Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Αποχώρηση βρετανικού στρατού από τη βάση τους στο Ιράκ

Αποχώρηση βρετανικού στρατού από τη βάση τους στο Ιράκ

ΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ στρατεύματα αποχωρούν από τη βάση τους σε ανάκτορο στο κέντρο της Βασόρας, ανακοίνωσε πηγή του βρετανικού υπουργείου Αμυνας. Η μετακίνηση αυτή είναι ένα βήμα προς την παράδοση της επαρχίας της Βασόρας στον έλεγχο των Ιρακινών και προς τη μελλοντική αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη χώρα. «Τα στρατεύματα φεύγουν», είπε η ίδια πηγή.

Περίπου 500 από τους 5.500 βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ έχουν ως βάση το ανάκτορο αυτό στη Βασόρα, αλλα τώρα θα μετακινηθούν σε μια τεράστια αεροπορική βάση στα περίχωρα της πόλης. Οι «Σάντεϊ Τάιμς» γράφουν σήμερα πως η Βρετανία προετοιμάζεται να παραδώσει τον έλεγχο της Βασόρας στον ιρακινό στρατό τον επόμενο μήνα, κάτι που θα επιτρέψει στους περισσότερους από τους βρετανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ομιλία Παπαρήγα στο Κερατσίνι

Ομιλία Παπαρήγα στο Κερατσίνι

Να μην πάρουν πίσω όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη την απόφασή τους να απεγκλωβιστούν από το δικομματισμό ζήτησε από εκείνους που προδόθηκαν από τα άλλα κόμματα η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε και εκείνους που ακόμα το σκέφτονται να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με το σκεπτικό ότι έτσι θα ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα και θα αποδυναμώσουν τα κόμματα εξουσίας.

"Ασφαλέστερο κριτήριο για την αρνητική ψήφο στα άλλα κόμματα είναι η εμπειρία της ζωής της Ελλάδας και της Ευρώπης ολόκληρης" και όπως είπε οι νέοι των 18 ετών που καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά πρέπει να σκεφτούν τις εμπειρίες των γονιών τους αλλά και τις δικές τους που πρέπει να πάνε σε δύο σχολεία και να μην έχουν ελεύθερο χρόνο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η νεολαία πρέπει τώρα να σκεφθεί ταξικά και να μην χάσει την ευκαιρία αυτής της στιγμής. Όσο για το δίλημμα που τίθεται αυτή την περίοδο "ή ισχυρή κυβέρνηση ή χάος" , η κ.

Παπαρήγα κάλεσε τους εκλογείς να το αγνοήσουν, "να μην τρομοκρατηθούν από τα παπαγαλάκια και να σκεφτούν ότι το δίλημμα αυτό ερμηνεύει το φόβο των μεγάλων κομμάτων".

" Όταν φοβούνται αυτοί είσαι καλά εσύ, είπε συμπληρώνοντας ότι μια αδύναμη και ανίσχυρη κυβέρνηση είναι καλύτερα από μια ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση. Και επειδή - ανέφερε - από τις κάλπες δεν θα προκύψει μια λαϊκή κυβέρνηση χρέος του λαού είναι να την αποδυναμώσει. "Όταν ο λαός αποφασίσει να αδυνατίσει τον δικομματισμό αυτό είναι δύναμη", τόνισε η κ. Παπαρήγα και διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να νοιάζεται ο λαός για το δικό τους πρόβλημα.

Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατηγόρησε για υποκρισία τη Νέα Δημοκρατία όταν δηλώνει πως τιμά τους αγώνες του ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένα ανταγωνιστικό αδελφάκι της Νέας Δημοκρατίας, το δεύτερο εναλλακτικό κόμμα της αστικής τάξης, όπως είπε χαρακτηριστικά. Για τον Συνασπισμό ανέφερε ότι χρησιμοποιεί συνθήματα της ξεπερασμένης Σοσιαλδημοκρατίας , επιζητεί να έχει και με το λαό επαφή και από το σύστημα να μην ξεκόβει, κάτι που έκανε και κάνει το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ακόμη ότι ενώ ο ΣΥΝ θυμώνει όταν το ΚΚΕ τον κατηγορεί πως επιζητεί συνεργασίες με τα κόμματα εξουσίας μόλις η κριτική παύει ο Συνασπισμός επανέρχεται σε δηλώσεις του τύπου " ο λαός θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας". "Από τη στιγμή που λέμε απεγκλωβισμός των λαϊκών μαζών δεν έχουμε κανένα λόγο να ανοίγουμε χαραμάδες", συμπλήρωσε.

Η γενική γραμματέας τόνισε πως με τα σημερινά δεδομένα ο λαός πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση με δύναμη για να αντιμετωπίσει τη νέα καταιγίδα μέτρων με ημερομηνία λήξης. Ταυτόχρονα να χαράξει άλλους δρόμους από αυτούς που σήμερα ονομάζουν δρόμους ανάπτυξης. "Πρέπει να δημιουργηθεί νέος πολιτικός χάρτης, όχι με Καρατζαφέρη και Αλαβάνο αλλά να βγουν νέες ριζοσπαστικές δυνάμεις και να δυναμώσει το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα . Ανέφερε ακόμη πως κατηγορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ότι είναι ένα ξεπερασμένο κόμμα γιατί θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη ιστορία ενός αιώνα κοινωνικής επανάστασης και συμπλήρωσε πως αυτό το επιχείρημα είναι ένα εμπόρευμα σάπιο που πετάνε στους νέους. Ρώτησε μάλιστα αν είναι ξεπερασμένο να ζητεί κανείς σήμερα δωρεάν υγεία και παιδεία, εφτάωρο και αξιοπρεπή όρια συνταξιοδότησης και αν είναι σύγχρονο να μιλούν για παράταση του ασφαλιστικού χρόνου ζωής.

Τέλος η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν " τα χάπενινγκς, τα τερτίπια και τα κόλπα των προεκλογικών ημερών και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. "Αξίζει να το κάνει κανείς για να τους τρομάξει. Τώρα πρέπει να γίνει το ρήγμα. Ο λαός έχει δύναμη και ο αντίπαλος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο φαίνεται, κατέληξε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σε εξέλιξη η φωτιά στον Πάρνωνα, σε ύφεση στην Αρκαδία

Σε εξέλιξη η φωτιά στον Πάρνωνα, σε ύφεση στην Αρκαδία

Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ στον Πάρνωνα παραμένει ακόμα σε εξέλιξη η οποία όμως έχει κατασβεστεί στο μεγαλύτερο μέρος της και παρουσιάζονται εξάρσεις ανάλογα με τους ανέμους και τις θερμοκρασίες ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της είναι έρπουσα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν για τον έλεγχο στην περίμετρο της πυρκαγιάς ισχυρές επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και 60 Γάλλοι πυροσβέστες ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας έκαναν ρίψεις από αέρος 14 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα.

Στο Νομό Αρκαδίας οι πυρκαγιές στην Καρύταινα και στη Μεγαλόπολη βρίσκονται σε ύφεση. Υπό μερικό έλεγχο χαρακτηρίζονται οι πυρκαγιές στο νομό Ηλείας.

Στον Ταΰγετο και στην περιοχή Καστορίου στη Λούσινα βρίσκονται επίσης σε ύφεση οι πυρκαγιές, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν υπό έλεγχο, κυρίως λόγω του δύσβατου του εδάφους που δεν επιτρέπει στις επίγειες δυνάμεις να πλησιάσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς. Σήμερα, από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, εκδηλώθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα 16 πυρκαγιές, οι σοβαρότερες από τις οποίες ήταν στην Αλεξανδρούπολη που όμως τέθηκαν και οι δύο υπό μερικό έλεγχο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γ.Παπανδρέου:"Σχέδιο εθνικής αναγέννησης"

Γ.Παπανδρέου:"Σχέδιο εθνικής αναγέννησης"

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές παρουσίασε, στον Πύργο της Ηλείας, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας την περίοδο, κρίσιμη για τη χώρα, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται εθνική ομοψυχία.

Ο κ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε ως σχέδιο, ως σχέδιο εθνικής αναγέννησης, και πρόσθεσε ότι, μέσα από την κρίση, μπορεί να αλλάξει η πορεία της χώρας, να αλλάξει το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης και να τελειώσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι, ως πρωθυπουργός, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος ανασυγκρότησης. Όπως τόνισε, προτίθεται, αμέσως μετά τις εκλογές, να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για να αποφασιστεί από κοινού το πλαίσιο ανασυγκρότησης.
Ακόμα, προτίθεται να συστήσει διακομματική Επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί καθημερινά την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης.

Θα συγκροτήσει επίσης άτυπο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων από Έλληνες επιστήμονες και Έλληνες της ομογένειας, στο οποίο θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, όσοι διετέλεσαν Επίτροποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχαν σημαντικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε το μοντέλο ανάπτυξης της Ολυμπίας, το οποίο, όπως είπε, θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, η Ολυμπία θα μετατραπεί σε ένα πανεπιστημιακό και αθλητικό κέντρο.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στην περίοδο των πυρκαγιών, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση και υποσχέθηκε τη ριζική του αλλαγή. «Να βάλουμε πρίζα στον κρατικό μηχανισμό» και "να κάψουμε την ανικανότητα, την έλλειψη συντονισμού, τον ωχαδερφισμό, την έλλειψη σεβασμού στον πολίτη", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Καραμανλής: Υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός

Καραμανλής: Υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός

«ΓΙΝΟΝΤΑΙ σταθερά βήματα και υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός», για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.

Η χώρα μας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ζει μέρες δοκιμασίας. Βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Κανείς, συνέχισε, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος, αφού χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, τεράστιες εκτάσεις δέχθηκαν πλήγμα και συμπολίτες μας έχασαν το βιος τους. Χρειάζεται προσπάθεια και αλλαγές για ένα πιο οργανωμένο, αποτελεσματικό και φιλικό στον πολίτη, κράτος.

Συνεχίζουμε, πρόσθεσε, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν οι αδυναμίες δεκαετιών. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες και ορισμένοι έδωσαν και τη ζωή τους. Η μεγάλη πρόκληση, είπε ο κ. Καραμανλής είναι για όλους μπροστά. Η πρόκληση είναι να αλλάξει η χώρα ρυθμούς δουλειάς, να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις.

Ακολούθως ανέφερε ότι θα πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για την πρόοδο. Μαζί με το φιλότιμο, τις μέρες αυτές αναδείχθηκε η αλληλεγγύη όλης της κοινωνίας, ο πατριωτισμός μάς κάνει όλους πιο αποτελεσματικούς, μας κάνει πιο αισιόδοξους για το μέλλον, ένα μέλλον που χρωστούμε στα παιδιά μας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εγκαταλείπει το πυρηνικό της πρόγραμμα η Β. Κορέα

Εγκαταλείπει το πυρηνικό της πρόγραμμα η Β. Κορέα

Η ΒΟΡΕΙΑ Κορέα συμφώνησε να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να το εγκαταλείψει μέχρι του τέλος του χρόνου, δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη ο βασικός αμερικανός διαπραγματευτής Κρίστοφερ Χιλ.

«Ενα από τα θέματα στα οποία συμφωνήσαμε είναι πως η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε μια πλήρη δήλωση για όλα τα πυρηνικά της προγράμματα και θα τα εγκαταλείψει ως το τέλος του 2007», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Ο Χιλ έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συνομιλιών ανάμεσα σε αμερικανούς και βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη διάρκεια των εξαμερών διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν αργότερα το μήνα αυτό στην Κίνα, διευκρίνισε ο Χιλ. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ανακοίνωση από τη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία.


Πηγή:
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παίρνουν θέση οι "μικροί"

Παίρνουν θέση οι "μικροί"

Θέση για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας σπεύδουν να πάρουν τα τρία μικρότερα κόμματα - ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ - τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα εκπροσωπηθούν στη βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα τρία που έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο τη σύμπραξή του σε ένα τέτοιο σενάριο. Θεωρεί ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξυπηρετούν την ίδια πολιτική και εκτιμά ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει και των δηλώσεων του προέδρου του Αλέκοπυ Αλαβάνου, τονίζει ότι με αυτό το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπος και δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης και κυβερνητικής συνεργασίας. Ωστόσο, η θέση ότι "το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό μετά τις εκλογές" αφήνει, έστω και αμυδρά, ανοιχτή τη δυνατότητα επανατοποθέτησης όσον αφορά στο επίμαχο θέμα, όπως άλλωστε έχει γίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία κ.λπ.).

Τέλος, ο ΛΑΟΣ, δια στόματος του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού (προφανώς με τη ΝΔ) ή να τη στηρίξει, υπό την προϋπόθεση όμως αυτή να αποτελείται από προσωπικότητες και όχι κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχέδιο για εξολόθρευση του Ιρανικού στρατού

Σχέδιο για εξολόθρευση του Ιρανικού στρατού

Το Πεντάγωνο έχει καταστρώσει σχέδια για μεγάλης έκτασης αεροπορικές επιδρομές σε 1200 προ-επιλεγμένους στόχους στο Ιράν, ώστε να εκμηδενίσει την στρατιωτική ικανότητα των Ιρανών εντός τριών ημερών.

Ο Άλεξ Ντέμπατ, διευθυντής του Κέντρου Νίξον για θέματα τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας, τονίζει πως τα σχέδια του αμερικανικού στρατού δεν περιορίζονται μόνο σε κτυπήματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

"Μιλάμε για πλήρη εξουδετέρωση του ολόκληρου του Ιρανικού στρατού," δήλωσε.

Όπως επεσήμανε ο Ντέμπατ, ο αμερικανικός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα πως είτε κτυπήσουν μόνο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, είτε πραγματοποιήσουν γενικευμένες αεροπορικές επιθέσεις, η ιρανική αντίδραση θα είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανέβασε τους τόνους την περασμένη εβδομάδα αναφερόμενος στο Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη πως "θέτει ολόκληρη την Μέση Ανατολή κάτω από την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος." Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους πρέπει να αντιμετωπίσουν το Ιράν προτού να είναι ήδη πολύ αργά.

Πηγές από την Ουάσινγκτον υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ ανεβάζουν το θερμόμετρο και ο Μπους έστειλε με την ομιλία του μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες: στους Ιρανούς και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προσπαθούν να περάσουν ένα ψήφισμα καταδίκης του Ιράν με πιο ήπιες κυρώσεις λόγω της άρνησής του να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα "σημαντική" συνεργασία του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και επεσήμανε πως ο εμπλουτισμός ουρανίου έχει επιβραδυνθεί. Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της Επιτροπής μέχρι το Νοέμβριο, αλλά οι ΗΠΑ ερμηνεύουν τη στάση του Ιράν ως μια προσπάθεια για την αποτροπή της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων. Το Ιράν εξακολουθεί να υποστηρίζει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι είπε χαρακτηριστικά "δεν βλέπω καμία αλλαγή στην στάση του Ιράν ούτε κάτι στην έκθεση της Επιτροπής που να διαφοροποιεί τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η διεθνής κοινότητα θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις στο Ιράν."

Όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κατατάξουν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος Μπους διεξάγει προς το παρόν διπλωματικό αγώνα εναντίον του Ιράν, ισχυρίζεται όμως πως οι Ιρανοί βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου τον συμβουλεύουν να τάχιστα και κατατροπωτικά όταν η στρατιωτική δράση είναι αναπόφευκτη.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εκνεύρισε ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα όταν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καλύψει το κενό εξουσίας στο Ιράν. Συγχρόνως, οι Αμερικανοί κατηγορούν το Ιράν πως ήδη διεξάγει πόλεμο εναντίον των δυνάμεων τους στο Ιράκ μέσω των πληρεξούσιων τους στη χώρα. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως μετά την ανταρσία των Σουνιτών και τη δράση της Αλ Κάιντα, το σημαντικότερο πρόβλημα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο Ιράν θα είναι η συνεχής ανάμιξη των Ιρανών.

Ο Μπους επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα πως αυξήθηκαν σημαντικά οι επιθέσεις με ιρανικά πυρομαχικά εναντίον αμερικανικών βάσεων και στρατιωτών, παρά τη δέσμευση του Ιράν να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας στο Ιράκ.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο Μπους είναι πεπεισμένος πως η διπλωματική οδός δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην περίπτωση των Ιρανών.

Ο Ντέμπατ όμως σημειώνει πως οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τέτοια δύναμη εναντίον του Ιράν που κανείς δεν θα το περιμένει και πως θα χρειαστεί να τεντώσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Ρέι Τάκεχ, ειδικός για το Ιράν στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη τόνισε πως οι Ιρανοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, αδιαφορώντας για το οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Προειδοποίησε ακόμη τους Αμερικανούς στρατιώτες πως τυχόν αναζήτηση και καταδίωξη ιρανικών στόχων εντός του Ιράν πιθανώς να οδηγήσει σε επιχειρήσεις του Ιρανικού στρατού εντός του Ιράν, κάτι που θα πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση.

Ο Τάκεχ πρόσθεσε πως εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα είναι επωφελές για τις ΗΠΑ, εφόσον οι χώρες του Περσικού θα αναζητήσουν προστασία στην αμερικανική ομπρέλα.

"Ίσως η καλύτερη προσέγγιση στο ιρανικό πρόβλημα να είναι η περιφρόνηση. Τίποτα δεν δούλεψε μέχρι στιγμής, οπότε εάν τους αγνοήσουμε ίσως να έχουμε θετικά αποτελέσματα," εισηγήθηκε ο Τάκεχ.

Πηγή: The Australian

Κυρίαρχος ο στρατός του Λιβάνου

Κυρίαρχος ο στρατός του Λιβάνου

Τον πλήρη έλεγχο του προσφυγικού στρατοπέδου του Ναρ ελ Μπαρέντ ανέκτησε ο στρατός του Λιβάνου μετά την μάχη που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κατά την προσπάθεια των πολιορκημένων ισλαμιστών της Φατάχ αλ Ισλάμ να εξέλθουν από το στρατόπεδο.

«Η μάχη τελείωσε. Καταλάβαμε όλες τις θέσεις της Φατάχ αλ Ισλάμ. Οι περισσότεροι τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Μερικοί μπορεί να ξέφυγαν αλλά τους καταδιώκει ο στρατός» δήλωσε στο Reuters λιβανέζος αξιωματούχος.

Στις μάχες σκοτώθηκαν πάνω από 30 ισλαμιστές και συνελήφθησαν γύρω στους 15 όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Το στρατόπεδο πολιορκούνταν από κυβερνητικές δυνάμεις από τις 20 Μαΐου

Δύο Λιβανέζοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην μάχη, σύμφωνα με αναφορές.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν αποχωρήσει οι γυναίκες και τα παιδιά των μελών της Φατάχ αλ Ισλαμ μετά από συμφωνία με τις Αρχές του Λιβάνου. Όσοι παρέμειναν -μερικές δεκάδες εκτιμούν οι Αρχές- είχαν δηλώσει ότι θα αγωνιστούν μέχρι να πεθάνουν.

Οι ένοπλοι βρίσκονται σε συνεχή ένοπλη αντιπαράθεση με τον στρατό ο οποίος όμως δεν μπορεί να εισέλθει βάσει συμφωνίας με τους Παλαιστινίους που χρονολογείται από την δεκαετία του 1960.

Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 150 στρατιώτες, 120 ισλαμιστές και 42 πολίτες.

Το στρατόπεδο έχει στο μεγαλύτερο μέρος του καταστραφεί. Ζούσαν εκεί 40.000 πρόσφυγες αν και οι περισσότεροι έχουν διαφύγει σε άλλα στρατόπεδα από τις πρώτες μέρες των συγκρούσεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Γ. Παπανδρέου: Κινήσεις πανικού της ΝΔ

Γ. Παπανδρέου: Κινήσεις πανικού της ΝΔ

ΣΤΟΝ «ΠΑΝΙΚΟ»
της ΝΔ απέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τον αποκλεισμό της Φώφης Γεννηματά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος, ενώ έθεσε και θέμα σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της.

Ο κ. Παπανδρέου, σε δήλωσή του από την Πάτρα, καθ΄ οδόν προς την Ηλεία, όπου θα εξαγγείλει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις καμένες περιοχές, τόνισε ότι «οι κινήσεις πανικού της ΝΔ δεν μας πτοούν και δεν μας σταματούν». Ανέφερε επίσης ότι η κ. Γεννηματά θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της μάχης «και σήμερα και αύριο, για να γυρίσουμε σελίδα στην Ελλάδα, για να φέρουμε τη νέα αλλαγή και την ελπίδα στις 17 Σεπτεμβρίου» .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως σημαντική προτεραιότητα της κυβέρνησής του την αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης. «Θα αποκαταστήσουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «την ανεξαρτησία και την ακομμάτιστη λειτουργία της» .

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πολύπλοκη η διαχείριση των δασών σύμφωνα με τους ειδικούς

Πολύπλοκη η διαχείριση των δασών σύμφωνα με τους ειδικούς

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην Ελλάδα για περισσότερο από μία εβδομάδα και έχουν προκαλέσει το θάνατο 64 ανθρώπων μπορεί να επιτάθηκε από μια διοικητική απόφαση που πάρθηκε πριν από 10 χρόνια, δηλώνουν δασολόγοι.

Τα δάση στην Ελλάδα μπορεί να κατέστησαν πιο ευάλωτα μετά το πέρασμα το 1997 της διαχείρισης πυρκαγιών στην ύπαιθρο από τη δασική υπηρεσία στην εδρεύουσα στις πόλεις Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δεν έχει πείρα από τις πυρκαγιές των δασών, σημειώνουν.

«Η διαχείριση των δασών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και αν υπάρξει αστοχία σε ένα τμήμα της, όπως η διαχείριση πυρκαγιών, μπορεί να υπάρξουν αυτές οι σοβαρές επιπτώσεις», δήλωσε η Γιούνις Σίμονς, επικεφαλής της Εθνικής Σχολής Δασολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κούμπρια στη βόρεια Αγγλία. «Οι ελεγχόμενες πυρκαγιές είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικίες», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ. «Αν δεν γινόταν αυτό θα υπήρχε μια συσσώρευση νεκρής χαμηλής δασικής βλάστησης, η οποία θα επέτρεπε την περαιτέρω και πιο γρήγορη επέκταση των πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Οι πυρκαγιές στα ελληνικά δάση τις τελευταίες οκτώ ημέρες έχουν καταστρέψει ευρείες ζώνες δασικών και αγροτικών εκτάσεων και οι πυροσβέστες αγωνίζονται ακόμη για την κατάσβεσή τους στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας. Στην Ελλάδα υπήρξαν και δύο άλλες μεγάλες πυρκαγιές μετά το πέρασμα της διαχείρισης από τη μία υπηρεσία στην άλλη το 1997: μία ένα χρόνο αργότερα όταν κάηκαν 1.128.020 στρέμματα και άλλη μία το 2000 όταν καταστράφηκαν 1.670.000 στρέμματα.

Μερικοί υποστήριζαν ότι μετά το 2000 λίγα είχαν μείνει για να καούν μέχρι τη μάστιγα των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι. Μετά την πυρκαγιά του 2000, ο Ελληνας ειδικός στις δασικές πυρκαγιές Γαβριήλ Ξανθόπουλος συνέταξε έκθεση στην οποία σημείωνε ότι η αιτία ήταν η αποδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων το 1997 και προειδοποιούσε ότι ο κίνδυνος θα γινόταν μεγαλύτερος αν δεν λαμβάνονταν διορθωτικά μέτρα.

Στο τελευταίο τεύχος της εβδομαδιαίας περιοδικής εξειδικευμένης έκδοσης του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Νέας Ζηλανδίας ο ειδικός επί των δασών Κρις Πέρλι γράφει ότι η αλλαγή στη δασική υπηρεσία κατέστησε την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα μια διαδικασία που αφορά καθαρά μόνο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με προφανή αποτελέσματα.

Το θέμα αυτό είναι επίκαιρο στη Νέα Ζηλανδία όπου η κυβέρνηση προτείνει αλλαγή προς ένα σύστημα πλησιέστερο στο ελληνικό από το υπάρχον αποκεντρωμένο σύστημα.

«Η ουσία βρίσκεται στο ότι η διαχείριση πυρκαγιών στην ύπαιθρο δεν εστιάζεται πλέον στη μείωση του κινδύνου, με διατήρηση της ετοιμότητας, της ανταπόκρισης και της ανάκτησης, όπως ούτε στην τεχνογνωσία, τη θεσμοποιημένη γνώση και τη συνεργασία ανάμεσα στις κοινότητες που είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης πυρκαγιών στην ύπαιθρο», υπογραμμίζει ο ειδικός. «Η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι έλλειψη έμφασης στην πρόληψη, λιγότερη προθυμία να ληφθεί υπόψη η τοπική εμπειρία, αύξηση στις δαπάνες και μείωση σε αποτελεσματικότητα και απώλεια των περιβαλλοντικών αξιών, των αγροτικών αγαθών και ακόμη και ζωών», σημειώνει.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα

Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα

ΑΡΧΙΖΟΥΝ από αύριο (Δευτέρα) οι εργασίες για τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αύριο, θα μεταβούν στην Ηλεία 50 από τους εξειδικευμένους δασεργάτες που εργάζονται στην Πάρνηθα και από την Τρίτη θα ξεκινήσουν αντιδιαβρωτικά έργα στην Αρχαία Ολυμπία.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο Γιώργος Σουφλιάς, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές αποφάσισε τα εξής:

«1. Σε ό,τι αφορά τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στις πληγείσες περιοχές, με δεδομένο ότι οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο δήλωσαν ότι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες κατασκευών, ο κ. Σουφλιάς τους ζήτησε καταρχήν να αναλάβουν τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν σε ποταμούς και ρέματα των πληγέντων νομών. Οι συγκεκριμένες εργασίες θα ξεκινήσουν από αύριο.

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αντιδιαβρωτικών μέτρων, θα εφαρμοστεί στις πληγείσες περιοχές το σύστημα που εφαρμόζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Πάρνηθα. Ήδη, με απόφαση του κ. Σουφλιά, 50 από τους εξειδικευμένους δασεργάτες που εργάζονται στην Πάρνηθα θα μεταβούν αύριο στην Ηλεία. Μετά από συνεννόηση του κ. Σουφλιά με τον κ. Βουλγαράκη, αυτοί οι εξειδικευμένοι δασεργάτες θα ξεκινήσουν από την Τρίτη τα αντιδιαβρωτικά έργα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας υπό την εποπτεία του ΕΘΙΑΓΕ και της Δασικής Υπηρεσίας.

Σταδιακά μέσα στην εβδομάδα, άλλοι 100 εξειδικευμένοι δασεργάτες από την Πάρνηθα θα μεταβούν στην περιοχή. Με τη σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών στην Πάρνηθα, το σύνολο των δασεργατών που εργάζονται εκεί θα μεταβούν στους πληγέντες νομούς. Επειδή τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι πολλά και οι εξειδικευμένοι δασεργάτες της χώρας δεν επαρκούν, τα συνεργεία θα ενισχυθούν με αποφάσεις των Δασικών Υπηρεσιών με εργαζόμενους από τους πληγέντες νομούς, οι οποίοι έτσι ταυτόχρονα θα εκπαιδευτούν σε αντιδιαβρωτικά έργα» .

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αιχμηρή απάντηση Ρουσόπουλου στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για τη Φ.Γεννηματά

Αιχμηρή απάντηση Ρουσόπουλου στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για τη Φ.Γεννηματά

Σε παλαιότερες συνεντεύξεις της ίδιας της Φώφης Γεννηματά παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του Αρείου Πάγου. «Καλό είναι να θυμούνται όσοι μιλούν σήμερα τι έλεγαν χθες» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, υπενθύμισε δήλωση της Φ.Γεννηματά σε συνέντευξή της στο «Έθνος στις 11 Μαρτίου του 2007 και στον Ελεύθερο Τύπο, στις 16 Απριλίου του 2006, όπου η ίδια δεσμευόταν ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της στην Υπερνομαρχία και αναγνώριζε ότι το Σύνταγμα ορίζει πως δεν μπορούν οι αιρετοί νομάρχες να θέσουν υποψηφιότητα, πριν το τέλος της θητείας τους, ακόμα και αν παραιτηθούν.

Μάλιστα ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως παρόμοια δήλωση της Φώφης Γεννηματά υπάρχει και στον Alpha στις 5 Οκτωβρίου 2006, η οποία μάλιστα είναι αναρτημένη στον Δικτυακό Τόπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών ακόμα και σήμερα.

Σε ερώτηση για το αν σκοπίμως θεωρεί ότι μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, παρέπεμψε στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: in.gr

Ο Ιρανός πρόεδρος ισχυρίζεται πως η χώρα του έχει πέραν των 3000 φυγόκεντρων συσκευών εμπλουτισμού ουρανίου

Ο Ιρανός πρόεδρος ισχυρίζεται πως η χώρα του έχει πέραν των 3000 φυγόκεντρων συσκευών εμπλουτισμού ουρανίου

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανέφερε σήμερα πως η χώρα του έχει θέσει σε λειτουργία 3000 φυγόκεντρες συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου, υλοποιώντας τον αρχικό της στόχο.

"Παρόλο που οι διάφορες δυνάμεις επιχειρούν να κάνουν το Ιράν να κάνει βήματα προς τα πίσω με διάφορα ψηφίσματα, η χώρα μας έκανε ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός στον τομέα της πυρηνικής ανάπτυξης," είπε ο Αχμαντινετζάντ απευθυνόμενος σε Ισλαμιστές φοιτητές.

"Έχουμε ήδη εγκαταστήσει 3000 φυγόκεντρες συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου και κάθε εβδομάδα εγκαθιστούμε ακόμη περισσότερες."

Η εγκατάσταση 3000 φυγόκεντρων συσκευών εμπλουτισμού ουρανίου ήταν ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Τεχεράνης, τον οποίο ήλπιζε αρχικά να υλοποιήσει μέχρι τον Μάρτιο.

Οι πρόσφατες αναφορές των Ηνωμένων Εθνών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης και αναφέρουν πως το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμη σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό φυγοκεντρητών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις 19 Αυγούστου το Ιράν είχε σε λειτουργία 1968 φυγοκεντρητές και αναμένετο σύντομα τα λειτουργήσει ακόμη 656.

Πηγή: Interactive Investor

ΤΟ Ιράν θα εξετάσει τις αναφορές για βομβαρδισμούς στο Ιράκ

ΤΟ Ιράν θα εξετάσει τις αναφορές για βομβαρδισμούς στο Ιράκ

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα διερευνήσει τις αναφορές για βομβαρδισμό των Κουρδικών περιοχών του Βορείου Ιράκ, κάτι για το οποίο η Βαγδάτη κατηγόρησε την Τεχεράνη.

Η Βαγδάτη ισχυρίζεται πως εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών.

"Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να δούμε αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί," δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μοχάμεντ Αλ Χοσεΐνι.

Ο Χοσεΐνι πρόσθεσε πως ίσως να πρόκειται για ενέργεια τρομοκρατών που εκμεταλλεύονται την παρουσία των κατακτητών στην περιοχή τους για να διαπράττουν σαμποτάζ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως υποκινεί τη βία εντός του Ιράκ και πως εκπαιδεύει Σιίτες παραστρατιωτικούς για την εξαπόλυση επιθέσεων κατά αμερικανικών και κυβερνητικών στόχων στο Ιράκ.

Πηγή: Gulf News

«Καίνε» τον Πύργο τα αντιπλημμυρικά έργα

«Καίνε» τον Πύργο τα αντιπλημμυρικά έργα

ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα επικεντρώθηκε η μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Σπύρου Σπυρίδωνα με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δήμου Κατσιγιάννη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτη Φούρλα. Η σύσκεψη ήταν πολύωρη ενώ το ενδιαφέρον των κυβερνητικών παραγόντων είναι έκδηλο ως προς τους χρόνους που θα πρέπει να τηρηθούν γι' αυτό και αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα τα πρώτα σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει παρεμβάσεις για τον καθαρισμό αυλάκων, τάφρων, ποταμών κ.λπ. όπως και άλλες δασολογικές και τεχνικές εργασίες στην πυρόπληκτη περιοχή. Στο μεταξύ εντοπίστηκαν τα δύσκολα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να ιεραρχηθούν κατά προτεραιότητα για την αποκατάστασή τους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχεια.

Όπως τόνισε ο κ. Σπυρίδων έγινε ιδιαίτερη συζήτηση σε σχέση με την αντιμετώπιση της κατάστασης των ποταμών και ειδικότερα του Αλφειού, της Νέδας, της Σοχιάς και άλλων παραποτάμων και εξετάσθηκε ο τρόπος των παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Αλφειός αφού διέρχεται σχεδόν από ολόκληρη την πυρόπληκτη περιοχή τόσο της Ηλείας όσο και της Αρκαδίας, γεγονός που θα δυσκολέψει σημαντικά την επιχείρηση διευθέτησης και καθαρισμού του. Έτσι αναμένεται να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ζήτησε διαρκή παρακολούθηση και προσοχή.

Στη σύσκεψη κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα, ο αντινομάρχης Ευγένιος Μπαλκάμος, ο Δνής Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Καλογερόπουλος, ο Δντής Δασών Παναγιώτης Σταθόπουλος, οι Δασάρχες Πύργου Κορισιάνος, Ολυμπίας Γιακουμής και Αμαλιάδας Πολυχρονόπουλος και ο Δντής της Κτηματικής Νίκος Σιάνης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στις 2 Δεκεμβρίου οι ρωσικές βουλευτικές εκλογές

Στις 2 Δεκεμβρίου οι ρωσικές βουλευτικές εκλογές

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθόρισε σήμερα την 2η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο ΡΩΣΟΣ πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καθόρισε σήμερα την 2η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, αρχίζοντας έτσι την αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτό που θεωρείται ως "τελική πρόβα" για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Ο Πούτιν καθόρισε την ημερομηνία για τις εκλογές στη Δούμα (Κάτω Βουλή) με διάταγμα του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ Τας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κατάθεση στεφάνου στο «Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών» από Κυπρίους συναδέλφους.

Κατάθεση στεφάνου στο «Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών» από Κυπρίους συναδέλφους.

Πραγματοποιήθηκε, στις 09:30 σήμερα το πρωί, παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα, κατάθεση στεφάνου στο «Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών», στις εγκαταστάσεις του 199 ΣΕΚΥΠΣ, από τμήμα δυνάμεων των Κυπρίων συναδέλφων που συνέδραμαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, που μαίνονται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποστολή της Κύπρου, η οποία θα αναχωρήσει σήμερα από τη χώρα μας, συμμετείχαν ύστερα από δική τους επιθυμία ως εθελοντές και δυο πρώην Αρχηγοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου, οι κύριοι Γεώργιος Παπαγεωργίου και Γεώργιος Χατζηγεωργίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υ.Δ.Τ. πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης.

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην Αρκαδία - Στους 65 ο αριθμός των νεκρών

Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην Αρκαδία - Στους 65 ο αριθμός των νεκρών

Ένας ακόμα εγκαυματίας υπέκυψε στα τραύματά του την Κυριακή ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές στους 65. Πρόκειται για έναν κάτοικο της Εύβοιας, ο οποίος παλαιότερα είχε εργαστεί ως εποχικός δασοπυροσβέστης.

Σε ύφεση τα μεγάλα μέτωπα στην Αρκαδία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Τα μέτωπα στην Καρύταινα και τη Μεγαλόπολη έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ μικρές εστίες τελούν σε ύφεση.

Σε ύφεση και το μέτωπο στον Πάρνωνα.

Δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν αργά το βράδυ του Σαββάτου και νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Κεφαλονιά και σε τοποθεσία του Ταΰγετου. Επί τόπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέριες δυνάμεις.

Πηγή: in.gr

Αντιφατικές οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα αίτια και τους υπεύθυνους των πυρκαγιών

Αντιφατικές οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα αίτια και τους υπεύθυνους των πυρκαγιών

Ευρύτερο σχέδιο κατά της χώρας, έλλειψη συντονισμού και ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων «βλέπει» η κοινή γνώμη για το θέμα των πυρκαγιών, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research, που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.

Η έρευνα επιβεβαιώνει την κυρίαρχη άποψη που καταγράφηκε και σε άλλες μετρήσεις, ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, ενώ καταδεικνύει ένα άκρως περίεργο, αντιφατικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό στοιχείο: το 21% των 1.611 πολιτών που απάντησαν στην έρευνα υποστήριξε ότι για την έκταση που έλαβε το πρόβλημα των πυρκαγιών ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το 60,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές είμαστε σε εθνική κρίση, ενώ το 33,2% εκτιμά ότι είναι υπερβολική αυτή η εκτίμηση.

Το 31% πιστεύει ότι οι φωτιές οφείλονται σε κάποιο ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, ενώ το 23,9% θεωρεί ότι πρόκειται για δουλειά οικοπεδοφάγων. Ωστόσο το 26,8% υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο παραπάνω, το 5,5% χαρακτηρίζει το γεγονός τυχαίο, ενώ χωρίς άποψη είναι το 12,8%.

Oι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες για την έκταση που έλαβε το πρόβλημα στο κεντρικό κράτος (49,3%), στην Τοπική Αυτοδιοίκηση(47,5%), στην Πυροσβεστική (24,4%), στις προηγούμενες κυβερνήσεις (21%), στον πρωθυπουργό (9,4%) και στην Αστυνομία(3,3%).

Ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης με τις πυρκαγιές το 28,5% θεωρεί ότι θα μπορούσε να τη διαχειριστεί καλύτερα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, το 24,6% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 11,7% προκρίνει τη λύση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ το ένα τρίτο (35,2%) δεν εκφράζει άποψη.

Πηγή: in.gr


Οι φωτιές στην Ελλάδα πιθανώς να συνιστούν απειλή Διοξειδίου του Άνθρακα

Οι φωτιές στην Ελλάδα πιθανώς να συνιστούν απειλή Διοξειδίου του Άνθρακα

Οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές που κατακαίουν την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, θεωρήθηκαν από μερικούς ως συνεπακόλουθο των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι δορυφορικές φωτογραφίες όμως με τις στήλες καπνού να φτάνουν μέχρι και την Αφρική, εγείρουν ένα ερώτημα: είναι τα δάση η κύρια πηγή αερίων του θερμοκηπίου;

Συνήθως αναφέρονται τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια ως οι κύριες πηγές εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τα δάση ως οι πνεύμονες του πλανήτη που απορροφούν αυτά τα αέρια. Τι συμβαίνει όμως όταν τα δάση καίγονται;

"Οι εκπομπές παγκοσμίως από την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών συνιστούν την δεύτερη κύρια πηγή μετά τον άνθρακα," δηλώνει ο Στέφαν Σίνγκερ, μέλος του WWF.

Κάθε χρόνο εξαφανίζονται 13 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης - μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Ελλάδας - όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υποστηρίζει πως η αποψίλωση ισοδυναμεί με το 18% των εκπομπών CO2.

Παρόλο που συνήθως τονίζεται η σημασία της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, του Κόγκο και της Ινδονησίας, οι δασικές πυρκαγιές της Μεσογείου ίσως να συνιστούν καθαρή απειλή εκπομπής αερίων, τονίζουν οι ειδικοί.

Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα καθώς αναπτύσσονται και οι κλιματολόγοι βλέπουν τα δάση ως δεξαμενές άνθρακα - μέρη όπου βρίσκονται αποθηκευμένες τεράστιες ποσότητες αυτού του στοιχείου.Όταν καίγονται ή καταστρέφονται, οι ποσότητες αυτές απελευθερώνονται και διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα.

Στην ατμόσφαιρα, το CO2 είναι το κύριο αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εγκλωβίζοντας τη θερμοκρασία της Γης, που υπό κανονικές συνθήκες θα διαχέετο στο διάστημα.

Η τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας αναφέρει πως η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί 1.8 με 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα και το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει 18 με 59 εκατοστά.

Συγχρόνως, τα θερμότερα και ξηρότερα Καλοκαίρια σε χώρες όπως την Ελλάδα θα συνιστούν διαρκή απειλή για το ξέσπασμα και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών στις δασικές εκτάσεις της χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε πως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Μεγάλη Βρετανία και οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποδεικνύουν πως οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν τις ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, οι οποίες είναι οι πιο έντονες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία και προκάλεσαν το θάνατο 63 ανθρώπων.

Εάν τα δέντρα ξαναφυτρώσουν, τότε θα μπορούν να απορροφήσουν ξανά το διοξείδιο του άνθρακα. "Εάν όχι, τότε τα δέντρα θα έχουν συνεισφέρει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου," δηλώνει ο Έαρλ Σάξον, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης.

Η Μπακογιάννη προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες πως οι καμένες εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν για οικιστική ανάπτυξη. "Είμαστε αποφασισμένοι να αναδασώσουμε όλα τα καμένα δάση. Κανένας δεν θα κτίσει σε καμένη γη," δήλωσε.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 25% από τα επίπεδα του 1990.

Ο Σάξον τονίζει πως τα δάση ακολουθούν ένα φυσικό κύκλο πυρκαγιών και αναβλάστησης, όμως η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας θα διαταράξει αυτή την ισορροπία. Εάν τα θερμότερα και ξηρότερα Καλοκαίρια συνεπάγονται περισσότερες πυρκαγιές, τότε θα σημαίνει καθαρή έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα.

"Εάν γίνουν πιο συχνές, τότε η βλάστηση δεν θα έχει την απαιτούμενο χρόνο να ξαναφυτρώσει, κάτι που θα έχει ώς συνέπεια την απελευθέρωση μεγαλύτερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα απ' ότι μπορεί να απορροφήσει το οικοσύστημα μέχρι την επόμενη πυρκαγιά."

Πηγή: Reuters

"Θα έπρεπε να ντρέπεται ο Λιλλήκας"

"Θα έπρεπε να ντρέπεται ο Λιλλήκας"

"Μοναδικό του κριτήριο οι προσωπικές του φιλοδοξίες"

Ο Γιώργος Λιλλήκας θα πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτή του τη συμπεριφορά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις αναφορές Λιλλήκα περί λιποτακτών στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

Σε δηλώσεις του χθες από το Κελλάκι Λεμεσού, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε παράλληλα τους φίλους, όπως είπε, με τους οποίους συγκυβερνούσε το ΑΚΕΛ μέχρι χθες «να μην κόψουν τα σχοινιά» και να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να χρειαστεί ο ένας τον άλλο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο κ. Λιλλήκας «τώρα που έπρεπε να δώσει, να στηρίξει μια κρίσιμη και ιστορική απόφαση του κόμματός του, απευθύνεται στους ανθρώπους της Αριστεράς και τους καλεί να ψηφίσουν άλλον υποψήφιο».

«Οι προσωπικές φιλοδοξίες ανθρώπων που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά και τη ζωή αν θέλετε, είναι και κατανοητές όταν είναι ευγενικές, είναι και αν θέλετε ένα μέσο ώθησης προς τα εμπρός. Λυπάμαι να παρατηρήσω όμως ότι η ασέβεια προς το λαό τον ίδιο, έστω και εάν απευθύνεται ο κ. Λιλλήκας στο λαό, και όταν το κριτήριο είναι προσωπικό, γιατί έτσι το κρίνω εγώ τουλάχιστον, η φιλοδοξία μετατρέπεται σε ματαιοδοξία και είναι πολύ επικίνδυνο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση του Γιώργου Λιλλήκα να στηρίξει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, είπε πως «ο λαός είναι το κριτήριο της αλήθειας, αυτός μας κρίνει, αυτό περιμένουμε εμείς τουλάχιστον και είμαι σίγουρος ότι θα αποδώσει τα δέοντα, κρίνοντας αυτήν την ενέργεια του κ. Λιλλήκα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεαστεί η δική του υποψηφιότητα από την απόφαση Λιλλήκα, ο κ. Χριστόφιας απάντησε πως «μεγαθήρια του Κινήματος, όταν στάθηκαν απέναντι στο Κίνημα, ο κόσμος αυτός του Κινήματος, τον οποίον υπηρετεί εδώ και 80 χρόνια και πάνω, έγινε οδοστρωτήρας».

«Δεν φοβάμαι ότι θα επηρεάσει, θα ήταν καλύτερα να ήταν μαζί μας αλλά θα γνωρίσει, είμαι σίγουρος, τραυματικές εμπειρίες ο κ. Λιλλήκας, βάζοντας τα με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Λιλλήκα ότι δεν έχουν πείσει τα επιχειρήματα του ΑΚΕΛ και ότι συνταυτίζονται με αυτά του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως «αυτό είναι που ενοχλεί και θεωρείται από τους ανθρώπους του ΑΚΕΛ και εμάς τους ίδιους ύβρις κατά της δικής μας υποψηφιότητας και κατά της ηγεσίας του κόμματος και κατά του κόμματος».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ελπίδα όπως «οι φίλοι με τους οποίους συγκυβερνούσαμε μέχρι χθες να μην κόψουν τα σχοινιά» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κατανοηθεί και από εκείνους και από εμάς και να είμαστε προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας και να πάψουν να είναι τόσο προκλητικοί».

«Είναι παράκληση που τους κάνω αλλά να μην νομίζουν ότι η υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ, η διαχρονική, θα το κάνει να σιωπά. Θα υπερασπιστούμε το κόμμα μας και την υποψηφιότητα του και θα αγωνιστούμε να κερδίσει», είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας, και κατέληξε: «θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να χρειαστεί ο ένας τον άλλο».

Πηγή: ikypros.com

Νότια Κορέα. Εφτασαν στην πατρίδα τους οι 19 Νοτιοκορεάτες που είχαν απαχθεί εδώ και έξι εβδομάδες από τους Ταλιμπάν.

Νότια Κορέα. Εφτασαν στην πατρίδα τους οι 19 Νοτιοκορεάτες που είχαν απαχθεί εδώ και έξι εβδομάδες από τους Ταλιμπάν.

Οι 19 Νοτιοκορεάτες που κρατήθηκαν όμηροι για πάνω από έξι εβδομάδες από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, έφτασαν στην πατρίδα του σήμερα (Κυριακή) τα ξημερώματα ,όπως μεταδίδει το νοτιοκοερατικό πρακτορείο ειδήσεων YONHAP.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι οι πρώην όμηροι που έφτασαν αεροπορικώς μέσω Ντουμπάι στη Νότια Κορέα θα οδηγηθούν για εξετάσεις σε νοσοκομείο .

Οι 19 αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Ταλιμπάν, οι περισσότεροι την Τετάρτη και οι υπόλοιποι την Πέμπτη, μετά από συμφωνία με απεσταλμένους της Σεούλ και ξαναβρέθηκαν όλοι μαζί για πρώτη φορά αφότου συνελήφθησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την ημέρα της απελευθέρωσης των 19, ότι συμφώνησε να αποσύρει τους 200 στρατιώτες της από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή είχε ήδη ληφθεί πριν από την απαγωγή των συνολικά 23 Νοτιοκορεατών από τους Ταλιμπάν .

Υπενθυμίζεται ότι οι 23 Νοτιοκορεάτες που εργάζονταν σε ανθρωπιστική θρησκευτική οργάνωση απήχθησαν στις 19 Ιουλίου. Δύο από τους ομήρους εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τους και δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες γιατί ασθένησαν στα τέλη του Ιουλίου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ο Σαρκοζί τούς κάνει Τούρκους

Ο Σαρκοζί τούς κάνει Τούρκους


Τα ευρωπαϊκά ανακλαστικά της Τουρκίας διέγειρε και πάλι ο Γάλλος Νικολά Σαρκοζί, που με πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην τουρκική υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε.

Μιλώντας σε σύνοδο του γαλλικού διπλωματικού σώματος στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, ο γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην τουρκική ευρωπαϊκή προσπάθεια, υποσχόμενος να μην εμποδίσει τη συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες.

«Αν οι 27 εξακολουθήσουν τις κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της Ενωσής μας, η Γαλλία δεν θα αρνηθεί να ανοίξει νέος γύρος στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας στους ερχόμενους μήνες ή χρόνια, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα προβλέπουν και τις δύο πιθανές εξελίξεις: είτε την πλήρη ένταξη είτε το ειδικό καθεστώς», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, σε μια διατύπωση που προκάλεσε μεν τον ευνοϊκό σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά αναζοπύρωσε τον τουρκικό προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις του.

Για τις Βρυξέλλες, πρόκειται για μια ηπιότερη στάση της γαλλικής πλευράς, η οποία «δεσμεύεται να μην εμποδίσει τις ενταξιακές συνομιλίες». Η εκτίμηση αυτή δείχνει να μην πρόσεξε ιδιαίτερα την υποσημείωση του γάλλου προέδρου περί προϋποθέσεων, κάτι που, αντίθετα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των τούρκων σχολιαστών, που είδαν στις δηλώσεις Νικολά Σαρκοζί ένα φρεσκάρισμα των παλαιότερων αντιτουρκικών του θέσεων.

Ο φόβος της απόρριψης

Ιδιαίτερα ενοχλητική για τον τουρκικό εθνικισμό ήταν η πρόσκληση που κατά την ομιλία του επανέλαβε προς τα 27 μέλη της Ενωσης, να συγκροτήσουν Επιτροπή Σοφών μέχρι το τέλος του 2007, η οποία θα αναλάβει να εκτιμήσει ποια πρέπει να είναι η μορφή της στο τέλος του 2020. Οταν δηλαδή θα φτάνουν στο τέρμα τους οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας που θα την οδηγήσουν είτε εντός είτε εκτός της Ε.Ε.

Διαβλέποντας ότι στην πραγματικότητα ο Σαρκοζί συνδέει άμεσα το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας με τη διαμόρφωση των γεωγραφικών ορίων της Ευρώπης, οι τούρκοι ξαναθυμούνται με πικρία ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εβραϊκοχριστιανικό κλαμπ, που την θεωρεί αναπόσπαστο μέλος του αραβικού και ισλαμικού κόσμου».

Ενα βήμα περισσότερο προχωρούν οι τουρκικοί εθνικιστικοί κύκλοι, που με δηλώσεις εκπροσώπων τους προειδοποιούν και πάλι ότι η Ε.Ε. «δεν θέλει να αποφασίσει μόνο για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά και για το ίδιο το μέλλον της χώρας».

Η σιβυλλική δήλωση Σαρκοζί, αφότου ανέλαβε την προεδρία, σε ομιλία του περί εξωτερικής πολιτικής, επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα θέμα που το δίδυμο Ερντογάν - Γκιουλ θα ήθελε με κάθε τρόπο να απομακρύνει από την πολιτική του ατζέντα: τον πολιτισμικό και θρησκευτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, όπως τον αντιλαμβάνεται η Ευρώπη.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Θα πλημμυρίσει η Ολυμπία;;

Θα πλημμυρίσει η Ολυμπία;;

[...]

περασα απο το φραγμα Αλφειου πριν λιγο καιρο, πριν τις φωτιες.

μηκος περιπου 300 μετρα.
το μισο ειναι καλυμενο με επιχωματωσεις δυο χρονια τωρα, καθως η περιφερεια ξυνει τα παπαρια της.
υπαρχει "νησι" ακριβως μπροστα στο φραγμα που κλεινει το μισο!
και οχι μονο αυτο, αλλα και το υπολοιπο μισο, εχει λιγο βαθος παλι λογω επιχωματωσεων.

στο σημειο αυτο καταληγουν 4 ποταμια.
ο Αλφειος , ο Λουσιος, ο Λαδωνας και ο Ερυμανθος, για να μην μιλησω για τους δεκαδες χειμαρους που ερχονται πριν απο το σημειο αυτο.

το φραγμα σε νορμαλ βροχες κατεβαζει απο 300 εως και 800(!) κυβικα νερο το δευτερολεπτο το χειμωνα-ανοιξη!!!
με πλυμηρα στα 3600 κυβ/sec αν ειναι ολα καλα. σε δυνατους χειμωνες μπορει να κατεβασει πολυ περισσοτερα απο 800.

μαλιστα καποιες μερες πριν λιγα χρονια υπολογισε οτι κατεβασε περιπου στα 2700! με καθαρισμενο βυθο

το ολα καλα σημαινει βαθος κατω απο τον υπερχειλιστη στα 8.5 μετρα τουλαχιστον και για τα 320 μετρα μηκος.
αυτη τη στιγμη σου λεω οτι ετσι οπως ειναι θα πλυμηρισει αν κατεβασει 300- 400 κυβικα καθαρου νερου, περιπου ακομα και αν τα θυροφραγματα ειναι πληρως ανοικτα.

τι σημαινουν ολα αυτα?

σημαινουν οτι οταν αρχισουν οι πρωτες δυνατες βροχες, το νερο θα γυρισει πισω και η αρχαια Ολυμπια θα πνιγει στη κυριολεξια!

ΑΛΛΑ! δεν θα κατεβει καθαρο νερο, αλλα χιλιαδες κορμοι καμενων δεντρων που θα σταματησουν μπροστα στις επιχωματωσεις.
το φραγμα θα φραξει!!!

και τοτε θα γινει το απεριγραπτο καθως θα πλημυρισει ΟΛΗ η περιοχη.
και ο αρχ. χωρος και το μουσειο και ολα!

αυτο σε περιπτωση που δεν αρχισουν απο "χτες" να σκαβουν το ποταμι για να διωξουν τις επιχωματωσεις!

ειλικρινα δεν θα το εχει φανταστει ανθρωπου νους αυτο που θα γινει στην αρχαια ολυμπια καθως ειναι πολυ κοντα και ειναι σε "γουβα"


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ απο τωρα.

οποιος κορμος ή φερτο ή υλη ποταμου που λογικα θα κατεβει, θα σταματισει στο φραγμα ακομα και αν το φραγμα ηταν αψογο.

αυτο ομως που θα γινει τωρα δεν θα εχει προηγουμενο!!!!


Ολυμπια τελος!
εκτος και αν γινει καποιο θαυμα.
αλλα και τωρα να αρχισουν να καθαριζουν δεν θα προλαβουν.

τι θα κρατησει τα εκατομμυρια κυβικα μετρα χωματος για να μην ερθουν στο φραγμα?
τι θα κρατησει τους κορμους δεντρων για να μην φρακαρει το φραγμα ακομα και αν το φραγμα ηταν ενταξει?


ηδη το κρατος θα επρεπε να οργανωσει τη μεταφορα του μουσειου ή και τη θωρακιση του αρχαιολογικου χωρου...

υπαρχει πιθανοτητα σοβαρη, και δεν ξερω αν θα συμφωνησει και ο κουπς καθωτι γεωλογος με αυτο που λεω, η αρχαια ολυμπια να ειναι η τελευταια φορα που τη βλεπετε ετσι !!!

γιαυτο οποιος θελει ας προλαβει να τη δει οσο υπαρχει ακομα.

η μονη λυση ειναι να ανατιναχτει το φραγμα!!!
αλλα σε αυτη τη φαση τελος το νερο για καλλιεργειες ολου του αγροτικου πληθυσμου της κεντρικης και νοτιας Ηλειας!


απο εδω και μετα μπαινουμε σε αλλη φαση και ελπιζω το κρατος να μην θελησει να χαθει ο Ερμης και τα αλλα σε μια "βαβουρα"

αυτα και σκεφτειτε τα.

μπορει να κανω λαθος, δεν προφητευω, απλα σαν μηχανικος προβλεπω οτι θα γινει το αδιανοητο αν δεν παρθουν ταχιστα, σοβαρα και πολυεξοδα μετρα.

Πηγή: innernet.gr (χρήστης ABRAAM)

Συνωμοσίες που ανάβουν φλόγες

Συνωμοσίες που ανάβουν φωτιές

Ο πόλεμος σκιών άρχισε ξανά: Ποιοι ευθύνονται για τις φωτιές; Ξένοι πράκτορες, τρομοκράτες, παρακρατικοί;

Η κυβέρνηση καταγγέλλει σχέδια και συνωμότες δίχως να τεκμηριώνει τίποτα. Και δεν είναι η πρώτη φορα: σ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης οι θεωρίες συνωμοσίας για τις πυρκαγιές δίνουν και παίρνουν. Η κατασκευή εχθρών βολεύει πάντα τις κυβερνήσεις...

*Το καλοκαίρι του 1981, ο τότε υπουργός Αμυνας, Ευ. Αβέρωφ, δεν συμμεριζόταν την άποψη του πρωθυπουργού Γ. Ράλλη για «κουκουνάρια». Μιλούσε για εμπρησμούς και χαρακτήριζε ύποπτο, το γεγονός ότι οι φωτιές ξέσπαγαν «ταυτόχρονα σε τόσα πολλά σημεία».

*Στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη (1990-93) ο αμερικανός σύμβουλός του Τζ. Γκλικ, υπεύθυνος για τις ποιοτικές μετρήσεις σε focus groups της Ν.Δ., μιλούσε για «φωτιές που βάζει το ΠΑΣΟΚ» στοχοποιώντας στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη.

Οι φωτιές του '81 μοιάζουν με τις φετινές. Τότε ο Γ. Ράλλης μιλούσε για «κουκουνάρες», ενώ ο Ευ. Αβέρωφ έβλεπε σχέδιο εμπρηστών.
*Στη δεκαετία του '80 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδιδαν τις πυρκαγιές σε «ακροδεξιά σταγονίδια», «νοσταλγούς της 4ης Αυγούστου» και στο «παρακράτος της δεξιάς». Λίγο αργότερα ήταν η σειρά της θεωρίας των «ξένων και ντόπιων μυστικών υπηρεσιών».

*Το '90, με αφορμή πυρκαγιές σε νησιά του Αιγαίου, φούντωσαν τα σενάρια για τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ. Μάλιστα το 1995 ο τότε υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αφού στοχοποίησε τους διαμαρτυρόμενους δασολόγους, στη συνέχεια ταυτοποίησε ως δράστες τους ακροδεξιούς «Γκρίζους Λύκους» της Τουρκίας.

Πάντως, σύμφωνα με τον τύπο, το 1996 ο βουλευτής, Σεντάτ Μπουτσάκ, ομολόγησε ότι είχαν πράγματι υπάρξει τέτοιες επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη χώρα μας.

*Σήμερα, τα σενάρια συνωμοσίας άνοιξε ο Γερ. Γιακουμάτος με το περίφημο «το πράσινο καίει πράσινο», για να ακολουθήσει ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος με το «αντάρτικο πόλεων και τον αντιεξουσιαστικό χώρο» και ο Ν. Κακλαμάνης με τη «νέα μορφή τρομοκρατίας». Επιστέγασμα οι διαπιστώσεις του Β. Πολύδωρα περί «ασύμμετρης απειλής», και οι αλλεπάλληλες ερμηνείες από την Ντόρα Μπακογιάννη.

*Ο Γ. Καρατζαφέρης δεν κατονόμασε ευθέως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε, ωστόσο, για κινήσεις που μπορεί να έκαναν «παραφυάδες» του κινήματος, οι οποίες έχουν αυτονομηθεί.

*Στο site www.defencenet.gr διαβάζουμε ότι η Ελλάδα ζει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου, καθώς «ξένα και εγχώρια πολιτικά - οικονομικά συμφέροντα» έχουν οργιστεί από την πολιτική Καραμανλή, κυρίως στην ενέργεια, και από την προσέγγιση με τη Ρωσία. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν μοιάζουν με αυτούς της Αλ Κάιντα στο Ιράκ!

*Το site www.press-gr.blogspot.com, αναφέρεται ως «τραγική ειρωνεία ή διαβολική σύμπτωση» ότι λίγα 24ωρα πριν από την πυρκαγιά στην Ηλεία είχαν επισκεφθεί τη Ζαχάρω και τη λίμνη Καϊάφα εκπρόσωποι κατασκευαστικού ομίλου από τις ΗΠΑ και στελέχη του ομίλου World Trade Center Group.

*Αν, όμως, η είδηση υπονοεί σχέδια επενδύσεων (στα καμένα;), ένα ελληνο-αμερικανικό site την ερμηνεύει απολύτως διαφορετικά: «Οι δολιοφθορείς εμπρηστές είχαν σκοπό να χτυπήσουν πιθανές ξένες επενδύσεις».

* Με αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδά της η «Αυριανή» υποστηρίζει ότι η ΕΥΠ αναζητά ομάδα Κοσοβάρων υπό τον διαβόητο «Ντανίλο», ο οποίος ενέχεται και σε υποθέσεις παραχαράξεων και ναρκωτικών στη χώρα μας.

*Ο Μ. Θεοδωράκης καταγγέλλει έναν «κεντρικό εγκέφαλο που με τις φωτιές υπονομεύει την ομαλή πολιτική ζωή μετά τις εκλογές».

*Η «Χρυσή Αυγή», κατηγορεί Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ ότι διέλυσαν τη χώρα: «Ισως βρισκόμαστε ενώπιον κάποιων εκλογών σαν αυτές του 1920, που έφεραν την καταστροφή του 1922», γράφει.

*Ωστόσο η εικόνα που σκιαγραφεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) είναι αρκετά διαφορετική: Στην έκθεσή του, τον Ιούλιο, εκτιμούσε ότι το 95% των φετινών πυρκαγιών σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Οργή, αποστροφή κι απόγνωση

Οργή, αποστροφή κι απόγνωση

Αυτές οι εκλογές θα είναι case study για πολιτικούς αναλυτές και δημοσκόπους που 15 ημέρες πριν από τις κάλπες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κοινή γνώμη, που τελεί σε κατάσταση σοκ κι επιδεικνύει ανεξέλεγκτα ανακλαστικά.

Πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία τις εκλογές θα τις κερδίσει όποιος απ' τους δύο μεγάλους έχει τις μικρότερες απώλειες. Θα είναι η Ν.Δ.; Θα είναι το ΠΑΣΟΚ;

Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να το προβλέψει, καθώς υπολογίζεται πως ένα 15%-20% των πολιτών θα αποφασίσει το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου. Κι αυτοί οι πολίτες θα βγάλουν και την κυβέρνηση.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι δημοσκόποι πιέστηκαν από κόμματα και ΜΜΕ να βγάλουν γκάλοπ, το έκαναν ακροβατώντας μεταξύ εμπορικής προσέγγισης και επιστημονικότητας.

Πέρυσι, ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών μεγάλη εταιρεία δημοσιοποίησε στις 20 Αυγούστου έρευνα για κυριακάτικη εφημερίδα ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων για παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας. Φέτος, πάλι, βγήκαν όλες οι εταιρείες την ίδια περίοδο με μετρήσεις και δεν κουνήθηκε φύλλο.

Αλλά και να μην ήταν καλοκαίρι που η έλλειψη αστικού πληθυσμού αλλοιώνει την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, ποιος μπορεί να κάνει αξιόπιστη μέτρηση πάνω σε στάχτες και αποκαΐδια;

* «Κανείς» απαντά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Ν. Φακιολάς, που πρεσβεύει ότι οι πυρκαγιές απλώς πυροδότησαν την υποβόσκουσα διαχρονική δυσαρέσκεια για τον τρόπο άκησης της εξουσίας. Γιατί;


«Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί τελικά μια κοινή γνώμη που ήταν ήδη κορεσμένη από αλληλοκατηγορίες για ομόλογα και χρηματιστηριακά σκάνδαλα. Η τραγωδία της Πελοποννήσου ήρθε να προστεθεί σωρευτικά σ' όλα αυτά κι έτσι εξηγείται η αποστροφή και προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Ομως, γνωρίζοντας τον ελληνικό τρόπο σκέψης μάλλον έως την ημέρα των εκλογών, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν να κινηθούν και πάλι διπολικά», ρισκάρει την πρόγνωση.

Στο παρασκήνιο οι δημοσκόποι ομολογούν τρία κυρίαρχα στοιχεία, τα οποία κάνουν το δημοσκοπικό τοπίο τόσο μαύρο, όσο και τα βουνά της Πελοποννήσου: Αποστροφή των πολιτών για την πολιτική, οργή για τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και απόγνωση για ποιον θα εμπιστευτούν την επόμενη ημέρα της χώρας.

«Είναι ένας ανεντόπιστος φόβος με τη μορφή διάχυτου συνδρόμου που συνοδεύεται από ένα εξίσου διάχυτο σύνδρομο απόρριψης και απαισιοδοξίας», λέει ο εκλογικός αναλυτής Τ. Καφετζής.

Συναισθήματα που αντικατοπτρίζονται στις μετρήσεις και τις καθιστούν ευάλωτες σε κάθε είδους κριτική. Ποια είναι αυτά;

* Η άρνηση των πολιτών στα γκάλοπ. Για καθέναν που απαντά, τουλάχιστον δύο κλείνουν τις πόρτες τους και κατεβάζουν τα τηλέφωνα στους δημοσκόπους.

* Η εκτόξευση της αδιευκρίνιστης ψήφου. Στην Alco οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 11,4% και αυτοί που αρνούνται να τοποθετηθούν το 4,5%. Στην Marc κινούνται στο 14% και στην GPO στο 10,7%. Μέρα με τη μέρα δε ο αριθμός τους αυξάνει.

* Η αρνητική ψήφος. Το κριτήριο των ψηφοφόρων δεν είναι να επιβραβεύσουν ένα κόμμα, αλλά να το τιμωρήσουν. Εκεί, κανείς δεν ξέρει αν απαντούν ειλικρινά ή όχι. Οι πολιτικοί αναλυτές φοβούνται πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και την ημέρα της αναμέτρησης, ρίχνοντας έξω όλα τα exit polls.

* Οι πολύ χαμηλές συσπειρώσεις των δύο μονομάχων.

Το ίδιο φαινόμενο αποσυσπείρωσης είχε παρουσιαστεί μόνο στις εκλογές του 2000, οπότε το τελευταίο δεκαήμερο κατεγράφη έκρηξη αδιευκρίνιστης ψήφου (έως και 18%) κι οδήγησε σε θρίλερ.

* Η τάση ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων. Ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ έχουν ξεπεράσει σε όλες τις μετρήσεις κατά πολύ το 3%, ενώ μεγαλύτερα οφέλη φαίνεται να εισπράττει το ΚΚΕ το οποίο κινείται από το 6,2% (Alco) ώς το 8% (Marc).

* Πρώτη φορά οι ερωτώμενοι δείχνουν να συμβιβάζονται με την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Στην έρευνα της Metron το ποσοστό εκείνων που τάσσονταν υπέρ μιας πολυκομματικής κυβέρνησης έφτασε το 50,4% έναντι του 44,1% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

* Εν ολίγοις: Σε αυτές τις εκλογές δύσκολα θα έχουμε προβλέψεις. Μόνο αποτελέσματα.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΑΣΟΚ: Aπαράδεκτη η απόφαση του Αρείου Πάγου

ΠΑΣΟΚ: Aπαράδεκτη η απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου (**) είναι απαράδεκτη αδιανόητη και προκλητική. Είναι δικαστικό πραξικόπημα. Ο Άρειος Πάγος δεν προστάτευσε σήμερα το θεσμικό κύρος και την ανεξαρτησία του.

Ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική αντιπαράθεση αποκλείοντας από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ την επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, για δήθεν τυπικούς λόγους. Για μια ακόμα φορά γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα της δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι βαθύ και εξαιρετικά κρίσιμο. Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου. Η αποκατάσταση των θεσμών θα είναι το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ανεξάρτητα από αυτή την πρωτοφανή στην ιστορία της χώρας απόφαση, η Φώφη Γεννηματά θα είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής μάχης σε όλη την Επικράτεια".

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ