Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Τουρκία: Περιμένουν τη διαταγή

Τουρκία: Περιμένουν τη διαταγή


Έτοιμοι για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ οι Τούρκοι, μετά τη νέα επίθεση του ΡΚΚ

Τις μηχανές του πολέμου ετοίμασε η Άγκυρα μετά τη νέα επίθεση του ΡΚΚ εναντίον του τουρκικού στρατού, η οποία στοίχισε τη ζωή 17 Τούρκων στρατιωτών και 32 ανταρτών του ΡΚΚ. Η τουρκική κυβέρνηση σήμανε συναγερμό καλώντας σε έκτακτες συσκέψεις, ενώ σε όλη τη χώρα άρχισαν διαδηλώσεις καταδίκης της νέας ενέργειας. Το δημοψήφισμα που διεξαγόταν χθες στη χώρα σχεδόν το ξέχασαν όλοι!

«Είμαστε πολύ θυμωμένοι. Το Κοινοβούλιο μας έχει εξουσιοδοτήσει να δράσουμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα, πάντως, ο υπουργός Άμυνας Βετσντί Γκιονούλ δήλωσε από το Κίεβο ότι η εισβολή δεν είναι «για αύριο το πρωί». «Θα θέλαμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα μαζί με τους Αμερικανούς», τόνισε, ύστερα από συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η νέα επίθεση του ΡΚΚ εκδηλώθηκε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την έγκριση που πήρε η τουρκική κυβέρνηση από τη Βουλή για επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ.

Οι Κούρδοι αντάρτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ανατίναξαν γέφυρα στο χωριό Νταγκλίτσα της επαρχίας Χακάρι, από την οποία διερχόταν κομβόι στρατιωτικών οχημάτων. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό σκοτώθηκαν 17 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι. Οι μάχες συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 4.30 το απόγευμα κατάφερε να σκοτώσει 32 άντρες του ΡΚΚ.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων δεκαετιών», σχολίαζαν οι πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι μάλιστα επέκριναν την τουρκική κυβέρνηση, επειδή με τις διστακτικές της δηλώσεις άφησε να νοηθεί πως δεν θα εφάρμοζε ποτέ την απόφαση της Βουλής, ενθαρρύνοντας το ΡΚΚ να προβεί σε νέα επίθεση. «Το κράτος μας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει», είπε ο πρώην Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί ένταση.Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένως χθες στην Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, όπου άσκησε το δικαίωμα ψήφου του. «Η οργή και το μίσος μας είναι μεγάλο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ διέκοψε το πρόγραμμά του στην Καισαρεία και επέστρεψε αμέσως στην Άγκυρα. Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ άφησε στη μέση την επίσκεψή του στην Ιταλία και γύρισε στην Τουρκία.

Στους δρόμους της Τουρκίας οι εθνικιστές αψηφώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, άρχισαν από νωρίς διαδηλώσεις με συνθήματα όπως «Κάτω το ΡΚΚ», «Θα μπούμε στο Ιράκ να πάρουμε το κάστρο σας», «Ταγίπ στείλε τον γιο σου στον στρατό». Οι διαδηλωτές σε κάποιες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας προσπάθησαν να επιτεθούν και κατά του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος (DΤΡ), αν και η Αστυνομία τούς εμπόδισε.

Πάντως, το Ιράκ δηλώνει έτοιμο να υπερασπιστεί τα εδάφη του, αν γίνει τουρκική εισβολή. Οι δηλώσεις του ηγέτη τής ημιαυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί προκάλεσαν αντιδράσεις στην Τουρκία, επειδή δήλωσε ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Όταν η Τουρκία υποβάλλει ένα σχέδιο ειρήνης και το απορρίψει το ΡΚΚ, τότε θα θεωρήσουμε την οργάνωση τρομοκρατική», δήλωσε Μασούντ Μπαρζανί. Και ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί προέβη σε σκληρές δηλώσεις, λέγοντας πως «όχι μόνο τους ηγέτες του ΡΚΚ, αλλά ούτε μια γάτα δεν θα παραδώσουμε στους Τούρκους». Με το δημοψήφισμα που διεξαγόταν χθες για την απευθείας εκλογή του προέδρου από τον λαό, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν. Με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφων, 72% ψήφισε «ναι» και το 28% «όχι». Η συμμετοχή φτάνει μόλις το 28,1%. Η σελίδα, όμως, δεν φαίνεται ότι θα κλείσει εδώ. Οι κεμαλιστές ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα και να ζητήσουν την ακύρωσή του. Και ο λόγος είναι επειδή έγινε αλλαγή στο κείμενο του δημοψηφίσματος από τη Βουλή την τελευταία στιγμή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: