Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Το πρώτο πυροσβεστικό από τη Ρωσία προσγειώνεται αύριο στην Θεσσαλονίκη

Το πρώτο πυροσβεστικό από τη Ρωσία προσγειώνεται αύριο στην Θεσσαλονίκη

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας αύριο στις 3 μετά το μεσημέρι αναμένεται να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο πυροσβεστικό αεροσκάφος BE - 200 το οποίο στέλνει η Ρωσία στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ.

Καραμανλή με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξ άλλου, αύριο τα μεσάνυχτα αναμένεται να αφιχθούν στην Θεσσαλονίκη και δύο πρώτα ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα ΜΙ-8.

Τα ρωσικά εναέρια μέσα θα προσγειωθούν στην θεσσαλονίκη για ανεφοδιασμό και θα κατευθυνθούν στη συνέχεια στην Ελευσίνα.

Παραπομπή

Τρεις οι νεκροί της ΝΑΤΟικής Isaf στις μάχες στο Αφγανιστάν

Τρεις οι νεκροί της ΝΑΤΟικής Isaf στις μάχες στο Αφγανιστάν

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των νατοϊκών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκερέσκ επικαλούμενος μαρτυρίες των χωρικών.

Ο κυβερνήτης Αμπντούλ Μανάφ είπε ότι, σύμφωνα με τους χωρικούς της περιοχής, σκοτώθηκαν επίσης περίπου 50 ένοπλοι αντάρτες.

Ο εκπρόσωπος της Isaf επιβεβαίωσε ότι στην επαρχία Γκερέσκ βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τυχόν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Τρεις οι νεκροί της ΝΑΤΟικής Isaf

Τρεις ΝΑΤΟικοί στρατιώτες της δύναμης Isaf που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο και ανατολικό τρμήμα της χώρας, ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ.

Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε στο νότιο τμήμα της χώρας όπου οι μάχες είναι καθημερινές και σκηλρές και οι άλλοι δύο στο ανατολικό τμήμα όπου στη διάρκεια σφοδρών μαχών τραυματίστηκαν και 13 συνάδελφοί τους, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δεν προσθέτει καμία λεπτομέρεια.

Με τους τρείς σημερινούς θανάτους ο αριθμός των ΝΑΤΟικών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν ανήλθε στους 124 από τις αρχές του χρόνου έως τώρα.

Σημειώνεται ότι ολόκληρη την περσινή χρονιά 191 στρατιώτες της Isaf, που αριθμεί περίπου 50 χιλιάδες άνδρες, βρήκαν το θάνατο στο Αφγανιστάν.

Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο νότιο Αφγανιστάν

Εν τω μεταξύ, είχαν προηγθεί δύο ακόμη αεροπορικές επιθέσεις, στο νότιο Αφγανιστάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυκαικοπαίδων.

Σε μία από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ επλήγησαν σπίτια στην περιοχή Γκίρισκ στην επαρχία Χελμάντ, χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 50 άμαχοι, ανέφερε ομάδα περίπου 20 κατοίκων προς δημοσιογράφους στο Κανταχάρ.

Ο Ουαλί Τζαν Σάμπρι, μέλος του κοινοβουλίου από την επαρχία Χελμάντ, δήλωσε ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι 50 με 60 άμαχοι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση μεταξύ Ταλιμπάν και δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Γκίρισκ και διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιθέσεις.

Τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πάνω από 20 άμαχοι σκοτώθηκαν στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το πεδίο των μαχών. Όπως είπε ο ίδιος «σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ταλιμπάν και ΝΑΤΟ». Αργότερα τηλεφώνησε στο πρακτορείο Ρόιτερ και είπε ότι 50 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν επίσης στους βομβαρδισμούς. Οι Ταλιμπάν δεν βρέθηκαν για να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ έκανε λόγο για μία επιχείρηση σε εξέλιξη στην επαρχία, αλλά αρνήθηκε ότι υπήρξαν απώλειες αμάχων γύρω από το Γκίρισκ.

«Επειδή οι Ταλιμπάν δεν φορούν στολές όπως εμείς, όταν σκοτωθούν γίνεται λόγος για αμάχου»,ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Τσάρλι Μαγιο. Επειδή η περιοχή είναι απομακρυσμένη δεν κατέστη δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί η πληροφορία.

Περίπου 2.000 βρετανοί και Αφγανοί στρατιώτες κάνουν επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα στην κοιλάδα Άνω Γκίρισκ για τον εντοπισμό ανταρτών Ταλιμπάν.

Στην δεύτερη επίθεση επλήγησαν δύο σπίτια στην περιοχή Σαρ Σένο, στην γειτονική επαρχία Ουρουζγκάν και σκοτώθηκαν 15 άμαχοι, ανέφεραν χωρικοί προς δημοσιογράφους σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Παραπομπή


«Προσχηματικές οι κατηγορίες του ΟΗΕ στην Ερυθραία με στόχο την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα»

«Προσχηματικές οι κατηγορίες του ΟΗΕ στην Ερυθραία με στόχο την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα»

Διαψεύδει η Ερυθραία ότι είναι ο κυριότερος προμηθευτής όπλων στους αντάρτες της Σομαλίας, χαρακτηρίζοντας μεγάλο ψέμα σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Προσθέτει δε ότι οι κατηγορίες αποτελούν πρόσχημα για την εισβολή της Αιθιοπίας και των ΗΠΑ στη Σομαλία.

«Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι καινούριες και γνωρίζουμε από πού προέρχονται» ανέφερε ο υπουργός Πληροφοριών της Ερυθραίας, Αλί Αμπντού.

«Ο ΟΗΕ ενεργεί σαν μεγάφωνο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για ένα παραμύθι για να κοιμούνται τα παιδιά και θα αποδειχθεί και πάλι ότι είναι ψέμα. Η κυβέρνηση της Ερυθραίας θα καλέσει τον ΟΗΕ ή τις ΗΠΑ να αποδείξουν όσα ισχυρίζονται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αμπντού «οι κατηγορίες αυτές αποτελούν το πρόσχημα για την εισβολή της Αιθιοπίας και των ΗΠΑ στη Σομαλία και τη σφαγή του σομαλικού λαού».

Παραπομπή

Το Ιράν προμηθεύεται με 250 μαχητικά μακρινών αποστάσεων Sukhoi και με 20 τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού από τη Ρωσία

Το Ιράν προμηθεύεται με 250 μαχητικά μακρινών αποστάσεων Sukhoi και με 20 τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού από τη Ρωσία

Η Τεχεράνη και η ρωσική εταιρεία Rosoboronexport βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας-μαμούθ που αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την πώληση στο Ιράν 250 μαχητικών αεροσκαφών Su-30MKM και 20 τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού IL-78 MKI. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράδοση των αεροσκαφών θα αρχίσει πριν το τέλος του 2007.

Η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη στο είδος της που πραγματοποιεί η Ρωσία τα τελευταία 30 χρόνια και η υλοποίησή της θα δώσει στο Ιράν την ικανότητα για αεροπορικές προσβολές σε μακρινές αποστάσεις.

Τα Sukhoi είναι σε θέση να πραγματοποιούν πτήσεις διάρκειας 4,5 ωρών σε ακτίνα 3000 χιλιομέτρων και να πλήττουν από μεγάλη απόσταση στόχους στο έδαφος και στη θάλασσα, γεγονός που θέτει ολόκληρη στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και του Λιβάνου υπό την εμβέλεια τους. Τα τάνκερ ανεφοδιασμού αυξάνουν τη διάρκεια πτήσεων των Su-30MKM στις 10 ώρες και την ακτίνα πτήσης τους στα 8000 χιλιόμετρα.

Το πλησιέστερο συγκρίσιμο με το Sukhoi δυτικό αεροσκάφος είναι το αμερικανικό βομβαρδιστικό F-15Ε. Η προμήθεια από το Ιράν ενός τέτοιου αριθμού αεροσκαφών, θα αναδείξει την ιρανική πολεμική αεροπορία ως μια από τις δύο μεγαλύτερες και πιο προηγμένες της περιοχής, άμεσα συγκρίσιμη με την αντίστοιχη του Ισραήλ. Οι Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται ήδη στο νέο μαχητικό, ώστε να είναι σε θέση να πετάξουν μαζί τού όταν παραληφθεί.

Η Ινδία έχει ήδη προμηθευτεί το ίδιο μαχητικό και η Μόσχα άρχισε τις παραδόσεις του και στη Μαλαισία.

Κάποια μέρη του αεροσκάφους κατασκευάζονται στη Γαλλία, κάτι που εμπλέκει και το Παρίσι στη συμφωνία για πώληση του Su-30 MKM στην Τεχεράνη. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το αν θα ζητήσει από το Παρίσι να μην δώσει τη συγκατάθεσή του για την υλοποίηση της συμφωνίας. Εντούτοις, ο Σαρκοζί κάνει προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων της Γαλλίας με τον Αραβικό και το Μουσουλμανικό κόσμο, οπότε ένα τέτοιο αίτημα από το Ισραήλ είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει αποδεκτό. Η μόνη πιθανότητα για αναστολή της συμφωνίας είναι η προσέγγιση της Μόσχας από την Ουάσινγκτον.

Παραπομπή

Αναστάτωση επικρατεί και πάλι στο Κόκκινο Τζαμί στο Πακιστάν

Αναστάτωση επικρατεί και πάλι στο Κόκκινο Τζαμί στο Πακιστάν

Ένταση την Παρασκευή -ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους- στο Κόκκινο Τζαμί του Πακιστάν. Ομάδα πιστών εμπόδισε την είσοδο του νέου ιμάμη στο τέμενος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και συνθήματα κατά του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ. Ζητούσαν ακόμη την επιστροφή στο τζαμί του Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος έχει συλληφθεί από την αστυνομία.

Από τα μεγάφωνα ακούγονταν εκκλήσεις να πάρουν εκδίκηση για το αίμα των μαρτύρων που σκοτώθηκαν κατά την πολιορκία στις αρχές Ιουλίου.

Η αστυνομία παραμένει στον περίβολο με ισχυρές δυνάμεις και τεθωρακισμένα για την αποφυγή εκτρόπων και κυρίως για να μην γίνει εκ νέου κατάληψη του χώρου. Έκανε ρίψη δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Πολλές εκατοντάδες σπουδαστές - μεταξύ τους και ανήλικοι και γυναίκες - είχαν κλειστεί στο Τζαμί και ήρθαν σε ένοπλη αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στην πολιορκία που κράτησε μία εβδομάδα σκοτώθηκαν περί τους 100 ισλαμιστές και άλλα 10 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακαίνισε το Τζαμί και επιδιόρθωσε τις καταστροφές που είχαν προκληθεί από τη μακρά πολιορκία και το παρέδωσε στους πιστούς την Πέμπτη.

Παραπομπή

Τέσσερις ηγέτες του ΠΚΚ νεκροί από έκρηξη στο Βόρειο Ιράκ

Τέσσερις ηγέτες του ΠΚΚ νεκροί από έκρηξη στο Βόρειο Ιράκ

Όπως μετέδωσε σήμερα το CNN Turk, τέσσερις ηγέτες του ΠΚΚ έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο στρατόπεδό τους στα βουνά Kandil του Βορείου Ιράκ. Δεν έγινε ακόμη γνωστό το τι προκάλεσε την έκρηξη.

Παραπομπή

Εννέα νεκροί σε συγκρούσεις στο Ιράκ

Εννέα νεκροί σε συγκρούσεις στο Ιράκ

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και άμαχοι, σε συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ενόπλων στην Κερμπάλα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί όταν Αμερικανοί στρατιώτες εισήλθαν στην ιρακινή πόλη, 110 χιλιόμετρα ΝΔ της Βαγδάτης, και προσπάθησαν να συλλάβουν αρκετούς ενόπλους από τον Στρατό του Μάχντι, του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ. Ελικόπτερα έσπευσαν σε υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον 25 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, ενώ συνελήφθησαν έξι ένοπλοι.

Παραπομπή

Αξιωματούχος του Πενταγώνου επισκέπτεται την Άγκυρα για τους ισχυρισμούς προμήθειας όπλων στο ΠΚΚ

Αξιωματούχος του Πενταγώνου επισκέπτεται την Άγκυρα για τους ισχυρισμούς προμήθειας όπλων στο ΠΚΚ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε αυτή την εβδομάδα επαφές στην Αγκυρα σχετικά με τις ομολογίες των πρώην μελών του ΠΚΚ που αυτομόλησαν στην Τουρκία πως οι ΗΠΑ προμήθευσαν με όπλα την οργάνωση.

Ο γενικός σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας William J. Haynes, ο οποίος ηγείτο της επταμελούς αντιπροσωπείας, είχε επαφές με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Υπουργείο Εξωτερικών, Συμβούλιο Ασφαλείας και με τη ΜΙΤ. Ο Haynes είναι υπεύθυνος στις έρευνες που διεξάγουν οι ΗΠΑ για τα αμερικανικά όπλα που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και εν τέλει χάθηκαν.

"Ο Haynes κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα είχε επαφές με στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, με επίκεντρο τα χαμένα όπλα του Ιράκ. Από τότε (την εξαφάνιση των όπλων) συνεργαζόμαστε στενά με την Άγκυρα," δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Kathryn Schalow, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι έρευνες αφορούν και τις πρόσφατες καταγγελίες πως αμερικανικά όπλα καταλήγουν στα χέρια του ΠΚΚ.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του Haynes την Τετάρτη, οι Τούρκοι αξιωματούχοι του παρουσίασαν λεπτομερή κατάλογο με αυστριακής κατασκευής πιστόλια τύπου Glock, τυφέκια ΑΚ-47, πολυβόλα, όπλα για ελεύθερη σκόπευση, εκτοξευτήρες πυραύλων και χειροβομβίδων που βρέθηκαν στην κατοχή των Κούρδων ανταρτών.

Η αμερικανική πλευρά εξήγησε πως προσέφερε περισσότερα από 370, 000 τέτοιου είδους όπλα στο Ιράκ, στα πλαίσια των προσπαθειών της για υποστήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας. Αυτά τα όπλα, αξίας 139 εκατομμυρίων δολαρίων, δόθηκαν στο Ιράκ μετά την υπογραφή 19 συμφωνιών που πιστοποιήθηκαν από 142 έγγραφα.

Ο Haynes είπε στους Τούρκους αξιωματούχους πως τα όπλα που περιήλθαν στην κατοχή του ΠΚΚ είναι μέρος του οπλισμού που οι ΗΠΑ χάρισαν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και είναι πολύ πιθανό οι αντάρτες να τα παρέλαβαν απευθείας από τις ιρακινές δυνάμεις.

Παραπομπή



Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν με τον Güler για τις ενεργειακές συμφωνίες της Τουρκίας με το Ιράν

Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν με τον Güler για τις ενεργειακές συμφωνίες της Τουρκίας με το Ιράν

Ο Aμερικανός πρέσβης Wilson επανέλαβε την αντίθεση της Ουάσινγκτον σχετικά με τη συμφωνία Άγκυρας και Τεχεράνης για το φυσικό αέριο και πρότεινε ως εναλλακτική λύση τη μεταφορά τουρκμενικού αερίου από την Κασπία

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Άγκυρα είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Ενεργείας της Τουρκίας, Hilmi Güler, όπου και συζήτησαν την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Τεχεράνη για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία την επιλογή της κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς τουρκμενικού αερίου από την Κασπία και όχι από το Ιράν. Η Ρωσία θα συζητήσει το θέμα μετά τον σχηματισμό της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.

Ο Hilmi Güler ανακοίνωσε πως η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη. Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η εκμετάλλευση τριών πετρελαϊκών περιοχών του Ιράν από τουρκικές εταιρείες. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέκριναν την τουρκική κίνηση επειδή ποι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ιράν στον τομέα της ενέργειας θα βοηθήσει το Ιράν ώστε να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Αμερικανός πρέσβης Ross Wilson επανέλαβε την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία και εξέφρασε την προσδοκία του για υποχώρηση της Άγκυρας, προσθέτοντας πως η χώρα του θεωρεί πολύ σημαντικό τον αγωγό Shah Deniz για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε την πρόθεση της Ρωσίας για συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας - Ιράν δεν βρισκόταν στην ατζέντα των συνομιλιών του Ρώσου πρέσβη με τον Güler, ο οποίος δήλωσε πως η Μόσχα επιθυμεί να κάνει επενδύσεις στην Τουρκία στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.


Παραποπή

Δ.Χριστόφιας: Ουδέποτε είπα ότι ο Πρόεδρος οδηγεί την Κύπρο στη διχοτόμηση

Δ.Χριστόφιας: Ουδέποτε είπα ότι ο Πρόεδρος οδηγεί την Κύπρο στη διχοτόμηση

Την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ προκάλεσαν οι κατηγορίες του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη περί συνεργασίας του ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ και περί συκοφαντικών τοποθετήσεων του Δημήτρης Χριστόφια κατά του προέδρου Παπαδόπουλου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ κατηγόρησε τον κ. Πιττοκοπίτη ότι ψεύδεται και ότι διαστρεβλώνει κάθε έννοια αλήθειας. Αυτό που ανέφερα στην Κεντρική Επιτροπή, είπε ο κ. Χριστόφιας είναι ότι στην προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να ασχοληθούμε με μεθόδους Πιττοκοπίτη που υποβιβάζουν σε σημεία λάσπης το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ουδέποτε ελέχθη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στελέχη του ΔΗΚΟ οδηγούν την Κύπρο στη διχοτόμηση και ότι ουδέποτε υπήρξε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για συνεργασία με τον ΔΗΣΥ. Αυτό που έγινε το 1985, είπε ο κ. Χριστόφιας ήταν ένας χειρισμός της κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κ. Πιττοκοπίτης υποστήριξε ψες ότι το 1985 με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με τον ΔΗΣΥ με στόχο να εγκαταλειφθεί η γραμμή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

Κατηγόρησε επίσης τον Δημήτρη Χριστόφια ότι σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κολοκασίδης και ο Νίκος Πιττοκοπίτης οδηγούν την Κύπρο σε διχοτόμηση.

Παραπομπή

Νέες εντάσεις μεταξύ Λονδίνου - Μόσχας

Νέες εντάσεις μεταξύ Λονδίνου - Μόσχας

Εξηγήσεις από τη Βρετανία για την απέλαση ενός Ρώσου που φέρεται να συνωμότησε για τη δολοφονία του Μπόρις Μπερεζόφσκι απαιτεί η Ρωσία, σε μία υπόθεση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις Λονδίνου - Μόσχας.

Στις 18 Ιουλίου, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν και εν συνεχεία απέλασαν στη Ρωσία έναν άνδρα που πιθανολογείται ότι συνδέεται με μία συνωμοσία για τη δολοφονία του αυτοεξόριστου Ρώσου μεγιστάνα -συνωμοσία που είχε αποκαλύψει προ λίγων ημερών ο ίδιος ο Μπόρις Μπερεζόφσκι στα βρετανικά ΜΜΕ.

Κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας... Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον πρεσβευτή της Βρετανίας στη Μόσχα και ζήτηση επίσημες εξηγήσεις για το συμβάν.

Παραπομπή

Αισιοδοξία για την τύχη των νοτιοκορεατών ομήρων

Αισιοδοξία για την τύχη των νοτιοκορεατών ομήρων

ΟΙ ΑΡΧΕΣ του Αφγανιστάν είναι «αισιόδοξες» για μια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την τύχη των 22 νοτιοκορεατών ομήρων, πριν λήξει το νέο τελεσίγραφο των ταλιμπάν, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Γκάζνι Αλισάχ Αχμαντζάι.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την απελευθέρωση των Νοτιοκορεατών. Είμαστε αισιόδοξοι για μια θετική εξέλιξη. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διευθετήσουμε το θέμα πριν τις 13:00 σήμερα», τόνισε ο ίδιος, από το Γκάζνι (140 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ) όπου απήχθησαν οι όμηροι.

Οι Tαλιμπάν έδωσαν χθες Πέμπτη διορία μέχρι το μεσημέρι σήμερα (10:30 ώρα Ελλάδας) στην αφγανική κυβέρνηση για να δεχτεί την ανταλλαγή κρατουμένων ώστε να σωθούν οι Νοτιοκορεάτες. Την Τετάρτη εκτελέστηκε ένας από τους ομήρους, ένας 42χρονος ιερέας.
«Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε τους ομήρους, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να απαρνηθούμε τις αρχές μας», επισήμανε ο Αχμαντζάι.

Παραπομπή

Τον Ερντογάν στηρίζει και ο Μπαχτσελί

Τον Ερντογάν στηρίζει και ο Μπαχτσελί

Μεγάλη ανακούφιση σε ευρείες ομάδες προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Μπαχτσελί, του οποίου το κόμμα διπλασίασε το ποσοστό του στις εκλογές της Κυριακής συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων και εκλέγοντας 71 βουλευτές, δήλωσε πως θα στηρίξει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο ακανθώδες ζήτημα της εκλογής προέδρου. Η εκλογή προέδρου από τη νέα βουλή θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία του Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι το ΑΚΡ θριάμβευσε στις εκλογές κερδίζοντας το 47% των ψήφων, εξέλεξε μόνο 340 βουλευτές, υπολειπόμενο κατά πολύ της πλειοψηφίας των δύο τρίτων (367 βουλευτές) που εξασφαλίζει στο πρώτο κόμμα έγκυρη διαδικασία εκλογής προέδρου σε περίπτωση αποχής της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

Δεν διαλύεται η βουλή

Με μια αντίθετη στο γράμμα του Συντάγματος απόφαση τον περασμένο Μάιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο –κατόπιν προσφυγής της Κεμαλικής Αντιπολίτευσης και πίεσης του στρατεύματος– όρισε ότι η απαρτία δύο τρίτων της ολομέλειας αποτελεί διαδικαστική προϋπόθεση εγκυρότητας της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε γύρο της προεδρικής εκλογής. Καθώς η Κεμαλική αντιπολίτευση απείχε της διαδικασίας, η εκλογή –με μόνο υποψήφιο τον Αμντουλάχ Γκιουλ– ακυρώθηκε και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές. Παρόμοιος κίνδυνος διάλυσης της νέας βουλής δεν συντρέχει. Ο ακροδεξιός ηγέτης διευκρίνισε πως οι βουλευτές του ΜΗΡ θα παραστούν στην ψηφοφορία εξασφαλίζοντας την εγκυρότητά της, καθώς η προεδρική εκλογή δεν πρέπει να βυθίσει την Τουρκία στο χάος. Δεν έχει ωστόσο αποφασίσει εάν οι βουλευτές του ΜΗΡ θα ψηφίσουν υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου. Σημειώνοντας ότι το ΑΚΡ μπορεί πλέον να εκλέξει τον πρόεδρο που επιθυμεί, ο Μπαχτσελί κάλεσε παράλληλα τον Ερντογάν να προτιμήσει υποψήφιο «κοινής αποδοχής» που θα εκπροσωπεί όλο τον λαό.

Οι δηλώσεις αποτελούν νέο χαστούκι κατά του στρατεύματος και των Κεμαλιστών, που αναζητούν τρόπους να εμποδίσουν την εκλογή «θρήσκου προέδρου» με προφίλ αντίστοιχο του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο λόγος της στήριξης του Μπαχτσελί προς τον Ερντογάν πρέπει να αναζητηθεί στο σημαντικό ποσοστό που το ΜΗΡ συγκέντρωσε στις εκλογές. Το κόμμα δεν θέλει να ρισκάρει τη διάλυση της βουλής και τη διενέργεια νέων εκλογών, καθώς φοβάται πως δεν θα επαναλάβει την επιτυχία της Κυριακής. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Μπαχτσελί απέδωσε τη σαρωτική νίκη του ΑΚΡ στην απειλή επέμβασης που το Γενικό Επιτελείο διατύπωσε στην περίφημη διακοίνωσή του της 27ης Απριλίου. Ο Μπαχτσελί φοβάται πως οποιαδήποτε συνταγματική κρίση και νέες εκλογές θα εκτινάξουν τα ποσοστά του ΑΚΡ σε υψηλότερα νούμερα, προς ζημίαν του κόμματός του.

Πολλοί παρατηρητές αναμένουν συμμετοχή στην ψηφοφορία και των 25 εκ των 27 ανεξαρτήτων (των Κούρδων και αριστερών), που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπερψηφίσουν τον όποιο κυβερνητικό υποψήφιο.

Δύσκολη η εκτροπή

Η αυξημένη νομιμοποίηση που θα λάβει έτσι η διαδικασία εκλογής και η νέα κυβέρνηση θα καταστήσουν τα σχέδια εκτροπής του στρατού και των Κεμαλιστών ακόμη πιο δύσκολα, σημειώνουν. Και αναμένουν πως ο πρόεδρος θα εκλεγεί άνετα στον τρίτο γύρο της διαδικασίας, με απλή πλειοψηφία της ολομέλειας.

Παραπομπή

Ο Πούτιν θα κυβερνά τη Ρωσία και μετά το 2008

Ο Πούτιν θα κυβερνά τη Ρωσία και μετά το 2008

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να διοικεί τη Ρωσία μέσα από την «υπερκυβέρνηση» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία τον Μάρτιο του 2008, αποκάλυψε η ρωσική «Γκαζέτα».

Επικαλούμενη ανώτατη πηγή του Κρεμλίνου, η εφημερίδα υποστηρίζει πως ο Πούτιν σχεδιάζει να ενισχύσει τις εξουσίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μετατρέποντάς το σε παράλληλη κυβέρνηση. Ειδικότερα, το σώμα αυτό θα ελέγχει τα «υπουργεία ισχύος» (Αμυνας και Εσωτερικών) καθώς και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, που σήμερα αναφέρεται στον πρόεδρο.

Δεν είναι ξεκάθαρο από ποιο ακριβώς πόστο θα συνεχίσει ο Πούτιν να ελέγχει την κατάσταση στη Ρωσία. Πιθανολογείται ότι θα γίνει γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέση που χηρεύει μετά την παραίτηση του Ιγκόρ Ιβάνοβ.

Σενάρια
Κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν να μεταπηδήσει στην προεδρία του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα κυβερνάει από το παρασκήνιο χωρίς κανένα επίσημο αξίωμα, όπως ο Κινέζος ηγέτης Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, τη δεκαετία του 80.

Το σίγουρο είναι πως ο Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το ρωσικό Σύνταγμα, ώστε να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία.

Παρότι ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα εκδώσει διάταγμα που θα ενισχύει τις εξουσίες του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ρώσοι αναλυτές θεωρούν δεδομένη μια τέτοια εξέλιξη, που θα εγγυηθεί ομαλή μετάβαση στη μετά-Πούτιν εποχή:

«Ετοιμαζόμαστε για μια μεταβατική περίοδο, στην οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας θα λειτουργεί σαν παράλληλη, εξισορροπητική κυβέρνηση, που θα διασφαλίσει τη συνέχιση των σημερινών πολιτικών της Ρωσίας», δήλωσε στο Ρόιτερ ο αναλυτής Σεργκέι Μάρκοβ.

Παραπομπή

Γκιουλ με... Γκρίζους Λύκους

Γκιουλ με... Γκρίζους Λύκους

Στην Προεδρία της Τουρκίας με τη βοήθεια των Γκρίζων Λύκων και την ανοχή των κεμαλιστών οδεύει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ! Τώρα μένει να δούμε αν ο στρατός συμφωνεί με αυτή την εξέλιξη και ποια ανταλλάγματα θα δώσουν οι ισλαμιστές στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος και θα προσφέρει πλήρη στήριξη στον Γκιουλ, αν ο τελευταίος το ζητήσει.

Πάντως, η Τουρκία απέχει αρκετά από την πολιτική ομαλότητα. Ο «ισλαμιστής» δικηγόρος Αλπαρσλάν Ασλάν, που πέρυσι τον Μάιο σκότωσε έναν ανώτατο δικαστή και τραυμάτισε άλλους τέσσερις στο Συμβούλιο Επικρατείας, αποκάλυψε χτες ότι σκόπευε ακόμη να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Σεζέρ, απόστρατους στρατηγούς, και στελέχη των ομίλων Ντογάν και Κοτς. Ολα αυτά «στο όνομα του Προφήτη».

Από μαθηματικής πλευράς, η πολιτική κρίση γύρω από την προεδρική εκλογή έληξε χτες οριστικά. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του κόμματος Εθνικής Δράσης, δήλωσε στη Μιλιέτ ότι οι 71 βουλευτές του θα πάρουν μέρος στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, όπου απαιτούνται 276 ψήφοι (το ΑΚΡ κέρδισε 341 έδρες). Ετσι η εκλογή Γκιουλ στην Προεδρία θεωρείται δεδομένη, αφού θα είναι παρόντες στην ψηφοφορία τουλάχιστον 411 βουλευτές. Για την εγκυρότητα της εκλογής απαιτείται η παρουσία των 2/3 (367 βουλευτές).

«Το ΑΚΡ δεν χρειάζεται να κάνει κανέναν συμβιβασμό στην προεδρική εκλογή. Μπορούν να επιλέξουν όποιον θέλουν, κι εμείς θα είμαστε παρόντες χωρίς να υποστηρίξουμε τον υποψήφιό τους», δήλωσε ο πολιτικός εκφραστής των Γκρίζων Λύκων.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουσταφά Οζγιουρέκ, δήλωσε ότι το CHP δεν θα υποστηρίξει τον Γκιουλ, αλλά θα σεβαστεί την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης. Κανείς δεν ξέρει αν οι Γκρίζοι Λύκοι και οι κεμαλιστές «φοβήθηκαν» το 46,5% του Ερντογάν και τη συντριβή τους σε νέες εκλογές ή αν ο πολιτικός τους συμβιβασμός με τους ισλαμιστές κρύβει άγνωστες πτυχές.

Μεταρρυθμίσεις
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατζάν, διαβεβαίωσε πως οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν «πάση δυνάμει».

Εξάλλου ο θριαμβευτής των εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αποφασισμένος να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς καμιά παραχώρηση: «Επόμενος στόχος μας είναι οι δημοτικές εκλογές του 2009. Πρέπει να κερδίσουμε τις δημαρχίες όλων των μεγάλων πόλεων που δεν ελέγχουμε: Εμπρός για τη Σμύρνη, το Ντιγιάρμπακιρ, το Τούντζελι και τον Δήμο Τζάνκαγια της Αγκυρας, που βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο!», είπε ο Ερντογάν στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ.

Τα καλά νέα για τον Ερντογάν έρχονται και από το εξωτερικό. Το μεγάλο κέντρο παγκόσμιων ερευνών PEW, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το 61% των Τούρκων έχουν θετική γνώμη για την ισλαμική κυβέρνηση, έναντι μόλις 7%, που είχαν για την κυβέρνηση Ετσεβίτ το 2002! Δεδομένου ότι η έρευνα διεξήχθη δύο μήνες πριν από τις τουρκικές εκλογές, εικάζει κανείς ότι η δημοτικότητα των ισλαμιστών είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Μαύρη τρύπα» της έρευνας είναι το 85% θετικών κρίσεων των Τούρκων ερωτηθέντων για τον στρατό. Φόβος, σεβασμός ή δυσκολία απογαλακτισμού από τον «θεματοφύλακα» του κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ;

Παραπομπή

Λίβανος: Δύο στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με ισλαμιστές μαχητές

Λίβανος: Δύο στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με ισλαμιστές μαχητές

Στους 248 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις μάχες Λιβανέζων στρατιωτών κατά ισλαμιστών ενόπλων σε παλαιστινιακό καταυλισμό, μετά από 10 εβδομάδες. Οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι δύο στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο κατά την ανταλλαγή πυρών, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στους 122, από τις 20 Μαΐου κατά την έναρξη των συγκρούσεων με τους μαχητές της Φατάχ αλ-Ισλάμ.

Παραπομπή