Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Κ.Καραμανλής: «Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων»

Κ.Καραμανλής: «Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων»

Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο τρίπτυχο «διάλογος, συνεννόηση, σύνθεση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αρχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

«Διάλογος –όπως εξήγησε- για την επίτευξη αποτελέσματος. Συνεννόηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Και σύνθεση για την επίτευξη κοινών στόχων».

«Αποκλείουμε άγονες αντιπαραθέσεις πρακτικές οξύτητας, μεθοδεύσεις πόλωσης. Έχουμε τη βούληση να υιοθετούμε ρεαλιστικές προτάσεις, από κάθε πολιτικό και κοινωνικό φορέα. Δεν διεκδικούμε αποκλειστικότητα ιδεών. Διεκδικούμε το καλύτερο για τον Τόπο μας. Ακούμε όλους τους πολίτες, ό,τι κι αν ψήφισαν. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε επίσης ο Κώστας Καραμανλής σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε:

«Στις 16 του Σεπτέμβρη, η ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία έδωσε καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Οι πολίτες απαιτούν ρεαλιστικές λύσεις και προσήλωση σε κοινούς στόχους. Οι πολίτες απαιτούν να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

«Είμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στη Κοινωνία. κυβέρνηση, που κατανοεί τις απαιτήσεις των πολιτών. Είμαστε κυβέρνηση ευθύνης. Αυτή είναι η επιλογή μας και έτσι θα συνεχίσουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τον Νοέμβριο οι κυρώσεις κατά του Ιράν για τα πυρηνικά

Τον Νοέμβριο οι κυρώσεις κατά του Ιράν για τα πυρηνικά

Θα καθυστερήσουν έως το Νοέμβριο οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, αποφασίστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις

ΟΙ ΕΞΙ μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στις συνομιλίες σχετικά με τα πυρηνικά του Ιράν αποφάσισαν σήμερα να καθυστερήσουν απόφαση για περαιτέρω κυρώσεις μέσω του ΟΗΕ στην Τεχεράνη αναμένοντας νέες πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής, αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαικής Ενωσης ζήτησαν από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα να έχει το Νοέμβριο και άλλες συνομιλίες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί.

«Συμφωνήσαμε να τελειοποιήσουμε το κείμενο για μια τρίτη απόφαση κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την πρόθεση να το φέρουμε για ψήφιση εκτός και εάν οι συνομιλίες των κυρίων Σολάνα και Λαριτζανί που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο θα έχουν μια θετική εξέλιξη».

Δεν θα υπάρξει νέα απόφαση για κυρώσεις στο Ιράν πριν από το Νοέμβριο λόγω της συνέχισης των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, δήλωσε λίγο νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Στη Ρόδο βρέθηκε το μοναδικό εξάρι του ΛΟΤΤΟ που κερδίζει 900.000 ευρώ

Στη Ρόδο βρέθηκε το μοναδικό εξάρι του ΛΟΤΤΟ που κερδίζει 900.000 ευρώ


Ποσό 900.000 ευρώ κερδίζει κάτοικος της Ρόδου ο οποίος έχει το δελτίο με το μοναδικό εξάρι στην κλήρωση του ΛΟΤΤΟ. Το τυχερό δελτίο παίχθηκε σε πρακτορείο της πόλης της Ρόδου και ο άγνωστος υπερτυχερός δεν έχει ακόμα εμφανιστεί. Όπως έγινε γνωστό το δελτίο που κερδίζει τις 900.000 ευρώ ήταν αξίας 20 ευρώ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στη Τουρκία ο Κουσνέρ στις 5 Οκτωβρίου

Στη Τουρκία ο Κουσνέρ στις 5 Οκτωβρίου

Ο ΓΑΛΛΟΣ υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ θα επισκεφθεί στις 5 Οκτωβρίου την Τουρκία, μία χώρα οι σχέσεις της οποίας με τη Γαλλία είναι «λεπτές» εξαιτίας της αντίθεσης του Παρισιού στην ένταξή της στην ΕΕ.

«Θα είναι ευκαιρία για τον υπουργό να έχει συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις, για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την κατάσταση στην περιοχή επειδή η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε περιοχές διενέξεων», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Φρεντερίκ Ντεσανιό.

Ο Κουσνέρ, του οποίου η επίσκεψη στην Τουρκία θα είναι η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το Μάιο, δήλωσε την Τρίτη πως το Παρίσι και η Αγκυρα συνεργάζονται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών εξετάζοντας «όλες τις πιθανότητες» στο θέμα της επαναπροσέγγισης με την ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει κατ'επανάληψη δηλώσει ότι αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εκτιμώντας ότι αυτή η χώρα «δεν έχει θέση στην Ευρώπη» επειδή ανήκει στη «Μικρά Ασία». Ωστόσο στο τέλος του περασμένου μήνα έκανε λόγο για το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγμάτευσεων για ένταξη της υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα δημιουργήσει μία «επιτροπή σοφών» αρμόδια να μελετήσει το μέλλον της ΕΕ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αυτοδυναμία, όμηρος του ΛΑΟΣ

Αυτοδυναμία, όμηρος του ΛΑΟΣ

Κλίνατε επί δεξιά! Η οριακή αυτοδυναμία των 152 της Ν.Δ. και η ανάγκη του ΛΑΟΣ να μην είναι μια παρένθεση στην εθνική Βουλή, άρχισε να πυροδοτεί σχόλια και εκτιμήσεις για παιχνίδια, συμμαχίες, αλλά στο παρασκήνιο.

Η κίνηση Καρατζαφέρη μπροστά στις κάμερες, να χτυπήσει φιλικά τον ώμο του Δ. Σιούφα μόλις ψήφισε για πρόεδρο της Βουλής, ήταν αρκετή για να βάλει ζιζάνια στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Εδωσε το στίγμα ότι ο ΛΑΟΣ στήριξε τον υποψήφιο της Ν.Δ. -ο Μ. Βορίδης είπε στην «Ε» ψηφίσαμε σε μπλοκ αυτό που αποφασίσαμε- και έστειλε το μήνυμα ότι οι διαρροές των 4 ψήφων από το εκλογικό ταμείο του Δ. Σιούφα ήταν νεοδημοκρατικές.

Οι δύο εκδοχές

Δεν ήθελε πολύ για να αρχίσουν στα «πηγαδάκια» των στελεχών της Ν.Δ. αλλά και της αντιπολίτευσης, τα σενάρια για το ποιοι από τους δυσαρεστημένους που έμειναν εκτός κυβέρνησης θα μπορούσαν να είναι αυτοί που δεν ψήφισαν τον Σιούφα. Αλλωστε, δεν είναι και λίγοι, υπολογίζονται γύρω στους 20-30. Είναι υπουργοί και υψυπουργοί που έμειναν εκτός, βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν κ.ά.

Εξίσου πιθανό, όμως, είναι ένα ακόμη σενάριο, αφού η ψήφος είναι μυστική: Ο Καρατζαφέρης, παρά τις δημόσιες κινήσεις του και δηλώσεις των στελεχών του, να ψιθύρισε στα αυτιά κάποιων πολύ δικών «του» εμπίστων βουλευτών να ρίξουν λευκό για να κάνουν τη Ν.Δ. να ψάχνεται. Την πραγματική αλήθεια βέβαια μόνον η κάλπη τη γνωρίζει.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ευχαρίστως θα ήθελε να έχει απέναντι του μια Ν.Δ., η οποία δεν θα λειτουργεί σαν ένα αρραγές μέτωπο, αλλά θα έχει εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Χώρια που πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αφομοίωσης του ΛΑΟΣ από το μεγάλο συγγενές κόμμα, αν αυτό είναι συμπαγές.

Επομένως, όσο πιο ανίσχυρη είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., τόσο πιο εύκολο είναι να κάνει αισθητή την κοινοβουλευτική του παρουσία ο ΛΑΟΣ και να «περνάει» και δικές του θέσεις στις κυβερνητικές επιλογές με αντάλλαγμα τις ψήφους των 10 βουλευτών στις ψηφοφορίες των κρίσιμων νομοσχεδίων.

Προετοιμάζονται

Ο Κ. Καραμανλής από την άλλη γνωρίζει καλά ότι τώρα που είναι ισχυρός, με νωπή ακόμη τη νέα λαϊκή εντολή, είναι πολύ δύσκολο να τον υπονομεύσουν οι δυσαρεστημένοι του κόμματός του. Οταν, όμως, θα αρχίσει να πέφτει η δημοφιλία της κυβέρνησης, να ανοίγουν τα καυτά μέτωπα (Ασφαλιστικό κ.ά.) και να πυκνώνουν οι διαδηλώσεις στους δρόμους, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αρχίσουν να του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια κάποιοι δικοί του, γνωρίζοντας ότι η οριακή αυτοδυναμία της κυβέρνησης είναι η δική τους δύναμη και το πλεονέκτημά τους, αν θέλουν να πιέσουν για υπουργοποιήσεις κ.λπ.

Επομένως το Μαξίμου και η Ρηγίλλης είναι ευνόητο, ότι από τώρα θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για εκείνη τη στιγμή. Η «διεύρυνση» σε ψήφους εκτός της Ν.Δ. ώστε να μην κινδυνεύει εύκολα η αυτοδυναμία, μπορεί να γίνει μόνο προς τον ΛΑΟΣ. Είτε με κυβερνητικές επιλογές που θα προσεγγίζουν στις θέσεις του Γ. Καρατζαφέρη (ήδη απέσυρε το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού) είτε ανοίγοντας στο παρασκήνιο διαύλους με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, με την ελπίδα κάποια στιγμή να τους φέρουν πολύ «κοντά» τους.

Ολα θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει η νέα κυβέρνηση Καραμανλή. Ανάλογα με το πόσο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και πώς θα ανεβοκατεβαίνουν οι μετοχές των κομμάτων στο χρηματιστήριο της κοινής γνώμης, θα εξελίσσονται ή θα αποθαρρύνονται οι προσεγγίσεις και συμμαχίες ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η Αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα έλαβε πληροφορίες για πιθανό τρομοκρατικό κτύπημα εναντίον της

Η Αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα έλαβε πληροφορίες για πιθανό τρομοκρατικό κτύπημα εναντίον της

Η Αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα επιβεβαίωσε πως η ρωσική Αστυνομία την προειδοποίησε για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα εναντίον της σήμερα το απόγευμα.

Η Αστυνομία ενημέρωσε πως στις 12:25 ώρα Μόσχας έλαβε τηλεφώνημα από μια άγνωστη γυναίκα, η οποία ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί τρομοκρατικό κτύπημα εναντίον της Αμερικανικής πρεσβείας σήμερα το απόγευμα.

Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Πηγή: Interfax

Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ πιθανόν να ανακοινώσει ο Κ.Σκανδαλίδης

Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ πιθανόν να ανακοινώσει ο Κ.Σκανδαλίδης

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ πιθανόν να ανακοινώσει την Παρασκευή ο Κώστας Σκανδαλίδης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΝΕΤ. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Σκανδαλίδης θα είναι ο τρίτος υποψήφιος μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εξελέγη από το ΠΑΣΟΚ πρώτος σε σταυρούς στην Α' Αθηνών στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι.

Πηγή: in.gr

"Οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι στη Μιανμάρ"

"Οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι στη Μιανμάρ"



Ο αυστραλός πρεσβευτής στη Μιανμάρ δήλωσε σήμερα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που επισήμως ανακοίνωσε το καθεστώς της χώρας.

Σύμφωνα με τον Μπομπ Ντέιβις, το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας ανακοίνωσε πως δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, όμως μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως είδαν πολλά περισσότερα πτώματα στον τόπο των διαδηλώσεων, χθες Πέμπτη στο κέντρο της Ρανγκούν.

"Ο αριθμός των νεκρών είναι κατά αρκετές δεκάδες μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές", επισήμανε ο αυστραλός διπλωμάτης.

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, οι στρατηγοί που κυβερνούν τη χώρα διέκοψαν κάθε δημόσια πρόσβαση στο Ιντερνετ για να εμποδίσουν την μετάδοση φωτογραφιών, βίντεο και πληροφοριών για την καταστολή των μεγαλύτερων διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα Ιντερνετ καφέ παραμένουν κλειστά και στα γραφεία της μεγαλύτερης εταιρίας παροχής υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου τα τηλέφωνα δεν απαντούν. Οι πολίτες της Βιρμανίας ήταν εκείνοι ενημέρωναν κυρίως τον υπόλοιπο κόσμο για τις διαδηλώσεις κατά της 45χρονης χούντας.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιασούο Φουκούντα εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το θάνατο ενός γιαπωνέζου δημοσιογράφου χθες στη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Ρανγκούν, αλλά τόνισε πως δεν σκοπεύει να σταματήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Μιανμάρ.

"Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη", είπε ο Φουκούντα αναφερόμενος στο θάνατο του Κένζι Ναγκάλ, ρεπόρτερ του πρακτορείου APF.

Παράλληλα όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει η παροχή βοήθειας προς τη Βιρμανία, όπως αποφάσισαν άλλες χώρες. "Πολλά από τα προγράμματα μας είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Η Ιαπωνία πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες και όχι να προχωρήσει στην εσπευσμένη επιβολή κυρώσεων", είπε χαρακτηριστικά ο ιάπωνας πρωθυπουργός.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στον αέρα οι επαφές για τους Κούρδους αντάρτες

Στον αέρα οι επαφές για τους Κούρδους αντάρτες


Στη σφοδρή αντίδραση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ «κολλάει» η συμφωνία Αγκυρας-Βαγδάτης, που θα επιτρέπει στην Τουρκία να καταδιώκει αντάρτες του ΡΚΚ στο ιρακινό έδαφος.Οι διαπραγματεύσεις του Ιρακινού υπουργού Εσωτερικών Τζ. Μπολάνι συνεχίζονται και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει την Αγκυρα με άδεια χέρια.

Η ιρακινή πλευρά απαιτεί από τους Τούρκους να δεσμευτούν ότι θα λαμβάνουν την «επίσημη και συγκεκριμένη» άδεια της Βαγδάτης, προτού στείλουν τα στρατεύματά τους για «θερμή καταδίωξη» των ανταρτών σε ιρακινό έδαφος. Ομως η Αγκυρα επιμένει ότι δικαιούται να πράττει κάτι τέτοιο με πιο «χαλαρούς όρους», επικαλούμενη την προστασία της εθνικής της ασφάλειας, βάσει διεθνούς δικαίου.

Αποτυχία
«Αποτύχαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα (σ.σ. χτες)» παραδέχτηκε αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ και ο Ιρακινός ΥΠΕΣ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογραφεί τελικά η συμφωνία.

Οι βάσεις της τουρκο-ιρακινής συμφωνίας για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ τέθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι στην Αγκυρα. Ομως η υλοποίησή της αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε αμερικανικό ελικόπτερο νότια της Βαγδάτης

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε αμερικανικό ελικόπτερο νότια της Βαγδάτης

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ του αμερικανικού στρατού πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση νότια της Βαγδάτης, όταν δέχτηκε εχθρικά πυρά, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.
Την Τετάρτη, «δύο ελικόπτερα Apache AH-64 έσπευσαν να προσφέρουν υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις που συγκρούονταν με τις εχθρικές δυνάμεις, όταν ένα από τα ελικόπτερα δέχτηκε πυρά». διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το ελικόπτερο αναγκάστηκε να προσγειωθεί. Δεν υπήρξαν προβλήματα, αλλά ούτε και τραυματίστηκε κανείς.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μαζικό συλλαλητήριο στην Οττάβα από το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο

Μαζικό συλλαλητήριο στην Οττάβα από το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο

ΜΑΖΙΚΟ συλλαλητήριο στην Οττάβα αποφάσισε να οργανώσει στις 27 Οκτωβρίου το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο με στόχο να διαδηλώσει ο Ελληνισμός την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη απόφαση του Καναδά να αναγνωρίσει διμερώς την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου θα επιδιώξει συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να τους ενημερώσει διεξοδικά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ετσι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου τις επόμενες μέρες θα συναντηθούν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στεφάν Ντιόν, τον αρχηγό του Μπλόκ Κεμπεκουά Ζίλ Ντουσέπ και τον αρχηγό του Νεοδημοκρατικού Κόμματος Τζάκ Λέιτον.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

O Τούρκος πρωθυπουργός καλεί τις ΗΠΑ να πάρουν άμεσα μέτρα για την καταστολή του ΠΚΚ

O Τούρκος πρωθυπουργός καλεί τις ΗΠΑ να πάρουν άμεσα μέτρα για την καταστολή του ΠΚΚ


O Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τις ΗΠΑ να πάρουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την καταστολή του ΠΚΚ που κλιμάκωσε τις επιθέσεις του κατά της Τουρκίας χρησιμοποιώντας τις βάσεις του στο Βόρειο Ιράκ, προειδοποιώντας πως η συνεχιζόμενη αδράνεια των ΗΠΑ βλάπτει τις σχέσεις τους με την Τουρκία μια σημαντική σύμμαχό τους στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με τις ΗΠΑ επειδή δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους για καταστολή των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.

"Οι προσδοκίες μας είναι ξεκάθαρες σε αυτό το θέμα. Οι Ιρακινές Αρχές και οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα και να μην μείνουν στα λόγια και τις υποσχέσεις," δήλωσε χθες ο Ερτογάν.

Πηγή: YnetNews

Πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει η Α.Διαμαντοπούλου την απόφασή της

Πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει η Α.Διαμαντοπούλου την απόφασή της

«Θα ανακοινώσω την απόφασή μου πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο» δήλωσε η Αννά Διαμαντοπούλου αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή της ότι η 11η Νοεμβρίου για την εκλογή προέδρου είναι πολύ μακριά.

Σε συνέντευξή της στο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alter, η κα. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η επιθυμία του κόσμου για μια τρίτη υποψηφιότητα, είτε γιατί ο κόσμος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική πρόταση, είτε γιατί περιμένει μια καθαρή πολιτική πρόταση, είτε γιατί περιμένει νέα πρόσωπα στην πολιτική».

Προσέθεσε επίσης ότι έχει πει ότι αυτή την εβδομάδα που συζητούνται οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, δεν θα κάνει τίποτα. «Εγώ θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο, κάτι που θα έπρεπε να κάνουν και οι άλλοι υποψήφιοι» ανέφερε.

Ερωτηθείσα εάν η 11η Νοεμβρίου είναι αρκετά μακριά, υπενθύμισε πως η δική της πρόταση στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν για εκλογές στις 20 Οκτώβριου. «Πιστεύω και εγώ ότι η 11η Νοεμβρίου ήταν ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Βεβαίως πάρθηκε η απόφαση και είμαστε σε μια συντεταγμένη δράση, αλλά η πολιτική δεν λειτουργεί με εγκύκλιους ούτε χωρίς να εξετάζεις τις εξελίξεις. Εκτιμώ ότι πρέπει να εξεταστεί» τόνισε.

Εκτίμησε επίσης πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι παρών στο ΠΑΣΟΚ και την επομένη, εάν ο πίδιος δεν εκλεγεί πρόεδρος.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε στο προσκήνιο τον όρο της συμμετοχικής δημοκρατίας, σεβάστηκε τις αποφάσεις αν και είχε διαφορετικές απόψεις. Πιστεύω ότι θα κάνει δήλωση με την οποία θα το καθιστά σαφές αυτό, τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι υποψήφιοι για την ηρεμία της παράταξης. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα είναι παρόντες μόνο στην κούρσα αλλά και στην επόμενη ημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επισήμανε πως «δεν πρέπει να μετατρέψουμε τη διαδικασία σε μια σύγκρουση στη βάση του ΠΑΣΟΚ».

Πηγή: in.gr

Διαφοροποίηση μέσω... Τεχεράνης

Διαφοροποίηση μέσω... Τεχεράνης

Πριν από τεσσεράμισι χρόνια Γαλλία και Γερμανία σήκωσαν στον ΟΗΕ μαζί το λάβαρο της διεθνούς νομιμότητας: Η διαχείριση διεθνών κρίσεων πρέπει να γίνεται αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού, ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην Ουάσιγκτον λίγο πριν από την επίθεση κατά του Ιράκ.

Σήμερα, Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται στους αντίποδες: Χθες, διπλωματικές πηγές στη γερμανική πρωτεύουσα τόνιζαν με έμφαση ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ετσι το Βερολίνο έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι που δεν πιστεύουν ότι μπορεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προκύψει αποτελεσματική πίεση στην Τεχεράνη. Ειδικότερα η γερμανική τοποθέτηση βρίσκεται σε αντίθεση με τη γαλλική άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφασίσει χωριστές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η θέση της Γερμανίας είναι θέση αρχής αλλά αβέβαιης αποτελεσματικότητας: Προϋποθέτει όχι μόνο τη συναίνεση της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και του Παρισιού, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας και του Πεκίνου για την κλιμάκωση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Με άλλα λόγια, το Βερολίνο διεκδικεί το ρόλο του διαμεσολαβητή που θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις θέσεις των δύο πλευρών σε έναν κοινό παρονομαστή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Βερολίνο με την άρνησή του να αποδεχθεί την προσφυγή σε στρατιωτικά μέτρα βρίσκεται εκ των πραγμάτων πολύ πιο κοντά στο Πεκίνο και τη Μόσχα παρά στους τρεις Δυτικούς Εταίρους του.

Με αυτά τα δεδομένα έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαχείριση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, με άλλα λόγια αν το Βερολίνο θα επιχειρήσει και εκεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο και αν στην περίπτωση μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας θα υπάρξει διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας ως προς τη στάση που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ε.Ε.

Αυτό που είναι υπεράνω πάσης αμφισβήτησης πλέον είναι η σαφής διαφοροποίηση της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Διεθνή Σκηνή, αλλά και στους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς:

- Παρά την χωρίς περιστροφές προεκλογική τοποθέτηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού -Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες- που βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια στην εξουσία συνεχίζει τη γραμμή πλεύσης που χάραξαν οι Σρέντερ-Φίσερ. Ουδείς σήμερα στο Βερολίνο εισηγείται να διεκδικήσει η Γερμανία το ρόλο του προνομιακού εταίρου των ΗΠΑ -Partner in Leadership- που πρόσφεραν στις αρχές της δεκαετίας του 90 ο Μπους πατήρ και ο Κλίντον. Σημείο αναφοράς για τη γερμανική εξωτερική πολιτική παραμένουν οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα δεδομένο που υπαγορεύει τον διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

-Ο Σαρκοζί έχει δρομολογήσει μια ουσιαστική στροφή στη γαλλική εξωτερική πολιτική απόρροια του ευρωπαϊκού Μινιμαλισμού του, που αποτυπώθηκε στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Ε.Ε. Στρέφεται προς τις ΗΠΑ διεκδικώντας τον ρόλο προνομιακού εταίρου όχι με αυταπάτες αλλά ως μονόδρομη επιλογή μετά τη διαπίστωσή του ότι η γαλλογερμανική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση άγγιξε τα όριά της.

Πώς θα διαμορφωθεί η γερμανική πολιτική στην Ε.Ε. και στη Διεθνή Σκηνή μετά τη στροφή Σαρκοζί; Η, για να διατυπωθεί καλύτερα το ερώτημα, το Βερολίνο θα περιορισθεί σε πρωτοβουλίες εθνικής εξωτερικής πολιτικής ή θα επιχειρήσει να δρομολογήσει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μετά την έγκριση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης;

Ένα πράγμα είναι σαφές: Η Γερμανία που δεν είναι και δεν θα γίνει στο ορατό μέλλον Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, δεν διαθέτει και δεν πρόκειται να αποκτήσει Πυρηνικά Όπλα, αλλά ούτε επαγγελματικό στρατό με δυνατότητα υπερπόντιας επέμβασης, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, θα αποφύγει όσο της είναι δυνατόν την «εθνικοποίηση» της εξωτερικής της πολιτικής και θα επιδιώξει να προβάλει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο ανάμεσα στη Δύση και στην Ρωσία σαν στάση που εκφράζει συνολικά τα ζωτικά συμφέροντα της Ε.Ε. των 27.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Οι επτά στόχοι της κυβέρνησης την επόμενη τετραετία

Οι επτά στόχοι της κυβέρνησης την επόμενη τετραετία

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να εστιάσει στις κυβερνητικές εξαγγελίες, επιχειρώντας να δείξει ότι αυτές δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο αντίπαλο στρατόπεδο, ενώ συνεργάτες του έλεγαν ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει τις προσωπικές αντιπαραθέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν προκληθεί. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα επικεντρώσει στη:

  • Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Οικονομίας με έμφαση στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, αλλά και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
  • Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με κέντρο βάρος τις «ευαίσθητες» οικονομικά ομάδες και τους αγρότες.
  • Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω διαλόγου
  • Ολοκλήρωση των αλλαγών σε όλες της βαθμίδες της Εκπαίδευσης και της αναθεώρησης του άρθρου 16.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και της υλοποίησης των μεγάλων έργων.
  • Ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού και τη νέα διοικητική δομή του κράτους και τέλος
  • Στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών.

    Οικονομία

    Στον τομέα της Οικονομίας, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι βασική επιδίωξη παραμένει η επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2010. Στις προτεραιότητες του θα εντάξει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης με την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, αλλά και την απαλλαγή από φόρους της 1ης κατοικίας. Ο κ. Καραμανλής θα κάνει ειδική αναφορά στις προσπάθειες εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και την εξεύρεση λύσης για την ΟΑ. Θα αναφερθεί και στην αξιοποίηση των πόρων του Δ ΚΠΣ, επαναλαμβάνοντας ότι το 80% αυτών θα κινηθούν προς την Περιφέρεια, θα επιμείνει στην ανάγκη απελευθέρωσης των αγορών και ενίσχυσης των εξαγωγών.

    Ασφαλιστικό

    «Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας» θα πει ο πρωθυπουργός «είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς να θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα». Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν -όπως θα πει- μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς ενώ ίσως αναφερθεί και σε κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαλόγου. Βασικοί άξονες θα είναι η σταδιακή ενοποίηση Ταμείων και κλάδων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η αξιοποίηση της περιούσιας των Ταμείων και η επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    Κοινωνικό κράτος

    Για τη διαμόρφωση ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, στην αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, του Επιδόματος Ανεργίας, στην καθιέρωση Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης από το 2009 και πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους. Επίσης θα μιλήσει για το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών και των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις θα γίνουν με βάση το μισθό του Ανθυπολοχαγού που θα φθάσει τα 860 ευρώ. Θα κάνει λόγο για μια νέα μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ με στόχο την «επανίδρυσή» του και την άμεση προώθηση προσλήψεων, καθώς και την ψήφιση νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Για την ενίσχυση των αγροτών και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα θα υπογραμμίσει την αξιοποίηση των κονδυλίων του Δ ΚΠΣ για τη χρηματοδότηση δράσεων αγροτικής ανάπτυξης και την καταβολή επιδοτήσεων στους παραγωγούς. Θα μιλήσει για την ενίσχυση των εξαγωγών, τη δημιουργία ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

    Παιδεία

    Για τον τομέα της Παιδείας, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να υπογραμμίσει ότι στόχος είναι να συνεχισθεί η μεταρρύθμιση για την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Με στόχο την αναγέννηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας του Λυκείου και την καθιέρωση σε βάθος χρόνου νέου συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ο κ. Καραμανλής θα επιμείνει στην ανάγκη αναθεώρησης τους άρθρου 16, ενώ θα δεσμευθεί εκ νέου για την αύξηση των κονδυλίων προς την Παιδεία μέσα από τους πόρους του Δ ΚΠΣ.

    Περιβάλλον - Δημόσια Έργα

    Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου καθώς και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τις ανανεώσιμες πηγές, τον τουρισμό τη βιομηχανία, του Κτηματολογίου, καθώς και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνει στα μεγάλα έργα υποδομής που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία όπως η κατασκευή των «Δρόμων Ανάπτυξης» που θα γίνουν με συμβάσεις παραχώρησης ύψους 8,6 δισ. ευρώ, στην αποπεράτωση της Εγνατίας Οδού, στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και στο Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Κράτος

    Στον τομέα της ανασυγκρότησης της κρατικής μηχανής θα αναφερθεί στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με περιορισμό των συναρμοδιοτήτων και ενίσχυση της διαφάνειας. Εμφαση θα δώσει στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα επαναλάβει τη δέσμευσή του για ολοκλήρωση του διαλόγου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας με στόχο τη μείωση του αριθμού δήμων και περιφερειών.

    Πυρόπληκτοι

    Τέλος ο κ. Καραμανλής θα υπογραμμίσει ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση η υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών και η στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εφαρμόζονται. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που ήδη εκτελούνται, στις μελέτες για την αναδάσωση, αλλά και μέριμνα που ελήφθη για τη δωρεάν ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν.

  • Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    Ψάχνει συμμάχους για το Σκοπιανό

    Ψάχνει συμμάχους για το Σκοπιανό

    Αγωνιώδεις προσπάθειες για εξεύρεση συμμάχων, που θα καταδικάσουν την πρόκληση εναντίον της Ελλάδας στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε σε δεινή θέση, την Τρίτη το μεσημέρι, μετά την αποτυχία της να αποτρέψει την αναφορά από τον κ. Κερίμ στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο γενικός γραμματέας των Ην. Εθνών, Μπαν Κι Μουν, περιορίστηκε σε μία αναιμική δήλωση υποστήριξης, δηλώνοντας το αυτονόητο του σεβασμού, δηλαδή, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ οι Αμερικανοί, πρόβαλαν περισσότερο την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

    Ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, που συναντήθηκε την Τετάρτη το βράδυ με τον πρόεδρο των Σκοπίων, ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή του να καλέσει στη Νέα Υόρκη τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ. Ομως, πηγή των Ην. Εθνών πιστεύει πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, είναι ο απευθείας διάλογος σε υψηλό επίπεδο. «Απαιτείται πολιτική βούληση και απόφαση, απαιτείται συμβιβασμός», τόνισε χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείει, πάντως, να ζητήσει ο κ. Νίμιτς συνάντηση κορυφής μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Το... αναγνωρίζει
    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, στον οποίο ετέθη το θέμα της σκοπιανής προκλητικότητας, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε επίσης ότι υφίσταται ένα σοβαρό και πολύ συναισθηματικό ζήτημα για την Ελλάδα και τη Μακεδονία σε σχέση με το όνομα. Επιθυμούμε να δούμε το θέμα να επιλύεται μέσω των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας με την υποστήριξη του ΟΗΕ».

    Τόσο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, που συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των Σκοπίων, είπαν πως η Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει όπως οι συζητήσεις και οι δηλώσεις, για το θέμα, «να είναι στο πνεύμα και με την προσδοκία μιας ειρηνικής και λογικής διευθέτησης στην οποία θα καταλήξουν τα μέρη ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

    Ο κ. Μπερνς είπε ότι δεν ήταν στην αίθουσα της ΓΣ και δεν δύναται να σχολιάσει κάτι στο οποίο δεν ήταν μάρτυρας. Σημείωσε, όμως, πως «είναι ένα πολύ δύσκολο, πολύπλοκο θέμα μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας και ο πρέσβης κ. Νίμιτς έχει ένα σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει».

    Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    Ζητούν διπλή ονομασία, επιμένουμε στο βέτο

    Ζητούν διπλή ονομασία, επιμένουμε στο βέτο

    Στη διπλωματία υπάρχουν αδιέξοδα και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Σκοπιανό. Το εθνικό μας θέμα παραμένει τελματωμένο και μετά τη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Επειτα από συζήτηση μίας ώρας και είκοσι λεπτών το μόνο που έγινε επισήμως γνωστό είναι ότι σύντομα θα κληθούν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών πρέσβεις κ.κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νικόλα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι περισσότερο από διαδικαστική κινητικότητα, εάν θεωρήσει κανείς ειλικρινείς τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς ότι «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει» κι ότι «δεν έφτασε η στιγμή» για κατάθεση τρίτης πρότασης για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον επιμένουν ότι βούληση των ΗΠΑ είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες, κάτι που μπορεί να φανεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα.

    Από τη σκοπιανή πλευρά επαναδιατυπώθηκε η πάγια θέση υπέρ της διπλής ονομασίας κι από την ελληνική πλευρά, μέσω διπλωματικών πηγών, επαναλήφθηκε η ετοιμότητα για βέτο όταν έρθει η ώρα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 ακόμη και με το όνομα FYROM, όπως προβλέπεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

    Οι δύο πλευρές τραβούν το σκοινί, προσπαθώντας να πείσουν η μία την άλλη ότι θα το τραβούν μέχρι να σπάσει. Μία ιδέα που -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται σοβαρά από την ελληνική κυβέρνηση είναι η αναβάθμιση των διαπραγματεύσεων για το όνομα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο (για παράδειγμα, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών). Και μια ιδέα που εξετάζεται σοβαρά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται πως είναι η ενεργότερη αμερικανική εμπλοκή στην τελική ευθεία πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα. Αλλά δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πώς οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία μπορεί να καταλήξει σε ένα όνομα, που δεν θα απέχει παρά ελάχιστα από τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων, καθώς θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, να κινηθεί μεταξύ των δύο προτάσεων που κατατέθηκαν το 2005: «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» στη σλαβομακεδονική και διπλή ονομασία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Τομ Κέισι επανέλαβε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε «συναισθηματικό».

    Ο κ. Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε «μη υποβοηθητική» τη συμπεριφορά του προεδρεύοντος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Κερίμ, ο οποίος προσφώνησε ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τον κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Αντίθετα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο με το επιχείρημα ότι «δεν ήταν εκεί και δεν ήταν μάρτυρας».

    Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ρ/Σ Alpha), αναφερόμενος σε λάθη του παρελθόντος, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης «ήταν ρεαλιστής, έβλεπε μακριά και έπρεπε να είχε εισακουστεί τότε η δική του πρόταση» (σ.σ.: το όνομα «Σλαβομακεδονία»).

    Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Την αντίθεσή του για νέες κυρώσεις στο Ιράν εκφράζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ

    Την αντίθεσή του για νέες κυρώσεις στο Ιράν εκφράζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ

    ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ του στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες των μεγάλων δυνάμεων για το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δεν απέκλεισε άλλον έναν κύκλο κυρώσεων από την πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο μέλλον. Όμως επισήμανε ότι «στο βαθμό που το Ιράν κάνει τουλάχιστον κάτι που ικανοποιεί μερικώς τα όσα ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να στηρίζουμε μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας τις διαπραγματεύσεις και να απαντούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις διακυμάνσεις της κατάστασης», δήλωσε ο Λαβρόφ.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, από την πλευρά του επισήμανε την ανάγκη να δείξουν ενιαία στάση οι μεγάλες δυνάμεις αναφορικά με το θέμα του Ιράν.
    "Το πιο σημαντικό θέμα είναι η ομοφωνία της διεθνούς κοινότητας... ώστε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν», είπε ο Μίλιμπαντ.

    Ερωτηθείς για τις πιέσεις Αμερικανών και Γάλλων για νέες κυρώσεις εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναλάβει μεγαλύτερη δράση από εκείνη που ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    ΠΑΣΟΚ: Zυμώσεις για επίσπευση

    ΠΑΣΟΚ: Zυμώσεις για επίσπευση

    Εντείνονται οι ζυμώσεις για επίσπευση της εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία στελέχη να παρεμβαίνουν υπέρ της διασφάλισης της ενότητας του κόμματος.

    Η ανησυχία για το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί με ομαλές διαδικασίες και χωρίς ακρότητες που θα θέτουν εν αμφιβόλω την ενότητά του σε εκλογή προέδρου, αλλά και το τι θα συμβεί ύστερα από αυτή, ανησυχία που μεγεθύνθηκε μετά τα γεγονότα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Τετάρτης, οδηγεί πολλά κορυφαία στελέχη να θέτουν δημοσίως το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών.

    Στελέχη που πιστεύουν ότι μέχρι τότε μπορεί να συμβούν και νέα αντίστοιχα επεισόδια, που θα θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή και την ενότητα και μάλιστα χωρίς επιστροφή, όπως μπορεί να συνέβαινε και στην ΚΟ εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση του κ. Κακλαμάνη.

    Πρώτος το θέμα της επιτάχυνσης της εκλογής νέου προέδρου έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, μάλιστα, έχει ετοιμάσει και συγκεκριμένο νέο χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Κακλαμάνης τάχθηκε το πρωί χθες με συνέντευξή του στη ΝΕΤ υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών, ενώ λίγο αργότερα στον «Αλφα 9,89» δήλωσε:

    «Νομίζω ότι μέχρι τις 11 Νοεμβρίου που θα γίνει η εκλογή του προέδρου - αν δεν πάμε νωρίτερα, να κλείσει αυτό το θέμα - όλοι στηρίζουμε τον Γιώργο Παπανδρέου και έχει την εμπιστοσύνη και να ηγηθεί του αγώνα μας σ' αυτό το σχεδόν δίμηνο». Οπως μάλιστα τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής «θα βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε μαζί μπροστά, διότι αλλιώτικα θα είμεθα δραπέτες».

    Οι διαδικασίες
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους», ο κ. Κακλαμάνης πιστεύει ότι μία εβδομάδα μετά τις 6 και 7 Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να γίνει η Συνδιάσκεψη και στις 20 Οκτωβρίου να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία με δημόσια παρέμβασή της τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της εκλογής προέδρου στις 20 Οκτωβρίου, αντί της 11ης Νοεμβρίου που έχει αποφασιστεί - να θυμίσουμε ότι η αρχική πρόταση Βενιζέλου ήταν για τις 21 Οκτωβρίου.

    Η πλευρά Βενιζέλου, εν αντιθέσει με την πλευρά Παπανδρέου, δεν αποκλείει την επίσπευση, ωστόσο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσει θέμα, αφού δεν θέλει να αφήσει, όπως αναφέρουν στελέχη της, και το παραμικρό περιθώριο για παρεξηγήσεις. «Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να εκλέγεται σε διάστημα 29 ημερών και εμείς στο ΠΑΣΟΚ να ζητάμε 55 ημέρες περιθώριο.

    Πάντως, δεν θα θέσω θέμα επίσπευσης των διαδικασιών της εκλογής του αρχηγού στο Εθνικό Συμβούλιο. Αν το θέσει άλλος, θα δούμε...» ήταν το αρχικό σχόλιο του κ. Βενιζέλου, συνομιλώντας αργά το βράδυ με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Το βράδυ, πάντως, στον «Αντένα» ο κ. Βενιζέλος υπήρξε σαφής ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία σ' αυτή την κατεύθυνση και θα σεβαστεί απολύτως το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο.

    «Εγώ είχα προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις 21 Οκτωβρίου. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών στις 16 Δεκεμβρίου και συμβιβαστήκαμε στο Πολιτικό Συμβούλιο στην 11η Νοεμβρίου. Εγώ τιμώ τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, τιμώ τις συμφωνίες που έχουν γίνει και δεν θέτω κανένα θέμα αλλαγής των συμφωνηθέντων. Εάν όλοι συμφωνήσουμε, θα συμφωνήσω κι εγώ».

    Αντιθέτως, η πλευρά Παπανδρέου δεν φέρεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε καμία περίπτωση σε αλλαγή χρονοδιαγράμματος, κάτι που πιθανότατα θα υποστηριχθεί και σε περίπτωση που το θέμα τεθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.

    Π. Ευθυμίου - Ακης
    Χθες, πάντως, τόσο ο κ. Ευθυμίου όσο και ο κ. Τσοχατζόπουλος τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, μάλιστα, πρότεινε οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία να δεσμευτούν εκ των προτέρων ότι θα δεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

    «Αυτό που έχει προτεραιότητα και το προτείνω είναι να διεκδικήσουμε άμεσα, στο Εθνικό Συμβούλιο, να υπάρξει δέσμευση εκ των προτέρων των υποψηφίων για την ηγεσία, ότι θα δεχθούν το όποιο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, όπως έκανα εγώ το 1996, κατά τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου, όπου δήλωσα ότι το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό τη Δευτέρα θα είμαι παρών και μετά θα πάμε όλοι μαζί, όπως και έγινε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, που, μιλώντας στον «9,84», χαρακτήρισε «αδιανόητο» ο Γ. Παπανδρέου με την κίνησή του στην ΚΟ να είχε ως στόχο να διασπάσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    «Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι ο πρόεδρος ενός κινήματος, όπως το ΠΑΣΟΚ -που υπήρξε και παραμένει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο έχει κυβερνήσει τον τόπο πολλά χρόνια και έχει προοπτικές διεκδίκησης της εξουσίας- θα είχε μια αντίληψη διάσπασης και τεμαχισμού του κόμματος ώστε να διαιωνίσει την επικράτηση της άλλης παράταξης, που είναι συντηρητική παράταξη», τόνισε.

    «Το θεωρώ αδιανόητο αυτό, άρα επιλέγω την ερμηνεία - που είναι η καλύτερη ερμηνεία - ότι ήταν μια απερισκεψία. Θεωρούσε ίσως ότι έχει μια πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα μπορούσε να έχει μια ανανεωμένη εμπιστοσύνη, που θα ήταν πρόκριμα για την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου. Τελικά, βεβαίως, αυτή η διαδικασία δεν πέτυχε, υπέστη μια ήττα».

    «Επειδή η λέξη διάσπαση πάει και έρχεται, διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξει. Ομως υπάρχει το θέμα της συνοχής και του ρήγματος που υπάρχει σε σχέση με τη λειτουργία, με την πολιτική στόχευση, με την εικόνα μας, με τη δράση μας» δήλωσε (ΝΕΤ) ο κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Αντιθέτως, ο κ. Στ. Τζουμάκας μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε πως «ενότητα για την ενότητα δεν υπήρχε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε ενότητα στη βάση ελάχιστων αρχών», ενώ τόνισε πως «ο κ. Παπανδρέου επέδειξε υπερβολική καλοπιστία».

    ΕΚΛΟΓΗ
    Προς κόντρα για τον τρόπο ψηφοφορίας

    Σε κόντρα για τον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν τα δύο στρατόπεδα.

    Στις συναντήσεις του προέδρου της Επιτροπής Πιστοποίησης και Τήρησης του Καταστατικού Γ. Ανωμερίτη με τους κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι πρότειναν η εκλογή να γίνει όπως και το 2004, με ανοιχτές διαδικασίες έως και την τελευταία μέρα.

    Πληροφορίες, ωστόσο, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, κάνουν λόγο ότι η πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξετάζει πλέον την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας με μητρώο μελών και φίλων, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

    Οι οριστικές αποφάσεις ωστόσο και γι αυτό το θέμα θα ληφθούν στην (κρίσιμη) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την προσεχή Πέμπτη.

    Πηγή: ΕΘΝΟΣ

    Χεσπολλάχ: Αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Συρία, θα ανταποδώσουμε

    Χεσπολλάχ: Αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Συρία, θα ανταποδώσουμε

    Αξιωματούχοι των Παλαιστινιακών Οργανώσεων του Λιβάνου δηλώνουν έτοιμοι να χτυπήσουν το Ισραήλ, σε περίπτωση που αυτό επιτεθεί στη Συρία.

    "Εάν το Ισραήλ τολμήσει να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της Συρίας, θα πληρώσει βαρύ τίμημα," προειδοποίησε χθες ο Αχμάντ Μαλί, ανώτατο μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Χεσπολλάχ. Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που το Ισραήλ αποτολμήσει κάτι τέτοιο, οι Παλαιστινιακές Οργανώσεις του Λιβάνου θα απαντήσουν με όλες τους τις δυνάμεις.

    "Πιστεύω πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ο καιρός που όλοι φοβούνταν τις απειλές των Ισραηλινών. Οι Σιωνιστές γνωρίζουν πως αν επιτεθούν στη Συρία θα πληρώσουν βαρύ τίμημα," πρόσθεσε ο Μαλί.

    Όταν ρωτήθηκε αν αναφέρεται σε ενέργειες που στρέφονται κατά της Συρίας ή του Λιβάνου, ο Μαλί απάντησε "βρισκόμαστε όλοι σε μια Μέση Ανατολή."

    Ο Αχμάντ Τζιπρίλ, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για απελευθέρωση της Παλαιστίνης, προειδοποίησε πως εάν το Ισραήλ επιτεθεί στη Συρία, θα ανταποδώσουν και αυτοί.

    Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μια τέτοια ενέργεια του Ισραήλ θα προκαλέσει την αντίδραση του Ιράν και της Χεσπολλάχ.

    "Πιστεύω πως οι Ισραηλινοί και οι Αμερικάνοι θα επιτεθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη Συρία, με λίγα λόγια στο άμεσο μέλλον. Δεν αποκλείω και την πιθανότητα η Ισραηλινή αεροπορία να επιτεθεί και σε εμάς - τους Παλαιστινίους της Συρίας."

    "Δεν αποκλείω επίσης την πιθανότητα να επιτεθούν στα παλαιστινιακά αρχηγεία στη Δαμασκό. Εμείς οι Παλαιστίνιοι δεν θα μείνουμε απαθείς σε κάτι τέτοιο. Θεωρώ βέβαιη τη συμμετοχή της Χεσπολλαχ σε αυτό τον πόλεμο," πρόσθεσε ο Τζιπρίλ.

    Όπως επεσήμανε, στόχος του Ισραήλ είναι να απομονώσει τη Συρία από το Ιράν και τους υπόλοιπους συμμάχους της.

    "Η προσπάθεια του Ισραήλ για απομόνωση της Συρίας δεν θα είναι τόσο εύκολη. Είμαι βέβαιος πως αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει για μήνες και θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου όπως δεν τους άνοιξε ξανά στο παρελθόν.

    Πηγή: YnetNews

    Μπρα-ντε-φερ για το Κόσοβο

    Μπρα-ντε-φερ για το Κόσοβο

    Χωρίς πολλές ελπίδες προόδου άρχισαν πάλι οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας

    Με δεδομένη την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και χωρίς πολλές ελπίδες προόδου, επαναλαμβάνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη οι απευθείας διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ένταση στην ΠΓΔΜ που προκλήθηκε από επεισόδια μεταξύ αλβανικών κομμάτων.

    Oι δύο πλευρές δέχθηκαν να καθήσουν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι έπειτα από έξι μήνες, αλλά ήδη ένας γύρος δηλώσεων των εμπλεκόμενων πλευρών έχει δώσει μια πρόγευση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Θα είμαστε πολύ σαφείς και πολύ αποφασιστικοί. Δεν έχουμε άλλη λύση από την ανεξαρτησία», δήλωσε χθες ο Κοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ενώ ο πρωθυπουργός της επαρχίας Αγκίμ Τσέκου ξεκαθάρισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε μόνοι μας την τελική απόφαση», προσθέτοντας ότι η διαδικασία μπορεί να καταλήξει σε μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. «Οι πολίτες μας θέλουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο που θα κινείται γύρω από την Ε.Ε. και πιστεύουμε ότι και οι πολίτες της Σερβίας συμμερίζονται αυτόν τον ευρωπαϊκό στόχο. Οφείλουμε στους πολίτες και των δύο χωρών να προχωρήσουμε μπροστά», τόνιζε σε άρθρο του στην «Ηerald Τribune» ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός. Για τη σερβική κυβέρνηση, όμως, μια μονομερής ανεξαρτησία είναι «ανεφάρμοστο και μη βιώσιμο σενάριο», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο σφάλμα ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας να θεωρεί ότι είναι δυνατόν να επιβληθεί λύση στη Σερβία και ότι η Σερβία θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος του Κοσόβου».

    Το υπονοούμενο

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως με αυτόν τον τρόπο στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις θέσεις των Κοσοβάρων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κάμερον Μούντερ, τόνισε χθες από τη σερβική πρωτεύουσα ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία του Κοσόβου ως «καλύτερη λύση για την ειρήνη στην περιοχή». Το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Πούτιν υποστηρίζει τις σερβικές θέσεις. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβαν χθες τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να κατηγορεί τη Δύση ότι προδικάζει αποτυχία των διαπραγματεύσεων και ενθαρρύνει μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής ισχύος, τόνιζε ότι για το ζήτημα του Κοσόβου θα αποφασίσει η Ε.Ε., καθώς δεν είναι «ούτε ρωσικό ούτε αμερικανικό πρόβλημα».

    Η ημερομηνία

    Με καταληκτική ημερομηνία τη 10η Δεκεμβρίου, οπότε η τρόικα (Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία) παραδίδει την έκθεσή της στον γ.γ. του ΟΗΕ για το καθεστώς της επαρχίας, η δηλωμένη πρόθεση των Κοσοβάρων να ανακηρύξουν μονομερώς ανεξαρτησία αναμένεται να δυσχεράνει τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, όπως σημειώνουν οι «Financial Τimes». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια δυτική στήριξη στην ανεξαρτησία ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση αποσταθεροποίησης στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., καθώς είναι πιθανό σε ανταπάντηση η Ρωσία να αναγνωρίσει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία και της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία. Μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει αποφύγει να αναγνωρίσει τις τρεις περιοχές ως ανεξάρτητα κράτη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι η ιστορία τους έχει ελάχιστες διαφορές από εκείνη του Κοσόβου.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Και σεισμικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

    Και σεισμικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

    ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ των αεροπορικών προκλήσεων, προστέθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και η παρουσία του σεισμογραφικού σκάφους «Κότσα Πίρι Ρέις»! Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο εκτελώντας σειρά σεισμικών ερευνών- χθες το βράδυ βρισκόταν περίπου 33 ναυτικά μίλια Νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου με κατεύθυνση την Αττάλεια.

    Για την κίνησή του, όπως ανέφεραν πηγές του ΓΕΕΘΑ, είχε εκδοθεί «ναυτική οδηγία» και ο πλους του έγινε σε τουρκικά και διεθνή ύδατα. Η παρακολούθησή του γινόταν μέσω του δορυφορικού σήματος που, ως μη στρατιωτικό σκάφος, εκπέμπει συνεχώς.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Σερί παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα

    Σερί παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα

    Μαχητικά της Τουρκίας αναχαίτισαν- ωσάν να ήταν παράνομα!- ελληνικά αεροσκάφη

    Σε διπλή πρόκληση προχώρησε το τελευταίο τριήμερο η Άγκυρα στο Αιγαίο: με το πράσινο φως και τη σημαία του ΝΑΤΟ, τουρκικά F-16 παραβίασαν χθες τον εθνικό εναέριο χώρο κοντά στη Λήμνο, κάτω από τα 10 ναυτικά μίλια, ενώ το προηγούμενο 48ωρο μεγάλος αριθμός τουρκικών μαχητικών αναχαίτισαν- ωσάν να ήταν παράνομα (!)- ελληνικά αεροσκάφη που ασκούνταν σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

    Το νέο σερί των προκλήσεων της Άγκυρας εκδηλώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τη λήξη του θερινού μορατόριουμ (15 Σεπτεμβρίου) ως συνέχεια παρόμοιας τακτικής που είχε ακολουθήσει πριν από την έναρξή του με συνεχείς αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αναβαθμισμένο μάλιστα στρατιωτικό τρόπο και εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

    Κλιμάκωση

    Η νέα κίνηση, όπως επισημαίνουν αμυντικοί και διπλωματικοί αναλυτές, προϊδεάζει κλιμάκωση τακτικής, εν όψει μάλιστα τυχόν νέας ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για τα ζητήματα του Αιγαίου. Το ενδεχόμενο αυτό προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη με δηλώσεις της μετά τις εκλογές. Όπως δήλωσε, εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα η ελληνοτουρκική προσέγγιση και στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί εκ νέου το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε ήδη με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Αλί Μπαμπατζάμ στη Νέα Υόρκη.

    Αρμόδια πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι ο κ. Μπαμπατζάμ αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα περί τον Δεκέμβριο, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να προετοιμάσει επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Τουρκία το επόμενο έτος.

    Τουρκικές αξιώσεις

    Υπό το πρίσμα αυτό, στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν χθες ότι οι νέες τουρκικές κινήσεις έρχονται να υπογραμμίσουν τις τουρκικές αξιώσεις και ότι τυχόν έναρξη συζητήσεων δεν σημαίνει και άρση των διεκδικήσεών τους. Η χθεσινή πρόκληση στη Λήμνο έγινε από σμήνος 10 τουρκικών F16, τα οποία με τον έλεγχο ΝΑΤΟϊκού ιπτάμενου ραντάρ πραγματοποιούσαν συμμαχικά την άσκηση «CΟΜΕΟLightning». Η άσκηση είχε σχεδιαστεί και παρακολουθείτο από το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Εσκί Σεχίρ (CΑΟC-6), το οποίο έχει μεν Τούρκο διοικητή, όμως ο Νο2 είναι Αμερικανός, ενώ υπάγεται στο Συμμαχικό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης. Τα F-16, με ΝΑΤΟϊκή προφανώς έγκριση, μπήκαν όχι μόνον παράνομα στο FΙR Αθηνών, αλλά παραβίασαν και τον εθνικό εναέριο χώρο φθάνοντας 7 μίλια από τις ακτές.

    Για τη νέα πρόκληση μέσω ΝΑΤΟ, η Αθήνα θα προχωρήσει σε διάβημα προς το ΝΑΤΟ και την Άγκυρα, αλλά η τύχη του είναι, όπως εκτιμούσαν στρατιωτικές πηγές, προδιαγεγραμμένη. Θα μείνει ουσιαστικά αναπάντητο όπως και ανάλογο που έγινε τον Μάιο στον Άγιο Ευστράτιο.

    «Συγκυριαρχία»!

    Εξίσου προκλητική ήταν η Άγκυρα και το προηγούμενο διήμερο (Τρίτη και Τετάρτη). Συνολικά, 57 τουρκικά F-16, τα περισσότερα των οποίων ήταν οπλισμένα, αναχαίτισαν ελληνικά μαχητικά που πραγματοποιούσαν την άσκηση αεράμυνας «Αμύντας».

    Η τουρκική δραστηριότητα ήταν και αυτή μεν στο πλαίσιο άσκησης, αλλά όπως έλεγαν χθες επιτελείς του ΓΕΑ που αξιολόγησαν την τουρκική τακτική, ο σκοπός ήταν να δείξουν ότι δήθεν η Άγκυρα έχει συγκυριαρχία στο Αιγαίο και ελέγχει κάθε αεροπορικό ίχνος που ουσιαστικά κινείται ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού.

    Την τακτική αυτή είχε ακολουθήσει και την περασμένη άνοιξη, προσθέτοντας και τη «στρατιωτική» δραστηριότητα στο οπλοστάσιο των διπλωματικών ελιγμών της. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «κράτησε ψύχραιμη στάση», έλεγαν στελέχη της, και παρ΄ ότι δεν προκάλεσε πολλές αερομαχίες κατά τη διαδικασία αναχαίτισης που επιχειρούσαν οι Τούρκοι, «κατάφερε να διατηρεί το πλεονέκτημα». Για να το πετύχει, αναγκάστηκε βέβαια να πραγματοποιήσει δεκάδες εξόδους.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Αποκάλυψη - σοκ για τα καμένα

    Αποκάλυψη - σοκ για τα καμένα

    31 Πάρνηθες ήταν η έκταση που κάηκε στην Πελοπόννησο- 1.772.654 στρέμματα έγιναν στάχτη

    Τριάντα μία φορές μεγαλύτερη έκταση από την καμένη της Πάρνηθας κάηκε στην Πελοπόννησο προκαλώντας τεράστιο οικολογική καταστροφή στα δάση, τη γεωργία και την πανίδα.

    Η έκθεση των επιστημόνων της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο Δασικής Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ δείχνει ότι οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο έκαναν στάχτη 1.756.223 στρέμματα δάσους και γεωργικών εκτάσεων, ενώ στην Πάρνηθα είχαν καεί 56.000 στρέμματα. Συνολικά οι καμένες εκτάσεις σε Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία φθάνουν τα 1.772.654 στρέμματα (τα περίπου 16.000 οικισμοί, γήπεδα κ.λπ.)., 300.000 από τα οποία βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Νatura 2000».

    Η καταγραφή των καμένων περιοχών έγινε από ειδική επιστημονική ομάδα του WWF που επισκέφτηκε την Πελοπόννησο σε συνδυασμό με επεξεργασία δορυφορικών εικόνων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    Η φωτιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον περιοχών με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, όπου μέχρι πρότινος παρατηρούνταν σπάνια και ενδημικά είδη φυτών. Ανάμεσά τους είναι το δάσος και η λίμνη Καϊάφα, η Αρχαία Ολυμπία, το οροπέδιο με το δρυοδάσος της Φολόης, o Ταΰγετος, ο Πάρνωνας, τα όρη Μπαρμπάς και Κλωκός και το φαράγγι Σελινούντα, καθώς και το φαράγγι του Βουραϊκού.

    Σημαντικό πλήγμα, όπως ανέφεραν χθες οι ειδικοί του WWF στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασαν τον οικολογικό απολογισμό των πυρκαγιών, υπέστη και η πανίδα της Πελοποννήσου: το τσακάλι, τα 4 από τα 5 ενδημικά είδη σαύρας του Ταϋγέτου, οι σκαντζόχοιροι και οι χερσαίες χελώνες είναι τα ζώα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού καταστράφηκε μεγάλος μέρος των βιοτόπων τους.

    Σημάδια φυσικής αναγέννησης

    Σε πολλές περιπτώσεις πάντως οι ζημιές στα δάση δεν είναι ανεπανόρθωτες. Ήδη υπάρχουν σημάδια φυσικής αναγέννησης. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι το τι θα κάνουμε εμείς- το κράτος και οι πολίτες- από εδώ και πέρα σ΄ αυτές τις καμένες περιοχές. Θα πρέπει δηλαδή να προσεχθούν η βόσκηση και το κυνήγι και να προστατευθούν οι νησίδες πρασίνου που απέμειναν», ανέφερε η συντονίστρια δράσεων και επιστημονικής τεκμηρίωσης του WWF κ. Παναγιώτα Μαραγκού.

    Όσο για τις αιτίες της καταστροφής, ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλας είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη «για όλα φταίνε οι κλιματικές αλλαγές». «Αιτίες είναι η αδιαφορία του κράτους και των πολιτών για την προστασία των δασών, η ανεπαρκής πρόληψη και η μη εφαρμογή των νόμων». Και πρόσθεσε ότι η οργάνωση αναλαμβάνει τέσσερις δράσεις για τα δάση στην επόμενη τριετία μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των χρήσεων γης και η σύσταση νομικής ομάδας για το περιβάλλον.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Συμφωνία Τουρκίας - Ιράκ για την καταδίωξη των Κούρδων

    Συμφωνία Τουρκίας - Ιράκ για την καταδίωξη των Κούρδων

    Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ που αφορά την καταδίωξη των Κούρδων ανταρτών που έχουν καταφύγει σε ιρακινό έδαφος θα υπογραφεί αύριο Παρασκευή, μετά από πολυήμερες, δύσκολες διαπραγματεύσεις για τους όρους που την διέπουν, όπως ανακοίνωσε απόψε Ιρακινός αξιωματούχος.

    «Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο (Παρασκευή) στις 11:00 από τους υπουργούς Εσωτερικών της Τουρκίας και του Ιράκ, Μπεσίρ Αταλάι και Τζαουάντ Αλ Μπολάνι», δήλωσε ο Αϊντίν Χαλίντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή». «Οι αντιπροσωπείες βάζουν τις τελευταίες γραμμές στο κείμενο», πρόσθεσε.

    Νωρίς το απόγευμα ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Άγκυρα, Σαμπάχ Ομράν, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν «εμπόδια» που οι δύο πλευρές προσπαθούν να υπερπηδήσουν. Ο Μπολάνι διευκρίνισε αργότερα ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πολλά σημεία, υπήρχαν όμως ορισμένα «προβληματικά» θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συμβουλευτεί τη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV οι διαφωνίες αφορούν κυρίως την άδεια που θα δοθεί στον τουρκικό στρατό να καταδιώκει τους Κούρδους αντάρτες στο ιρακινό έδαφος, αφού δοθεί το «πράσινο φως» από τη Βαγδάτη. Οι Κούρδοι του Ιράκ αντιδρούν σε αυτόν τον όρο, καθώς και σε έναν άλλο που προβλέπει την έκδοση στην Τουρκία των ηγετών του ΡΚΚ.

    Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ