Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΑΠO ΤΗ ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ Τ

ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΑΠO ΤΗ ΝΕΑ ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εκτεθημένα τα στελέχη του ΠαΣοΚ που κατηγορούσαν τη ΝΔ ότι θα καταργήσει το Υπουργείο - ΓΙΑΤΙ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το κόμμα του σε συντριβή στο Αριπέλαγος; - Δεν μπορεί ο γιος κα καταστρέφει το στρατηγικό πλαίσιο που έφταξε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου στο Αιγαίο !!!

Την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου αποφάσισε το ΠαΣοΚ και μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές, την προτείνει στο λαό , που έχει μείνει άναυδος από την πρωτοφανή αυτή απόφαση που ουδείς τόλμησε έστω και να την εκστομίσει μέχρι σήμερα. Την στιγμή που ο ηγέτης του Κινήματος, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ίδρυσε το Υπουργείο Αιγαίου, τοποθετώντας ως πρώτο Υπουργό , στις 26 Σεπτεμβρίου του 1985, τον Κοσμά Σφυρίου, έρχεται 22 χρόνια μετά , ο υιός Παπανδρέου να καταργήσει το Ιστορικό Υπουργείο.

Κυριολεκτικά αποσβολωμένοι έμειναν σήμερα οι κάτοικοι του Αρχιπελάγους, όταν στις 11 το πρωί, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σε πανελλαδικό δίκτυο τις προθέσεις του για τη σύνθεση της Κυβέρνησης του (αν εκλεγεί). Συγκεκριμένα πρότεινε τέσσερις άξονες και 16 υπουργεία τα οποία είναι τα εξής:
Α. Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας
• Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υπόθεσεων
• Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Β. Κοινωνικού Κράτους, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Πόρων
• Υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Θρησκευμάτων
• Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
• Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γ. Ανασυγκρότησης του Κράτους
• Υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας
• Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας
Δ. Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης
• Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
• Υπουργείο Ανάπτυξης και Παραγωγικών Πόρων (βιομηχανία, εμπόριο, ενέργεια)
• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Υπουργείο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
• Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
• Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Υποδομών και Δικτύων
• Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
• Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (αναβαθμίζεται)
• Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής (σ` αυτό υπάγονται τα ΜΜΕ)

Οι τελευταίες αυτές επιλογές του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι εξελίξεις για το ΠΑΣΟΚ στο Αρχιπέλαγος αναμένονται να είναι αρνητικές αφού η διάθεση των «μετακινούμενων» ψηφοφόρων να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, μεταβλήθηκε εν ριπή οφθαλμού μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου.

Πρόκειται για μια νέα γκάφα ολκής του Γ.Παπανδρέου, και μάλιστα δύο μέρες πριν τις εκλογές, ο οποίος ενώ αναβαθμίζει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στην ουσία καταργεί το Υπουργείο Αιγαίου.

Εκτεθειμένα και μάλιστα ανεπανόρθωτα , είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό τους και ιδιαίτερα ο Νίκος Σηφουνάκης. Ειδικά στη Λέσβο, ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2004, ο Νίκος Σηφουνάκης δήλωνε ότι αν έρθει στην εξουσία η ΝΔ θα καταργούσε το Υπουργείο Αιγαίου. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Επιπρόσθετα, ως Ευρωβουλευτής, κατηγορούσε συνεχώς τη ΝΔ σε δηλώσεις του στον τοπικό τύπο αλλά και σε Αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς , ότι η ΝΔ διόρισε τον Αριστοτέλη Παυλίδη ως Υπουργό, με σκοπό να απαξιώσει και να κλείσει τελικά το Υπουργείο Αιγαίου.
Οι δηλώσεις Σηφουνάκη έχουν καταγραφεί πάρα πολλές φορές και μάλιστα είχαν δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις αφού ακόμη και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) της Λέσβου και των Κυκλάδων, είχαν αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή να μην προχωρήσει σε κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου. Πάρα πολλοί φορείς της Αυτοδιοίκησης ακολούθησαν τις δύο ΤΕΔΚ και δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι βαίνουμε προς κατάργηση του Υπ.Αι. . Το υπουργείο όμως όχι απλά δεν καταργήθηκε επί ΝΔ αλλά προστέθηκε και ο όρος «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ισχυροποιώντας το, στο «παιχνίδι» των χρηματοδοτήσεων από το Δ ΚΠΣ που προβλέπει πολλά κονδύλια για την ανάπτυξη των νησιωτικών συμπλεγμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία και τα Νέα, πρωτοστάτησαν στο όργιο της φημολογίας περί κατάργησης του υπουργείου Αιγαίου ενώ ο Αριστοτέλης Παυλίδης κατηγορήθηκε ως ο άνθρωπος που θα υλοποιήσει το σχέδιο αυτό της ΝΔ.

Σε μια περίοδο που είχαμε εντοπίσει τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του Υπουργείου, πραγματοποιήσαμε μια δημοσιογραφική έρευνα η οποία κατέληξε σε ένα άρθρο, με το οποίο δηλώναμε σαφώς ότι ο κ. Σηφουνάκης είναι αυτός που στην πραγματικότητα θέλει την κατάργηση του υπουργείου και εξηγούσαμε τους λόγους

Πάντως ο Γιωργος Παπανδρέου είχε δείξει από πολύ νωρίς τις προθέσεις του για το Υπουργείο Αιγαίου μιας και στις 10 Δεκεμβρίου 2004 σε ομιλία του στην Κω είχε προτείνει την συνένωση των Περιφερειών Κρήτης , βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δημιουργώντας σάλο στους Αιγαιοπελαγίτες και συνάμα οργή , γιατί έτσι θα μοιραζόταν τα χρήματα του Δ ΚΠΣ.

Ουσιαστικά οι λόγοι ίδρυσης του Υπουργείου Αιγαίου από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υφίστανται. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, αυξάνονται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά , δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ύπαρξη ενός υπουργείου Αιγαίου, συναισθηματικά και μόνο λειτουργεί συσπειρωτικά στις συνειδήσεις των κατοίκων των ακριτικών νησιών ενώ δημιουργεί ένα Κρατικό πόλο, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με ευαίσθητες πτυχές σε Εθνικά θέματα καθώς και στην οικονομική ζωή του τόπου.

Η υφαλοκρηπίδα, οι αεροδιάδρομοι και τα πετρέλαια στο Αιγαίο, συνεχίζουν να αποτελούν στρατηγικούς άξονες στις διεκδικήσεις των Τούρκων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα 12 μίλια όπως και στο Casus Belli στο Αιγαίο από την μεταπολίτευση και μετά!
Ειδικά όμως την τελευταία πενταετία, οι Τούρκοι έχουν αυξήσει υπέρμετρα τις διεκδικήσεις τους όχι μόνο για τις «γκρίζες ζώνες» αλλά απαιτούν ουσιαστικά τον έλεγχο του μισού Αιγαίου, δεξιά του 25ΟΥ μεσημβρινού . Παράλληλα απαξιώνουν το FIR Αθηνών με τέτοιες ενέργειες που στοίχισαν ακόμη και την απώλεια Ελλήνων πιλότων όπως αυτή του Ηλιάκη .

Στον αντίποδα, η επιχειρούμενη οικονομική συνεργασία των παραλίων των δύο χωρών, έχει αυξηθεί, ενώ το φαινόμενο της υπέρμετρης αύξησης του εμπορικού ισοζυγίου υπέρ της Τουρκίας, ΑΠΑΙΤΕΙ την ύπαρξη ενός στρατηγικού υπουργείου , που θα ελέγχει και θα επιχειρεί να μειώσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αλλά και την υπέρμετρη εξαγωγή συναλλάγματος από τα νησιά στην γειτονική χώρα.

Αν πράγματι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ επιθυμούσαν μια πιο «ευέλικτη» Κυβέρνηση , θα καταργούσαν και το Μακεδονίας – Θράκης. Διότι το Σκοπιανό ζήτημα, σε μέγεθος είναι πολύ μικρότερο από τα ζητήματα των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων. Γιατί λοιπόν ο Παπανδρέου διατηρεί το Υπουργείο Μακεδονίας και καταργεί το Αιγαίου;

Φαίνεται λοιπόν ουσιαστικά, ότι ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχει «παραδοθεί» στις επιδιώξεις των Τουρκικών Κεφαλαίων και των αμερικανικών επιδιώξεων στην περιοχή και αποτολμά ένα απίστευτο πολιτικό ατόπημα που όμοιό του δεν τόλμησε κανένας Αρχηγός κόμματος. Από την εποχή της πλήρους απαξίωσης των νησιών του Αρχιπελάγους, από την εποχή Σημίτη που η οικονομία των νησιών είχε μαραζώσει, ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα, σήμανε τον πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ στο Αιγαίο, με την πρόθεσή του να καταργήσει το ιστορικό Υπουργείο και να αφήσει την περιοχή, υπό την χαλαρή διοίκηση των Περιφερειαρχών .

Ισως ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι έπεσε θύμα των πάσης φύσεως τυχάρπαστων συμβούλων του, όπως άλλωστε είχε πράξει ως υπουργός Εξωτερικών, όταν ανέθετε τις τύχες μας σε απίθανα άτομα που είχαν μετατρέψει του Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε υπουργείο ... Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Στην περίπτωση όμως του υπουργείου Αιγαίου, υπάρχει μεγάλη σκοπιμότητα και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έγινε κάποιο λάθος, πολύ απλά διότι ένας από τους έμμισθους συμβούλους του τελευταίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ (Ν.Σηφουνάκη) δεν ήταν άλλος παρά ο αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου , ο Νίκος ! Τόσα χρόνια σύμβουλος του Ν.Σηφουνάκη, ο Νίκος Παπανδρέου άραγε, δεν κατάφερε να εμφυσήσει στον αδερφό του την σπουδαιότητα της ύπαρξης του Υπουργείου Αιγαίου; Και αν δεν τα κατάφερε τελικά, τι θα μας πουν τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επί τόσα χρόνια κατηγορούσαν τη ΝΔ ότι θα καταργήσει το Υπουργείο Αιγαίου; Τι θα πουν άραγε όλοι αυτοί που επί πέντε χρόνια μας φοβέριζαν με τον «μπαμπούλα» της Δεξιάς που θέλει να κλείσει το Υπ.Αι.;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Γιώργος Παπανδρέου, «έκλεισε» για άλλη μια φορά το μάτι στον αμερικανικό παράγοντα, που επιθυμεί να εξαλείψει κάθε διοικητική – Κρατική παρουσία από την ευαίσθητη περιοχή του Αρχιπελάγους.

Και να είναι σίγουρος , ότι μόνο και μόνο γι αυτό το λόγο, ο Γιώργος Παπανδρέου ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ! Και δυστυχώς μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου θα χάσει τις εκλογές και το ... ΠαΣοΚ !!!

Πηγή: Aegean Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: