Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Αλγερία: Τρεις νεκροί από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας

Αλγερία: Τρεις νεκροί από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας

ΤΡΕΙΣ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην είσοδο μιας κατοικίας αστυνομικών στο Ζεμούρι, 50 χλμ ανατολικά του Αλγερίου, δήλωσε πηγή ασφαλείας.

Δύο από τους τραυματίες ακρωτηριάστηκαν και στα δύο πόδια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε πλαστική σακούλα στην είσοδο της κατοικίας, όπου ζουν αστυνομικοί και οι οικογένειές τους. Εξερράγη στις 18:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας), λίγο πριν τη διακοπή της νηστείας του ραμαζανιού.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Αλ Κάιντα υπεύθυνη για τη δολοφονία του σουνίτη ηγέτη

Η Αλ Κάιντα υπεύθυνη για τη δολοφονία του σουνίτη ηγέτη

Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ δήλωσε ότι είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του ιρακινού ηγέτη των φυλών Αμπντούλ Σατάρ Αμπού Ρίσα την Πέμπτη, μετέδωσε σήμερα η τηλεόραση του του Αλ Τζαζίρα.

Ο σουνίτης ηγέτης είχε συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις για να δημιουργήσει μία από τις λίγες επιτυχίες στο θέμα της ασφάλειας στο Ιράκ.

Σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση κοντά στο σπίτι του στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ, μιας από τις περιοχές που υπήρξαν από τις πιο επικίνδυνες στο Ιράκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από εκρήξεις ναρκών στην Τουρκία

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από εκρήξεις ναρκών στην Τουρκία

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη νάρκης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η νάρκη, που τοποθετήθηκε από αντάρτες του ΠΚΚ, εξερράγη καθώς περίπολο του τουρκικού στρατού περνούσε από τον συγκεκριμένο δόμο, στα πλαίσια περιπολίας ρουτίνας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες και μεταφέρθηκαν σε κοντινό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Νωρίτερα αντάρτες του ΠΚΚ πυροδότησαν με τηλεχειριστήριο νάρκη που τοποθετήθηκε σε ράγες, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός μηχανοδηγού και τον εκτροχιασμό του τρένου.

Πηγή: Kuwait News Agency

Οι τουρκικές αρχές ανέκοψαν λεωφορείο που μετέφερε 500 κιλά εκρηκτικά

Οι τουρκικές αρχές ανέκοψαν λεωφορείο που μετέφερε 500 κιλά εκρηκτικά

Οι τουρκικές αρχές ανέκοψαν σήμερα ένα λεωφορείο που μετέφερε 500 κιλά εκρηκτικής ύλης υψηλής ισχύος.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Πρακτορείο Anadolu, το λεωφορείο ανακόπηκε σε αυτοκινητόδρομο έξω από την Άγκυρα και το υλικό που μετέφερε εισήχθη από την Ελβετία από μια πετροχημική εταιρία της Τουρκίας.

Όπως ανέφεραν οι αρχές, το εκρηκτικό φορτίο ήταν κατά πολύ πιο ισχυρό από αυτό που ανεβρέθηκε πριν δυο μέρες σε μικρό φορτηγό στην Άγκυρα.

Πηγή: Kuwait News Agency

ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΑΠO ΤΗ ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ Τ

ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΑΠO ΤΗ ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εκτεθημένα τα στελέχη του ΠαΣοΚ που κατηγορούσαν τη ΝΔ ότι θα καταργήσει το Υπουργείο - ΓΙΑΤΙ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το κόμμα του σε συντριβή στο Αριπέλαγος; - Δεν μπορεί ο γιος κα καταστρέφει το στρατηγικό πλαίσιο που έφταξε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου στο Αιγαίο !!!

Την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου αποφάσισε το ΠαΣοΚ και μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές, την προτείνει στο λαό , που έχει μείνει άναυδος από την πρωτοφανή αυτή απόφαση που ουδείς τόλμησε έστω και να την εκστομίσει μέχρι σήμερα. Την στιγμή που ο ηγέτης του Κινήματος, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ίδρυσε το Υπουργείο Αιγαίου, τοποθετώντας ως πρώτο Υπουργό , στις 26 Σεπτεμβρίου του 1985, τον Κοσμά Σφυρίου, έρχεται 22 χρόνια μετά , ο υιός Παπανδρέου να καταργήσει το Ιστορικό Υπουργείο.

Κυριολεκτικά αποσβολωμένοι έμειναν σήμερα οι κάτοικοι του Αρχιπελάγους, όταν στις 11 το πρωί, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σε πανελλαδικό δίκτυο τις προθέσεις του για τη σύνθεση της Κυβέρνησης του (αν εκλεγεί). Συγκεκριμένα πρότεινε τέσσερις άξονες και 16 υπουργεία τα οποία είναι τα εξής:
Α. Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας
• Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υπόθεσεων
• Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Β. Κοινωνικού Κράτους, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Πόρων
• Υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Θρησκευμάτων
• Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
• Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γ. Ανασυγκρότησης του Κράτους
• Υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας
• Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας
Δ. Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης
• Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
• Υπουργείο Ανάπτυξης και Παραγωγικών Πόρων (βιομηχανία, εμπόριο, ενέργεια)
• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Υπουργείο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
• Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
• Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Υποδομών και Δικτύων
• Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
• Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (αναβαθμίζεται)
• Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής (σ` αυτό υπάγονται τα ΜΜΕ)

Οι τελευταίες αυτές επιλογές του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι εξελίξεις για το ΠΑΣΟΚ στο Αρχιπέλαγος αναμένονται να είναι αρνητικές αφού η διάθεση των «μετακινούμενων» ψηφοφόρων να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, μεταβλήθηκε εν ριπή οφθαλμού μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου.

Πρόκειται για μια νέα γκάφα ολκής του Γ.Παπανδρέου, και μάλιστα δύο μέρες πριν τις εκλογές, ο οποίος ενώ αναβαθμίζει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στην ουσία καταργεί το Υπουργείο Αιγαίου.

Εκτεθειμένα και μάλιστα ανεπανόρθωτα , είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό τους και ιδιαίτερα ο Νίκος Σηφουνάκης. Ειδικά στη Λέσβο, ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2004, ο Νίκος Σηφουνάκης δήλωνε ότι αν έρθει στην εξουσία η ΝΔ θα καταργούσε το Υπουργείο Αιγαίου. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Επιπρόσθετα, ως Ευρωβουλευτής, κατηγορούσε συνεχώς τη ΝΔ σε δηλώσεις του στον τοπικό τύπο αλλά και σε Αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς , ότι η ΝΔ διόρισε τον Αριστοτέλη Παυλίδη ως Υπουργό, με σκοπό να απαξιώσει και να κλείσει τελικά το Υπουργείο Αιγαίου.
Οι δηλώσεις Σηφουνάκη έχουν καταγραφεί πάρα πολλές φορές και μάλιστα είχαν δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις αφού ακόμη και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) της Λέσβου και των Κυκλάδων, είχαν αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή να μην προχωρήσει σε κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου. Πάρα πολλοί φορείς της Αυτοδιοίκησης ακολούθησαν τις δύο ΤΕΔΚ και δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι βαίνουμε προς κατάργηση του Υπ.Αι. . Το υπουργείο όμως όχι απλά δεν καταργήθηκε επί ΝΔ αλλά προστέθηκε και ο όρος «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ισχυροποιώντας το, στο «παιχνίδι» των χρηματοδοτήσεων από το Δ ΚΠΣ που προβλέπει πολλά κονδύλια για την ανάπτυξη των νησιωτικών συμπλεγμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία και τα Νέα, πρωτοστάτησαν στο όργιο της φημολογίας περί κατάργησης του υπουργείου Αιγαίου ενώ ο Αριστοτέλης Παυλίδης κατηγορήθηκε ως ο άνθρωπος που θα υλοποιήσει το σχέδιο αυτό της ΝΔ.

Σε μια περίοδο που είχαμε εντοπίσει τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του Υπουργείου, πραγματοποιήσαμε μια δημοσιογραφική έρευνα η οποία κατέληξε σε ένα άρθρο, με το οποίο δηλώναμε σαφώς ότι ο κ. Σηφουνάκης είναι αυτός που στην πραγματικότητα θέλει την κατάργηση του υπουργείου και εξηγούσαμε τους λόγους

Πάντως ο Γιωργος Παπανδρέου είχε δείξει από πολύ νωρίς τις προθέσεις του για το Υπουργείο Αιγαίου μιας και στις 10 Δεκεμβρίου 2004 σε ομιλία του στην Κω είχε προτείνει την συνένωση των Περιφερειών Κρήτης , βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δημιουργώντας σάλο στους Αιγαιοπελαγίτες και συνάμα οργή , γιατί έτσι θα μοιραζόταν τα χρήματα του Δ ΚΠΣ.

Ουσιαστικά οι λόγοι ίδρυσης του Υπουργείου Αιγαίου από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υφίστανται. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, αυξάνονται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά , δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ύπαρξη ενός υπουργείου Αιγαίου, συναισθηματικά και μόνο λειτουργεί συσπειρωτικά στις συνειδήσεις των κατοίκων των ακριτικών νησιών ενώ δημιουργεί ένα Κρατικό πόλο, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με ευαίσθητες πτυχές σε Εθνικά θέματα καθώς και στην οικονομική ζωή του τόπου.

Η υφαλοκρηπίδα, οι αεροδιάδρομοι και τα πετρέλαια στο Αιγαίο, συνεχίζουν να αποτελούν στρατηγικούς άξονες στις διεκδικήσεις των Τούρκων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα 12 μίλια όπως και στο Casus Belli στο Αιγαίο από την μεταπολίτευση και μετά!
Ειδικά όμως την τελευταία πενταετία, οι Τούρκοι έχουν αυξήσει υπέρμετρα τις διεκδικήσεις τους όχι μόνο για τις «γκρίζες ζώνες» αλλά απαιτούν ουσιαστικά τον έλεγχο του μισού Αιγαίου, δεξιά του 25ΟΥ μεσημβρινού . Παράλληλα απαξιώνουν το FIR Αθηνών με τέτοιες ενέργειες που στοίχισαν ακόμη και την απώλεια Ελλήνων πιλότων όπως αυτή του Ηλιάκη .

Στον αντίποδα, η επιχειρούμενη οικονομική συνεργασία των παραλίων των δύο χωρών, έχει αυξηθεί, ενώ το φαινόμενο της υπέρμετρης αύξησης του εμπορικού ισοζυγίου υπέρ της Τουρκίας, ΑΠΑΙΤΕΙ την ύπαρξη ενός στρατηγικού υπουργείου , που θα ελέγχει και θα επιχειρεί να μειώσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αλλά και την υπέρμετρη εξαγωγή συναλλάγματος από τα νησιά στην γειτονική χώρα.

Αν πράγματι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ επιθυμούσαν μια πιο «ευέλικτη» Κυβέρνηση , θα καταργούσαν και το Μακεδονίας – Θράκης. Διότι το Σκοπιανό ζήτημα, σε μέγεθος είναι πολύ μικρότερο από τα ζητήματα των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων. Γιατί λοιπόν ο Παπανδρέου διατηρεί το Υπουργείο Μακεδονίας και καταργεί το Αιγαίου;

Φαίνεται λοιπόν ουσιαστικά, ότι ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχει «παραδοθεί» στις επιδιώξεις των Τουρκικών Κεφαλαίων και των αμερικανικών επιδιώξεων στην περιοχή και αποτολμά ένα απίστευτο πολιτικό ατόπημα που όμοιό του δεν τόλμησε κανένας Αρχηγός κόμματος. Από την εποχή της πλήρους απαξίωσης των νησιών του Αρχιπελάγους, από την εποχή Σημίτη που η οικονομία των νησιών είχε μαραζώσει, ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα, σήμανε τον πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ στο Αιγαίο, με την πρόθεσή του να καταργήσει το ιστορικό Υπουργείο και να αφήσει την περιοχή, υπό την χαλαρή διοίκηση των Περιφερειαρχών .

Ισως ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι έπεσε θύμα των πάσης φύσεως τυχάρπαστων συμβούλων του, όπως άλλωστε είχε πράξει ως υπουργός Εξωτερικών, όταν ανέθετε τις τύχες μας σε απίθανα άτομα που είχαν μετατρέψει του Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε υπουργείο ... Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στην περίπτωση όμως του υπουργείου Αιγαίου, υπάρχει μεγάλη σκοπιμότητα και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έγινε κάποιο λάθος, πολύ απλά διότι ένας από τους έμμισθους συμβούλους του τελευταίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ (Ν.Σηφουνάκη) δεν ήταν άλλος παρά ο αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου , ο Νίκος ! Τόσα χρόνια σύμβουλος του Ν.Σηφουνάκη, ο Νίκος Παπανδρέου άραγε, δεν κατάφερε να εμφυσήσει στον αδερφό του την σπουδαιότητα της ύπαρξης του Υπουργείου Αιγαίου; Και αν δεν τα κατάφερε τελικά, τι θα μας πουν τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επί τόσα χρόνια κατηγορούσαν τη ΝΔ ότι θα καταργήσει το Υπουργείο Αιγαίου; Τι θα πουν άραγε όλοι αυτοί που επί πέντε χρόνια μας φοβέριζαν με τον «μπαμπούλα» της Δεξιάς που θέλει να κλείσει το Υπ.Αι.;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Γιώργος Παπανδρέου, «έκλεισε» για άλλη μια φορά το μάτι στον αμερικανικό παράγοντα, που επιθυμεί να εξαλείψει κάθε διοικητική – Κρατική παρουσία από την ευαίσθητη περιοχή του Αρχιπελάγους.

Και να είναι σίγουρος , ότι μόνο και μόνο γι αυτό το λόγο, ο Γιώργος Παπανδρέου ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ! Και δυστυχώς μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου θα χάσει τις εκλογές και το ... ΠαΣοΚ !!!

Πηγή: Aegean Times

Ομιλία Γ.Παπανδρέου στην Πάτρα

Ομιλία Γ.Παπανδρέου στην Πάτρα

«Στις 16 του Σεπτέμβρη έχουμε το μεγάλο ραντεβού με την ιστορία. Ψηφίζουμε τη σιγουριά για κάθε σπιτικό και κάθε οικογένεια, την ελπίδα για τα παιδιά μας, για τα νιάτα της πατρίδας μας και την προοπτική για την Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος στην Πάτρα, τόπο καταγωγής της οικογένειας Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές, το οποίο, όπως υπογράμμισε, σημαίνει ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος για τους πολίτες, μια οικονομία για όλους και μια δίκαιη κοινωνία με ισότητα και ευημερία για κάθε πολίτη». Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ζήτημα των πυρόπληκτων περιοχών τονίζοντας ότι θα ακυρώσει οποιαδήποτε πράξη εκχώρησης, από την σημερινή κυβέρνηση, δημόσιας γης σε ιδιώτες.

Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε τα κρίσιμα διλήμματα της μεθαυριανής εκλογικής αναμέτρησης, την οποία χαρακτήρισε «δημοψήφισμα με όλη την σημασία της λέξης», αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ψήφου των πολιτών διότι, όπως τόνισε, «κρίνεται το παρόν και το μέλλον της χώρας» και ζήτησε ψήφο στο ΠΑΣΟΚ «για να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εθνική αναγέννηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε πάλι σε «όσους ταλαντεύονται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς» λέγοντας τους «ξεκάθαρα και με το χέρι στην καρδιά» ότι «κανένας δημοκράτης, κανένας προοδευτικός, κανένας σοσιαλιστής, κανένας αριστερός δεν εκχωρεί στη Δεξιά την τύχη της χώρας του».

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της, αλλά και για την «κρυφή ατζέντα» που επιφυλάσσει για μετά τις εκλογές και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός «δεν θα δώσει την ανοχή του στον πρωθυπουργό που κινδυνολογεί με πλαστά διλήμματα, δημαγωγεί και διχάζει τους Έλληνες για να κρύψει τις δικές του ευθύνες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η απάντηση στα προηγούμενα είναι η «κυβέρνηση της Νέας Αλλαγής» η οποία θα είναι «κυβέρνηση της σιγουριάς, της ελπίδας, της προοπτικής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής του πλούτου». Ο κ.

Παπανδρέου είπε ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, κυβέρνηση της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αποκέντρωσης».

«Για να φύγει η δεξιά από την κυβέρνηση ένας δρόμος υπάρχει: Την Κυριακή ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε συστράτευση «όλους όσοι συναντηθήκαμε μαζί τους στους δρόμους του αγώνα, στα συνδικάτα, στα πανεπιστήμια, στην Αυτοδιοίκηση, όσους βλέπουν ότι δεν πάει άλλο με τη δεξιά, και με όσους θέλουν, όπως κι εμείς, μια άλλη κοινωνία, μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης, μια κοινωνία σοσιαλιστικής προοπτικής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε, μεταξύ άλλων, και στον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο καλώντας τον σε συστράτευση για την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την αλλαγή του πολιτικού πολιτισμού.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος ειδικά στην σκληρά δοκιμασθείσα από τις πυρκαγιές Πελοπόννησο, είπε ότι «μέσα από τις στάχτες, μπορεί και πρέπει να ξεπηδήσει η ελπίδα, η προοπτική, η σιγουριά. Στην Πελοπόννησο, παίρνει σάρκα και οστά το σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα γίνει πυξίδα για την εθνική αναγέννηση σε όλη τη χώρα».

«Ειδικά εδώ, στην Αχαΐα, όπου η πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, άφησε οδυνηρά τα σημάδια της στις ζωές των ανθρώπων και το περιβάλλον, θα κάνουμε μαζί μια καινούργια αρχή. Θα σταθούμε κοντά στους πυρόπληκτους και στις καθημερινές τους ανάγκες. Θα διασφαλίσουμε γι’ αυτούς «το κεκτημένο ζωής». Θα δώσουμε στην περιοχή μια νέα δημιουργική πνοή με πολιτικές που φέρνουν ανάπτυξη στηριγμένη στο περιβάλλον», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος υπογράμμισε ότι «θέλω, σήμερα, από την Πάτρα, να προειδοποιήσω: Κάθε πράξη της κυβέρνησης που φεύγει, που αφορά στα καμένα και εκχωρεί δημόσια έκταση, δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα ακυρωθεί. Δεν παραχωρούμε τα δάση μας, τη φύση μας, την ιστορία μας στα αρπακτικά της κερδοσκοπίας».

«Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ήδη παρελθόν» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας τους οπαδούς και τα μέλη του Κινήματος να δώσουν «το αγωνιστικό τους παρόν, κάθε ώρα και κάθε λεπτό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας» και εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι « η δεξιά θα ηττηθεί, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα νικήσει».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κ. Καραμανλής: Πάμε μαζί, πάμε την Ελλάδα σταθερά μπροστά

Κ. Καραμανλής: Πάμε μαζί, πάμε την Ελλάδα σταθερά μπροστά


Με τις φράσεις "Πάμε μαζί" και "Πάμε την Ελλάδα σταθερά μπροστά" ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρέως, επισημαίνοντας πως "από τις 17 του Σεπτέμβρη συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα, με γρήγορα και τολμηρά βήματα".

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε πως από την επομένη των εκλογών συνεχίζουμε με ξεκάθαρες θέσεις, που δίνουν σταθερές λύσεις, με σύνθεση ιδεών και συνένωση δυνάμεων, με ενότητα και εθνική συστράτευση όλων των πολιτών. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι από τις 17 του Σεπτέμβρη, συνεχίζουμε τις αλλαγές, για τους κοινούς στόχους, ισχυρή οικονομία, δυναμική ανάπτυξη, αποτελεσματικό και υπεύθυνο κράτος, κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Αυτοί, τόνισε, είναι οι στόχοι που συνθέτουν, ενώνουν, ωφελούν όλους και κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους και αυτή είναι η ξεκάθαρη δέσμευσή μας, η ρητή, όπως επεσήμανε, δέσμευσή μου.

Ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε πως "τώρα είναι η ώρα που εσείς αποφασίζετε, εσείς επιλέγετε, είναι η ώρα που αποφασίζετε για τη σιγουριά, απέναντι στην αβεβαιότητα, είναι η ώρα που αποφασίζετε για την υπευθυνότητα, απέναντι στο λαϊκισμό, είναι η ώρα που αποφασίζετε για βαθιές αλλαγές, απέναντι στην παραλυσία και το τέλμα".

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε λέγοντας πως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πιστεύει στην ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και δεσμεύθηκε να σχηματίσει μια τέτοια κυβέρνηση. Για να πάει η χώρα μπροστά απαιτείται μια κρίσιμη προϋπόθεση. Σταθερή κυβέρνηση. Κυβέρνηση που να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Κυβέρνηση που να παίρνει δύναμη από μια ισχυρή εντολή πολιτών. Εντολή για να γίνουμε πιο αποφασιστικοί, πιο τολμηροί, πιο αποτελεσματικοί. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών, που στο συγκεκριμένο αυτό σταυροδρόμι για την χώρα, θα κάνουν θετική επιλογή. Για να πάει η Ελλάδα μπροστά, κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ο Τ. Παπαδόπουλος για την πρόταση προσφυγής στη Χάγη για τον τουρκικό στρατό

Ο Τ. Παπαδόπουλος για την πρόταση προσφυγής στη Χάγη για τον τουρκικό στρατό

Aν η Τουρκία πιστεύει πως ο κατοχικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο στη βάση δικαιωμάτων της, τα οποία πηγάζουν από τις Διεθνείς Συνθήκες, τότε ας αποδεχθεί την πρόσκληση για επίλυση της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο αεροδρόμιο Λάρνακας το απόγευμα, προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο, απ' όπου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι γνωστή η άποψη της κυπριακής κυβέρνησης, ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων δεν μπορεί να στηριχθεί νομικά στη Συνθήκη Εγγυήσεως και είναι παράνομη ως εκ τούτου η παραμονή τους στην Κύπρο.

Αν η Τουρκία πιστεύει, συνέχισε, ότι είναι νόμιμη η παραμονή των στρατευμάτων της έχει την ευχέρεια να δεχθεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την αρμοδιότητα του οποίου και δεν αναγνωρίζει.

Και επομένως, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, για να γίνει προσφυγή πρέπει πρώτα να υπογράψει συνυποσχετικό για να καταγραφούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών για να τεθεί το θέμα εκεί.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν αποκλείει ακόμα και συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια η Αλ.Παπαρήγα

Δεν αποκλείει ακόμα και συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια η Αλ.Παπαρήγα

Νέα επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. «Μόνο το ΚΚΕ έχει καθαρή θέση απέναντι στα δυο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε.

Και στη συνέχεια προέβλεψε: «Θα παιχτούν πολλά παιχνίδια τα επόμενα χρόνια και άμεσα. Μην σας κάνει εντύπωση, και κυβέρνηση μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μπορεί να δείτε, με κάποιες αλλαγές, αρχηγών κ.λπ., δεν υπάρχουν θέματα αρχών μεταξύ τους και κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες θα είναι ακριβώς μια μεταμφίεση της συντηρητικής πολιτικής».

Ταηυτόχρονα, ζήτησε από τους εργαζομένους να κάνουν το τολμηρό, όπως είπε, βήμα και να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ. «Δεν είναι τολμηρό βήμα να φύγεις από τη ΝΔ να πας στο ΠΑΣΟΚ, όπως δεν ήταν τολμηρό βήμα που έφυγαν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές. Απλώς άλλαξαν πιάτσα ταξί. Τίποτα παραπάνω. Και εναπόθεσαν τις ελπίδες σε ένα άλλο κόμμα. Το τολμηρό βήμα είναι να ψηφίσεις ΚΚΕ και μόνο ΚΚΕ».

«Δείτε τους εκβιασμούς που κάνουν για την ακυβερνησία. Στην ουσία δηλαδή λένε το εξής πράγμα: Σας εκβιάζουμε, φέρτε μας λύτρα και τα λύτρα είναι οι ψήφοι σας. Και θα σας πάρουν τα λύτρα, γιατί εδώ δεν υπάρχει παιδί που απήχθη, λύτρα είναι οι ψήφοι. Τι θα σας επιστρέψουν; Την ίδια πολιτική. Θα σας έχουν εκβιάσει, θα έχουν πάρει και τα λύτρα του εκβιασμού, γιατί όποιος ψηφίσει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει τη λεγόμενη ακυβερνησία και το χάος, πληρώνει βαρύ τίμημα. Και μετά δεν έχετε να πάρετε τίποτα πίσω, εκτός από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής» υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το κόμμα της έχει ταξική αντίθεση προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας: «Έχουμε ταξική αντίθεση και όχι γενικά διαφορετική αντίληψη και τα άλλα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο έχουν κάποιες αντιθέσεις και θέλουν να πάρουν μια μερίδα. Δεν είναι, όμως, η αντίθεση τους τέτοια και αυτής της ποιότητας που έχουμε εμείς».

«Πρώτα πρώτα, όταν δέχεσαι την απελευθέρωση της αγοράς, όπως τη δέχεται και ο ΣΥΝ, ο Καρατζαφέρης και ο Παπαθεμελής, είναι σαν να σηκώνεις τα χέρια. Δεν μπορεί να δέχεσαι το μονόδρομο της απελευθέρωσης της αγοράς και μετά να ζητάς κρατικά ναυπηγεία. Η αντιπολίτευσή τους δεν είναι σε βάθος. Δεν είναι ουσίας, είναι επιφανειακή, να πω, το λιγότερο» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, η Αλέκα Παπαρήγα είπε στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία: «Να κλείσετε τα αυτιά σας στα εκβιαστικά διλήμματα, να σταθείτε στο πλευρό το ΚΚΕ, χωρίς κατ' ανάγκη να συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, να γερέψουμε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αν δεν ανέβει το εργατικό κίνημα με βάση τον κάθε τόπο δουλειάς και δεν γίνει πανελλαδικό, θα έχουμε χειρότερα. Το λέμε καθαρά: Αυτό το εργατικό κίνημα που υπάρχει σήμερα δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων».

»Με τουφεκιές στον αέρα και στο παρά πέντε κινήσεις και κάθε φορά για να υπηρετήσει ένα κόμμα να ανέβει στην κυβέρνηση. Σκεφτείτε και ότι η άνοδος του εργατικού κινήματος θα είναι η μεγαλύτερη πίεση στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Έρχονται χειρότερα, τα έχουμε πει, τα έχετε ακούσει, στην κοινωνική ασφάλιση, παντού. Το χειρότερο όμως, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν ναυπηγεία σε τρία ή τέσσερα χρόνια».

Πηγή: in.gr

Η Τουρκία κατεύθυνε την ισραηλινή αεροπορία σε συγκεκριμένους στόχους εντός της Συρίας

Η Τουρκία κατεύθυνε την ισραηλινή αεροπορία σε συγκεκριμένους στόχους εντός της Συρίας

Η Τουρκία παρείχε στο Ισραήλ ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες από τη Συρία, προτού η Ισραηλινή αεροπορία παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας και βομβαρδίσει συγκεκριμένους στόχους στα εδάφη της.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Jarida του Κουβέιτ, η Τουρκία έδωσε στους Ισραηλινούς ακριβείς πληροφορίες για τους στόχους που έπληξαν στη συνέχεια τα ισραηλινά μαχητικά. Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως οι Ισραηλινοί πιλότοι είχαν λάβει εκ των προτέρων εξουσιοδότηση από τον τουρκικό στρατό ώστε να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για την επιχείρηση.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο τουρκικός στρατός δεν ενημέρωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερτογάν για τις προθέσεις του, ούτε ζήτησε την άδειά του για να παράσχει τις πληροφορίες στο Ισραήλ.

Πηγή: The Jerusalem Post

Νατοϊκά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά

Νατοϊκά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά

Βρετανικά και Νορβηγικά μαχητικά αναχαίτισαν σήμερα ρωσικά βομβαρδιστικά που παραβίασαν τον εναέριο χώρο που ελέγχεται από το ΝΑΤΟ κοντά στη Βρετανία και τη Φιλανδία.

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις από τη Μόσχα για το συμβάν.

Τα βρεανικά μαχητικά αναχαίτησαν τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-160 "Blackjack" και κατόπιν τα συνόδευσαν μέχρις ότου εξέλθουν από το νατοϊκό εναέριο χώρο. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία του επεισοδίου. Νωρίτερα, τα ρωσικά Τu-160 αναχαιτήστηκαν από νορβηγικά F-16.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Αεροπορίας Alexander Drobyshevsky δήλωσε πως "όλες οι πτήσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών μας διεξάγονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Τα αεροσκάφη μας πέταξαν πάνω από διεθνή ύδατα, χωρίς να προσεγγίσουν τον εναέριο χώρο κάποιας χώρας."

Πηγή: Associated Press

Δημοκρατία = Δυναστεία

Δημοκρατία = Δυναστεία

«Η Ελλάδα κάνει ομοιοκαταληξία τη δημοκρατία με τη δυναστεία» γράφει στο σημερινό της φύλλο η Liberation για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου στη χώρα μας. «Τα πρόσωπα των κομμάτων αλλάζουν, αλλά όχι τα ονόματα - Οι εκλογείς θα επιλέξουν έναν Καραμανλή ή έναν Παπανδρέου», συμπληρώνει η γαλλική εφημερίδα στον υπέρτιτλο του άρθρου της για τις ελληνικές εκλογές.

«Ειρωνεία της Ιστορίας, είναι οι δύο κληρονόμοι των ιδρυτών των κομμάτων (που μοιράζονται την εξουσία από το 1974 όταν επανήλθε η δημοκρατία) που πρέπει να πείσουν τους εκλογείς να μην απορρίψουν το δικομματισμό», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει:

«Στα δεξιά η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία από το 2004, με επικεφαλής τον Κώστα Καραμανλή. Στα 51 του χρόνια, ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι επίσης ο ανηψιός ενός άλλου Κώστα Καραμανλή: του περίφημου πολιτικού "που επέστρεψε στην Αθήνα με το αεροπλάνο του Ζισκάρ (Ντ' Εστένγκ) το 1974", για να ιδρύσει τη μεγάλη συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα.

Απέναντί του ένας άλλος κληρονόμος: Ο Γιώργος Παπανδρέου, 55 ετών, γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτής και αδιαμφισβήτητος αρχηγός του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ μέχρι το θάνατό του το 1996.

Ήδη το 1963 ένας Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αντιπετώπιζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θείο του έλληνα πρωθυπουργού...»

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τον έχρισε πιθανό διάδοχο

Τον έχρισε πιθανό διάδοχο

Ως πιθανό διάδοχό του κατονόμασε τον νέο πρωθυπουργό Βίκτορ Ζουμπκόφ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν. Είπε ότι άλλοι τέσσερις θα είναι υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα.

"Σήμερα υπάρχουν ήδη τουλάχιστον πέντε άτομα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα και που θα μπορούσαν να εκλεγούν. Είναι θετικό το ότι εμφανίστηκε άλλο ένα άτομο και το ότι οι ρώσοι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσά τους", δήλωσε ο Πούτιν αμέσως μετά την επικύρωση του διορισμού του Ζούμπκοφ στην πρωθυπουργία από το κοινοβούλιο.

"Πρόκειται για ένα άτομο με μεγάλη πείρα της ζωής και του επαγγέλματος. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένας πραγματικός επαγγελματίας, ένας λαμπρός διαχειριστής", πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ζούμπκοφ.

Ο Πούτιν δεν κατονόμασε τους υπόλοιπους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Φωτιά στην Κερατέα

Φωτιά στην Κερατέα

ΦΩΤΙΑ είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Κερατέα στη θέση Αύρα ανέμεσα στο Κάτω Σούλι και την Αγία Μαρίνα, κοντά στο Σχοινιά. Η φωτιά ξεκίνησε από σύγκρουση μοτοσυκλέτας με φορτηγό και μεταπήδησε γρήγορα στο παρακείμενο δάσος, όπου ένα σπίτι έχει καεί. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 12 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα της πυροσβεστικής.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός ζητεί εξηγήσεις από τη Μόσχα για παραβίαση του εθνικού εναέριου της χώρου

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός ζητεί εξηγήσεις από τη Μόσχα για παραβίαση του εθνικού εναέριου της χώρου

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός Matti Vanhanen δήλωσε σήμερα πως δεν πρέπει να πραγματοποιούνται εναέριες παραβιάσεις, προσθέτοντας πως απαιτεί εξηγήσεις από τη Ρωσία για την τελευταία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Φιλανδίας.

Το Φιλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών πως ένα ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο της Φιλανδίας σήμερα στις 10:30 το πρωί και εισχώρησε σε βάθος 4.5 χιλιομέτρων.

Ο Vanhanen είπε ως δεν πιστέυει ότι η παραβίαση έχει σχέση με την αντιπαράθεση των δύο χωρών σχετικά με τον που επιθυμεί να διαδραματίσει η Μόσχα στην φιλανδική εξωτερική πολιτική.

Ο Υπουργός Άμυνας της Φιλανδίας Jyri Häkämies δήλωσε πως το θέμα θα χειρισθεί από τις φιλανδικές και τις ρωσικές αρχές.

Πηγή: Virtual Finland

Για προσβολή εθνικού συμβόλου κατηγόρησε τον Κ.Καραμανλή ο Αλ.Αλαβάνος

Για προσβολή εθνικού συμβόλου κατηγόρησε τον Κ.Καραμανλή ο Αλ.Αλαβάνος

Εάν ο πρωθυπουργός δεν είχε βουλευτική ασυλία θα έπρεπε να κινηθεί ο εισαγγελέας με βάση το άρθρο 181 του ποινικού κώδικα για προσβολή εθνικού συμβόλου, τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως υπογράμμισε, η σημαία υποβαθμίζεται όταν έρχεται να την αντικαταστήσει η πλαστική γαλάζια σημαία, όταν χρησιμοποιείται η σημαία σαν κομματικό σύμβολο.

Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε επίσης, πως στο κόμμα του έχουν διαφορετική αντίληψη από τον κ. Καραμανλή για τον πατριωτισμό, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στον πατριωτισμό του κ. Καραμανλή αντιπαραθέτει τον πατριωτισμό του Μανώλη Γλέζου, που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.

Στη συνέχεια ο Αλέκος Αλαβάνος έστρεψε τα πυρά του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη δήλωσή του ότι οι εκλογές είναι δημοψήφισμα για να φύγει η ΝΔ. Ουσιαστικά, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου θέλει να φύγει η Αριστερά.

Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επικρατεί νευρικότητα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται από πολίτες που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο.

Σχολιάζοντας δε το δίλημμα «τι Πλαστήρας τι Παπάγος», ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ως Πλαστήρας και πολιτεύεται ως Παπάγος».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αλ. Αλαβάνος:'Νευρικότητα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Αλ. Αλαβάνος:'Νευρικότητα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ'

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στην τελευταία προεκλογική συνέντευξη Τύπου

Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν είχε βουλευτική ασυλία θα έπρεπε να κινηθεί ο εισαγγελέας με βάση το άρθρο 181 του ποινικού κώδικα για προσβολή εθνικού συμβόλου. Αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις της ΝΔ, ο κ.

Αλαβάνος είπε ότι η σημαία υποβαθμίζεται όταν έρχεται να την αντικαταστήσει η πλαστική γαλάζια σημαία, όταν χρησιμοποιείται η σημαία σαν κομματικό σύμβολο.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι στο κόμμα του έχουν διαφορετική αντίληψη από τον κ. Κ. Καραμανλή για τον πατριωτισμό και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό αντιπαραθέτει τον πατριωτισμό του Μανώλη Γλέζου, που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.

Ο Αλέκος Αλαβάνος στην επίθεσή του κατά του Γιώργου Παπανδρέου και σχολιάζοντας τις τελευταίες ομιλίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι οι εκλογές είναι δημοψήφισμα για να φύγει η ΝΔ, τόνισε ότι ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου θέλει να φύγει η αριστερά.

Το πραγματικό δίλημμα είναι πίσω ή μπροστά με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει το μέλλον, είπε.

Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ακόμη ότι επικρατεί νευρικότητα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται από πολίτες που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο.

Σχολιάζοντας δε το δίλημμα "τι Πλαστήρας τι Παπάγος", ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ως Πλαστήρας και πολιτεύεται ως Παπάγος".

Ο Αλέκος Αλαβάνος απηύθυνε χαιρετισμό προς τη νέα γενιά, λέγοντας ότι αν σήμερα μπορούμε να μιλάμε για κύκνειο άσμα του δικομματισμού, αυτό οφείλεται στη νέα γενιά και τους "ταραξίες", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα και προέβλεψε ότι τη Δευτέρα θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο.

Τέλος,σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος,τη χαρακτήρισε ως το πιο σύντομο ανέκδοτο, αφού, όπως είπε, μέχρι τώρα η πολιτική του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος ήταν.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

«Όψιμο μακεδονομάχο» χαρακτήρισε τον Γ.Καρατζαφέρη ο Στ.Παπαθεμελής

«Όψιμο μακεδονομάχο» χαρακτήρισε τον Γ.Καρατζαφέρη ο Στ.Παπαθεμελής

Δεν θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα «που θα φέρει από την πίσω πόρτα μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, για το Κυπριακό, που δεν θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» δήλωσε ο Στέλιος Παπαθεμελής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης τόνισε ότι «τα κόμματα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ελληνισμός πρέπει να στηριχθεί με μια εθνική στρατηγική αποτρεπτικής ισχύος» ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Γιώργο Καρατζαφέρη τον οποίο χαρακτήρισε «όψιμο μακεδονομάχο».

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κόμμα του θα μπει στη Βουλή ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους τη Κυριακή να πάνε στην εκκλησία και μετά να ψηφίσουν «με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό σε απόλυτη λειτουργία».

Πηγή: in.gr

Νέες βολές κατά ΛΑΟΣ από Παπαθεμελή

Νέες βολές κατά ΛΑΟΣ από Παπαθεμελή

Δεν θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα «που θα φέρει από την πίσω πόρτα μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, για το Κυπριακό, που δεν θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» δήλωσε ο Στέλιος Παπαθεμελής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης τόνισε ότι «τα κόμματα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ελληνισμός πρέπει να στηριχθεί με μια εθνική στρατηγική αποτρεπτικής ισχύος» ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Γιώργο Καρατζαφέρη τον οποίο χαρακτήρισε «όψιμο μακεδονομάχο».

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κόμμα του θα μπει στη Βουλή ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους τη Κυριακή να πάνε στην εκκλησία και μετά να ψηφίσουν «με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό σε απόλυτη λειτουργία».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ακύρωση της απόφασης για αξιοποίηση των καμένων στη Ζαχάρω προανήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου

Ακύρωση της απόφασης για αξιοποίηση των καμένων στη Ζαχάρω προανήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου

Ασύμμετρη απειλή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να παραχωρήσει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου 2.500 στρέμματα της παραλίας στη Ζαχάρω.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναγνωρίσει ως κυβέρνηση την απόφαση, όπως επίσης δεν θα αναγνωρίσει ως πρωθυπουργός καμία απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Για το ίδιο θέμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΚΕΔ και Δήμου Ζαχάρως, με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε μια έκταση δύο χιλιάδων εξακοσίων στρεμμάτων στην παραλία της Ζαχάρως, μέρος της οποία ανήκει στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura, η οποία θέτει σε κίνδυνο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την Επιτροπή ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των περιοχών Natura και αν αυτές οι σκανδαλώδεις ενέργειες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη συγχρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια, από το Ταμείο αλληλεγγύης, το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ, της στήριξης των πληγέντων και της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής.

Πηγή: in.gr

Κατηγορηματικός ο Κ.Καραμανλής για την αδυναμία μετεκλογικών συνεργασιών

Κατηγορηματικός ο Κ.Καραμανλής για την αδυναμία μετεκλογικών συνεργασιών

Την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες για συνεργασίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, εμφανιζόμενος μάλιστα κατηγορηματικός ότι εάν δεν έχει πλειοψηφία, δεν θα διερευνήσει καν τις πιθανότητες συμμαχιών.

Συγκεκριμένα, αφού ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η τοποθέτησή του περί αυτοδυναμίας ή νέων εκλογών, δεν είναι δίλημμα αλλά «αντικειμενική αποτίμηση», απάντησε στο ερώτημα τι θα κάνει την Τρίτη εάν λάβει τη διερευνητική εντολή: «Όχι, δεν θα διερευνήσω τίποτα. Εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή -και για αυτό θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής- δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασιών».

«Για αυτό λέω, από την ώρα που- χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, χωρίς καμία διάθεση να πιέσω κανέναν- κάνω αυτή την εκτίμηση και θεωρώ ότι είναι απόλυτα σωστή, εξυπακούεται ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα οδηγείται πάλι σε εκλογές».

Σε περίπτωση ισχνής πλειοψηφίας του κόμματός του ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι «ο αριθμός των Βουλευτών δεν είναι για μένα επαρκής δικαιολογία για να βάλει κανείς τη χώρα σε μια περιπέτεια νέων εκλογών» προσθέτοντας ότι «το κρίσιμο στοιχείο είναι αν έχεις την βούληση να προχωρήσεις το πρόγραμμά σου.»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της ήττας και την προσωπική του στάση σε αυτήν την περίπτωση ο Κ.Καραμανλής απάντησε: «Κατ’ αρχήν δεν πιστεύω ότι θα το ζήσουμε αυτό. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις περιστάσεις. Ξέρετε καλά ότι είμαι ένας άνθρωπος που πάντως δεν έχει ‘κόλλημα’ με την εξουσία, με άλλα λόγια έξω από τις όποιες καρέκλες. Από την άλλη πλευρά αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί. Τι είναι το καλύτερο για τον τόπο. Τι είναι το καλύτερο για την παράταξη».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για την πρότασή του στο πρόσωπο του κ. Κάρολου Παπούλια και σε αναφορικά με τις προθέσεις του για την εκλογή του 2010 είπε: «Στις τελευταίες τρεις προεδρικές εκλογές διεφάνη ένας κάποιος πολιτικός πολιτισμός εκεί να επιτυγχάνει τη συναίνεση κατά το πνεύμα του Συντάγματος και να μην γίνεται αυτό αντικείμενο κακής εκμετάλλευσης, ή εκβιασμών κομματικών κ.λπ. Πιστεύω ότι αυτό το κεκτημένο δεν πρέπει να τραυματιστεί. Και όποιος πάει να το τραυματίσει θα έχει απέναντί του την κοινωνία».

Πηγή: in.gr

Γ.Παπανδρέου: Κυυβέρνηση με 16 υπουργεία

Γ.Παπανδρέου: Κυυβέρνηση με 16 υπουργεία


Τέσσερις ενότητες του κυβερνητικού έργου και 16 υπουργεία θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα διαμορφώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως πρωθυπουργός, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο κ.Παπανδρέου, εκτός των ανωτέρω θα υπάρχουν και δύο υπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ οι οποίοι θα συντονίζουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία θα θέτει ως απόλυτες προτεραιότητες ο πρωθυπουργός, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θα είναι υπουργός.

Επίσης ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι μια από τις πρώτες του προτεραιότητες θα είναι η αναβάθμιση των ελεγκτικών και διαβουλευτικών αρμοδιοτήτων της Βουλής καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών.

Επίσης θα ιδρυθεί Συμβούλιο Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει υπερκομματική σύνθεση και δεν θα μετάσχουν σε αυτό υπουργοί, ενώ δεν θα διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Σ΄αυτό θα μετέχουν όλοι όσοι έχουν χρηματίσει επίτροποι στην ΕΕ, όσοι έχουν χρηματίσει σε υψηλές θέσεις διεθνών οργανισμών καθώς και προσωπικότητες του ελληνισμού της διασποράς.

Το Συμβούλιο Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Απάντηση του καθηγητή Ιωάννη Κολιόπουλου για το βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου

Απάντηση του καθηγητή Ιωάννη Κολιόπουλου για το βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου

Eθνικά επικίνδυνη χαρακτηρίζει την προβολή της άποψης ότι ο όρος "γηγενείς" στη Μακεδονία αναφέρεται σε μη Έλληνες, ο καθηγητής της Νεώτερης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκ των συγγραφέων του βιβλίου Ιστορίας της Γ΄Λυκείου, Ιωάννης Κολιόπουλος. Όπως σημειώνει ο καθηγητής, η αποσπασματική χρήση λέξεων ή φράσεων είναι δυνατόν να αποδειχθεί παραπλανητική.

Απαντώντας στα σχόλια σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου Ιστορίας της Γ' Λυκείου ο κ. Κολιόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση κάθε διαστρεβλωτικού ισχυρισμού, ως γηγενής Έλληνας της Μακεδονίας και ισότιμος συγγραφέας του βιβλίου Ιστορίας της Γ΄Λυκείου, υπεύθυνος της σύνταξης του κεφαλαίου για τον Μακεδονικό Αγώνα, τον οποίο χαρακτηρίζω στο κείμενό μου ως "τη μεγάλη υπόθεση του έθνους", βρίσκομαι στη δυσάρεστη ανάγκη να επισημάνω τα ακόλουθα:

Είναι εθνικά επικίνδυνη η προβολή της άποψης ότι ο όρος "γηγενείς" στη Μακεδονία αναφέρεται σε μη Έλληνες. Η άποψη αυτή προβλήθηκε από την παλαιότερη και τη σύγχρονη ανθελληνική προπαγάνδα. Η αποσπασματική χρήση λέξεων ή φράσεων είναι δυνατόν να αποδειχθεί παραπλανητική».

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η Κύπρος καλεί την Τουρκία στη Χάγη

Η Κύπρος καλεί την Τουρκία στη Χάγη


Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καλεί η Λευκωσία την Άγκυρα για το θέμα της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας τονίζει πως αν η τουρκική κυβέρνηση όντως πιστεύει ότι δήθεν "η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο βασίζεται στα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες", τότε η Τουρκία, συμμορφούμενη με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (Άρθρο 33 και 36), μπορεί να αποδεχθεί την επίλυση αυτής της νομικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε με αφορμή τις αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας στον χαρακτηρισμό από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο του τουρκικού στρατού στην Κύπρο "ως εχθρού".

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αναφέρεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, και προστίθεται ότι "η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της εισβολής της Τουρκίας στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1974, η οποία οδήγησε στην κατάληψη και κατοχή διά της χρήσης βίας του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Η έκτοτε συνεχιζόμενη παρουσία και δράση του στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παράνομη στρατιωτική κατοχή εκ μέρους της Τουρκίας, σημειώνει ο κ. Πάλμας, και προσθέτει ότι η ίδια η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχική παρουσία και δράση του τουρκικού στρατού συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεως 1960, η οποία εγγυάτο την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κύπρου, καθώς και την κατάσταση πραγμάτων, όπως αυτή καθοριζόταν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει επίσης κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αναγκαστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (Jus Cogens).

Ο κ. Πάλμας αναφέρει στη συνέχεια ότι ο τουρκικός στρατός διανύει ήδη το 34ο έτος της παράνομης παρουσίας του στην Κύπρο. "Ελέγχει καταλυτικά το κατεχόμενο τμήμα και μαζί με την Κυβέρνηση της Τουρκίας ευθύνονται για το εθνικό ξεκαθάρισμα της περιοχής από Ελληνοκυπριακή παρουσία και ό,τι απέμεινε να τη θυμίζει. Είναι υπεύθυνοι για το βαθμιαίο εκτουρκισμό της κατεχόμενης περιοχής, καθώς και για τις αποσχιστικές ενέργειες που οδήγησαν στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας το 1983 και τη δημιουργία της αποσχιστικής στα κατεχόμενα υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας, η οποία καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ψηφίσματα 541 και 550), χαρακτηρίζοντας την παράνομη και άκυρη", επισημαίνεται στη δήλωση.

Προστίθεται επίσης ότι "ο τουρκικός στρατός, ως ο στρατιωτικός βραχίονας της Τουρκίας στην Κύπρο, συντηρεί και προάγει τη διαίρεση της Κύπρου και την αποξένωση των δύο κοινοτήτων".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αδιανόητη κακοποίηση γυναίκας από τον σύζυγό της στη Σερβία

Αδιανόητη κακοποίηση γυναίκας από τον σύζυγό της στη Σερβία

ΣΟΚ έχει προκαλέσει στην κοινωνίας μιας μικρής πόλης της ανατολικής Σερβίας η υπόθεση ενός 30χρονου άνδρα, ο οποίος κακοποιούσε τη σύζυγό του.

Ο 30χρονος άνδρας από το Κνιάζεβατς, την περασμένη Τρίτη οδήγησε τη σύζυγό του σε κάποιο προάστιο της πόλης και την ανάγκασε να βγάλει όλα τα ρούχα της και στη συνέχεια να περπατήσει γυμνή, κάτω από την βροχή, έως το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, ήταν η δεύτερη φορά που η γυναίκα έπεφτε θύμα τέτοιας μεταχείρισης από τον σύζυγό της και σε αντίθεση με την πρώτη φορά που κανείς δεν της παρείχε βοήθεια, αυτή τη φορά ένας από τους πολίτες ειδοποίησε την αστυνομία.

Ο δράστης συνελήφθη άμεσα, ενώ ο συνεργός του, ένας άνδρας ο οποίος παρακολουθούσε τη γυναίκα με το αυτοκίνητό του και στις δύο περιπτώσεις που αναγκάστηκε να περπατήσει γυμνή στους δρόμους του Κνιάζεβατς, διέφυγε τη σύλληψη.

Η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αφού είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από το σύζυγό της, ο οποίος εικάζεται πως είναι χρήστης ναρκωτικών.

Στο μεταξύ, έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει και η δημοσιοποίηση φωτογραφιών της γυναίκας να περπατά γυμνή στους δρόμους της πόλης, από μερίδα των έντυπων μέσων του Βελιγραδίου.

Ο Ντούσαν Γιάνιτς, υπεύθυνος για τα μέσα ενημέρωσης στο Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, λέγοντας ότι τα έντυπα που προέβησαν σε μια τέτοια ενέργεια, θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εμπρησμός στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ

Εμπρησμός στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ

Εμπρησμός σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα σε αίθουσα των κεντρικών γραφείων του ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λευκωσία. Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης, η φωτιά, η οποία τέθηκε κακόβουλα, εκδηλώθηκε γύρω στις 03:20 σε αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Η αίθουσα, όπως είπε ο κ, Παπαδάκης, είχε παραχωρηθεί στο ΠΑΣΟΚ για σκοπούς των γενικών εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή στην Ελλάδα. Η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται από το Κίνημα για τις Επαρχιακές Επιτροπές και ως αίθουσα Τύπου.


Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι στη σκηνή βρέθηκαν γκαζάκια, ενώ από τον εμπρησμό, έχουν σπάσει οι υαλοπίνακες της αίθουσας, έχει καεί εξοπλισμός και γενικά η αίθουσα υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Βουλγαρία: Βρέθηκε θρακικός τύμβος στο Περπερικόν

Βουλγαρία: Βρέθηκε θρακικός τύμβος στο Περπερικόν


Θρακικό τύμβο, λαξευμένο σε βράχο, που χρονολογείται μεταξύ της ύστερης Εποχής του Χαλκού και της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (περίπου 3.000 χρόνια πριν) έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Περπερικόν της Βουλγαρίας.

Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα του αρχαιολόγου, Κράσιμιρ Λεστάκοφ, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, στη Σόφια.

Ο συγκεκριμένος θρακικός τύμβος είναι ο μοναδικός του είδους του στο Περπερικόν, ο οποίος βρέθηκε κενός και γι' αυτό εικάζεται πως αποτελεί κενοτάφιο κάποιας αρχηγικής φυσιογνωμίας της εποχής, της πολιτικής ή της θρησκευτικής ζωής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου το βράδυ της Παρασκευής

Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου το βράδυ της Παρασκευής

Κορυφώνεται την Παρασκευή η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός μιλά το βράδυ στην κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πάτρα.

Οι συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκινούν στις 19:30.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το απόγευμα θα συναντηθεί στον Περισσό με την Ένωση Εποχικών Δασοπυροσβεστών.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος θα δώσει συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί τη Λάρισα όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιάσει τους υποψήφιους βουλευτές της Θεσσαλίας.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός αντιστοίχως. Ο κ. Καραμανλής έθεσε στους ψηφοφόρους το ερώτημα: «Συνεχίζουμε μπροστά ή αφήνουμε τη χώρα να γυρίσει στο χτες; Θέλουμε κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις ή αφήνουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα, στην παραλυσία; Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση; Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ή αφήνουμε τη χώρα να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και το τέλμα;».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους αναποφάσιστους να συστρατευτούν με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως τώρα είναι η ώρα ευθύνης για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα, τα οποία έχει προκαλέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Πηγή:in.gr


Ρωσία: Στήριξη της Δούμα στην πρόταση Πούτιν για τον Ζουμπκόφ

Ρωσία: Στήριξη της Δούμα στην πρόταση Πούτιν για τον Ζουμπκόφ

Το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα με άνετη πλειοψηφία την πρόταση του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για την τοποθέτηση του Βίκτορ Ζουμπκόφ στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα Ζουμπκόφ θα εγκριθεί από 360 έως 400 βουλευτές της Δούμα, που έχει 450 μέλη. Για να εγκριθεί η πρόταση του Ρώσου προέδρου χρειάζονται 226 ψήφοι.

Όλες οι πολιτικές παρατάξεις της Δούμα, εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν προαναγγείλει ότι υποστηρίζουν την πρόταση του ηγέτη του Κρεμλίνου.

Υποστηρίζουμε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Βίκτορ Αλεξέγιεβιτς Ζουμπκόφ για το αξίωμα του προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης", δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμα, Μπόρις Γκριζλόφ, που είναι επικεφαλής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, που ελέγχει περισσότερες από 300 έδρες.

"Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η καλύτερη κυβέρνηση της Ρωσία τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Βλαντιμιρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης του υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Πούτιν πρότεινε τον Ζουμπκόφ για την πρωθυπουργία εκπλήσσοντας τους αναλυτές, αφού ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι ελάχιστα γνωστός και περίμεναν πως ο Ρώσος πρόεδρος θα επέλεγε ένα από τα γνωστά ονόματα της πολιτικής σκηνής.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αρνήθηκε συμμετοχή σε κυβέρνηση ή θεσμικό ρόλο ο Κώστας Σημίτης

Αρνήθηκε συμμετοχή σε κυβέρνηση ή θεσμικό ρόλο ο Κώστας Σημίτης

Την επιθυμία του να μην μετέχει σε κανένα κυβερνητικό σχήμα ή άλλο θεσμικό όργανο, αν το ΠΑΣΟΚ νικήσει στις εκλογές της Κυριακής, γνωστοποίησε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε σε καλό κλίμα, κάτι που φάνηκε και από τη θερμή στάση του Κ.Σημίτη λίγες ώρες αργότερα στο Πεδίον του Άρεως, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα που αφορούν την προεκλογική καμπάνια του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει ενοχληθεί από τη συζήτηση, που είχε αναπτυχθεί κυρίως την τελευταία εβδομάδα στα μέσα ενημέρωσης, ότι θα χρησιμοποιηθεί από τον Γ.Παπανδρέου. Και τούτο γιατί -όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές- ουδέποτε ζήτησε κάτι σχετικό. Άλλωστε, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ένας πρώην πρωθυπουργός με οκταετή θητεία δεν είναι δυνατόν να μετέχει σε κυβερνητικό σχήμα ούτε να αναλαμβάνει θεσμικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιούσε τον κ. Σημίτη μετά τη νίκη του στις εκλογές. Μάλιστα, ο Γ.Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι ο Κ. Σημίτης «είναι πολύ λογικό να είναι δίπλα μου και να έχει θεσμικό ρόλο».

Πηγή: in.gr

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ















ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: "Δεν δίνω δεύτερη ευκαιρία στον Καραμανλή"

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: "Δεν δίνω δεύτερη ευκαιρία στον Καραμανλή"

«Αν δεν τα κατάφερε με την άνετη πλειοψηφία που είχε, πώς θα τα καταφέρει με 151, 152 βουλευτές;»

Δευτέρα βράδυ, έξι ημέρες πριν από τις εκλογές, στο Ηρώδειο. Το αρχαίο θέατρο ασφυκτικά γεμάτο και στη σκηνή ο Διονύσης Σαββόπουλος μόνος, με δύο μουσικούς να τον συνοδεύουν, χαρίζει, στον πυρήνα των δικών του, τον διαχρονικό πυρήνα των τραγουδιών του. Ήταν μια μαγική βραδιά. Και ίσως η πιο αυθεντική πολιτική συγκέντρωση της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Δύο ημέρες αργότερα, συναντώ τον Σαββόπουλο βυθισμένο ακόμη στην ατμόσφαιρα του Ηρωδείου.

Η συναυλία στο Ηρώδειο προγραμματίστηκε σε μέρες πιο ξέγνοιαστες, ανυποψίαστες και, δυστυχώς, εντελώς απροετοίμαστες για το κακό που ήρθε και μας βρήκε. Δεν πήγα στο Ηρώδειο για να διασκεδάσω. Πήγα για να συναντήσω παρέες ενός κόσμου που εξακολουθεί να πονά τον τόπο και να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από αποκαΐδια. Το να μπορούν να πλησιάζονται οι άνθρωποι και να συνεννοούνται μέσα σε μια καταστροφή είναι η μόνη ελπίδα.

Το γραφείο του Σαββόπουλου έχει στην πλάτη τον Λυκαβηττό, απέναντι τον Υμηττό. Καψαλισμένο. Απογευματάκι στη βεράντα. Συζήτηση για εκλογές. Τι λες εσύ; τον ρωτώ. Αξίζει ο Καραμανλής να πάρει αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που μας ζητάει;

Ο Κώστας Καραμανλής μου είναι συμπαθής. Είναι Σαλονικιός. Καρντάσι, δηλαδή. Αλλά όχι, εγώ δεν θα του έδινα δεύτερη ευκαιρία.

Μα όλες οι κυβερνήσεις στη μεταπολίτευση είχαν μια δεύτερη ευκαιρία.Και ο θείος του, και ο Ανδρέας,και ο Σημίτης...

Στην πολιτική δεν υπάρχουν μετεξεταστέοι. Τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν μόνον αν τα έχουν πάει καλά. Αν δεν τα κατάφερε με την άνετη πλειοψηφία που είχε, πώς θα τα καταφέρει με 151, 152 βουλευτές, αν έρθει πρώτος; Η πίεση θα είναι τρομακτική. Από τη μια θα έχει τους Γιακουμάτους κι από την άλλη τον Δούκα και τον Αλογοσκούφη. Δεν συντίθενται εύκολα αυτοί οι δύο κόσμοι. Θέλει κουπί και τρέξιμο. Ποιος θα τρέξει; Ο κύριος «χαλαρά»; Δεν τον κατηγορώ. Κι εγώ είμαι «χαλαρά». Μ αρέσει και το καλό φαΐ. Αλλά εγώ διάλεξα να γίνω καλλιτέχνης. Μπορώ να αποφασίζω με ορίζοντα δεκαετίας. Ο πολιτικός πρέπει να αποφασίζει τώρα αμέσως. Το πολύ μέχρι αύριο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ξέρεις τι συμβαίνει. Διαλέγεις την ακινησία. Αυτό το μάγκωμα που ζήσαμε, λοιπόν, θα γίνει χειρότερο. Αδιέξοδο.

Ξέρω πολλούς ανθρώπους που τον εμπιστεύθηκαν τον Καραμανλή. Και όχι μόνον εκείνους που τον ψήφισαν, αλλά κι εκείνους που δεν τον ψήφισαν.Τι νομίζεις ότι πήγε λάθος;

Ξέρεις ότι κι εγώ είχα καλοδεχτεί τη νίκη του. Είχα πει ότι περίμενα κι ευχόμουν να συνεχίσει την πολιτική Σημίτη στις επιτυχίες της και να μας απαλλάξει από τα στραβά της. Έκανε το αντίθετο. Ακύρωσε τις επιτυχίες και αυγάτισε όλα τα στραβά. Στο debate, τον είδα κατάκοπο, ανασφαλή και αδιακόπως χειρονομούντα, εκεί που κάποτε ήταν η προσωποποίηση της ηρεμίας και της αυτοπεποίθησης. Απώλεσε τμήμα της λάμψης και της αθωώτητάς του.

Κι επειδή ξέρει και ο ίδιος ότι δεν τήρησε τα υπεσχημένα, η φωνή του έχει αρχίσει να ηχεί στομφώδης κι εκνευριστική. Σαν φωνή επαρχιώτη ειρηνοδίκη...

Στη μουντή ατμόσφαιρα αυτών των εκλογών, που δυσκολεύεσαι τόσο να βρεις κάτι να σε συνεπάρει, νιώθεις να κρύβεται κάπου μια ελπίδα;

Για μένα η μόνη θετική προοπτική που βγαίνει από το κλίμα αυτών των εκλογών είναι το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά. Αρκεί και η Αριστερά να ανοιχτεί αναλόγως. Δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία. Θα μπορούσαν, ας πούμε, να στηρίξουν μια κυβέρνηση δίνοντας ψήφο ανοχής για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για να γίνουν 2-3 συγκεκριμένα πράγματα. Αν πραγματοποιηθούν, έχει καλώς. Ανανεώνεται η ανοχή. Αλλιώς, πέφτει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές. Αλλά τότε δεν θα φταίει η Αριστερά για τις εκλογές.
Ενώ αν αρνηθεί εξ αρχής, θα τις χρεωθεί τις εκλογές και θα χάσει ψήφους. Ιδίως ο Συνασπισμός.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου;Σου εμπνέει εμπιστοσύνη;Ξέρεις,τον συνοδεύει αυτή η φαρμακερή ατάκα του Μητσοτάκη: «Καλό παιδί,αλλά δεν κάνει για την πολιτική».

Και ποιοι κάνουν για την πολιτική, λοιπόν; Προφανώς αυτές οι θηριώδεις προσωπικότητες, οι λυσσασμένες για εξουσία, οι πολύ ικανές στην εξουσία και ταυτοχρόνως εντελώς ανίκανες- ούτε που τους περνά από το μυαλό- να αντιμετωπίσουν τα παραδοσιακά μας δεινά.

Και γιατί τους ψηφίζουμε;
Δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν υπάρχει πιο μίζερο πράγμα από το να ψηφίζεις πολιτικούς που δεν τους εκτιμάς, ακόμη και όταν τους θαυμάζεις, πολιτικούς με τους οποίους δεν θα ήσουν ποτέ φίλος. Εγώ το έχω ζήσει. Ακόμη και προγενέστερες φιλίες μου με πολιτικούς δεν μπόρεσα να τις κρατήσω όταν αυτοί παράγιναν «ικανοί για την πολιτική». Όλοι, νομίζω, έχουμε τέτοιες εμπειρίες.

Πολύ συχνά αποδεικνύονται κουμάσια. Τους ψηφίζουμε όμως, μόνο και μόνο επειδή «αυτοί κάνουν για την πολιτική». Εν τοιαύτη περιπτώσει, είμαστε εμείς οι ψηφοφόροι που δεν κάνουμε για την πολιτική.

Σκέφτομαι, λοιπόν. Μήπως αυτήν τη φορά πρέπει να υποστηρίξουμε έναν ηγέτη που είναι καλό παιδί, που θα μπορούσε να είναι στενός φίλος των περισσοτέρων από εμάς, ο οποίος δεν ακολουθεί αυτήν τη θηριώδη πολιτική της μεταπολίτευσης; Ένας πολιτικός που δεν κάνει γι΄ αυτήν την παραδοσιακή πολιτική είναι μια ελπίδα. Αλλιώς, μία από τα ίδια.

Κι όμως,εγώ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τον άκουγα κι αυτόν να προσπαθεί να μοιάσει με τους άλλους,να μιλά σαν τους άλλους.

Κάθε φορά που προσπαθούμε να προσαρμοστούμε, χάνουμε κάτι από τη μοναδικότητά μας. Θέλει αντίσταση εκεί. Κι εγώ ένιωσα κάποια στιγμή ότι στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί σε ένα πιο επιθετικό στυλ, έπαιρνε στο στόμα του φράσεις που θα ηχούσαν πολύ φυσιολογικά στο στόμα του αρκούδου, εννοώ τον φίλο κ. Αθανασάκη, αλλά στο δικό του στόμα ακούγονταν περίεργα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει, κατά τη γνώμη μου, δυνατότητες που δεν τις ξέρει ούτε ο ίδιος. Όσο περισσότερο είναι ο εαυτός του τόσο καλύτερα θα πηγαίνει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μήνυμα Καραμανλή "στους φίλους που πικράναμε"

Μήνυμα Καραμανλή "στους φίλους που πικράναμε"

Δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα διορθώσει τα κακώς κείμενα - Στις 19:30 η κεντρική ομιλία στο Πεδίον του Άρεως

Καθαρό μήνυμα στα Σκόπια, αλλά και στην Τουρκία, ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως προς τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ενταχθούν στις Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της κυβέρνησης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν πάρει το δρόμο του μέλλοντος, και ζήτησε εκ νέου από τους πολίτες να ψηφίσουν σταθερή κυβέρνηση που να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής έκανε έντονη αυτοκριτική με ιδιαίτερη αναφορά στους φίλους που πικράθηκαν και τους υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα και θα διορθώσει τα λάθη της.

Αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και ήταν ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στα Σκόπια, θίγοντας έτσι ένα ζήτημα που ξέρει ότι αγγίζει την καρδιά πολλών Βορειοελλαδιτών ψηφοφόρων και ιδιαίτερα όσων αμφιταλαντεύονται προς τον ΛΑΟΣ: «Εάν δεν εγκαταλείψουν προκλητικές ενέργειες προπαγάνδας, εάν δεν δείξουν έμπρακτη διάθεση για κοινά αποδεκτή ονομασία, οφείλουν να το ξέρουν. Και να το ξέρουν καλά! Με τη στάση τους, βάζουν οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο τους για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε σημαντικές εθνικές επιτυχίες τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, τον ελληνοϊταλικό υποθαλάσσιο αγωγό, τη συμφωνία με την Τουρκία και την Ιταλία για το νότιο ευρωπαϊκό αγωγό, τη συμφωνία με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη καθώς και τη συνεργασία με τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου. Εκανε έναν εκτεταμένο απολογισμό των κυβερνητικών επιτυχιών, ιδιαίτερα στην οικονομία, και επανέλαβε τις σημαντικότερες κοινωνικές και οικονομικές εξαγγελίες της Ν.Δ.

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να υψώσουν μόνο ελληνικές σημαίες και απευθύνθηκε στο κοινό αίσθημα πάνω από κομματικές γραμμές λέγοντας ότι είμαστε ένα έθνος, με κοινούς στόχους για το παρόν και κοινές φιλοδοξίες για το μέλλον. Εθεσε πάλι το δίλημμα της ισχυρής κυβέρνησης, λέγοντας ότι τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα: «Θέλουμε κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις ή αφήνουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα, στην παραλυσία; Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη χώρα στην άρνηση; Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ή αφήνουμε τη χώρα να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και το τέλμα;».

Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πικραμένους και δυσαρεστημένους της παράταξής του, ζητώντας τους να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια με τη θετική τους επιλογή: «Τα τριάμισι αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Υπήρξαν όμως και αδυναμίες. Εγιναν και λάθη. Κάποιοι φίλοι πικράθηκαν. Θέλω να απευθυνθώ στους φίλους αυτούς και να τους πω: Μια κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τις αδυναμίες της μόνο αν τις αναγνωρίσει. Και εμείς αυτό το κάνουμε. Το μήνυμά σας το έχουμε ήδη πάρει. Σήμερα ζητώ τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας με μια θετική επιλογή διότι η χώρα χρειάζεται τις θετικές επιλογές όλων μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Παρασκήνιο

- Αγγιξε σε αριθμούς την αντίστοιχη του 2004 η χθεσινή συγκέντρωση της Ν.Δ. στην πλατεία Αριστοτέλους και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. «Είχε πάθος και παλμό», παρατηρούσαν με ικανοποίηση οι οργανωτές.

- Ο πρωθυπουργός έφτασε με καραβάκι, το «Κωνσταντής», από το «Μακεδονία Παλάς» έως τη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη λεωφόρο Νίκης. Δίπλα του ήταν η σύζυγός του Νατάσα Καραμανλή. Το «Κωνσταντής» ακολουθούσαν από μικρή απόσταση άλλα πλοιάρια και πιο μακριά φαίνονταν σκάφη του Λιμενικού. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μόνος στην εξέδρα και τότε σημειώθηκε η πρώτη… έκρηξη ενθουσιασμού από το πλήθος.

- Οι σημαίες υψώθηκαν και οι νέοι που αποτελούσαν την πλειοψηφία στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους σχημάτισαν με τεράστια χαρτόνια το «Νέα Νίκη –Ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία». «ΟΝΝΕΔ–ΟΝΝΕΔ πρωτοπορία», φώναζαν.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Το σχέδιο τουΤζ.Μπους για το Ιράκ απορρίπτεται από τους Δημοκρατικούς

Το σχέδιο τουΤζ.Μπους για το Ιράκ απορρίπτεται από τους Δημοκρατικούς

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ απέρριψαν το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για τον περιορισμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ από τις 20 στις 15 ταξιαρχίες μέχρι τον Ιούλιο του 2008, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται «η επ' αόριστον στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ».

στο κείμενο της επίσημης απάντησης των Δημοκρατικών στο τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Μπους ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θα επαναπροσδιορίσει την εντολή της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ.

«Απόψε, ένα έθνος που λαχταρούσε να αλλάξει πορεία στο Ιράκ άκουσε τον πρόεδρο να αναφέρεται στα σχέδιά του για το μέλλον. Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, ούτε έδωσε ένα πειστικό λόγο για τη συνέχισή του», σημειώνει ο Ριντ.

Στο διάγγελμα που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα τα ξημερώματα ο Μπους αναμένεται να ανακοινώσει ότι αποδέχεται τις προτάσεις του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους για την απόσυρση 2.200 πεζοναυτών εντός του μηνός και μιας ταξιαρχίας μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς και για τη μείωση των ταξιαρχιών από τις 20 στις 15 μέχρι το καλοκαίρι του 2008.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε υπόψη τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με την οποία αυτά που χρειάζεται το Ιράκ είναι περισσότερος από το χρόνο μας, περισσότερα από τα χρήματά μας και την επ' αόριστον παρουσία 130.000 Αμερικανών στρατιωτών, ακριβώς τον ίδιο αριθμό που ήταν και πριν από 9 μήνες. Οι στρατιώτες μας δίνουν όρκο να προστατεύουν τη χώρα μας και έχουμε ευθύνη να τους στέλνουμε στη μάχη μόνο εάν τους δίνουμε μια σαφή και πραγματοποιήσιμη αποστολή» τόνισε ο γερουσιαστής.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ στρατιώτες εισέβαλαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας τα ξημερώματα, όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής και επιβεβαίωσε ο στρατός.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή καταστροφές από την εισβολή της ισραηλινής δύναμης στη Γάζα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες μπήκαν στη Γάζα για να αντιμετωπίσουν «τρομοκρατικές απειλές».

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν οτι οι χερσαίες δυνάμεις που μπήκαν στη Γάζα υποστηρίζονται από τανκς και θωρακισμένα οχήματα.

Την Πέμπτη τουλάχιστον ένα μέλος της οργάνωσης Τζιχάντ τραυματίστηκε όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε αυτοκίνητο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η επίθεση έγινε δύο μέρες αφότου η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση αυτοσχέδιας ρουκέτας, που τραυμάτισε τουλάχιστον 35 Ισραηλινούς στρατιώτες σε μονάδα εκπαίδευσης στο Ισραήλ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ταλάτ: Η συνάντηση με τον Τάσσο δημιούργησε κινητικότητα στο Κυπριακό

Ταλάτ: Η συνάντηση με τον Τάσσο δημιούργησε κινητικότητα στο Κυπριακό

«Εχουμε ακόμη το χέρι μας για ειρήνη υψωμένο περιμένοντας κάποιον να το αρπάξει», είπε ο κατοχικός ηγέτης

Ο Κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο δημιούργησε κινητικότητα στο Kυπριακό πρόβλημα. «Εχουμε ακόμη το χέρι μας για ειρήνη υψωμένο περιμένοντας κάποιον να το αρπάξει», είπε ο κατοχικός ηγέτης, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες γρήγορες εξελίξεις αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

Υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά θέλει να αφήσει τη λύση σε βάθος χρόνου και να χρησιμοποιήσει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ για να αποκτήσει πλεονεκτήματα.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για συνάντηση ακόμη και αύριο με στόχο τη λύση αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα να συναντιέσαι για να διευρύνεται το αδιέξοδο.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει ανάγκη για επιδιαιτησία, προσθέτοντας ότι η επιδιαιτησία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην λύση του Κυπριακού.

Για τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι τα λόγια του δεν ήταν τα κατάλληλα, προσθέτοντας ότι η χρησιμοποίηση της λέξης «εχθρός» είναι λανθασμένη ετυμολογικά και πως αυτή η λέξη μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια πολέμου.

Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ηρεμία στην Κύπρο λόγω της ύπαρξης του τουρκικού στρατού.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στο νησί εξαιτίας του Κυπριακού.

Για την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) της ένστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το διορισμό δύο Τ/Κ δικαστών, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι το ΕΔΑΔ ήθελε με αυτή του την κίνηση να δείξει ότι έχει απηυδήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, που χρησιμοποιεί τέτοια θέματα για πολιτική εκμετάλλευση, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των πετρελαίων είπε ότι οι Τ/Κ ψήφισαν υπέρ της επανένωσης του νησιού έτσι θέλουν την από κοινού χρήση των πόρων της Κύπρου, προσθέτοντας ότι εάν η ε/κ πλευρά επιμένει σε αυτό το θέμα, τότε θα αρχίσουν έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίων και στο βορρά, κατά την έκφρασή του.

Λέγοντας ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος την οδό Λήδρας δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ΗΕ για αυτό το θέμα.

Πηγή: typos.com.cy

Προσκλητήριο νίκης

Προσκλητήριο νίκης

«Δημοψήφισμα για να φύγει η Δεξιά» χαρακτήρισε τις μεθαυριανές εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση και τα «έμμισθα παπαγαλάκια» της, όπως χαρακτηριστικά είπε, για παιχνίδι με τις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, έθεσε με ένταση όλα τα διλήμματα των εκλογών, με στόχο την ανώτατη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

«Οι εκλογές της Κυριακής είναι ένα δημοψήφισμα με όλη τη σημασία της λέξης, για να φύγει η Δεξιά», τόνισε μιλώντας στους χιλιάδες συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απάντησε στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει κλίμα νίκης χρησιμοποιώντας τις κρυφές δημοσκοπήσεις συνήθως κατά το δοκούν. «Τώρα, όλοι μαζί με το ηθικό ψηλά απέναντι σε όλους όσοι νομίζουν ότι με εκφοβισμούς ή φημολογίες μπορούν να μας κάμψουν», υπογράμμισε. «Η ΝΔ φοβάται την ήττα της και κινδυνολογεί. Θέλει να αποπροσανατολίσει τους πολίτες. Αυτός ο μηχανισμός που διαχέει φήμες, έχει συγκεκριμένη διεύθυνση και ονοματεπώνυμο. Είναι το Μαξίμου, είναι οι υπουργοί. Είναι τα υπόγεια της Ρηγίλλης και τα έμμισθα παπαγαλάκια της».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας πως την Κυριακή αποφασίζουμε και ψηφίζουμε Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ή συντηρητική Δεξιά; ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ στην κυβέρνηση;

Εξαρχής μάλιστα απευθύνθηκε προς τους ψηφοφόρους της Αριστεράς: «Είναι η ώρα της μεγάλης συστράτευσης. Απευθύνομαι σε όσους πολίτες ταλαντεύονται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και σε κόμματα της Αριστεράς. Τους λέω ξεκάθαρα με το χέρι στην καρδιά: Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Τώρα είναι η ώρα της Νέας Αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας: «Κανένας δημοκράτης, κανένας προοδευτικός, κανένας σοσιαλιστής, αριστερός δεν εκχωρεί στη Δεξιά την τύχη της χώρας του. Δεν εκχωρεί στη ΝΔ τη δυνατότητα να κυβερνά με την ανοχή του ενάντια στις ιδέες και τις αξίες του. Δεν εμπιστεύεται τη Δεξιά, γιατί μπορεί να διολισθήσει ακόμη πιο δεξιά και να γίνει όμηρος της Ακροδεξιάς. Μαζί, όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τώρα τέλος στη δεξιά πολιτική».

Μονόδρομος
Για να φύγει η Δεξιά από την κυβέρνηση, ένας δρόμος υπάρχει: την Κυριακή ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος τόσο στους αναποφάσιστους («πάμε μαζί, οι αξίες και οι αρχές δεν χάθηκαν σ' αυτόν τον τόπο», είπε) όσο και σε εκείνους που θέλησαν το 2004 να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, δίνοντας μια ευκαιρία στον κ. Καραμανλή. «Σε όσους», όπως είπε, «ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια και είδαν τη διαφθορά να μεγαλώνει. Σε όσους πίστεψαν τις υποσχέσεις και εξαπατήθηκαν».

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Καραμανλή, υπογραμμίζοντας πως η απάντηση στο πλαστό δίλημμα «Καραμανλής ή χάος» είναι ότι ο Καραμανλής έφερε τα αδιέξοδα, την κρίση, το χάος. «Εγινε ο πρωθυπουργός των συμφερόντων, των σκανδάλων και των συγκαλύψεων», είπε

«Είναι άφαντος πρωθυπουργός, δέσμιος και όμηρος εκείνων που προστατεύει. Δέσμιος και όμηρος των ημετέρων. Αυτός που κρύβεται στα δύσκολα, που ούτε τις ζωές να προστατέψει μπόρεσε, που όμως εύκολα δημαγωγεί και ελαφρά τη συνειδήσει προσπαθεί να διχάζει τους Ελληνες. Αυτός που κατέφυγε σε εκλογές, για να αποφύγει τις αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων επιζητώντας λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή για ανύπαρκτο προϋπολογισμό με κρυφή ατζέντα».

Αναφέρθηκε μάλιστα λεπτομερώς και στην κρυφή ατζέντα του κ. Καραμανλή:

  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
  • Αρση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Αρση του ποσοστού των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αύξηση του ΦΠΑ στο 21% - 22%, έξαρση της ακρίβειας και αφαίμαξη του ατομικού και οικογενειακού προϋπολογισμού.
  • Αύξηση των έμμεσων φόρων και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
  • Κεφαλικό φόρο για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Φόρο που θα πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες κάθε χρόνο και εφ όρου ζωής.
  • Διάλυση του ΕΣΥ και παράδοσή του σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.
  • Διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και εκχώρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού.
  • Παράδοση των δασών μας στους πάσης φύσεως καταπατητές με την προσπάθεια αναθεώρησης του Αρθρου 24.
«Ηρθε η ώρα που ο ελληνικός λαός θα πει "φτάνει πια". Την Κυριακή ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ