Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

Συρία: η Ρωσία δεν θα κατασκευάσει ναυτικές βάσεις στη Συρία

Συρία: η Ρωσία δεν θα κατασκευάσει ναυτικές βάσεις στη Συρία

Ο Σύρος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Bashar Ja'afari, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η Ρωσία ζήτησε από τη Δαμασκό διευκολύνσεις για τον στόλο της στη Μεσόγειο.

"Τα δημοσιεύματα δεν είναι αληθή, δεν υπήρξε κανένα αίτημα από την πλευρά του Ρωσικού Ναυτικού. Έχουμε μεν συνάψει φιλικές συμφωνίες με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει επέλθει καμία συμφωνία για τη χρήση των λιμανιών της Συρίας από το Ρωσικό Ναυτικό," είπε ο Ja'afari.

Ο Σύρος διπλωμάτης επέμεινε πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες για το δήθεν "αίτημα" των Ρώσων διαδόθηκαν από το Ισραήλ.

Η Ρωσία εξέφρασε πρόσφατα δημόσια την επιθυμία της να έχει ξανά στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο, όπως και πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η κύρια βάση του Σοβιετικού Ναυτικού βρισκόταν στη Συρία.

Ο Ja'afari αποκάλυψε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη να επαναρχίσει το διάλογο με το Ισραήλ βάσει των συμφωνιών της Μαδρίτης και συμβούλευσε τους Παλαιστινίους να συμφιλιωθούν.

"Έιναι αναγκαίος ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για να σημειωθεί πρόοδος στο Παλαιστινιακό," πρόσθεσε.

Παραπομπή


Η πολιτική εχθρότητας της Γεωργίας απέναντι στη Μόσχα θα οδηγήσει σε απομόνωση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας

Η πολιτική εχθρότητας της Γεωργίας απέναντι στη Μόσχα θα οδηγήσει σε απομόνωση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας

Η Pravda.Ru πήρε συνέντευξη από τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη Εμμανουήλ Καραγιάννη, ρωτώντας τον σχετικά με την πιθανότητα κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία.

Pravda.Ru: Καταγγέλθηκε πρόσφατα πως μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Ρωσία πυροδότησαν πύραυλο αέρος - εδάφους στην επικράτεια της Γεωργίας. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη με το περιστατικό. Εσείς πως θα το σχολιάζατε;

Εμμανουήλ Καραγιάννης: Εάν συνέβη πράγματι το περιστατικό, φαντάζει περισσότερο με ατύχημα παρά προσχεδιασμένη επίθεση, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος αντικειμενικός στόχος.

Ρ.R: Γιατί η Γεωργία επιδιώκει πάντα να συντηρεί και να κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις της με τη Ρωσία;

Ε.Κ: Δεν θα έλεγα πως η ηγεσία της Γεωργίας κλιμακώνει εσκεμμένα την ένταση στις διμερείς σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά πως έχει υιοθετήσει μια στρατηγική έντονης αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για να τραβήξει την προσοχή του διεθνούς παράγοντα στις διαμάχες της χώρας επειδή παραμένουν στάσιμες.

Η φιλοπόλεμη ρητορική της κυβέρνησης Σαακιασβίλι είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, εφόσον τα αντι-ρωσικά συναισθήματα είναι πολύ ψηλά ανάμεσα στους Γεωργιανούς πολίτες. Εντούτοις, αυτού του είδους η στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει στην περαιτέρω απομόνωση των αποσχισμένων δημοκρατιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και θα ευνοούσε τους εθνικιστές που τάσσονται υπέρ της παλινόρθωσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ρ.R: Μέχρι που φτάνει η υποστήριξη που απολαμβάνει η Γεωργία από τις ΗΠΑ;

Ε.Κ: Η Γεωργία θεωρείται από τις ΗΠΑ σημαντικό έρεισμα για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της Κασπίας προς τη Δύση. Επομένως η Αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε, ίσως ακόμη και να ενορχήστρωσε την Ροζ Επανάσταση του 2003. Είναι απίθανο όμως για το επιτελείο του Μπους να διακινδυνεύσει μια μεγαλύτερη κρίση με τη Μόσχα αναφορικά με τη Γεωργία, τη στιγμή που χρειάζεται απεγνωσμένα την εμπλοκή της για την επίλυση του προβλήματος με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Ρ.R: Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Γεωργία;

Ε.Κ: Η ηγεσία της χώρας επιδιώκει παθιασμένα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν διακινδυνεύουν την επιδείνωση των διπλωματικών και ενεργειακών τους σχέσεων με τη Ρωσία για χάρη μιας μικρής χώρας του Καυκάσου, ανίσχυρης στρατιωτικά. Η άπειρη πολιτική ηγεσία της Γεωργίας θα έπρεπε να πάρει μαθήματα πολιτικής από τον
Ιλχάμ Αλίγιεφ (πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν) για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Παραπομπή

Στόχο γεωργιανό ραντάρ είχε ο ρωσικός πύραυλος ισχυρίζεται η Γεωργία

Στόχο γεωργιανό ραντάρ είχε ο ρωσικός πύραυλος ισχυρίζεται η Γεωργία

Οι Γεωργιανοί ειδικοί εξετάζουν τα συντρίμμια του πυραύλου


Αποδείξεις ότι ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Γεωργίας και ότι η ρίψη του πυραύλου έγινε κατά ενός γεωργιανού ραντάρ, ισχυρίζεται ότι κατέχει η χώρα.

Επικαλείται στοιχεία από τα ραντάρ αεράμυνας τα οποία και δείχνουν ότι ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24 πέταξε στον εναέριο χώρο της Γεωργίας.

Στη συνέχεια και πριν επιστρέψει στη Ρωσία, έρριψε έναν πύραυλο που έπεσε 25 μέτρα από κατοικία στο χωρίο Τσιτελουμπάνι, περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Τιφλίδας.

Ο πύραυλος δεν εξερράγη και κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Γεωργίας είχε στόχο ένα γεωργιανό ραντάρ στην περιοχή. Πρόκειαι για πύραυλο τύπου Raguda Kh-58 που φέρει κεφαλή με 140 κιλά TNT και χρησιμοποιείται κατά των ραντάρ.

Η Γεωργία τονίζει ότι δεν διαθέτει αεροσκάφη αυτού του τύπου ή βλήματα Raguda.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργία εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία και έκανε λόγο για πράξη επιθετικότητας και κατάφωρης παραβίασης της κυριαρχίας ενός κράτους.

Για πρόκληση με σκοπό την διατάραξη της ειρήνης στην Γεωργία είχε μιλήσει ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι

Η Ρωσία, αντίθετα, έχει από την πρώτη στιγμή αρνηθεί τις κατηγορίες της Γεωργίας ότι αεροσκάφη της παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Γεωργίας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ανω Βουλής Σεργκέι Μιρόνοφ κατηγόρησε την Γεωργία για την υποδαύλιση «αντιρωσικής υστερίας».

Οι σχέσεις Γεωργίας και Ρωσίας είναι κακές μετά την απόσχιση της Γεωργίας από την Σοβιετική Ένωση. Ένταση έχει προκληθεί με αφορμή την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία.

Πέρυσι, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν η Γεωργία απέλασε τέσσερις Ρώσους στρατιωτικούς κατηγορώντας τους για κατασκόπους. Η Μόσχα είχε επιβάλει κυρώσεις ενώ, επιπλέον, είχε απελάσει πολλούς Γεωργιανούς από το έδαφός της.

Παραπομπή

Στα Σκόπια μόνο με ταυτότητα οι Έλληνες

Στα Σκόπια μόνο με ταυτότητα οι Έλληνες

Μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητάς τους οι Ελληνες πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στην ΠΓΔΜ. Το μέτρο αυτό -«κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα» τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλόσοσκι- τέθηκε σε ισχύ από χθες, μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την πρωτοβουλία για την απλοποίηση της διαδικασίας εισόδου των Ελλήνων πολιτών στην ΠΓΔΜ είχαν οι Ομοσπονδίες Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτορείων της χώρας λόγω της μεγάλης μείωσης των Ελλήνων τουριστών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Εκπρόσωποι των επαγγελματικών αυτών κλάδων της ΠΓΔΜ είχαν επισημάνει ότι η σημαντική μείωση Ελλήνων επισκεπτών οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι αρκετοί Ελληνες πολίτες δεν έχουν ακόμη εκδώσει διαβατήρια νέου τύπου και πολλοί από αυτούς προτιμούν να μεταβαίνουν, αντί στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, όπου δεν χρειάζεται προσκόμιση διαβατηρίου.

Παραπομπή

Νέες προειδοποιήσεις του Ιράν προς τη Ρωσία για τυχόν καθυστέρηση κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου

Νέες προειδοποιήσεις του Ιράν προς τη Ρωσία για τυχόν καθυστέρηση κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου

Για αρνητικές επιπτώσεις στη γνώμη της κυβέρνησης και του ιρανικού λαού προειδοποίησε τη Ρωσία ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Γκολάμ-Αλι Χαντάντ-Αντέλ εάν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο λιμάνι Μπουσέρ, στο νότιο τμήμα του Κόλπου.

«Το έργο στο Μπουσέρ αποτελεί σύμβολο της συνεργασίας Ρωσίας-Ιράν ... μία καθυστέρηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γνώμη της κυβέρνησης και του λαού του Ιράν» ανέφερε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Χαντάντ-Αντέλ αναφερόταν στις πληροφορίες ότι η Ρωσία για πρώτη φορά θέτει πολιτικές προϋποθέσεις πριν από την ολοκλήρωση του έργου και την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου για το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων διευκρινίσεων για όλες τις αμφιβολίες σχετικά με τα πυρηνικά σχέδια του Ιράν.

Το κοινό ιρανο-ρωσικό έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί αρχικά στην αρχή της χιλιετίας αλλά καθυστέρησε για διαφόρους λόγους τουλάχιστον πέντε φορές.Η πιο πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Μόσχα και προέβλεπε την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου τον Μάρτιο του 2007,έναρξη λειτουργίας τον Σεπτέμβριο και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο.

Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα την Ρωσία ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις θα υπάρξει προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.

Παραπομπή

Αναλλοίωτη η ρωσική στάση στο Κυπριακό

Αναλλοίωτη η ρωσική στάση στο Κυπριακό

Διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του Μιχαήλ Καμίνιν από την «Τζουμχουριέτ»

Η Ρωσία παραμένει σταθερή στις θέσεις αρχών για την επίλυση του Κυπριακού και δεν πρόκειται να επενδύσει στο ψευδοκράτος. Αυτά επισήμανε στη «Χ» εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία σχολιάζοντας και ανασκευάζοντας δημοσίευμα της τουρκικής «Τζουμχουριέτ» (28/7) που έφεραν τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μιχαήλ Καμίνιν να κάνει λόγο για «ίσες αποστάσεις στο Κυπριακό» για επενδύσεις στο ψευδοκράτος κ. ά. Ο Ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Καμίνιν διαστρεβλώθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Μιλώντας στη «Χ» εκπρόσωπος της πρεσβείας ανέφερε χθες ότι έγινε τεράστια διαστρέβλωση σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο κ. Καμίνιν δεν είπε ούτε λέξη περί ίσων αποστάσεων που δήθεν τηρεί η Ρωσία στην Κύπρο, αλλά αντίθετα η Ρωσία πάντοτε επιδίωκε την εξεύρεση συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ακολουθεί σταθερά στάση αρχών κάτι που επαναβεβαιώθηκε στις 15 Ιουνίου όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ομόφωνα ενέκρινε το ψήφισμα 1758 για την ανανέωση της UΝFΙCΥΡ. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας επισήμανε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο και έχει διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας να προσφέρει στο μέλλον κάθε βοήθεια στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την επίλυση του προβλήματος ανήκει στον ΟΗΕ και ότι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσης είναι η εθελοντική συγκατάθεση των δυο μερών χωρίς επιβολή έξωθεν διαφόρων «συνταγών» και χωρίς χρονοδιαγράμματα. Σε αυτό το σημείο ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας τόνισε ότι το δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ» είναι 180 μοίρες αντίθετο από όσα ανάφερε ο κ. Καμίνιν, αφού η Ρωσία είναι σταθερά εναντίον των χρονοδιαγραμμάτων. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας διέψευσε επίσης τις υποτιθέμενες δηλώσεις Καμίνιν ότι μόνο η τ/κ πλευρά επιθυμεί λύση. Διευκρίνισε ότι ο κ. Καμίνιν απλώς διαπίστωσε ότι η τ/κ πλευρά στέλλει κάποια μηνύματα ότι επιδιώκει τη λύση και ότι αυτή η στάση πρέπει να ενθαρρυνθεί.

Όσον αφορά τις οικονομικές επενδύσεις από τη Ρωσία στο ψευδοκράτος, «ούτε μια λέξη δεν είπε ο κ. Καμίνιν για τέτοιου είδους επενδύσεις και μάλιστα σε μη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα», τόνισε ο αξιωματούχος της πρεσβείας. Ξεκαθάρισε ρητά πως δεν έγινε δήλωση περί επενδύσεων, αλλά αναφορά στις επαφές του Βιομηχανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας με το τ/κ επιμελητήριο, το οποίο υπέβαλε προτάσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού και ενέργειας. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας επισήμανε ότι αυτές οι προτάσεις είναι υπό εξέταση από το ρωσικό επιμελητήριο κάτω από το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, της κυπριακής νομοθεσίας αλλά και της ευρωπαϊκής αφού όλη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κομμάτι της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία λαμβάνει υπόψη και εφαρμόζει τις διακρατικές συμφωνίες στους συγκεκριμένους τομείς με την Κυπριακή Δημοκρατία. Καταλήγοντας ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα οι διαστρεβλώσεις αυτές να μην κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Παραπομπή


Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών

Εθιμοτυπική συνάντηση είχε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Μιχαηλίδης με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ronald L. Schlicher. Κυρίαρχα θέματα της συνάντησης αναδείχθηκαν η σύσφιγξη των εμπορικών διμερών σχέσεων και η εκπόνηση κοινών δράσεων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τομέας της υγείας και της πληροφορικής, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του 1ου γύρου αδειοδότησης για έρευνα και εξόρυξη πετρελαιοειδών στην οικονομική ζώνη της Κύπρου που λήγει στις 16 Αυγούστου τρέχοντος έτους. Ο κ. Schlicher επιβεβαίωσε στο θέμα αυτό την πλήρη νομιμότητα των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραπομπή

Μπαρζανί: Δεν υποστηρίζουμε το ΠΚΚ

Μπαρζανί: Δεν υποστηρίζουμε το ΠΚΚ

Ο ηγέτης του κουρδικού επιτελείου που εδρεύει στο Εβρίλ, Νεχιβράν Μπαρζανί, ισχυρίστηκε χθες πως δεν υποστηρίζουν τους αντάρτες του ΠΚΚ.

Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί αλ - Μαλίκι στην Τουρκία ως πολύ σημαντική και εξέφρασε την επιθυμία πως θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιράκ με την Τουρκία. Πρόσθεσε επίσης πως δεν επιθυμούν την μετατροπή των εδαφών τους σε πεδίο μάχης και πως ουδέποτε υποστήριζαν τους αντάρτες του ΠΚΚ, μια θέση που συνεχίζουν να διατηρούν.

"Δεν υποστηρίζουμε τις επιθέσεις του ΠΚΚ εναντίον της Τουρκίας από τα εδάφη του Βορείου Ιράκ, επειδή είναι εις γνώσιν μας πως κάτι τέτοιο θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις και σ' εμάς," είπε ο Μπαρζανί.

Παραπομπή

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επισκέπτεται το Ιράν

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επισκέπτεται το Ιράν


Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ - Μαλίκι έφτασε σήμερα στο Ιράν, όπου και θα πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους Ιρανούς αξιωματούχους τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Μαλίκι στο Ιράν, από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία.


Παραπομπή

Τουρκία: Διχασμένο το κυβερνών κόμμα για την υποψηφιότητα Γκιουλ

Τουρκία: Διχασμένο το κυβερνών κόμμα για την υποψηφιότητα Γκιουλ

Οι απόψεις εντός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) διίστανται σχετικά με την υποψηφιότητα του Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία. της χώρας. Οι επιφυλάξεις οφείλονται στους φόβους για νέες εντάσεις με τους Κεμαλιστές και τον Στρατό.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερτογάν επέλεξε τον Γκιουλ ως υποψήφιο για την προεδρία τον Απρίλιο, μια κίνηση που πυροδότησε πολιτική κρίση στη χώρα και τον ανάγκασε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Mετά και τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές του Ιουλίου και την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη Βουλή, θεωρείται δεδομένη η εκλογή του υποψηφίου της αρεσκείας του Ερτογάν. Εντούτοις, ο Ερτογάν δεν εμφανίζεται πρόθυμος να επιλέξει κάποιον άλλον υποψήφιο εκτός από τον Γκιουλ.

Παραπομπή

Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Σαντρ Σίτι

Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Σαντρ Σίτι

Τουλάχιστον 30 ύποπτοι τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή με ελικόπτερα που εξαπέλυσε ο αμερικανικός στρατός στη σιιτική φτωχογειτονιά Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων, το οποίο χαρακτήρισε τους υπόπτους μέλη «ειδικών τρομοκρατικών πυρήνων» που διατηρούσαν σχέσεις με το Ιράν.

Προηγούμενος απολογισμός νοσοκομειακών πηγών έκανε λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς από την επιδρομή που πραγματοποιήθηκε τις παραμονές μιας μεγάλης σιιτικής γιορτής. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε σε φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού προσθέτει ότι κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν επίσης 12 ύποπτοι και εξηγεί ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον των ενόπλων όταν τους εντόπισαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο να προετοιμάζουν επίθεση κατά χερσαίων συμμαχικών δυνάμεων.

Παραπομπή

Eπείγουσα χρηματοδότηση για την αερομεταφορά τεθωρακισμένων στο Ιράκ ζητεί το Πεντάγωνο

Eπείγουσα χρηματοδότηση για την αερομεταφορά τεθωρακισμένων στο Ιράκ ζητεί το Πεντάγωνο

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της USA Today, το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 750 εκατομμυρίων δολαρίων για την επείγουσα αεροπορική μεταφορά στο Ιράκ των τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου MRAP για τη προστασία των αμερικανικών δυνάμεων από τις βόμβες που τοποθετούν οι αντάρτες στους δρόμους.

Το ποσό για την επείγουσα αερομεταφορά των οχημάτων αυτών αποτελεί τμήμα του αιτήματος για την έγκριση κονδυλίου 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του προγράμματος των MRAP στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Οκτώβριο.

Συνολικά το αμερικανικό Πεντάγωνο ζητά 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2008 για την απόκτηση συνολικά 8.000 τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP. Τα MRAP διαθέτουν υπερυψωμένο σασί και σχήμα V που προστατεύουν τα στρατεύματα από τις βόμβες και τις ενέδρες.

Η πρόγραμμα αποτελεί μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες του Πενταγώνου που σκοπεύει να αγοράζει όσα οχήματα βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής και επιδιώκει να στείλει στο Ιράκ 3.400 MRAP μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της USA Today, σκοπός του αιτήματος για επείγουσα χρηματοδότηση είναι η άμεση αερομεταφορά στο Ιράκ των οχημάτων μόλις κατασκευάζονται και εξοπλίζονται με ηλεκτρονικά συστήματα.

Η Διοίκηση Μεταφορών ανεβάζει σε 135.000 δολάρια το κόστος μεταφοράς ενός MRAP με μεταγωγικό αεροπλάνο C-17 , έναντι 18.000 δολαρίων για τη μεταφορά του με πλοίο.

Παραπομπή

Στα ίχνη Αζτέκου αυτοκράτορα

Στα ίχνη Αζτέκου αυτοκράτορα

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό θεωρούν πως ανακάλυψαν για πρώτη φορά τάφο ενός ηγεμόνα των Αζτέκων. Χρησιμοποιώντας μαγνητομετρικές μεθόδους εξέτασαν το υπέδαφος, σε βάθος 5 μέτρων, όπου εντόπισαν τον τάφο που έχει εσωτερικά δωμάτια, μέσα στα οποία θεωρούν πως βρίσκονται τα λείψανα του αυτοκράτορα Αχουιζότλ, που κυβερνούσε τους Αζτέκους, το 1492, όταν ο Κολόμβος ανακάλυπτε τον Νέο Κόσμο.

Η ομάδα αρχαιολόγων κινήθηκε αργά, καθώς η είσοδος του τάφου ήταν πλημμυρισμένη και γεμάτη βράχια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής Λεονάρντο Λόπεζ Λουχάν στο Associated Press. Ομως, μέχρι τον Οκτώβριο πιστεύουν ότι θα έχουν εισέλθει μέσα στα δωμάτια και θα κοιτάζουν τις στάχτες του Αχουιζότλ και τα κτερίσματα που άρμοζαν στο κύρος του τελευταίου ηγέτη των Αζτέκων, πριν από την κατάκτησή τους από τους Ισπανούς.

Εγγραφα γραμμένα από Ισπανούς ιερείς αναφέρουν πως η περιοχή χρησιμοποιούνταν από τους Αζτέκους για να αποτεφρώνουν και να θάβουν τους ηγεμόνες τους - ο Αχουιζότλ πιθανόν να αποτεφρώθηκε το 1502. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει βρεθεί κανένας τάφος ηγεμόνα έως τώρα στην περιοχή ίσως να είναι το γεγονός πως οι κατακτητές έχτισαν τη δική τους πόλη πάνω στο τελετουργικό κέντρο των Αζτέκων.

Πρόσφατα πάνω από τα δωμάτια βρέθηκε ένας μεγάλος μονόλιθος, στον οποίο είναι σμιλευμένη αναπαράσταση της θεάς Τλαλτεκούχτλι, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνέχιση της έρευνας. Η Τλαλτεκούχτλι σύμφωνα με τους Αζτέκους, καταβρόχθιζε τους νεκρούς, αλλά συνήθως απεικονίζεται με το πρόσωπο να κοιτάζει προς τα κάτω. Σε αυτή την περίπτωση κοίταζε προς τα πάνω.

Τον Αχουιζότλ διαδέχτηκε ο ανιψιός του Μοντεζούμα, ο οποίος όμως συνελήφθη όμηρος του Ισπανού κατακτητή Χερνάν Κορτέζ, λίγο μετά την άφιξή του στο Μεξικό το 1519.

Υστερα ανέλαβε ο γιος του Αχουιζότλ, Κουαουχτεμόκ, ο οποίος ηγήθηκε της τελευταίας αντίστασης εναντίον των Ισπανών, πριν από τη φυλάκιση και τη δολοφονία του. Οι τοποθεσίες ταφής του Μοντεζούμα και του Κουαουχτεμόκ παραμένουν άγνωστες.

Παραπομπή


Σκληρές μάχες στο Αφγανιστάν

Σκληρές μάχες στο Αφγανιστάν

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είναι η δράση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου χθες σε μάχη- κοντά στην Κανταχάρ- με αστυνομικούς σκοτώθηκαν 21 άτομα: Εξι αστυνομικοί και 15 μαχητές Ταλιμπάν.

Η επαρχία Κανταχάρ, πρώην προπύργιο του κινήματος των Ταλιμπάν, εξακολουθεί να είναι το θέατρο σκληρών μαχών μεταξύ των ανταρτών και της αφγανικής αστυνομίας.

Επίσης χθες, οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις με τη βοήθεια μελών της διεθνούς συμμαχίας και με αεροπορική υποστήριξη, απέτρεψαν επίθεση περίπου 75 Ταλιμπάν κατά αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στην περιοχή Ανακόντα της επαρχίας Ουρουζγκάν. Στη διάρκεια των μαχών πάνω από 24 εξεγερμένοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τέσσερις μικρές Αφγανές ηλικίας 2 έως 12 χρόνων τραυματίστηκαν από τα πυρά των Ταλιμπάν, καθώς και δύο Αφγανοί στρατιώτες.

Παραπομπή

Ιστορική σύνοδος μεταξύ των ηγετών Νοτίου και Βορείου Κορέας στα τέλη Αυγούστου

Ιστορική σύνοδος μεταξύ των ηγετών Νοτίου και Βορείου Κορέας στα τέλη Αυγούστου

Σε ιστορική σύνοδο θα προσέλθουν οι ηγέτες Νοτίου και Βορείου Κορέας στα τέλη Αυγούστου. Η σύνοδος θα είναι μόλις η δεύτερη (η πρώτη έλαβε χώρα το 2000) στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των δύο χωρών που από τεχνικής άποψης βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου-χιουν θα μεταβεί στην Πιονγιάνγκ προκειμένου να έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ-ιλ το διάστημα 28-30 Αυγούστου. Η διεξαγωγή της συνόδου επιβεβαιώθηκε επίσημα και από τις δύο πλευρές το πρωί της Τετάρτης.

Η πρώτη σύνοδος, το 2000, στην οποία είχαν λάβει μέρος ο τότε πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Κιμ Ντάε-γιουνγκ και ο σημερινός Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ιλ, οδήγησε σε αποκλιμάκωση της έντασης και πρωτοφανή βήματα συνεργασίας των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος Ρο ήθελε εδώ και καιρό την πραγματοποίηση μίας τέτοιας συνόδου για να βελτιώσει την εικόνα του, η οποία έχει τρωθεί σοβαρά λίγο πριν τη λήξη της θητείας του στην προεδρία της Νοτίου Κορέας.

Η προηγούμενη σύνοδος είχε οδηγήσει στην απόδοση του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Κιμ Ντάε-γιουνγκ.

Η εξέλιξη αυτή έπεται της φετινής συμφωνίας στο πλαίσιο των εξαμερών διαπραγματεύσεων που εξασφάλισε τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βορείου Κορέας με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Η Πιονγιάνγκ έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας κλείνοντας τον βασικό της πυρηνικό αντιδραστήρα, που αποτελούσε την πηγή του υλικού για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Μπάεκ Γιονγκ-τσουν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου, είπε σε δημοσιογράφους ότι η σύνοδος «θα επεκτείνει και θα αναπτύξει τους δεσμούς της Νοτίου και της Βορείου Κορέας σε ένα υψηλότερο επίπεδο».

Παραπομπή

Ομπάμα και Έντουαρντς «χτυπούν» την Χίλαρι για τις χρηματοδοτήσεις από τα λόμπι

Ομπάμα και Έντουαρντς «χτυπούν» την Χίλαρι για τις χρηματοδοτήσεις από τα λόμπι

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Χίλαρι Κλίντον εξαπέλυσαν οι αντίπαλοί της για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα και Τζον Έντουαρντς, καυτηριάζοντας έμμεσα τις συνεισφορές στην προεκλογική της εκστρατεία από ομάδες ειδικών συμφερόντων.

«Πρέπει να έχουμε ένα πρόεδρο στο Λευκό Οίκο που δεν υπόκειται στα καπρίτσια των ανθρώπων των λόμπι των εταιριών» είπε ο Ομπάμα σε μία συζήτηση που διοργάνωσε η συνδικαλιστική ένωση AFL-CIO.

Οι τρεις σημαντικότεροι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών αντιδικούν για το θέμα από το Σαββατοκύριακο, όταν η Κλίντον υπεραμύνθηκε της αποδοχής συνεισφορών από τα λόμπι που εκπροσωπούν ειδικά συμφέροντα στο Κογκρέσο. Οι Έντουαρντς και Ομπάμα πιέζουν τους Δημοκρατικούς να σταματήσουν να δέχονται τέτοια κεφάλαια.

«Δεν θα με δείτε ποτέ στο εξώφυλλο του περιοδικού Fortune να λέω ότι εγώ είμαι ο υποψήφιος που η επιχειρηματική Αμερική στοιχηματίζει πάνω του» είπε ο Έντουαρντς -αναφερόμενος στη φωτογράφηση της Κλίντον για το περιοδικό τον περασμένο μήνα. «Αυτό δε θα συμβεί ποτέ» τόνισε.Η Χίλαρι Κλίντον έχει δεχθεί 400.000 δολάρια από λόμπι, περισσότερα από κάθε άλλο υποψήφιο και στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics. Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει δεχθεί 60.000 δολάρια και ο Τζον Έντουαρντς περίπου 10.000.

Εδραιώντας ολοένα το προβάδισμά της στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, η Χίλαρι προτιμά να επικεντρωθεί «στην ανάγκη να αλλάξουμε την Αμερική, όχι να εμπλακούμε σε μάχες με άλλους Δημοκρατικούς».

«Θέλω οι Δημοκρατικοί να νικήσουν, θέλω ένα ενωμένο Δημοκρατικό κόμμα που θα αντιμετωπίσει ενωμένο τους Δημοκρατικούς. Επί 15 χρόνια, μαχόμουν εναντίον της δεξιάς μηχανής και βγήκα δυνατότερη. Εάν λοιπόν θέλετε μια νικήτρια που ξέρει πώς να τους αντιμετωπίσει, είμαι το κορίτσι σας» λέει στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Παραπομπή

Η ένταση στην Μεσόγειο θα κλιμακωθεί, εάν η Ε/κ πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταλάτ

Η ένταση στην Μεσόγειο θα κλιμακωθεί, εάν η Ε/κ πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταλάτ

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, απείλησε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο θα κλιμακωθεί, εάν η ε/κ πλευρά προχωρήσει με τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στα προκηρυχθέντα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

«Αφού αναμένεται ότι οι προσπάθειες της ε/κ πλευράς σχετικά με το θέμα θα ενταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, είναι φυσικό να αναμένεται ότι η ένταση στην περιοχή θα κλιμακωθεί», είπε ο κ. Ερτσακιτζά.

Οπως είπε, «δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν παραβίασε τα χωρικά ύδατα της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ε/Κ Εκπρόσωπος επιχείρησε να καθησυχάσει. Ομως, στην περίπτωση που οι εξελίξεις συνεχιστούν, είναι φυσικό να αναμένεται κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο λόγος για κλιμάκωση της έντασης, συνέχισε, «είναι ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να μοιράσει την ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας ότι είναι ένα λεγόμενο κράτος χωρίς εσωτερικά ή εξωτερικά προβλήματα. Οπως είναι γνωστό, η ε/κ πλευρά προσπάθησε να εμβαθύνει το πρόβλημα, συμπεριλαμβάνοντας στο θέμα, χώρες όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος».

Η Κύπρος, είπε ο κ. Ερτσακιτζά, «είναι μια χώρα με σημαντικά προβλήματα, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Οσα θα εφαρμοστούν με την νοοτροπία του κλεψίματος δεν θα εξυπηρετήσουν τίποτε, παρά μόνο θα κλιμακώσουν την ένταση στη περιοχή και θα επιδεινώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς που ζουν στην Κύπρο».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η ε/κ πλευρά επιχειρεί να οδηγήσει το Κυπριακό εκεί όπου θα εξυπηρετηθούν τα σχέδιά της, δημιουργώντας μια νέα κρίση στην ανατολική Μεσόγειο».

Κατηγόρησε, επίσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι «δημιουργώντας τέτοιου είδους κρίσεις προσπαθεί να επιβάλει ότι η διοίκησή τους είναι νόμιμη και να διατηρήσει τη ρητορική ότι το κράτος τους είναι κυρίαρχο».

Ο κ. Ερτσακιτζά υποστήριξε ότι τόσο ο εναέριος χώρος, όσο και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου είναι «περιοχές προβληματικές, όπως είναι και η ίδια η Κύπρος».

«Κάθε προσπάθεια να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση σε αυτές τις περιοχές προς όφελος ή προς μη όφελος της μιας ή της άλλης πλευράς, είναι φυσικά ένα θέμα το οποίο επιβάλλει αντίδραση», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη ανέφερε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν «αντίδραση στα σχέδια της ε/κ πλευράς».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από το Κυπριακό.

Ωστόσο, ανέφερε ότι επείγει η λύση του Κυπριακού, προκειμένου να επωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πιθανόν να υπάρχουν στην περιοχή.

«Εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για το ποιος θα επωφεληθεί από τα κοιτάσματα, πρέπει πρώτα να καταβάλει προσπάθειες για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό», κατέληξε.


---- Δήλωση του Αιγύπτιου πρέσβη σχετικά με τις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου----

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Κύπρο Μοχάμεντ Αμπτέλ Χάκαμ δήλωσε πως η χώρα του θεωρεί ότι όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες σε σχέση με τις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη πετρελαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές έρευνες και αντιδράσεις για το πετρέλαιο, ο κ. Αμπτέλ Χάκαμ είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και, από την άλλη, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και όλοι οφείλουν να το σέβονται και να το εφαρμόζουν».

«Όλοι έχουν καθήκον να επιδεικνύουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συμφωνίες», κατέληξε ο Αιγύπτιος πρέσβης.

Παραπομπή


Μπαμίρ Τόπι: «Το Κόσοβο σύντομα θα κερδίσει την ανεξαρτησία του»

Μπαμίρ Τόπι: «Το Κόσοβο σύντομα θα κερδίσει την ανεξαρτησία του»

«Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ είναι η μόνη λύση για το Κόσοβο»,δήλωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι,σε συνάντηση που είχε σήμερα στα Τίρανα με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου.

Ο κ. Τόπι ανέφερε ότι «σύντομα το Κόσοβο θα κερδίσει την ανεξαρτησία του με τη βοήθεια των διεθνών παραγόντων» και πρόσθεσε ότι «τα Τίρανα στηρίζουν τις θέσεις της Πρίστινας και τη διαπραγματευτική της ομάδα στο διάλογο για τη διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου».

Ο κ. Σεϊντίου επανέλαβε ότι «η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν αποτελεί θέμα προς διαπραγμάτευση» και συνεχάρη τον κ.Τόπι για την εκλογή του στην προεδρία της Αλβανίας.

Παραπομπή

Η Τουρκία και το Ιράκ θα συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας

Η Τουρκία και το Ιράκ θα συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Χιλμί Γκιουλέρ είπε την Τρίτη πως η χώρα του θα συνεργαστεί με το Ιράκ για τη μεταφορά ιρακινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.

Ο Γκιουλέρ και ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ - Σχαχριστανί υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ - Μαλίκι στην Άγκυρα, προσβλέποντας σε συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Γκιουλέρ δήλωσε πως οι δύο χώρες συζήτησαν για τον αγωγό Κιρκούκ - Γιουμουρταλίκ ο οποίος λειτουργεί πλήρως και χωρίς διακοπές, προσθέτοντας πως η ιρακινή πλευρά υποσχέθηκε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στον αγωγό για να αποφευχθεί η πιθανότητα διενέργειας σαμποτάζ.

"Σκοπεύουμε να αυξήσουμε την ποσότητα μεταβίβασης ηλεκτρισμού στο Ιράκ, που ανέρχεται τώρα σε 400 kw, λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές ανάγκες του Ιράκ," είπε ο Γκιουλέρ, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της ηλεκτρικής παραγωγής και στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, τόσο στην Τουρκία, όσο και στο Ιράκ.

Ο Τούρκος υπουργός απεκάλυψε ακόμη πως μετά την ψήφιση του πετρελαϊκού νόμου, το Ιράκ θα ζητήσει από τον Τουρκικό Οργανισμό Πετρελαίου (TPC) να υποβάλει προσφορά για την κατασκευή εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στης χώρα.

Παραπομπή