Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Ο Σαρκοζί στη Μόσχα για επαφές με τον Πούτιν

Ο Σαρκοζί στη Μόσχα για επαφές με τον Πούτιν

Η ενεργειακή και βιομηχανική συνεργασία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου είναι τα βασικά θέματα που θ απασχολήσουν την πρώτη, επίσημη προεδρική επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στη Ρωσία και τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη αρχίζει σήμερα και ο πραγματισμός που μοιράζονται οι δύο πρόεδροι θεωρείται απ τους παρατηρητές «ελπιδοφόρος παράγοντας», προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα επισφράγισης κάποιων συμφωνιών παρά τις τεράστιες διπλωματικές τους διαφορές σε θέματα όπως το Κοσσυφοπέδιο ή το Ιράν.

«Η επίσκεψη γίνεται ακόμη πιο σημαντική για τη Ρωσία, επειδή τους τελευταίους μήνες η Γαλλία επιτάχυνε τις δραστηριότητές της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Η Ρωσία και η Γαλλία πρέπει να συζητήσουν πολλά μέγιστης σημασίας θέματα. Σε ορισμένα απ αυτά οι θέσεις μας είναι κοντά ή ταυτίζονται, όμως δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν και ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις».

«Αγκάθια»
Τα «αγκάθια» των συνομιλιών είναι το γεγονός ότι το Παρίσι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου απ τη Σερβία, ενώ η Μόσχα είναι ο στενότερος σύμμαχος της Σερβίας κατά της ανεξαρτησίας.

Επίσης, όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Παρίσι εμφανίζεται έτοιμο να συμφωνήσει στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τεχεράνη πριν καν αποφασίσει για κάτι τέτοιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, παρατηρητές σημειώνουν πως πιθανόν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δημιουργήσει κάποιες «ενοχλήσεις» στη ρωσική πλευρά, καθώς η Γαλλία στέκεται εξαιρετικά επικριτική στον χειρισμό του θέματος της Τσετσενίας από πλευράς Κρεμλίνου όσο και στο θέμα της δολοφονίας, προ ενός έτους, της αντικαθεστωτικής δημοσιογράφου Αννα Πολιτόφσκαγια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: