Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Συζητήσεις για την εμβάθυνση των σχέσεων ΠΓΔΜ - ΗΠΑ

Συζητήσεις για την εμβάθυνση των σχέσεων ΠΓΔΜ - ΗΠΑ

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ροζμαρί ντι Κάρλο, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στα Σκόπια, από αύριο μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η κ. ντι Κάρλο, θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρόεδρο της Βουλής Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Ιμέρ Αλίου, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Η κ. ντι Κάρλο θα έχει ακόμη συναντήσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, την πρόεδρο της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) Ράντμιλα Σεκερίνσκα και τον πρόεδρο της «Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) Αλί Αχμέτι.

Στις συναντήσεις αυτές, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, θα εξετασθεί η δυνατότητα περαιτέρω προώθησης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-ΠΓΔΜ, η υποστήριξη των ΗΠΑ σχετικά με την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς και η κατάσταση στην περιοχή, με έμφαση στο μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε χωριά του Βορείου Ιράκ

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε χωριά του Βορείου Ιράκ

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε σήμερα κουρδικά χωριά στο Βόρειο Ιράκ με αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών και την καταστροφή αγροτικών εκτάσεων.

Ο βομβαρδισμός άρχισε αργά το βράδυ της Κυριακής και συνεχίστηκε και σήμερα το πρωί.

Αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ν ακαταφύγουν σε σπηλιές για να σωθούν. Δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε θύματα.

Πηγή: Monsters and Critics

Απέτυχε η επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Απέτυχε η επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

ΧΩΡΙΣ επιτυχία έληξε τελικά η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα στο Μαϊάμι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Η χειρουργική ομάδα του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη προχώρησε στην επέμβαση καθώς βρέθηκε το κατάλληλο μόσχευμα ήπατος για τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά κατά τη διάρκεια της εγχείρησης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μεταστάσεις σε αρκετά όργανα, γεγονός που ακύρωνε την όποια θετική εξέλιξη από τη μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το χειρουργείο ο Χριστόδουλος θα υποβληθεί στην προβλεπόμενη αγωγή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην Ιταλία για επίσημη επίσκεψη ο Α/ΓΕΑ

Στην Ιταλία για επίσημη επίσκεψη ο Α/ΓΕΑ

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία θα πραγματοποιήσει από 10 έως 12 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, αντιπτεράρχου Vincenzo Camporini.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Α/ΓΕΑ θα επισκεφθεί διάφορες αεροπορικές βάσεις, θα ενημερωθεί για τη δομή της Ιταλικής Αεροπορίας και θα έχει συνομιλίες με τον Ιταλό Αρχηγό ΓΕΑ επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Στήριξη από Πάγκαλο: Υπέρ του Γ. Παπανδρέου τάχθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ

Στήριξη από Πάγκαλο: Υπέρ του Γ. Παπανδρέου τάχθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ

Έντονος προβληματισμός και διαξιφισμοί ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα του Κινήματος

Με την πλήρη στήριξη του Θεόδωρου Πάγκαλου, οδεύει προς τις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας χθες στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, χαρακτήρισε συγκλονιστική την ευθύνη που ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών του για το μέλλον. Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία με την κίνηση του κ. Βενιζέλου να καταθέσει την υποψηφιότητά του το βράδυ των εκλογών. Επίσης, ως προς την ηγετική φυσιογνωμία του προέδρου του κόμματος, είπε πως επικρατεί η άποψη ότι ένας ρήτορας εναντίον του Κ. Καραμανλή θα ήταν ό,τι καλύτερο, δηλαδή ένας άνθρωπος, όπως είπε, ο οποίος θα μιλάει καλά, με καλές κινήσεις, αλλά στην ουσία δεν θα λέει τίποτα. Αυτό το μοντέλο ο κ. Πάγκαλος το απέρριψε, λέγοντας ότι αυτή η απάντηση δεν είναι δυνατόν να είναι μια καλή απάντηση, γιατί από το ΠΑΣΟΚ ο λαός ζητάει άλλα πράγματα από αυτά που ζητάει από τη ΝΔ.
Το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε αργά το βράδυ δια βοής τις τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία του Κινήματος, μετά τη δευτερολογία του Γιώργου Παπανδρέου.

Κόντρες στελεχών

* Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι η ήττα δεν έχει μόνο ένα αίτιο, αλλά πολλά και οι ευθύνες δεν αφορούν σε ένα μόνο πρόσωπο. Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι πολύ μεγάλη σημασία για τις επόμενες εκλογές θα έχει το κύρος του προέδρου που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου και δυστυχώς πρόσθεσε, η συζήτηση που κάνουμε είναι σαν να επιλέγουμε μεταξύ δυο κακών, ενώ χαρακτήρισε μη πειστικό, από μόνο του, το επιχείρημα ότι πρέπει να αλλάξουμε αρχηγό.

* Έντονη κριτική προς κάθε κατεύθυνση άσκησε η Βάσω Παπανδρέου προβαίνοντας ταυτόχρονα και σε αυτοκριτική. Χάσαμε Γιώργο, Βαγγέλη, Κώστα, Νίκο, τόνισε η κ. Παπανδρέου αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι χάσαμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Οι ευθύνες είπε, βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα.

* Ο Απόστολος Κακλαμάνης επέρριψε ευθύνες και στον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι επέτρεψε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι "ξέφραγο αμπέλι". Ο κ. Κακλαμάνης προέβλεψε ότι "επίκεινται νέες εκλογές".

* Ο Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι μιλάμε σαν κόμμα αξιωματούχων για να προσθέσει ότι η κοινωνία δεν επενδύει σε εμάς, όπως είχαμε μάθει να προσδοκά από μας. Διαφώνησε με τη συζήτηση του θέματος ηγεσίας πριν τη συζήτηση για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και για τις πολιτικές του. Η φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, άρχισε από το 2000 και δεν πρόκειται να ανακοπεί αν συζητάμε για την ηγεσία και όχι για την πολιτική μας.

* Ο Στέφανος Τζουμάκας ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα σοσιαλιστικά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακολούθησε την αποτυχημένη στρατηγική της "σοσιαλδημοκρατικής ρύθμισης".

* Αναφερόμενη στην ήττα του 2004, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι ο Γ.Παπανδρέου ανέκοψε την "ελεύθερη πτώση" του ΠΑΣΟΚ.

* Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει λαϊκό Κίνημα και να πείσουμε το λαό ότι είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε τη δεξιά. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη αυτοκριτικής από όλους.

Απουσία Κ. Σημίτη

Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από το Εθνικό Συμβούλιο, απασχόλησε έντονα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης, με επιστολή του, επικαλέστηκε ως λόγο για την απόφασή του αυτή ότι "επιδιώκεται η πόλωση και να αποτελέσει ο ίδιος μέρος του προβλήματος" ενώ τις απόψεις του θα τις αναπτύξει στα αρμόδια όργανα όταν το κρίνει απαραίτητο.

Μεταξύ των στελεχών διατυπώνονται τόσο θετικά όσο και αρνητικά σχόλια. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι ήταν δικαίωμα του Κ.Σημίτη να μην πάει στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς τα κόμματα είναι οργανισμοί που λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Σχολίασε, όμως, ότι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί ή έχουν πάει σπίτι τους ή έχουν στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Σημίτης, όμως, εξακολουθεί να θέλει να ασχολείται με τα κοινά, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ


Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στην Τουρκία

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης στην Τουρκία


Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης που σημειώθηκε σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ντιγιάρμπακίρ.

Υπενθυμίζεται πως χθες το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε πως αντάρτες του ΠΚΚ σκότωσαν 13 στρατιώτες στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, στον οποίο και μετέφερε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο των 13 στρατιωτών.

Όπως είπε, η επίθεση φανερώνει το βάρβαρο πρόσωπο των τρομοκρατών και την απάνθρωπη συμπεριφορά τους. επεσήμανε επίσης την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να πατάξει την τρομοκρατία του ΠΚΚ και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "Αυτοί που υποστηρίζουν και ενισχύουν τους τρομοκράτες πρέπει να γνωρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα."

Τα συλλυπητήρια τους στον Τούρκο στρατηγό μετέφεραν και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν και ο επικεφαλής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Κοσκάλ Τοπτάν.

Πηγή: People's Daily

Επιστολή Σημίτη με καρφιά κατά Γ. Παπανδρέου

Επιστολή Σημίτη με καρφιά κατά Γ. Παπανδρέου

Σαφείς αιχμές ότι ο Γ. Παπανδρέου επιδιώκει να τον καταστήσει μέρος της εσωκομματικής αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας του τις ευθύνες της ήττας, αφήνει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την επιστολή που απέστειλε στο Εθνικό Συμβούλιο, επιλέγοντας την απουσία του απ αυτό, ώστε να μην καταστεί τμήμα της έντασης.

«Πήρα την απόφαση να μη συμμετάσχω στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς έγινε σαφές ότι επιδιώκεται πόλωση. Σκοπός της είναι να μετατεθούν οι ευθύνες για την ήττα και να αποτελούν μέρος του προβλήματος που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ.

Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις που δρομολογήθηκαν θα είναι αδιέξοδες και ανώφελες» αναφέρει με νόημα ο κ. Σημίτης στην επιστολή που απέστειλε στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Αθανασάκη και που ανέγνωσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

«Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως πρωθυπουργός της χώρας για οκτώ χρόνια έχω χρέος να προφυλάξω το Κίνημα από μια απαξιωτική για όλους συζήτηση και να συμβάλω στην ενότητά του» υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης, καλώντας ουσιαστικά τα στελέχη (και όχι την ηγεσία) να αναλάβουν τη διασφάλιση της ενότητας και του μέλλοντος του κόμματος:

Ηθικό χρέος
«Στόχος της διαδικασίας που εξελίσσεται είναι να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ. Εάν οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και αποξένωση από την κοινωνία, τότε θα υπάρξει ιστορική ευθύνη για την πολιτική απαξίωση ενός κόμματος που άλλαξε ριζικά τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Ως συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και έχοντας ζήσει την ιστορική εξέλιξή του αισθάνομαι το ηθικό χρέος απέναντι στο κόμμα και στην κοινωνία να καλέσω όλα τα στελέχη του να διασφαλίσουν με τη στάση τους την ενότητα και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι την άποψή του για την αναγκαία πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα την αναπτύξει στα όργανα όταν το κρίνει σκόπιμο.

Παρότι δε αρκετά στελέχη το Σαββατοκύριακο επέμεναν ότι ο κ. Σημίτης θα έπρεπε να μετείχε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, εντούτοις ο πρώην πρωθυπουργός μάλλον δικαιώθηκε στην επιλογή του, αφού το διήμερο μέλη (όπως π.χ. ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος ή η κυρία Ζωή Κουρκούλια) του επιτέθηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον ανέμεναν με ρεβανσιστικές προθέσεις.

Τα όσα, πάντως, διημείφθησαν στη συνεδρίαση, εκ των πραγμάτων οδηγούν τις σχέσεις του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη σε σημείο υπό το μηδέν, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τη συνέχεια, αλλά και για τη δυνατότητα που δίνει στη ΝΔ να συνεχίσει να απαξιώνει το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

«Μακεδονισμός»: Προς το τέλος της διαδρομής;

«Μακεδονισμός»: Προς το τέλος της διαδρομής;

Στις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις στην Γαλλία υπάρχει πινακίδα που προειδοποιεί: «Προσοχή ο συρμός ενδέχεται να ακολουθείται από κάποιον άλλο». Σήμερα υπάρχει η ψευδαίσθηση στα Σκόπια ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας λύνεται με τις αναγνωρίσεις της Συνταγματικής Ονομασίας στις Διμερείς Σχέσεις και έτσι θωρακίζεται η ύπαρξη «Μακεδονικού Κράτους» απέναντι στον επερχόμενο νέο γύρο Αλβανικής Αμφισβήτησης που θα πυροδοτηθεί την επαύριον της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Στην πραγματικότητα ο «Μακεδονισμός», η διεκδίκηση δηλαδή διακριτής Σλαβομακεδονικής Εθνικής Ταυτότητας, φαίνεται να ολοκληρώνει τον ιστορικό του κύκλο καθώς σε λίγο κανένας εξωτερικός αλλά και εσωτερικός παράγων δεν θα νομιμοποιεί την ύπαρξή του. Η διατήρηση της ενότητας της Π.Γ.Δ.Μ -προσχηματική και με τη μορφή χαλαρής Συνομοσπονδίας- θα είναι δυνατή μόνο με την επανίδρυση του κράτους σε διζωνική-δικοινοτική βάση. Εύλογα τίθεται το ερώτημα τι θα έχει προσθέσει η μάχη για τη Συνταγματική Ονομασία όταν το κράτος αυτό δεν θα είναι πλέον το Εθνικό Κράτος των Σλαβομακεδόνων.

Στο στάδιο αυτό ο Σλαβομακεδονικός Πληθυσμός της Π.Γ.Δ.Μ εύλογα θα αναρωτηθεί πού βρίσκεται το πιο ασφαλές μέλλον: Στην πλασματική ισοτιμία με το Αλβανικό Στοιχείο που θα είναι ετεροβαρής καθώς στην ουσία θα πρόκειται για συμβίωση στην σκιά της Πρίστινα και των Τιράνων ή στην προσέγγιση με την Βουλγαρία; Δεν θα πρόκειται για νεκρανάσταση οραμάτων του 19ου αιώνα αλλά επιλογή σταθερότητας με την προσέγγιση-πρόσδεση -και γιατί όχι μελλοντικά πλήρη απορρόφηση- από μια συγγενή γλωσσικά και πολιτισμικά χώρα πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Τα προηγούμενα υπάρχουν: Όταν το μειοψηφούν πληθυσμιακά στοιχείο διεκδικεί απόλυτη ισότητα και συνιδρυτικό ρόλο με την πλειοψηφία την ωθεί να προτιμήσει τον διαχωρισμό: Κλασικό παράδειγμα η αντίδραση της Τσεχίας στις υπέρμετρες αξιώσεις της Σλοβακίας στις αρχές του 1992.

Ο «Μακεδονισμός» εμφανίσθηκε στα τέλη του 19ου αρχές του 20ού αιώνα ως μια διαφορετική εκδοχή -άλλοτε συμπληρωματική και άλλοτε συγκρουσιακή- με το όραμα της Μεγάλης Βουλγαρίας. Στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την Κομιντέρν μετά το 1919.

Στην συνέχεια εντάχθηκε στην Στρατηγική του Τίτο: Σε πρώτη φάση όταν υπήρχαν τα ηγεμονικά όνειρα για ελεγχόμενη από το Βελιγράδι Βαλκανική Ομοσπονδία -επί της ουσίας με την προσάρτηση της Αλβανίας και της Βουλγαρίας στην Γιουγκοσλαβία- και σε δεύτερη στο πλαίσιο της πολιτικής να εκτονώνονται οι εθνικισμοί των ομόσπονδων δημοκρατιών με αλυτρωτικές εκτός συνόρων διεκδικήσεις με κλασικό παράδειγμα τις διεκδικήσεις της Σλοβενίας σε βάρος της Ιταλίας (Τεργέστη) και της Αυστρίας( Καρινθία).

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τη συνολική φιλοβουλγαρική στροφή των Σλαβομακεδόνων της Π.Γ.Δ.Μ μετά τη χειραφέτηση -είτε στο πλαίσιο Συνομοσπονδίας είτε με ανοικτή απόσχιση- του Αλβανικού Στοιχείου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα υπάρξει ένα βαθύ ρήγμα και μια εσωτερική αντιπαράθεση καθώς παρά όποιες εγγυήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε η πραγματικότητα θα είναι σκληρή:

Σε περίπτωση ανοικτής Αλβανικής Απόσχισης τίθεται το ερώτημα αν ένα ακρωτηριασμένο εδαφικά αμιγές Σλαβομακεδονικό Κράτος μπορεί να είναι βιώσιμο.

Σε περίπτωση συγκρότησης Χαλαρής Συνομοσπονδίας οι Σλαβομακεδόνες θα κληθούν επί της ουσίας να καταστούν μειονότητα απέναντι στον διασπασμένο στα τρία αλλά πλήρως χειραφετημένο όγκο του συνολικού Αλβανικού Πληθυσμού.

Τα παραπάνω φωτίζουν την υπεραπλούστευση και την άγνοια της Ιστορίας όσων πιστεύουν ότι η Ντε Γιούρε αναγνώριση της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Η πρόκληση είναι διπλή για την Ευρωπαϊκή Ενωση: Να κρατήσει ενιαία στάση τόσο στην εκτός ΟΗΕ μονομερή διακήρυξη Ανεξαρτησίας αλλά και στα επακόλουθά της..

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ο Σαρκοζί στη Μόσχα για επαφές με τον Πούτιν

Ο Σαρκοζί στη Μόσχα για επαφές με τον Πούτιν

Η ενεργειακή και βιομηχανική συνεργασία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου είναι τα βασικά θέματα που θ απασχολήσουν την πρώτη, επίσημη προεδρική επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στη Ρωσία και τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη αρχίζει σήμερα και ο πραγματισμός που μοιράζονται οι δύο πρόεδροι θεωρείται απ τους παρατηρητές «ελπιδοφόρος παράγοντας», προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα επισφράγισης κάποιων συμφωνιών παρά τις τεράστιες διπλωματικές τους διαφορές σε θέματα όπως το Κοσσυφοπέδιο ή το Ιράν.

«Η επίσκεψη γίνεται ακόμη πιο σημαντική για τη Ρωσία, επειδή τους τελευταίους μήνες η Γαλλία επιτάχυνε τις δραστηριότητές της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Η Ρωσία και η Γαλλία πρέπει να συζητήσουν πολλά μέγιστης σημασίας θέματα. Σε ορισμένα απ αυτά οι θέσεις μας είναι κοντά ή ταυτίζονται, όμως δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν και ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις».

«Αγκάθια»
Τα «αγκάθια» των συνομιλιών είναι το γεγονός ότι το Παρίσι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου απ τη Σερβία, ενώ η Μόσχα είναι ο στενότερος σύμμαχος της Σερβίας κατά της ανεξαρτησίας.

Επίσης, όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Παρίσι εμφανίζεται έτοιμο να συμφωνήσει στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τεχεράνη πριν καν αποφασίσει για κάτι τέτοιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, παρατηρητές σημειώνουν πως πιθανόν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δημιουργήσει κάποιες «ενοχλήσεις» στη ρωσική πλευρά, καθώς η Γαλλία στέκεται εξαιρετικά επικριτική στον χειρισμό του θέματος της Τσετσενίας από πλευράς Κρεμλίνου όσο και στο θέμα της δολοφονίας, προ ενός έτους, της αντικαθεστωτικής δημοσιογράφου Αννα Πολιτόφσκαγια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Υποδείξεις Ανθιμου στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Υποδείξεις Ανθιμου στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Με νέες προτροπές και υποδείξεις στην κυβέρνηση και τους διπλωμάτες για το πώς θα πρέπει να ασκήσουν την πολιτική στο επίμαχο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, επανήλθε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Στο χθεσινό κυριακάτικο κήρυγμά του, ο κ. Άνθιμος αν και επιχείρησε να ξεκαθαρίσει πως «εμείς δεν ασκούμε διπλωματία», αλλά «εμείς λέμε τον πόνο μας και εκφράζουμε το φρόνημα των ανθρώπων...», τελικώς δεν άντεξε και λίγο αργότερα σημείωσε με νόημα: «Η ελληνική πολιτεία, η υπεύθυνη πολιτική και οι διπλωμάτες κάνουν το έργο τους και εμείς δεν τους εμποδίζουμε. Τους βοηθούμε και εκφράζουμε τον πόνο μας. Και λέμε: Μιλήστε, πείτε δημόσια αυτά που λένε αυτοί τόσα χρόνια στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Πείτε ότι τα Σκόπια είναι η αρχαία θρακιώτικη πόλη της Δαρδανίας, που ελέγετο Σκούποι».

Αφελείς
Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε από την παρουσίαση - πριν από δύο εβδομάδες στον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας- Χάρτη της ευρύτερης περιοχής του 1944, στον οποίο η γειτονική χώρα κατονομάζεται «Βαρντάρσκα», ο κ. Άνθιμος έκανε λόγο για κάποιους στην Αθήνα που «είναι αφελείς και νομίζουν ότι εμείς σκιαμαχούμε».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ιστορικό ραντεβού Βαρθολομαίου-Γκιουλ

Ιστορικό ραντεβού Βαρθολομαίου-Γκιουλ

Διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με κυβερνητικά στελέχη και την πρώτη του συνάντηση με πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στην Αγκυρα, είναι ένας πολιτικός που έχει υποστεί τις συνέπειες του αυταρχισμού στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών. Ο ίδιος έχει υπερασπιστεί πολλές φορές δημόσια το δικαίωμα της συζύγου του να φορά μαντίλα, εξωτερικεύοντας την πίστη της στο Ισλάμ. Και ένας λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, επέμεινε στην υποψηφιότητα του κ. Γκιουλ για την προεδρία, ήταν ακριβώς για να αναγκαστεί το κεμαλικό κατεστημένο να ανεχθεί, δηλαδή να σεβαστεί, τους ισλαμιστές.

Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο κ. Βαρθολομαίος θα εκθέσει στους Τούρκους συνομιλητές του (πιθανώς στον κ. Ερντογάν, στον ΥΠΕΞ κ. Μπαμπατζάν, στον υπουργό Πολιτισμού κ. Γκιουνάι και τον πρόεδρο της Βουλής) το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Φανάρι: Τη μη αναγνώριση της νομικής του υπόστασης και του οικουμενικού του χαρακτήρα, την καταπάτηση των μειονοτικών περιουσιών (βακούφια), την απροθυμία για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που, μεσοπρόθεσμα, θα αναδειχθεί σε θέμα επιβίωσης για το Πατριαρχείο.

Η τουρκική Δικαιοσύνη, με πρόσφατες ενέργειές της, επικέντρωσε στην προσπάθεια προσβολής της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες κατά τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει τη λειτουργία της Χάλκης ως τμήμα τουρκικού πανεπιστημίου, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το Φανάρι. Το πρόβλημα για την Αγκυρα είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στις ΗΠΑ, υπάρχει απόλυτη συναίνεση ως προς το ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Φαναρίου και ότι αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οπως μάλιστα αναμένεται, στην προσεχή έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία θα υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αλλαγής της τουρκικής πολιτικής απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά επίσης γιατί ο κ. Ερντογάν και οι στενοί του συνεργάτες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ο κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να αντιμετωπίσει θετική προδιάθεση κατά τις συνομιλίες που θα έχει στην Αγκυρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί και όχι. Ο κ. Ερντογάν είχε αποπειραθεί αλλαγές στην τουρκική μειονοτική πολιτική και στα θέματα ιδιωτικής παιδείας, που άγγιζαν ευθέως και το ζήτημα των βακουφίων και συνολικά το Φανάρι, αλλά δεν τα κατάφερε. Σήμερα είναι περισσότερο ισχυροποιημένος πολιτικά, αλλά δεν έχει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να πάρει πάνω του τέτοιες αναθεωρήσεις.

Κόντρα για τους λαθρομετανάστες

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, μ’ εκτενή ανακοίνωσή του, κατήγγειλε τις ελληνικές αρχές για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στις όχθες του Εβρου. Αναδεικνύει, μάλιστα, και την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, αναφέροντας δράματα αγνοουμένων που έχουν εγκαταλειφθεί ανοιχτά της Τουρκίας.

Είχε προηγηθεί σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, με τα οποία εγκαλείτο η Ελλάδα είτε για «έλλειμμα ανθρωπιάς» είτε για παράβαση των διμερών συμφωνιών και πρωτοκόλλων στα θέματα λαθρομετανάστευσης. Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι πρόκειται να «αναληθείς ισχυρισμούς» και «ανυπόστατες κατηγορίες», για προσπάθεια «διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και απόσεισης ευθυνών».

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου κ. Γ. Κουμουτσάκου επισημαίνεται ότι το πρόβλημα ξεκινά από την «ανεπαρκή και πλημμελή αστυνόμευση από πλευράς τουρκικών συνόρων», ενώ αναφέρεται ότι από το 2002 ως το 2007 σε σύνολο 24.754 αιτημάτων επανεισδοχής λαθρομεταναστών έγινε δεκτό από την Τουρκία μόνο το 6,65%.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Πτώση ελικοπτέρου που συνόδευε τον Μουσάραφ στο Κασμίρ.

Πτώση ελικοπτέρου που συνόδευε τον Μουσάραφ στο Κασμίρ.

Τέσσερις πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη στη διάρκεια επίσκεψης του Περβέζ Μουσάραφ στο Κασμίρ για τη δεύτερη επέτειο του καταστροφικού σεισμού στην περιοχή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο Μουσάραφ επέβαινε σε άλλο ελικόπτερο και είναι ασφαλής, διευκρίνισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε πως τραυματίστηκε ο απόστρατος υποστράτηγος Ρασίντ Κουρέσι.

"Η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα", τόνισε ο Ουαχίντ Αρσάντ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επίθεσης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Χειρουργείται ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Χειρουργείται ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ του Jackson Memorial Hospital στο Μαϊάμι εισήλθε νωρίς τα ξημερώματα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έπειτα από δύο μήνες αναμονής, για να υποβληθεί σε μεταμόσχευσή ήπατος, καθώς βρέθηκε συμβατό μόσχευμα σε μία επέμβαση που θα διαρκέσει 8 με 10 ώρες. Την επέμβαση έχει αναλάβει μία ομάδα χειρουργών με επικεφαλή τον χειρουργό Ανδρέα Τζάκη .

Νωρίς το μεσημέρι θα υπάρξουν οι πρώτες πληροφορίες για το πώς εξελίχθηκε η μεταμόσχευση και ποια είναι η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου.
Σύμφωνα με τον διάσημο χειρουργό Ανδρέα Τζάκη, βρέθηκε ένα πολύ καλό μόσχευμα από 21χρονο δότη και εκφράζεται η πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά .

Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου βρίσκεται ο μητροπολίτης Βρεσθένης και ο πρωτοσύγκελος του μητροπολιτικού ναού Αθηνών, ενώ σπεύδει στο Μαϊάμι και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ