Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Διαβουλεύσεις σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση με το Ισραήλ

Διαβουλεύσεις σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση με το Ισραήλ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει διαβουλεύσεις με το Ισραήλ αναφορικά με μιάν ισχυρή εβραϊκή οργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία δηλώνει ότι οι αθρώοι σκοτωμοί των Αρμενίων, πριν σχεδόν 100 έτη, πρέπει να χαρακτηριστούν «Γενοκτονία», αναφέρεται στα μμε της Κωνσταντινούπολης σήμερα.

Στα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίμπ Ερντογάν θέλει τις ερχόμενες ημέρες να συζητήσει το θέμα αυτό με τον ισραηλινό ομόλογό του, Εχουντ Ολμερτ.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ισραήλ, Ναμίκ Ταν, διέκοψε μάλιστα τις διακοπές του, προκειμένου να διατυπώσει αυστηρή κριτική στο θέμα της δήλωσης --της Τρίτης--του «Αντι-συκοφαντικού Συνδέσμου» (ADL), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ταν ανέφερε πως στερείται της οποιασδήποτε ιστορικής και νομικής θεμελίωσης ο ισχυρισμός του ADL, ότι είναι «Γενοκτονία» οι σκοτωμοί των Αρμενίων από το 1915 έως το 1918 από τους Τούρκους --την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

--Την 21η Αυγούστου, ο εθνικός διευθυντής του ADL Αμπρααμ Φόξμαν τόνισε ότι πάντοτε κατά το παρελθόν η οργάνωση της οποίας ηγείται στις ΗΠΑ «περιέγραφε τα επώδυνα γεγονότα των ετών 1915-1918 που διέπραξε η Οθωμανική αυτοκρατορία σε βάρος των Αρμενίων, ως σφαγές και ωμότητες».

Τώρα, όμως, «κατόπιν περισυλλογής», ο ADL έρχεται να συμμεριστεί την εκτίμηση, πως «οι επιπτώσεις των ενεργειών αυτών ισοδυναμούν στην πράξη με Γενοκτονία. Αν υφίστατο τότε αυτός ο όρος, θα είχε αποκληθεί Γενοκτονία» η εξόντωση των Αρμενίων κατ'αυτό το χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε στη δήλωση του ADL.

Ο εθνικός διευθυντής του ADL πρόσθεσε ότι τρέφει ελπίδες ότι «θα κατανοηθεί από την Τουρκία ότι είναι οι φίλοι της, που την καλούν να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και να εργαστεί στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης με τους Αρμενίους, πάνω σε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο Ιστορίας».

Πάντως, ο κ. Φόξμαν επέκρινε ταυτοχρόνως τα σχέδια του αμερικανικού Κογκρέσου, να υιοθετήσει απόφαση που να δηλώνει ως Γενοκτονία τους σκοτωμούς (των Αρμενίων). Δήλωσε δε ότι εαν γίνει αυτό, «θα αποτελέσει μία αντιπαραγωγική παραπλάνηση, που δεν θα προωθήσει την συμφιλίωση Τούρκων και Αρμενίων». Ο ίδιος προειδοποίησε, ταυτοχρόνως, για τον κίνδυνο μία τέτοια απόφαση του Κογκρέσου να «θέσει σε κίνδυνο την ισραηλιτική κοινότητα στην Τουρκία και την σπουδαία πολυμερή σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ-Ισραήλ».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επιθέσεις κατά των κουρδικών θέσεων, καθώς το Ιράν αρνείται τη διανομή προειδοποιητικών φυλλαδίων

Επιθέσεις κατά των κουρδικών θέσεων, καθώς το Ιράν αρνείται τη διανομή προειδοποιητικών φυλλαδίων

Το ιρανικό πυροβολικό βομβάρδισε πάλι σήμερα αρκετά χωριά στις κουρδικές περιοχές του Βορείου Ιράκ.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν περιοχές στο ιρακινό έδαφος σε βάθος 10 χιλιομέτρων, αναγκάζοντας τους κατοίκους των τοπικών χωριών να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι τις εστίες τους. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες.

Προηγουμένως η Ιρανική κυβέρνηση αρνήθηκε πως έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στις πληροφορίες που την έφεραν να έχει διανείμει φυλλάδια στα κουρδικά χωριά προειδοποιώντας τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν για να μην κινδυνεύσουν από τις επικείμενες επιχειρήσεις του ιρανικού στρατού.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης απέρριψε τις φήμες πως ο ιρανικός στρατός διενεργεί επιχειρήσεις εντός της ιρακινής επικράτειας.

Το Ιράκ δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ εντός του Ιράκ, γιατί κάτι τέτοιο θα δώσει την αφορμή για μια επίθεση εναντίον του.

Τα υποτιθέμενα φυλλάδια που μοιράστηκαν από τον ιρανικό στρατό στους Κουρδικούς πληθυσμούς του Βορείου Ιράκ ενέτειναν τις φήμες για μια επικείμενη εισβολή των ιρανικών δυνάμεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν. τοπικές πηγές αναφέρουν πως τα φυλλάδια ήταν γραμμένα στα Κουρδικά και καλούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τον κίνδυνο από τις επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του PJAK από τον ιρανικό στρατό.

Πηγή:
Monsters and Critics

«Φιλί ζωής» για το δάπεδο του Ανακτόρου

«Φιλί ζωής» για το δάπεδο του Ανακτόρου

Μερικά από τα ωραιότερα ψηφιδωτά δάπεδα του ανακτόρου των Αιγών, τα δάπεδα στους χώρους των συμποσίων, θα συντηρηθούν από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα βοτσαλωτό δάπεδο μοναδικής ομορφιάς και για μαρμαροθετημένα δάπεδα εξαιρετικής τέχνης.

Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κεντρικό ρόδακα από οκτώ μακριά πέταλα και ισάριθμα σέπαλα, από τον οποίο ξεκινούν οκτώ ζεύγη βλαστών που εμφανίζουν άνθη, έλικες και φύλλα.

Τα μαρμαροθετήματα είναι από τεμάχια λευκού μαρμάρου με κονίαμα. Αν και συντηρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70, παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες.

Το βοτσαλωτό, αν και ήταν καλυμμένο με γεωϋφασμα, παρουσιάζει ρωγμές, μερικές με σημαντικό βάθος και έκταση, και αποκόλληση βοτσάλων σε όλη του την επιφάνεια. Τα μαρμαροθετήματα θα αποκολληθούν και αφού επισκευαστούν, θα επανατοποθετηθούν.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Β. Ιράκ: Φεύγουν οι χωρικοί για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς από το Ιράν

Β. Ιράκ: Φεύγουν οι χωρικοί για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς από το Ιράν

Εκατοντάδες χιλιάδες χωρικοί στα ορεινά του βορείου Ιράκ πήραν τον δρόμο της φυγής για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς του ιρανικού στρατού εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών που δρουν στη μεθόριο Ιράν - Ιράκ. Η περιφέρεια της Καλάα Ντίζα, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ αποτελεί τον κύριο στόχο των επιθέσεων και, σύμφωνα με δήλωση του τοπικού κυβερνήτη, «εάν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν, θα χρειαστεί ίσως να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται εντατικοποίηση των συγκρούσεων στην ιρανοϊρακινή μεθόριο, ιδίως μετά τη συντριβή ιρανικού ελικοπτέρου στα βουνά του Καντίλ στο βορειοδυτικό Ιράν κοντά στα σύνορα. Η Καλάα Ντίζα βρίσκεται πολύ κοντά στην ιρανική επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, όπου ζει μια μεγάλη κουρδική μειονότητα. Η επαρχία αυτή είναι από έναν χρόνο πεδίο συχνών συγκρούσεων μεταξύ του ιρανικού στρατού και Κούρδων αυτονομιστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στο -προσκείμενο στο ΡΚΚ- κόμμα Pejak.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η Συρία μεταφέρει μονάδες της 14ης Μεραρχίας Καταδρομέων κοντά στα Υψώματα Γκολάν

Η Συρία μεταφέρει μονάδες της 14ης Μεραρχίας Καταδρομέων κοντά στα Υψώματα Γκολάν

Η ανάπτυξη μονάδων καταδρομέων κοντά στα ισραηλινά σύνορα ανέβασε το θερμόμετρο στο Ισραήλ. Στρατιωτικέ πηγές αναφέρουν πως οι συγκεκριμένες συριακές δυνάμεις είναι εκπαιδευμένες δια την διεξαγωγή επιχειρήσεων εκτός των συνόρων και τώρα μπορούν να διενεργήσουν επιχειρήσεις εντός της ισραηλινής επικράτειας και να επιτεθούν αιφνιδιαστικά σε θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία και τον Λίβανο.

Ταυτόχρονα ο συριακός στρατός μεταφέρει μπουλντόζες κοντά στα υψώματα Γκολάν και κατασκευάζει οχυρωματικά έργα κι αντιαρματικές τάφρους για να ενισχύει τις θέσεις του. Παρομοίως, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποιούν οχυρωματικά έργα στην περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν και βαθαίνουν και επεκτείνουν τις υπάρχουσες αντιαρματικές τάφρους. Κατασκευάζονται επίσης προμαχώνες για τα άρματα μάχης.

Μερικοί παρατηρητές από τη Δύση επισημαίνουν πως οι πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ είναι πολύ πιο έντονες από αυτές της Συρίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο συριακός στρατός κύρωσε για πρώτη φορά έπειτα από 34 χρόνια τις καλοκαιρινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ το Ισραήλ επέλεξε να επιτάχυνε την εκπαίδευση των στρατιωτικών του μονάδων στα Υψώματα Γκολάν.

Οι κινήσεις της Συρίας θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με τρεις τρόπους:

  • Ως υπερβολική ανησυχία για αποφυγή μιας εσπευσμένης ισραηλινής αντίδρασης. Τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές ασκήσεις της Συρίας περιλαμβάνουν και την εκτόξευση πυραύλων Scud C και Scud D που είναι ικανοί να φέρουν χημικά. Τυχόν πυροδότηση μερικών τέτοιων πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, θα επιφέρει την οργίλη αντίδραση των Ισραηλινών.

  • Οι καλοκαιρινές ασκήσεις της Συρίας συνοδεύονταν συνήθως και με ανασχηματισμό των διοικητών. Η φετινή ακύρωση τους πάγωσε τον επόμενο γύρο μεταθέσεων και προαγωγών, καθώς και την εισαγωγή νέων αξιωματικών στη διοίκηση. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα προληπτικό μέτρο ώστε οι νευραλγικές θέσεις να κατέχονται από εμπειροπόλεμους και όχι από άπειρους αξιωματικούς όταν θα ξεσπάσει ο πόλεμος. Το ίδιο έπραξε και το Ισραήλ, παγώνοντας τον ανασχηματισμό της Ανώτερης Διοίκησης.

  • Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στην περιοχή Γκολάν δηλώνουν πως είναι η πρώτη φορά κατά την 35χρονη παρουσία τους στην περιοχή που βλέπουν τόσες εντατικές προετοιμασίες από τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Πηγή: DEBKAfile

Οι Κούρδοι έχουν στην κατοχή τους μυστικό ιρανικό πολεμικό σχέδιο

Οι Κούρδοι έχουν στην κατοχή τους μυστικό ιρανικό πολεμικό σχέδιο

Κουρδικές πηγές αναφέρουν πως έχουν στην κατοχή τους μυστικό σχέδιο που ετοίμασαν από κοινού η Τουρκία με το Ιράν για επίθεση στο Βόρειο Ιράκ, με στόχο την κατοχή κουρδικών εδαφών και τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων. Πρωταρχικός σκοπός του σχεδίου είναι η διενέργεια σαμποτάζ για την αποτροπή μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης των αμερικανικών δυνάμεων. Οι πληροφορίες αποκαλύφθηκαν από υψηλόβαθμο αντικαθεστωτικό Ιρακινό στρατιωτικό.

Το πρόσχημα για την εισβολή των ιρανικών δυνάμεων στα εδάφη του Ιρακινού Κουρδιστάν θα είναι η εκρίζωση και η καταστολή του ΠΚΚ από το Βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν (Ανατολικό Κουρδιστάν).

"Τον τελευταίο χρόνο το Ιράκ παραβίασε αρκετές φορές την επικράτεια του Ιράκ με εισβολές στα Κουρδικά εδάφη. Οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους κοντά στα σύνορα με το Ιράν βομβαρδίζονται συχνά από το ιρανικό πυροβολικό και οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων εντός του Ιράκ. Η σιγή των Αμερικανών και της Ιρακινής Κυβέρνησης ενθαρρύνει το Ιράν, το οποίο σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα," δήλωσε μέλος του ΠΚΚ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η αυτόνομη Κουρδική Κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ έστειλε αρκετές φορές νότα διαμαρτυρίας στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας την ταυτόχρονα να μην πραγματοποιήσει εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.

Το σχέδιο

  • Οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν με επίθεση εναντίον των στρατιωτικών μονάδων του ΠΚΚ. Ο αντικειμενικός όμως στόχος θα είναι η κατάληψη παραμεθόριων περιοχών, ώστε σε περίπτωση που ανοιχτεί μέτωπο με τους Αμερικανούς, αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα ιρανικά σύνορα

  • Η Τουρκία θα παράσχει αεροπορική κάλυψη στις επιχειρήσεις των ιρανικών δυνάμεων στο έδαφος. Τα τουρκικά ελικόπτερα θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται στην Urmiye. Μικρός αριθμός των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα υποστηρίζει και θα συμβουλεύει τα ιρανικά στρατεύματα. Αξιωματικοί του τουρκικού στρατού θα βρίσκονται στο αρχηγείο των επιχειρήσεων στο Ιράν για να συντονίζουν τη δράση των Τούρκων κομάντος ανάμεσα στον ιρανικό στρατό. Οι Τούρκοι στρατιώτες θα φορούν στολές του ιρανικού στρατού ή στολές των κουρδικών δυνάμεων που συνεργάζονται ε την Ιρανική Κυβέρνηση.

  • Το Ιράν θα ανταμείψει τους Κούρδους του PUK για οποιαδήποτε υποστήριξη -φανερή ή συγκεκαλυμμένη- προς τις ιρανικές δυνάμεις. Σε τέτοια περίπτωση το Ιράν θα παραδώσει τις περιοχές του ελέγχονται από το ΠΚΚ (Asos, Martyr Harun, Martyr Ayhan και Qandil) στο PUK. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κατά πόσον το PUK αποδέχτηκε ή απέρριψε την προσφορά το Ιράν.

  • Παράλληλα με την ιρανική εισβολή, η Τουρκία θα διεξαγάγει μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του ΠΚΚ στις ανατολικές επαρχίες Hakkari, Van και Sirnak που βρίσκονται κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

Πηγή: DozaMe.org

Χτύπημα στο Ιράν εντός 6 μηνών

Χτύπημα στο Ιράν εντός 6 μηνών

Χτύπημα εναντίον του Ιράν εντός των προσεχών έξι μηνών ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα της CIA, Μπομπ Μπάερ.

Όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μπάερ ισχυριζόμενος πως έχει πληροφόρηση από κυβερνητικούς αξιωματούχους, έκανε λόγο για χτύπημα εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης, διευκρινίζοντας πως «δεν πρόκειται για πόλεμο».

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση Μπους είναι πεπεισμένη «ότι οι Ιρανοί εμπλέκονται στο Ιράκ» και πως αν υπάρξει χτύπημα εναντίον της Τεχεράνης θα είναι μια «προειδοποίηση», κάτι που «θα συμβεί πολύ γρήγορα» και «θα ξαφνιάσει πολλούς». Όπως ανέφερε στο Fox News «δεν θα δούμε Αμερικανούς στρατιώτες να περνούν τα σύνορα», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα να αποφευχθεί το χτύπημα αυτό.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν

«Οι άνθρωποι που λένε τέτοια πράγματα, οφείλουν να αποκηρύξουν την υπηκοότητά τους», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε τηλεοπτικό δίκτυο το βράδυ της Δευτέρας, απαντώντας στον αρθρογράφο της Χουριέτ Μπεκίρ Κοσκούν ο οποίος, στις 15 Αυγούστου, είχε γράψει ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ «δεν θα είναι δικός μου πρόεδρος». Η υπόθεση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του ΑΚΡ. «Είναι σαφές ότι, πίσω από αυτά τα σχόλια, δεν υπάρχει αίσθηση ανεκτικότητας, δημοκρατικής σκέψης και αίσθηση του νόμου», δήλωσε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, αναρωτούμενος «πώς μπορεί ένας πρωθυπουργός να ζητά από έναν αναγνωρισμένο δημοσιογράφο να εγκαταλείψει την Τουρκία». Ο Ερντογάν «απλώς υπενθύμισε ότι η απόρριψη του εκλεγμένου προέδρου δεν είναι συμβατή με βάση τον νόμο περί υπηκοότητας και ο σεβασμός του εκάστοτε προέδρου είναι υποχρεωτική», απάντησε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ακίφ Μπεκί.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τρία χαστούκια σε μια μέρα είναι κάλεσμα για αφύπνιση

Τρία χαστούκια σε μια μέρα είναι κάλεσμα για αφύπνιση

Η εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως στην Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαδικασίες έρευνας και ανόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και η Γερμανική Κυβέρνηση υπέγραψε νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθεται η τουρκική κοινότητα της χώρας.

Αρχικά ο πανίσχυρος εβραϊκός οργανισμός της Αμερικής Anti-Defamation League (ADL) αναθεώρησε τη μέχρι τώρα στάση του και αναγνώρισε τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 ως γενοκτονία, έπειτα από ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από τους Αρμένιους της διασποράς. Εκπρόσωποι του ADL δήλωσαν πως ζήτησαν τις συμβουλές ειδικών και ιστορικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό που διεπράχθη το 1915 ήταν όντως γενοκτονία. Αυτή η απόφαση πιθανότατα θα επηρεάσει και αρκετά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, το State Department ανακοίνωσε πως δεν αντιτίθεται στην πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή ερευνών ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο προβάλλοντας το επιχείρημα πως η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" (όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία) δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, επομένως δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει άδειες και να παραχωρεί δικαιώματα για έρευνες στα χωρικά του ύδατα.

Η ανακοίνωση του State Department πιθανότατα να καθησυχάσει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες και να επιδείξουν εκ νέου ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο πλούτο της Κύπρου, παρά τη χλιαρή τους αντίδραση κατά τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων.

Το τρίτο χαστούκι για την Τουρκία ήρθε από τη Γερμανική Προεδρία και την απόφασή της να υπογράψει νομοσχέδιο στο οποίο ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι οι Τούρκοι πολίτες της χώρας.

Σε όλα ατά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας για πιο ενεργό ρόλο στο Ιράκ. Η επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα και οι συναντήσεις του με τους ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ Jalal Talabani και Masssoud Barzani αποδεικνύουν την πρόθεση του Γάλλου Προέδρου να καταστήσει τη Γαλλία σημαντικό παίκτη στην περιοχή. Οι κινήσεις τους ενδυναμώνουν την ισχύ των Κούρδων της χώρας, τους οποίους από ανέκαθεν έβλεπαν με συμπάθεια οι κυβερνήσεις της Γαλλίας.

Πηγή: The New Anatolian

Επαναλαμβάνεται η δίκη του «Χημικού Αλί» στο Ιράκ

Επαναλαμβάνεται η δίκη του «Χημικού Αλί» στο Ιράκ

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ από σήμερα η δίκη 15 αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ που κατηγορούνται για την αιματηρή καταστολή εξέγερσης των σιιτών το Μάρτιο του 1991. Ανάμεσά τους ο Αλί Χασάν αλ-Μαζίντ, γνωστός ως «Χημικός Αλι».

Η δίκη άρχισε την Τρίτη στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ που εδρεύει στην Πράσινη Ζώνη στο κέντρο της Βαγδάτης. Περίπου 90 μάρτυρες κατηγορίας αναμένεται να καταθέσουν. Σήμερα κατέθεσε ο πρώτος, μια γυναίκα που απάντησε στις ερωτήσεις καθισμένη πίσω από μια κουρτίνα και το όνομά της δεν αποκαλύφθηκε για λόγους ασφαλείας.

Ξάδελφος του Σαντάμ Χουσέιν, στρατιωτικός κυβερνήτης του Κουβέιτ και υπουργός Εσωτερικών, ο Χημικός Αλι είναι ο βασικός κατηγορούμενος για την επιχείρηση καταστολής στο νότιο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους. Ήδη ο αλ-Μαζίντ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούνιο για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον κουρδικών χωριών το 1987 και το 1988.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

H ρωσική αεροπορία αναστέλλει όλες τις πτήσεις των Su-24 μετά και την χθεσινή πτώση ενός αεροσκάφους στη ρωσική Άπω Ανατολή

H ρωσική αεροπορία αναστέλλει όλες τις πτήσεις των Su-24 μετά και την χθεσινή πτώση ενός αεροσκάφους στη ρωσική Άπω Ανατολή

H ρωσική αεροπορία ανέστειλε όλες τις πτήσεις των μαχητικών Su-24 μετά τη χθεσινή συντριβή ενός μαχητικού στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Ένα τακτικό βομβαρδιστικό Su-24 συνετρίβη χθες το πρωί στη Σιβηρία, αλλά και οι δύο πιλότοι του κατάφεραν να εγκαταλείψουν έγκαιρα το αεροσκάφος.

"Ο διοικητής της ρωσικής αεροπορίας διέταξε την καθήλωση όλων των Su-24, μέχρις ότου να διαλευκανθούν τα αίτια της πτώσης,"δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής αεροπορίας.

Όπως ανέφερε στον χώρο το ατυχήματος κατέφθασε ήδη διερευνητική επιτροπή και ότι όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις συγκλίνουν πως η πτώση οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.

Τα Su-24 βρίσκονται σε υπηρεσία στη ρωσική αεροπορία από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και είναι το αντίστοιχο των Νατοϊκών μαχητικών Tornado και Mirage 2000. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία απόσυρσης και αντικατάστασης τους από το προηγμένης τεχνολογίας τακτικό βομβαρδιστικό Su-34.

Τον περασμένο χρόνο τα Su-24 καθηλώθηκαν στο έδαφος δύο φορές έπειτα από τρία ατυχήματα που κόστισαν τη ζωή σε δύο πιλότους.

Πηγή: RIA Novosti

Tαλάτ: "Η Κύπρος μπορεί να διχοτομηθεί μόνιμα"

Tαλάτ: "Η Κύπρος μπορεί να διχοτομηθεί μόνιμα"

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μόνιμη διχοτόμηση, εκτός και αν επιλυθεί σύντομα η διαμάχη ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, δήλωσε η Ταλάτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.

Ο Ταλάτ προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ελπίδα για επανένωση του νησιού πιθανόν να σβήσει σύντομα.

"Η διχοτόμηση βαθαίνει. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών. Αυτό αποδεικνύει πως οι Τουρκοκύπριοι αποκλίνουν από τις αρχικές τους τοποθετήσεις." ισχυρίστηκε ο Ταλάτ.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως η κοινή γνώμη στα κατεχόμενα σκλήρυνε την στάση της και αντιτίθεται πλέον στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

"Αυτό ελαττώνει τις επιλογές των πολιτικών. Η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να εναντιωθεί στη βούληση του λαού."

Τέλος, ο Ταλάτ είπε πως η άρση της λεγόμενης απομόνωσης αποτελεί την καλύτερη λύση υπό τις παρούσες συνθήκες. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τους πολιτικούς που μάχονται υπέρ της λύσης και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στον πρόεδρο Παπαδόπουλο για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων."

Πηγή: Turkish Daily News

Δύο Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

Δύο Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

Δύο Καναδοί στρατιώτες και ένας ραδιοφωνικός ανταποκριτής σκοτώθηκαν και δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια επίθεσης στο νότιο Αφγανιστάν.

Οι στρατιώτες με τους δημοσιογράφους το Radio Canada βρίσκονταν σε περιπολία και επέστρεφαν από αποστολή στη δυτική Κανταχάρ, όταν εξερράγη βόμβα στο δρόμο καθώς περνούσαν.

Ακόμη ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σε διαφορετικό επεισόδιο 50 χιλιόμετρα Βόρεια της Κανταχάρ.

Ο Καναδάς διατηρεί 2600 στρατιώτες στην περιοχή της Κανταχάρ και από την έναρξη των επιχειρήσεων 69 στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή: Reuters

Σε σύγχυση ο Μπους για το Ιράκ

Σε σύγχυση ο Μπους για το Ιράκ

Σε σύγχυση άνευ προηγουμένου φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Μέσα σε ένα 24ωρο, διά στόματος Μπους, ακούστηκαν τα πιο αντιφατικά πράγματα: αρχικά «αποκήρυξε» τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αλ Μαλίκι, λέγοντας ότι έχει απογοητεύσει τον λαό του και υποστηρίζοντας το αίτημα της αντικατάστασής του.

Στη συνέχεια, μιλώντας ενώπιον βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μπους εμφανίστηκε να έχει αλλάξει γνώμη, χαρακτηρίζοντας τον Αλ Μαλίκι «καλό τύπο, καλό άνθρωπο με μια δύσκολη αποστολή», τον οποίο «υποστηρίζει».

Μάλιστα, προσέθεσε πως «δεν είναι δουλειά των πολιτικών στην Ουάσιγκτον να πουν κατά πόσο (ο Αλ Μαλίκι) θα παραμείνει στο πόστο του, είναι δουλειά του ιρακινού λαού που ζει σε δημοκρατία κι όχι σε δικτατορία».

Ανάμεσα στις δύο αντιφατικές δηλώσεις Μπους είχε προλάβει να αντιδράσει ο Ιρακινός πρωθυπουργός, φτάνοντας σ' ένα πρωτοφανές αντιαμερικανικό κρεσέντο: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάζει χρονοδιαγράμματα για την απόδοση της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι πολλά από τα «αγενή» σχόλια που ακούγονται στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της έντασης που κλιμακώνεται εν όψει προεδρικών εκλογών.

Αντεπίθεση
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δώσει σημασία σε όσα λέγονται στις ΗΠΑ και ότι μπορεί κάλλιστα... «να βρει φίλους αλλού». Εχει ενδιαφέρον πως ο Αλ Μαλίκι είχε ολοκληρώσει τις βολές του κατά της Ουάσιγκτον χρησιμοποιώντας ένα επιχείρημα που επανέλαβε χθες ο Μπους. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού, τότε ο λαός θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση - οι Ιρακινοί είναι αρμόδιοι να πάρουν αυτή την απόφαση, όχι οι Αμερικανοί πολιτικοί».

Οι δηλώσεις Μπους δεν ήταν τα μοναδικά πυρά που είχε δεχτεί το τελευταίο διήμερο η ιρακινή κυβέρνηση.

Μία μέρα νωρίτερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ, είχε δηλώσει ότι η πολιτική πρόοδος στο Ιράκ είναι «εξαιρετικά απογοητευτική», ενώ την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, Καρλ Λέβιν, είχε ζητήσει από το ιρακινό Κοινοβούλιο να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Αλ Μαλίκι.

Πάντως η σύγχυση του Λευκού Οίκου έναντι του Ιράκ δεν αφορούσε μόνο τον πρωθυπουργό. Ο Τζορτζ Μπους θεώρησε σκόπιμο να μιλήσει χθες και κατά της πρότασης για αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για «νέο Βιετνάμ».Ομως δεν αναφερόταν σε ενδεχόμενη ταπεινωτική υποχώρηση των Αμερικανών, όπως εκείνη στο Βιετνάμ, αλλά για το τι θα σημάνει μια ενδεχόμενη αμερικανική αποχώρηση: μια αμερικανική αποχώρηση από το Ιράκ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναστάτωση σαν κι αυτή που έγινε στη Νοτιοανατολική Ασία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Βιετνάμ.

«Το τίμημα της αμερικανικής αποχώρησης το πλήρωσαν εκατομμύρια αθώοι πολίτες», είπε ο Μπους, μιλώντας σε βετεράνους στο Μισούρι, ενώ προσέθεσε ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ μας δίδαξε ότι είναι ανάγκη να δείξουμε υπομονή στο Ιράκ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ