Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Στην Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον

Στην Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Μπιλ Κλίντον. Στην ομιλία του το απόγευμα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε όλα τα κορυφαία προβλήματα του πλανήτη.

Μια ομιλία που είχε και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το ζήτημα με τα Ίμια για το οποίο ο κ. Κλίντον ανέφερε ότι ήταν ένα μοιραίο γεγονός για την Ελλάδα και την Τουρκία, όμως εκείνον τον έκανε καλύτερο πρόεδρο. Ο κ. Κλίντον ανεφέρθη και στο διάστημα της προεδρίας του λέγοντας ότι του είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η αλληλεγγύη που υπήρξε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στους σεισμούς του 1999.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πάντα θα υπάρχουν διαφορές, όμως στον 21ο αιώνα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτές οι διαφορές με σοφία. Ο κ. Κλίντον είπε ακόμη ότι αν λυθεί το Κυπριακό, το Κόσοβο και το Βοσνιακό, τότε η κατάσταση θα είναι καλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες και θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες για οικονομικές επενδύσεις στην περιοχή. Αναφερόμενος στο Ιράκ και για το αν θα πρέπει να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί από εκεί, τόνισε ότι η αποχώρηση θα πρέπει να είναι σταδιακή. Κυριότερος λόγος για το ότι δεν πρέπει να φύγουν, είπε ο κ. Κλίντον, είναι ότι θα εγκαταλειφτούν οι Κούρδοι και σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι οι Κούρδοι να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους και τότε να υπάρξει τουρκική εισβολή. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Απόψε το βράδυ ο κ. Κλίντον παρακάθισε σε δείπνο στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Αύριο ο Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Πηγή: ΕΡΤ

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Total να αποσυρθεί από το Ιράν, δηλώνει ο διευθυντής της

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Total να αποσυρθεί από το Ιράν, δηλώνει ο διευθυντής της

«Πολύ ισχυρές πιέσεις» να τερματίσει την δραστηριότητά της στο Ιράκ δέχεται γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών Total σύμφωνα με δήλωση στον Monde του προέδρου και γενικού διευθυντή του ομίλου Κριστόφ ντε Μαρζερί.

«Κανένα κράτος, όσο ισχυρό κι αν είναι, δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίσει εκείνο, σε ποια μέρη στον κόσμο θα επενδύσει μία πετρελαϊκή εταιρεία» δήλωσε ο ντε Μαρζερί.

Υπενθύμισε ακόμα ότι στο παρελθόν η Ουάσιγκτον πίεζε την Total να αποσυρθεί και από την Λιβύη για όσο χρόνο οι σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης ήταν κακές. Όταν εξομαλύνθηκαν, «όλα έγιναν ξανά φυσιολογικά».

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ζητήσει από γαλλικές εταιρείες να μην ανταποκρίνονται σε προσφορές επενδύσεων στο Ιράν αφού, όπως υποστηρίζει, η ιρανική κυβέρνηση επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ταυτόχρονα, η χώρα ζητά τείνει επιβολή κυρώσεων στο Ιράν διαμέσου της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο είναι μόνιμο μέλος.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιβληθούν κυρώσεις, ο ντε Μαρζερί ευχήθηκε να μπορέσει το Ιράν να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως προς προηγούμενες επενδύσεις της Total στο Ιράκ.

Η Total είναι η τέταρτη παγκοσμίως δύναμη στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

* Στην ίδια συνέντευξη, ο ντε Μαρζερί τόνισε ότι η Total δεν θα αποσυρθεί ούτε από την Μιανμάρ.

Πηγή: in.gr

Μπους: Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Μπους: Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Όπως δήώσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος τζορτζ Μπους, οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιλύσουν τη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με διπλωματικά μέσα, εντούτοις όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές.

"Έχω πει πως όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, αλλά διαβεβαιώνω τους Αμερικανούς πολίτες πως θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα με διπλωματικό τρόπο," δήλωσε ο Τζoρτζ Μπους.

Πηγή: YnetNews

Σύμφωνος ο Μπους με τον Ερντογάν για τη «μη γενοκτονία» των Αρμενίων

Σύμφωνος ο Μπους με τον Ερντογάν για τη «μη γενοκτονία» των Αρμενίων

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος Τζορτζ Μπούς αντιτάχθηκε σήμερα στο να θεωρούν νόμιμα οι ΗΠΑ ως γενοκτονία το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων στις αρχές του 20 αιώνα υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παίρνοντας έτσι το μέρος της τουρκικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπούς είχε σήμερα συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν εξετάσει το αμερικανικό Κογκρέσο κείμενο που κηρύσσει τα γεγονότα αυτά ως γενοκτονία, μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση για την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Μπούς «επανέλαβε την αντίθεση του στην απόφαση αυτή που θα είναι βλαπτική για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία αν τελικά υιοθετηθεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο Γκόρντον Τζόντρο.

«Ο πρόεδρος χαρακτήρισε τα γεγονότα του 1915 ως «μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα» πιστεύει όμως ότι εναπόκειται στην ιστορική έρευνα, και όχι στο νόμο, να προσδιορίσει, αν τα γεγονότα αυτά αποτελούν ή όχι γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Τουρκία συνέλαβε 30 υπόπτους στο Ντιγιάρμπακίρ

Η Τουρκία συνέλαβε 30 υπόπτους στο Ντιγιάρμπακίρ

Οι Τουρκικές Αρχές συνέλαβαν σήμερα 30 Κούρδους στο Ντιγιάρμπακίρ, με την υποψία της συμμετοχής τους σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Μετά τη σύλληψη τους οι 30 Κούρδοι μεταφέρθηκαν στον τοπικό αστυνομικό σταθμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής Αστυνομίας, οι συλληφθέντες, που πιστεύεται πως έχουν δεσμούς με το ΠΚΚ, έφεραν τυφέκια και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.

Πηγή: Kuwait News Agency

ΟΛΙ ΡΕΝ: "Χαϊδεύει" την Τουρκία

ΟΛΙ ΡΕΝ: "Χαϊδεύει" την Τουρκία

Την τεράστια σημασία της προσέγγισης της ΕΕ προς την Τουρκία, "μιας χώρας που το στρατηγικό της πλεονέκτημα 'αγγίζει' τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου", ανέπτυξε χθες ο Επίτροπος Όλι Ρεν στο Παρίσι, μιλώντας σε φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Η Τουρκία είναι ένα "αγκυροβόλιο" για τη σταθερότητα μιας περιοχής που είναι από τις πλέον ασταθείς στον κόσμο, είπε ο Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι η χώρα αυτή αποτελεί αναφορά για τη δημοκρατία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και το μουσουλμανικό κόσμο, από το Μαρόκο μέχρι τη Μαλαισία. Η διαδικασία για την ένταξή της στην ΕΕ, είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες, δηλαδή δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκσυγχρονισμό, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δίνουν εύσημα

Ο κ. Ρεν επισκέφθηκε τη γαλλική πρωτεύουσα, ένα μήνα πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζει "τη σοβαρή προσπάθεια που επιτελείται από την Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερτογάν να παραμερίσει το στρατό και να βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες". Για αυτούς τους λόγους, και παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τα κριτήρια που της έχουν τεθεί, ιδιαίτερα εκείνα που ενδιαφέρουν την Κύπρο, κρίνεται από πλείστους Ευρωπαίους ότι πρέπει να λάβει εύσημα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος, με την επίσκεψή του στο Παρίσι, τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας και την ομιλία του στο πανεπιστήμιο, είναι σαφές ότι επιχειρεί να "πείσει" τους πλέον δύσκολους Ευρωπαίους σχετικά με την αναγκαιότητα να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία, παρά τις εξαγγελίες του Νικολά Σαρκοζί, ότι η χώρα αυτή δεν ανήκει στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό της μακροσκελούς ομιλίας του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν αναφέρει κανένα "μελανό" σημείο που να "σκιάζει" την πορεία της χώρας προς την ΕΕ, ούτε κάνει νύξη στην επιμονή της, παρά το ότι είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αντίθετα, επισημαίνει τη μεγάλη οικονομική της ανάπτυξη που προσφέρει σημαντικές προκλήσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες [σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι ο υπ' αριθμόν 2 επενδυτής στην Τουρκία], ενώ τονίζει τη μεγάλη σημασία της Άγκυρας στην ενεργειακή ασφάλεια. Το καλοκαίρι που πέρασε, η Τουρκία βγήκε κερδισμένη, με σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών από μια σοβαρή πολιτική κρίση, κατέληξε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ότι τώρα αναμένεται από την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις που να εξασφαλίζουν το σεβασμό των θεμελιωδών αξιών, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης [σ.σ. ποινικός κώδικας], σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτιστικές ελευθερίες, των μειονοτήτων, και δικαιωμάτων των γυναικών, κατέληξε.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαχωριστική... γραμμή με τον ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση για τους μετανάστες

Διαχωριστική... γραμμή με τον ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση για τους μετανάστες

Διαχωριστική... γραμμή με τον ΛΑΟΣ επιχείρησε να βάλει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Βουλής με αφορμή το θέμα της λαθρομετανάστευσης, που αποτελεί ζήτημα αιχμής για το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά χθες επιβεβαιώθηκε ότι το ελληνικό κράτος αγνοεί τον ακριβή αριθμό των μεταναστών που ζουν παράνομα στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη, έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών, την 1η Οκτωμβρίου 2007 ο αριθμός των αδειών παραμονής για υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως στη χώρα μας ανέρχεται σε 473.547.

Οσον αφορά τους παράνομους μετανάστες, τόνισε πως «δεν έχουν καταγραφεί» και ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προσδιοριστεί κατά προσέγγιση ο αριθμός τους, ενώ επικαλέστηκε μελέτη του καθηγητή Θ. Λιανού του Οικονομικού Πανεπιστημίου που με βάση την απογραφή του 2001 τους προσδιορίζει μεταξύ 185.000 έως 275.000 άτομα.

Τα στοιχεία αμφισβήτησε ο κ. Πλεύρης λέγοντας πως οι μετανάστες στην ελληνική επικράτεια δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 800.000, καθώς μόνο το πρώτο 8μηνο του 2007 έχουν γίνει 69.000 συλλήψεις. Επιπλέον, έκανε λόγο για «στυγνή μορφή ρατσισμού» αναφερόμενος στην ύπαρξη «μαύρης εργασίας» λαθρομεταναστών στη χώρα μας και πρότεινε να ισχύσει για την Ελλάδα το μέτρο της ποσόστωσης, όπως συμβαίνει σε Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία.

Η τελευταία αποστροφή της ομιλίας του προκάλεσε την αντίδραση του κ. Νάκου, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του ΛΑΟΣ ότι υπονοεί πως πρέπει να υπάρξουν «άλλες μέθοδοι» για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, που είναι -όπως είπε ο υφυπουργός- «έξω από τον ανθρωπισμό, τον πολιτισμό και την ψυχοσύνθεσή μας».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Στα πράσα πιάστηκαν αρχαιοκάπηλοι λίγο πριν την «αγοραπωλησία»

ΚΥΠΡΟΣ: Στα πράσα πιάστηκαν αρχαιοκάπηλοι λίγο πριν την «αγοραπωλησία»

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση διενεργήθηκε σε γκαράζ αυτοκινήτων δυτικά του Ύψωνα, όπου εντοπίσθηκε μεγάλη ποσότητα αρχαιοτήτων, ανεκτίμητης αρχαιολογικής και οικονομικής αξίας, τα οποία θα πωλούνταν σήμερα το πρωί. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθηκαν πέντε άτομα, τρεις Κύπριοι και δύο Ελλαδίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κύπριοι θα πωλούσαν τις αρχαιότητες στους Ελλαδίτες. Εξάλλου, αρχαία αντικείμενα έχουν εντοπισθεί σε σπίτι συγγενικού προσώπου ενός από τους συλληφθέντες. Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, στη Λεμεσό έχουν εντοπισθεί 70 και πλέον αρχαία αντικείμενα, τα οποία θα πωλούνταν έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Για την υπόθεση είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ιδιωτικό υποστατικό, ύστερα από πληροφορία για την αγοραπωλησία των αρχαιοτήτων.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος άνδρες της Αστυνομίας της Δημοκρατίας και της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για σπείρα τυμβωρύχων, η οποία εξασφάλιζε τα αρχαία μέσα από ανασκαφές που πραγματοποιούσε αλλά και μέσα από οικοδομικές εργασίες, οι οποίες έφερναν στο φως αρχαία αντικείμενα.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Πυροδοτούν αντιδράσεις από το Ισραήλ οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ

Πυροδοτούν αντιδράσεις από το Ισραήλ οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ

«ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Μαρκ Ρεγκέβ τις δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες ώρες για το εβραϊκό κράτος ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Οι ακραίες και ντροπιαστικές δηλώσεις του Ιρανού ηγέτη πρέπει να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικούς εξοπλισμούς», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Με την ευκαιρία της ετήσιας γιορτής για την Αλ Κοντς, την οποία είχε θεσμοθετήσει ο ιμάμης Χομεϊνί, το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, ο Ιρανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις για το Ισραήλ, ενώ χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος βεβαίωσε ότι «ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης» συνεχίζεται, ενώ διατύπωσε αμφιβολίες για την έκταση που πήρε το Ολοκαύτωμα (κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο). «Περιέβαλαν με ιερό χαρακτήρα το Ολοκαύτωμα και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να ερωτά...με πρόσχημα το Ολοκαύτωμα επιτρέπουν στους εαυτούς τους να διαπράττουν οποιοδήποτε έγκλημα», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος. Ακολούθως πρότεινε οι

«Σιωνιστές να εγκατασταθούν σε άδειες από πληθυσμό περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων

Πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο προωθήσει νόμο που αναφέρεται στη μαζική δολοφονία των Αρμενίων ως «γενοκτονία», οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα. Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού αποδίδεται σε κανάλι της τουρκικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν έληξε η διένεξη Ουκρανίας-Gazprom

Δεν έληξε η διένεξη Ουκρανίας-Gazprom

Οι διαπραγματεύσεις της Gazprom με την Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας.

Όπως επισημαίνει σε αυτήν η Gazprom, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα, με τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Μπόικο να πραγματοποιεί νέα επίσκεψη στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Μπόικο, την περασμένη Τετάρτη, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρόεδρος του δ.σ. της Gazprom, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε δηλώσει πως ο Ουκρανός υπουργός δεσμεύτηκε να ρυθμίσει το χρέος της χώρας του προς την εταιρεία μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η παρέλαση που προκαλεί την Κίνα

Η παρέλαση που προκαλεί την Κίνα

Η Ταϊβάν θα γιορτάσει την εθνική της επέτειο την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιώντας την πρώτη στρατιωτική παρέλαση στα τελευταία 16 χρόνια, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τα πατριωτικά αντανακλαστικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, η μάχη για τις οποίες φαίνεται ότι θα κριθεί στο νήμα. Η παρέλαση της Τετάρτης, λοιπόν,

θα αποτελέσει μέρος των προσπαθειών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος και του απερχόμενου προέδρου, Τσεν Σούι-μπιαν, να δώσουν ώθηση στην υπόθεση της επίσημης ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν από την Κίνα. Πιθανότατα, όμως, το Πεκίνο θα θεωρήσει την κίνηση αυτή ως μια από τις πιο προκλητικές προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων της Ταϊπέι.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ισχυρίζεται ότι διαθέτει κυριαρχία στην Ταϊβάν και έχει απειλήσει με πόλεμο σε περίπτωση που το νησί επισημοποιήσει την ντε φάκτο ανεξαρτησία του.

Η προσοχή στην παρέλαση θα είναι στραμμένη στο κατά πόσο ο στρατός θα αδράξει την ευκαιρία για να παρουσιάσει τον νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς - «Θαρραλέα Φτερά» - με τον οποίο η Ταϊβάν ελπίζει ότι θα αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τη Σαγκάη. Αντιμέτωπη με τη ραγδαία ανάπτυξη των επιθετικών δυνατοτήτων της Κίνας, η Ταϊβάν έχει αποφασίσει ότι σε γενικές γραμμές αμυντικό της δόγμα πρέπει να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ανταπόδοσης ενός πλήγματος.

Καθώς είναι η τελευταία προεδρική θητεία του Τσεν Σούι-μπιαν, μπορεί να αποδείξει ότι δεν είναι δειλός και, υπό την ηγεσία του, η ανάπτυξη ενός επιθετικού όπλου έγινε πραγματικότητα - κάτι που κανείς δεν έχει κατορθώσει στο παρελθόν», σχολίασε ο στρατιωτικός αναλυτής Άντγριου Γιανγκ, που έχει έδρα την Ταϊπέι.

Η παρέλαση θα γίνει μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, στο φόντο γιγαντοαφισών που θα διακηρύττουν το σύνθημα «ΟΗΕ για την Ταϊβάν, ειρήνη για πάντα». Η κυβέρνηση σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με την υποψηφιότητα της χώρας να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών με το όνομα Ταϊβάν, κάτι που η Κίνα έχει ήδη καταδικάσει ως «διασπαστική κίνηση» και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει αποσταθεροποιητική πρωτοβουλία. Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Κίνας, η οποία επίσης έχει εθνική εορτή αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην Αγκυρα με καυτή ατζέντα

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην Αγκυρα με καυτή ατζέντα

Η αρμενική γενοκτονία, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η πρόσφατη απόδραση δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΡΚΚ από τη Γαλλία είναι τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα στην Αγκυρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Οπαδός της τουρκικής υποψηφιότητας σε αντίθεση με τον Σαρκοζί, ο -προερχόμενος από τις τάξεις των σοσιαλιστών- Κουσνέρ θα έχει συνομιλίες με τους Γκιουλ, Ερντογάν και τον ομόλογό του, Αλί Μπαμπατζάν.

Ο τουρκικός Τύπος κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση για ολιγωρία και αδιαφορία στην απόδραση δύο τρομοκρατών, που κρατάνε το «ταμείο» του ΡΚΚ. Πρόκειται για τους Ριζά Αλτούν και Νεντίμ Σεβέν.

Συνελήφθησαν μαζί με άλλα 14 στελέχη του ΡΚΚ τον Φεβρουάριο στη Γαλλία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν - και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Πηγές της γαλλικής διπλωματίας δήλωσαν στη «Χουριέτ» πως το Παρίσι ενδιαφέρεται για την αναθέρμανση των γαλλο-τουρκικών σχέσεων και την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας. Τόνιζαν ακόμη το ενδιαφέρον του προέδρου Σαρκοζί για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να σβήσει μια ακόμη εστία έντασης σχετικά με τον πρόεδρο Γκιουλ.

Το ΑΚΡ κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία στο νέο Σύνταγμα, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 21 Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει ρητά πως ο Γκιουλ θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2014, χωρίς να απαιτείται να εκλεγεί εκ νέου από τον λαό. Η άμεση εκλογή -ορίζεται στην τροπολογία- αφορά τον επόμενο, 12ο πρόεδρο της Τουρκίας. Η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμη αυτήν την τροπολογία, επειδή μερίδα κεμαλιστών συνταγματολόγων υποστηρίζει ότι μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα ο Γκιουλ θα πρέπει να αναβαπτιστεί στη λαϊκή ψήφο.

Εξάλλου ο 16χρονος εθνικιστής δολοφόνος του καθολικού ιερέα Σαντόρο, πέρυσι στην Τραπεζούντα, αναμένεται να εκτίσει πάνω από 10 χρόνια κάθειρξης, αφού το δευτροβάθμιο δικαστήριο επικύρωσε χθες την ποινή του.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο για τα Σκόπια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο για τα Σκόπια

ο Σκοπιανό κυριάρχησε στις συζητήσεις που είχε χθες με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος υπογράμμισε στους συνομιλητές του, ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα «δεν θα κάνει εκπτώσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαληνάκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ειδικά «το δικαίωμα του βέτο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή, η Αθήνα δεν απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Χαβιέ Σολάνα.

Σαφές
Στις δηλώσεις του, ο Ελληνας υφυπουργός τόνισε πως «έγινε σαφές προς την αμερικανική πλευρά από την ίδια την υπουργό Εξωτερικών και το μήνυμα έχει γίνει αντιληπτό, ότι η αδιαλλαξία δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα».

«Η αδιαλλαξία», συνέχισε ο κ. Βαληνάκης, «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία των Σκοπίων προς την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Πρόσθεσε, πως είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι Σκοπιανοί ότι η Ελλάδα «δεν κάνει εκπτώσεις, εννοεί αυτά που λέει και είναι προφανές ότι εργάζεται εδώ και καιρό και θέλει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το όνομα».

Ο κ. Βαληνάκης συναντήθηκε με τον υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ, την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, και τον βοηθό υφυπουργό Ματ Μπράιζα. Στη διάρκεια των συζητήσεων διεφάνη η διαφορά απόψεων στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι Αμερικανοί επιθυμούν άμεσα την απόδοση ανεξαρτησίας στους Κοσοβάρους, αντίθετα η Αθήνα ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων. «Προσπαθούμε», είπε ο Ελληνας υπουργός, «να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα, που θα είναι αμοιβαίως αποδεκτή, και η οποία θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ».

Ο κ. Βαληνάκης είπε στον κ. Φριντ ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μπους: Oι ΗΠΑ δεν ασκούν μεθόδους βασανιστηρίων

Μπους: Oι ΗΠΑ δεν ασκούν μεθόδους βασανιστηρίων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τζορτζ Μπούς διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν βασανιστήρια, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πολεμική για τα μέσα που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Μπούς πάντως υποστήριξε και πάλι τις μεθόδους της κυβέρνησης του και ένα πολύ αμφιλεγόμενο μυστικό πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν βασανίζει τους ανθρώπους. Τηρούμε τον αμερικανικό νόμο και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις», αναφέρει σε δήλωση του στον Τύπο.

Όμως «έθεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό για ένα καλό λόγο: να προστατευθούν καλύτερα οι Αμερικανοί, και όταν βρίσκουμε κάποιον που μπορεί να έχει πληροφορίες για μια πιθανή επίθεση κατά της Αμερικής, δεν θα ενοχληθούμε για να τον κρατήσουμε αιχμάλωτο, και δεν θα ενοχληθούμε για να τον ανακρίνουμε», δήλωσε.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεύτερος γύρος με προβάδισμα Βενιζέλου

Δεύτερος γύρος με προβάδισμα Βενιζέλου

Δεύτερο γύρο με σαφές προβάδισμα του Ευάγγελου Βενιζέλου στο σύνολο των ψηφοφόρων, αλλά με τον Γιώργο Παπανδρέου να «παίρνει κεφάλι» στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, κατέγραψε νέα τηλεφωνική δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Alpha.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ -στο σύνολο των ψηφοφόρων- ο κ. Βενιζέλος συγκεντρώνει το 42,6%, ο κ. Παπανδρέου το 31,5% και ο κ. Σκανδαλίδης το 10,8%.

Ωστόσο, σε σχέση με τους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τη 16η Σεπτεμβρίου, ο Γ. Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος είναι σε απόσταση αναπνοής με τον μεν πρώτο να προτιμά το 43,3% και τον δεύτερο το 42,6%. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης συγκεντρώνει το 6,9%.

Μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ένας στους δύο ψηφοφόρους προτιμά τον κ. Βενιζέλο (49,6%) και τον κ. Παπανδρέου το 39,9%.

Ωστόσο, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ένας στους δύο (51%) θεωρεί καταλληλότερο υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου και το 44,9% τον κ. Βενιζέλο.

Σημειώνεται ότι όσοι δηλώνουν πολύ κοντά ή κοντά στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως προτιμούν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Βενιζέλο (43,2%) και τον κ. Παπανδρέου το 39,5%.

Τέλος στο ερώτημα ποιος θα ωφεληθεί από την υποψηφιότητα Σκανδαλίδη, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ λένε ο κ. Παπανδρέου (45,1%) και ο κ. Βενιζέλος το 21,7%.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ο Μουσάραφ υπέγραψε συμφωνία συμφιλίωσης με την Μπούτο.

Ο Μουσάραφ υπέγραψε συμφωνία συμφιλίωσης με την Μπούτο.


Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ υπέγραψε σήμερα μία "συμφωνία συμφιλίωσης"που ανοίγει τον δρόμο για μία συμφωνία διαμερισμού της εξουσίας με την εξόριστη πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο,ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπουργός.

"Ο πρόεδρος Μουσάραφ υπέγραψε και είναι η έναρξη μίας νέας εποχής",τόνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός για τους Σιδηροδρόμους Σέιχ Ρασίντ.

Η συμφωνία,της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε αντίγραφο,προβλέπει την αμνηστία πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων που έχουν κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα μεταξύ των ετών 1988 και 1999,συμπεριλαμβανομένης της Μπούτο ,που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά όταν ηγήθηκε για δύο φορές της χώρας από το 1988 μέχρι το 1990 και από το 1993 μέχρι το 1996.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ