Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Διαβουλεύσεις στα Σκόπια για την τελική θέση της 1ης Νοεμβρίου

Διαβουλεύσεις στα Σκόπια για την τελική θέση της 1ης Νοεμβρίου

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ πηγές της ΠΓΔΜ, τις οποίες επικαλείται ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Κανάλι 5» αναφέρουν ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στα Σκόπια διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για να εξετασθεί η θέση που θα διατυπώσει η χώρα στη συνάντηση που έχει συγκαλέσει για την 1η Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Στις διαβουλεύσεις αυτές θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός, εκτιμούν ότι στη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου, ο κ. Νίμιτς δεν θα καταθέσει νέα πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Κατά πάσα πιθανότητα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς θα εκφράσει κάποιες νέες ιδέες για τις οποίες θα ζητήσει τη γνώμη των δύο πλευρών και θα προτείνει την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, ακόμη, σχολιάζουν ότι ο κ. Νίμιτς μετά τις ισχυρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, σήμερα ανακάλεσε τα σχόλια που διατύπωσε για τον Μέγα Αλέξανδρο στη συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», στις 8 Οκτωβρίου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αυτοσυγκράτηση από Ιράκ και Τουρκία ζητάει η Ράις για τους Κούρδους

Αυτοσυγκράτηση από Ιράκ και Τουρκία ζητάει η Ράις για τους Κούρδους

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις κάλεσε χθες τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι μονομερείς επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων είναι το καλύτερο μέσον για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο κ. Μακόρμακ, εκφράζοντας και τα αισθήματα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί με επέμβαση στο ιρακινό Κουρδιστάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, για να εξαλείψει τις βάσεις των Κούρδων ανταρτών που επιχειρούν κατά του τουρκικού στρατού.

Ο κ. Μακόρμακ παράλληλα εξήρε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Αγκυρας και της Βαγδάτης. «Πρέπει η Τουρκία και το Ιράκ να συνεργαστούν» τόνισε.

Και ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ζήτησε από τον ιρακινή κυβέρνηση να δράσει ταχέως ώστε να σταματήσουν οι δραστηριότητες των Κούρδων ανταρτών που χρησιμοποιούν το βόρειο Ιράκ για να επιτίθενται στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Επιθυμούμε όπως η ιρακινή κυβέρνηση ενεργήσει ταχέως για να σταματήσουν οι δραστηριότητες» των μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Φράτο, μία ημέρα μετά από την αιματηρή επίθεση Κούρδων ανταρτών κατά του τουρκικού στρατού κοντά στα ιρακινά σύνορα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δώδεκα Τούρκοι στρατιώτες.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους - Πούτιν για την αντιπυραυλική ασπίδα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους - Πούτιν για την αντιπυραυλική ασπίδα

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισαν σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, την ανάγκη να «ενισχύσουν τη συνεργασία» των δύο χωρών σε θέματα στρατηγικής σημασίας, σε μια περίοδο που Μόσχα και Ουάσινγκτον διαφωνούν πλήρως για το ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης, στη Μόσχα, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, διευκρινίζοντας ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου Μπους.

Σε αυτή τη συνάντηση, στις 12 Οκτωβρίου, Ρώσοι και Αμερικανοί δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο επαφής ούτε για το πρόβλημα του Ιράν ούτε για το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

«Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί συνεργασίας ώστε να διασφαλιστούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ», προσθέτει το Κρεμλίνο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το ΠΚΚ κηρύττει μονομερή ανακωχή

Το ΠΚΚ κηρύττει μονομερή ανακωχή

Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί ανακοίνωσε πως το ΠΚΚ θα κηρύξει σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κούρδοι αντάρτες προτίθενται να σταματήσουν όλες τις ενέργειες που στρέφονται κατά των Τούρκων μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Προηγουμένως, η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε το ΠΚΚ, δηλώνοντας πως προβαίνει σε ενέργειες για τον τερματισμό των τρομοκρατικών πράξεων των Κούρδων ανταρτών.

Ο Ιρακινός πρόεδρος κάλεσε ακόμη τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους.

"Καλούμε για ακόμη μια φορά τα μέλη του ΠΚΚ να αφοπλιστούν επειδή δεν είμαστε σε θέση να πολεμούμε τα μέλη του στα βουνά του Βορείου Ιράκ."

Πηγή: Reuteurs

Πάγκαλος και Βενιζέλος διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Πάγκαλος και Βενιζέλος διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Νέα κόντρα σημειώθηκε τη Δευτέρα μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ με αφορμή δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου σε εκπομπή του Mega.

Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε πως δεν πιστεύει πως ο κ. Βενιζέλος είναι κατάλληλη ηγεσία για το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Έχω σοβαρούς ενδοιασμούς και μεγάλες επιφυλάξεις.

Συνεχίζοντας τόνισε: «Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε ανάγκη από έναν ηγέτη -φύρερ στα γερμανικά, ντούτσε στα ιταλικά. Έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, την οποία δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη σε βαθμό ώστε να καλύψουμε μια πλειοψηφία».

Ακολούθως είπε πως σε περίπτωση εκλογής Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος «είναι η δική του παράταξη που θα πρέπει να μας δώσει το στίγμα της και ο ίδιος να πει τις απόψεις του κατά τρόπο σαφή, ώστε να ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις του. Εγώ δεν έχω σαφή εικόνα αυτή τη στιγμή».

Σε περίπτωση εκλογής Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος είπε ότι θα πρέπει να λήξει το θέμα αμφισβήτησης του προέδρου.

Πρόσθεσε πως όποιος κι αν εκλεγεί, δεν μπορεί να κάνει ρεβανσισμό.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε πως «ο κ. Πάγκαλος έχει πλούσιο δημόσιο λόγο και πλούσιο αρχείο των όσων κατά καιρούς έχει πει». Πρόσθεσε για τη στήριξη της Βάσως Παπανδρέου και του κ. Πάγκαλου προς τον Γιώργο Παπανδρέου: «Δεν περίμενα να τοποθετηθούν υπέρ εμού. Δε θέλω ένα ΠΑΣΟΚ του χθες».

Πηγή: in.gr

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεία αύριο Τρίτη τη Βαγδάτη, όπου θα έχει συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία σχετικά με το Κουρδικό.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σαμί αλ-Ασκαρί, εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί Αλ-Μαλίκι, "Ο Υπουργός Εξωτερικών Χόσυαρ Ζεμπαρί είπε σήμερα στο Κοινοβούλιο πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί αύριο τη Βαγδάτη για διαβουλεύσεις με την ιρακινή ηγεσία."

"Ο Ζεμπαρί είπε ακόμη πως σύντομα θα μεταβεί στην Τουρκία ιρακινή αντιπροσωπία για να συνεχίσει το διάλογο με την Άγκυρα," πρόσθεσε ο Ασκαρί.

Πηγή: Islamic Republic of Iran Broadcasting News Network

Πολεμικές ιαχές στην Τουρκία αυξάνουν την πίεση για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ

Πολεμικές ιαχές στην Τουρκία αυξάνουν την πίεση για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ

Ξεχυλίζει η οργή στην Τουρκία μετά τις βαριές απώλειες του στρατού σε ενέδρα Κούρδων ανταρτών και η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη και την αντιπολίτευση να προχωρήσει σε διασυνοριακή επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ.

Αντάρτες του PKK διείσδυσαν την Κυριακή στο τουρκικό έδαφος ορμώμενοι από το Βόρειο Ιράκ και σκότωσαν 12 Τούρκους στρατιώτες. Επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση του PKK κατά του τουρκικού στρατού την τελευταία δεκαετία και στις σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν στα σύνορα 34 αντάρτες έπεσαν νεκροί από τουρκικά πυρά.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως αγνοούνται τα ίχνη οκτώ στρατιωτών μετά την ενέδρα των Κούρδων αυτονομιστών σε στρατιωτική μονάδα στην επαρχία Χακάρι. «Παρόλες τις έρευνές μας, καμιά επαφή δεν κατέστη δυνατή με αυτούς τους οκτώ στρατιώτες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχει ανακοινώσει μέσω του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Firat πως έχει συλλάβει ζωντανούς οκτώ Τούρκους στρατιώτες.

Μεγάλη διαδήλωση κατά του PKK

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν τη Δευτέρα στη συνοικία Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας άμεση και σκληρή δράση κατά των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών. «Καταραμένο PKK», «Οι μάρτυρες είναι αθάνατοι και η Τουρκία αδιαίρετη» φώναζε πλήθος 3.000 Τούρκων.

Κρατώντας τουρκικές σημαίες οι διαδηλωτές καλούσαν τον Ταγίπ Ερντογάν να απαντήσει χωρίς καθυστέρηση στο PKK. «Ταγίπ στείλε το γιο σου στο στρατό» φώναζαν. Την οργή που επικρατεί στην Τουρκία αντικατοπτρίζουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου: «Αρκετά» γράφει τη Δευτέρα η Cumhuriyet: «Είμαστε όλοι στρατεύσιμοι» λέει η Yeni Safak. Αμεση δράση ζητά και η αντιπολίτευση.

«Βράζει» το πολιτικό τοπίο

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα προεδρεύσει τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας του PKK και αργότερα εντός της ημέρας θα αναχωρήσει για το Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη -στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ που βρίσκεται επίσης στη Βρετανία.

Κατόπιν επικοινωνίας με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ο Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή πως συμφώνησε να δώσει στις ΗΠΑ περιθώριο λίγων ημερών ώστε να λάβουν αποφάσεις για άμεσες ενέργειες κατά του PKK. Ο Τούρκος πρωθυπουργός παγίως κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν κάνουν τίποτε κατά των ανταρτών.

Αυτό επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, τονίζοντας ότι με τη στάση τους οι ΗΠΑ δίνουν τροφή σε ένα κύμα αντιαμερικανισμού στην Τουρκία. «Είπαμε επανειλημμένα στον [Αμερικανό] πρόεδρο Μπους πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το ζήτημα για μας, αλλά δεν είχαμε το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα» αναφέρει.

Μετά το θάνατο των στρατιωτών σε ενέδρα του PKK ο Κούρδος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να πληρώσει το οποιοδήποτε τίμημα προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματά της.

Έκρυθμο κλίμα στα σύνορα

Δεκάδες στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται τη Δευτέρα προς τη μεθόριο με το Ιράκ. Εικονολήπτης του AP Television News είδε κονβόι 50 στρατιωτικών οχημάτων με στρατιώτες και όπλα να κινείται από τη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ προς το Ουλούντερ κοντά στα σύνορα. Δεν είναι σαφές εάν τα οχήματα στέλνονται για ενισχύσεις ή εάν εντάσσονται σε προετοιμασίες για εισβολή.

Η κυβέρνηση Ερντογάν εκτιμά ότι εδρεύουν στο Βόρειο Ιράκ 3.000 Κούρδοι αντάρτες, που μάχονται για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο στρατός έχει αναπτύξει κατά μήκος των συνόρων δύναμη 100.000 ανδρών που υποστηρίζεται από τανκς και στρατιωτικά ελικόπτερα.

Το τουρκικό πυροβολικό εξακολουθεί να βομβαρδίζει θέσεις του PKK εντός του Βόρειου Ιράκ, ενώ σε διασυνοριακές συγκρούσεις έχουν πέσει νεκροί από τουρκικά πυρά 34 Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες.

Οι ανησυχίες για τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο δείκτης IMKB-100 έκλεισε στην πρωινή σύνοδο στις 53.392,06 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2.094,78 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (-3,78%), ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και 5,1%.

Η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις είναι έντονη. Η Γερμανία καταδίκασε την επίθεση των Κούρδων κατά των Τούρκων στρατιωτών, καλώντας παράλληλα την Αγκυρα να επιδείξει ψυχραιμία ώστε να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της περιοχής του Βόρειου Ιράκ.

Πηγή: in.gr

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαιώνει πως αγνοούνται οκτώ στρατιώτες

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαιώνει πως αγνοούνται οκτώ στρατιώτες

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα πως οκτώ στρατιώτες εξακολουθούν να αγνοούνται, μετά τις χθεσινές πολύνεκρες συγκρούσεις με αντάρτες του ΠΚΚ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίθεσης του ΠΚΚ σε μονάδα του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ, σκοτώθηκαν 17 στρατιώτες και άλλοι 15 τραυματίστηκαν.

Πηγή: Xinhua

Τουρκία: φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων κατευθύνεται στα τουρκο-ιρακινά σύνορα

Τουρκία: φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων κατευθύνεται στα τουρκο-ιρακινά σύνορα

Δεκάδες (τουλάχιστον 50) στρατιωτικά οχήματα φορτωμένα με στρατιώτες και πυρομαχικά κατευθύνονται προς τα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

Ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί κατά πόσον πρόκειται για ενισχύσεις των στρατευμάτων που μάχονται στην περιοχή ή αν πρόκειται για προεργασίες για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.


Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα υπολογίζεται ήδη στις 100 000, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης.

Πηγή: The Associated Press

Νέα αναβολή της προεδρικής εκλογής στο Λίβανο

Νέα αναβολή της προεδρικής εκλογής στο Λίβανο

Για τις 12 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου στο Λίβανο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στα αντίπαλα κόμματα να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής.

Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, καθώς μαίνεται η διαμάχη ανάμεσα στους βουλευτές της φιλοσυριακής αντιπολίτευσης και της αντισυριακής πλειοψηφίας.

Στις 25 Σεπτεμβρίου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρισαν την διαδικασία την ψηφοφορίας, μένοντας στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, προκειμένου να μην υπάρξει η απαρτία.

Η πολιτική κρίση που έχει προκύψει είναι η χειρότερη στη χώρα από τον εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 1990.

Η θητεία του φιλοσύρου προέδρου Εμίλ Λαχούντ λήγει στις 23 Νοεμβρίου και εκφράζονται φόβοι ότι εάν δεν βρεθεί υποψήφιος κοινής αποδοχής, η χώρα μπορεί να καταλήξει με δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις.

Πηγή: in.gr

Δύο αεροπλάνα αγοράζει η Ε.Φ.

Δύο αεροπλάνα αγοράζει η Ε.Φ.

Η τεράστια τρύπα, που εδώ και καιρό έχει δημιουργηθεί στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος έρευνας και διάσωσης, γίνεται προσπάθεια να κλείσει Στη διαδικασία προσφορών για αγορά δύο αεροσκαφών πολλαπλής χρήσης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για σκοπούς εκπαίδευσης, μεταφοράς προσωπικού και έρευνα και διάσωση, προχωράει το Υπουργείο Άμυνας. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικά της EASΑ ή της FAR και της FAA. Οι προϋποθέσεις αυτές αφήνουν ουσιαστικά εκτός διαδικασίας τις ρώσικες εταιρείες, τα αεροσκάφη των οποίων δεν έχουν τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", τα δύο αεροσκάφη που πρέπει να είναι του ίδιου τύπου και να βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής, επιβάλλεται να έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 10 στρατιωτών με πλήρη φόρτο.

Και ελικόπτερα

Εν τω μεταξύ, στο τέλος Νοεμβρίου, το Υπ. Άμυνας αναμένεται να προχωρήσει σε προσφορές για την αγορά και τριών ελικοπτέρων με option ακόμα ένα. Το χρονοδιάγραμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες έληξε τον Ιούνιο και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιλεγεί τρεις εξ αυτών που θα υποβάλουν σχετικές προσφορές. Πρόκειται για τη γαλλική εταιρεία Eurocopter, την ιταλική Agustawestland και τη ρωσική Kazan. Τα ελικόπτερα που θα αγοράσει η Ε.Φ. θα είναι γενικής χρήσης και θα χρησιμοποιούνται για έρευνα και διάσωση, καθώς και ως μεταφορικά. Επίσης, θα είναι δυνατόν να μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτά και ελαφρύς οπλισμός (πολυβόλα). Σε αγορά δύο ελικοπτέρων προσανατολίζεται και η Αστυνομία, ενώ αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες για εκποίηση των δύο Bell 412 που διαθέτει και τα οποία θεωρούνται αρκετά παλιά και καταπονημένα. Παράλληλα, η Αστυνομία θα προχωρήσει και στην αγορά ενός αεροσκάφους για έρευνα, διάσωση και επιτήρηση ακτών, προς αντικατάσταση του αεροσκάφους "Ερμής", το οποίο είναι καθηλωμένο για ένα χρόνο.

Όλμοι και βομβιδοβόλα


Η Ε.Φ. έχει ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία προσφορών για την προμήθεια 71 όλμων τύπου Commando διαμετρήματος 60 mm για τις Δυνάμεις Καταδρομών. Επίσης, στη διαδικασία επίδειξης ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες βρίσκεται και η αγορά 100 βομβιδοβόλων 40x53 mm με option για ακόμη 144, με αντίστοιχο αριθμό σκοπευτικών ημέρας και νύκτας. Τα βομβιδοβόλα θα εγκατασταθούν στα VAB, τα Λεωνίδας και της ακάτους της Διοίκησης Ναυτικού. Η Ε.Φ. έχει εκδηλώσει, τέλος, πρόθεση για αγορά 337 οχημάτων διαφόρων τύπων μεταξύ των οποίων 241 φορτηγών 4Χ4 με ωφέλιμο φορτίο 5 τόνων.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Οι Αυστραλοί ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Οι Αυστραλοί ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

OΙ ΔΥΟ πιο έγκυρες εφημερίδες της Αυστραλίας, οι ``The Sydney Morning Herald`` και ``The Australian``, υιοθετούν με θετικό τρόπο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με την ευκαιρία της λειτουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

Και οι δυο ημερήσιες εφημερίδες, με κυκλοφορίες εκατοντάδων χιλιάδων φύλλων η καθεμιά, προβάλλουν σε σχετικά δημοσιεύματα τις εκδηλώσεις-διαλέξεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στο Σίδνεϊ με θέμα τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης υπό το γενικό τίτλο `The Parthenon Project`. Αναλυτικά, η εφημερίδα ``The Australian`` αναφέρεται κυρίως στην εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πιο αξιοπρόσεκτο στοιχείο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα είναι ένα άδειο δωμάτιο το οποίο θα `αναμένει` την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αφαιρέθηκαν από το Λόρδο Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

`Η Ελλάδα`, αναφέρει, `έχει εντείνει την πίεση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ανακοινώνοντας ότι στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα εκτίθενται αντίγραφα των πρωτότυπων γλυπτών του Βρετανικού Μουσείου πλάι σε πρωτότυπα γλυπτά που έχουν συντηρηθεί.

Πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος κ. Μιχάλης Λιάπης δήλωσε: `Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, διότι μόνο τότε θα έχουμε εκπληρώσει το ιστορικό μας καθήκον.` Η συζήτηση για την ιδιοκτησία των μαρμάρων θα είναι στο επίκεντρο μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ υπό τον τίτλο `Parthenon Project`.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Γιουσένκο επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Γιουσένκο επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιουσένκο ζήτησε σήμερα τη συνδρομή των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ώστε να βοηθήσουν για την ένταξη της χώρας του στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε από το Κίεβο, το συνέδριο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον επόμενο χρόνο θεωρείται πολύ κρίσιμο για την Ουκρανία.

Πρόσθεσε ακόμη πως η συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής.

Πηγή: Interfax

Ο Μητροπολίτης Ανθιμος σε ρόλο... Χριστόδουλου

Ο Μητροπολίτης Ανθιμος σε ρόλο... Χριστόδουλου

Σφοδρή επίθεση εναντίον όλων όσοι επιθυμούν τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, όσων τάχθηκαν υπέρ της απάλειψης του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, αλλά και κατά των Σκοπιανών για τη στάση τους στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας, εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. Από άμβωνος συνέδεσε τις επικρίσεις του με την επιρροή που ασκεί ο διάβολος στις καθημερινές πράξεις των ανθρώπων.

Ο διάβολος, κατά τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, βρίσκεται πίσω από τη διαφορά με την ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας. Ανέφερε ότι «όσοι δεν βοηθούν για την επίλυσή του, τον διάβολο επιζητούν, διότι τέτοιες διαφορές μερικές φορές έχουν συνέχειες που είναι πολύ δυσάρεστες και ευχόμαστε να μην υπάρξουν ποτέ».

Προσευχή
Κάλεσε το ποίμνιο να προσευχηθεί τώρα που παρατηρείται κινητικότητα στο θέμα, «να φωτίζει ο Θεός και τους δικούς μας διπλωμάτες για να επιτύχουν να δώσουν εξήγηση για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη περί του ονόματος της Μακεδονίας, ότι ανήκει στην Ελλάδα και τους ισχυρούς, οι οποίοι παρεμβαίνουν για τα δικά τους συμφέροντα, για να μπορέσει να υπάρξει στο τέλος μια επίλυση του ζητήματος. Γιατί εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες όλης της Ελλάδος, αλλά και ιδιαίτερα των βορείων επαρχιών που ζουν την πραγματικότητα του ακριτικού ελληνισμού, δεν θέλουμε να υπάρχει το όνομα της Μακεδονίας μας σε άλλη γειτονική χώρα, διότι με κανέναν τρόπο δεν της ανήκει. Λένε ψέματα».

Ποσοστό 15%-17%
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Άνθιμου, αμέσως μετά, ότι οι Σκοπιανοί «κρατούν κλειστό το στόμα των εκεί πολιτών Ελλήνων», αφού όπως είπε «έχει στα Σκόπια ένα ποσοστό 15%-17% από Έλληνες ή Ελληνόβλαχους που είναι Ελληνες μέχρι μυελού οστέων, οι οποίοι δεν μπορούν ποτέ να κινηθούν επειδή είναι κάτω από την εξουσία αυτών των Σκοπιανών, των άλλοτε Σκούπων της ιστορίας, προ Χριστού που υπήρχε στην περιοχή των σημερινών Σκοπίων».

Απευθυνόμενος προς τους γείτονες, τους κάλεσε να συμφωνήσουν σε μια λύση, διότι «αυτό θα είναι το ωφελιμότερο, κυρίως για τη χώρα αυτή, η οποία για την ώρα στηρίζει την οικονομία της στη γειτονία της και στις εξυπηρετήσεις που της παρέχει η πατρίδα μας η Ελλάδα. Ας ανοίξουν τα μάτια τους, ας ανοίξει η ψυχή τους και ιδιαιτέρως όσοι εξ αυτών είναι χριστιανοί για να καταλάβουν ότι η δικαιοσύνη, η ιστορία, η ειρήνη, η αλήθεια, η αγάπη, η καλή γειτονία απαιτούν Σκόπια εκεί ή αν θέλουν Βαρδαρία ή αν θέλουν Πελαγονία ή όπως θέλουν και Μακεδονία στην Ελλάδα. Και όλα θα είναι πιο καλά και πιο ευλογημένα».

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Υποχώρησε κάτω από 88 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Υποχώρησε κάτω από 88 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ αισθητά σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία παρά την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ .

Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε κατά 97 σεντς στα 87,63 δολάρια.

Η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχωρούσε επίσης κατά 78 σεντς στα 83,01 δολάρια το βαρέλι.

Χθες, 32 Κούρδοι αντάρτες και 12 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στην τουρκοϊρακινή μεθόριο, γεγονός που οδήγησε στην κλιμάκωση των απειλών της Αγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ.

Η επίδραση της έντασης στην τουρκοιρακινή μεθόριο ίσως να έχει «μεγαλοποιηθεί» ,εκτιμά μάλιστα ο αναλυτής Ντέιβιντ Τζόνσον της εταιρίας «Macquarie», στο Χονγκ Κονγκ.

«Η απειλή αφορά έναν αγωγό που μεταφέρει 600.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, αλλά ουσιαστικά η απειλή περιορίζεται μόνον σε αυτόν» πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Οξεία επίθεση Τσέινι κατά της Τεχεράνης

Οξεία επίθεση Τσέινι κατά της Τεχεράνης

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι χαρακτήρισε το Ιράν ως εμπόδιο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής, επιτρέποντας στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι δηλώσεις Τσέινι αντανακλούν μία κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης, λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του Τζορτζ Μπους ότι ένα Ιράν που θα διαθέτει πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να γνωρίζει ότι αν παραμείνει στην ίδια πορεία, η διεθνής κοινότητα είναι προετοιμασμένη για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων", ανέφερε ο Τσέινι μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για την Πολιτική στην Εγγυς Ανατολή, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. "Οι ΗΠΑ μαζί με άλλα έθνη στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", είπε ο Τσέινι.

"Η χώρα μας και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα δεν μπορούν να τηρούν στάση αναμονής την ώρα που ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία εκπληρώνει τις πιο επιθετικές φιλοδοξίες του", πρόσθεσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Επανέλαβε δε τις γνωστές θέσεις της Ουάσινγκτον ότι η Τεχεράνη παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα του Ιράκ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα χρειαστεί για να εξουδετερώσουμε το ΡΚΚ, διαμηνύει η τουρκική προεδρία

Θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα χρειαστεί για να εξουδετερώσουμε το ΡΚΚ, διαμηνύει η τουρκική προεδρία

Η Τουρκία είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα χρειαστεί για να εξουδετερώσει τους Κούρδους αντάρτες που εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της χώρας.

"Ενώ σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, η Τουρκία δεν θα διστάσει να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα είναι αναγκαίο για να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τους νόμους της, την αδιαίρετη ενότητα και τους πολίτες της", αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την επείγουσα σύγκληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, στον απόηχο της πολύνεκρης ενέδρας που έστησαν σε άνδρες του τουρκικού στρατού, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, αντάρτες του ΡΚΚ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ζήτησε από την Τουρκία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων ανταρτών για λίγες μέρες, μετά την πολύνεκρη ενέδρα των ανταρτών σε Τούρκους στρατιώτες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ένας νεκρός σε συμπλοκή με πυροβολισμούς στην πλατεία Ομόνοιας

Ένας νεκρός σε συμπλοκή με πυροβολισμούς στην πλατεία Ομόνοιας

Ενας άνδρας έπεσε νεκρός και πέντε άτομα τραυματίστηκαν στις 9 το βράδυ της Κυριακής σε συμπλοκή με πυροβολισμούς στην οδό Νεοφύτου Μεταξά 16 στην Ομόνοια.

Η αστυνομία πιθανολογεί ότι η συμπλοκή συνέβη κατά τη διάρκεια αγοραπωλησίας ναρκωτικών, καθώς στο σημείο βρέθηκε ποσότητα ουσιών.

Ο νεκρός είναι Έλληνας. Από τους τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό, μια γυναίκα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι τέσσερις άνδρες τραυματίστηκαν ελαφρύτερα.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

Πηγή: in.gr

Πολωνία: Ήττα για τους αδελφούς Καζίνσκι στις κοινοβουλευτικές εκλογές

Πολωνία: Ήττα για τους αδελφούς Καζίνσκι στις κοινοβουλευτικές εκλογές

ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ βγήκαν από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές οι δίδυμοι αδελφοί Καζίνσκι, καθώς το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα, που υποσχέθηκε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αποκατάσταση των σχέσεων της Πολωνίας με τους εταίρους της στην ΕΕ, συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους.

Η νίκη της κεντροδεξιάς Πλατφόρμας των Πολιτών έναντι του κυβερνώντος εθνικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, θεωρείται ως απόρριψη της διετούς πολιτικής κυριαρχίας των αδελφών Καζίνσκι. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα δείχνουν ότι η Πλατφόρμα των Πολιτών εξασφαλίζει περίπου το 44% των ψήφων. Το κυβερνών κόμμα παίρνει περίπου το 30%.

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 55%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο αφότου οι Πολωνοί ψήφισαν για τον τερματισμό του κομμουνιστικού συστήματος, το 1989. Πάντως ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι δεν αντιμετωπίζει θέμα πρόωρων εκλογών για την προεδρία και παραμένει ισχυρός, αφού έχει δικαίωμα να ασκεί βέτο στη νομοθεσία που εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Συγκινητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο ναό Αγίας Σοφίας στο Μαϊάμι

Συγκινητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο ναό Αγίας Σοφίας στο Μαϊάμι

«Μην απογοητεύεστε, μην χάνετε το θάρρος σας, δεν ήρθε η τελευταία ώρα. Ελπίζω να ξαναιδωθούμε. Επιστρέφω στην πατρίδα. Η νοσταλγία με κατατρώει», τόνισε συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μιλώντας χθες στους εκατοντάδες ομογενείς που γέμισαν ασφυκτικά τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Μαϊάμι.

Την ημέρα της ονομαστικής του γιορτής, ο κ. Χριστόδουλος αναφερόμενος γενικά σε όσα μπορούν να συμβούν στον κάθε άνθρωπο, κάλεσε τους πιστούς να μην χάνουν το θάρρος τους και την πίστη τους στο Θεό. Με δάκρυα στα μάτια μίλησε για τις ανθρώπινες αξίες, τη θέληση για ζωή και τον αγώνα για το καλό.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες της Αμερικής ευχαρίστησε όλους, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέει κοινή αύρα, κοινή πίστη, μας συνδέει το ελληνικό φιλότιμο, ο μεγάλος μας θησαυρός, που μεγαλουργεί όπου υπάρχουν Έλληνες».

Ο Αρχιεπίσκοπος χειροκροτήθηκε επανειλημμένα και στο τέλος της λειτουργίας οι ομογενείς ευχήθηκαν στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας «δύναμη, υπομονή και γρήγορη ανάρρωση».

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητου, συμμετείχαν μητροπολίτες και ιερείς από την Ελλάδα και την Αμερική.

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, μιλώντας στο εκκλησίασμα ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα επιστρέψει πολύ σύντομα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «η θεραπεία θα γίνει εκεί».

Σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Χριστόδουλου, οι θεράποντες γιατροί ήδη έχουν παρουσιάσει στον Αρχιεπίσκοπο τις θεραπευτικές επιλογές, μετά από τις εισηγήσεις που έχουν σταλεί από κορυφαία αντικαρκινικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για το Σκοπιανό

Αντίστροφη μέτρηση για το Σκοπιανό

Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο Σκοπιανό ξεκινά σήμερα από τη Νέα Υόρκη. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ σε συνάντηση την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για την έναρξη μίας διαδικασίας εντατικών διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η οποία θα καταλήξει σε αναβαθμισμένες συνομιλίες πολιτικού επιπέδου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές το τελευταίο στάδιο αυτής της νέας διαδικασίας, αλλά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει ωριμάσει η σκέψη για συνομιλίες -καταρχάς- σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων. Οι συνομιλίες αυτές δεν θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εκκρεμότητα της ονομασίας αλλά και σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση αλυτρωτικών ενεργειών, όπως η πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος». Η κινητικότητα που θα εκδηλωθεί συνδέεται ευθέως με το τέντωμα του σκοινιού στο Σκοπιανό. Η αμερικανική διπλωματία δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του ελληνικού βέτο δεν είναι προσχηματική. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ να δείξει διαλλακτικότητα. Είπε συγκεκριμένα: «Για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να μας πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό κινούνται γρήγορα και χωρίς πισωγυρίσματα και ότι είναι διατεθειμένη να εργαστεί επίμονα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα του ονόματος, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της». Δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση της Αθήνας και σημείωσε απλώς ότι «η Ελλάδα έχει πραγματικά έγνοιες». Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη βούληση της κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του ονόματος. «Η ώρα των αποφάσεων έφτασε», είπε, «είναι σαφές το μήνυμά μας, ας το ερμηνεύσει σωστά η κυβέρνηση των Σκοπίων». Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «με εμμονή στην αδιαλλαξία και τις ανιστόρητες ενέργειές τους, με εμμονή σε προπαγάνδα αλυτρωτικής λογικής, δεν χτίζονται συμμαχικές σχέσεις, δεν χτίζονται σχέσεις αλληλεγγύης, όπως απαιτεί η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είναι ξεκάθαρη, υπεύθυνη και αποφασιστική η θέση μας. Είναι η πολιτική του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος». Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη: «Ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη περνά από την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος».

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι πλέον είναι εφικτή μία λύση σύνθετης ονομασίας όπως «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Εκτιμούν επίσης ότι εφόσον τεθεί θέμα αποδοχής μιας τέτοιου είδους λύσης δεν θα είναι δύσκολη η πολιτική διαχείριση, καθώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Διπλή πρέσα για τα Σκόπια

Διπλή πρέσα για τα Σκόπια

Πιέσεις από ΗΠΑ- Ευρώπη αλλά και προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Σε νέο αγκάθι για την ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύεται η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς αφενός η αδιαλλαξία της FΥRΟΜ δεν αφήνει περιθώρια εξεύρεσης συμβιβαστικής ονομασίας, αφετέρου η πρόθεση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο σε ΝΑΤΟ και Ένωση για την είσοδο των Σκοπίων αντιμετωπίζεται με έντονη καχυποψία από ΗΠΑ και εταίρους.

Εντός των προσεχών ημερών ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, αποστέλλει προσκλήσεις προς την ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά για τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης, που υποτίθεται ότι θα καταλήξει και σε νέα πρόταση για το όνομα.

Ωστόσο, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων- στον οποίο θα μετέχουν από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης Ντίμης Βασιλάκης και από σκοπιανής ο πρέσβης Νικολά Ντιμιτρόφ - θα πραγματοποιηθεί εκ των πραγμάτων σε βαρύ κλίμα. Η Αθήνα έχει απειλήσει ότι χωρίς αμοιβαίως αποδεκτή λύση για το όνομα, θα θέσει βέτο και στο ΝΑΤΟ και στην Ένωση για την ένταξη της FΥRΟΜ. Και τα Σκόπια έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν συζητούν για τη διεθνή ονομασία τους αλλά μόνο για το πώς θα αποκαλούνται από την Ελλάδα.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης της γείτονος ήταν η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι στα «ΝΕΑ». Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη συνταγματική ονομασία τους η οποία αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των κατοίκων των Σκοπίων, ακόμη και αν η Ελλάδα θέσει βέτο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η επιθυμία Μπους

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και στην Αθήνα για το «πού θα πάει» η υπόθεση του σκοπιανού, μετά και τα μηνύματα που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει εξαρχής ότι άσκηση βέτο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 2008 θα εκληφθεί περίπου ως εχθρική πράξη, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί την είσοδο ακόμη τριών χωρών στη Συμμαχία (Σκόπια, Αλβανία, Κροατία) πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Ο εκνευρισμός της Ουάσιγκτον επιτείνεται από το γεγονός ότι πιστεύει πως η Αθήνα, κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή, δεν υπήρξε «συνεργάσιμος σύμμαχος», καθώς όχι μόνο δεν απέστειλε μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά επιπλέον έχει... πέσει στην αγκαλιά του Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά τα ενεργειακά.
Το κλίμα ωστόσο δεν είναι πολύ καλύτερο στο ευρωπαϊκό γήπεδο, κάτι που- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- έγινε αντιληπτό κατά τις συναντήσεις που είχε ο Κώστας Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Σλοβενίας, οι οποίοι θα διαχειριστούν και την αίτηση της FΥRΟΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η διπλωματική έκφραση που χρησιμοποιήθηκε ήταν πως η ελληνική θέση αντιμετωπίστηκε «με κατανόηση», που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να σημαίνει και «σε ακούω, αλλά διαφωνώ απολύτως μαζί σου».

Εσωτερικά προβλήματα

Το πρόβλημα για την Αθήνα και την κυβέρνηση Καραμανλή- όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη- είναι ότι πλέον δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο θέμα του βέτο, διότι στελέχη της Ν.Δ. διαφορετικών τάσεων και με διαφορετική ιστορική διαδρομή στο κόμμα- όπως ο κ. Ψωμιάδης ή ο κ. Έβερτ - με δυσκολία ανέχονται το θέμα της σύνθετης ονομασίας. Εάν υπάρξει υποχώρηση από τη θέση για βέτο, θα δημιουργηθεί «σκοπιανοποίηση» ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν όχι της πολιτικής ζωής, λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Πάντως κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η σημερινή συγκυρία προσφέρεται για να δοκιμάσει ξανά η Αθήνα να πείσει τα Σκόπια να αλλάξουν το όνομά τους. Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτο.

Τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., επανέλαβαν την ελληνική θέση περί βέτο εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στο όνομα των Σκοπίων. Μόνο που για τους προσεκτικούς παρατηρητέςέλεγαν κυβερνητικές πηγές- στις διατυπώσεις του Πρωθυπουργού υπήρχαν κάποιες, απειροελάχιστες, διαφοροποιήσεις, υπό την έννοια ότι ο τόνος του ήταν... δυο κλικ χαμηλότερα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τουρκία: Περιμένουν τη διαταγή

Τουρκία: Περιμένουν τη διαταγή


Έτοιμοι για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ οι Τούρκοι, μετά τη νέα επίθεση του ΡΚΚ

Τις μηχανές του πολέμου ετοίμασε η Άγκυρα μετά τη νέα επίθεση του ΡΚΚ εναντίον του τουρκικού στρατού, η οποία στοίχισε τη ζωή 17 Τούρκων στρατιωτών και 32 ανταρτών του ΡΚΚ. Η τουρκική κυβέρνηση σήμανε συναγερμό καλώντας σε έκτακτες συσκέψεις, ενώ σε όλη τη χώρα άρχισαν διαδηλώσεις καταδίκης της νέας ενέργειας. Το δημοψήφισμα που διεξαγόταν χθες στη χώρα σχεδόν το ξέχασαν όλοι!

«Είμαστε πολύ θυμωμένοι. Το Κοινοβούλιο μας έχει εξουσιοδοτήσει να δράσουμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα, πάντως, ο υπουργός Άμυνας Βετσντί Γκιονούλ δήλωσε από το Κίεβο ότι η εισβολή δεν είναι «για αύριο το πρωί». «Θα θέλαμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα μαζί με τους Αμερικανούς», τόνισε, ύστερα από συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η νέα επίθεση του ΡΚΚ εκδηλώθηκε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την έγκριση που πήρε η τουρκική κυβέρνηση από τη Βουλή για επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ.

Οι Κούρδοι αντάρτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ανατίναξαν γέφυρα στο χωριό Νταγκλίτσα της επαρχίας Χακάρι, από την οποία διερχόταν κομβόι στρατιωτικών οχημάτων. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό σκοτώθηκαν 17 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι. Οι μάχες συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 4.30 το απόγευμα κατάφερε να σκοτώσει 32 άντρες του ΡΚΚ.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων δεκαετιών», σχολίαζαν οι πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι μάλιστα επέκριναν την τουρκική κυβέρνηση, επειδή με τις διστακτικές της δηλώσεις άφησε να νοηθεί πως δεν θα εφάρμοζε ποτέ την απόφαση της Βουλής, ενθαρρύνοντας το ΡΚΚ να προβεί σε νέα επίθεση. «Το κράτος μας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει», είπε ο πρώην Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί ένταση.Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένως χθες στην Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, όπου άσκησε το δικαίωμα ψήφου του. «Η οργή και το μίσος μας είναι μεγάλο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ διέκοψε το πρόγραμμά του στην Καισαρεία και επέστρεψε αμέσως στην Άγκυρα. Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ άφησε στη μέση την επίσκεψή του στην Ιταλία και γύρισε στην Τουρκία.

Στους δρόμους της Τουρκίας οι εθνικιστές αψηφώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, άρχισαν από νωρίς διαδηλώσεις με συνθήματα όπως «Κάτω το ΡΚΚ», «Θα μπούμε στο Ιράκ να πάρουμε το κάστρο σας», «Ταγίπ στείλε τον γιο σου στον στρατό». Οι διαδηλωτές σε κάποιες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας προσπάθησαν να επιτεθούν και κατά του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος (DΤΡ), αν και η Αστυνομία τούς εμπόδισε.

Πάντως, το Ιράκ δηλώνει έτοιμο να υπερασπιστεί τα εδάφη του, αν γίνει τουρκική εισβολή. Οι δηλώσεις του ηγέτη τής ημιαυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί προκάλεσαν αντιδράσεις στην Τουρκία, επειδή δήλωσε ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Όταν η Τουρκία υποβάλλει ένα σχέδιο ειρήνης και το απορρίψει το ΡΚΚ, τότε θα θεωρήσουμε την οργάνωση τρομοκρατική», δήλωσε Μασούντ Μπαρζανί. Και ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί προέβη σε σκληρές δηλώσεις, λέγοντας πως «όχι μόνο τους ηγέτες του ΡΚΚ, αλλά ούτε μια γάτα δεν θα παραδώσουμε στους Τούρκους». Με το δημοψήφισμα που διεξαγόταν χθες για την απευθείας εκλογή του προέδρου από τον λαό, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν. Με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφων, 72% ψήφισε «ναι» και το 28% «όχι». Η συμμετοχή φτάνει μόλις το 28,1%. Η σελίδα, όμως, δεν φαίνεται ότι θα κλείσει εδώ. Οι κεμαλιστές ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα και να ζητήσουν την ακύρωσή του. Και ο λόγος είναι επειδή έγινε αλλαγή στο κείμενο του δημοψηφίσματος από τη Βουλή την τελευταία στιγμή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ