Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Ελληνική αντεπίθεση τις σκοπιανές προκλήσεις

Ελληνική αντεπίθεση στις σκοπιανές προκλήσεις

Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο θα διοργανώσει στις 27 Οκτωβρίου μαζική διαδήλωση της ελληνικής κοινότητας στην Οτάβα

Με αρθρογραφία στις ΗΠΑ και συλλαλητήριο στην Οτάβα του Καναδά

Συνεχίζονται και εκτός ελληνικών συνόρων οι αντιδράσεις τόσο για την ανθελληνική πρόκληση στην 62η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο σκοπιανός προεδρεύων κ. Κερίμ αποκάλεσε τον παριστάμενο πρόεδρο της FYROM πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", όσο και για την αναγνώριση των Σκοπίων με το ίδιο όνομα από την κυβέρνηση του Καναδά.

Με άρθρο που δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του αμερικανικού περιοδικού "National Interest", ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς υπογραμμίζει ότι "μερικοί μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται για μικρό ή μεμονωμένο περιστατικό, αλλά η παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με διεθνείς συμφωνίες επιβεβαιώνει τη συστηματική παραβίαση από πλευράς Σκοπίων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ". Ο έλληνας διπλωμάτης αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, ότι ο διεθνής οργανισμός χρησιμοποιεί αποκλειστικά το όνομα που αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σε δηλώσεις του μεσολαβητή Νίμιτς ότι το περιστατικό στη Γενική Συνέλευση δείχνει γιατί απαιτείται μόνιμη λύση στο θέμα του ονόματος. "Αναπάντητες αλυτρωτικές διεκδικήσεις περικλείουν τους σπόρους μελλοντικών συγκρούσεων", καταλήγει το άρθρο.


Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο θα διοργανώσει στις 27 Οκτωβρίου μαζικό συλλαλητήριο στην Οτάβα, ώστε να διαδηλώσει ο ελληνισμός την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη απόφαση του Καναδά να αναγνωρίσει διμερώς την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.


Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δημήτρης Μανωλάκος, "ο πρωθυπουργός κ. Χάρπερ δείχνει πως η κυβέρνησή του δεν ακολουθεί -όπως είχαν πράξει όλες οι κυβερνήσεις του Καναδά μέχρι σήμερα- τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά εναρμονίζεται με την πολιτική Μπους στα θέματα των Βαλκανίων. Η ελληνική παροικία δεν θα αποδεχθεί αυτή την πολιτική με χαμηλωμένο το κεφάλι. Θα βροντοφωνάξουμε όχι".


Ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου θα επιδιώξει συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει διεξοδικά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Για το λόγο αυτό, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στεφάν Ντιόν, τον αρχηγό του Μπλοκ Κεμπεκουά Ζιλ Ντουσέπ και τον αρχηγό του Νεοδημοκρατικού Κόμματος Τζακ Λέιτον.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: