Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Πρωταγωνιστής ο Σαρκοζί στη σύνοδο της ευρωζώνης

Πρωταγωνιστής ο Σαρκοζί στη σύνοδο της ευρωζώνης

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαγριώθηκαν στη σύνοδο που διεξάγεται στην Πορτογαλία με τα σχόλια του γάλλου προέδρου που δημοσιεύονται σε γαλλική εφημερίδα.

«Η είδηση του περιεχομένου των κριτικών σχολίων του γάλλου προέδρου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μηδενική. Ωστόσο σημασία έχει η επιρροή αυτών των σχολίων στη συμπεριφορά του συμβουλίου της Τράπεζας» δήλωσε ο πρόεδρος της Μπούντενσμπανγκ Άξελ Βέμπερ, στη διάρκεια μιας ασυνήθιστα σκληρής ομιλίας του.

Η εφημερίδα Λε Μοντ δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί που επικρίνει την απόφαση της 6ης Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια και την χαρακτηρίζει «περίεργη».

«Κάνουν τα πράγματα ευκολότερα για τους καιροσκόπους και τα περιπλέκουν για τους επιχειρηματίες», δηλώνει ο Σαρκοζί στην εφημερίδα.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε τον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι ο Σαρκοζί είχε δίκιο που αναφέρθηκε στο ζήτημα τη στιγμή που η ισοτιμία του ευρώ απέναντι στο δολάριο και τη λίρα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με ισοτιμίες και με επιτόκια» τόνισε η Λαγκάρντ.

Στο άρθρο της Λε Μοντ ο Σαρκοζί αναρωτιέται επίσης για το ρόλο που διαδραμάτισε στην πρόσφατη οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κολντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της ομάδας των 13 Ευρωπαϊκών χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.

«Τι πρωτοβουλίες πήρε; Στα θέματα του οικονομικού καπιταλισμού η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ και εγώ κατευθύνουμε τη συζήτηση. Δεν θα ήταν άτοπο για τον πρόεδρο του «γιούρογκρουπ» να αναρωτηθεί για ορισμένα θέματα !» σχολιάζει ο Σαρκοζί.

Οι επικρίσεις του γάλλου προέδρου απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από όλες τις κορυφαίες προσωπικότητες της σημερινής συνόδου στο Πόρτο.

«Ο Γιουνκέρ αξίζει την αναγνώριση μας για την αποτελεσματική και δραστήρια ηγεσία του», τόνισε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.

«Ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός και αποδοτικός και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να τονίσουμε» πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η διήμερη σύνοδος, που άρχισε χθες, των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, συνεχίζεται με τη συνάντηση τους με τους ομολόγους τους από τις χώρες της νοτίου και ανατολικής Μεσογείου που στοχεύει στην επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: