Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Τρεις Αλβανοί πυροβολήθηκαν στα Σκόπια

Τρεις Αλβανοί πυροβολήθηκαν στα Σκόπια

Τρεις νεαροί Αλβανικής εθνικότητας πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στα Σκόπια.

Το ένα εκ των θυμάτων σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ οι άλλοι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την ταυτότητα του θύτη.

Το περιστατικό έρχεται μόλις μερικές ημέρες μέτά τις συγκρούσεις της σκοπιανής Αστυνομίας με υποστηρικτές του Αλβανικού Κόμματος έξω από το Κοινοβούλιο.

Πηγή: Sofia News Agency

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ άσκησε το δικαίωμα απάντησης στον Τούρκο Πρωθυπουργό

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ άσκησε το δικαίωμα απάντησης στον Τούρκο Πρωθυπουργό

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης προέβη χθες βράδυ στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε άσκηση δικαιώματος απάντησης για αποκατάσταση της αλήθειας στις προκλητικές αναφορές που έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης νωρίτερα το απόγευμα.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισήμανε ότι η λεγόμενη «ΤΔΒΚ», στην οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτε άλλο από την περιοχή την οποία κατέχει η Τουρκία από το 1974 και που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταδικάσει με τα ψηφίσματα του 541 και 550. Υπέδειξε ότι η επιμονή της Τουρκίας να προωθεί την αποσχιστική οντότητα διεθνώς αποδεικνύει ότι ουδέν ενδιαφέρον έχει για επανένωση της Κύπρου και καμία προσπάθεια καταβάλλει προς αυτό το σκοπό.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν παραμένει προσκολλημένος στο παρελθόν και συνεχίζει να επικαλείται το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού ενώ αποκρύβει το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί το Σχέδιο αυτό γιατί καταρτίστηκε εσκεμμένα σύμφωνα με τα συμφέροντα της και επομένως γι’ αυτήν ουδείς κίνδυνος υπήρχε με την αποδοχή του. Ούτε κατόρθωμα μπορεί να θεωρηθεί, είπε, η αποδοχή ενός σχεδίου που είχε προδιευθετηθεί να μην εμπεριέχει δυσμενή ή ανεξέλεγκτα επακόλουθα για την Τουρκία.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του κ. Ερντογάν για τους λόγους απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι αυτές είναι έξω από κάθε διπλωματικό πλαίσιο και προσβλητικές για την ελληνοκυπριακή κοινότητα η οποία κατά πλειοψηφία το απέρριψε ασκώντας το δημοκρατικό της δικαίωμα. Ο κ. Ερντογάν, είπε, δεν είναι σε θέση να μιλά για αδιαλλαξία αφού η μη διευθέτηση του Κυπριακού οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας και του υποτελούς της καθεστώτος να διαπραγματευθεί την ουσία του Κυπριακού. Αποτελεί ειρωνεία, είπε, που ο Τούρκος Πρωθυπουργός καλεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όταν η χώρα του οδηγεί στην καταστροφή το διάλογο για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, της μόνης υπάρχουσας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση βασισμένη στην πρόοδο και που να μπορεί να καταλήξει τελικά σε μια συνολική διευθέτηση.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της εισβολής και πρόσθεσε ότι οι θα ζήλευαν πολλοί Τούρκοι το κατά κεφαλήν, εισόδημα των Τουρκοκυπρίων. Κάλεσε δε τον κ. Ερντογάν να άρει τα εμπόδια που επιβάλλει ο κατοχικός στρατός με την κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου αν όντως επιθυμεί την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων ώστε η ζωή τους να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ως ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας, είπε, οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κοινωνική και άλλη προστασία από την Κυπριακή Κυβέρνηση κατά τρόπο που απλά δεν εξυπηρετείται το παράνομο καθεστώς.

Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Κυβέρνησης. Επισήμανε δε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε τίποτα παραπάνω από την ειρηνική της ύπαρξη και ότι η Τουρκία με ύπουλο τρόπο την εμποδίζει από το να επιτύχει την ειρηνική αυτή ύπαρξη και συνύπαρξη την οποία τόσο επιθυμεί.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Αλ. Αλαβάνος: «Η κυβέρνηση είναι μειοψηφία στον ελληνικό λαό»

Αλ. Αλαβάνος: «Η κυβέρνηση είναι μειοψηφία στον ελληνικό λαό»

Με ευχαριστήριο μήνυμα προς τους νέους και τις νέες που έδωσαν τη δυνατότητα αυξημένης κοινοβουλευτικής παρουσίας, ξεκίνησε την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

«ΣΑΝ ΝΑ μην έγινε τίποτα, σαν να μην έγιναν εκλογές ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε εκλογές για σοβαρό εθνικό λόγο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μειοψηφία μέσα στον ελληνικό λαό είναι η κυβέρνηση και συμπεριφέρεται σαν κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα την απόσυρση του βιβλίου της ιστορίας, μετά από πιέσεις από το κόμμα του ΛΑΟΣ. Επίσης ο κ. Αλαβάνος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους εξοπλισμούς που θα έρθουν και την αντίστοιχη αύξηση των πολεμικών δαπανών, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να θεωρεί σαν κεντρικό θέμα την υπόθεση των Σκοπίων.

«Περισσότερα Καναντέρ και λιγότερα F - 16» σχολίασε ο κ. Αλαβάνος, ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα της Μιανμάρ, απευθυνόμενος τόσο στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε ενέργειες αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, αναφέροντας ότι και οι εκλογικοί νόμοι δεν μπορούν να φρενάρουν τις κοινωνικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επίσης πρότεινε κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα να είναι Έλληνας, αναφερόμενος στο θέμα των παιδιών των μεταναστών, ενώ τάχθηκε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ομοφυλοφίλων και κατά της αλλαγής στο ασφαλιστικό.

Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα στις πυροπαθείς περιοχές ο κ. Αλαβάνος έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που κράτησε τα ποσοστά της, κατήγγειλε όμως φαινόμενα πολιτικής εξαγοράς και πιέσεων στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Αν η ΝΔ έπαιρνε μέρος στις εκλογές του Αμπού Ντάμπι, ίσως να έπαιρνε την πλειοψηφία, αφού σε τέτοιας προέλευσης συμφέροντα ξεπουλάει τον ΟΤΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από τον Γιώργο Παπανδρέου

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από τον Γιώργο Παπανδρέου

Απαντώντας στις προγραμματικές δηλώσεις Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική για τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και κατέστησε σαφές ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος τελείωσε στην προηγούμενη Βουλή.

«Το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στο βήμα της Βουλής. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να δεσμευθεί ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ, ενώ άσκησε κριτική στην απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να καταργήσει το φόρο κληρονομιάς, λέγοντας ότι «πρόκειται για δώρο» σε φορολογούμενους που δεν το έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, χαρακτήρισε υποσχέσεις χωρίς αξία τα περί μη αύξησης των ορίων ηλικίας ή μείωσης των συντάξεων στο θέμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι όσον αφορά στον ΟΤΕ αλλά και στην Ολυμπιακή δεν θα επιτρέψει να περάσουν στα χέρια ξένων πολυεθνικών εταιρειών.

Σχετικά με το σκάνδαλο των ομολόγων, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το θέμα των ομολόγων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συγκάλυψη της υπόθεσης με την μετακίνηση προσώπων από υπουργεία.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ έκλεισαν το ζήτημα με τους χειρισμούς τους στην προηγούμενη Βουλή. «Η Αναθεώρηση του Συντάγματος από αυτή τη Βουλή είναι νεκρό γράμμα» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να σημειώσει την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε πυροτέχνημα το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Αναφερόμενος στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών αιφνιδιασμών σε πολλά μέτωπα, όπως τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τις προκλήσεις σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θέμα της ΠΓΔΜ» και επανέλαβε την πρότασή του για εθνική συνεννόηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Γερμανία ζητάει υποστήριξη του Μπους για μόνιμη θέση στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η Γερμανία ζητάει υποστήριξη του Μπους για μόνιμη θέση στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να πείσει τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, κατά την προσεχή συνάντησή τους στις αρχές Νοεμβρίου, να υποστηρίξει τη χώρα της για να καταλάβει μία μόνιμη θέση στο ΣΑ του ΟΕ, τονίζεται σε σημερινό άρθρο στο περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Αντιθέτως με τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δεν είχε αγαστές σχέσεις με τον Μπους, η Μέρκελ θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη του αμερικανού προέδρου για να ευοδωθεί η γερμανική φιλοδοξία, τονίζει το περιοδικό.

Έως τώρα ο Μπους έχει εκδηλωθεί θετικά στο να καταλάβουν η Ιαπωνία και «μερικές άλλες χώρες» μόνιμες θέσεις στο ΣΑ, στα πλαίσια μίας διεύρυνσης του οργάνου του ΟΗΕ.

Μεταξύ των αντιπάλων της γερμανικής υποψηφιότητας ως μόνιμου μέλους είναι πρώτη και κύρια η Ιταλία.

Η Γερμανία, σημαντικό μέλος της κίνησης για τη διεύρυνση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε αυτό το καλοκαίρι πως θα αναστείλει προσωρινώς το αίτημά της, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διεργασίες για μία σημαντική διεύρυνση του Οργανισμού.

Όσο για την ιδέα μίας «ευρωπαϊκής» μόνιμης θέσης, που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν κι άλλοι γερμανοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γερμανία δεν βλέπει πλέον να πνέει ούριος ο άνεμος στα πανιά της, έπειτα από το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί μ' ορισμένες χώρες στην ΕΕ, τονίζει το Σπίγκελ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Ιρανικό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τον αμερικανικό στρατό και την CΙΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις

Το Ιρανικό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τον αμερικανικό στρατό και την CΙΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις

Το Ιρανικό Κοινοβούλιο κατέταξε σήμερα τον αμερικανικό στρατό και την CΙΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σε ανακοίνωση του Κοινοβουλίου αναφέρεται πως ο Αμερικανικός στρατός κατέχει το ρεκόρ στις τρομοκρατικές ενέργειες με τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με πυρηνικά όπλα. Ταυτόχρονα, η CIA είναι αναμεμειγμένη στην δημιουργία τρομοκρατικών δικτύων και στην εκπαίδευση τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο.

"Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με πυρηνικά όπλα και ο βομβαρδισμός των Βαλκανίων, του Αφγανιστάν και του Ιράκ με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, η κήρυξη πολέμου στο Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και η υποστήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ στους πολέμους του εναντίον των Παλαιστινίων και του λαού του Λιβάνου, είναι τα επιτεύγματα του αμερικανικού στρατού και της CIA," ανέφερε η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν επίσης πως υποστήριξαν τον Ιρακινό δικτάτορα Σάνταμ Χουσέιν , τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ΜΚΟ (Mujahideen Khalq Organization), η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν και εγκατέστησαν μυστικές φυλακές στην Ευρώπη. Η CIA κατέχει επίσης το ρεκόρ για την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο στην κουβα και του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ.

Επισημαίνεται επίσης πως οι πρακτικές του αμερικανικού στρατού και της CIA κατατάσσονται στις τρομοκρατικές πράξεις και αντίκεινται στη διεθνή νομιμότητα.

"Εμείς, οι εκπρόσωποι του ένδοξου Ιρανικού Έθνους καταδικάζουμε τις ενέργειες του αμερικανικού στρατού, ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να επέμβουν στο παγκόσμιο πρόβλημα των αμερικανικών φυλακών στο Γκουαντάναμο, στο Αμπού Γκράιμπ και στις μυστικές φυλακές που υπάρχουν σε άλλες χώρες."

Πηγή: Ιslamic Republic News Agency

Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ πως εφευρίσκει προφάσεις για πόλεμο

Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ πως εφευρίσκει προφάσεις για πόλεμο

Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ πως εφευρίσκει προφάσεις για πόλεμο, διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο σημεία συγκέντρωσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Σύρος αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ Σάαρα τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί πόλεμο «ούτε στο άμεσο, ούτε και στο απώτερο μέλλον».

«Οι Ισραηλινοί μηχανεύονται καταστάσεις έτσι ώστε να δικαιολογήσουν μία μελλοντική τους επίθεση. Παίζουν με την κοινή γνώμη για να την παραπλανήσουν», τόνισε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες ως αβάσιμες.

«Όλα όσα θρυλούνται και δημοσιεύονται για την επίθεση αυτή είναι εσφαλμένα κι αποτελούν τμήμα του ψυχολογικού πολέμου, ο οποίος όμως δεν θα ξεγελάσει τη Συρία», τόνισε ο Σάαρα στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον ιρακινό ομόλογό του Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι.

Η Δαμασκός τονίζει πως η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε σε άδεια περιοχή, έπειτα από τον εντοπισμό κι εγκλωβισμό των μαχητικών αεροσκαφών από το αντιαεροπορικό σύστημα της Συρίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι συνδέουν την επιδρομή στις υποψίες των Ισραηλινών για πιθανή πυρηνική συνεργασία ανάμεσα στη Συρία και στη Βόρειο Κορέα.

Ο Σάαρα τόνισε επίσης πως έτερος στόχος της επίθεσης ήταν να τονωθεί το ηθικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος πέρυσι απέτυχε να συντρίψει το κίνημα της Χεζμπολάχ κατά την αποτυχημένη εισβολή του στον Λίβανο. «Όμως αυτό που χρειάζεται να αποκατασταθεί είναι τα μυαλά των Ισραηλινών, μόνον τότε θα δημιουργηθεί μία πραγματική ευκαιρία για την ειρήνευση», τόνισε εμφατικά ο Σύρος αντιπρόεδρος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος τριών Ελλήνων στο Βερολίνο

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος τριών Ελλήνων στο Βερολίνο

ΕΠΙΘΕΣΗ ξενοφοβικού χαρακτήρα δέχτηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα στη βορειοανατολική συνοικία του Πάνκοβ τρεις Ελληνες, κάτοικοι του Βερολίνου - δύο νέοι άνδρες, 27 και 28, και μία νέα γυναίκα 25 χρόνων - με αποτέλεσμα οι δύο άνδρες να τραυματιστούν στο πρόσωπο.

Η αρμόδια αστυνομική διεύθυνση ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη πέντε νεαρών Γερμανών που θεωρεί ότι συμμετείχαν στην επίθεση.

Το συμβάν, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε στις 02.40 σε πρατήριο βενζίνης του Πάνκοβ, όπου ομάδα 10-15 νεαρών, εμφανώς υπό την επήρεια αλκοόλ και κραυγάζοντας ρατσιστικά συνθήματα, επιτέθηκε στους τρεις Έλληνες.

Η Αστυνομία, που ειδοποιήθηκε αρχικά από έναν αυτόπτη μάρτυρα, συνέλαβε λίγο αργότερα ως ύποπτο έναν 17χρονο «σκίνχεντ» και στη συνέχεια άλλους τέσσερις νεαρούς, μεταξύ 17 και 20 ετών, που ανήκουν πολιτικά στον ακροδεξιό χώρο.

Οι δύο τραυματισμένοι Ελληνες είναι εκτός κινδύνου και επέστρεψαν σπίτι τους μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών που δέχτηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη νάρκης

Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη νάρκης

Ένας Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη νάρκης στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην επαρχία Σιρνάκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις εντοπισμού ανταρτών σε ορεινές και αγροτικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια παρόμοιας επιχείρησης στα Άδανα, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα αντάρτη του ΠΚΚ.

Πηγή: Kuwait News Agency

Το ενδεχόμενο ελληνικών επενδύσεων στη Σμύρνη διερευνά επιχειρηματική αποστολή

Το ενδεχόμενο ελληνικών επενδύσεων στη Σμύρνη διερευνά επιχειρηματική αποστολή

Την εναλλακτική οδό της εμπορικής και επενδυτικής δραστηριοποίησης στη Σμύρνη -αντί της πιο ανταγωνιστικής και αρκετά κορεσμένης Κωνσταντινούπολης- «έδειξε» στους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γεώργιος Μυλωνάς, στη διάρκεια ομιλίας του στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.

Ο κ. Μυλωνάς βρέθηκε στη Σμύρνη συμμετέχοντας στην 40μελή επιχειρηματική αποστολή, που διοργανώνουν στην πόλη ο ΣΒΒΕ και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), στο πλαίσιο των δράσεων του «Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας».

Σημειώνεται οτι σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, «φτερά» στην επιχειρηματική συνεργασία των δύο πόλεων αναμένεται να δώσει η σχεδιαζόμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, που (αν και προς το παρόν παραμένει σε επίπεδο σχεδιασμού) εκτιμάται ότι θα γίνει πραγματικότητα σχετικά σύντομα από τον ιδιωτικό αερομεταφορά «Izmir Air».

Η «Izmir Air», που ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάζ, προτίθεται να πραγματοποιήσει την πρώτη διεθνή της πτήση προς Θεσσαλονίκη, αμέσως μόλις αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό αεροσκαφών, που θα της δώσει το δικαίωμα διενέργειας διεθνών δρομολογίων, βάσει νόμου.

Εν αναμονή, πάντως, των εξελίξεων, η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σμύρνης εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι», αφού αναγκάζει τους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν μέσω Κωνσταντινούπολης, κάτι που συνεπάγεται πολύωρες καθυστερήσεις.

«Αν πείσουμε τις αεροπορικές εταιρίες των χωρών μας να συνδέσουν τις πόλεις μας, έστω και μία φορά εβδομαδιαίως, αυτό θα είναι πολύ θετικό», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σήμερα «καλύτερες από ό,τι θα περίμενε ο καθένας», καθώς πρόκειται για σχέσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και όχι σε πολιτικούς.

Απευθυνόμενος σε ελληνοτουρκικό ακροατήριο, ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη αποκτά τη μοναδική Ζώνη Καινοτομίας στην Ελλάδα και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν εκεί, σε συνεργασία με ΄Ελληνες, ώστε να «ανοίξουν» νέες αγορές, με καινοτομία που έχει δημιουργηθεί στη Β.Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Ταμέρ Τασκίμ, επεσήμανε ότι οι επιχειρηματίες της Σμύρνης δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνο για να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αλλά και για να εισάγουν ελληνικά, να συγκροτήσουν κοινοπραξίες με επιχειρήσεις της χώρας μας και να κάνουν κοινή παραγωγή με εμπορική διέξοδο προς Τρίτες χώρες.

Πάντως, με βάση τα τουρκικά στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι σήμερα μόλις ο 37ος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ στο πρώτο μισό του 2007, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 21%.

Πηγή: Aegean Times

Ελληνική αντεπίθεση τις σκοπιανές προκλήσεις

Ελληνική αντεπίθεση στις σκοπιανές προκλήσεις

Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο θα διοργανώσει στις 27 Οκτωβρίου μαζική διαδήλωση της ελληνικής κοινότητας στην Οτάβα

Με αρθρογραφία στις ΗΠΑ και συλλαλητήριο στην Οτάβα του Καναδά

Συνεχίζονται και εκτός ελληνικών συνόρων οι αντιδράσεις τόσο για την ανθελληνική πρόκληση στην 62η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο σκοπιανός προεδρεύων κ. Κερίμ αποκάλεσε τον παριστάμενο πρόεδρο της FYROM πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", όσο και για την αναγνώριση των Σκοπίων με το ίδιο όνομα από την κυβέρνηση του Καναδά.

Με άρθρο που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του αμερικανικού περιοδικού "National Interest", ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς υπογραμμίζει ότι "μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται για μικρό ή μεμονωμένο περιστατικό, αλλά η παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με διεθνείς συμφωνίες επιβεβαιώνει τη συστηματική παραβίαση από πλευράς Σκοπίων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ". Ο έλληνας διπλωμάτης αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, ότι ο διεθνής οργανισμός χρησιμοποιεί αποκλειστικά το όνομα που αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σε δηλώσεις του μεσολαβητή Νίμιτς ότι το περιστατικό στη Γενική Συνέλευση δείχνει γιατί απαιτείται μόνιμη λύση στο θέμα του ονόματος. "Αναπάντητες αλυτρωτικές διεκδικήσεις περικλείουν τους σπόρους μελλοντικών συγκρούσεων", καταλήγει το άρθρο.


Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο θα διοργανώσει στις 27 Οκτωβρίου μαζικό συλλαλητήριο στην Οτάβα, ώστε να διαδηλώσει ο ελληνισμός την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη απόφαση του Καναδά να αναγνωρίσει διμερώς την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.


Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δημήτρης Μανωλάκος, "ο πρωθυπουργός κ. Χάρπερ δείχνει πως η κυβέρνησή του δεν ακολουθεί -όπως είχαν πράξει όλες οι κυβερνήσεις του Καναδά μέχρι σήμερα- τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εναρμονίζεται με την πολιτική Μπους στα θέματα των Βαλκανίων. Η ελληνική παροικία δεν θα αποδεχθεί αυτή την πολιτική με χαμηλωμένο το κεφάλι. Θα βροντοφωνάξουμε όχι".


Ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου θα επιδιώξει συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει διεξοδικά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Για το λόγο αυτό, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στεφάν Ντιόν, τον αρχηγό του Μπλοκ Κεμπεκουά Ζιλ Ντουσέπ και τον αρχηγό του Νεοδημοκρατικού Κόμματος Τζακ Λέιτον.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το ΡΚΚ έχει αμερικανικά άρματα, ισχυρίζεται ο Ερντογάν

Το ΡΚΚ έχει αμερικανικά άρματα, ισχυρίζεται ο Ερντογάν

Σε νέα δοκιμασία έθεσε τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις ΗΠΑ η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι στα χέρια του ΡΚΚ βρίσκεται βαρύς αμερικανικός οπλισμός μεταξύ των οποίων πυροβόλα και τεθωρακισμένα.

Η Ουάσινγκτον έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν γνωρίζει πού στηρίζεται ο ισχυρισμός του Τούρκου πρωθυπουργού. Μία τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να υποστηριχθεί από κανένα στέλεχος της αμερικανική κυβέρνησης ή των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, τονίζοντας «ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αυτό».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (Council on Foreign Relations), στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σε μέλη του ΡΚΚ που συλλάβαμε βρήκαμε αμερικανικό οπλισμό, στα στρατόπεδά τους εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός, όπως άρματα και πυροβόλα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή, όπως είπε, το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εξάλλου, με γραπτή δήλωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αγκυρας και Βαγδάτης σε θέματα ασφαλείας. «Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων είναι η συνεργασία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: in.gr


Επιχείρηση αποδόμησης του ΛΑΟΣ σχεδιάζει η ΝΔ

Επιχείρηση αποδόμησης του ΛΑΟΣ σχεδιάζει η ΝΔ

Με κεντρικό στόχο την αποδόμηση του ΛΑΟΣ θα κινηθεί η ΝΔ μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Η εκλογή του Δημήτρη Σιούφα στην προεδρία του Κοινοβουλίου με 158 ψήφους, αντί των αναμενόμενων 162, και η κίνηση του Γιώργου Καρατζαφέρη να δηλώσει ότι οι βουλευτές του κόμματός του ψήφισαν τον κ. Σιούφα προκάλεσε τις πρώτες παρενέργειες στην ΚΟ της ΝΔ, καθώς ξαφνικά άρχισαν τα σενάρια για τους βουλευτές της ΝΔ και οι συζητήσεις για το ποιοι μπορεί να είναι οι ύποπτοι των «διαρροών».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, παρότι δεν θα μαθευτεί -τουλάχιστον σύντομα- τι πραγματικά συνέβη σε αυτή την ψηφοφορία, σε κάθε περίπτωση επικοινωνιακά ο κ. Καρατζαφέρης πέτυχε το στόχο του και διακηρύσσει σε υψηλούς τόνους ότι η δική του ΚΟ είναι συμπαγής και ήταν συνειδητή η επιλογή του κόμματος να υπερψηφιστεί ο κ. Σιούφας.

Την ίδια ώρα, στη Ρηγίλλης επιχειρούν να πείσουν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έστησε μια μεγάλη μπλόφα στην πλειοψηφία. «Δήλωσε ότι θα δώσει και τις δέκα ψήφους του και τελικά έδωσε τις έξι, για να θολώσει τα νερά» λέει στα Νέα κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Ειδικό ρόλο στην επιχείρηση αποσυντονισμού των κινήσεων του ΛΑΟΣ θα έχει ο νέος πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας, ο οποίος θα επιχειρήσει να σταματήσει εν τη γενέσει τους διάφορες ενέργειες που ενδεχομένως θα δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα.

Σε αυτή την προσπάθεια θα έχει σημαντικό ρόλο και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ.Σούρλας, που έχει ερείσματα στους οπαδούς και ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ. Η απόφαση δε, να οριστεί ο βουλευτής Π.Παναγιωτόπουλος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της αποδόμησης του ΛΑΟΣ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, λίγες ώρες προτού αρχίσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, κυκλοφορούσε έντονα στο παρασκήνιο η πληροφορία ότι ο κ. Καρατζαφέρης ετοιμάζει μία ακόμη «έκπληξη» στην κυβέρνηση, μετά την κίνηση με τον κ. Σιούφα.

Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούσαν στο παρασκήνιο, ο κ. Καρατζαφέρης, μετά και την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, θα δώσει «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση κατά την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Εάν κάτι τέτοιο όντως συμβεί, αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στη στρατηγική της ΝΔ.

Πηγή: in.gr

Ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου

Ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου

Τέσσερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν χθες τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Όπως ανακοίνωσε ο λιβανικός στρατός, τα δύο ισραηλινά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου από τη θάλασσα και πέταξαν προς τα νότια, πάνω από την πόλη Alma al-Shab.

Τ αάλλα δύο μαχητικά πέταξαν πάνω από την πόλη Naqura στα νότια της χώρας και κατόπιν κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια, περνώντας πάνω από τη Βηρυτό.

Πηγή: Kuwait News Agency

Περισσότεροι από 100 ορειβάτες εξαφανίστηκαν στα Ιμαλάια

Περισσότεροι από 100 ορειβάτες εξαφανίστηκαν στα Ιμαλάια

'Ενας ορειβάτης εντοπίστηκε νεκρός και πέραν των 100 εξακολουθούν να αγνοούνται στα Ιμαλάια, έπειτα από σφοδρή χιονοθύελλα. Ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκονται Ρώσοι, Γερμανοί και Αυστραλοί υπήκοοι.

Η επικοινωνία με τους ορειβάτες διακόπηκε την Παρασκευή, όταν τα δορυφορικά τηλέφωνα που έφεραν τέθηκαν προφανώς εκτός λειτουργίας.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες μέρες. Χιονίζει ήδη ακατάπαυστα εδώ και 36 ώρες.

Πηγή: Pravda

Νέος γύρος συνομιλιών για το Κόσσοβο σε δύο εβδομάδες

Νέος γύρος συνομιλιών για το Κόσσοβο σε δύο εβδομάδες

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ εμφανίστηκε η σερβική ηγεσία μετά το τέλος του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών με τους Αλβανούς του Κοσόβου που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα,σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στην σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS) χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι στη χθεσινή συνάντηση, για πρώτη φορά από την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου, όλα τα μέλη της διαμεσολαβητικής τρόικας ενεθάρρυναν τις δύο πλευρές να πετύχουν τον συμβιβασμό.

Ο Μπόρις Τάντιτς ανέφερε ότι «ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην τρόικα πρέσβης Φράνκ Γουίζνερ αν και αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι η χώρα του θα αποφύγει ενέργειες που ενθαρρύνουν την αδιαλλαξία των Αλβανών, μετά το τέλος των συνομιλιών διαβεβαίωσε την σερβική αντιπροσωπεία ότι είναι πιστός στην ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης».

Ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι στις συνομιλίες η σερβική πλευρά παρουσίασε λεπτομερώς ένα σχέδιο ουσιαστικής αυτονομίας του Κοσόβου και επισήμανε ότι μέχρι τον επόμενο γύρο συνομιλιών θα γίνουν διορθώσεις ώστε να είναι πιο ελκυστικό για τους Αλβανούς.

Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι ουσιαστικά οι συνομιλίες τώρα αρχίζουν και επισήμανε ότι «το αποτέλεσμά τους δεν εξαρτάται από τους σέρβους ή τους αλβανούς αλλά από την «τρίτη πλευρά»,την διεθνή κοινότητα που θα πρέπει να πείσει την αλβανική πλευρά να μην οχυρώνεται πίσω από το αίτημα για ανεξαρτησία».

Η πολιτική ηγεσία των αλβανών μετά το τέλος των συνομιλιών στην Νέα Υόρκη επανέλαβε την πάγια θέση ότι «το αίτημα για ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτο».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου δήλωσε ότι η αλβανική αντιπροσωπεία απορρίπτει κάθε πρόταση για αυτονομία ή συνομοσπονδία και παραμένει σταθερή στο αίτημα για ανεξαρτησία.

Ο κ. Τσέκου επεσήμανε ότι εάν καταστεί αδύνατη η επίλυση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε θα ανακηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία μετά τις 10 Δεκεμβρίου, που λήγει η προθεσμία που έδωσε ο ΟΗΕ για την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Στην Νέα Υόρκη υπεγράφη διακήρυξη με την οποία οι δύο πλευρές δεσμεύονται ότι θα προσεγγίσουν με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις και θα αποφύγουν τις προκλήσεις, ενώ η Ομάδα Επαφής δήλωσε την αποφασιστικότητά της να βρεθεί λύση που θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για το Κόσοβο θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλες.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο Μεϊμαράκης

Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο Μεϊμαράκης

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στον εορτασμό της 47ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση της Εθνικής Φρουράς, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του Χριστόδουλο Πασιαρδή.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

"Παραπλανήθηκαν από την ηγεσία τους"

"Παραπλανήθηκαν από την ηγεσία τους"

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε η Αγκυρα και το ψευδοκράτος υποστήριζαν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, στη βάση των γνωστών παραμέτρων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι τα ΗΕ παραμένουν η μοναδική πλατφόρμα λύσης του Κυπριακού.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η συνολική λύση που πρότεινε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ το 2004 ως αποτέλεσμα διεξοδικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών και η οποία τέθηκε σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και στις δυο πλευρές υπερψηφίστηκε από την τουρκική πλευρά, η οποία τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, η αντικειμενικότητα του οποίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστήριξε ότι αντιθέτως οι Ελληνοκύπριοι «παραπλανήθηκαν από την ηγεσία τους» να απορρίψουν το σχέδιο, κατά την έκφρασή του.
Οπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, «παρά την εποικοδομητική στάση της τ/κ πλευράς από τότε, δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ε/κ πλευράς».

«Η ευχή μας είναι να δούμε το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη, σύντομα να επικυρωθεί», είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Εξάλλου στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του που είχε διανεμηθεί στα ΗΕ, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται επίσης ότι κατά τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρότεινε την επανέναρξη συνομιλιών χωρίς άλλη καθυστέρηση ώστε με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να επιτευχθεί η συνολική λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2008.

Αυτή η πρόταση όμως, υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά.
«Εάν πρέπει ειλικρινά να αναζητήσουμε λύση στο νησί, αυτή η πρόταση αξίζει να εξεταστεί σοβαρά,» είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ακόμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να στηρίζει μόνο τη θέληση που εκφράστηκε από την τουρκική πλευρά για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού, αλλά επίσης να ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να είναι πιο υποστηρικτική προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν πρέπει να γίνονται συνέχεια αποδεκτά τα τεχνάσματα τακτικής της ε/κ πλευράς που δίδουν την ψεύτικη εντύπωση ότι επιθυμούν (οι Ε/Κ) λύση όταν στην πραγματικότητα το μόνο που επιδιώκουν είναι να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη», ισχυρίστηκε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Καταλήγοντας, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι «οι άδικοι περιορισμοί που επιβάλλονται στους Τ/Κ και που δεν έχουν νομική ή ηθική υπόσταση συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει ένδειξη να τερματιστούν».

Η απάντηση

Απαντήσεις στις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού έδωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας ότι η επιμονή της Τουρκίας να προωθεί την αποσχιστική οντότητα διεθνώς αποδεικνύει ότι ουδέν ενδιαφέρον έχει για επανένωση της Κύπρου και καμία προσπάθεια καταβάλλει προς αυτό το σκοπό.

Ασκώντας το δικαίωμα απάντησης στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι το κατοχικό καθεστώς, στο οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτε άλλο από την περιοχή την οποία κατέχει η Τουρκία από το 1974 και που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταδικάσει με τα ψηφίσματα του 541 και 550.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν παραμένει προσκολλημένος στο παρελθόν και συνεχίζει να επικαλείται το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού ενώ αποκρύβει το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί το Σχέδιο αυτό γιατί καταρτίστηκε εσκεμμένα σύμφωνα με τα συμφέροντα της και επομένως γι’ αυτήν ουδείς κίνδυνος υπήρχε με την αποδοχή του.

Ούτε κατόρθωμα μπορεί να θεωρηθεί, είπε, η αποδοχή ενός σχεδίου που είχε προδιευθετηθεί να μην εμπεριέχει δυσμενή ή ανεξέλεγκτα επακόλουθα για την Τουρκία.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του κ. Ερντογάν για τους λόγους απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι αυτές είναι έξω από κάθε διπλωματικό πλαίσιο και προσβλητικές για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, η οποία κατά πλειοψηφία το απέρριψε ασκώντας το δημοκρατικό της δικαίωμα.

Ο κ. Ερντογάν, είπε, δεν είναι σε θέση να μιλά για αδιαλλαξία αφού η μη διευθέτηση του Κυπριακού οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας και του υποτελούς της καθεστώτος να διαπραγματευθεί την ουσία του Κυπριακού.
Αποτελεί ειρωνεία, συνέχισε, που ο Τούρκος Πρωθυπουργός καλεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όταν η χώρα του οδηγεί στην καταστροφή το διάλογο για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, της μόνης υπάρχουσας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση βασισμένη στην πρόοδο και που να μπορεί να καταλήξει τελικά σε μια συνολική διευθέτηση.

Οσον αφορά τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της εισβολής και πρόσθεσε ότι θα ζήλευαν πολλοί Τούρκοι το κατά κεφαλήν, εισόδημα των Τουρκοκυπρίων.

Κάλεσε δε τον κ. Ερντογάν να άρει τα εμπόδια που επιβάλλει ο κατοχικός στρατός με την κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου αν όντως επιθυμεί την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων ώστε η ζωή τους να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ως ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας, είπε, οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κοινωνική και άλλη προστασία από την κυπριακή Κυβέρνηση κατά τρόπο που απλά δεν εξυπηρετείται το παράνομο καθεστώς.
Ο κ. Ερντογάν στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει επειγόντως βήματα ώστε να αρθούν "οι περιορισμοί" εναντίον των Τ/Κ.
Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου υπογράμμισε ότι ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Κυβέρνησης.

Επισήμανε δε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε τίποτα παραπάνω από την ειρηνική της ύπαρξη και ότι η Τουρκία με ύπουλο τρόπο την εμποδίζει από το να επιτύχει την ειρηνική αυτή ύπαρξη και συνύπαρξη την οποία τόσο επιθυμεί.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην αναφορά του επί του συγκεκριμένου θέματος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι οι ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα στην περιοχή καθώς και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Η Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ: 50 000 Παλαιστίνιοι θα υπερασπιστούν τη Γάζα

Η Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ: 50 000 Παλαιστίνιοι θα υπερασπιστούν τη Γάζα

Πενήντα χιλιάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι και εκατοντάδες βομβιστές αυτοκτονίας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες αξιωματούχος της Χαμάς.

Το Ισραήλ απειλεί με μεγάλης έκτασης εισβολή στη Γάζα για να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του, εφόσον οι αεροπορικές προσβολές δεν επέφεραν μέχρι στιγμής τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως μια τέτοια επιχείρηση θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές.

Ο Nizar Rayyan, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς υποσχέθηκε στους Ισραηλινούς πως θα έχουν τεράστιες απώλειες αν αποτολμήσουν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Rayyan δήλωσε πως 50 000 ένοπλοι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους Ισραηλινούς και 400 βομβιστές αυτοκτονίας ζωσμένοι με εκρηκτικά είναι θα επιτεθούν στα ισραηλινά στρατεύματα και άρματα.

"Οι ηγέτες της Χαμάς ξαφνιάστηκαν όταν 200 γυναίκες προσφέρθηκαν να ζωστούν με εκρηκτικά για να αντιμετωπίσουν τα ισραηλινά άρματα," προσθεσε ο Rayyan.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν πως η Χαμάς, η οποία έχει υπό την έλεγχο της τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο, έχει στη διάθεση της πέραν των 20 000 μαχητών που φέρουν ελαφρύ οπλισμό.

Η Χαμάς χρηματοδοτείται από το Ιράν και πιστεύεται πως έχει αναπτύξει τακτικές πολέμου ανάλογες με εκείνες της Χεσπολλάχ, η οποία προκάλεσε αρκετές απώλειες και ξάφνιασε το Ισραήλ κατά τον περσινό πόλεμο του Λιβάνου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως το Ισραήλ δεν σκέφτεται μια εισβολή στη Γάζα κατά το άμεσο μέλλον, αφήνουν όμως ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγή: Gulf Times


Συγκυβέρνηση με το... ζόρι

Συγκυβέρνηση με το... ζόρι

Με την πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης κατάφερε να κλέψει την παράσταση. Με τη θεατρική άνεση που τον διακρίνει, έστρεψε πάνω του τους προβολείς, δηλώνοντας ότι με στρατιωτική πειθαρχία και οι 10 βουλευτές του ψηφίζουν Δημήτρη Σιούφα.

Και όταν το άθροισμα των ψήφων δεν ήταν 162- δηλαδή το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ- άφηνε να εννοηθεί ότι οι διαρροές ήταν από την πλειοψηφία, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να ακουμπήσει πάνω του για να κυβερνήσει. Παρ΄ ότι δεν θα μάθουμε- τουλάχιστον σύντομα- τι πραγματικά συνέβη σε αυτή την ψηφοφορία, σε κάθε περίπτωση επικοινωνιακά ο κ. Καρατζαφέρης πέτυχε τον στόχο του. Διακηρύσσει σε υψηλούς τόνους ότι η δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συμπαγής και ήταν συνειδητή η επιλογή του κόμματος να υπερψηφιστεί ο κ. Δ. Σιούφας. Τα στελέχη του μάλιστα έχουν εξαπολυθεί από χθες το πρωί στα ΜΜΕ για να εξηγήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής: «Ο Σιούφας είναι ένας άνθρωπος ηθικά ανεπίληπτος, έχει μια κοινοβουλευτική πορεία λαμπρή. Στα πράγματα στα οποία συμφωνούμε και θεωρούμε ότι είναι θετικά για την πατρίδα, θα υπερψηφίσουμε την πολιτική της Ν.Δ. Σε πράγματα στα οποία διαφωνούμε, θα ελέγχουμε, θα κριτικάρουμε, θα καταθέτουμε τη δική μας πρόταση και από τη στιγμή που η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή, θα καταψηφίζουμε», δήλωσε ο βουλευτής κ. Μάκης Βορίδης και η ερμηνεία αυτής της δήλωσης είναι ότι ο ΛΑΟΣ επιχειρεί να παγιδέψει τη Ν.Δ. σε ένα περίεργο καθεστώς συγκυβέρνησης.

«Θολώνει τα νερά».

Πάντως, στη Ρηγίλλης «χτυπιούνται» για να πείσουν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έστησε μια μεγάλη μπλόφα στην πλειοψηφία: «Δήλωσε ότι θα δώσει και τις 10 ψήφους του και τελικά έδωσε τις 6 για να θολώσει τα νερά», λέει κορυφαίο κομματικό στέλεχος και συνεχίζει: «Και οι 152 βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν τον νέο πρόεδρο της Βουλής, δεν μας έφυγε ούτε ένας. Το σύστημα που είχαμε οργανώσει λειτούργησε άψογα και ακόμη και εάν ήθελε κάποιος δυσαρεστημένος να στείλει μήνυμα στον Πρωθυπουργό, ήξερε ότι η εκλογή τού κ. Δ. Σιούφα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Όποιος έκανε μια τέτοια κίνηση, θα τον καταγγέλλαμε αμέσως στη βάση του κόμματος και δεν θα μπορούσε να σταθεί πουθενά. Άρα είναι προφανές ότι ο κ. Γ. Καρατζαφέρης έπαιξε παιχνίδι για να μας εκθέσει».

«Τώρα είναι ευκαιρία».

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα όσα συνέβησαν στη Βουλή πρόσθεσαν έναν ακόμη λόγο στους πολλούς που έχει ο Κώστας Καραμανλής να βάλει στο στόχαστρο το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη. «Τώρα είναι η ευκαιρία. Μέχρι το ΠΑΣΟΚ να βρει τον δρόμο του και να αρχίσει να ασκεί αντιπολίτευση, θα περάσουν σχεδόν τρεις μήνες. Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να φέρουμε ξανά κοντά τούς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ».

Αλλά και ο Γ. Καρατζαφέρης, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του, δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια τους προσεχείς μήνες, ώστε να αφήσει τη Ν.Δ. να λεηλατήσει το κόμμα του. «Θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Ας μη βιάζονται στη Ρηγίλλης», λέει με νόημα στέλεχος του ΛΑΟΣ και προσθέτει ότι σίγουρα σ΄ αυτή τη Βουλή δεν θα πλήξει κανείς.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ο Αχμαντινετζάντ, πρότεινε στον Μπους να μιλήσει σε πανεπιστήμιο του Ιράν, εφόσον το επιθυμεί

Ο Αχμαντινετζάντ, πρότεινε στον Μπους να μιλήσει σε πανεπιστήμιο του Ιράν, εφόσον το επιθυμεί

Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν συντάξει έναν κατάλογο που περιλαμβάνει δεκατέσσερις κυρώσεις οι οποίες είναι πιθανό να επιβληθούν κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σε κάποιο από τα μέτρα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο Κουσνέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους, έπειτα από μία συνάντηση των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα μέτρα εκτείνονται σε ένα φάσμα που ξεκινά από δεσμεύσεις χρηματοπιστωτικών πόρων και επενδύσεων και φθάνει έως το εμπάργκο όπλων και πιθανούς περιορισμούς στην εμπορία πετρελαίου.

Είπε επίσης ότι το Σαββατοκύριακο θα στείλει επιστολή στους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ, καλώντας τους να συζητήσουν τις κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρώπη στο Ιράν κατά την επόμενη σύναντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 15 Οκτωβρίου.

--- Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, πρότεινε να μιλήσει ο πρόεδρος Μπους σε πανεπιστήμιο του Ιράν, εφόσον επιθυμεί, μετέδωσε η τηλεόραση της Τεχεράνης---

Δηλώσεις για όσα έγιναν στο πανεπιστήμιο Κολούμπια: Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βεβαίωσε πώς έχει δώσει άδεια στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους εφόσον επιθυμεί να μιλήσει σε ένα ιρανικό πανεπιστήμιο , μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

"Αν θέλει να έλθει ο πρόεδρος Μπους, τους δίνουμε άδεια να κάνει μία ομιλία" σε ιρανικό πανεπιστήμιο, δήλωσε από τη Λατινική Αμερική, όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος του Ιράν, σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή.

Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το έτος 1980.

Ο ιρανός πρόεδρος πρότεινε, προσφάτως, συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο ενώπιον της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με στόχο "να επιλυθούν τα διεθνή ζητήματα". Ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε την πρόταση.

Η Ουάσινγκτον μέσω του ΟΗΕ επιδιώκει και νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, επειδή συνεχίζεται ο εμπλουτισμός του ουρανίου.

---Για τις δεκάλεπτες, χωρίς διάλειμμα, επικρίσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του Ιράν στο πανεπιστήμιο Κολούμπια από τον πρύτανη του, Λη Μπόλινγκερ, ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε, σήμερα : "Λυπάμαι, στ'αλήθεια, επειδή νόμιζα πως τα πανεπιστήμια είναι τόποι συζήτησης και διαλόγου". Πρόσθεσε ότι η στάση του πρύτανη του Κολούμπια "δεν ανταποκρίνεται στην αμερικανική κουλτούρα, αλλά αντιπροσωπεύει τους Σιωνιστές, που έχουν οργιστεί τελευταία".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρύτανης είχε δημόσια κατά πρόσωπο αποκαλέσει τον ιρανό πρόεδρο έναν "ωμό, μηδαμινό δικτάτορα".

Ιρανοί διανοούμενοι, που εξοργίστηκαν, χαρακτήρισαν "αγενή όσο και παράλογη" την συμπεριφορά του πρύτανη Μπόλινγκερ απέναντι στον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.

"Μπράβο στον πρόεδρο μας, που δεν κυριεύθηκε από οργή" τόνισε με δηλώσεις του ο αιγατολάχ Αχμάντ Τζανάτι. ""Ελαμψε ως άστρο στον καθαρό ουρανό ο πρόεδρος μας σε αυτό το εξαιρετικό του ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες", πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: typos.com.cy

Πολύνεκρη έκρηξη στο Αφγανιστάν

Πολύνεκρη έκρηξη στο Αφγανιστάν


Βομβιστική επίθεση με στόχο λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν σημειώθηκε σήμερα Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 27 άνθρωποι, σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Αμύνης.

Το υπουργείο αναφέρεται σε "επίθεση αυτοκτονίας"--εκδοχή που ο υφυπουργός Εσωτερικών αμφισβήτησε νωρίτερα.

Αρχικώς, αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο νόμισαν ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, όμως εν συνεχεία η εκτίμηση ανασκευάσθηκε. Ένας αξιωματούχος είπε ότι θεωρεί ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισχυρή νάρκη.

"Νομίζω ότι επρόκειτο για νάρκη", δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Μουνίρ Μάνγκαλ. "Υπάρχουν πληροφορίες για άλλη μια έκρηξη στην πόλη, αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί", πρόσθεσε.

Το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη· από το ωστικό κύμα θραύσθηκαν τα γυαλιά σε παράθυρα και προθήκες καταστημάτων κυκλικά γύρω από το σημείο. Κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν την αστυνομία στο μακάβριο έργο να περισυλλεχθούν ανθρώπινα μέλη και σάρκες, σύμφωνα με αυτόπτες.

"Η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μόλις μια ομάδα άνδρες του Αφγανικού Εθνικού Στρατού ανέβηκαν στο λεωφορείο" είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Μοχάμαντ Ζάχερ, ο οποίος υπέστη μικρές εκδορές στο μέτωπο από θραύσματα γυαλιού.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Επιτυχής καταστροφή πυραυλικής κεφαλής πάνω από τον Ειρηνικό

Επιτυχής καταστροφή πυραυλικής κεφαλής πάνω από τον Ειρηνικό


Αμερικανικός πύραυλος κατέστρεψε πάνω από τον Ειρηνικό μία κεφαλή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, στη διάρκεια μιας δοκιμής του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας, ανέφερε το Πεντάγωνο.

"Το πλήγμα ήταν ευθύ", δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Άμυνας (MDA), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Ο πύραυλος αναχαίτισης εκτοξεύθηκε από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια (δυτικές ΗΠΑ), 17 λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου-στόχου από τη νήσο Κόντιακ στην Αλάσκα (βορειοδυτικά), διευκρίνισε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ