Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007
Συρία: Το Ισραήλ θα πληρώσει για την επιδρομή
Ο Moustapha ισχυρίστηκε πως η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Συρίας την περασμένη εβδομάδα από ισραηλινά μαχητικά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια πτήση πάνω από την επικράτεια της χώρας.
Αρνήθηκε επίσης την ύπαρξη ιρανικών πυραύλων και βορειοκορεάτικων πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Συρία.
Πρόσθεσε τέλος πως το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την πράξη του.
Πηγή: Arutz Sheva
Πρωταγωνιστής ο Σαρκοζί στη σύνοδο της ευρωζώνης
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαγριώθηκαν στη σύνοδο που διεξάγεται στην Πορτογαλία με τα σχόλια του γάλλου προέδρου που δημοσιεύονται σε γαλλική εφημερίδα.
«Η είδηση του περιεχομένου των κριτικών σχολίων του γάλλου προέδρου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μηδενική. Ωστόσο σημασία έχει η επιρροή αυτών των σχολίων στη συμπεριφορά του συμβουλίου της Τράπεζας» δήλωσε ο πρόεδρος της Μπούντενσμπανγκ Άξελ Βέμπερ, στη διάρκεια μιας ασυνήθιστα σκληρής ομιλίας του.
Η εφημερίδα Λε Μοντ δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που επικρίνει την απόφαση της 6ης Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια και την χαρακτηρίζει «περίεργη».
«Κάνουν τα πράγματα ευκολότερα για τους καιροσκόπους και τα περιπλέκουν για τους επιχειρηματίες», δηλώνει ο Σαρκοζί στην εφημερίδα.
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε τον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι ο Σαρκοζί είχε δίκιο που αναφέρθηκε στο ζήτημα τη στιγμή που η ισοτιμία του ευρώ απέναντι στο δολάριο και τη λίρα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με ισοτιμίες και με επιτόκια» τόνισε η Λαγκάρντ.
Στο άρθρο της Λε Μοντ ο Σαρκοζί αναρωτιέται επίσης για το ρόλο που διαδραμάτισε στην πρόσφατη οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κολντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της ομάδας των 13 Ευρωπαϊκών χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.
«Τι πρωτοβουλίες πήρε; Στα θέματα του οικονομικού καπιταλισμού η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ και εγώ κατευθύνουμε τη συζήτηση. Δεν θα ήταν άτοπο για τον πρόεδρο του «γιούρογκρουπ» να αναρωτηθεί για ορισμένα θέματα !» σχολιάζει ο Σαρκοζί.
Οι επικρίσεις του γάλλου προέδρου απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από όλες τις κορυφαίες προσωπικότητες της σημερινής συνόδου στο Πόρτο.
«Ο Γιουνκέρ αξίζει την αναγνώριση μας για την αποτελεσματική και δραστήρια ηγεσία του», τόνισε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.
«Ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός και αποδοτικός και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να τονίσουμε» πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Η διήμερη σύνοδος, που άρχισε χθες, των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, συνεχίζεται με τη συνάντηση τους με τους ομολόγους τους από τις χώρες της νοτίου και ανατολικής Μεσογείου που στοχεύει στην επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 82-77: Χίλια μπράβο στα λιοντάρια!
Όσο και αν μας απογοητεύει η ήττα, η εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας ήταν αντάξια μιας Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Παρά την κούραση, παρά το ότι κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα χτυπήσει στα ίσια τους Ισπανούς και παρά τα όσα χρειάστηκε να ξεπεράσει κατά τη διάρκεια του αγώνα με το διαιτητικό τρίο να παίζει φουλ έδρα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα έδωσε όλα, μέχρι τελευταίας ανάσας. Φάνηκε πως δεν ήταν αρκετό. Δεν πειράζει όμως, αυτή η ομάδα έχει να μας δώσει πολλές χαρές ακόμα.
Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν συγκλονιστικός με 24 πόντους, 9/11δ., 1/3τρ., 3/5β., 5ασ., ενώ και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν σε άμυνα κι επίθεση, γι' αυτό και τα λάθη στο τέλος. Από πλευράς νικητών, η τριάδα Γκασόλ (23π.), Ναβάρο (23π., 5/6τρ.) και Καλντερόν (18π., 4/8τρ.) ήταν οι στυλοβάτες των Ισπανών, οι οποίοι τελείωσαν το ματς με υψηλά ποσοστά ευστοχίας, 52,3% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα 96,4% στις βολές.
Ο Παπαδόπουλος δεν πήδηξε καν στο τζάμπολ, οι Ισπανοί το πήραν και πολύ γρήγορα άνοιξαν το σκορ με άλει ουπ του Γκασόλ, αλλά ο Χατζηβρέττας με τρίποντο έκανε το 3-2 για την Εθνική. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά φάνηκε ότι οι γηπεδούχοι θα επεδίωκαν το γρήγορο ρυθμό, ενώ η ελληνική άμυνα ήταν αρκετά πιεστική και με τους παίκτες συγκεντρωμένους στη δύσκολη δουλειά που είχαν. Το πρώτο τρίλεπτο βρήκε την Ελλάδα να προηγείται με 7-4, ενώ το πρώτο πεντάλεπτο το έκλεισε με 10-8. Ο Καλντερόν με τρίποντο στο 6' έδωσε το προβάδισμα στους Ισπανούς, 11-10, με το ρυθμό του αγώνα να είναι ακριβώς στα μέτρα της Εθνικής, η οποία κρατούσε χαμηλά το σκορ.
Ο Τσαρτσαρής με μια καλή άμυνα στον Π. Γκασόλ και ένα μακρινό τρίποντο, έκανε το 11-14 με τρία λεπτά να απομένουν για το δεκάλεπτο. Χιμένεθ και Καλντερόν βρήκαν στόχο από τα 6,25, ενώ ένα κάρφωμα του Γκασόλ έκανε το σκορ 19-16 με 1'30'' να απομένει. Όπως πήγαινε το ματς ο Καλντερόν ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη «γαλανόλευκη», αφού είχε 9 πόντους με 3/4 τρίποντα (22-18). Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με δύο βολές του Γκαρμπαχόσα και το σκορ στο 24-18, χάρη και σε δύο λάθη των παικτών του Γιαννάκη.
Με καλάθι και φάουλ του Νίκου Ζήση ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο και η Εθνική μας μείωσε αμέσως σε 24-21. Ο Ναβάρο, ωστόσο, με τρίποντο έφερε τους Ισπανούς ξανά στο +6, 27-21 και ο Καλντερόν με πολύ γρήγορη επίθεση στο +8, 29-21 στο 12', σε ένα σημείο όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε δύο συνεχόμενα λάθη, επιτρέποντας στους αντιπάλους να αυξήσουν τη διαφορά. Στο 13' ο Σπανούλης έκλεψε τη μπάλα έτρεξε και ο Παπαλουκάς με καλάθι και φάουλ έκανε το σκορ 29-24, με την Εθνική μας να πιέζει σε όλο το γήπεδο.
Όμως ο Ναβάρο και πάλι με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά, 32-24, με τους Ισπανούς να έχουν 6/10 τρίποντα σε εκείνο το σημείο και τα φάουλ υπέρ τους να δίνονται πολύ εύκολα... Ο Καμπέθας με νέο τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στο +11 για πρώτη φορά, 37-26 στο 15', με την Εθνική να μη μπορεί να βρει αντίδοτο στην ευστοχία των «φούριας ρόχας». Με συνεχόμενες καλές άμυνες του Δημήτρη Διαμαντίδη και εκδήλωση επίθεσης μέσα στη ρακέτα, το σκορ έγινε 37-30 στο 17', αλλά οι διαιτητές χρέωσαν με τρίτο φάουλ τον Θοδωρή Παπαλουκά, στο δυσάρεστο της στιγμής.
Παρ' όλη τη δυσκολία να παίξουμε άμυνα και να μη χρεωθούμε για το παραμικρό με φάουλ, τα καταφέρναμε και ο Σπανούλης έριξε κι άλλο τη διαφορά, 37-32, με 2'30'' να απομένει για το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αναγκάζοντας τον Χερνάντεζ να ζητήσει τάιμ άουτ. Πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Βασίλη Σπανούλη έβαλαν την Εθνική μας στο τελευταίο λεπτό με το σκορ 39-37, ενώ ο Τσαρτσαρής ισοφάρισε σε 39-39, με την αντίδραση της Ελλάδας να είναι υποδειγματική! Ο Γκασόλ στην εκπνοή του ημιχρόνου έδωσε ξανά το προβάδισμα στους Ισπανούς, 41-39.
Πάντως, η εικόνα της «γαλανόλευκης» ήταν εξαιρετική στο παρκέ και αν έλειπαν και κάποια αβίαστα λάθη από τα συνολικά επτά του εικοσαλέπτου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Προσθέστε και τη μεγάλη «ευαισθησία» των διαιτητών, οι οποίοι με το παραμικρό χρέωναν τους παίκτες του Γιαννάκη με φάουλ και γίνεται κατανοητό ότι η προσπάθεια των Ελλήνων παικτών ήταν γιγαντιαία. Μάλιστα, από το 37-26 του 15' το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έτρεξε ένα σερί 4-13 για να φτάσει στο -2 στο τέλος του ημιχρόνου.
Οι Ισπανοί σούταραν με 50% σε δίποντα και τρίποντα, έναντι 45,4 και 40% αντίστοιχα της Εθνικής μας, η οποία είχε ήδη 8 κλεψίματα και είχε αναγκάσει τους γηπεδούχους να υποπέσουν σε δέκα λάθη, δείγμα της υπερπροσπάθειας που γινόταν στην άμυνα. Γκασόλ και Καλντερόν ήταν οι πρώτοι σκόρερ με 12 και 11 πόντους αντίστοιχα, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο Σπανούλης είχε 9.
Με τρία ελληνικά φάουλ σε 34 δευτερόλεπτα ξεκίνησε η τρίτη περίοδος, με τον Γιαννάκη να γελάει στον πάγκο με αυτά που έβλεπε... Ο Γκασόλ με δύο βολές έκανε το σκορ 43-39, για να απαντήσει ο Σπανούλης με δίποντο και να μειώσει 43-41, ενώ ο Κακιούζης στον αιφνιδιασμό ισοφάρισε, 43-43, 7'30'' πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Το... βιολί με τα φάουλ συνεχιζόταν, αλλά η Ελλάδα είχε τις απαντήσεις. Ο Σπανούλης ήταν εξαιρετικός και με τέσσερις συνεχόμενους πόντους έδωσε προβάδισμα, 47-49 στο 24', για να απαντήσει ο Ναβάρο, 50-49. Οι Ισπανοί δεν περίμεναν με τίποτα τόσο δυνατή την Εθνική και αυτό φαινόταν τόσο από τις αντιδράσεις του κόσμου, όσο και από αυτές του Χερνάντεζ και των διαιτητών...
Η ελληνική άμυνα ήταν φανταστική με τον Γιαννάκη να έχει διαβάσει σούπερ το ματς. Ο Βασιλόπουλος με τρίποντο στη εκπνοή της ελληνικής επίθεσης έδωσε αέρα τριών πόντων στη «γαλανόλευκη», 50-53 στο 26'. Ο Ναβάρο αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και με πέντε συνεχόμενους πόντους έκανε το 55-55, αλλά ο Βασιλόπουλος ήταν ψυχρός: τρίποντο και 55-58 στο 28'! Με τέσσερις συνεχόμενες βολές οι Ισπανοί πήραν προβάδισμα, 59-58, αλλά ο Κακιούζης ήταν εκεί, 59-60 στο 29'. Εξαιρετική άμυνα πάνω στον Γκασόλ και «καπάκι» στοπ του Διαμαντίδη στον Ναβάρο και η περίοδος έκλεισε με τον τελευταίο να είναι πολύ εκνευρισμένος...
Ο «Λα μπόμπα» πάντως ξεκίνησε με τρίποντο την τέταρτη περίοδο (62-60) και αμέσως μετά έγινε σύρραξη στο παρκέ, με τον Τσαρτσαρή να χρεώνεται με αντιαθλητικό φάουλ, αφού πρώτα ο Γκαρμπαχόσα έπεσε μετά από άγγιγμα του Έλληνα φόργουορντ. Ο Ισπανός ευστόχησε και στις δύο βολές για το 64-60 στο 31'. Ο χρόνος μειωνόταν, η Ελλάδα έμενε μέσα στο παιχνίδι και κάπως έπρεπε να αποφευχθεί αυτό. Ο τρόπος γνωστός... Τέταρτο φάουλ στον Τσαρτσαρή...
Με συνεχόμενες χαμένες επιθέσεις η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να πετύχει πόντο στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης με καλάθι και φάουλ μείωσε σε 65-63 στο 34'. Ο Ρούντι Φερνάντεθ χρεώθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία, ο Διαμαντίδης ευστόχησε και στις δύο βολές, ισοφαρίζοντας το ματς 65-65. Στην επαναφορά της μπάλας ο Παπαδόπουλος νίκησε την ισπανική άμυνα και έδωσε προβάδισμα στην Ελλάδα, 65-67, με πέντε κρίσιμα λεπτά να απομένουν.
Ο Καλντερόν όμως με τρίποντο έκανε το 68-67 για τους γηπεδούχους, οι οποίοι με τον Ναβάρο πολύ γρήγορα να κάνει το 70-67, πήραν ξανά αέρα τριών πόντων με σερί 5-0. Ο Βασιλόπουλος με μια βολή έκανε το 70-68, 2'20'' πριν το τέλος, αλλά ο Γκασόλ με κάρφωμα έκανε το 72-68 και σαν να μην έφτανε αυτό, λάθος του Διαμαντίδη στην ελληνική επίθεση, έδωσε την ευκαιρία στον Καλντερόν να ανεβάσει τη διαφορά υπέρ της ομάδας του στο +6, 74-68, με 1'44'' να απομένει.
Ο Σπανούλης πολύ γρήγορα μείωσε σε 74-70, αλλά ένα λάθος του Βασιλόπουλου στην επίθεσή μας τον ανάγκασε να κάνει φάουλ στον Καλντερόν, ο οποίος ευστόχησε και στις δύο 76-70, με 48'' για το τέλος. Ο Βασιλόπουλος γρήγορα «ξεχρέωσε» με τρίποντο 34'' πριν τη λήξη για το 76-73. Ο Τσαρτσαρής βγήκε με πέντε φάουλ και ο Χιμένεθ ευστόχησε και στις δύο βολές, 78-73, με 24'' ακόμα. Ο Νίκος Ζήσης με νέο τρίποντο, 19'' πριν το τέλος μείωσε σε 78-76 και ο Γκαρμπαχόσα πήγε στη γραμμή για δύο βολές. Ο Ισπανός έβαλε και τις δύο, 80-76, αλλά ο Παπαλουκάς δεν είχε καθαρό μυαλό κι έχασε τη μπάλα.
Ο Ναβάρο ήταν εύστοχος σε δύο βολές για το 82-76 και κάπου εκεί τελείωσε το παιχνίδι, αφού και η προσπάθεια για τρίποντο του Βασιλόπουλου στα πέντε δευτερόλεπτα, δε βρήκε στόχο. Τελικό σκορ στη Μαδρίτη 82-77, οι Ισπανοί στον τελικό για να διεκδικήσουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους και η Ελλάδα στο μικρό τελικό για το χάλκινο μετάλλιο και το Ολυμπιακό εισιτήριο.
Τα δεκάλεπτα: 24-18, 41-39, 59-60, 82-77
ΙΣΠΑΝΙΑ (Χερνάντεζ): Π. Γκασόλ 23, Φερνάντεθ 2, Καμπέθας 3 (1), Ναβάρο 23 (5), Καλντερόν 18 (4), Ρέγες 2, Χιμένεθ 5 (1), Σ. Ροντρίγκες, Μ. Ροντρίγκες, Μ. Γκασόλ, Μούμπρου, Γκαρμπαχόσα 6
ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 3, Μπουρούσης, Ζήσης 6 (1), Σπανούλης 24 (1), Βασιλόπουλος 10 (3), Πελεκάνος, Χατζηβρέττας 3 (1), Ντικούδης 8 (1), Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 6, Παπαδόπουλος 2, Κακιούζης 8
Πηγή: Sportnet.gr
Η Κωνσταντίνα Μπέη νέα Υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά
Στη διαδικασία συμμετείχαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αθήνας-Πειραιά που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο της Φ.Γεννηματά.
Πηγή: in.gr
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κορυφή Τρικάλων
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι και καίει μικρά έλατα, θάμνους και ξερά χόρτα στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος της Κορυφής, στο νομό Τρικάλων.
Στο σημείο της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ δεν κινδυνεύουν, όπως διευκρινίστηκε ανθρώπινες ζωές.
Αυτή την ώρα στο σημείο της πυρκαγιάς καταφθάνουν πεζοπόρα τμήματα κι από τους υπόλοιπους νομούς του θεσσαλικού διαμερίσματος. Η περιοχή όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά είναι πλούσια σε βλάστηση και πυκνά δάση.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Οι γρίφοι των βουλευτικών εκλογών
Ο Τύπος του Σαββάτου ασχολείται κυρίως με τους γρίφους της κάλπης, τα exit poll και τα σενάρια της επόμενης ημέρας.
Σύμφωνα με το Έθνος, τα «κλειδιά» της κάλπης είναι οι αναποφάσιστοι, η «επίδοση» του ΛΑΟΣ, οι 490.000 νέοι ψηφοφόροι, τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα εκτός Βουλής κόμματα, το ύψος της αποχής, η ανεκδήλωτη ψήφος, η μάχη της Β’ Αθήνας, η ψήφος στα καμένα και οι περιφέρειες-βαρόμετρο.
Βασικό θέμα που μονοπωλεί σχεδόν τις συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αναλυτών, των ψηφοφόρων και των πολιτικών κομμάτων είναι αυτό της αυτοδυναμίας.
Όπως γράφει το Βήμα, ενώ το όριο της διασφαλισμένης κυβερνητικής αυτοδυναμίας είναι στο 42,69% - ποσοστό με το οποίο το πρώτο κόμμα έχει σίγουρη την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή τις 151 έδρες που απαιτούνται για να λάβει τη Δευτέρα ο αρχηγός του εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ένα κόμμα είναι δυνατόν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη και με μικρότερη ποσοστιαία δύναμη.
Και αυτό διότι, μπορεί το πρώτο κόμμα να πριμοδοτείται με «μπόνους» 40 εδρών, ανεξαρτήτως του προβαδίσματος που έχει από το δεύτερο, αλλά συμμετέχει επί ίσοις όροις στην κατανομή των υπολοίπων 260 εδρών, τις οποίες μοιράζονται – κατ’ απόλυτα αναλογικό τρόπο - όσα κόμματα ξεπεράσουν το 3% και αποκτήσουν δικαίωμα εισόδου στη Βουλή.
Το όριο της αυτοδυναμίας, λοιπόν, μπορεί να υποχωρήσει ως και δύο εκατοστιαίες μονάδες και να φθάσει σχεδόν στο 40,5%, αναλόγως του αθροίσματος της δύναμης την οποία θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα ξεπεράσουν το 3% και επομένως δεν δικαιούνται να εκλέξουν βουλευτές.
Αυτό συμβαίνει διότι οι έδρες που θα πήγαιναν στα «εξωκοινοβουλευτικά» κόμματα διανέμονται αναλογικά στα εντός της Βουλής και άρα όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμή τους τόσο περισσότερα είναι τα κέρδη για τα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές. Τουτέστιν, για κάθε εκατοστιαία μονάδα που παίρνουν τα μικρότερα κόμματα, το πρώτο κόμμα κερδίζει τουλάχιστον μία έδρα, ενώ ανάλογα με τη δύναμή τους κέρδη αποκομίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.
Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας – σενάριο πολύ πιθανό -, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα αρχίσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ξεκινώντας από το κόμμα που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία. Εάν δεν τελεσφορήσει, θα απευθυνθεί στο δεύτερο κόμμα και στη συνέχεια στο τρίτο. Διερευνητική εντολή δεν μπορεί να δοθεί στο τέταρτο και το πέμπτο κόμμα στην περίπτωση πεντακομματικής Βουλής.
Εάν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, τότε ο κ. Παπούλιας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει είτε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας είτε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου είτε στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή, στην περίπτωση που έχει συγκληθεί.
Τέσσερα είναι σύμφωνα με τη εφημερίδα Τα Νέα τα σενάρια της 17ης Σεπτεμβρίου. Εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το ενδιαφέρον της επόμενης ημέρας μετατοπίζεται εκ των πραγμάτων στο ΠαΣοΚ. Εάν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι αισθητή, προφανώς θα υπάρξουν κάποια στελέχη που θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Το ερώτημα είναι εάν σε αυτά θα περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα στελέχη- και, πρωτίστως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές – όπως είχε δηλώσει ο Κώστας Καραμανλής. Πολλοί, ωστόσο, αντιδρούν.Τα ακροδεξιά στοιχεία του κόμματός του, αλλά και οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί οριακά θα θελήσουν τη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, είτε κεντρικά είτε με τη μορφή ανεξαρτητοποίησης βουλευτών του κ. Καρατζαφέρη και συνεργασίας τους με τη ΝΔ. Το πιθανότερο είναι πως ο νυν πρωθυπουργός θα δηλώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη και θα προσφύγει εκ νέου σε εκλογές. Εάν το ΠαΣοΚ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, αλλά δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, η ηγεσία του ΠαΣοΚ θα δεχθεί πιέσεις για συνεργασία με τον ΣΥΝ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, και τα δύο κόμματα έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιλέξει κατά πάσα πιθανότητα τον δρόμο των νέων εκλογών.
Πηγή: Cosmo.gr
Για νέο κύμα επιθέσεων προειδοποιεί η Αλ Κάιντα
ΝΕΑ φάση επιθέσεων κατά την διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής οργάνωσης του Ιράκ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, σε μαγνητοφωνημένο του μήνυμα.
«Έχω την τιμή να κηρύξω κατά την έναρξη του Ραμαζανίου μια εισβολή στο όνομα του μάρτυρα Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι...» δήλωσε ο Ομάρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτης της επονομαζόμενης οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ». Το μαγνητοφωνημένο μήνυμα του διάρκειας, 31 λεπτών, μεταδόθηκε μέσω ισλαμικού διαδικτυακού τόπου.
Ο Μπαγκντάντι δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες αλλά επανέλαβε αίτημα του Ζαρκάουι, ο οποίος σκοτώθηκε πέρυσι από τις αμερικανικές δυνάμεις, προς τους Ιρακινούς που τους καλεί να αγωνισθούν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εκστρατεία στο Ιράκ θα διαρκέσει μέχρι την έβδομη μέρα του μουσουλμανικού μήνα Σαουάλ, που είναι περίπου η 12η Οκτωβρίου.
Ο Μπαγκντάντι ζήτησε επίσης από τους Ιρακινούς που είχαν «συνεργαστεί» με τις αμερικανικές δυνάμεις και από την ιρακινή κυβέρνηση, να μετανοήσουν και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τιμωρία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, μια περίοδο που οι μουσουλμάνοι μπορούν να μετανοήσουν και να αλλάξουν τρόπο ζωής.
Το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» είναι μια οργάνωση που δημιουργήθηκε πέρυσι από πτέρυγα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και άλλους σουνίτες αντάρτες και έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών μαζικών επιθέσεων και απαγωγών.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Φωτιά στο δήμο Περάσματος του νομού Φλώρινας
Στο έργο της κατάσβεσης, που δυσχεραίνεται από το δύσβατο του εδάφους αλλά και τον άνεμο που πνέει στην περιοχή, συμμετέχει δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τέσσερα οχήματα, 11 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με 7 άτομα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο PZL και ένα ελικόπτερο.
Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αρνούνται να ψηφίσουν οι κάτοικοι των Λειψών
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να μποϋκοτάρουν την εκλογική διαδικασία και να μην τοποθετήσουν κάλπη για τις επικείμενες εκλογές φέρονται οι κάτοικοι των Λειψών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του νησιού, Σπύρου Βενέτου, οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες από το λιμάνι του Πειραιά στο νησί των Δωδεκανήσων είναι ελάχιστες.
Δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο οι Λειψοί όσο και άλλα μικρά νησιά, όπως η Σύμη, έχουν κάνει έκκληση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για αύξηση των δρομολογίων και σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά.
Στην παρούσα φάση οι Λειψοί εξυπηρετούνται μια φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και αρκετά λιγότερο το χειμώνα.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Συνελήφθη Τσετσένος για την δολοφονία της δημοσιογράφου Πολιτκόφσκαγια
|
Σύμφωνα με την εφημερίδα, συνελήφθη ένας πρώην επικεφαλής μίας διοικητικής περιφέρειας στην Τσετσενία.
Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την σύλληψη αλλά δεν διευκρίνισαν εάν σχετίζεται με την δολοφονία της δημοσιογράφου που σε άρθρα της έγραφε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ρωσικές και τσετσενικές δυνάμεις ασφαλείας στην Τσετσενία. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το διαμέρισμά της στην Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου 2006.
Στο τέλος Αυγούστου, ο ρώσος γενικός εισαγγελέας Γιούρι Τσάικα είχε δηλώσει ότι η υπόθεση είχε διαλευκανθεί και ότι Τσετσένοι και "εχθροί του κράτους με βάσεις στο εξωτερικό" είχαν δολοφονήσει την Πολιτκόφσκαγια. Ομως, ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για λάθη στις έρευνες της ρωσικής αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Σκληρή κριτική από Γκρίνσπαν σε Μπους και Τσέινι
|
Μπους, όσο και τον αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Τσέινι αλλά και το ελεγχόμενο από τους ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο, ότι «εγκατέλειψαν τις αρχές» του κόμματός τους σχετικά με τα έξοδα και τα έσοδα.
Στη σύνοψη των απομνημονευμάτων - το συνολικό έργο περιέχεται σε 500 σελίδες - του θεωρούμενου και ως γκουρού της αμερικανικής οικονομίας, την οποία δημοσιεύουν οι «Τάιμς», ο Γκρίνσπαν υποστηρίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπους εγκλωβίστηκε τόσο πολύ στους πολιτικούς της χειρισμούς, ώστε να ασχοληθεί ελάχιστα «με το σοβαρό θέμα να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά». Αναφέρει, ακόμη, πως οι δύο πρώτοι υπουργοί Οικονομίας των κυβερνήσεων Μπους, οι Πολ Ο΄Νιλ και Τζον Σνόου, δεν είχαν στην ουσία καμιά αρμοδιότητα.
Στο έργο του Γκρίνσπαν - ο αυθεντικός του τίτλος είναι «The Age of Turbulence: Adventures in a New World» - που διετέλεσε επί δύο δεκαετίες επικεφαλής της FED, καταγγέλλει, επίσης ότι ο πρόεδρος Μπους δεν έδειξε ποτέ προθυμία να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες ή να ασκήσει βέτο σε κάποιο νομοσχέδιο, μέσω του οποίου ο δανεισμός των ΗΠΑ θα διογκωνόταν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τον Γκρίνσπαν, το Κογκρέσο παραβίαζε συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι φοροελαφρύνσεις πρέπει να αντισταθμίζονται με δραστική περικοπή των δαπανών.
Αναφερόμενος στα μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου ο 81χρονος πλέον γκουρού της αμερικανικής οικονομίας τονίζει χαρακτηριστικά πως «αντάλλαξαν τις βασικές αρχές της οικονομίας με την εξουσία», καθώς και ότι «τους αξίζει να χάσουν».
Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση Μπους «στάθηκε ανίκανη» ν’ αναμορφώσει την πολιτική της. Πάντως, ο Γκρίνσπαν πλέκει και το εγκώμιο του Τζορτζ Μπους για το γεγονός ότι αρνήθηκε να καταργήσει την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Όλα για έτοιμα για τις εκλογές, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και προεργασία για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, διαβεβαίωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης.
Όπως τόνισε ο κ. Φλογαΐτης, η ανάληψη καθηκόντων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ επεσήμανε ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, εκτός των νομίμων εξαιρέσεων.
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 07:00 έως 19:00 ώρα της Κυριακής, 16 Σεπτεμβρίου 2007.
Οι εκλογές σε αριθμούς
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.824.223. Από αυτούς 4.746.516 είναι άνδρες (48,3%) και 5.077.707 είναι γυναίκες (51,7%).
Ο αριθμός των νέων εκλογέων, όσων δηλαδή ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους από το 2004 ως τις 30.06.2007, ανέρχεται σε 490.015. Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 123.010.
Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 6.562, ενώ το 2004 ήταν 48.137, δηλαδή ο αριθμός τους μειώθηκε κατά πάνω από 7 φορές.
Οι εκλογείς θα ασκήσουν το δικαίωμά τους στα 20.509 εκλογικά τμήματα της χώρας. Από αυτά τα 353 τμήματα είναι για τους ετεροδημότες, ενώ υπάρχουν και 29 εκλογικά τμήματα κρατουμένων.
Οδηγίες προς ψηφοφόρους
Οι εκλογείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την Αστυνομική τους Ταυτότητα (αρκεί και η «κομμένη») και σε περίπτωση που δεν έχουν, προσκομίζουν το διαβατήριό τους.
Οδηγία έχει δοθεί στους δικαστικούς αντιπροσώπους ότι οι εκλογείς μπορούν να ψηφίζουν και με ελληνικό διαβατήριο, το οποίο έχει λήξει, όχι όμως με δίπλωμα οδήγησης.
Ειδικά για την εξυπηρέτηση όσων εκλογέων έχουν απωλέσει την ταυτότητά τους, έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε σήμερα μέχρι τις 22:00 και αύριο Κυριακή, από την έναρξη της ψηφοφορίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων να είναι ανοικτά.
Η αναγνώριση των στρατιωτικών και αυτών που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Σταυροί προτίμησης
Οι σταυροί προτίμησης στα ψηφοδέλτια είναι:
- 1 για τις περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 βουλευτές,
- μέχρι 2 στις περιφέρειες με 4 έως και 7 έδρες,
- μέχρι 3 σε αυτές με 8 έως και 12 έδρες και
- μέχρι 4 σε όσες εκλέγονται πάνω από 13 βουλευτές.
Πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), από την τηλεφωνική γραμμή 1564, (λειτουργεί όλο το 24ωρο), από τα ΚΕΠ (λειτουργούν το Σάββατο και την Κυριακή από 08.00 ως 18.30) από τις επτά τηλεφωνικές γραμμές της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ: 210 3233040, 210 3233044, 210 3233047, 210 3233049, 210 3233055, 210 3741146, 210 3741147.
Τέλος, ειδικά οι εκλογείς της Νομαρχίας Αθηνών μπορούν να καλέσουν και στον αριθμό 1539, ο οποίος λειτουργεί με ευθύνη της Νομαρχίας Αθηνών.
Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί
Τρεις από τους πολιτικούς αρχηγούς θα ψηφίσουν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Συγκριμένα:
* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας θα ψηφίσει στις 13.00 στα Ιωάννινα.
* Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής θα ψηφίσει στις 9.00 στη Θεσσαλονίκη
* Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου θα ψηφίσει στις 11.00 επίσης στη Θεσσαλονίκη
* Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ψηφίσει στις 11.00 στο Περιστέρι
* Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος θα ψηφίσει στις 9.00 στο Ηράκλειο της Κρήτης
* Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης θα ψηφίσει στις 10.00 στο Π.Φάληρο
* Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στ.Παπαθεμελής θα ψηφίσει στις 10.30 στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: in.gr
Παρέμβαση Κίνας για Κόσοβο
Προϊόν συμβιβασμού θεωρεί η Κίνα ότι πρέπει να είναι η πρόταση που θα ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου
Παρέμβαση στο θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου έκανε η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γιέρεμιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα. Όπως δήλωσε ο κ. Γέρεμιτς, μετά από επαφές με τον ομόλογό του, Γιαγκ Ντιεντσίμ και το Κινέζο αντιπρόεδρο, Τσεγκ Τσινκογκόμ, εξασφάλισε τη δέσμευση, ότι η θέση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα είναι η υπερψήφιση αποκλειστικά και μόνο, συμβιβαστικής λύσης. Τις προηγούμενες ημέρες είχε υπάρξει ιδιαίτερη διπλωματική αναταραχή, καθώς οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι θα υποστήριζαν μονομερώς μια πιθανή ανεξαρτησία του Κοσόβου, για να θεωρήσουν αργότερα προϊόν παρερμηνείας τα όσα δήλωσαν, η Ρωσία και η Σερβία είχαν διαμαρτυρηθεί, οι Αλβανοί του Κοσόβου συμφωνούσαν με τις ΗΠΑ και θεωρούσαν πιθανό σενάριο στρατιωτική εισβολή των Σέρβων και οι συντονιστές του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έδειχναν να μην μπορούν να ελέγξουν τις αποκλίνουσες τάσεις. Επίσης θέση της Κίνας είναι ότι αντιτίθεται σε κάθε χρονικό περιορισμό της διαδικασίας για τη διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου.
Συμμαχία Σέρβων και Ρώσων
Τον ρόλο της Ρωσίας στο θέμα των εξελίξεων στο Κόσοβο, εκθείασε με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar- Tass ο υπουργός της Σερβίας αρμόδιος για το Κόσοβο, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάμαρτζιτς: "Η Ρωσία με τη θέση της διαφυλάσσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Oι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία και ότι αυτό αποτελεί μέρος των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών επιδιώξεών της χώρας στο συγκεκριμένο τμήμα της Ευρώπης". Eπίσης ο Σέρβος υπουργός δήλωσε ότι μία λύση προϊόν επιβολής στο Κόσοβο θα αποτελούσε πηγή συγκρούσεων και εντάσεων στην περιοχή.
Αλβανική παρέμβαση
Έκκληση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, απεύθυνε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας (νυν βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος), 'Αρτα Ντάντε, καλώντας την να ενθαρρύνει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίσματος που θα στηρίζει το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, με στόχο την οριστικοποίηση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Πηγή: Pathfinder.grΤην καταστροφή εκλογικού του κέντρου καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Γάζα
|
Ισραλινοί στρατιώτες συνέλαβαν πολλούς Παλαιστίνιους μέσα στα σπίτια τους.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι πρόκειται για "επιχείρηση ρουτίνας κοντά στα σύνορα" μεταξύ Ισραήλ και βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.
Χθες,ο ισραηλινός στρατός είχε πραγματοποιήσει παρόμοια επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εναντίον ομάδων για τις οποίες είχε υποψίες ότι είχαν εμπλοκή σε αντιισραηλινές επιθέσεις.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Ακυρώσεις πτήσεων ετεροδημοτών
Συγκεκριμένα, πτήση της Παρασκευής προς Κέρκυρα, ματαιώθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες επαναπρογραμματίστηκε για τις 6.00 μ.μ. του Σαββάτου.
Τετράωρη καθυστέρηση υπήρξε επίσης σε πτήση προς τη Μυτιλήνη την Παρασκευή. Ανάλογη καθυστέρηση υπήρξε σε δρομολόγιο προς τη Σάμο, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Τρεις πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω μη προσέλευσης επιβατών.
Ομαλά γίνεται η έξοδος των ετεροδημοτών ψηφοφόρων από τα λιμάνια, τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων και των τρένων.
Η πληρότητα στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ αγγίζει το 100% και έχουν διατεθεί επιπλέον λεωφορεία για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων. Στον ΟΣΕ η πληρότητα είναι περίπου 80% και 95% στα πλοία που ξεκινούν από Πειραιά και Ραφήνα.
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Τροχαία στις εθνικές οδούς, όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στο ρεύμα εξόδου το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Υπενθυμίζεται ότι τμήματα της Π.Α.Θ.Ε. στο πέταλο του Μαλιακού που είναι έτοιμα δόθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην κυκλοφορία προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των ψηφοφόρων.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Αποχωρεί από την κυβέρνηση το κίνημα του Μοκτάντα Σαντρ στο Ιράκ
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ αποφάσισε να αποχωρήσει από σιιτικό κυβερνητικό συνασπισμό στο Ιράκ, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος στην Νατζάφ.
«Το κίνημα Μοκτάντα Σαντρ θα οργανώσει μία συνέντευξη Τύπου στην Νατζάφ απόψε για να ανακοινώσει την αποχώρηση του κινήματος του Σαντρ από την Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία (UIA)»,δήλωσε στον τοπικό ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ο εκπρόσωπος του κινήματος Σαλάχ Ομπέιντι.
Η Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία αποτελείται από τρεις σιιτικούς πολιτικούς σχηματισμούς: Το κίνημα του Μοκτάντα Σαντρ, το κόμμα Dawa του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι και το Ανώτατο Ιρακινό Ισλαμικό Συμβούλιο. Ένας τέταρτος σιιτικός πολιτικός σχηματισμός, το κόμμα Fadhila είχε αποχωρήσει εδώ και πολλούς μήνες από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Το κίνημα του Σαντρ θα ενωθεί προσεχώς με το κόμμα Fadhila για να αποφασίσουν για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι δύο αυτοί σχηματισμοί»,πρόσθεσε ο Ομπέιντι.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν προπονήθηκαν Σπανούλης, Μπουρούσης
ΜΕ ΔΥΟ απουσίες ολοκληρώθηκε η πρωινή προπόνηση της Εθνικής ενόψει του αποψινού (20:00 ώρα Ελλάδας) ημιτελικού με τη διοργανώτρια του Ευρωμπάσκετ, Ισπανία. Ο Βασίλης Σπανούλης τραυματίστηκε χθες κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Σλοβενία και το ιατρικό τιμ διέγνωσε αιμάτωμα στον τετρακέφαλο του αριστερού ποδιού. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού δεν ακολούθησε την αποστολή της Εθνικής στο προπονητήριο «Triangular de Oro», έκανε θεραπεία και θα αγωνιστεί το βράδυ, καθώς η κρισιμότητα του αγώνα δεν αφήνει περιθώρεια για απουσίες.
Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν το πέμπτο θύμα της ίωσης που ταλαιπωρεί τους διεθνείς μας από χθες. Ο σέντερ του Ολυμπιακού εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα πριν αναχωρήσει η αποστολή χθες για το «Παλάθιο Ντε Λος Ντεπόρτες», όταν έκανε εμετό. Στον αγώνα με τη Σλοβενία αγωνίστηκε με πυρετό και τη χθεσινή νύχτα η θερμοκρασία του ανέβηκε ακόμη περισσότερο. Του χορηγήθηκαν δύο οροί για να μην αφυδατωθεί τη νύχτα, ενώ «μετακόμισε» σε δωμάτιο μόνος του στο ξενοδοχείο «Μελίγα Καστίγια» της Μαδρίτης για να μην «κολλήσει» τον συγκάτοικό του, Μιχάλη Κακιούζη. Ο Μπουρούσης ακολούθησε την αποστολή στο προπονητήριο το πρωί, αλλά δεν ήταν σε κατάτασταση να προπονηθεί. Η προπόνηση περιλάμβανε χαλαρό τρέξιμο και σουτ για ξεμούδιασμα. Όπως ο Σπανούλης και ο Μπουρούσης θα είναι στη δωδεκάδα απέναντι στην Ισπανία απόψε.
Στο μεταξύ, χθες μετά από παράκληση των ανθρώπων της Εθνικής οι Έλληνες φίλαθλοι δεν πήγαν στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η ελληνική αποστολή για να έχει ηρεμία η ομάδα ενόψει του ημιτελικού με τους «Ίβηρες». Εξάλλου, οι διεθνείς είχαν ανταποκριθεί άμεσα χθες στην αποθέωση της οποίας έτυχαν από 500 φιλάθλους κατά την έξοδό τους από το Παλάθιο Ντε Λος Ντεπόρτες και την επιβίβασή τους στο πούλμαν.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Όλοι οι άνθρωποι των προέδρων
Η προεκλογική περίοδος, μια από τις πλέον περίεργες της Μεταπολίτευσης, ανέδειξε τους «ανθρώπους του προέδρου», τα στελέχη εκείνα με τα οποία ο κ. Κώστας Καραμανλής συνομίλησε, που εμπιστεύτηκε και χρησιμοποίησε σε αποφασιστικής σημασίας ρόλους στις πιο κρίσιμες στιγμές.
Ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος ήταν και αυτή την περίοδο ο έμπιστος του πρωθυπουργού. Η πύρινη λαίλαπα ανέτρεψε τα σχέδιά του για εκλογή με «σταυρό προτίμησης» στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ο κ. Καραμανλής τον «επιστράτευσε» στον τομέα του συντονισμού της επικοινωνίας τοποθετώντας τον εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Ηταν δύο 24ωρα μετά τις πυρκαγιές, με την εικόνα του κρατικού μηχανισμού να φαντάζει - σε επικοινωνιακό επίπεδο, αν μη τι άλλο - ασυντόνιστη. Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε στο Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Τύπου την απόφασή του να τον ορίσει εκ νέου κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Θόδωρε, ξέχνα την Περιφέρεια Αττικής. Αναλαμβάνεις εκπρόσωπος Τύπου από αύριο», είπε ορθά κοφτά ο κ. Καραμανλής. Πρώτη κίνηση του κ. Ρουσόπουλου ήταν να οργανώσει εξαρχής την περίφημη «ομάδα διαχείρισης κρίσεων», που χρησιμοποίησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με υψηλή εκπροσώπηση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Κατά κοινή ομολογία η παρουσία του κ. Ρουσόπουλου στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο Ζάππειο, ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Με παροιμιώδη ψυχραιμία - οι φίλοι του τον αποκαλούν το «λεξοτανίλ» της κυβέρνησης! - τις κρίσιμες ημέρες κατάφερε και πέρασε στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός συντονισμένου κρατικού μηχανισμού την ώρα της εθνικής κρίσης. Το «καλύτερο» ο κ. Ρουσόπουλος το άφησε για το τέλος: ανακοίνωσε ότι σταματά την ενημέρωση 5 μόλις λεπτά της ώρας πριν το ΠΑΣΟΚ ανακοινώσει την επανεμφάνιση του κ. Κώστα Λαλιώτη. Ετσι το «ροκ» που επιδίωξε ο κ. Λαλιώτης δεν το χόρεψαν ποτέ δύο...
Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς για μια ακόμη φορά ήταν το πολιτικό στέλεχος που ο πρωθυπουργός έδειξε ότι ξεχωρίζει, σέβεται κι εκτιμά περισσότερο από κάθε άλλον. Ο «Σαρακατσάνος» τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής, όντας ένας πολιτικός με κύρος, εμπειρία και πολιτικό θάρρος. Είχε εισηγηθεί από την πρώτη κιόλας πυρκαγιά να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους. Ο κ. Κώστας Καραμανλής, «κόντρα» στο ρεύμα και σε εισηγήσεις πολλών άλλων υπουργών που δυσφορούν με την πολυσχιδή δραστηριότητα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τον άκουσε με προσοχή. Και ήταν ο κ. Σουφλιάς που κλήθηκε «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, ανακοινώνοντας τα αντιπλημμυρικά έργα. Ηταν εκεί στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, στα έργα της Εγνατίας, σε όλη την προεκλογική περίοδο, στα «δύσκολα και τα μεγάλα».
Αποφασιστικός
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντοτε είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό μισή ώρα πριν από τις συσκέψεις, κι έμενε τελευταίος. Την Παρασκευή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές ήταν επί ώρες μαζί με τον πρωθυπουργό, κι ήταν εκείνος που διατύπωσε ευθαρσώς το ερώτημα «είναι τυχαίο να ξεσπούν τόσες πυρκαγιές την ίδια ώρα;». Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, τέλος, ήταν το στέλεχος εκείνο που κλήθηκε τις τελευταίες ημέρες να «περιχαρακώσει» το μεσαίο χώρο, να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία, εξηγώντας στους πολίτες το άτοπο των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης πάντοτε ήταν ο «εκ δεξιών» του προέδρου της Ν.Δ., επισήμως ή ατύπως. Ο πρώην υπουργός, θεματοφύλακας του «καραμανλισμού», κλήθηκε από την «αποστρατεία» την ώρα της κρίσης να περιβάλει με το κύρος του το Ειδικό Ταμείο Αρωγής των πυρόπληκτων, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για τυχόν «ατασθαλίες» ή αδιαφάνεια. Το όνομά του πρότεινε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. «Θα δεχτεί ο Πέτρος;» διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος και τηλεφώνησε αμέσως στον πρώην υπουργό του. Πρόσωπο κοινής αποδοχής ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση του πρωθυπουργού και δημιούργησε ένα αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες, ότι, αν μη τι άλλο, τα χρήματά τους θα πάνε εκεί που πρέπει...
Ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης όντας γραμματέας της Ν.Δ. αλλά και χρόνια στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή, επωμίστηκε το βάρος των εκλογών. Από τα ψηφοδέλτια και την προετοιμασία του κόμματος μέχρι και την επικοινωνιακή παρουσία, το πέρασμα της γραμμής του κόμματος την «κατάλληλη στιγμή» και με τους «κατάλληλους τόνους», ο κ. Ζαγορίτης ήταν πανταχού παρών. Το ίδιο και στο Μέγαρο Μαξίμου, στις συσκέψεις για τις πυρκαγιές. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ο γραμματέας έδωσε σκληρό αγώνα. Ηταν ο άνθρωπος που σύμφωνα με πληροφορίες από κοινού με τον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί αμέσως στις πυρόπληκτες περιοχές.
Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι «μπαρουτοκαπνισμένο» στέλεχος στην πολιτική, όπως κι ο ίδιος αρέσκεται να συνομολογεί. Ο υπουργός Αμυνας χρίστηκε «αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου», κλήθηκε από τον πρωθυπουργό την ώρα της κρίσης να κερδίσει το «στοίχημα των εκλογών»: την οργάνωση κι άμεση αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Αντέδρασε άμεσα κι αποτελεσματικά, κατά κοινή ομολογία.
Ο κ. Νίκος Καραχάλιος, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., είναι από τα πρόσωπα που αναδείχτηκαν σε αυτές τις εκλογές. Αρχικώς επιθυμούσε να είναι υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής. Ομως η υποψηφιότητα του κ. Ρουσόπουλου ήταν εκ των πραγμάτων απαγορευτική γι’ αυτόν. Οταν μεταβλήθηκαν τα δεδομένα το «ζύγισε», αλλά έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να πολιτευτεί τη ύστατη ώρα. Οι σχέσεις του με τον κ. Ζαγορίτη πέρασαν από «σαράντα κύματα», αλλά τελικώς «τα βρήκανε». Θιασώτης της «πολιτικής των εμβλημάτων», ήταν εκείνος που σχεδίασε τα πάσης φύσεως «σήματα» και κονκάρδες» στα δύο τελευταία Συνέδρια της Ν.Δ., στο πρότυπο των Αμερικανικών Κολεγίων. Φίλος του κ. Μεϊμαράκη, έχει πολύ καλές σχέσεις με το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί. Πήγε στη Γαλλία, εμπνεύστηκε από τη στρατηγική του Γάλλου προέδρου την οποία και «αντέγραψε» σε σημαντικό βαθμό. Ακόμη κι όταν αυτή η καμπάνια ανατράπηκε εκ των πραγμάτων λόγω των πυρκαγιών, έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά. Σήκωσε το βάρος αρκετών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων, τις περισσότερες φορές με επιτυχία, αλλά είχε κι άτυχες στιγμές.
Ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο γραμματέας Επικοινωνίας κ. Πάνος Λειβαδάς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αξιοποίησης Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ ήταν τα στελέχη που συνέβαλαν τα μέγιστα στην τηλεοπτική διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας. Επί ώρες μελετούσαν όλα τα ποιοτικά στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, και ήταν εκείνοι που σχεδίασαν και υλοποίησαν την καμπάνια της Ν.Δ. Στα «υπέρ» τους, συν τοις άλλοις, ότι επέμειναν μέχρι τέλους στη θετική διαφήμιση, δίχως να παρασυρθούν από τον κ. Λαλιώτη. Ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος ανέλαβε τις συνεντεύξεις στα μεγάλα δίκτυα κι εφημερίδες του εξωτερικού, δίνοντας πάνω από 30 συνεντεύξεις όπου πέρασε τις ελληνικές θέσεις.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τέλος, και ο κ. Δημήτρης Σιούφας ήταν και αυτή την περίοδο οι «σταθερές αξίες» για τον πρωθυπουργό.
Τα στελέχη «σκιές» του Γιώργου
Με τους περισσότερους από τους συνεργάτες του ο κ. Παπανδρέου είναι πολλά χρόνια μαζί. Από τα χρόνια του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Παιδείας και ακόμη πιο πίσω από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Στην κρίσιμη μάχη που έδωσε από τα μέσα Αυγούστου οι άνθρωποι του προσωπικού του γραφείου κινήθηκαν σε διάφορους ρόλους. Οι κ.κ. Δημήτρης Δόλλης και Νίκος Ζιώγας ήταν στην κυριολεξία η σκιά του. Ενα βήμα πίσω του σε όλες τις περιοδείες, από την Εγνατία μέχρι Κρήτη, και σε όλα τα μυστικά και φανερά ραντεβού της προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε σταθμό φρόντιζαν ώστε να είναι όλα όπως πρέπει, έρχονταν σε επαφή με τα τοπικά στελέχη, είχαν την ευθύνη να ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι αλλά και να γνωρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία νέα.
Ενα μέτρο πιο αριστερά ή πιο δεξιά, έξω όμως από τα πλάνα της τηλεόρασης, ήταν η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο άνθρωπος που είναι τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον μαζί του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της ζήτησε να τον ακολουθεί σε όλες τις περιοδείες του, εφόσον ούτως ή άλλως είχε κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό τους. Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μοίρασε το χρόνο της μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του μικρού πούλμαν που ακολουθούσε το αυτοκίνητο του προέδρου του κόμματος σε όλες του τις εξορμήσεις. Ψυχή των προεκλογικών συγκεντρώσεων ήταν οι κ.κ. Πέτρος Συναδινός, Πέτρος Λάμπρου, Γιώργος Τσολιάς, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Γιώργος Λυμπερόπουλος που είχαν την ευθύνη να προηγούνται και να κινητοποιούν τις τοπικές οργανώσεις. Την ευθύνη της τηλεοπτικής κάλυψης είχε ο σκηνοθέτης κ. Γιώργος Σιούλας της ΕΡΤ, ο οποίος απέσπασε πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά του ενώ το γενικό πρόσταγμα για τα οργανωτικά (εξέδρες, φώτα, ηχητικές εγκαταστάσεις κ.ά.) είχε ο κ. Φάνης Συναδινός.
Ο διευθυντής του γραφείου του, κ. Παύλος Γερουλάνος, κρατούσε τα μετόπισθεν. Εγραψε άπειρες ώρες στη Χαριλάου Τρικούπη για να λύνει τα προβλήματα που παρουσιάζονταν και να δίνει το τελικό Ο.Κ. για κάθε δραστηριότητα. Μιλούσε με στελέχη και δημοσιογράφους, ήταν ο κυματοθραύστης των αντιδράσεων και ο άνθρωπος που ανέλαβε μια σειρά από δύσκολες αποστολές.
Μαζί του, ακούνητοι από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μεγάλο βάρος σήκωσαν ο νέος
εκπρόσωπος Τύπου, κ. Γ. Ραγκούσης, και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου, κ. Γιώργος Ελενόπουλος. Ο πρώτος από τα ήσυχα νερά της Πάρου βρέθηκε στα βαθιά εσωκομματικά νερά και επέπλευσε ενώ ο δεύτερος -έμπειρος δημοσιογράφος- έδωσε την πρώτη μάχη από την άλλη πλευρά των μικροφώνων. Στα γραφεία τους στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη 50 έγραψαν πολλές ώρες και… άπειρες λέξεις για τις ομιλίες του κ. Γ. Παπανδρέου οι κ.κ. Γιάννης Ρουμπάτης και Δημήτρης Στεφάνου και η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Το έργο της εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στα κανάλια τις δύσκολες ώρες (Γεννηματά, Πατουλίδου, Κουλούρης κ.λπ.) σήκωσε ο γραμματέας του κόμματος, κ. Νίκος Αθανασάκης. Ο γραμματέας του κόμματος απαντούσε και στα πιεστικά ερωτήματα των διαπιστευμένων συντακτών για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κώστας Λαλιώτης έστησε το δικό του στρατηγείο στο δεύτερο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Από εκεί έγραφε και έσβηνε τα κείμενα των τηλεοπτικών σποτ και ενέκρινε το δημιουργικό τους. Οποτε χρειαζόταν, κατέβαινε στην αίθουσα Τύπου προκειμένου να τα παρουσιάσει και να επιτεθεί στην κυβέρνηση.
Οι «σταθερές αξίες» της Αλέκας
Με ένα στενό πυρήνα έμπιστων συνεργατών κινούνται οι ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς στο δρόμο προς την κάλπη.
Το βασικό χαρακτηριστικό των επιτελείων τόσο του κ. Αλαβάνου όσο και της κ. Παπαρήγα είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά ολιγομελείς ομάδες, που σε τίποτε δεν θυμίζουν τα πολυάνθρωπα επιτελεία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.Η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναποφασίζει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί, αλλά και το περιεχόμενο των ομιλιών της με τους εξής τέσσερις συνεργάτες. Πρόκειται για τους κκ. Δημήτρη Γόντικα, Δημήτρη Κουτσούμπα, Δημήτρη Αρβανιτάκη και Μάκη Μαΐλη. Ο κ. Γόντικας είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και θεωρείται ένας από τους εξαιρετικά ισχυρούς ανθρώπους στο κομματικό σύστημα του Περισσού. Μάλιστα, αν ο ίδιος δεν είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του γενικού γραμματέα, τότε μάλλον θα ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος της κ. Παπαρήγα. «Γνώμη που μετράει» διαθέτει και ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, διευθυντής του κομματικού οργάνου του Περισσού, της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Ο κ. Κουτσούμπας έχει σχέσεις αγαστής συνεργασίας με τη γενική γραμματέα, ενώ σε πολλά «τηλεπαράθυρα» έχει αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου του ΚΚΕ. Εκ των στενών συνεργατών της κ. Παπαρήγα είναι και ο κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, επικρατέστερος διάδοχος της κ. Παπαρήγα και γραμματέας της πλέον «νευραλγικής» οργάνωσης του ΚΚΕ, της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Φυσικά, από τον ηγετικό πυρήνα του Περισσού δεν θα μπορούσε να λείπει και ο κ. Μάκης Μαΐλης, που ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου συγγράφει τις ανακοινώσεις που διανέμει το κόμμα στα ΜΜΕ, ενώ από εκείνον περνούν τα αιτήματα για συνεντεύξεις της κ. Παπαρήγα σε διάφορα Μέσα. Το ίδιο συμβαίνει και για όλα τα στελέχη του ΚΚΕ, αφού η εμφάνισή τους σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, αλλά και οι συνεντεύξεις τους σε εφημερίδες τελούν υπό την έγκριση του «πανίσχυρου» κ. Μαΐλη.
Εξάλλου, η πορεία του ΚΚΕ χαράσσεται από τους τέσσερις προαναφερθέντες και από την κ. Παπαρήγα, ενώ η Κεντρική Επιτροπή του Περισσού λειτουργεί απλώς επικυρωτικά των επιλογών τους.
Ο Αλέξης της Κουμουνδούρου
Επίσης ολιγομελής είναι και η ομάδα συνεργατών του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου. Ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του κ. Αλαβάνου είναι ο κ. Κώστας Παπαδιγενόπουλος, που τελεί χρέη διευθυντή του πολιτικού γραφείου του. Θεωρείται ο «εξ απορρήτων» του προέδρου του Συνασπισμού, αφού, εκτός από τις κοινές ιδέες τους, τους ενώνουν και πολλά χρόνια παράλληλης πορείας, ήδη από την εποχή που ο κ. Αλαβάνος ήταν ευρωβουλευτής. Μάλιστα, ο κ. Παπαδιγενόπουλος «κατεβαίνει» και στο Ηράκλειο συχνά πυκνά, για να προλειάνει το έδαφος για την υποψηφιότητα του κ. Αλαβάνου. Επίσης της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Αλαβάνου είναι και η κ. Ελένη Σαραντοπούλου, η οποία στην Κουμουνδούρου αποκαλείται «δεξί χέρι του προέδρου». Η κ. Σαραντοπούλου, εκτός των υπόλοιπων καθηκόντων της, ενημερώνει τον κ. Αλαβάνο και περί τα αγροτικά θέματα, καθώς είναι γεωπόνος, αλλά γνωρίζει πολύ καλά και το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων από κοινοτικά κονδύλια.
Φυσικά, από τον πυρήνα των στενών συνεργατών του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείπει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας έχει λόγο αναφορικά με την επικοινωνιακή γραμμή, αλλά και τη διαμόρφωση των βασικών θεμάτων στους λόγους του κ. Αλαβάνου. Της εμπιστοσύνης του προέδρου του ΣΥΝ απολαμβάνει και η γραμματέας της Οργάνωσης της Β’ Αθήνας του Συνασπισμού Σόφη Παπαδόγιαννη. Η κ. Παπαδόγιαννη είναι υποψήφια στη Β’ Αθήνας, είναι σύζυγος του «εξ απορρήτων» κ. Παπαδιγενόπουλου, ενώ πιστώνεται την επιτυχημένη έκβαση πολλών προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο λεκανοπέδιο Αττικής. Στον κύκλο των συνεργατών του κ. Αλαβάνου περιλαμβάνεται και ο κ. Περικλής Αντωνίου, ενώ ο υποψήφιος στην Εύβοια και πρώην βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου θεωρείται εμβριθής γνώστης των θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός των στενών συνεργατών, όμως, πολύτιμες πληροφορίες στον πρόεδρο του ΣΥΝ προσφέρει και ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, που θεωρείται ειδικός σε θέματα συνδικαλισμού. Στα «συν» του κ. Στρατούλη θεωρείται η συμμετοχή του σε πολλά πάνελ την περίοδο των κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας, για τις οποίες «στοχοποιήθηκε» και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.
Τέλος, υπολογίσιμη γνώμη διαθέτει και ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης θεωρείται εκ των ηγετικών στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, της εσωκομματικής τάσης του κ. Αλαβάνου, ενώ εκείνος ήταν που «έβαλε πλάτη» για την εκλογή του κ. Αλαβάνου στην προεδρία του Συνασπισμού.
Το «ντουέτο» του ΛΑΟΣ
Στο 2ο όροφο της διασταύρωσης Ερατοσθένους και βασιλέως Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης συναντά τους στενούς του συνεργάτες. Τον Γιώργο Γεωργίου, πρώην πρέσβη και αναπληρωτή του προέδρου του κόμματος, τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Χρήστο Γούδη, εκπρόσωπο Τύπου του ΛΑΟΣ. Είναι ο πιο στενός «πυρήνας» του προέδρου. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μαζί του, που εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, που δίνουν συμβουλές. Με τον κ. Γεωργίου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωρίζεται πολλά χρόνια ενώ ο καθηγητής Αστρονομίας Χρήστος Γούδης, αν και ανήκει στα νέα στελέχη του κόμματος, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του προέδρου. Στον ίδιο πυρήνα συνεργατών ανήκει ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιώργος Καραποστόλου ενώ κοντά στον κ. Καρατζαφέρη είναι πλέον και ο Κωστής Αϊβαλιώτης, διευθυντής του γραφείου του στην Ευρωβουλή.
Τα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται και στο ψηφοδέλτιο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού: ο κ. Γεωργίου είναι υποψήφιος Α’ Αθηνών, ο Αδωνις Γεωργιάδης Β’ Αθηνών, ο Γιώργος Καραποστόλου και ο χαμηλών τόνων Χρήστος Γούδης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κι ο Κ. Αϊβαλιώτης υποψήφιος στη Β’ Αθηνών. Ενα πρόσωπο που είναι γνωστό στους αναγνώστες της εφημερίδας «Αλφα 1» με την υπογραφή Αριστερός Παρατηρητής είναι ο Αλέξης Οικονόμου, εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Καρατζαφέρη.
Στο περιβάλλον του προέδρου του ΛΑΟΣ ανήκει ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης που συνοδεύει παντού τον κ. Καρατζαφέρη, όπως και η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου κυρία Φωτεινή Παπαλάμπρου, που έχει διατελέσει στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες επικοινωνίας.
Οι «στρατηγοί» του Παπαθεμελή
Τον πυρήνα των συνεργατών του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης αποτελούν, στην πλειονότητά τους, καθηγητές. Ο άνθρωπος-σκιά του Στέλιου Παπαθεμελή, όμως, είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται με τον κ. Παπαθεμελή σε όλα τα χρόνια της κοινοβουλευτικής του θητείας. Δίπλα στον πρόεδρο βρίσκονται σήμερα ο πρέσβης επί τιμή Μ. Μεγαλοοικονόμος, ο στρατηγός Δημήτρης Δήμου, ο καθηγητής των πανεπιστημίων Στρασβούργου και Θράκης Νικήτας Αλιμπραντής, όπως και ο καθηγητής με αντικείμενο μελέτες για την καταπολέμηση της διαφθοράς Κλεομένης Κουτσούκης. Στο πλευρό του κ. Παπαθεμελή βρίσκονται νέοι επιστήμονες, όπως ο διδάκτωρ κοινωνιολογίας Μελέτης Μελετόπουλος, ο διεθνολόγος Αλ. Αρβανιτάκης. Σε καθημερινή βάση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης συζητά με κορυφαία στελέχη της Χριστιανικής Δημοκρατίας, που στηρίζει πλέον το κόμμα του κ. Παπαθεμελή, με τον Μανώλη Μηλιαράκη και τον Γιάννη Γραμματικάκη.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣΚατευθύνουν τους μουσουλμάνους να ψηφίσουν μειονοτικούς
Σε εκστρατεία πειθούς να ψηφιστούν οι μειονοτικοί υποψήφιοι βουλευτές έχουν επιδοθεί καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι σκληροπυρηνικοί εκπρόσωποι της μειονότητας.
Εκπρόσωποι καταργημένων συλλόγων και μουφτήδες αλωνίζουν τα χωριά της Ξάνθης, όπου δεν εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές μειονοτικός βουλευτής, προκειμένου να κατευθύνουν τους μουσουλμάνους να ψηφίσουν μόνο υποψηφίους της μειονότητας, κυρίως όσους δηλώνουν δημοσίως ότι είναι Τούρκοι.
Γεγονός είναι πάντως ότι στην Ξάνθη έπεσε στο κενό η προσπάθεια των Μπουρχάν-Ντεντέ να συγκροτήσουν αυτόνομο μειονοτικό ψηφοδέλτιο, καθώς οι υποψήφιοι των κομμάτων προτίμησαν την κομματική γραμμή.
Επομένως για τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το "κέρδος" εξαρτάται από το ποιος υποψήφιος θα αποσπάσει περισσότερες ψήφους σε προσωπικό επίπεδο.
"Αγκάθι" το αγροτικό
Από το ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει βεβαίως η παρουσία του βουλευτή Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Βουλής. Το συνδυασμό συμπληρώνουν οι Νικόλαος Βουρβουκέλης, Μαντατζή Τσετίν, Μαξούμ Τζενάν και Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος.
Μάχη για την πρωτιά στη Ροδόπη
Δυνατό είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Ροδόπη λόγω της υποψηφιότητας του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Επιπλέον ενεργή είναι και η παρουσία του έτερου βουλευτή Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος στην ουσία θα αναμετρηθεί με τον Χατζή Οσμάν του ΠΑΣΟΚ. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι Κυριάκος Μπαμπασίδης, Ερντογάν Σαΐτ και Χρίστος Μπρανζτουκάκης.
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Διατηρούντα οι ισορροπίες
Η ΝΔ στον Έβρο καλείται να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών και των ανέργων, κυρίως των νέων οι οποίοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να βρουν δουλειά. Ωστόσο για ψηφοδέλτιο νίκης κάνουν λόγο οι υποψήφιοι της ΝΔ, το οποίο απαρτίζεται από τους δυο εν ενεργεία βουλευτές Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο και Σταύρο Κελέτση και τους Αντώνη Βαμβακερό, Κυριάκο Γεροντόπουλο, Γρηγόρη Λυμπερακίδη και Παρασκευά Πατσουρίδη.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συλλήψεις για την απόπειρα στην Αγκυρα
|
Την περασμένη Τρίτη, έκτη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της αλ-Κάιντα στις ΗΠΑ, η τουρκική αστυνομία εξουδετέρωσε μια επίθεση που, όπως είπε, θα ήταν καταστροφική. Στην επίθεση αυτή θα χρησιμοποιείτο ένα φορτηγάκι γεμάτο με εκρηκτικά, το οποίο βρέθηκε σε πολυόροφο γκαράζ.
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα, στα σπίτια των οποίων βρήκε υλικό του ΡΚΚ. Στον έναν από τους δύο, που είναι φοιτητής, γίνεται τεστ DNA για να διαπιστωθεί αν ταιριάζει με τρίχες που βρέθηκαν στο φορτηγάκι.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Τι ελπίζουν, τι φοβούνται τα κόμματα και τα σενάρια της κάλπης
Όπως αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ, με το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται μεν με «μπόνους» 40 εδρών, ανεξαρτήτως του προβαδίσματος που έχει από το δεύτερο, αλλά συμμετέχει επί ίσοις όροις στην κατανομή των υπολοίπων 260 εδρών, τις οποίες μοιράζονται -κατ' απόλυτα αναλογικό τρόπο- όσα κόμματα ξεπεράσουν το 3% και αποκτήσουν δικαίωμα εισόδου στη Βουλή.
Ετσι, ενώ το όριο της διασφαλισμένης κυβερνητικής αυτοδυναμίας είναι στο 42,69%, ποσοστό με το οποίο το πρώτο κόμμα έχει σίγουρη την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή τις 151 έδρες που απαιτούνται για να λάβει τη Δευτέρα ο αρχηγός του εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι δυνατόν και με μικρότερη ποσοστιαία δύναμη να επιτύχει τον στόχο του. Το όριο της αυτοδυναμίας λοιπόν μπορεί να υποχωρήσει ως και δύο εκατοστιαίες μονάδες και να φθάσει κοντά στο 40,5%, αναλόγως του αθροίσματος της δύναμης την οποία θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα ξεπεράσουν το 3% για να δικαιούνται να εκλέξουν βουλευτές.
Αυτό συμβαίνει διότι οι έδρες που θα πήγαιναν στα «εξωκοινοβουλευτικά» κόμματα διανέμονται αναλογικά στα εντός της Βουλής και άρα όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμή τους τόσο περισσότερα είναι τα κέρδη για τα κόμματα που εκλέγουν βουλευτές. Αν, επί παραδείγματι, τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν ποσοστό 5%, οι 13 έδρες που θα τους αναλογούσαν μοιράζονται στα άλλα κόμματα, με το πρώτο να παίρνει 5 ή 6 επιπλέον της δύναμής του. Αντιστοίχως, αν τα μικρά κόμματα περιοριστούν στο 2%, τότε από τις πέντε έδρες των «εξωκοινοβουλευτικών» καρπώνεται τουλάχιστον τις δύο.
Με άλλα λόγια για κάθε εκατοστιαία μονάδα που παίρνουν τα μικρότερα κόμματα, το πρώτο κόμμα κερδίζει τουλάχιστον μία έδρα, ενώ ανάλογα με τη δύναμή τους κέρδη αποκομίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.
Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το σενάριο της μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο σε ψήφους κόμμα είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο με βάση και τις ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου. Ήδη εκλογικοί αναλυτές θεωρούν ότι το πολιτικό θρίλερ τη νύχτα της Κυριακής θα είναι αν το πρώτο κόμμα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας το 41,5% των ψήφων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκλογή 151 βουλευτών, στην περίπτωση της πεντακομματικής Βουλής. Σε αντίθεση περίπτωση, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια θα είναι καθοριστικός.
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και με πρότασή του διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς. Πρωθυπουργός, κατά το Σύνταγμα, διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η διαδικασία αυτή ξεκινά πριν από τη σύγκληση και ορκωμοσία της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές ή ανεξάρτητα από τη σύγκλησή της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε κάθε περίπτωση, ξεκινά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, βασιζόμενος στα τελικά αποτελέσματα, όπως προκύπτουν είτε από την επίσημη ανακοίνωσή τους από το Εκλογοδικείο είτε όπως του τα ανακοινώνει ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, στην περίπτωση βεβαίως που συγκληθεί η Βουλή. Παρέχει κατ΄ αρχάς στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Σε αυτή την περίπτωση ή αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Αν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών όμως αναμένεται να επιταχυνθεί στην περίπτωση που δεν τις εξαντλήσουν ο κ. Καραμανλής και η κυρία Παπαρήγα. Διερευνητικές εντολές δεν θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέταρτο και στο πέμπτο κόμμα στην περίπτωση πεντακομματικής Βουλής. Δηλαδή, δεν θα δοθεί εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΛΑΟΣ, αν είναι τέταρτο και πέμπτο κόμμα αντίστοιχα.
Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι δυνατόν, π.χ., τα κόμματα να συμφωνήσουν από κοινού να στηρίξουν κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό σχήμα. Αν επιβεβαιωθεί όμως η αδυναμία να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκεται ο σχηματισμός κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια των εκλογών.
Αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή, στην περίπτωση κατά την οποία έχει συγκληθεί. Το ποιος από τους τρεις προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων θα επιλεγεί για να σχηματίσει κυβέρνηση είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν η χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, ισχύει εκ νέου η εκλογική νομοθεσία.
Σενάρια της επόμενης ημέρας
Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, στην περίπτωση που οι κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου οδηγήσουν σε επανεκλογή της κυβέρνησης Καραμανλή, το ενδιαφέρον της επόμενης ημέρας μετατοπίζεται εκ των πραγμάτων στο ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, στις εξελίξεις στο εσωτερικό του. Εάν η διαφορά Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είναι αισθητή- λόγου χάρη, τρεις μονάδες- προφανώς θα υπάρξουν κάποια στελέχη που θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Το ερώτημα είναι εάν σε αυτά θα περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα στελέχη- και, πρωτίστως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, ένα ερώτημα είναι τι στάση θα τηρήσει ο Κώστας Σημίτης σε αυτήν τη νέα μεταβατική περίοδο για το ΠΑΣΟΚ.
Η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν έχει αυτοδυναμία. Είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο τη ΝΔ. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Καραμανλής έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει εκ νέου στις κάλπες. Όμως, οι πιέσεις να μην το πράξει και να ακολουθήσει άλλους δρόμους θα είναι μεγάλες. Τα ακροδεξιά στοιχεία του κόμματός του, αλλά και οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί οριακά θα θελήσουν τη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, είτε κεντρικά είτε με τη μορφή ανεξαρτητοποίησης βουλευτών του κ. Καρατζαφέρη και συνεργασίας τους με τη ΝΔ. Το πιθανότερο είναι πως ο νυν πρωθυπουργός θα δηλώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη και θα προσφύγει εκ νέου σε εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Στην περίπτωση αυτή, οι πιέσεις που θα δεχθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι αντίστοιχες με εκείνες που θα δεχθεί και η ΝΔ σε ανάλογη θέση, μονάχα που η πίεση για συνεργασία θα έχει ως επίδικο εταίρο τον ΣΥΝ. Μέχρι τώρα, οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χώρων είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες- και αυτό με επιλογή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΝ. Το πιθανότερο είναι ότι και ο κ. Παπανδρέου θα επιλέξει τον δρόμο της νέας κάλπης.
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναδειχθεί ο απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα του, έχοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να σχηματίσει την κυβέρνηση που θέλει και να εφαρμόσει την πολιτική που ο ίδιος επιθυμεί, αλλά και να βάλει στο περιθώριο οποιονδήποτε κατά καιρούς έχει θεωρήσει εσωκομματικό αμφισβητία. Για τη ΝΔ, ωστόσο, θα είναι η απαρχή νέων εσωκομματικών ταραχών, καθώς το κόμμα έχει παράδοση στην αμφισβήτηση της ηγεσίας του έπειτα από ήττες.
Τι ελπίζουν, τι φοβούνται τα κόμματα
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο όλοι οι σχεδιασμοί έγιναν στον καμβά της νίκης. Ο μόνος ενδοιασμός -που αποδίδεται σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη- είναι το ενδεχόμενο μιας σχετικά ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα αναζωπυρώσει τις εσωτερικές συσπειρώσεις και ενδεχομένως θα παρεμβάλει εμπόδια στα σχέδια ανανέωσης που έχει κατά νου ο κ. Καραμανλής την επόμενη ημέρα. Πάντως, το σενάριο της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, για ορισμένα στελέχη, της μη αυτοδυναμίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον «γαλάζιο» προεκλογικό σχεδιασμό των τελευταίων ημερών. Το κλειδί για την εκλογική νίκη θεωρείται ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, στους οποίους ελπίζουν στη ΝΔ και ο περιορισμός των διαρροών κυρίως προς το ΛΑΟΣ. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κ.Καραμανλής φαίνεται να έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του για την επόμενη κυβέρνησή του, εφόσον βεβαίως κερδίσει και πάλι τις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη, όπως φαίνεται και από συνέντευξη του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ όπου, εκτός από το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε την Παρασκευή, μιλά για το σχέδιο 100 ημερών του κόμματός του, σε τρεις άξονες: Αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, προϋπολογισμός 2008, άμεση έναρξη των μέτρων για τους πυροπαθείς. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο το εκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ είναι η «αιμορραγία» ψηφοφόρων προς την Αριστερά. Το ποσοστό που χάνουν προς το ΚΚΕ το θεωρούν ξεγραμμένο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και όσους προσανατολίζονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν τον χώρο τον θεωρούν συγγενικό, παρά το γεγονός ότι ο κ. Αλ.Αλαβάνος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασιών. Ο κ. Παπανδρέου ζητεί μεν μια καθαρή νίκη στις εκλογές, ωστόσο φροντίζει να διατηρεί ανοιχτή την πόρτα για συμμαχίες και συνεργασίες, ακόμη και σε περίπτωση που έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Μπορεί στον Περισσό να δηλώνουν παγίως ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο θα ήθελαν πολύ να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που εδώ και μήνες δίνουν στο ΚΚΕ ένα σημαντικά αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το 2004 (είχε συγκεντρώσει το 5,9%), το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 7% και 8%. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ οδεύει προς την αυριανή τελική αναμέτρηση με αισιοδοξία, καθώς σε όλη την προεκλογική περίοδο αυτό που εισέπραξε ως κλίμα, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στελεχών του, ήταν μια θετική διάθεση του κόσμου να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς τα δύο κυρίαρχα κόμματα. Ωστόσο στον Περισσό δεν αρκούνται στην ψήφο καταδίκης του δικομματισμού, καθώς θεωρούν ότι αν αυτή δεν συνοδευτεί με στήριξη του ΚΚΕ «δεν θα είναι αποτελεσματική» . Αυτό είναι εξάλλου και το στοιχείο που πρόβαλε έντονα η ηγεσία του κόμματος σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανακόψει και, ει δυνατόν, να «υφαρπάξει» ψηφοφόρους που οδεύουν προς αυτόν.
Oταν στις 8 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ απαντούσε σχετικά με τον εκλογικό στόχο του κόμματος ότι «κάθε ημέρα ο πήχης ανεβαίνει», αποτύπωνε την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου για τα μηνύματα ενίσχυσης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τώρα, μια ανάσα πριν από την ημέρα των εκλογών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «κλίμα ενθουσιασμού από τον κόσμο», που αν εκφραστεί στην κάλπη μπορεί να είναι «η θετική έκπληξη των εκλογών». Χθες ο κ. Αλαβάνος απέφυγε και πάλι να αναφερθεί σε ποσοστά, αλλά για μία ακόμη φορά είπε ότι «στόχος μας είναι να αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Να περάσουμε σε ένα τοπίο πέραν και μετά τον δικομματισμό». Δεν είναι τυχαίο. Η ανάλυση που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κάλπη μπορεί να βγάλει ποσοτικού και ποιοτικού τύπου ενδυνάμωση του ενωτικού αριστερού εγχειρήματος και να αλλάξει τα δεδομένα προς πολλές κατευθύνσεις.
Πηγή: in.gr
H IAF στόχευσε φορτίο που έφτασε στη Συρία από τη Β.Κορέα
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στόχος της Ισραηλινής Αεροπορίας ήταν φορτίο που έφτασε από τη Βόρεια Κορέα τρεις μέρες πριν τον βομβαρδισμό.
Το πλοίο που μετέφερε το φορτίο ανέφερε πως μετέφερε τσιμέντο και άλλα υλικά οικοδομής. Το Ισραήλ όμως ήταν πεπεισμένο πως μετέφερε πυρηνικά υλικά.
Οι εγκαταστάσεις που κτυπήθηκαν στη βόρεια Συρία, πιστεύεται πως χρησιμοποιούνταν για την εξαγωγή ουρανίου από φωσφορικά άλατα. Η Συρία ισχυρίζεται πως χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για γεωργικές έρευνες.
όπως αναφέρει η Washington Post, η μυστικότητα της αποστολής αφορούσε ακόμη και αυτούς που την εκτέλεσαν. Οι πιλότοι πληροφορήθηκαν για το τι επρόκειτο να κτυπήσουν αφότου απογειώθηκαν.
Παρόλο που ούτε το Ισραήλ, ούτε η Συρία έδωσαν λεπτομέρειες για το τί κτυπήθηκε στην πραγματικότητα, πιστεύεται πως η μυστικότητα έγκειται στο ότι ο στόχος ήταν όντως πιθανές πυρηνικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στη Συρία και τη Βόρειο Κορέα ενισχύεται έπειτα από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν πως την περασμένη Παρασκευή έφτασαν στη Δαμασκό Βορειοκορεάτες επιστήμονες για να προωθήσουν τη μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας.
Προτού πραγματοποιηθεί η επίθεση, το Ισραήλ είχε τραβήξει δορυφορικές φωτογραφίες εγκαταστάσεων που πιστεύεται πως ήταν πυρηνικές.
Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν τη Συρία και το Ιράν πως συνεργάζονται με τη Βόρειο Κορέα στον πυρηνικό και στρατιωτικό τομέα. Πιστεύεται μάλιστα πως επιτρέπουν στους Βορειοκορεάτες να πραγματοποιούν στρατιωτικές δοκιμές στα εδάφη τους, με αντάλλαγμα τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Πηγή: Ηaaretz
Οι 10 γρίφοι των εκλογών
Ολόκληρος ο πλούτος των επιθέτων που υποδηλώνουν την υψηλή απροσδιοριστία, την αβεβαιότητα και την ασάφεια επιστρατεύθηκε για να χαρακτηρίσει την αυριανή εκλογική αναμέτρηση... Και δικαιολογημένα. Με τις δημοσκοπήσεις, εμφανείς και αφανείς, να καταγράφουν την ύπαρξη πλήθους «γκρίζων (εκλογικών) ζωνών», η ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος καταλήγει σχεδόν αδύνατη, ενώ αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει αν το κόμμα που τελικά θα καταταγεί πρώτο καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το σημαντικότερο «κλειδί» που θα κρίνει την αυριανή εκλογή και θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ είναι προφανώς οι «αναποφάσιστοι», η δεξαμενή των οποίων, αντί να στερεύει, ως είθισται, παραμονές προσφυγής στην κάλπη, παρέμενε γεμάτη. Η τελική επιλογή όλων αυτών των πολιτών που δήλωναν ακόμα μέχρι χθες ότι δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν, σε συνδυασμό με άλλους εννέα παράγοντες μεγάλης αβεβαιότητας, θα «ξεκλειδώσει» τον εκλογικό γρίφο και θα αναδείξει τον νικητή.
Η ΠΕΝΤΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της ΝΔ να υπονομεύσει τις υποψηφιότητες του ΛΑΟΣ και να υιοθετήσει μεγάλο μέρος της ατζέντας του, το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη εξελίχθηκε σε διαρκή πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό.
Η ισχυρότατη πιθανότητα να υπερβεί το εκλογικό κατώφλι του 3% και να εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή ενδέχεται να διαμορφώσει ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο και να στερήσει από το κόμμα που θα καταταγεί πρώτο τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες ολόκληρος ο εκλογικός μηχανισμός της ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής προσωπικά επικέντρωσαν όλη την προσοχή τους στην προσπάθεια αποδόμησης του ΛΑΟΣ υπογραμμίζει τον ρόλο-κλειδί που επεφύλαξαν οι εξελίξεις στον Γ. Καρατζαφέρη και στο κόμμα του.
ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κρίσιμη για τη δυνατότητα του πρώτου κόμματος να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα αποδειχθεί η συνολική εκλογική επίδοση των εκτός Βουλής κομμάτων. Σύμφωνα με τον νόμο Σκανδαλίδη, ο οποίος για πρώτη φορά εφαρμόζεται, το κατώφλι της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα αυξάνεται όσο μικραίνει η δύναμη των πολιτικών δυνάμεων, κινήσεων και ομάδων που δεν θα εισέλθουν στη νέα Βουλή.
Αν, για παράδειγμα, το κόμμα Παπαθεμελή, οι Οικολόγοι, οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οι λοιποί υποψήφιοι δεν ξεπεράσουν, συνολικά, το 2%, το κατώφλι της αυτοδυναμίας θα προσεγγίσει το 42%.
Αν, αντίθετα, υπερβούν όλοι μαζί το 3%, το ποσοστό που θα απαιτηθεί για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα κυμανθεί περί το 41,5%. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι οι περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης, στο κλίμα διαμαρτυρίας που κεντρικά διαμορφώνεται, καταγράφουν και μια τάση ενίσχυσης τέτοιου τύπου κομμάτων και κινήσεων...
Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Κλειδί για την τελική έκβαση της αυριανής αναμέτρησης αποτελεί η στάση των προοδευτικών ψηφοφόρων και ειδικά της μερίδας εκείνης που διατηρεί ασταθείς σχέσεις με τους κομματικούς μηχανισμούς.
Το πραγματικό δίλημμα που θα αντιμετωπίσει αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος είναι αν θα ενισχύσει με την ψήφο του το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ, για να αποτρέψει την παραμονή της ΝΔ στην εξουσία.
Η τάση, πάντως, που καταγράφεται είναι η σημαντική ενίσχυση και των δύο πόλων της Αριστεράς, με ποσοστά που κινούνται αισθητά πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή, τάση που, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και για τον ενδοαριστερό ανταγωνισμό, ο οποίος κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προεκλογικής περιόδου.
Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ
Ανάμεσα στους παράγοντες υψηλής απροσδιοριστίας συγκαταλέγεται και η εκλογική συμπεριφορά κατοίκων περιοχών που έπληξαν οι πρόσφατες φονικές πυρκαγιές. Δεδομένου, μάλιστα, ότι στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Εύβοια αλλά και αλλού οι ίδιοι οι πολίτες ακύρωσαν κάθε προσπάθεια διενέργειας δημοσκοπήσεων, αρνούμενοι να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις των ερευνητών, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, ενώ επιτείνεται το κλίμα ασάφειας.
Κοινή, πάντως, για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι η αίσθηση ότι η ανεπάρκεια που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση των καταστροφών δεν μπορεί παρά να έχει σοβαρές συνέπειες στον νέο εκλογικό συσχετισμό.
Η ΝΔ, αντίθετα, ελπίζει ότι, μέσω της καταβολής των επιδομάτων στους πληγέντες, επούλωσε τα σοβαρά τραύματα που επέφερε στη συνολική εικόνα της κυβέρνησης ο θάνατος τόσων ανθρώπων και το γεγονός των τεράστιων περιβαλλοντικών και οικονομικών καταστροφών.
Η ΜΑΧΗ ΣΤΗ Β' ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δείκτη για την έκβαση της συνολικής αναμέτρησης συνιστά πάντοτε η εκλογική συμπεριφορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην αχανή Β Περιφέρεια της Αθήνας... Οι εκλογικές επιδόσεις που θα σημειώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν, μάλιστα, αυτήν τη φορά, ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς με τον νέο εκλογικό νόμο αυτό που μετράει ιδιαίτερα είναι ο αριθμός των ψήφων και όχι η κατανομή τους κατά περιφέρεια.
Σε όλες τις αναμετρήσεις από το 1996 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση αυτή του 2004, η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στη Β Αθήνας τού έδινε τον κρίσιμο επιπλέον «αέρα» και για τη συνολική του επικράτηση.
Χαρακτηριστικό των συσχετισμών της περιοχής είναι ότι ακόμα και στην οριακή εκλογή του 2000 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε έξι και πλέον μονάδες μπροστά από τη ΝΔ, ενώ στις προηγούμενες εκλογές τα δύο κόμματα ήταν σχεδόν ισόπαλα. Για την αυριανή αναμέτρηση, κρίσιμη θα αποδειχθεί η τελική στάση των πολλών αναποφάσιστων πολιτών, που κατέγραφαν μέχρι πρότινος στη συγκεκριμένη περιφέρεια οι περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης.
ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Σημαντικές για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα αποδειχθούν ορισμένες κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες εικάζεται ότι έχει σημειωθεί σημαντική μετατόπιση εκλογικών μαζών από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Τέτοιες εκλογικές περιφέρειες είναι η Αιτωλοακαρνανία, όπου το ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε τους συσχετισμούς και κέρδισε τη νομαρχία, οι περιφέρειες του θεσσαλικού κάμπου, όπου οι κυβερνητικές αθετήσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα συνοχής στη ΝΔ, καθώς και περιοχές της Μακεδονίας, όπου ο ΛΑΟΣ φαίνεται να διεκδικεί υπολογίσιμα εκλογικά ακροατήρια.
Ειδικά στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα, η ΝΔ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αποσυσπείρωσης, ενώ στη Μαγνησία, όπου το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη νομαρχία και τον δήμο του Βόλου, πιθανολογείται ότι έχει ανατραπεί πλέον ο συσχετισμός.
ΑΠΟΧΗ - ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ
Στοιχείο που δεν μπορούν να προσμετρήσουν οι αναλυτές αποτελεί η αποχή, το συνολικό μέγεθος της οποίας μπορεί να επηρεάσει δραστικά τους συσχετισμούς. Στις εκλογές του 2004, οι πολίτες που γύρισαν την πλάτη στα κόμματα και απέφυγαν να προσέλθουν στην κάλπη έφτασαν το 23,5%, η σημερινή, ωστόσο, πολιτική ατμόσφαιρα, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθόλου δεν αποκλείεται να εκτινάξει τον δείκτη αποχής, στο πλαίσιο έκφρασης μιας γενικότερης δυσαρέσκειας και κοινωνικής δυσφορίας.
Ομοίως, δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί τι μέλλει γενέσθαι με τον αριθμό των άκυρων και των λευκών ψηφοδελτίων, σημαντικό μέρος των οποίων συνιστά πάντοτε πολιτική στάση διαμαρτυρίας.
ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ
Ο άγνωστος «Χ» των αυριανών εκλογών σαφώς και είναι η στάση των 49.000 νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρόκειται, στην ουσία, για μια απροσδιόριστη πολιτική δύναμη της τάξης του 5%, η εκλογική επιλογή της οποίας, αν δεν είναι ισόρροπη, μπορεί να τινάξει στον αέρα όλα τα προγνωστικά.
Εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η προεξόφληση της συμπεριφοράς αυτού του κρίσιμου εκλογικού πληθυσμού είναι αδύνατη, σημειώνουν, ωστόσο, ότι η νεολαία σπανίως αποδεικνύεται αρωγός κυβερνήσεων, ιδίως μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται σε θέση απολογούμενου για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.
Η ΑΝΕΚΔΗΛΩΤΗ ΨΗΦΟΣ
Περισσότερο απ ό,τι σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις, το φαινόμενο που είχαν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη φορά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν η άρνηση των πολιτών να εκδηλώσουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις, ή ακόμα και να μπουν στη διαδικασία μέτρησης των διαθέσεών τους.
Η τάση, που πήρε χαρακτήρα γενικευμένης άρνησης στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, δεν δημιουργεί μόνο μεθοδολογικά προβλήματα, ή εγείρει ζητήματα αξιοπιστίας των ερευνών. Παράλληλα, συγκροτεί μία γκρίζα εκλογική ζώνη, η ύπαρξη της οποίας υπονομεύει τις προσπάθειες ασφαλούς εκτίμησης των τάσεων του εκλογικού σώματος.
ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ
Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τα επιτελεία όλων των κομμάτων, ιδίως μάλιστα γι αυτά των δύο μεγαλύτερων, είναι ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων που δηλώνουν ακόμα «αναποφάσιστοι». Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις έρευνες που έβλεπαν μέχρι πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, 1.000.000 ψηφοφόροι δεν είχαν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι την εποχή των πυρκαγιών, ο αριθμός αυτός εμφάνιζε αυξητικές τάσεις.
Η εικόνα της αδιευκρίνιστης ψήφου, παραμονές προσφυγής στην κάλπη, παρέμεινε εξαιρετικά δυσανάγνωστη, διάχυτη είναι μάλιστα η αίσθηση ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτών που δηλώνουν «αναποφάσιστοι» κρατούν ουσιαστικά το βασικό κλειδί της εκλογής, αφού αναμένεται να αποφασίσουν ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν, κυριολεκτικά, μέσα στο παραβάν!
Ας σημειωθεί, άλλωστε, για να γίνει αντιληπτή η εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα καθώς και η ασάφεια που επικρατεί, ότι, σύμφωνα με τα exit polls της προηγούμενης αναμέτρησης, σχεδόν το 8% των ψηφοφόρων πήρε απόφαση ποιον θα ψηφίσει την ημέρα της εκλογής!
Πηγή: ΕΘΝΟΣ