Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Το ενδεχόμενο ελληνικών επενδύσεων στη Σμύρνη διερευνά επιχειρηματική αποστολή

Το ενδεχόμενο ελληνικών επενδύσεων στη Σμύρνη διερευνά επιχειρηματική αποστολή

Την εναλλακτική οδό της εμπορικής και επενδυτικής δραστηριοποίησης στη Σμύρνη -αντί της πιο ανταγωνιστικής και αρκετά κορεσμένης Κωνσταντινούπολης- «έδειξε» στους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γεώργιος Μυλωνάς, στη διάρκεια ομιλίας του στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.

Ο κ. Μυλωνάς βρέθηκε στη Σμύρνη συμμετέχοντας στην 40μελή επιχειρηματική αποστολή, που διοργανώνουν στην πόλη ο ΣΒΒΕ και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), στο πλαίσιο των δράσεων του «Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας».

Σημειώνεται οτι σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, «φτερά» στην επιχειρηματική συνεργασία των δύο πόλεων αναμένεται να δώσει η σχεδιαζόμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, που (αν και προς το παρόν παραμένει σε επίπεδο σχεδιασμού) εκτιμάται ότι θα γίνει πραγματικότητα σχετικά σύντομα από τον ιδιωτικό αερομεταφορά «Izmir Air».

Η «Izmir Air», που ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάζ, προτίθεται να πραγματοποιήσει την πρώτη διεθνή της πτήση προς Θεσσαλονίκη, αμέσως μόλις αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό αεροσκαφών, που θα της δώσει το δικαίωμα διενέργειας διεθνών δρομολογίων, βάσει νόμου.

Εν αναμονή, πάντως, των εξελίξεων, η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σμύρνης εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι», αφού αναγκάζει τους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν μέσω Κωνσταντινούπολης, κάτι που συνεπάγεται πολύωρες καθυστερήσεις.

«Αν πείσουμε τις αεροπορικές εταιρίες των χωρών μας να συνδέσουν τις πόλεις μας, έστω και μία φορά εβδομαδιαίως, αυτό θα είναι πολύ θετικό», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σήμερα «καλύτερες από ό,τι θα περίμενε ο καθένας», καθώς πρόκειται για σχέσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και όχι σε πολιτικούς.

Απευθυνόμενος σε ελληνοτουρκικό ακροατήριο, ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη αποκτά τη μοναδική Ζώνη Καινοτομίας στην Ελλάδα και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν εκεί, σε συνεργασία με ΄Ελληνες, ώστε να «ανοίξουν» νέες αγορές, με καινοτομία που έχει δημιουργηθεί στη Β.Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, Ταμέρ Τασκίμ, επεσήμανε ότι οι επιχειρηματίες της Σμύρνης δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνο για να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αλλά και για να εισάγουν ελληνικά, να συγκροτήσουν κοινοπραξίες με επιχειρήσεις της χώρας μας και να κάνουν κοινή παραγωγή με εμπορική διέξοδο προς Τρίτες χώρες.

Πάντως, με βάση τα τουρκικά στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι σήμερα μόλις ο 37ος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ στο πρώτο μισό του 2007, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 21%.

Πηγή: Aegean Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: