Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Συμφωνία Τουρκίας - Ιράκ για την καταδίωξη των Κούρδων

Συμφωνία Τουρκίας - Ιράκ για την καταδίωξη των Κούρδων

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ που αφορά την καταδίωξη των Κούρδων ανταρτών που έχουν καταφύγει σε ιρακινό έδαφος θα υπογραφεί αύριο Παρασκευή, μετά από πολυήμερες, δύσκολες διαπραγματεύσεις για τους όρους που την διέπουν, όπως ανακοίνωσε απόψε Ιρακινός αξιωματούχος.

«Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο (Παρασκευή) στις 11:00 από τους υπουργούς Εσωτερικών της Τουρκίας και του Ιράκ, Μπεσίρ Αταλάι και Τζαουάντ Αλ Μπολάνι», δήλωσε ο Αϊντίν Χαλίντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή». «Οι αντιπροσωπείες βάζουν τις τελευταίες γραμμές στο κείμενο», πρόσθεσε.

Νωρίς το απόγευμα ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Άγκυρα, Σαμπάχ Ομράν, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν «εμπόδια» που οι δύο πλευρές προσπαθούν να υπερπηδήσουν. Ο Μπολάνι διευκρίνισε αργότερα ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πολλά σημεία, υπήρχαν όμως ορισμένα «προβληματικά» θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συμβουλευτεί τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV οι διαφωνίες αφορούν κυρίως την άδεια που θα δοθεί στον τουρκικό στρατό να καταδιώκει τους Κούρδους αντάρτες στο ιρακινό έδαφος, αφού δοθεί το «πράσινο φως» από τη Βαγδάτη. Οι Κούρδοι του Ιράκ αντιδρούν σε αυτόν τον όρο, καθώς και σε έναν άλλο που προβλέπει την έκδοση στην Τουρκία των ηγετών του ΡΚΚ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: