστου αγώνες της 1ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας».

Πηγή: in.gr

Νέα βοήθεια προς την Ελλάδα από την Κύπρο

Νέα βοήθεια προς την Ελλάδα από την Κύπρο

Άλλοι 32 δασοπυροσβέστες θα αναχωρήσουν σήμερα από την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο για την Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης στις δοκιμαζόμενες από τις φωτιές περιοχές.

Επιπλέον, θα αποσταλούν εντός της ημέρας και άλλα 4 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ θα ενσωματωθούν και 24 Κύπριοι εθελοντές.

Ήδη, στην Ελλάδα βρίσκονται και συμμετέχουν στο έργο της πυρόσβεσης 60 Κύπριοι πυροσβέστες με 10 οχήματα και 30 μέλη της Πολιτικής Άμυνας, ειδικευμένα στην πυρόσβεση και τη διάσωση.

Πηγή: ΕΡΤ3

Βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών προτίθεται να στείλει και η Φινλανδία

Βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών προτίθεται να στείλει και η Φινλανδία

Στη διάθεση των ελληνικών αρχών θέτει η Φινλανδία άνδρες και τρία ελικόπτερα για να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους.

Το Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι μπορεί να στείλει στη χώρα μας τρία ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς 600 ως 800 λίτρων νερού το καθένα, ειδικούς σε δασικές πυρκαγιές και 25 επαγγελματίες πυροσβέστες, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της φινλανδικής διπλωματίας, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 10.000 Φινλανδοί, τουρίστες ή μόνιμοι κάτοικοι.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνάντηση πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πυρκαγιές

Συνάντηση πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις πυρκαγιές

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε σε όλη τη χώρα.

Παρουσία των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια είπε: «Είμαστε συγκλονισμένοι για τη μεγάλη τραγωδία. Όλοι αισθανόμαστε ότι χάνουμε δικούς μας ανθρώπους. Η μάχη παραμένει και το έργο είναι δύσκολο. Οφείλουμε πολλά στους ανθρώπους που δίνουν αυτόν τον αγώνα. Αμεση προτεραιότητά μας είναι να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη, με κάθε τρόπο».

Ο Κ.Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν γενναία προγράμματα για την ανασυγκρότηση όλων των περιοχών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούστηκε να λέει ότι μεγάλο τμήμα της καταστροφής έχει γίνει στην περιοχή της Ζαχάρως και ο πρωθυπουργός απάντησε «το είδα με τα μάτια μου».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην οποία πήρε μέρος και η ΕΥΠ, ενώ επισκέφθηκε και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπου είχε συνάντηση με τον Ανδρέα Φούρλα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τη Δευτέρα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να έχει συνάντηση με τον κ. Παπούλια και διατύπωσε εκ νέου την ανάγκη σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: in.gr

Απογειώθηκαν ελικόπτερα για απεγκλωβισμό κατοίκων

Απογειώθηκαν ελικόπτερα για απεγκλωβισμό κατοίκων

Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, οκτώ λεωφορεία διατέθηκαν από την αεροπορική βάση Ανδραβίδας για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από τα Κρέστενα.

Ενα ελικόπτερο Σινούκ και ένα Σουπερπούμα απογειώθηκαν για απεγκλωβισμό κατοίκων από τη Σκυλούντα και ένα Σουπερπούμα απογειώθηκε για απεγκλωβισμό κατοίκων από την Αρπάσια Χαλιάς.

Πενήντα άνδρες από την αεροπορική βάση Καλαμάτας κατευθύνονται προς το Διαβολίτσι για να ενισχύσουν τις εκεί επίγειες δυνάμεις.

Τέλος, το 596 αερομεταφερόμενο τάγμα μεταφέρεται στην Πελοπόννησο προς ενίσχυση των υπαρχόντων δυνάμεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Συνέλαβαν εμπρηστή

Συνέλαβαν εμπρηστή

Πολίτες συνέλαβαν ένα άτομο στα Κρέστενα την ώρα που επιχειρούσε να βάλει πυρκαγιά. Αφού τον ξυλοφόρτωσαν ειδοποίησαν τις Αρχές, οι οποίες και έσπευσαν επί τόπου για να τον παραλάβουν. Οψόμεθα...


Πηγή: τηλεόραση ΜΕΓΑ

Ιρανοί πράκτορες συνελήφθησαν στο Κουρδιστάν

Ιρανοί πράκτορες συνελήφθησαν στο Κουρδιστάν

Η Κουρδική αστυνομία στην πόλη Arbil του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε πως συνέλαβε 10 Ιρανούς πράκτορες.

Οι πράκτορες είναι Κούρδοι από το Ιράν και στάλθηκαν από την Ιρανική κυβέρνηση για τη διενέργεια κατασκοπείας και σαμποτάζ.

Πηγή: DozaMe.org

Το σχέδιο των εμπρηστών

Το σχέδιο των εμπρηστών

Τα γεγονότα, ερμηνεύοντάς τα με ημερολογιακή σειρά και λογική συνέχεια, σίγουρα δεν παραπέμπουν σε ευφάνταστα αποσπάσματα από αμερικανική ταινία συνωμοσίας. Κάποιοι προμελέτησαν, εξύφαναν, εκτέλεσαν και συνεχίζουν να εκτελούν με εκπαιδευμένη ακρίβεια ένα ολοκληρωτικό και οργανωμένο σχέδιο διαρκούς εμπρησμού της χώρας, που παραπέμπει σε χτύπημα τρομοκρατικής φράξιας.

Η Ελλάδα καταρρέει σαν τους δίδυμους πύργους της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ΕΥΠ για όλα αυτά φαίνεται να γνωρίζει πολλά, όσο κι αν το τελευταίο διάστημα πολλοί βαλτοί διώκτες της προσπαθούν να την ξεδοντιάσουν επιχειρησιακά, εξαιτίας ανεγκέφαλων παραγόντων της που την εκθέτουν δημόσια. Γνωρίζει επίσης πολλά και η Ελληνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε για επιχειρησιακή ύπνωση. Αρα ξέρει ή υποψιάζεται και αναζητεί χειροπιαστά στοιχεία για πρόσθετες κινήσεις και ο πολιτικός προϊστάμενος των συγκεκριμένων αρχών ασφαλείας: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, που κρατιέται με νύχια και με δόντια για να μην ανοίξει το στόμα του και αποκαλύψει δημόσια αυτά που του έχουν μεταφέρει επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Εάν η σφηκοφωλιά του οργανωμένου εγκλήματος που καίει την επικράτεια έχει ονοματεπώνυμο, είναι ντόπια ή εισαγόμενη, κρατάει στουπιά, ασύρματα, πυροδοτούμενες βόμβες με κινητά τηλέφωνα ή γκαζάκια, αυτό είναι υπόθεση μόνον ενός πολίτη να τους κατονομάσει και πρέπει να τους κατονομάσει: του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος στο διάγγελμά του τη δραματική νύχτα του Σαββάτου σήκωσε το δάχτυλο και σημάδεψε τους «παρακρατικούς», «τους τρομοκράτες», «τους ανθέλληνες» ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγονται αυτά τα εξτρεμιστικά εγχώρια ή αλλοδαπά κατακάθια.

Οι ενδείξεις ότι καιγόμαστε βάσει τρομοκρατικού σχεδίου είναι πολλές και προκύπτουν από ακριβή γεγονότα του ρεπορτάζ:

- Ενα μήνα πριν από το Σαββατοκύριακο του Αγίου Βαρθολομαίου Πυροσβεστική Υπηρεσία, αστυνομικές αρχές και ΕΥΠ είχαν πληροφορίες για μεγάλο επικείμενο χτύπημα μέσα στον Αύγουστο. Κάποιες πληροφορίες φέρουν ειδικό κλιμάκιο της Interpol, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν καλά ενημερωμένο, να ειδοποίησε τον Βύρωνα Πολύδωρα και να του είπε: «Προσέξτε, γιατί θα σας κάψουν». Ο υπουργός φέρεται με τη σειρά του να τους απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε. Θα τους πιάσουμε». Φάνηκε όμως ότι δεν ήταν έτοιμοι και αυτό καθιστά το έγκλημα διπλό, εάν όλα αυτά αληθεύουν. Μένει τώρα να γίνουν συλλήψεις. Αν γίνουν...

- Αυτά που δήλωσε στο δραματικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το βράδυ του Σαββάτου δεν λέγονται εύκολα - γνωρίζοντας κάποιος και το χαρακτήρα του προέδρου της κυβέρνησης. «Τόσες πολλές εστίες φωτιάς την ίδια ώρα, σε τόσα μέρη της χώρας δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Η Πολιτεία» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Καραμανλής «με τη βοήθεια όλων θα κάνει ό,τι επιβάλλεται για να βρει τους ενόχους και να τους τιμωρήσει». Ο απλός πολίτης κατάλαβε σε απλά ελληνικά ακούγοντας τον πρόεδρο της κυβέρνησης από την τηλεόραση ότι κάποιοι παρακρατικοί που επιβουλεύονται την ασφάλεια της χώρας έχουν βάλει μπουρλότα στη πατρίδα του. Θα περίμενε κανένας από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου μπροστά σε τόσο σοβαρές αποκαλύψεις να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα, να διερευνήσει πρώτα εάν η δημόσια καταγγελία του πρωθυπουργού αληθεύει και να μην προχωρήσει βιαστικά σε μια ατυχή τοποθέτηση, λίγη ώρα μετά...

- Η επιχειρησιακή δράση των επαγγελματιών εμπρηστών βασίζεται σε συγκεκριμένα χτυπήματα που παραπέμπουν σε καλοστημένο αντάρτικο πόλης. Κάνει συνεχείς τηλεφωνικές φάρσες για να αποσυντονίσει, να εξουθενώσει και να σπάσει τα ήδη σμπαραλιασμένα νεύρα της Πυροσβεστικής που μετράει πέντε εικοσιτετράωρα αγρύπνιας. Φωτιές μπαίνουν ξαφνικά τη νύχτα και σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από μεγάλα μέτωπα που απειλούν κατοικημένες περιοχές. Ενώ καίγονται η Ηλεία και η Λακωνία, παίρνει αιφνιδίως φωτιά ο Υμηττός, η Ιερά Μονή Πεντέλης, τα Καλύβια, ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας. Την ώρα που κινδυνεύει η Μεγαλόπολη, κάποιοι βάζουν φωτιά στη Μανθυρέα για να στείλουν εκεί φιλότιμους πυροσβέστες που θα προσπαθήσουν να την αναχαιτίσουν, ώστε να μην κλείσει το εθνικό δίκτυο. Τέτοιες ενέργειες, τη ώρα της μάχης, στη στρατιωτική ορολογία αποκαλούνται αντιπερισπασμός.

- Πληροφορίες που έρχονται τις τελευταίες ώρες από τα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης παρουσία της ΕΥΠ και των ΕΚΑΜ, παρουσιάζουν εύρεση εμπρηστικών μηχανισμών στον Υμηττό που εξερράγησαν μέσω κινητού τηλεφώνου. Κινητό τηλέφωνο στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σε εμπρηστικό μηχανισμό που εξερράγη στη Λάρισα το 2004, κατά τη μεταφορά εγχώριων τρομοκρατών.

"ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ"

Για καλοστημένο σχέδιο εμπρηστών κάνει λόγο η Πυροσβεστική για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον Υμηττό, στα όρια Χολαργού και Παπάγου, προχθές Σάββατο.

Για καλοστημένο σχέδιο εμπρηστών κάνει λόγο η Πυροσβεστική για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον Υμηττό, στα όρια Χολαργού και Παπάγου, προχθές Σάββατο.

Στις φλόγες παραδόθηκαν μια τριώροφη πολυκατοικία κι ένα σπίτι στου Παπάγου, ενώ από θαύμα γλίτωσαν οι κάτοικοι. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, το ρωσικό Μπεριέφ και 23 οχήματα της Πυροσβεστικής με 70 άνδρες. Λόγω της φωτιάς, αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας στου Παπάγου. Οι μοναχές μεταφέρθηκαν με περιπολικά οχήματα σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με δημάρχους των περιοχών, βρέθηκαν στουπιά και γκαζάκια, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι προηγήθηκαν εκρήξεις προτού ξεσπάσει η πυρκαγιά στον Υμηττό.

Αλλά δεν ήταν μονάχα ο Υμηττός που ένιωσε τις πύρινες γλώσσες. Φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου και στο άλσος της Φιλοθέης, σε χωράφι με ξερά χόρτα. Και σε αυτή την περίπτωση η Πυροσβεστική κάνει λόγο για εμπρησμό. Φωτιά που σβήστηκε αμέσως χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, εκδηλώθηκε και στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής, ενώ και στην Ανω Γλυφάδα είχαμε φωτιά σε υπαίθριο χώρο, η οποία τέθηκε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ… ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ολα «δείχνουν» οργανωμένο σχέδιο

Τα ευρήματα «έδειχναν» οργανωμένο σχέδιο, οι συλλήψεις όμως που έγιναν μέχρι στιγμής ήταν για εμπρησμό από αμέλεια. Οσο και εάν η αντίθεση αυτή φαντάζει τραγελαφική, η πραγματικότητα αναδεικνύει τη σύγχυση στην οποία βρίσκονταν οι διωκτικές αρχές, αλλά και τη διαφορετική φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των υποθέσεων από την πλευρά της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ο εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Υμηττό και ο σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετος χειρισμός της υπόθεσης από τις δυο υπηρεσίες: Η ύπαρξη του μηχανισμού μαρτυρούσε το… αυτονόητο, ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε εμπρησμό. Ομως, για μεν την Πυροσβεστική ως δράστες θεωρήθηκαν οι «αόρατοι» οικοπεδοφάγοι, ενώ για την Αστυνομία το θέμα πήρε άλλες διαστάσεις, που εμπλέκουν ακόμα και τη διεθνή τρομοκρατία.

Εντούτοις, και οι δυο υπηρεσίες όσους κατάφεραν να συλλάβουν τους παρέπεμψαν για εμπρησμό από αμέλεια, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της 77χρονης ηλικιωμένης, η οποία πήγε να ετοιμάσει κόλλυβα για το μνημόσυνο του άντρα της στο χωριό Παλαιοχώρι της Ζαχάρως και από παράβλεψή της -σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις αστυνομικών- άναψε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή.
Στον Υμηττό

Οσον αφορά το μηχανισμό στον Υμηττό, αυτός αμέσως μετά την ανεύρεσή του μεταφέρθηκε στο εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας και όπως έγινε γνωστό από πηγές της Αντιτρομοκρατικής, παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ένα μεταλλικό κουτί μέσα στο οποίο ήταν ένα παλαιού τύπου κινητό τηλέφωνο, έξτρα μπαταρίες για το ίδιο κινητό και υπολείμματα από εμποτισμένο με βενζίνη στουπί. Υπολείμματα βενζίνης εντοπίστηκαν και στο εσωτερικό του κουτιού, ενώ ακριβώς δίπλα του βρέθηκε μια πετσέτα που προέκυψε ότι ήταν εμποτισμένη σε πετρέλαιο.

Ολα αυτά ανησύχησαν ιδιαίτερα τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι μετά από πάρα πολύ καιρό βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μηχανισμό που τους ξυπνούσε εφιαλτικές μνήμες. Η προηγούμενη και δυστυχώς μόνη φορά που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν κινητό τηλέφωνο για ενεργοποίηση μηχανισμού ήταν στην έκρηξη βόμβας που έγινε στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 29 Μαΐου 2004 στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας και από την οποία προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Η ενέργεια αυτή μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδοθεί σε καμιά τρομοκρατική οργάνωση και παραμένει μυστήριο. Μυστήριο όμως που, σε συνδυασμό με το ότι τις ημέρες της έκρηξης συζητιόταν η μεταφορά μελών της «17Ν» στις φυλακές Λάρισας και ότι ίδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της «Αλ Κάιντα» για τις εκρήξεις βομβών στα τρένα στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου 2004, χάνεται στους σκοτεινούς δρόμους της διεθνούς μουσουλμανικής τρομοκρατίας.

Ετσι δίνεται ιδιαίτερο βάρος ακόμα και στο ερασιτεχνικό βίντεο που πρόβαλε η ΝΕΤ και στο οποίο εμφανίζονται θολά δυο σκιές να ρίχνουν κάτι σαν φωτοβολίδα προς το δάσος του Υμηττού, παρ’ όλο που από την επεξεργασία του στα εργαστήρια της Αστυνομίας δεν είναι δυνατή η αναγνώριση των ατόμων.

Οι φωτοβολίδες με αλεξίπτωτο που βρέθηκαν χθες στην περιοχή Ασβέστη στο Δομοκό Λαμίας μαρτυρούν την... επέλαση των εμπρηστών και εκεί.

Εξάλλου, για εμπρησμό από αμέλεια οδηγήθηκαν χθες στους αρμόδιους εισαγγελείς τόσο τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στην Εύβοια όσο και ο 67χρονος στην Αρεόπολη και οι δυο ανήλικοι αλλοδαποί μαζί με τους γονείς τους στην Καβάλα. Τα δυο παιδιά, επηρεασμένα από τις εικόνες στην τηλεόραση, έβαλαν μια φωτιά και κάηκαν εκατό τετραγωνικά μέτρα με ξερά χόρτα.

ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΦΑΡΣΕΣ

Μπαράζ από ανώνυμες και κακόβουλες φάρσες που έγιναν την ώρα κατά την οποία καιγόταν η χώρα από άκρη σε άκρη οδηγεί τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις πυρκαγιές κρύβονταν εμπρηστές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η φωτιά στον Υμηττό μεταξύ Χολαργού και Παπάγου ξεκίνησε στις 12.28 το μεσημέρι, και ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής της Αθήνας ξεκινούσαν για να την αντιμετωπίσουν, κάποιοι ασυνείδητοι βρήκαν την ευκαιρία για να κάνουν φάρσες. Μέσα σε δεκαοκτώ λεπτά, από τις 12.45 μέχρι και τις 13.03, άγνωστοι τηλεφώνησαν στο κέντρο της Πυροσβεστικής και ειδοποίησαν για πυρκαγιές σε πέντε διαφορετικά σημεία της Αττικής. Στο άλσος Συγγρού, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στο άλσος του Πεδίου του Αρεως, στη Μονή Πεντέλης και στη περιοχή του Βρανά στον Μαραθώνα.

Αποτέλεσμα ήταν να διασπαστούν οι δυνάμεις και μέχρι να διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για «ψευδείς αναγγελίες» να χαθεί πολύτιμος χρόνος αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που τόσο χρειαζόταν για την αντιμετώπιση της φωτιάς που τελικά έκαψε μια τριώροφη οικοδομή κι ένα διπλανό σπίτι στη συνοικία του Παπάγου.

Οι φάρσες όμως συνεχίστηκαν και την Κυριακή, με πιο χαρακτηριστικές εκείνες που αναφέρονταν σε πτώση πυροσβεστικού αεροσκάφους στην περιοχή της Φθιώτιδας και την εκδήλωση πυρκαγιάς σε σκευοφόρο εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Βοιωτία. Η πρώτη διαπιστώθηκε σύντομα ότι ήταν φάρσα, η δεύτερη, όμως, χρειάστηκε χρόνος μέχρι να αποκαλυφθεί.

Πηγή: Espresso

Εξάμηνη αναβολή στην καταβολή ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων για τους πυρόπληκτους

Εξάμηνη αναβολή στην καταβολή ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων για τους πυρόπληκτους

Αναστέλλεται για έξι μήνες για όλους τους πληγέντες από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2007, η υποβολή δηλώσεων για την καταβολή του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας και αφορά σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Επίσης, με την ίδια απόφαση αναστέλλεται για έξι μήνες η καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Πηγή: in.gr

Εισαγγελική έρευνα για τις πυρκαγιές

Εισαγγελική έρευνα για τις πυρκαγιές

Παραγγελία επείγουσας προκαταρτικής εξέτασης έδωσε ο Εισαγγελέας Εφετών Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, αρμόδιος για θέματα Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος, προς τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα εγκλήματα των εμπρησμών και των εμπρησμών σε δάση, που τελέστηκαν στη χώρα το καλοκαίρι υπάγονται στις περιπτώσεις του άρθρου του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές πράξεις (187 Π.Κ.) καθώς και για να διακριβωθούν οι υπαίτιοι των προαναφερόμενων αξιόποινων πράξεων.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πυρκαγιά στον Υμηττό κοντά στο νεκροταφείο Παπάγου

Πυρκαγιά στον Υμηττό κοντά στο νεκροταφείο Παπάγου

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι στον Υμηττό, κοντά στο νεκροταφείο Παπάγου.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει 15 οχήματα της Πυροσβεστικης με 45 πυροσβέστες, ενώ γίνονται ρίψεις νερού και από ελικόπτερο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όπως μεταδίδει τώρα το ΜΕΓΑ, μια γριά μπήκε στο κοιμητήριο και αφού άναψε (ή προσποιήθηκε πως άναψε) το καντήλι του άντρα της, έβαλε φωτιά στη γωνιά του κοιμητηρίου και στη συνέχεια έφυγε με ραδιοταξί.

Τουρκική σιωπή καθώς η Ελλάδα καίγεται

Τουρκική σιωπή καθώς η Ελλάδα καίγεται

Ενώ η Ελλάδα καίγεται και αντιμετωπίζει τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της, η βοήθεια από την άλλη όχθη του Αιγαίου είναι απλώς συμβολική, παρά την ελληνική βοήθεια κατά τους σεισμούς του 1999, όπου η αθήνα ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε.

Η Τουρκία χάνει την ευκαιρία για εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Όλοι είναι απασχολημένοι με την εσωτερική πολιτική της χώρας και συσκεκριμένα με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Η μόνη ανταπόκριση προήλθε από την Ερυθρά Ημισέληνο, ο πρόεδρος της οποίας επικοινώνησε με τον ομόλογο του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και αφού εξέφρασε την συμπάθεια του ανέφερε πως είναι έτοιμοι να αποστείλουν βοήθεια σε αντίσκηνα, κουβέρτες, φάρμακα και τρόφιμα.

Η Ελληνική πλευρά τους δήλωσε πως η άμεση βοήθεια που έχουν ανάγκη είναι σε πυροσβεστικά πτητικά μέσα.

Η τουρκική πλευρά διαθέτει 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Πηγή: Turkish Daily News

Οκτώ ερωτήματα καίνε την κυβέρνηση

Οκτώ ερωτήματα καίνε την κυβέρνηση

Μετά την ακύρωση και της τελευταίας γραμμής άμυνας που είχε η κυβέρνηση, η οποία αγωνιωδώς προβάλλει (κάθε μέρα και πιο έντονα) τη θεωρία περί συνωμοσίας «ξένων κέντρων που έχουν θέσει στο στόχαστρό τους την Ελλάδα», ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του καλούνται -εδώ και τώρα- να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες που έζησαν τον όλεθρο...

Ο κ. Κ. Καραμανλής βρέθηκε την Παρασκευή αντιμέτωπος με την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών της Ηλείας, και όπως βεβαιώνουν βουλευτές της ΝΔ που περιοδεύουν στις περιφέρειές τους, το κλίμα είναι το ίδιο για την κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα. «Μπορεί η κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, οι πολίτες όμως γνωρίζουν», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της ΝΔ που πολιτεύεται σε νομό που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά.

Τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες αφορούν κατεξοχήν τη λειτουργία της κυβέρνησης και μέσα από αυτά προκύπτουν ανάγλυφα οι σαφείς ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος εμφανίστηκε αδύναμος να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Τα ερωτήματα αυτά, που θέτουν ακόμη και βουλευτές της ΝΔ, είναι τα εξής:

  • Γιατί δεν προστατεύθηκε η Αρχαία Ολυμπία, εφόσον οι τοπικές αρχές αλλά και βουλευτές της ΝΔ προειδοποίησαν εγκαίρως την Πυροσβεστική και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ότι η φωτιά πλησιάζει;
  • Γιατί μέχρι αργά χθες το απόγευμα στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας υπήρχαν ορισμένες υδροφόρες που προστάτευαν μόνο τις κτιριακές εγκαταστάσεις;
  • Βάσει ποιας λογικής ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε αλλαγές στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και στην Πυροσβεστική, παρά το ότι διαπίστωσε και ο ίδιος -από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα και την Πεντέλη- τις αδυναμίες που υπήρχαν; Επίσης ο κ. Καραμανλής γνώριζε ότι οι επικεφαλής των δύο υπηρεσιών κ. Φούρλας και Κόης δεν μιλούν μεταξύ τους, γεγονός που επηρεάζει σαφώς τον συντονισμό των προσπαθειών κατάσβεσης.
  • Γιατί ο πρωθυπουργός, πέραν της επικοινωνιακής κίνησης να ανακοινώσει ότι κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μερίμνησε (μέσω παρακολούθησης της κατάστασης από υπουργούς) έτσι ώστε να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση; Αποτέλεσμα ήταν νομάρχες και δήμαρχοι είτε να μη γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, είτε να μην μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης αυτής.
  • Γιατί δεν φρόντισε εγκαίρως να υπάρξει ένα πρόσωπο ικανό να συντονίσει Πυροσβεστική και στρατό προκειμένου να αξιοποιηθούν εγκαίρως τα μέσα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις και να περιορίσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές; Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επαναλάμβανε μονότονα χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν διαθέσει σημαντικό αριθμό μέσων, χωρίς να λέει εάν τα μέσα αυτά ζητήθηκαν και αξιοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική.
  • Γιατί ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Β. Πολύδωρας εμφανίστηκε μόλις αργά χθες το βράδυ και μόνο για να προβάλει τον όρο περί «ασύμμετρης απειλής» που δέχεται η Ελλάδα;
  • Γιατί -εφόσον έχει πεισθεί ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο- δεν είχε κινητοποιήσει πριν από την εκδήλωση των πυρκαγιών την ΕΥΠ, έτσι ώστε να συλλεγούν στοιχεία και να προληφθεί το κακό;
  • Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μιλά περί «ασύμμετρης απειλής» που δέχεται η Ελλάδα και δεν δημοσιοποιεί τώρα το αποδεικτικό υλικό που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να πείσει και τους πολίτες περί αυτού;
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Φόβοι για «θεωρίες συνωμοσίας» πίσω από το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Φόβοι για «θεωρίες συνωμοσίας» πίσω από το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Ανησυχίες για την ανάπτυξη «σεναρίων συνωμοσίας», πίσω από το φαινομενικά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας μίλησε για πρώτη φορά επισήμως από την πλευρά της κυβέρνησης, την Κυριακή, για «ασύμμετρη απειλή» που αντιμετωπίζει η χώρα, φράση που παραπέμπει ακόμα και στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής απειλής.

Υπουργοί μιλούσαν ανεπισήμως στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ από πηγές των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών διέρρεε η φήμη για «στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις» που καταδεικνύουν σοβαρό κίνδυνο.

Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη το βράδυ της Κυριακής, με αφορμή τα περιστατικά σε Αγία Παρασκευή και Κοτρώνι Μαραθώνα.

Στην Αγ.Παρασκευή αρχικά αναφέρθηκε ότι βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός μετά από καταγγελία κατοίκων ότι άγνωστοι πέταξαν ένα αντικείμενο κοντά την είσοδο του υπόγειου καταφυγίου-στρατηγείου του Ναυτικού (ΣΔΑΜ). Από το αντικείμενο ανεφλέγη ένα πεύκο και η φωτιά δεν επεκτάθηκε.

Ωστόσο, εκείνη την ώρα και με αφορμή την οργανωμένη κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και του στρατού αναπτύθηκε μια επικίνδυνη φημολογία για «οργανωμένο σχέδιο» κατά της Αττικής. Σύντομα και μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη τα σενάρια αυτά αποσύρθηκαν.

Αργότερα, διευκρινίσθηκε (στην τηλεοπτική κάμερα από τον δήμαρχο Αγ.Παρασκευής) ότι το αντικείμενο που βρέθηκε δεν ήταν εμπρηστικός μηχανισμός.

Αναστάτωση προκάλεσε και η φήμη ότι άγνωστοι πέταξαν στουπί με πετρέλαιο ένα χιλιόμετρο μακριά από τη βάση ελικοπτέρων στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Αργότερα, τόσο το Ναυτικό όσο και η Αστυνομία έλεγαν ότι τα ευρήματα δεν έχουν σημασία.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», αυτά τα επίκίνδυνα σενάρια στρώνουν το έδαφος για ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών, με το επιχείρημα ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια (άρθρο 48 του Συντάγματος).

Όπως διευκρινίζουν συνταγματολόγοι, το Σύνταγμα δεν προβλέπει αναστολή ή διακοπή της εκλογικής διαδικασίας, από τη στιγμή που διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν οι εκλογές εντός των συνταγματικών προθεσμιών, και η ημερομηνία των εκλογών δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ούτε με ομόφωνη απόφαση των κομμάτων.

Το προφίλ των συλληφθέντων για εμπρησμούς

Δεκατρία άτομα, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι, έχουν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατηγορούμενοι για εμπρησμούς, ενώ έχουν γίνει πάνω από 100 προσαγωγές.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις- πλην του Υμηττού- πρόκειται για ανθρώπους που κατηγορούνται για πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια.

Στη Ζαχάρω συνελήφθη το Σάββατο μια 75χρονη από το Παλαιοχώρι και κατηγορούμενη για εμπρησμό από αμέλεια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Η μεγάλη φωτιά, όπως προέκυψε, ξέσπασε από σπινθήρες από τον φούρνο της. ενώ έφτιαχνε κόλλυβα, και έπειτα βγήκε εκτός ελέγχου.

Στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης και ανθρωποκτονία κατά συρροή οδηγήθηκε ο 65χρονος φύλακας κέντρου υγείας της Αρεόπολης, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου για τη φονική φωτιά στο Νέο Οίτυλο.

Στην Εύβοια, η μεγάλη φωτιά στα Στύρα ξέσπασε από οικοδομικές εργασίες στο χωριό Μεσοχώρα. Έχουν συλληφθεί για εμπρησμό από αμέλεια ο ιδιοκτήτης της οικοδομής και η σύζυγός του και δύο εργάτες που έκαναν εργασίες με τροχό κοπής μετάλλου στη στέγη του σπιτιού.

Στη Σαλαμίνα συνελήφθησαν δύο άτομα για απόπειρα εμπρησμού σε δάσος, ενώ στην Ελευθερούπολη Καβάλας συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για εμπρησμό.

Στη Φθιώτιδα, πιλότοι αεροσκαφών που έκαναν κατάσβεση στην περιοχή Ασβέστη εντόπισαν ένα κόκκινο αυτοκίνητο να κινείται στην περιοχή Ζηλευτού την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. Το αυτοκίνητο δεν εντοπίστηκε.

Λίγο αργότερα, στα ορεινά της Υπάτης και της Σπερχειάδας εντοπίστηκαν δύο αυτοκίνητα να κινούνται ύποπτα. Το ένα ήταν κόκκινο και το άλλο μπλε και κάτοικοι συγκράτησαν τους αριθμούς κυκλοφορίας.

Στήθηκαν στη συνέχεια μπλόκα και εντοπίσθηκαν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα λίγο πριν την έξοδο της Λαμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αυτοκίνητα ήταν νοικιασμένα και οι αστυνομικοί βρήκαν κουτιά με αντισκωριακό υγρό και αρκετά λίτρα λαδιού αυτοκινήτου.

Πηγή: in.gr

Αναβολή των εκλογών ζητά ο Παπαθεμελής

Αναβολή των εκλογών ζητά ο Παπαθεμελής

Αν συμφωνούσαν τα κόμματα τότε αυτή η αναβολή θα ήταν δυνατή αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης. Από την άλλη, ο Α. Αλαβάνος δήλωσε ότι το σύνταγμα δεν αφήνει περιθώρια αλλαγών, ρίχνοντας τις εμμέσως τις ευθύνες στην κυβέρνηση ότι προχώρησε σε εσπευσμένες εκλογές εν μέσο καλοκαιριού.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε επιφυλακή το βράδυ η Αττική

Σε επιφυλακή το βράδυ η Αττική

Εντείνονται οι περιπολίες στις δασικές περιοχές της Αττικής

ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ είναι οι φόβοι εμπρηστικών ενεργειών στην Αττική με αποτέλεσμα να έχουν ενταθεί οι περιπολίες στις δασικές περιοχές.

Οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και του στρατού πραγματοποιούν περιπολίες σε όλες τις περιοχές της Αττικής που κινδυνεύουν.

Στην Αγία Μαρίνα Αττικής διαδραματίστηκε ένα περίεργο περιστατικό πριν από λίγη ώρα, όταν περίπολος του στρατοπέδου του Ναυτικού που βρίσκεται στην περιοχή εντόπισε ένα ύποπτο μηχανάκι με δύο άνδρες, από τους οποίους όταν προσπάθησαν να τους καταδιώξουν έπεσαν στουπιά.

Ένα ακόμη συμβάν έγινε στην Αγία Παρασκευή όταν ένα δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες -σβήστηκε προτού πάρει διαστάσεις- και μαρτυρίες κατοίκων έκαναν λόγο για προσπάθεια εμπρησμού.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ