Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Οι Αυστραλοί ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Οι Αυστραλοί ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

OΙ ΔΥΟ πιο έγκυρες εφημερίδες της Αυστραλίας, οι ``The Sydney Morning Herald`` και ``The Australian``, υιοθετούν με θετικό τρόπο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με την ευκαιρία της λειτουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

Και οι δυο ημερήσιες εφημερίδες, με κυκλοφορίες εκατοντάδων χιλιάδων φύλλων η καθεμιά, προβάλλουν σε σχετικά δημοσιεύματα τις εκδηλώσεις-διαλέξεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στο Σίδνεϊ με θέμα τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης υπό το γενικό τίτλο `The Parthenon Project`. Αναλυτικά, η εφημερίδα ``The Australian`` αναφέρεται κυρίως στην εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πιο αξιοπρόσεκτο στοιχείο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα είναι ένα άδειο δωμάτιο το οποίο θα `αναμένει` την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αφαιρέθηκαν από το Λόρδο Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

`Η Ελλάδα`, αναφέρει, `έχει εντείνει την πίεση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ανακοινώνοντας ότι στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα εκτίθενται αντίγραφα των πρωτότυπων γλυπτών του Βρετανικού Μουσείου πλάι σε πρωτότυπα γλυπτά που έχουν συντηρηθεί.

Πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος κ. Μιχάλης Λιάπης δήλωσε: `Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, διότι μόνο τότε θα έχουμε εκπληρώσει το ιστορικό μας καθήκον.` Η συζήτηση για την ιδιοκτησία των μαρμάρων θα είναι στο επίκεντρο μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ υπό τον τίτλο `Parthenon Project`.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: