Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Ο αρχαίος Δίολκος θα γλιτώσει από τη σύγχρονη Διώρυγα

Ο αρχαίος Δίολκος θα γλιτώσει από τη σύγχρονη Διώρυγα


Υστερα από τη χρόνια εγκατάλειψη του αρχαίου Δίολκου και με εμφανή τα σημάδια καταστροφής του από τα λιμενικά έργα του Ισθμού της Κορίνθου, αρχίζει να δρομολογείται η προστασία και ανάδειξή του.

Ο αρχαίος Δίολκος, που σήμερα σώζεται αποσπασματικά σε μήκος 1.100 μ., ήταν ένας λιθόστρωτος δρόμος με αυλακιές συνολικού μήκους 8 χλμ. και πλάτους 3,5-5 μ. από τον οποίο περνούσαν τα πλοία πάνω σε άρματα από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό Κόλπο και αντιστρόφως. Κατασκευάστηκε το 600 π.Χ. από τον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο, που ήταν και ο πρώτος που σκέφτηκε την αναγκαιότητα της τομής του Ισθμού για να μην κάνουν τα καράβια το γύρο της Πελοποννήσου, ιδίως σε περιόδους πολέμου που ήταν αναγκαία η γρήγορη μετακίνησή τους. Ο Δίολκος ξεκινούσε από το σημερινό Καλαμάκι (αρχαίο Σχοινούντα), διέσχιζε κάθετα τον Ισθμό και κατέληγε στη σημερινή Ποσειδωνία (μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου).

Τα ορατά τμήματα του σημαντικότατου αυτού μνημείου βρίσκονται στα δύο άκρα της σημερινής Διώρυγας. Εξαιτίας όμως των λιμενικών έργων έχουν βυθιστεί τα σωζόμενα εκεί κατάλοιπα του Δίολκου σε μήκος 100 μ. και βάθος 0,80-1 μ. Η συνεχιζόμενη διάβρωση που υφίστανται από τα υποθαλάσσια ρεύματα και τους φυσικούς κυματισμούς από τη διέλευση των πλοίων, ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε προχθές το ΚΑΣ να εγκρίνει μια προκαταρκτική μελέτη από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου.

Η μελέτη ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο-πλαίσιο δράσης που δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ καθώς στο έργο εμπλέκονται πολλοί φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΕΝ, εταιρεία ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ που διαχειρίζεται το κανάλι) κι ίσως γι' αυτό έχει μείνει τόσα χρόνια το μνημείο να βουλιάζει. Πρώτο μέλημα, σύμφωνα με την εισήγηση του διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημ. Ζιρώ, είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των πρανών του καναλιού. Θα ακολουθήσει ένα λιμενικό έργο, όπως είναι η κατασκευή κρηπιδότοιχου, και μετά θα αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία το έργο της αποκατάστασης. Συνεπώς χρειάζεται κοινή υπουργική απόφαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων για την έναρξη του έργου.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είδαμε και με τις πυρκαγιές, είναι ο συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών. Το έργο αυτό ανέλαβαν προχθές οι γενικές Διευθύνσεις Αρχαιοτήτων και Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ. Συζήτηση για χρονοδιάγραμμα και για το συνολικό προϋπολογισμό των έργων δεν έγινε στο ΚΑΣ. Ισως γιατί θα περάσει καιρός μέχρι να εξειδικευτούν τα έργα και να γίνουν οι σχετικές μελέτες. Ως τότε, το μνημείο θα υφίσταται όλο και μεγαλύτερες φθορές.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Συνάντηση του Ποντίφικα με τον Σίμον Πέρες

Συνάντηση του Ποντίφικα με τον Σίμον Πέρες

Ο ΠAΠΑΣ Βενέδικτος ενδέχεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ στις αρχές του 2008, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον ισραηλινό πρόεδρο, Σίμον Πέρες μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Ο Άγιος Πατέρας πιστεύει ότι θα μπορέσει να έρθει το προσεχές έτος και εμείς θα κάνουμε παν το δυνατόν ώστε να μην αναβληθεί αυτή η επίσκεψή του», τόνισε ο κ. Πέρες μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η συνάντηση στην θερινή κατοικία του Ποντίφικα διήρκεσε 35 λεπτά και ο κ. Πέρες προσκάλεσε τον Πάπα να επισκεφθεί ξανά τους Άγιους Τόπους, επιβεβαίωσε το Βατικανό.

«Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Πάπας είναι ανοικτός στην επίσκεψη αυτή, αλλά πρέπει να υπάρξει συντονισμός του χρονοδιαγράμματος», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, Φρεντερίκο Λομπάρντι.

Επίκεντρο των συνομιλιών ήταν τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και στην ειρηνευτική διαδικασία καθώς και στην σχεδιαζόμενη διεθνή διάσκεψη για το μεσανατολικό που πρόκειται να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης και τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Βατικανού.

Η συνάντηση διεξήχθη σε «πολύ φιλική ατμόσφαιρα» πρόσθεσε ο κ. Λομπάρντι.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Star Alliance - Βοήθεια για αποκατάσταση των ζημιών στην αρχαία Ολυμπία

Star Alliance - Βοήθεια για αποκατάσταση των ζημιών στην αρχαία Ολυμπία


Στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αρχαία Ολυμπία επιθυμεί να συμβάλει η Star Alliance, η μεγαλύτερη αεροπορική συμμαχία του κόσμου με 17 εταιρίες-μέλη.

Εννέα εταιρίες-μέλη της αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance (Austrian Airlines, Air New Zealand, ANA-All Nippon Airways, bmi-British Midland Airways, Lufthansa, SAS-Scandinavian Airlines System, Singapore Airlines, Swiss International Air Lines και Thai Airways International), που έχουν σταθμό ή αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα, συμμεριζόμενες τη δοκιμασία του ελληνικού λαού, ματαίωσαν την προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου εκδήλωση που ετοίμαζαν για τον εορτασμό των δέκα χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια επούλωσης των πληγών που άφησε η φωτιά.

Η Star Alliance επικοινώνησε τόσο με το υπουργείο Πολιτισμού όσο και με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η βοήθεια που θέλει να προσφέρει.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Προσφορά αγάπης

Προσφορά αγάπης

Η ελπίδα παραμένει ζωντανή για όσους γνώρισαν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, καθώς η συμμετοχή των Ελλήνων στον Τηλεμαραθώνιο Προσφοράς και Αλληλεγγύης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ από τους επτά ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και απέδειξε την θέληση και την ενότητα των συμπολιτών μας για την ανακούφιση των πληγέντων.

Οι προσφορές για την ανακούφιση των πυροπαθών και την βοήθεια για να φτιάξουν από την αρχή όσα οι καταστροφικές πύρινες γλώσσες κατέστρεψαν στο πέρασμα τους έφθασε στα 11.727.296 ευρώ.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας έχει ορίσει τριμελή επιτροπή για να διαχειριστεί τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί που μετέδωσαν τον Τηλεμαραθώνιο Προσφοράς και Αλληλεγγύης ήταν οι: ANT1, Mακεδονία, Alpha, Alter, Mega, ΣΚΑΪ και Star, μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Προσφυγή Τουρκοκυπρίων στο ΕΔΑΔ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προσφυγή Τουρκοκυπρίων στο ΕΔΑΔ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Προσφυγή σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ οι τουρκοκύπριοι Αλί Ερέλ και Μουσταφά Νταμντελέν, ζητώντας την επανεργοποίηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, τα οποία τους παρέχουν τη δυνατότητα πολιτικής εκπροσώπησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Αλί Ερέλ και Μουσταφά Νταμντελέν μαζί με 76 άλλους Τουρκοκύπριους είχαν ζητήσει στις 28 Φεβρουαρίου 2006 από τον υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγγραφούν σε χωριστό εκλογικό κατάλογο για τις βουλευτικές εκλογές, όπως είναι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.

Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών και ακολούθως προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή τους στις 30 Απριλίου 2007, βασίζοντας τη σχετική απόφαση στο Δίκαιο της Ανάγκης.

Οι δύο Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραβιάσει το άρθρο 3 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο εγγυάται την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης ως προς την εκλογή του νομοθετικού σώματος.

Σημειώνεται ότι οι δύο Τουρκοκύπριοι θα εκπροσωπηθούν στο ΕΔΑΔ από τους ελληνοκύπριους δικηγόρους Αχιλλέα Δημητριάδη και Νικόλα Κυριάκου.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αιματηρή επίθεση στο Ιράκ

Αιματηρή επίθεση στο Ιράκ


Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Τικρίτ,σήμερα,ανέφεραν πληροφορίες.

Αστυνομική πηγή ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο σε κεντρικό δρόμο κοντά σε πρατήριο καυσίμων,στο κέντρο της πόλης,εξερράγη την στιγμή που διερχόταν από εκεί αστυνομική περίπολος.

Μεταξύ των νεκρών και τραυματιών είναι και διερχόμενοι,μετέδωσε το πρακτορείο Voices of Iraq.

Σε ξεχωριστό περιστατικό,που σημειώθηκε νωρίτερα στη συνοικία Ουασάς της δυτικής Βαγδάτης,προπύργιο των σιιτών μαχητών του Μοκτάντα αλ Σαντρ,14 άτομα σκοτώθηκαν και περίπου δέκα τραυματίστηκαν.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν 8 ρωσικά βομβαρδιστικά.

Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν 8 ρωσικά βομβαρδιστικά.


Τέσσερα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη Tornado απογειώθηκαν σήμερα για να αναχαιτίσουν οκτώ ρωσικά βομβαρδιστικά ,ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αμυνας.

"Τις πρώτες πρωϊνές ώρες τέσσερα Tornado F3 της RAF απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν οκτώ ρωσικά μακρού βεληκούς βομβαρδιστικά επονομαζόμενα και "αρκούδες"τα οποία δεν είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου",τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το δίκτυο Sky News τα ρωσικά αεροσκάφη έκαναν στροφή 180 μοιρών όταν τα πλησίασαν τα βρετανικά μαχητικά.

Είναι τουλάχιστον η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που βρετανικά μαχητικά απογειώνονται για να αναχαιτίσουν ρωσικά βομβαρδιστικά.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

«Φρένο» και στα δυτικότροπα ονόματα βάζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

«Φρένο» και στα δυτικότροπα ονόματα βάζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Αλλάζει στη Βενεζουέλα και η νομοθεσία που αφορά στα ονόματα που έχουν δικαίωμα να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Σε μια χώρα όπου υιοθετούνται ονόματα όπως «Σούπερμαν», «Χίτλερ» ή ακόμα και «Μαγκάιβερ», ο νέος νόμος είναι σαφής:

Απαγόρευονται οι εκκεντρικότητες και οτιδήποτε εκθέτει τους νέους στο γελοίο και στο περίεργο. Απαγορεύονται ονόματα που κάνουν δύσκολη τη διάκριση του φύλου. Απαγορεύονται ονόματα που είναι δύσκολα στην προφορά με βάση την ισπανική γλώσσα.

Όπως εξηγεί η ισπανική εφημερίδα El Pais, στη Βενεζουέλα το θέμα του ονόματος έχει περάσει από πολλές διαφορετικές φάσεις: Κάποτε οι γονείς είχαν ως πηγή έμπνευσης την Αρχαία Ελλάδα, για αυτό και τα παιδιά έπαιρναν ονόματα όπως Σωκράτης και Περικλής.

Ακολούθησε η εποχή της οικονομικής ανάπτυξης -με αιχμή το πετρέλαιο- και την είσοδο ξένων επενδυτών, οπότε υπήρξε στροφή σε δυτικά ονόματα, κυρίως αγγλοσαξωνικά.

Μετά ήλθε η τηλεόραση με τους δικούς της ήρωες για να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Πάντως, ο νέος νόμος συναντά και αντιδράσεις: «Ποιος καθορίζει τι είναι γελοίο και εκκεντρικό» αναρωτιέται η πρώην υπουργός Οικογενείας Μερσέδες ντε Βρισένιο.

Πηγή: in.gr

Η Συρία ισχυρίζεται πως άνοιξε πυρ κατά Ισραηλινών αεροσκαφών

Η Συρία ισχυρίζεται πως άνοιξε πυρ κατά Ισραηλινών αεροσκαφών

Η ένταση ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ παίρνει μια άλλη πιο επικίνδυνη τροπή μετά το χθεσινό περιστατικό όπου τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συρίας άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών που παραβίασαν το εθνικό εναέριο της χώρο.

Όπως ανέφερε στρατιωτικός εκπρόσωπος της Συρίας, τα ισραηλινά μαχητικά έσπασαν το φράγμα του ήχου και άνοιξαν πυρ σε ερημικές περιοχές στα βόρεια της χώρας.

"Προειδοποιούμε τον εχθρό για αυτή την απροκάλυπτη επιθετική ενέργεια πως διατηρούμε το δικαίωμα τα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο," δήλωσε ο Σύρος εκπρόσωπος.

Δεν έγινε ακόμη ξεκάθαρο αν οι κατηγορίες της Συρίας αφορούν τη χρήση μαχητικών ή άλλου τύπου αεροσκαφών, όπως τηλεκατευθυνόμενα.

"Ο Ισραηλινός εχθρός εισήλθε στην επικράτεια της Συρίας από τα βόρεια σύνορα, ερχόμενος από τη Μεσόγειο και κατευθυνόμενος προς τα Ανατολικά, σπάζοντας το φράγμα του ήχου. Οι αντιαεροπορικά μας συστήματα τους εντόπισαν αμέσως και άνοιξαν πυρ, αναγκάζοντάς τους να ρίξουν τις βόμβες τους σε ερημική τοποθεσία, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές," πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διερευνά το περιστατικό.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί πολύ συχνά αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Λίβανο, δεν είναι όμως ξεκάθαρο το πόσο συχνά εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο της Συρίας.

Πηγή: The Atlanta Journal Constitution

Το Ισραήλ διαψεύδει πληροφορίες για αεροπορική επίθεση στη Συρία

Το Ισραήλ διαψεύδει πληροφορίες για αεροπορική επίθεση στη Συρία

Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ στρατός διέψευσε σήμερα την πληροφορία που μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana ότι ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους στη Συρία, μετέδωσε ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός.

«Το περιστατικό αυτό δεν συνέβη ποτέ», μετέδωσε ο ραδιοσταθμός, επικαλούμενος εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έτοιμα σποτ, βγαίνουν οι αφίσες

Έτοιμα σποτ, βγαίνουν οι αφίσες

Η Νέα Δημοκρατία, παρότι είναι καθ’ όλα έτοιμη, δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν και από πότε θα «σηκώσει το γάντι» της τηλεοπτικής προεκλογικής εκστρατείας, ύστερα από τη δημοσιοποίηση των δύο σποτ του ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο τον κ. Κώστα Λαλιώτη.

Οι αρμόδιοι του κυβερνώντος κόμματος δήλωναν κατηγορηματικά στον ΕΤ, χθες, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση για το εάν θα πραγματοποιηθεί προεκλογική τηλεοπτική καμπάνια. Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα δώσει το “πράσινο φως”, εάν κι όποτε κρίνει».
Στο ερώτημα εάν η Νέα Δημοκρατία -στην περίπτωση που αποφασισθεί η πραγματοποίηση της τηλεοπτικής διαφημιστικής εκστρατείας- θα επιλέξει «αρνητική διαφήμιση» ως απάντηση στα σποτ που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Oχι! Ουδέποτε υπήρξε στον πολιτικό και επικοινωνιακό ορίζοντα της Νέας Δημοκρατίας σκέψη για οτιδήποτε αρνητικό». Στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, οι στενοί συνεργάτες του κ. Κώστα Καραμανλή τόνιζαν πως «ο πρωθυπουργός ασχολείται όλες αυτές τις ημέρες με το έργο της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών. Αυτό τον ενδιαφέρει, όπως κι όλους τους πολίτες. Βεβαίως, είναι δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες έχουμε τις εκλογές κι ως εκ τούτου θα σταθμίσουμε τα δεδομένα στο χρόνο που πρέπει».
Στην περίπτωση που δοθεί η εντολή «εκκίνησης» της προεκλογικής καμπάνιας, οι πληροφορίες του ΕΤ αναφέρουν ότι θα είναι «θετική, με έμφαση στον πρωθυπουργό και το έργο της Ν.Δ. όλη την τριετία». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως ακόμη και για το έντυπο υλικό η απόφαση είναι μια αφίσα με το πρόσωπο του κ. Κώστα Καραμανλή και τη φράση-δέσμευση, «όλοι μαζί, πάμε την Ελλάδα μπροστά». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αφίσες της Ν.Δ. θα εμφανισθούν το Σάββατο, καθώς χθες πήγαν στο τυπογραφείο.

Σχολιάζοντας τα σποτ του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε ο κ. Κώστας Λαλιώτης, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο για «μαύρα και αρνητικά μηνύματα, που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις στάχτες και τις πυρκαγιές, δίχως όμως ευρηματικότητα». Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι το σποτ του ΠΑΣΟΚ με τα δύο παιδάκια που υψώνουν την ελληνική σημαία «θυμίζει έντονα το σποτ της Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου του 1989, όπου δύο παιδάκια με τούβλα “έκτιζαν” την ελληνική σημαία με σύνθημα “αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα”».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται η απόλυτη ικανοποίηση για τα διαφημιστικά σποτ. Δεν θεωρούν ότι πρόκειται περί αρνητικής διαφήμισης, αντιθέτως, υποστήριζαν πως πρόκειται για «κριτική της κυβέρνησης, και μάλιστα πολύ προσεκτική». Χθες το ΠΑΣΟΚ «σκλήρυνε» πιο πολύ την προεκλογική του εκστρατεία, κι όπως τόνιζαν στη Χαριλάου Τρικούπη, «η κριτική θα κλιμακώνεται διαρκώς». Σε πολιτικό επίπεδο, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχος της εκστρατείας είναι «να εμπλακεί η κυβέρνηση σε απευθείας συζήτηση. Να απαντήσει, να απολογηθεί, να επιτεθεί έστω στο ΠΑΣΟΚ». Ομως, τα ίδια στελέχη αμφιβάλλουν εάν η Ν.Δ. θα «σηκώσει το γάντι», συμπληρώνοντας ότι «τη βολεύει η αφωνία, προσπαθεί να μην υπάρξει καμία συζήτηση προεκλογικά».

Εκπληξη όμως -ευχάριστη- έχει προκαλέσει στους επικοινωνιολόγους η καμπάνια του ΚΚΕ. Προσανατολισμένη στο στόχο του κόμματος, δηλαδή «όχι στο δικομματισμό», επιδεικνύει ευρηματικότητα ασυνήθιστη για το ΚΚΕ, όπως επίσης κι αισθητικό ενδιαφέρον, όπως λένε στα διαφημιστικά γραφεία.

Ακανθώδη διμερή ζητήματα συζήτησαν Μπους και Χου Ζιντάο

Ακανθώδη διμερή ζητήματα συζήτησαν Μπους και Χου Ζιντάο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο συναντήθηκαν την Πέμπτη και συζήτησαν μια σειρά επίμαχων θεμάτων από την κλιματική αλλαγή και το Ιράν, μέχρι την ανάκληση προϊόντων κινεζικής κατασκευής και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Αυστραλία, δύο ημέρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) και συζήτησαν για μιάμιση ώρα.

Και οι δύο μίλησαν για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μίλησε στον Χου Ζιντάο για τις αμερικανικές ανησυχίες όσον αφορά την θρησκευτική ελευθερία στην Κίνα, καθώς και την πρόσφατη ανάκληση προϊόντων που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, καθώς και χαλασμένων τροφίμων.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι περίπλοκη» είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Τζ.Μπους.

Ο Κινέζος πρόεδρος «ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την ασφάλεια προϊόντων και εκτίμησα τα σχόλιά του» δήλωσε ο Τζ.Μπους, ο οποίος αποδέχτηκε με προθυμία την πρόσκληση του Χου Ζιντάο να παραστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Και οι δύο εκφράσαμε την επιθυμία μας να εργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών και εμπορικών συνδέσμων μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράστηκε κατά της αλλαγής του καθεστώτος που επικρατεί στην Ταϊβάν.

Ο Χου Ζιντάο προσέθεσε ότι αναφέρθηκαν και στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι αυτό το θέμα έχει αντίκτυπο στις συνθήκες της ζωής της ανθρωπότητας. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να λυθεί μέσα από εντονότερη διεθνή συνεργασία.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο APEC θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να ελέγξουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η σύνοδος κορυφής ξεκινάει το Σάββατο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και συμφώνησαν οι δύο χώρες να διενεργούν ετήσιες συνόδους κορυφής για θέματα ασφάλειας. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης συμφωνίες για μια σειρά θεμάτων, όπως η ενέργεια και η έκδοση υποδίκων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Περιπλάνηση στον κόσμο των Μάγιας

Περιπλάνηση στον κόσμο των Μάγιας

«Μαγικός» πολιτισμός που εξαφανίστηκε δια μαγείας.Οι Μάγιας κυριάρχησαν στην κεντρική Αμερική και άφησαν πίσω τους πολλά ερωτηματικά και χιλιάδες πυραμίδες χαμένες στην πυκνή ζούγκλα. Προέβλεψαν την καταστροφή του κόσμου το 2012, αλλά όχι τη δική τους.

Οι επιστήμονες ακόμη και σήμερα με την βοήθεια δορυφόρων της NASA προσπαθούν να εντοπίσουν ίχνη του πολιτισμού των Μάγιας. Τελευταία έρευνα έδειξε ότι στο Μπελίζ υπολογίζεται ότι υπάρχουν θαμμένα περισσότερα κτίρια των Μάγιας από όσα βρίσκονται στο σύγχρονο Μπελίζ.

Με το χρόνο η πυκνή ζούγκλα του Μπελίζ σκέπασε σαν παχιά κουβέρτα όλα τα κτίρια των Μάγιας.

Τα πρώτα ίχνη των Μάγιας χρονολογούνται στο 2000 π.Χ., ωστόσο το 750 μ.Χ. ο πολιτισμός γνώρισε το αποκορύφωμα της άνθισής του. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια ήταν ο πληθυσμός των Μάγιας στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια είχε εξαφανιστεί το 90% των κατοίκων και οι μεγάλες πόλεις εγκαταλείφθηκαν.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συνδυάζουν την εξαφάνιση των Μάγιας με μια σειρά από οικολογικές καταστροφές.

Από τη μία η εκτεταμένη ξηρασία που καταγράφεται εκείνη την περίοδο και από την άλλη η εξάντληση των φυσικών πόρων από την αλόγιστη χρήση τους.

Τα φθηνότερα εισιτήρια για το Μεξικό έχουν ως προορισμό το Κανκούν, στις ακτές της χώρας προς την Καραϊβική. Δύο ώρες από το Κανκούν βρίσκεται η πόλη Τουλούμ με έναν μοναδικό στον κόσμο αρχαιολογικό χώρο. Μια πολιτεία των Μάγιας χτισμένη δίπλα στη θάλασσα. Όταν έφτασαν εκεί οι Ισπανοί στις αρχές του 16ου αιώνα έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα κτίριά που ήταν βαμμένα με έντονες αποχρώσεις του μπλε, κόκκινου και κίτρινου. Δεκάδες ιγουάνα σε συνοδεύουν στην περιπλάνησή σου στην παλιά πόλη. Οι παραλίες είναι ίσως από τις καλύτερες που μπορεί να συναντήσει κανείς στην ευρύτερη περιοχή.

Τρεις ώρες μετά το Τουλούμ, είναι τα σύνορα με το Μπελίζ. Το Άλτουν Χα και το Σουνάντουνιτς είναι δύο από τις πόλεις των Μάγιας όπου η πρόσβαση είναι εύκολη με τουριστικά γκρουπ. Το Μπελίζ είναι διάσπαρτο με αρχαία των Μάγιας.

Συνολικά υπολογίζεται ότι πάνω από 6 εκατομμύρια Μάγιας ζουν σήμερα στην Κεντρική Αμερική και μιλούν περίπου 80 διαλέκτους του πολιτισμού τους.

Το Σουνάντουνιτς βρίσκεται μόλις 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Μπελίζ με την Γουατεμάλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι κατασκευές των Μάγιας χτίστηκαν χωρίς τη χρήση του τροχού, γιατί δεν τον είχαν ανακαλύψει. Δεν είχαν επίσης τα απαραίτητα εργαλεία γιατί ο σίδηρος ήταν άγνωστο μέταλλο για αυτούς. Δυστυχώς δεν είχαν και τη βοήθεια των ζώων, καθώς το μεγαλύτερο ζώο την εποχή εκείνη ήταν ένα είδος σκύλου. Ολες οι πυραμίδες χτίστηκαν στην ουσία από ανθρώπινα χέρια και μόνο.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Βόρεια Γουατεμάλα, βρίσκεται η «μάνα» πόλη των Μάγιας, το Τικάλ.

Τα κτίρια χρονολογούνται από το 700 π.Χ. Μια απέραντη πολιτεία, όπου το κέντρο της καλύπτει 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χαμένο στην πυκνή ζούγκλα. Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 4.000 κατασκευές στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη πυραμίδα έχει ύψος 64 μέτρα, το υψηλότερο σημείο σε μια έκταση 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Εθνικού Πάρκου του Τικάλ. Οι περισσότερες πυραμίδες είναι προσβάσιμες μέχρι την κορυφή τους.

Αυθεντική γεύση ζούγκλας. Ένα τοπίο που θυμίζει άλλον πλανήτη. Ισως γι αυτό ο Τζορτζ Λούκας γύρισε εκεί μέρος της ταινίας του, «Ο πόλεμος των Αστρων».

Στη Βόρεια Γουατεμάλα η πόλη Φλόρες, προσφέρεται για διανυκτέρευση. Από εκεί υπάρχουν λεωφορεία με προορισμό το Παλένκε του Μεξικό.
Μεγαλοπρεπή παλάτια και πυραμίδες ανάμεσα στη ζούγκλα, χτισμένες στην πλαγιά ενός λόφου με θέα απέραντο πυκνό πράσινο, σε μαγεύουν.

Χαρακτηριστικό το Μπαλ Γκέιμ, γήπεδα σε διάφορα μεγέθη που συναντώνται σε όλης τις πόλεις των Μάγιας. Κάτι σαν πρωτόγονο ποδόσφαιρο, σε ένα μακρόστενο γήπεδο περίπου 30 μέτρων, με κερκίδες αριστερά και δεξιά. Οι παίκτες λέγεται ότι προσπαθούσαν χωρίς χέρια και πόδια να βάλουν... καλάθι μια πέτρινη μπάλα. Οι νικητές του ιερού αυτού παιχνιδιού στο τέλος θυσιάζονταν.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι και οι Μάγιας πραγματοποιούσαν ανθρωποθυσίες.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής από το Παλένκε μέχρι την Μερίδα (Merida) περνά από παρθένα δάση και βουνά. Σε 10 ώρες βρίσκεστε στην Μερίδα, μια ήσυχη πόλη που αποτελεί σταθμό για την εξόρμηση στον κοντινό αρχαιολογικό χώρο Τσιτσενιτσά.

Οι τουρίστες δεν επιτρέπεται πια να ανεβαίνουν στην πυραμίδα σύμβολο της Τσιτσενιτσά. Εντύπωση προκαλεί το αστεροσκοπείο. Εκεί υπάρχει και το μοναδικό θολωτό κτίριο των Μάγιας, αλλά αποτελείται από συμπαγή πέτρα. Την εποχή εκείνη δεν είχαν τηλεσκόπια, παρατηρούσαν μόνο με το μάτι.

Ωστόσο οι Μάγιας κατάφεραν να μελετήσουν με ακρίβεια τα άστρα και δημιούργησαν το ημερολόγιό τους, όπου ο χρόνος αποτελείται από 365 μέρες.

Οι μετρήσεις τους προκαλούν έκπληξη στους επιστήμονες για την ακρίβειά τους. Οι Μάγιας προέβλεψαν το τέλος του κόσμου στις 23 Δεκεμβρίου του 2012.

Χρησιμοποιούσαν επίσης και γραφή, η οποία μόλις πριν λίγα χρόνια αποκωδικοποιήθηκε από τους ειδικούς και καθημερινά όλο και νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως μέσα από το μυστήριο αυτό πολιτισμό.

Η επόμενη μέρα της συνάντησης: Το αδιέξοδο στο Κυπριακό παραμένει, συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα

Η επόμενη μέρα της συνάντησης: Το αδιέξοδο στο Κυπριακό παραμένει, συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα

Παράταση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, λόγω της στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διαπιστώνουν τα πολιτικά κόμματα μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται η όποια αισιοδοξία. Αντίθετα, είπε, υπάρχει απογοήτευση και από το λιτό ανακοινωθέν, αλλά και σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, είναι εξόφθαλμο ότι το αδιέξοδο παραμένει.

Ας ευχηθούμε, πρόσθεσε, ότι στη συνέχεια θα δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να παρατηρηθεί και πραγματική κινητικότητα, διότι η στασιμότητα και το αδιέξοδο δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι το γεγονός πως ο κ. Ταλάτ προσπάθησε να διαφύγει των όρων της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, που και ο ίδιος συνομολόγησε, από μόνο του αποδεικνύει πόσο δίκαιο είχε ο ΔΗΣΥ, όταν υποστήριζε πως αν αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά, θα καταδειχθεί και ποιός φέρει την ευθύνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης επισήμανε ότι είναι φανερό πως δεν έσπασε το αδιέξοδο, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Είπε επίσης ότι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιθυμεί εξουδετέρωση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να συζητηθούν υπεύθυνα στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου θα πρέπει μέσα από διαβούλευση και προβληματισμό να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η ανάλυση και εκτίμηση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν έπρεπε να αναμένονταν θεαματικά πράγματα από τη συνάντηση.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επεσήμανε ο κ. Καρογιάν, επεχείρησε να παρεκτραπεί από την συμφωνία της 8ης Ιουλίου και να δημιουργήσει άλλα ερείσματα προς όφελος της τουρκικής πλευράς. Όμως, τόνισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έμεινε σταθερός στις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όλων των πολιτικών δυνάμεων, που θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι αποδείχτηκε και πάλι ότι κεντρικός στόχος της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η καταστροφή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Ο κ. Ομήρου υποστήριξε ότι, αν δεν γίνει κατορθωτή η υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και παραμείνει το αδιέξοδο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων να εκθέσει τα γεγονότα, να ζητήσει επίρριψη ευθυνών και να προτείνει τρόπους άρσης του αδιεξόδου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πέτυχε και δεν απομακρύνθηκε από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αλλά δεν κατόρθωσε να λειτουργήσουν οι ομάδες εργασίας.

Από την άλλη, πρόσθεσε, ο Ταλάτ δεν πέτυχε να ξεφύγει από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αλλά μπόρεσε να διαμορφώσει μια διαδικασία εκ του σύνεγγυς συνομιλίων μεταξύ του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Δηλαδή, η συμφωνία της 8ης Ιουλίου "μπήκε στον αναπνευστήρα", κατέληξε ο κ. Κουτσού.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ολοκληρώνουν το έργο τους στην Αρτέμιδα Ηλείας οι Κύπριοι τεχνοκράτες

Ολοκληρώνουν το έργο τους στην Αρτέμιδα Ηλείας οι Κύπριοι τεχνοκράτες


Ολοκληρώνει σήμερα τα έργο της στην Αρτέμιδα Ηλείας η ομάδα των Κυπρίων τεχνοκρατών, η οποία μετέβη στην πυρόπληκτη περιοχή με εντολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Όπως άλλωστε είναι γνωστό η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση του συγκεκριμένου χωριού.

Για το έργο της ομάδας των τεχνοκρατών μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η επικεφαλής Αθηνά Αριστοτέλους, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι δέσμευση της Κύπρου η ανοικοδόμηση και η ανασυγκρότηση της Αρτέμιδος».

Πρωταρχικός σκοπός της ομάδος είναι σύμφωνα με την Αθηνά Αριστοτέλους η επισκόπηση των οικοδομών, του περιβάλλοντος και των γεωργικών καλλιεργειών, ώστε να υπάρχει μία σαφής και λεπτομερής εικόνα για τις ζημιές. Επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη των προκαταρκτικών μελετών και ένα σχέδιο δράσης, ώστε να υπάρξουν οι ολοκληρωμένες μελέτες, καθώς και το κόστος των εργασιών που θα υποβληθούν προς έγκριση στην κυπριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με την Αθηνά Αριστοτέλους ο σχεδιασμός και η σύνταξη του προϋπολογισμού των εργασιών αναμένεται να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα. Όσον αφορά για την εικόνα που αντίκρισε η ομάδα των κυπρίων τεχνοκρατών φθάνοντας στην Αρτέμιδα η Αθηνά Αριστοτέλους ανέφερε: «Μάς έπιασε δέος με αυτά που είδαμε. Η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Το 60% των οικοδομών έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Δεν υπήρχαν δένδρα όρθια, ενώ το περιβάλλον έχει και αυτό υποστεί μεγάλη καταστροφή».

Οι Κύπριοι τεχνοκράτες έφθασαν στην περιοχή σχεδόν αμέσως μετά το τέλος των πυρκαγιών και έζησαν από κοντά τα όσα βίωσαν και βιώνουν οι κάτοικοι της Αρτέμιδος. «Οι άνθρωποι στην αρχή ήταν πολύ μουδιασμένοι» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αθηνά Αριστοτέλους «διότι εκείνες τις ημέρες γίνονταν οι κηδείες των θυμάτων».

Και συνεχίζει: «Ήταν και είναι αξιοπρεπέστατοι και μας έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να μείνουν στο χωριό και φιλοξενούνται από συγγενείς τους στη Ζαχάρω.» Τέλος η Αθηνά Αριστοτέλους δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην βοήθεια που είχε η ομάδα των Κυπρίων τεχνοκρατών από τις αρχές και τους συναδέλφους τους στην περιοχή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σε παρερμηνεία αποδίδουν συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου την άποψή του για τις πυρκαγιές

Σε παρερμηνεία αποδίδουν συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου την άποψή του για τις πυρκαγιές

Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου περί οργανωμένου σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας όσον αφορά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια.

«Πρόκειται για παρερμηνεία των απόψεων του Αρχιεπισκόπου» δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αntenna ο στενός συνεργάτης του, Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος βρίσκεται μαζί με τον κ. Χριστόδουλο στο Μαϊάμι. Όπως είπε ο κ. Θεόκλητος, οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου δεν είχαν πολιτική διάσταση.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου, επέμεινε στις θέσεις του. «Δεν ασκώ κριτική στον Αρχιεπίσκοπο αλλά δεν αλλάζω και την άποψή μου» τόνισε.

Όπως σημειώνει Το Βήμα, την περασμένη Τρίτη, ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου περί πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας, ο κ. Ανθιμος είχε πει: «Οχι. Εγώ κατά τη διάρκεια κηρύγματός μου είπα ότι δεν γνωρίζω ποιοι είναι. Οπως είπα τότε, αν μπορούν ας τους βρουν οι αρμόδιοι».

Ακόμη, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι η Εκκλησία και η Ιεραρχία δεν συμμετέχουν και δεν αναμειγνύονται σε κομματικές υποθέσεις. «Τρέφουμε» πρόσθεσε «εκτίμηση σε όλον τον πολιτικό κόσμο αδιακρίτως, διότι είμαστε υπεράνω κομμάτων».

Πηγή: in.gr


Τρόμος Καραμανλή για την «αρνητική ψήφο»

Τρόμος Καραμανλή για την «αρνητική ψήφο»

Σε ταύτιση της στήριξης των μικρών κομμάτων με τη λογική της «χαμένης ψήφου» προχωρεί πλέον ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος γνωρίζει ότι ο δρόμος για τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι, πλέον, ιδιαίτερα δύσκολος.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο Κερατσίνι, ζήτησε από το εκλογικό σώμα μια δεύτερη ευκαιρία και επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές. «Οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά, «έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από μας. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πικρίες. Δεν είναι όμως τώρα η ώρα για αρνητική ψήφο.

Η άρνηση δεν οδηγεί παρά σε αδιέξοδα. Το ζητούμενο τώρα είναι τα θετικά βήματα που χρειάζεται η χώρα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να υλοποιεί γρήγορα και με αποφασιστικότητα τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ακόμη, ο κ. Καραμανλής απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Γ. Παπανδρέου και στον χαρακτηρισμό «λίγο» που του απηύθυνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega.

«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι όσες προκλήσεις κι αν δεχθούμε, όσες ύβρεις κι αν εκτοξευθούν εναντίον μας, όσες κραυγές λαϊκισμού και δημαγωγίας κι αν ακουστούν, εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Την πόλωση και την οξύτητα την επιδιώκουν όσοι βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία είναι αποδείξεις αδυναμίας. Οι κραυγές και οι ύβρεις δεν μας αποπροσανατολίζουν», σημείωσε.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Υπό την πίεση των στοιχείων που εμφανίζουν την κομματική βάση της ΝΔ να μην έχει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης, παρά το ότι βρισκόμαστε ελάχιστες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κ. Κ. Καραμανλής ξεκινά εξόρμηση στην περιφέρεια, εντάσσοντας στον σχεδιασμό του και ομιλίες σε κομματικές συγκεντρώσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρόγραμμά του περιλαμβάνει σχεδόν μία περιοδεία την ημέρα, μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, αύριο το πρωί θα περιοδεύσει στα Γρεβενά και στην Κοζάνη.

Το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις Σέρρες, νομός ιδιαίτερα κρίσιμος για τη ΝΔ. Το Σάββατο θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ, το βράδυ θα μιλήσει στις παραγωγικές τάξεις και την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα της Κυριακής θα επισκεφθεί τη Λάρισα (επίσης ιδιαίτερα κρίσιμη περιφέρεια για τη ΝΔ) και θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του. Τη Δευτέρα ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στο Ηράκλειο και την Τρίτη στο Αγρίνιο.

Την προσεχή Πέμπτη θα μεταβεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους. Τέλος, η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ θα «κλείσει» με την κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Παπαρήγα: Απαξίωσε το ντιμπέιτ

Παπαρήγα: Απαξίωσε το ντιμπέιτ


ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στο Δήμο Πειραιά μίλησε χθες η γ.γ. του ΚΚΕ
Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερόμενη στον τηλεοπτικό διάλογο -απόψε- των πολιτικών αρχηγών, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το "ντιμπέιτ", ούτε μπορεί -και δεν πρέπει- να καθορίσουν τη στάση τους από την εικόνα των πολιτικών αρχηγών στην τηλεόραση».

Σημείωσε πως κριτήριο για την ψήφο είναι η ζωή και όχι τα λόγια. Είναι η καθημερινότητα, το βιοτικό επίπεδο, η δουλειά, το εισόδημα, η σύνταξη, η παιδεία, η υγεία, το φυσικό και πνευματικό και πολιτιστικό περιβάλλον, είναι η πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη παντού.

«Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ολόκληρη η εικοσαετία», είπε και επέμεινε ότι το ΚΚΕ, 20 χρόνια τώρα, σταθερά κάνει σωστή πρόγνωση, συμβάλλει στην οργάνωση των αγώνων και πάνω απ' όλα πιστεύει ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Θεσσαλονίκη

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και αντιδημοκρατικές χαρακτήρισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της γραμματείας του Πανεργατικού Μετώπου, κ. Μαυρίκος, τις δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος είχε εκφράσει την απορία του σχετικά με τη σκοπιμότητα των διαδηλώσεων, δεδομένου ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και σε λίγες μέρες ο κάθε πολίτης θα εκφραστεί με την ψήφο του.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σήμερα η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών

Σήμερα η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών

ΣΤΙΣ 9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, το οποίο θα μεταδοθεί σε διακαναλική σύνδεση από το Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ και θα διαρκέσει τρεις ώρες.

Ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Στέλιος Παπαθεμελής θα απαντήσουν στις ερωτήσεις της Ολγας Τρέμη (MEGA), της Ελλης Στάη (ALPHA), του Νίκου Χατζηνικολάου (ALTER), του Νίκου Ευαγγελάτου (ANT1), του Αιμίλιου Λιάτσου (STAR) και του Αλέξη Παπαχελά (ΣΚΑΙ) ενώ συντονίστρια θα είναι, με απόφαση των δημοσιογράφων, η Μαρία Χούκλη (ΝΕΤ).

Κάθε δημοσιογραφος θα υποβάλλει σε κάθε αρχηγό μια ερώτηση διάρκειας 30 δευτερολέπτων με την δυνατότητα διευκρινιστικής ερώτησης διάρκειας 20 δευτερολέπτων και ο κάθε αρχηγός θα έχει 90 δευτερόλεπτα στη διάθεση του για να απαντήσει. Συνολικά δηλαδή θα υπάρξουν 36 ερωτήσεις και απάντησεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μοιρασμένες σε έξι θεματικές ενότητες: Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Γενικά Πολιτικά Θέματα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρχαίος «θησαυρός» κάτω από τα Χανιά

Αρχαίος ''θησαυρός'' κάτω από τα Χανιά


Μέχρι και μινωικό ανάκτορο «κρύβεται» κάτω από τα Χανιά. Τμήματα της αρχαίας πόλης ανασκάφθηκαν, καταχώθηκαν και προτείνεται να αναδειχθούν με πεζοδρόμηση

Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης η μινωική πόλη της αρχαίας Κυδωνίας, ένα σημαντικότατο αρχαιολογικό σύνολο, που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια στην παλιά πόλη των Χανίων, ξεθάβεται και θάβεται ξανά με τη δικαιολογία του προσωρινού κάτω από την πίεση των αναγκών της σύγχρονης πόλης.

Οι εγκεκριμένες μελέτες για την εκ νέου αποκάλυψη και ανάδειξη του πιο σημαντικού ευρήματος, που είναι πιθανότατα τμήμα του πρώτου μινωικού ανακτόρου που αποκαλύπτεται στη Δυτική Κρήτη, προσκρούουν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η έφορος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη προτείνει σαν λύση «την πεζοδρόμηση όλης της παλιάς πόλης των Χανίων».


«Είναι όλη ένα μνημείο σαν παλίμψηστο με προϊστορικές και κλασικές αρχαιότητες, βυζαντινά, μεταβυζαντινά, βενετσιάνικα και τουρκικά μνημεία» επιχειρηματολογεί η κ. Βλαζάκη. Με την πεζοδρόμηση, θα μπορέσουν ν΄ αναδειχθούν σ΄ ένα είδος αρχαιολογικού πάρκου νησίδες με όσο το δυνατόν περισσότερες αρχαιότητες».


Τα Χανιά
έχουν ένα σπάνιο προνόμιο. Κατοικούνται συνεχώς εδώ και πεντέμισι χιλιάδες χρόνια. Το προφίλ της πόλης και ο χαμηλός λόφος Καστέλλι δίπλα στο πολύβουο παλιό λιμάνι με τα ενετικά κτίρια όπως φαίνεται από τη θάλασσα προβάλλει σε πήλινη σφραγίδα της μινωικής εποχής που βρέθηκε στην ίδια περιοχή. Το αρχαίο όνομα της πόλης, Κυδωνία, αναγνωρίστηκε σε μυκηναϊκή πινακίδα της Κνωσού. Άγνωστη σχεδόν πριν από εκατό χρόνια η αρχαία Κυδωνία αναδύεται αποσπασματικά σε τέσσερα διαφορετικά σημεία μέσα από συστηματικές και σωστικές ανασκαφές που υπαγορεύει η ανάπτυξη της σύγχρονης πόλης. Το «μπαμ» έγινε στη δεκαετία του ΄90 κυρίως χάρη στα δημοτικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη πόλη της Δυτικής Κρήτης τόσο των προϊστορικών όσο και των ιστορικών χρόνων» λέει στα «ΝΕΑ» η αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη.


Συστηματικές ανασκαφές έφεραν στον λόφο Καστέλλι Χανίων τον οικιστικό πυρήνα της προανακτορικής περιόδου (3500-2000 π.Χ.).


Η πιο σημαντική ανακάλυψη όμως είναι στην κεντρική Οδό Δασκαλογιάννη. Εκεί ήρθε στο φως τμήμα μεγάλου μινωικού ανακτορικού συγκροτήματος, όπως πιθανολογείται, που κρυβόταν σε βάθος λίγων εκατοστών κάτω από την άσφαλτο, συνεχίζεται κάτω από τα σπίτια και τα καταστήματα και έδωσε πολύ εντυπωσιακά ευρήματα πριν σκεπασθεί ξανά, ενώ ως συνέχειά του θεωρείται μια νησίδα που ανασκάπτει συστηματικά η Σουηδική Σχολή στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης και περιμένει τη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων μελετών για την κατασκευή στεγάστρου.


Σε αρκετές περιπτώσεις, τα αρχαία που βρίσκονται στην πόλη των Χανίων διατηρούνται στο υπόγειο. Στις περισσότερες καταχώνονται και σε ελάχιστες επιδιώκεται η απαλλοτρίωσή τους.


Τρανταχτό παράδειγμα από τις περιπέτειες των μινωικών αρχαιοτήτων είναι ένα σημαντικό μινωικό ιερό με τοιχογραφημένο πεσσό, δεξαμενή καθαρμών, πολύθυρο, που βρέθηκε σε οικόπεδο όμορο προς την οδό όπου εντοπίζεται το μινωικό ανάκτορο και διατηρήθηκε στο υπόγειο. Όταν, τέλος, βρέθηκε η συνέχεια του ίδιου ιερού (που σημειωτέον είναι το πρώτο του είδους για τη δυτική Κρήτη) έπειτα από κάποια χρόνια στο παραδιπλανό οικόπεδο η πρόταση της Εφορείας ήταν να απαλλοτριωθεί και αυτό για να υπάρχει η συνέχεια. Πλην όμως, οι αποφάσεις για την τύχη της αυλής του ιερού άλλαξαν δεύτερη και τρίτη φορά και η τελευταία απόφαση το 2005 ήταν να μην απαλλοτριωθεί το οικόπεδο και να καταχωθεί το μνημείο κάτω από την οικοδομή που ανεγέρθη κε πάραυτα...


Τι μάθαμε για τη μινωική Κυδωνία από τις πρόσφατες ανασκαφές; Η νεοανακτορική περίοδος (1600-1400 π.Χ.) και η μυκηναϊκή είναι από ανασκαφικής πλευράς οι πιο γνωστές. Με βάση τον πολύ μεγάλο αριθμό πινακίδων και σφραγισμάτων της γραμμικής Α γραφής, τέτοια στοιχεία βρίσκονταν μόνο όπου υπήρχαν ανάκτορα, φανερώνεται ότι η μινωική πόλη είχε συγκεντρωτική εξουσία και γραφειοκρατική οργάνωση.

Εκτός από ανακτορικό κέντρο, είχε πολύ προσεγμένο πολεοδομικό σχέδιο, στο οποίο εντάσσεται τουλάχιστον ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ιερό. Η πόλη δέχθηκε πλήγμα από πυρκαγιά και καταστράφηκε- όπως και τα υπόλοιπα μινωικά κέντρα- πλην της Κνωσού το 1450 π.Χ., και με τη μυκηναϊκή κατάκτηση η πόλη που είναι η πλησιέστερη της Κρήτης προς την Πελοπόννησο και την ηπειρωτική Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Οι εμπορικές επαφές της εκτείνονται στις Κυκλάδες, αλλά και στην Κύπρο, τη Χαναάν, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Σαρδηνία. Εξάγονται «επωνύμως» εξαιρετικά είδη κεραμεικής του 1300 π.Χ. με κρασί και ελαιόλαδο και είδη πολυτελείας.

Πηγή:
ΤΑ ΝΕΑ

Πέθανε ο Λουτσιάνο Παβαρότι.

Πέθανε ο Λουτσιάνο Παβαρότι.

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο διάσημος ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.

Ο Ιταλός σταρ της όπερας Λουτσιάνο Παβαρότι,θεωρείται από πολλούς ως ο σημαντικότερος τενόρος της γενιάς του και είχε βοηθήσει στην διάδοση της όπερας σε όλο τον κόσμο.

Τηλεοπτικός σταθμός στην ιδιαίτερη πατρίδα του Παβαρότι, τη Μόντενα, μετέδοσε πως στο σπίτι του έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι.

Ο Παβαρότι υποβλήθηκε σε εγχείριση για καρκίνο στο πάγκρεας τον Ιούλιο του 2006.

Τον περασμένο μήνα ο τενόρος εισήχθη σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και μετά από μια σειρά ιατρικών εξετάσεων πήρε εξιτήριο, στις 25 Αυγούστου. Έκτοτε βρισκόταν στην βίλα του, στη Μόντενα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε πως οκτώ στρατιώτες έχασαν χθες τη ζωή τους στο Ιράκ.

Οι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βόμβα. Ο αμερικανικός στρατός πιστεύει πως το Ιράν προμηθεύει τους Σιίτες αντάρτες με βόμβες τέτοιου τύπου.

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην ανατολική Βαγδάτη και άλλοι δύο τραυματίστηκαν θανάσιμα από έκρηξη βόμβας στα βόρεια προάστια της Ιρακινής πρωτεύουσας. Ο όγδοος στρατιώτης σκοτώθηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη δυτική Βαγδάτη.

Τουλάχιστον 3750 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου τον Μάρτιο του 2003, εκ των οποίων οι 3064 σκοτώθηκαν από εχθρικές ενέργειες.

Πηγή: Star Tribune

Μπαρζανί: Οι Κούρδοι δεν είναι αβοήθητοι ενώπιον της Τουρκίας και του Ιράν

Μπαρζανί: Οι Κούρδοι δεν είναι αβοήθητοι ενώπιον της Τουρκίας και του Ιράν

Ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασσούντ Μπαρζανί άσκησε κριτική στην Τεχεράνη για τον βομβαρδισμό του Βόρειου Ιράκ από τον Ιρανικό στρατό και δήλωσε πως η Τουρκία και το Ιράν δεν πρέπει να έχουν από την εσφαλμένη εντύπωση πως οι Κούρδοι του Ιράκ είναι αβοήθητοι και δεν υποστηρίζονται από κανέναν.

"Ο πληθυσμός των Κούρδων είναι τόσο μεγάλος που αποτελεί ήδη μεγάλη υποστήριξη για τους Κούρδους. Μπορούμε να προξενήσουμε μεγάλη ζημιά με τον αριθμό αυτό, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε κάνουμε κάτι τέτοιο," δήλωσε ο Μπαρζανί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κουρδικό Κοινοβούλιο.

Οι Κούρδοι κατηγορούν το Ιράν πως βομβαρδίζει συχνά το Βόρειο Ιράκ για να πλήξει τις βάσεις των ανταρτών του ΠΚΚ που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς.

Πηγή: Today's Zaman

Επτά Ιρανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με αντάρτες

Επτά Ιρανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με αντάρτες

Επτά μέλη της Ιρανικής Αστυνομίας σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αντάρτες κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

"Επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με αντάρτες στην επαρχία
Kermanshah. Δύο από τους αντάρτες τραυματίστηκαν," μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Η τηλεόραση δεν απεκάλυψε την ταυτότητα των ανταρτών, η συγκεκριμένη όμως περιοχή κατοικείται ως επί το πλείστον από Κούρδους.

Πηγή: The Peninsula



Χάουαρντ: Δεν θα πωλήσουμε ουράνιο στη Ρωσία αν δεν μας δώσει εγγυήσεις

Χάουαρντ: Δεν θα πωλήσουμε ουράνιο στη Ρωσία αν δεν μας δώσει εγγυήσεις

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ είπε χθες πως δεν θα εγκρίνει την πώληση ουρανίου στη Ρωσία εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή υποψία πως θα μεταπωληθεί σε εχθρικές χώρες για την κατασκευή όπλων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν φτάνει την Παρασκευή στο Σίδνεϊ για τη σύνοδο κορυφής Ασίας - Ειρηνικού (APEC) και ο Χάουαρντ δήλωσε πως θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να του μεταβιβάσει τους όρους για την προμήθεια αυστραλιανού ουρανίου.

"Οι προϋποθέσεις για την πώληση ουρανίου είναι να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις πως αυτό δεν θα καταλήξει σε χώρες όπως τη Συρία και το Ιράν," είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

"Δεν θα προχωρήσουμε σε συμφωνία αν υποψιαστούμε πως η Ρωσία σκοπεύει να το μεταβιβάσει στη Συρία ή το Ιράν," πρόσθεσε.

Ο Χάουαρντ επεσήμανε ακόμη πως η Αυστραλία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει αποθέματα ουρανίου και ότι όλες οι χώρες που έχουν ουράνιο στην κατοχή τους οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε αυτό να μην καταλήξει σε λάθος χέρια.

Πηγή: The Sydney Morning Herald

Οι Στρατηγοί προσβάλλουν τον Γκιούλ για ακόμη μια φορά

Οι Στρατηγοί προσβάλλουν τον Γκιούλ για ακόμη μια φορά

Η ηγεσία του τουρκικού στρατού απείχε χθες από την πρώτη δεξίωση που παρέθεσε ο Γκιούλ ως πρόεδρος της Τουρκίας. Η αποχή των στρατιωτικών ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προσβολή στον νεοεκλεγέντα πρώην Ισλαμιστή πρόεδρο, στην εκλογή του οποίου αντιτέθηκαν εξ αρχής οι Στρατηγοί.

Το γραφείο του Τούρκου προέδρου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το συμβάν, δηλώνοντας πως οι Στρατηγοί ενημέρωσαν εκ των προτέρων πως δεν θα παραστούν επειδή θα είχαν άλλες επείγουσες υποχρεώσεις.

"Η πληροφορία πως ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκονταν εκτός Άγκυρας για στρατιωτικές δραστηριότητες που είχαν ήδη σχεδιαστεί μας δόθηκε από τις 30 Αυγούστου, προτού αποστείλουμε την πρόσκληση," ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου.

Στην δεξίωση παρέστησαν υπουργοί, αξιωματούχοι, δικαστές και διπλωμάτες. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικόυ Κόμματος, παρά την πρόσκληση που του απεστάλη, αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Απούσα από τη χθεσινή δεξίωση ήταν και η σύζυγος του Αμπντουλάχ Γκιούλ, ένδειξη πως ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί την αποφυγή της έντασης με την κοσμική ελίτ.

Η τουρκική τηλεόρασή πρόβαλε κοντινά πλάνα από το ουίσκι και το κρασί που σερβίρονταν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης. Προηγουμένως η κοσμική ελίτ άσκησε κριτική στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ερτογάν πως ήθελε να απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ.

Τόσο ο Γκιούλ, όσο και το ΑΚΡ που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιουλίου, αρνούνται πως έχουν ισλαμική ατζέντα και υποστηρίζουν πως θα διαφυλάξουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Πηγή: Gulf Times

Δύο Βρετανοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στο Αφγανιστάν

Δύο Βρετανοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στο Αφγανιστάν

ΔΥΟ Βρετανοί στρατιώτες και πάνω από 20 αντάρτες Ταλιμπάν σκοτώθηκαν χθες στο νότιο Αφγανιστάν σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και τον αμερικανικό στρατό.

Οι δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη με στόχο το όχημα στο οποίο επέβαιναν, στην επαρχία Χελμάντ. Άλλος ένας στρατιώτης και ένας πολίτης που τους συνόδευε ως διερμηνέας τραυματίστηκαν.

«Οι στρατιώτες συμμετείχαν σε περιπολία ρουτίνας 17 χιλιόμετρα βορείως του Λασκάρ Γκάχ, όταν ένα από τα οχήματα επλήγη από την έκρηξη», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο.

Οι Βρετανοί έχουν χάσει 76 άνδρες στο Αφγανιστάν αφότου ανετράπη το καθεστώς τον Ταλιμπάν, το 2001.

Στην ίδια επαρχία, άνδρες της Αφγανικής αστυνομίας και των συμμαχικών δυνάμεων, που είχαν αεροπορική υποστήριξη, σκότωσαν περισσότερους από 20 Ταλιμπάν όταν η περίπολός τους έπεσε σε ενέδρα, με συνέπεια να ακολουθήσει σφοδρή μάχη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γιαννάκης: «Με προβληματίζουν λάθη και χαμηλό σκορ»

Γιαννάκης: «Με προβληματίζουν λάθη και χαμηλό σκορ»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ δήλωσε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης για την εικόνα που παρουσίασε η Εθνική Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αναμέτρησης για την α΄ φάση του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας:

«Δεν είχαμε υπομονή. Πρέπει να προσέξουμε στην κυκλοφορία της μπάλας. Δεν είμαστε η «Dream Team». Χάσαμε εύκολα σουτ. Πρέπει να κοιτάξουμε τι φταίει και να το βελτιώσουμε. Με προβληματίζει το χαμηλό σκορ. Όταν κάνεις τόσα λάθη και δεν μπορείς να σκοράρεις υπάρχει πρόβλημα,» δήλωνε ο Παναγιώτης Γιαννάκης πριν μάθει πως η Κροατία έκανε την μεγάλη έκπληξη στον β΄ όμιλο «κλέβοντας» τη νίκη από την Ισπανία με τρίποντο του Μάρκο Τόμας και πλέον στην πρεμιέρα της β΄ φάσης την Παρασκευή η Ελλάδα θα τεθεί αντιμέτωπη με τους παγκόσμιους πρωταθλητές Ίβηρες.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κανένα ίχνος από τον Αμερικανό επιχειρηματία Στιβ Φόσετ

Κανένα ίχνος από τον Αμερικανό επιχειρηματία Στιβ Φόσετ


Στις ικανότητες επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες και στα «ατσάλινα νεύρα» του Στιβ Φόσετ προσβλέπουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αλλά και οι κοντινοί του άνθρωποι.

Η τύχη του Αμερικανού εκκεντρικού επιχειρηματία αγνοείται από τη Δευτέρα όταν πέταξε με το μονοκινητήριο αεροσκάφος τους προς άγνωστη ουσιαστικά κατεύθυνση αφού δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης στις αρμόδιες Αρχές.

Ο Φόσετ έψαχνε αποξηραμένες εκτάσεις όπου σχεδίαζε να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στη ξηρά.

Η περιοχή των ερευνών εκτείνεται σε μία δύσβατη έκταση 20.000 τ.χμ. μεταξύ της Νεβάδας και της Καλιφόρνιας. Οι ομάδες επισημαίνουν ότι ο καλός καιρός ευνοεί τις έρευνές τους.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρατηρηθεί ισχυρότατα καθοδικά ρεύματα αέρα που θα μπορούσαν να αποδειχτούν επικίνδυνα για κάθε πιλότο.

Ο στενός του φίλος, Βρετανός επιχειρηματίας Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον αφού εκθείασε τις ικανότητες του Φόσετ δήλωσε στον Τύπο ότι η απουσία του είναι ανησυχητική.

Πρότεινε ακόμα την χρήση των δορυφορικών εικόνων από το Google για τον εντοπισμό της πιθανής πορείας του Φόσετ.

Το αεροσκάφος του δεν έχει εκπέμψει κανένα σήμα κινδύνου αλλά δεν είναι γνωστό και τί μέσα επιβίωσης έφερε στο αεροσκάφος του

Ρέκορντμαν της περιπέτειας

Ο Στ.Φόσετ κατέχει εκατοντάδες παγκόσμια ρεκόρ που σχετίζονται με πτήσεις και ιστιοπλοϊκά ταξίδια.

Έχει πραγματοποιήσει μόνος του τον γύρο του κόσμου με αερόστατο ενώ έχει και ρεκόρ της ταχύτερης διάσχισης του Ατλαντικού Ωκεανού. Το 2005 ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο χωρίς ανεφοδιασμό.

Είχε επίσης κολυμπήσει στα Στενά της Μάγχης και το 1996 είχε λάβει μέρος στον αυτοκινητιστικό Αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν.

Πηγή: in.gr

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Ακούσαμε ένα γενικόλογο σχόλιο από τον κ. Μόλερ, μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Ταλάτ. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

Απάντηση: Πρώτα απ΄ όλα να πούμε ότι έγινε η συνάντηση για να βοηθήσουμε τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου και όχι για να αρχίσουμε αντιδικίες μέσω του Τύπου, με ένα ανακοινωθέν που θα ήταν πιο εκτεταμένο και ίσως πιο διαφωτιστικό. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός της συνάντησης. Συζητήσαμε, κυρίως, μόνο θα έλεγα, τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, όπως άλλωστε ήταν και το θέμα. Εμείς επιμέναμε για τη σύντομη και άνευ όρων εφαρμογή της, διότι θεωρούμε ότι είναι μια διαδικασία που μπορεί να προωθήσει θετικά τις συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού πάνω στη νέα βάση. Και πιστεύουμε ότι με τις εισηγήσεις μας θα συντομευόταν πάρα πολύ ο χρόνος που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες και στη λύση του Κυπριακού. Επιμέναμε πάρα πολύ ότι οι Επιτροπές έπρεπε να κάνουν σοβαρή προετοιμασία και υπό τον όρο - όπως λέγει και η διαδικασία Γκαμπάρι - της σημείωσης προόδου μέσα στις Επιτροπές θα συναντιόνταν περιοδικά οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων για να διαπραγματευτούν τα σημεία διαφοράς που θα επεσήμαναν οι Επιτροπές. Ο κ. Ταλάτ ήθελε παραλλαγές στη συμφωνία Γκαμπάρι. Ήθελε να αρχίσουν αμέσως οι συνομιλίες χωρίς τις Επιτροπές ή ο ρόλος των Επιτροπών να περιοριστεί μόνο σε ένα τεχνικό επίπεδο καταγραφής των επικεφαλίδων που θα συζητούσαμε που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία αλλά, αντίθετα, θα επέσπευδε τη διαπίστωση αδιεξόδου. Παρά ταύτα, η συνάντηση ήταν σε εποικοδομητικό πνεύμα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να βρούμε τρόπο να περάσουμε αυτή τη δυσκολία που παρουσιάζεται. Ο κ. Ταλάτ ήγειρε βεβαίως και τα συνηθισμένα θέματα που εγείρουν, όχι ως μέρος της ημερήσιας διάταξης, αλλά στις αναφορές του στη συζήτηση.

Ερώτηση: Η διαδικασία θα συνεχιστεί όπως πριν με τον κ. Τζιωνή και τον κ. Περτέβ ή αλλάζει κάτι;

Απάντηση: Πρώτα θα γίνουν οι επαφές μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Επιμέναμε ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία, όχι εκτός του πλαισίου της ομπρέλας των Ηνωμένων Εθνών και πιστεύουμε ότι η δική μας πρόταση που κάναμε είναι και πρακτική και αποτελεσματική. Μια κουβέντα είναι να συναντώνται οι ηγέτες μέρα με μέρα, μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα ενός μηνός ή δυο μηνών. Όμως, πρέπει να συνεκτιμήσει κάποιος αν αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι δυνατό να φέρει θετικά αποτελέσματα ή, αντιστρόφως, θα οδηγήσει σε επισημοποίηση αδιεξόδου.

Ερώτηση: Πώς αντιμετωπίζετε τη μη ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων για έναρξη των συνομιλιών;

Απάντηση: Δεν νομίζω ότι οι συνομιλίες πρέπει να καθορίζονται με ημερομηνίες. Καθορίζονται με την πρόοδο που θα σημειωθεί. Δηλαδή, αν θέσεις μια ημερομηνία, σε ένα μήνα, τί σημασία έχει, αν προηγουμένως δεν προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να διασφαλίζει ότι μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δυο ηγετών; Και αυτό ήταν το δικό μας το σημείο, που επιμέναμε. Εμείς δεν μιλούμε για συνομιλίες οι οποίες θα επεκταθούν επ' αόριστο ή σε βάθος χρόνου. Απλώς, η ίδια η πορεία των συζητήσεων καθορίζει το χρονοδιάγραμμα. Εφόσον οι δυο ηγέτες θα συναντώνται για να εποπτεύουν το έργο των Επιτροπών, να δίνουν οδηγίες, να διαπραγματεύονται τα θέματα διαφοράς που εντοπίζονται από τις Επιτροπές, αυτό μπορεί να γίνει και σε ένα μήνα, και σε 15 μέρες, και σε δυο μήνες και σε τρεις μήνες, αναλόγως του ρυθμού που θα έχουν οι Επιτροπές στο να παράξουν έργο. Είναι, πρόσθετα, και ένα κίνητρο σε αυτούς που θα είναι στις Επιτροπές, να παράξουν πράγματι, με θετικό πνεύμα, έργο, να επισημάνουν σημεία διαφοράς, ίσως να υποβάλουν και διαζευκτικές εισηγήσεις, για να μπορεί να γίνει η πολιτική συζήτηση από τους δυο ηγέτες.

Ερώτηση: Υπάρχει κίνδυνος ροκανίσματος χρόνου από την άλλη πλευρά;

Απάντηση: Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος. Δηλαδή, εάν ορίσεις ότι οι συνομιλίες αρχίσουν στις 15 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, δεν υπάρχει πάλι ο κίνδυνος; Υπάρχει καμιά διαβεβαίωση ότι οι δυο αρχηγοί, συναντώμενοι μόνοι τους, θα συμφωνήσουν;


Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών