Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Οι πέντε άξονες της νέας διακυβέρνησης

Οι πέντε άξονες της νέας διακυβέρνησης

Την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών ακινήτων που αντικαθίσταται με ένα τέλος 1%, επί της αξίας του ακινήτου καθώς και την πλήρη απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από φόρους ή τέλη, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της 72ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον ανακοίνωσε τους πέντε άξονες της ΝΔ για την επόμενη τετραετία.

«Τις μέρες που πέρασαν η χώρα μας βίωσε μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Χάσαμε συνανθρώπους μας. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με ένα πολύτιμο κεκτημένο: την ενότητα και την ομοψυχία. Την πρωτοφανή αλληλεγγύη και την άμιλλα προσφοράς που επέδειξαν οι Έλληνες στην πατρίδα και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός ο νέος πατριωτισμός υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Να κάνουμε το κράτος πιο γρήγορο, φιλικό στον πολίτη, πιο αποτελεσματικό. Να προετοιμάσουμε το αύριο, με διορατικότητα και ευθύνη, με αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα.», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Κάνοντας έναν απολογισμό της οικονομικής πορείας της χώρας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής είπε: «Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να πορευθούμε με νέα δυναμική, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Οφείλουμε, κυρίως, να εργαστούμε για ένα δίκαιο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Που να κατευθύνει τους πόρους του σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Εκεί όπου παράγεται το μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα.»

Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της ΝΔ είναι η κοινωνική συνοχή, ένα κοινωνικό κράτος: «Εργαζόμαστε για μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή, με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη ανθρωπιά. Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Η συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ακριβώς σ’ αυτό στοχεύει: Την επιλογή μας για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κεντρική αυτή στόχευση για την περίοδο που ακολουθεί, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2008. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού αυτού, του πρώτου μετά την έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, είναι εθνική υπόθεση. Σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Την εποχή ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους. Η κατάρτιση και η ψήφιση του προϋπολογισμού αυτού είναι ζήτημα που αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας.»

Άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα χαρακτήρισε ο κ. Καραμανλής την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση: «Όπως είναι αυτονόητο, στο διάστημα που ακολουθεί πρώτη, άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, η διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και η αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος των πυρόπληκτων περιοχών. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη καταθέσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Όπως αποδείξαμε με την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν, η Πολιτεία θα πράξει οτιδήποτε χρειάζεται, για όσο χρόνο απαιτείται, για να επουλωθούν πλήρως όλες οι πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.»

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι στη νέα περίοδο για τη νέα κυβερνητική θητεία που διεκδικεί οι σχεδιασμοί και οι δράσεις εντάσσονται σε πέντε άξονες:

-αλλαγές στο κράτος με «περιορισμό των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων»

-ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους με την άμεση δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, το Επίδομα Ανεργίας και το ΕΚΑΣ και την καθιέρωση από το 2009, Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας, μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις προγραμματισμένες προσλήψεις νέων γιατρών και νοσηλευτών και επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος

-συνέχιση της ανοδικής πορείας της Οικονομίας

- προστασία του περιβάλλοντος

- ολική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος

Στο ίδιο πλαίσιο δε, αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος για την ομαλότερη λειτουργία του κράτους.


Όσον αφορά στο κυβερνητικό έργο, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε: «Ο απολογισμός μας είναι ειλικρινής και ξεκάθαρος. Η πρόκληση που τώρα ανοίγεται μπροστά μας είναι αν η πορεία αυτή, που αποδεδειγμένα παράγει αποτελέσματα για όλους, θα συνεχιστεί. Ή αν ο Τόπος θα ξαναγυρίσει πίσω, στις σπατάλες, τα ελλείμματα και το τέλμα. Διότι υπάρχουν και εκείνοι που λένε «όχι» σε κάθε μεταρρύθμιση. Που κοιτάνε μόνο πίσω. Όμως, ο Τόπος χρειάζεται αλλαγές. Το βλέπει, το διαπιστώνει, το αξιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων. Το μόνο που δεν χρειάζεται ο Τόπος είναι η αστάθεια και η παραλυσία.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, για να προχωρεί με αποφασιστικότητα στις βαθιές τομές που έχει ανάγκη ο Τόπος. Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και συστράτευση. Οι πολίτες κοιτάζουν μπροστά. Απορρίπτουν την πόλωση και την οξύτητα που οδηγούν σε αδιέξοδα. Ζητούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτή είναι και η δική μας, σταθερή επιλογή. Να διαφυλάττουμε το ήπιο πολιτικό κλίμα. Να ενώνουμε προσπάθειες στην επίτευξη κοινών στόχων.»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την ομιλία του Πρωθυπουργού

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για ενότητα, γιατί στόχος της είναι να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις την επόμενη περίοδο και τώρα να υφαρπάξει ψήφους των εργαζομένων για ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση, κυβέρνηση της πλουτοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με το ποιον ωφέλησε και σε ποιον απολογείται η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες. Παρακολουθούν να αυξάνουν θεαματικά τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, με την πρακτική στήριξη των αναπτυξιακών νόμων, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των πόρων του Γ΄και Δ΄ΚΠΣ, των ΣΔΙΤ. Βλέπουν την ίδια ώρα την κυβέρνηση να επιχειρεί να εμφανίσει σαν κοινωνική πολιτική τα ψίχουλα προς ορισμένες ομάδες ακραίας φτώχειας. Ψίχουλα που θα διασφαλιστούν με αφαίμαξη των υπολοίπων εργαζομένων και τα οποία θα εξανεμισθούν αμέσως από την ακρίβεια, την πολιτική εμπορευματοποίησης της παιδείας και της υγείας.

Απέναντι στους εργαζόμενους βρίσκεται ένα εχθρικό κράτος, που για αυτό ακριβώς είναι αναποτελεσματικό για το λαό.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει να μεταφραστεί σε ψήφο κατά του δικομματισμού. Να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα προοπτική που προτείνει στο λαό το ΚΚΕ.


O ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

"Ο κ. Κ. Καραμανλής, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ένα κοινωνικό πρόσωπο με αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις και πολλά μετεκλογικά ``θα``. Δεν έπεισε κανέναν", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Αντίθετα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, "από την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή, έγινε ακόμα σαφέστερο ότι επιχειρεί έναν ωμό εκβιασμό για να υφαρπάσει μια πλαστή ``αυτοδυναμία`` προκειμένου, μετεκλογικά, να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να προωθηθούν ταχύτερα νέες αντικοινωνικές και αντεργατικές ``μεταρρυθμίσεις`` και να εκποιηθεί ό,τι το δημόσιο σ’ αυτή τη χώρα".

"Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να αποδοκιμασθεί στις 16 Σεπτέμβρη η κυβερνητική πολιτική και να ηττηθεί συνολικά ο δικομματισμός με την ενίσχυση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Στ.Παπαθεμελής:"Πρέπει και στην Ελλάδα να σχηματιστούν κυβερνήσεις συνεργασίας"

Στ.Παπαθεμελής:"Πρέπει και στην Ελλάδα να σχηματιστούν κυβερνήσεις συνεργασίας"


"Θα υπάρξει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του όποιου πρώτου κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα σε καμιά εκδοχή δεν πρέπει να παραδοθεί σε ακυβερνησία".

Αυτό τόνισε απόψε σε δηλώσεις του στα Γιάννενα ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος μίλησε και σε συγκέντρωση του κόμματός του.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαθεμελής επισήμανε: "Ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι αναγκασμένος να βρει λύσεις. Βεβαίως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει παράδοση κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε εκείνες δεν υπήρχε, άρχισε όμως από κάποια στιγμή. Πρέπει, λοιπόν, και στη χώρα μας να αρχίσει αυτή η πολιτική κουλτούρα".

Σε ερώτηση αν το κόμμα του θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, ο κ. Παπαθεμελής είπε: "Εμείς είμαστε ένα νέο κόμμα και οι άνθρωποί μας στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει άλλα κόμματα, ενώ σε μεγάλο βαθμό είναι ανεκδήλωτοι. Οι εμπειρίες από τις επικοινωνίες που έχουμε, αλλά και οι πρόσφατες μετρήσεις, μας οδηγούν, πιστεύουμε, με μαθηματική νομοτέλεια στη Βουλή".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει την ρήξη στο θέμα του Κοσόβου, δηλώνουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει την ρήξη στο θέμα του Κοσόβου, δηλώνουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης υποσχέθηκαν το Σάββατο σε συνομιλίες στη Βιάνα ντου Καστέλο στην Πορτογαλία ότι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα ενωμένο μέτωπο για το μέλλον του Κοσόβου, παρά τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν εντός της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι δεν συμφωνούν σχετικά με το αν πρέπει να ανακηρυχθεί ανεξάρτητο το Κόσοβο στην περίπτωση που οι συνομιλίες με το Βελιγράδι αποτύχουν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου -τότε έχει τεθεί η διορία.

Ο Λουίς Αμάντο, υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια διαφωνία εντός της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα για την ασφάλεια στα Βαλκάνια, καθώς και πρόβλημα «αξιοπιστίας της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Λ.Αμάντο τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι στο τέλος θα έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει μια έντονη θέση από την Ρωσία, μια έντονη θέση από τις ΗΠΑ και όπου η Ευρώπη απλά δεν θα υπάρχει» προσέθεσε.

Η Σερβία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα δεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μια άποψη την οποία συμμερίζεται και η Ρωσία.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καταλήξει σε συμφωνία για το καθεστώς της σερβικής επαρχίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Από την πλευρά της ΕΕ, Βρετανία και Γαλλία είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία, ενώ Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Σλοβακία, Κύπρος και Ρουμανία διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τσεχίας προειδοποίησαν από την Πορτογαλία το Κόσοβο να μην ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του.

«Συμβουλεύουμε τους Κοσοβάρους να εναρμονιστούν με τις θέσεις της ΕΕ. Σίγουρα δεν θα είμαστε ανάμεσα στους πρώτους που θα τους αναγνωρίσουμε» δήλωσε ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας.

Η Ιταλία πρότεινε να προσφερθεί στην Σερβία η υποψηφιότητα για να γίνει μέλος της ΕΕ ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία της, αλλά αρκετές χώρες επιμένουν ότι το Βελιγράδι πρέπει πρώτα να φέρουν τους ύποπτους για εγκλήματα πολέμου ενώπιον δικαστηρίου.

Πηγή: in.gr


Παπανδρέου: «Στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά η αναγέννηση της χώρας»

Παπανδρέου: «Στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά η αναγέννηση της χώρας»

Με την κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζεται η καταστροφή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, απαντώντας, όπως είπε, σε αυτό που λέει η Νέα Δημοκρατία ότι «χωρίς τον Καραμανλή επέρχεται η καταστροφή»

Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ αντιπαρέταξε στο σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας τη δική του πρόταση για εθνική αναγέννηση και τόνισε ότι υπάρχει επιλογή και αυτή είναι η νέα αλλαγή.

Προέβλεψε ότι η μάχη των εκλογών θα είναι σκληρή, ενώ απαντώντας στα συνθήματα των συγκεντρωμένων, τους ζήτησε να κάνουν υπομονή λίγες μέρες, διότι η 16η Σεπτεμβρίου είναι πολύ κοντά και από τις 17 αρχίζει η δουλειά για την αναγέννηση της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ως αιχμή της κριτικής του προς την κυβέρνηση την υπόθεση των ομολόγων, με αφορμή, όπως είπε, τις αποκαλύψεις που κάνει ο Τύπος τις τελευταίες μέρες. Είδαμε, τόνισε, γεγονότα που δεν περιμέναμε από καμία παράταξη στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για χειρισμούς συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών και του σκανδάλου των «κουμπάρων», για πλήγωμα της αξιοπρέπειας των Ελλήνων, για μια ακυβέρνητη χώρα και για λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με τις χρυσές προμήθειες του τεράστιου, όπως το χαρακτήρισε, σκανδάλου των ομολόγων, προμήθειες οι οποίες πήγαν σε κάποιες «γαλάζιες τσέπες».

Καθημερινά, πρόσθεσε, έρχονται νέα συνταρκτικά σημεία στο φως και αποκαλύπτονται νέοι λογαριασμοί και νέες υπόγειες και υπεράκτιες διασυνδέσεις.

Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, συνεχίζει να συγκαλύπτει, να φοβάται, να είναι δέσμιος συμφερόντων και δυστυχώς συνένοχος. Και απηύθυνε το ρητορικό ερώτημα εάν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί έναν πρωθυπουργό που σήμερα είναι δέσμιος των συγκαλύψεων και αυτών που συγκαλύπτει.

Αναρωτήθηκε επίσης αν μπορεί η χώρα να έχει πρωθυπουργό που θα συνεχίσει να είναι δέσμιος των συμφερόντων που ζητούν συγκάλυψη.

Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο ίδιος, με τη φράση «φθάνει πια» και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και η Ελλάδα δεν αξίζει να συνεχίζει τον κατήφορο.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει με τη δικαιοσύνη, για ανικανότητα, για τη δημιουργία πολώσεων και συγκρούσεων με τη νεολαία και για την εγκατάλειψη του αγρότη στους μεσάζοντες, στα καρτέλ και τη γραφειοκρατία.

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ στο 21%, τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και του ΕΣΥ, την κομματικοποίηση του κράτους, την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τη μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και την εκποίηση του πλούτου του ελληνικού λαού.

Η νέα αλλαγή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η καθαρή απάντηση του ελληνικού λαού και δεσμεύτηκε για τη λήψη μιας σειράς ευνοϊκών μέτρων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα θέματα της περιοχής της Καβάλας, αλλά και των γειτονικών νομών Δράμας και Ξάνθης, κατηγορώντας τη ΝΔ για πρωτοφανή υποβάθμιση και των τριών νομών, για διγλωσσία και περιφρόνηση προς την Περιφέρεια.

Ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα αναβαθμίσει την περιοχή και ανέφερε σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την Καβάλα, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση του νέου λιμανιού της σε λιμάνι εθνικής σημασίας και πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια, η ίδρυση ελεύθερης ζώνης εμπορευματικών συναλλαγών, η διεθνοποίηση του αεροδρομίου της Χρυσούπολης, η ίδρυση Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων (υπενθυμίζοντας ότι στην Καβάλα έγινε η πρώτη απεργία επί οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1879), και η ίδρυση τμήματος Μεσανατολικών Σπουδών. Όλα αυτά, πρόσθεσε, «είναι ρεαλιστικοί σχεδιασμοί».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ


"Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη στο προσκλητήριο της κυβέρνησης για ενότητα, γιατί στόχος της είναι να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις την επόμενη περίοδο και τώρα να υφαρπάξει ψήφους των εργαζομένων για ισχυρή αντιλαϊκή κυβέρνηση, κυβέρνηση της πλουτοκρατίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με το ποιον ωφέλησε και σε ποιον απολογείται η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες", αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι "απέναντι στους εργαζόμενους βρίσκεται ένα εχθρικό κράτος, που για αυτό ακριβώς είναι αναποτελεσματικό για το λαό".

Η λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει να μεταφραστεί σε ψήφο κατά του δικομματισμού και να ανοίξει ο δρόμος για την ελπιδοφόρα προοπτική που προτείνει στο λαό το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ"Ο κ. Κ. Καραμανλής, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ένα κοινωνικό πρόσωπο με αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις και πολλά μετεκλογικά ``θα``. Δεν έπεισε κανέναν", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Αντίθετα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, "από την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή, έγινε ακόμα σαφέστερο ότι επιχειρεί έναν ωμό εκβιασμό για να υφαρπάσει μια πλαστή ``αυτοδυναμία`` προκειμένου, μετεκλογικά, να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να προωθηθούν ταχύτερα νέες αντικοινωνικές και αντεργατικές ``μεταρρυθμίσεις`` και να εκποιηθεί ό,τι το δημόσιο σ’ αυτή τη χώρα".

"Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να αποδοκιμασθεί στις 16 Σεπτέμβρη η κυβερνητική πολιτική και να ηττηθεί συνολικά ο δικομματισμός με την ενίσχυση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως βρήκε δύο δεξαμενές καυσίμων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα της με τη Συρία

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως βρήκε δύο δεξαμενές καυσίμων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα της με τη Συρία

Η Τουρκία ζήτησε διευκρινήσεις από το Ισραήλ μετά την ανεύρεση (όπως ισχυρίζεται) δύο δεξαμενών καυσίμων που ανήκουν στα μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (ΙΑF) στην επικράτειά της κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η δήλωση έρχεται δύο ημέρες μετά που ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από την Συρία και έριξαν τους πυραύλους που έφεραν σε ερημική τοποθεσία όταν τα συριακά αντιαεροπορικά άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

H πρώτη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε σήμερα φωτογραφίες από τις δεξαμενές καυσίμων των F-15 της IAF που πέταξαν πάνω από τη Συρία κοντά στα σύνορά της με την Τουρκία για να συλλέξουν πληροφορίες για τις συριακές εγκαταστάσεις.

Τόσο η Συρία, όσο και το Ισραήλ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το προχθεσινό επεισόδιο. Η Συρία ισχυρίζεται πως το Ισραήλ βομβάρδισε εσκεμμένα την επικράτειά της. Ισραηλινός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο δημοσίευμά της η Hurriyet επικαλείται ειδικούς που πιστεύουν πως τα Ισραηλινά μαχητικά απελευθέρωσαν τις επιπρόσθετες δεξαμενές καυσίμων πυ έφεραν για να μπορέσουν να ξεφύγουν πιο γρήγορα όταν εντοπίστηκαν από τη Συρία.

Οι εγκαταλειμμένες δεξαμενές ανευρέθηκαν αργά την Πέμπτη στις τουρκικές επαρχίες Hatay και Gaziantep κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μερικές ώρες μετά που η Δαμασκός κατηγόρησε το Ισραήλ πως βομβάρδισε στόχους στην επικράτειά της.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η Τουρκία ζήτησε ήδη εξηγήσεις από το Ισραήλ και προσπαθεί να διευκρινίσει κατά πόσον τα ισραηλινά μαχητικά παραβίασαν και τον δικό της εθνικό εναέριο χώρο.

Η Συρία ανέφερε πως ο προχθεσινός βομβαρδισμός δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές.

Η IAF δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει τις κατηγορίες της Δαμασκού. "Δεν συνηθίζουμε να απαντούμε σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς," ανέφερε εκπρόσωπος της ΙΑF. "Δεν γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε," απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ όταν ρωτήθηκε σχετικά αρκετές ώρες μετά το συμβάν.

Η Συρία από την πλευρά της δήλωσε πως η Δαμασκός δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο που θα απαντήσει στον βομβαρδισμό. "Η Συρία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την ποιότητα, το είδος και τη φύση της απάντησης μας στην ισραηλινή επίθεση," ανέφερε ο Σύρος Υπουργός Πληροφοριών Μοχσέν Μπιλάλ.

Εντούτοις, ο Μπιλάλ αρνήθηκε να διευκρινίσει κατά πόσον η Συριακή απάντηση θα κινηθεί στο στρατιωτικό ή στο διπλωματικό πεδίο.

Τη Δευτέρα αναμένεται στην Άγκυρα ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του. Η επίσκεψη προγραμματίστηκε προτού λάβει χώρα το προχθεσινό επεισόδιο. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν πως η Τουρκία θα εγείρει και το θέμα των Ισραηλινών μαχητικών.

Η Τουρκία είναι από τις λίγες Μουσουλμανικές χώρες της περιοχής που διατηρεί ισχυρές εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποιούν συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του περασμένου μήνα.

Πηγή: Haaretz

"Άνοιγμα" Παπανδρέου στους έλληνες αγρότες

"Άνοιγμα" Παπανδρέου στους 'Ελληνες αγρότες

Με τρεις δέσμες προτάσεων - Βολές κατά ΝΔ για υφαρπαγή ψήφων

"Γνωρίζετε ότι άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε ο κ. Καραμανλής. Υποσχόταν 'όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά'. Μόνο που ούτε τα δικαιώματα των αγροτών δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση εξαγοράς της ψήφου των αγροτών με τις προκαταβολές των επιδοτήσεων και υποστήριξε ότι ο λαός δεν πρέπει να δώσει λευκή επιταγή στον Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και στο όραμα του ιδρυτή του, του Α. Παπανδρέου, αλλά και το όραμα του Κ. Σημίτη, και παρουσίασε τρεις δέσμες πολιτικών του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των αγροτών.

"Η κυβέρνηση έκανε το ψέμα επίσημη κυβερνητική πολιτική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε ο κ. Καραμανλής. Υποσχόταν 'Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά'. Μόνο που ούτε τα δικαιώματα των αγροτών δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν. Ο κ. Καραμανλής έταξε στους αγρότες λαγούς με πετραχήλια, όπως έταξε σε όλους. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχασε όλες τις μάχες κατά κράτος".

"Αθέτησε όλες τις υποσχέσεις του"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στην πορεία που ακολούθησαν όλα τα αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, καπνός, τεύτλα, οπωροκηπευτικά κ.ά.) και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αθέτηση των υποσχέσεων του (ρύθμιση πανωτοκίων, μείωση του ΦΠΑ κ.ά.).

Παρουσιάζοντας τις τρεις δέσμες για τους αγρότες, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η πρώτη δέσμη αποβλέπει στο να εξοπλίσει τον αγρότη-επιχειρηματία με εκείνες τις γεωργικές και εμπορικές γνώσεις που θα του επιτρέψουν να καθορίσει αυτός την τιμή των προϊόντων του. Η δεύτερη δέσμη πολιτικών αφορά την υπεράσπιση της εθνικής μας αγροτικής παραγωγής στις Βρυξέλλες. "Θα διαπραγματευτούμε σκληρά για όλα. Θα κρατήσουμε ανοιχτή τη διαπραγμάτευση του φακέλου των καπνών και του βαμβακιού, για να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή".

Η τρίτη δέσμη πολιτικών για τους αγρότες αφορά τη δημιουργία σιγουριάς, ασφάλειας και προοπτικής στους αγρότες. Αυτό θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των νέων ζευγαριών να μείνουν στην περιφέρεια, με πενταετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και με την εξασφάλιση στους συνταξιούχους αγρότες σύνταξη 950 ευρώ σε κάθε ζευγάρι και 550 ευρώ για κάθε μεμονωμένο αγρότη.

Αύριο στη Θεσσαλονίκη

Κατά τα λοιπά, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι θέτοντας το δίλημμα "αυτοδυναμία ή νέες εκλογές" επιχειρεί να εκβιάσει συνειδήσεις. Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ζητά αυτοδυναμία, ενώ δεν έχει δείξει ότι μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες για την καταστροφή από τις πυρκαγιές και άλλα σοβαρά θέματα και αναρωτήθηκε: "Θέλει αυτοδυναμία, για να συνεχίσει ποιο έργο;". "Θα είναι τραγικό να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση", σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία.


Ο Γιώργος Παπανδρέου αύριο, στις 4.30 το απόγευμα, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της ΔΕΘ, ενώ το βράδυ τις ίδιας ημέρας θα μιλήσει στους εκπροσώπους των φορέων και των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αιχμή το περιβάλλον στο «σχέδιο 100 ημερών» του Γ.Παπανδρέου

Αιχμή το περιβάλλον στο «σχέδιο 100 ημερών» του Γ.Παπανδρέου

Βέβαιος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου εμφανίζεται ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» όπου εκθέτει σχέδιο 100 ημερών.

Οι τρεις πρώτες προτεραιότητες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι η ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, η συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, καθώς και η ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισης δασών και δασοπυρόσβεσης.

«Η νέα αλλαγή θα σηματοδοτηθεί από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» τονίζει ο κ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι ο πρώτος προϋπολογισμός «θα αποτυπώνει την κεντρική μας δέσμευσή για αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου».

Επιπρόσθετα, επανέρχεται στη δέσμευσή του ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών διαβεβαιώνοντας ότι «θα αρχίζω την κάθε μέρα μου και θα τελειώνω κάθε εβδομάδα μου με το έργο της ανασυγκρότησης».

Εκ διαμέτρου αντίθετος εμφανίζεται για άλλη μία φορά ο Γ.Παπανδρέου στην πιθανότητα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι η αναφορά στο γερμανικό μοντέλο «είναι ατυχής» καθότι τα δύο κόμματα εκπροσωπούν «διαφορετικές ιδεολογίες, αντιρρήσεις και πολιτικές».

Παράλληλα, ζητά ρητά ισχυρή κυβέρνηση και αφήνει ανοιχτό παράθυρο στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει τη συνεργασία σημειώνει ότι «μετά τις εκλογές η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει διάλογο» και καλό είναι «να αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάσουν».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζει ότι η σύγκρουσή του με τον Κώστα Καραμανλή δεν είναι προσωπική αλλά πολιτική, ενώ επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι οι επιλογές του ευνόησαν «τους λίγους και ημέτερους και βύθισαν τους πολλούς στην οικονομική ανασφάλεια».

Πηγή: in.gr

Το Ιράκ κάλεσε τους Κούρδους αντάρτες να σταματήσουν να πολεμούν την Τουρκία και το Ιράν

Το Ιράκ κάλεσε τους Κούρδους αντάρτες να σταματήσουν να πολεμούν την Τουρκία και το Ιράν

Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί κάλεσε τους κούρδους αντάρτες ου στρατοπεδεύουν στο Βόρειο Ιράκ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ιρακινά εδάφη ως βάσεις για την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον της Τουρκίας και του Ιράν.

Ο Ταλαμπανί έκανε τη δήλωσή του κατά την χθεσινή επίσκεψη του στην κουρδική πόλη Σουλεϊμανίγια, διευκρινίζοντας όμως πως η Βαγδάτη δεν πρόκειται να κυνηγήσει η ίδια τους αντάρτες, οι οποίοι στρατοπεδεύουν κοντά στα βόρεια και βορειοανατολικά σύνορα της χώρας.

"Τους ζητούμε να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα ή τουλάχιστον να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους σε αυτές τις χώρες για 1-2 χρόνια για να αποφευχθεί μια ξένη επέμβαση στις Κουρδικές περιοχές," είπε ο Ιρακινός πρόεδρος.

Πηγή: YnetNews

Δολοφονία συνεργάτη του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ

Δολοφονία συνεργάτη του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ δολοφονήθηκε χθες, Παρασκευή, έξω από το σπίτι του στη Νατζάφ από αγνώστους, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ιερής πόλης των σιιτών νοτίως της Βαγδάτης.

Ο Μοχάμαντ αλ Κεράουι ασχολείτο με φυλετικές υποθέσεις στην οργάνωση του Μοκτάντα Σαντρ που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των ιρακινών πολιτικών σχηματισμών.

Από το γραφείο του Σαντρ στη Νατζάφ επιβεβαιώθηκε η δολοφονία και ζητήθηκε να διενεργηθεί έρευνα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γενικότητες χωρίς ουσία

Γενικότητες χωρίς ουσία

Εγινε το περίφημο debate. Με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, μηδέν. Με την εξαίρεση κάποιων αρχηγών μικρών κομμάτων, τη συζήτηση μονοπώλησαν η γενικότητα, η ασάφεια και η υπεκφυγή. Πλήρης απογοήτευση. Στη χώρα δεν υπάρχει κόμμα εξουσίας με θέσεις που με σαφήνεια να οριοθετούν τα ζητήματα της εποχής μας και να καθορίζει θέσεις, επιλογές και προτεραιότητες.

Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο να μιλήσουν οι ηγέτες της χώρας με τρόπο απόλυτο και καθαρό γι' αυτό που πιστεύουν πως πρέπει να γίνει στο μέλλον. Ακόμα κι αν οι θέσεις τους είναι ανεδαφικές. Εστω κι αν είναι ανεφάρμοστες. Τα κόμματα της Αριστεράς συνεχίζουν να ομιλούν για μια «άλλη πολιτική». Δεν αποκαλύπτουν όμως σε κανέναν ποια ακριβώς είναι η πολιτική αυτή. Πλειοδοτούν πάντα σε κριτική και άρνηση. Ποτέ όμως δεν δεσμεύονται σε θετικές και υλοποιήσιμες προτάσεις. Γιατί, βέβαια, κυβερνητικές θέσεις δεν είναι το μοίρασμα χρημάτων, απολαύσεων και ευτυχίας σε όλους, δίχως τη διευκρίνιση από πού θα βρεθούν οι σχετικοί πόροι.

Ποιες όμως είναι ακριβώς οι επιλογές των δύο κομμάτων εξουσίας; Πώς θα οδηγήσουν την Ελλάδα δυναμικά προς το αύριο; Αποφεύγοντας να δεσμευτούν απέναντι στον κόσμο με μια πρόταση λογικής συνάφειας και ολοκληρωμένης συγκρότησης; Είναι, άραγε, τόσο δύσκολο να πάψουν να ομιλούν με γενικότητες και να αρθρώσουν λόγο που να στηρίζεται σε ένα σύνολο προτάσεων με συνάφεια και κάποια πολιτική - ιδεολογική αφετηρία;

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Κι αναρωτιέμαι, γιατί έμπειροι -θεωρητικά τουλάχιστον- πολιτικοί δεν το βλέπουν. Αντικειμενικός στόχος της πολιτικής είναι η λαϊκή ευημερία. Που για να επιτευχθεί, απαραίτητη είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής απασχόλησης. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η λειτουργία δυναμικών επιχειρηματικών μονάδων, ο χαμηλός πληθωρισμός και η αύξηση των εξαγωγών. Για να γίνουν αυτά, χρειάζονται επενδύσεις, υψηλού επιπέδου Παιδεία, λιγότερες κρατικές δαπάνες (που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, άρα και την ακρίβεια) και τεχνολογία / καινοτομία, που επιτρέπουν την παρουσία της χώρας ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο (εξ ου και οι εξαγωγές).

Πώς επιτυγχάνονται αυτά; Προφανώς ανοίγοντας την οικονομία και καταργώντας κανονιστικές - ρυθμιστικές διατάξεις, για να στήνονται πιο εύκολα επιχειρήσεις, όπως επίσης με τη μείωση φόρων και γραφειοκρατίας, για να προσελκυστούν επενδύσεις ανεξάρτητα από το ύψος των μισθών. Επιπλέον, με ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση κρατικών φορέων και οργανισμών, για να εξοικονομηθούν και να εξασφαλιστούν χρήματα για κοινωνικές, κατά κύριο λόγο, δαπάνες που θα έχουν αφετηρία την Παιδεία, κι επιβάλλοντας βέβαια στην αγορά συνθήκες απόλυτου ανταγωνισμού, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, κάτι που σημαίνει εξαγωγές, νέες δουλειές, ευημερία...

Κάποιοι θα πουν πως οι προτάσεις αυτές είναι φιλελεύθερες. Εχουν όμως λογική συνάφεια, συνέπεια, πολιτική αλληλουχία και, το κυριότερο, πολιτικο-ιδεολογική βάση. Σε τελευταία ανάλυση, και για να ξεφύγουμε από τις γενικότητες, ποια άλλη συγκροτημένη πρόταση υπάρχει;

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παπαρήγα: Κυβέρνηση θα γίνει, κι ας λένε

Παπαρήγα: Κυβέρνηση θα γίνει, κι ας λένε

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ενδιαφέρονται για τον λαό μόνο για να τον έχουν στη «γνωστή στρούγκα», υποχείριο δηλαδή της αυτοδυναμίας τους, υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη χθεσινή ομιλία της στην Πάτρα.

Το πραγματικό δίλημμα, κατά τη γ.γ. του ΚΚΕ, δεν είναι «ισχυρή κυβέρνηση ή ακυβερνησία» αλλά «αδύναμος δικομματισμός και δυνατός λαός ή αδύναμος λαός και δυνατός δικομματισμός».

Υποστήριξε ότι η Ν.Δ. καταφεύγει ανοιχτά στην κινδυνολογία για να πετύχει όσο το δυνατόν πιο μεγάλη αυτοδυναμία και να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση στα αντιλαϊκά σχέδιά της, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει στην υπόγεια κινδυνολογία. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «ξέρουν και οι δύο ότι κυβέρνηση θα υπάρξει, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι ελεγχόμενος, και οι δύο δεν θέλουν αστάθεια, καθώς έχουν αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στη φάση της αξιοποίησης του Δ' ΚΠΣ, έχουν δεσμευμένες υποχρεώσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». Ετσι λοιπόν, σχολίασε, «καλύτερα να μας φοβούνται και να αισθάνονται ανασφαλείς, παρά να τους φοβόμαστε και να νιώθουμε εμείς ανασφαλείς».

Για ακόμη μια φορά επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΝ ότι συνεργάστηκε στενά με το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλισμό, γι' αυτό και μεταλλάσσεται προς το χειρότερο και πρόσθεσε: «Δεν απαλλάσσεται ο ΣΥΝ από τις ευθύνες του για τη στάση του σε κρίσιμα ζητήματα, από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις συνεχείς ταλαντεύσεις του, από το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ψήφισε Τάσσο ο Ταλάτ

Ψήφισε Τάσσο ο Ταλάτ

Τις εντυπώσεις κλέβουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη "Γενί Ντουζέν" και στην τουρκική "Μιλιγιέτ", σχετικά με στιχομυθία που φέρονται να είχαν οι Τάσσος Παπαδόπουλος και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνάντησή τους της προηγούμενης Τετάρτης. Συγκεκριμένα, η "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι σε κάποια στιγμή η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να λέει στον συνομιλητή του: "Να προσεύχεστε να μην εκλεγεί άλλος από εμένα, γιατί θα είναι πιο άκαμπτος". Εξίσου αφοπλιστική ήταν η απάντηση που βγήκε από τα χείλη του Ταλάτ, ο οποίος με αρκετή δόση χιούμορ- σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- δηλώνοντας υποστηρικτής του, τόνισε: "Μα και εγώ θέλω να είστε εσείς ο νικητής". Τις ίδιες πληροφορίες δημοσιεύει και η τουρκική "Μιλιγιέτ", με τη διαφορά ότι στην εκδοχή της ο κ. Παπαδόπουλος δεν μίλησε γενικά για τους ανθυποψηφίους, αλλά συγκεκριμένα για τον Δημήτρη Χριστόφια, λέγοντας πως αυτός θα είναι πιο άκαμπτος κι από τον ίδιο. "Προσευχήσου στις εκλογές να μην κερδίσει ο Χριστόφιας, διότι στην περίπτωση που κερδίσει, εκείνος είναι πιο σκληρός από εμένα. Αν κερδίσω εγώ, θα λύσω το Κυπριακό" ήταν τα λόγια του προέδρου Παπαδόπουλου, σύμφωνα πάντα με τη "Μιλιγιέτ".

Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Κίμπρις" ρώτησαν τον κ. Ταλάτ κατά πόσο σε περίπτωση που εκλεγεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος ο Τ/Κ ηγέτης θα νιώθει ότι συνέβαλε (λόγω της συνάντησης) έστω και λίγο στην εκλογή του. Ο κ. Ταλάτ, απαντώντας την ερώτηση είπε ότι οι εξελίξεις που θα σημειωθούν μετά τη συνάντηση ενδεχομένως να δίνουν στον πρόεδρο Παπαδόπουλο μεγαλύτερες πιθανότητες. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει πως ο κ. Ταλάτ θεωρεί ως κέρδος το ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων κατάφεραν να γνωριστούν κάπως καλύτερα και γνωστοποίησε ότι ο Τ/Κ ηγέτης απηύθυνε πρόσκληση για γεύμα στον κ. Παπαδόπουλο, χωρίς ωστόσο να λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Η "Γενί Ντουζέν" σημειώνει επίσης ότι πέρα από την ελαφριά ατμόσφαιρα υπήρξαν στιγμές που η συζήτηση σοβάρεψε αρκετά. Μια από αυτές ήταν όταν ο κ. Ταλάτ κάλεσε τον Παπαδόπουλο να σταματήσουν οι διαδικασίες προσφορών για τα πετρέλαια, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ότι ενδέχεται να υπάρξουν άσχημα αποτελέσματα. Η απάντηση του προέδρου Παπαδόπουλου επί του θέματος ήταν ότι από τη μια, τα πετρέλαια θα ωφελήσουν και τους Τ/Κ και ότι αφετέρου, το θέμα των προσφορών θα ολοκληρωθεί μετά από εφτά χρόνια, με το Κυπριακό μέχρι τότε να έχει λυθεί.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Καραμανλής: «Ένας νέος πατριωτισμός αναπτύχθηκε μετά την πύρινη λαίλαπα»

Καραμανλής: «Ένας νέος πατριωτισμός αναπτύχθηκε μετά την πύρινη λαίλαπα»

ΜΙΑ ΝΕΑ αντίληψη περί κοινωνικής ευθύνης, ένας νέος πατριωτισμός αναπτύχθηκαν μετά την πύρινη λαίλαπα στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, και με βάση αυτά, θα προχωρήσουμε σε ένα νέο πρότυπο οργάνωσης του κράτους και των σχέσεών του με τον πολίτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στην 72η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή η νέα αντίληψη για την κοινωνική ευθύνη θα είναι ο κανόνας σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

Όσο για τη σχέση κράτους - πολίτη, είπε ότι θα είναι μια σχέση εμπιστοσύνης βασισμένη στο σεβασμό και στην αξιοπρέπεια.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει πως είναι ένας σημαντικός θεσμός της διεθνούς εμπορικής και οικονομικής ζωής, ο οποίος προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σε οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Για την 72η ΔΕΘ είπε ότι γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια και σημείωσε ότι είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε με ενεργό τρόπο στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στο κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα και τον υποδέχθηκαν υπουργοί, βουλευτές, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι πρόεδροι των δύο εταιριών της ΔΕΘ Αριστοτέλης Θωμόπουλος και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Έγινε αγιασμός για τα εγκαίνια της 72ης ΔΕΘ, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου και στη συνέχεια, οι πρόεδροι κκ Θωμόπουλος και Μπακατσέλος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την πορεία της ΔΕΘ και τα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης.

Ο κ. Θωμόπουλος είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2007 η «HELLEXPO AE» παρουσίασε αύξηση ρεκόρ του κύκλου εργασιών της τάξης του 40%, και ότι η 72η ΔΕΘ είναι μια γιορτή του διεθνούς εμπορίου, της καινοτομίας και των ευκαιριών.

Ο κ. Μπακατσέλος είπε ότι η «ΔΕΘ ΑΕ» ολοκλήρωσε το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε καταθέσει το 2004 και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο εφιάλτης του...15% στους μικρούς

Ο εφιάλτης του...15% στους μικρούς

Τα σενάρια θρίλερ που απασχολούν έντονα την κυβέρνηση (και φαίνεται πως οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να διατυπώσει το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές»), αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, και προέρχονται από τις αναλύσεις των εκλογολόγων, είναι τα ακόλουθα:

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ: τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν άθροισμα 82,5%, με το πρώτο κόμμα να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 41,5% και το δεύτερο να μένει στο 41%. Παρά την ισχνή διαφορά τού 0,5%, η οποία μπορεί να μεταφράζεται και με 35.000-40.000 ψήφους, το πρώτο κόμμα θα εκλέξει 151 βουλευτές και το δεύτερο μόλις 110.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι 80% και η διαφορά μεταξύ τους στο 2%ήτοι 41% με 39%. Το σενάριο αυτό προβλέπει πλειοψηφία 151 εδρών για το πρώτο κόμμα και 106 έδρες για το δεύτερο.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΗ: που είναι και το πιο εφιαλτικό σενάριο, τα δύο κόμματα να συγκεντρώσουν συνολικά 81,1%, με ποσοστό 40,6% το πρώτο και 40,5% το δεύτερο, δηλαδή διαφορά 0,1% που σε ψήφους μπορεί να μεταφράζεται 7.000-8.000. Σ΄ αυτήν την περίπτωση το πρώτο κόμμα θα καταλάβει 149 έδρες και το δεύτερο 109. Είναι το σενάριο που επιβάλλει συνεργασίες, αλλιώς πρόωρες εκλογές, και προφανώς αυτό είχε στο μυαλό του ο κ. Καραμανλής όταν έθετε το- σχεδόν στα όρια του εκβιασμού- δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές», προχθές το βράδυ, στο ντιμπέιτ.

Προϋπόθεση και για τα τρία σενάρια είναι να μπουν στη Βουλή και τα τρία μικρότερα κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: το ΚΚΕ να πάρει πάνω από 7%, ο ΣΥΝ πάνω από 4% και βεβαίως το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη να εισέλθει άνετα στη Βουλή, δηλαδή και τα τρία κόμματα μαζί να κυμαίνονται μεταξύ 13,5% και 15%. Οι έδρες που θα λάβουν τα τρία κόμματα υπολογίζονται ανάμεσα στις 40- 43 στην καλύτερη περίπτωση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

140.000 κρατούν το κλειδί των εκλογών

140.000 κρατούν το κλειδί των εκλογών

«Αγκάθι» για αυτοδυναμία τα ποσοστά των μικρών κομμάτων

Σε εκλογές- θρίλερ οδηγείται η χώρα, και μία εβδομάδα πριν από τη 16η Σεπτεμβρίου τα εκλογικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων προσαρμόζουν τη στρατηγική τους με στόχο πρώτον τη νίκη και δεύτερον την αυτοδυναμία.

Όλα πλέον είναι ανοιχτά κι αυτή είναι μια διαπίστωση που υιοθετείται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Όπως δείχνουν οι μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στη Ρηγίλλης και τη Χαρ. Τρικούπη, και πάνω- κάτω συμφωνούν, όλα δείχνουν ότι 140.000 ψηφοφόροι, δηλαδή, περίπου το 2% των ψήφων στην κάλπη θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν:

1) το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κερδίσει τις εκλογές,
και
2) αν το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, θα έχει και αυτοδυναμία.

Ρυθμιστικός παράγων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των μυστικών δημοσκοπήσεων που παίρνουν καθημερινά τα κόμματα, είναι η ψήφος διαμαρτυρίας που θα κατευθυνθεί, όπως αναμένεται, στα μικρότερα κόμματα. Το φάσμα της πεντακομματικής Βουλής, που είναι πλέον σχεδόν σίγουρη, προβάλλει ως εφιάλτης, καθώς τα σενάρια που επεξεργάζονται τα κόμματα εξουσίας για τη νίκη και την αυτοδυναμία εξαρτώνται άμεσα από το αν τελικά θα είναι 5 τα κόμματα της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής και από το τι ποσοστά θα συγκεντρώσουν.

Στην Ηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν από τα εκλογικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται με προσοχή, και γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου με στοχευμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες να ανατραπούν τα δεδομένα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συσσωρευμένη οργή, ειδικά μετά τις πυρκαγιές, φαίνεται πως λειτουργεί ως λυδία λίθος προς την κατεύθυνση αυτή και είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρηγίλλης έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης έστω την τελευταία στιγμή στις πυροπαθείς περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να επιχειρήσει περιοδεία σε πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πυροπαθείς. Πάντως σημαντικό κρίνεται από τα επιτελεία και των δύο μεγάλων κομμάτων το κατά πόσο θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους το στοιχείο που προέκυψε στη διάρκεια του ντιμπέιτ- ότι κανένα κόμμα δεν προτίθεται να συνεργαστεί με άλλο, και ως εκ τούτου το φάσμα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης εντός του έτους να προβάλλει πλέον ως υπαρκτή προοπτική.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ο Βορράς βγάζει κυβέρνηση

Ο Βορράς βγάζει κυβέρνηση

Εξαγγελία Καραμανλή από τα Γρεβενά για κατώτατη εθνική σύνταξη από το 2009

Η «μάχη του Βορρά» φαίνεται ότι αποκτά καθοριστική σημασία για τα κόμματα εξουσίας εν όψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου αφού, όπως όλα δείχνουν, η έκβαση του αποτελέσματος στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτή που θα κρίνει εάν θα υπάρξει κυβερνητική συνέχεια με αυτοδυναμία ή θα επέλθει κυβερνητική αλλαγή. Κι αυτό διότι στις προηγούμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε σχεδόν σε όλους τους νομούς, από τον κάμπο μέχρι και τον Εβρο, γεγονός που της εξασφάλισε τη μεγάλη νίκη της 7ης Μαρτίου του 2004.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ξεκινά ουσιαστικά την προεκλογική του εκστρατεία σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα ανοίξει τα χαρτιά του για το πρόγραμμα και τους στόχους της επόμενης τετραετίας. Χθες από τα Γρεβενά ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε για την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης από το 2009. Στη Θεσσαλονίκη όμως, προκειμένου να αναδείξει το πρόγραμμά του και το σχέδιο διακυβέρνησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκεται από σήμερα και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων χαρακτηρίζουν «σταθμό» για την προεκλογική περίοδο τη σχεδόν παράλληλη εμφάνιση των δύο αρχηγών στην πρωτεύουσα του Βορρά. Δεν είναι τυχαίο διότι, όπως εξηγούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, εδώ βάζουν το μεγάλο τους «στοίχημα». Η Βόρεια Ελλάδα είναι παραδοσιακά πιο «φιλική» προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι οι «διαρροές» προς τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Αναγέννηση του κ. Στέλιου Παπαθεμελή. Στο ΠΑΣΟΚ, αντιστοίχως, θέλουν επίσης να περιορίσουν τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τον ΛΑΟΣ, να «κλείσουν τις πληγές» με την υπόθεση της κυρίας Βούλας Πατουλίδου, όπως επίσης και της υποψηφιότητας της κυρίας Γκιουλ Καρά Χασάν. Η Α’ και η Β’ Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν «ισχυρά όπλα» για τον κ. Καραμανλή στις περασμένες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε με ποσοστό 43,9% στην Α’ και 49,7% στη Β’, έναντι 37,4% και 35,9% αντιστοίχως του ΠΑΣΟΚ. Ζητούμενο του κυβερνώντος κόμματος είναι «να αντέξει» και να διατηρήσει τη διαφορά. Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στην κεντρική Μακεδονία ήταν σαρωτική το 2004. Στη Χαλκιδική πήρε 52,12%, στις Σέρρες - όπου μίλησε χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση ο πρωθυπουργός - έλαβε 56,5%, στο Κιλκίς 51,1%, στην Πιερία 50,4%, στην Πέλλα 49,9% και στην Ημαθία 46,5%. Ομως σε όλους αυτούς τους νομούς ο ΛΑΟΣ κινήθηκε με εξαιρετικά ποσοστά, από 2% το ελάχιστο στη Χαλκιδική έως 4,4% στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε αισθητά σε σχέση με προηγούμενες εκλογές. Ελαβε 37,4% στην Α’ Θεσσαλονίκης, 35,9% στη Β’, 37,8% στη Χαλκιδική (με την υπόθεση Πάχτα στην επικαιρότητα), 36,5% στο Κιλκίς, 40,05% στην Πέλλα, 39% στην Πιερία, 34,1% στις Σέρρες και 40,32% στην Ημαθία.

Ο «Βορράς» τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ και στη Δυτική Μακεδονία. Η Νέα Δημοκρατία πήρε το 50,9% στη Φλώρινα, 49% στην Κοζάνη, 57,7% στην Καστοριά (έδρα του κ. Κώστα Σημαιοφορίδη) και 45,9% στα Γρεβενά. Το ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως έλαβε 40,1% , 41,6%, 34,5% και 42,7%. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές του 2004 με 49,6% έναντι 41,3% του ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας ακόμη και τον «παραδοσιακά πράσινο» νομό της Ροδόπης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Επανάληψη το ντμπέιτ στη ΔΕΘ

Επανάληψη το ντμπέιτ στη ΔΕΘ

Καραμανλής και Παπανδρέου δίνουν συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο με μικρή χρονική διαφορά

Σε ένα δεύτερο «ντιμπέιτ» - πάντα όμως στη λογική των παράλληλων μονολόγων - παραπέμπει η παρουσία των δύο πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 72ης ΔΕθ. Εκμεταλλευόμενοι τα πάγια σημεία του προγράμματος, που προβλέπονται για τις εμφανίσεις των αρχηγών, οι κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να αντιπαρατεθούν φραστικά με διαφορά λίγης ώρας και από τα ίδια σημεία, αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δίνοντας στην πραγματικότητα μιαν άτυπη συνέχεια στο ντιμπέιτ της Πέμπτης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανοίξει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής το Σάββατο, ο οποίος στις 09.30 θα έχει συνάντηση με τα προεδρεία της ΔΕΘ και της Helexpo και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τους χώρους της Εκθεσης. Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθήσει και ο κ. Παπανδρέου, λίγες ώρες αργότερα, στις 15.00.

Εγκαίνια

Η πρώτη σημαντική παρέμβαση του πρωθυπουργού πάντως αναμένεται το Σάββατο στις 20.00 στο Βελλίδειο, όπου θα εγκαινιάσει την έκθεση και θα μιλήσει στις παραγωγικές τάξεις. Στην ομιλία αυτή, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, ο κ. Καραμανλής «θα είναι πρωθυπουργός». Θα κάνει έναν απολογισμό της οικονομικής προόδου της τελευταίας τετραετίας και θα αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να συνεχιστούν με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην καταστροφή της Ηλείας, αλλά και τις ευκαιρίες που προέκυψαν μέσα από την κρίση τόσο για την ανάπτυξη των πληγεισών περιοχών και την αλληλεγγύη των πολιτών όσο και για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επανίδρυση του κράτους.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα την Κυριακή, όπου και οι δύο αρχηγοί θα παραχωρήσουν τις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή είναι προγραμματισμένη για τις 12.00 και θα γίνει όπως πάντα στο Βελλίδιο συνεδριακό κέντρο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε αρχικά προγραμματίσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το πρωί του Σαββάτου, τη μετέθεσε όμως για τις 16.30 ώστε να μπορέσει να απαντήσει στον κ. Καραμανλή. Και η συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου θα γίνει στο Βελλίδιο.

Πάντως οι δύο αρχηγοί ετοιμάζονται για εντελώς διαφορετικές ερωτήσεις. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι οι πλέον επικίνδυνες ερωτήσεις που θα δεχθεί ο κ. Καραμανλής θα έχουν σχέση με τις αδυναμίες που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στη διάρκεια της κρίσης και τις ευθύνες. Ετοιμάζονται όμως και για ερωτήσεις σε σχέση με την υπόθεση των ομολόγων και το πόρισμα Ζορμπά. Το θέμα του ενδεχομένου μη ύπαρξης αυτοδυναμίας αλλά και των συνεργασιών φρόντισε να το κλείσει ο πρωθυπουργός ήδη από το ντιμπέιτ της Πέμπτης λέγοντας ότι θα αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα ξαναγίνουν εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου θα πάρει τη σκυτάλη μία ώρα μετά τον πρωθυπουργό. Αναμένεται να δεχτεί κυρίως ερωτήσεις που θα αφορούν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν με τις κυρίες Πατουλίδου και Γεννηματά, καθώς και με ποια στελέχη θα κυβερνήσει αν κερδίσει τις εκλογές. Στις 8 το βράδυ της Κυριακής ο κ. Παπανδρέου θα απευθύνει ομιλία στις παραγωγικές τάξεις, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Καραμανλής θα απευθύνεται σε ένα αγροτικό ακροατήριο στη Λάρισα. Τη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ο κ. Καραμανλής θα επιστρέψει στη συμπρωτεύουσα για τον ίδιο λόγο στις 13 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Κυλιόμενες λαχτάρες στο Μαξίμου

Κυλιόμενες λαχτάρες στο Μαξίμου

Με το βλέμμα στραμμένο στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, βρίσκονται οι επιτελείς της Ρηγίλλης, οι οποίοι έχουν σημάνει συναγερμό μετά τα ανησυχητικά μηνύματα από το ντιμπέιτ. Πλήρη εικόνα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος θα έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- τη Δευτέρα, καθώς αναμένουν να μετρηθούν τόσο η παρουσία και οι εξαγγελίες Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη όσο και οι παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες αναλύσεις που κάνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού που ασχολούνται με τα ευρήματα των μετρήσεων, αυτό που προέχει άμεσα είναι η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων καθώς και η καλή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αποσυσπείρωση
Τα πρώτα στοιχεία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές δείχνουν ότι στη χώρα επικρατεί «κλίμα ευρωεκλογών», δηλαδή τάση για «χαλαρή ψήφο» και «αποσυσπείρωση των οπαδών».

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη ΝΔ, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν ιδιαίτερα μικρές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει και μέτρηση που δεν έχει γίνει για λογαριασμό πολιτικού κόμματος, που εμφανίζει αυτή τη διαφορά να «κινείται» κάτω από τα όρια της μίας μονάδας. Αυτό ακριβώς το οριακό προβάδισμα προβληματίζει έντονα τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ, καθώς αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της μη αυτοδυναμίας (στην καλύτερη περίπτωση), γεγονός που -όπως είπε ο πρωθυπουργός- θα οδηγήσει και πάλι σε εκλογές.

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης, βλέποντας αυτά τα στοιχεία και εφόσον δεν υπάρξει σοβαρή αλλαγή μέχρι τη Δευτέρα, προσανατολίζονται σε αλλαγή τακτικής.

Η εισήγηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου περί ήπιων και... πρωθυπουργικών τόνων βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της κριτικής από στελέχη της ΝΔ, τα οποία επισημαίνουν την ανάγκη να ανεβάσει τους τόνους ο κ. Καραμανλής και να απαντά στις προκλήσεις που δέχεται από τον κ. Παπανδρέου. «Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσουμε, έστω και τώρα, τα ποσοστά συσπείρωσης των νεοδημοκρατών», τονίζουν.

Παράσταση νίκης
Ενα ακόμη πρόβλημα που φαίνεται πάντως να ανακύπτει για τη ΝΔ, αφορά και την παράσταση νίκης.

Τη βεβαιότητα δηλαδή που εκφράζουν οι πολίτες -ανεξαρτήτως κομματικής τοποθετήσεως- για τον νικητή των εκλογών. Η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει επίσης σημαντική μείωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι και στη συνείδηση των ψηφοφόρων η αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου παραμένει «ανοιχτή».

Το «χαρτί» που εμφάνιζε ο κ. Καραμανλής -προκειμένου να έχει μαζί του και το «ρεύμα» των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ανάλογα με το ποιον θεωρούν ότι θα νικήσει -ότι η επικράτησή του είναι βεβαία-, φαίνεται ότι δεν υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά τέλος την πρόθεση ψήφου, κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης παραπέμπουν για τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, προσδοκώντας ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του κ. Καραμανλή αλλά και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα ενισχύσουν τη συσπείρωση της ΝΔ. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ενισχύουν την πρωθυπουργική εικόνα του Γιώργου
Στην παρουσίαση του θετικού προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να επιμείνει το επόμενο διάστημα της προεκλογικής περιόδου το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Λαλιώτης με τα καθημερινά μπρίφινγκ εκτιμάται ότι συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω αποδόμηση του πρωθυπουργού.

Τα στοιχεία που διαθέτουν τα επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη αποδεικνύουν πως η εικόνα του κ. Καραμανλή έχει φθαρεί ιδιαιτέρως μετά τις πυρκαγιές και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, αφήνοντας τις περιοχές να καίγονται και επιλέγοντας την επικοινωνιακή προεκλογική διαχείριση. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η πρωθυπουργική εικόνα του Γ. Παπανδρέου επιδέχεται σημαντικές βελτιώσεις, όπως και η εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού κόμματος, ώστε να κερδηθούν οι αναποφάσιστοι.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, επίσης, δείχνει να παραμένει σε χαμηλό σχετικά επίπεδο -και με γεγονός ότι εισερχόμαστε πλέον στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα- και ζητούμενο αποτελεί η αύξησή της και η μείωση των απωλειών προς τα κόμματα της Αριστεράς, κυρίως προς τον Συνασπισμό, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αναλάβει δράση ο κ. Κώστας Λαλιώτης με την καθημερινή ενημέρωση στη Χαριλάου Τρικούπη, ενημέρωση που θα συνεχιστεί από την ερχόμενη Τρίτη. Ο Κώστας Λαλιώτης, άλλωστε, κατορθώνει να σηκωθεί ψηλά το θερμόμετρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, κάτι που δεν επιθυμεί εξαρχής ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει πλήρως κατανοήσει πως τον συμφέρουν οι βουβές εκλογές.

Στην κατεύθυνση δε ενίσχυσης της πρωθυπουργικής του εικόνας, ο Γ. Παπανδρέου την Κυριακή στη ΔΕΘ, θα προβεί σε δύο σημαντικές κινήσεις:

Πρώτον, θα παρουσιάσει τη δομή της κυβέρνησης που θα σχηματίσει, εάν, βεβαίως, κερδίσει τις εκλογές, ενώ θα αποφύγει να αναφερθεί σε πρόσωπα που θα χρίσει υπουργούς, για ευνόητους προφανώς λόγους.

Δεύτερον, θα παρουσιάσει με την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς της πόλης το οικονομικό του πρόγραμμα, ενώ δεν αποκλείεται να προβεί και σε νέες εξαγγελίες προς συγκεκριμένες -και στοχευμένες- κοινωνικές ομάδες.

Πρόβλημα, πάντως, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να υπάρχει στη βόρειο Ελλάδα, εξ ου και η μίνι περιοδεία του Γ. Παπανδρέου από χθες, με ομιλία στη Λάρισα, σήμερα στη Καβάλα και τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και με τους συνταξιούχους, τη μοναδική ίσως κοινωνική ομάδα στην οποία η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει περισσότερους ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ, σε σύγκριση με όσους κερδίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ!

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δηλώσεις Μπους για το βίντεο με τον Οσάμα μπιν Λάντεν

Δηλώσεις Μπους για το βίντεο με τον Οσάμα μπιν Λάντεν

Η επανεμφάνιση του Οσάμα μπιν Λάντεν (μέσω βίντεο) μετά από τρία χρόνια μάς υπενθυμίζει "τον επικίνδυνο κόσμο στον οποίο ζούμε και ότι πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να προστατέψουμε τους ανθρώπους μας", δήλωσε από την Αυστραλία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Εν τω μεταξύ, από την τεχνική ανάλυση συνάγεται πως η φωνή στο βίντεο της Αλ Κάιντα που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή είναι εκείνη του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. "Από την αρχική τεχνική ανάλυση συνάγεται πως η φωνή στη βιντεοταινία είναι πράγματι του Οσάμα μπιν Λάντεν", δήλωσε ο αξιωματούχος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει ανάλυση για τη φυσική παρουσία του μπιν Λάντεν στην ταινία.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αυθεντικό το βίντεο με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Αυθεντικό το βίντεο με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, δήλωσε, σε βίντεο που κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν από την έκτη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, πως οι ΗΠΑ είναι ευάλωτες, παρά τη στρατιωτική και οικονομική δύναμή τους. Δηλώνει οτι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνει τα λάθη των σοβιετικών ηγετών, αρνούμενος να αναγνωρίσει τις απώλειες στο Ιράκ.

"Πόσο όμοια είναι η θέση σας σήμερα με τη δική τους θέση πριν από δύο δεκαετίες περίπου", είπε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Δεν είναι σαφές πότε κατασκευάστηκε το βίντεο, το οποίο απέκτησε σήμερα η τηλεόραση του Ρόιτερ από διαδικτυακό τόπο στην Ευρώπη. Πάντως αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσε οτι από την τεχνική ανάλυση συνάγεται πως η φωνή είναι εκείνη του Οσάμα μπιν Λάντεν Το βίντεο δείχνει τον μπιν Λάντεν καθισμένο σε ένα τραπέζι και ντυμένο με λευκό και μπεζ χιτώνες και λευκό καπέλο. Από κάτω, ένα μπάνερ λέει στα αγγλικά: "Μήνυμα από τον σεΐχη Οσάμα μπιν Λάντεν στον αμερικανικό λαό".

Στο βίντεο ο μπιν Λάντεν εμφανίζεται κουρασμένος και ωχρός και η γενειάδα του είναι πολύ πιο κοντή και πιο σκούρα απ΄ό,τι στην τελευταία εμφάνισή του το 2004, όταν επιδείκνυε μια μακριά γκριζόμαυρη γενειάδα.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Και ο πατέρας της Μαντλίν «ύποπτος»!

Και ο πατέρας της Μαντλίν «ύποπτος»!

Ο πατέρας της μικρής Βρετανίδας Μαντλίν Μακάν, η οποία εξαφανίστηκε το Μάιο στην Πορτογαλία, κηρύχθηκε ύποπτος έπειτα από ανάκριση οκτώ ωρών από την πορτογαλική αστυνομία, λιγες ώρες μετά τη σύζυγό του Κέιτ, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Κάρλος Πίντο ντε Αμπρέου.

"Η Κέιτ και ο Τζέρι κηρύχθηκαν ύποπτοι, παραμένουν όμως ελεύθεροι", δήλωσε στους δημοσιογράφους, λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής τοπική ώρα (02:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), ο Πίντο ντε Αμπρέου, έπειτα από την ανάκριση στην οποία υπεβλήθη ο πελάτης του στο κτίριο της δικαστικής αστυνομίας στο Πορτιμάο.

Η ακρόαση του Τζέρι Μακάν είχε ξεκινήσει στις 15:40 της Παρασκευής τοπική ώρα (17:40 ώρα Ελλάδας), αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι η σύζυγός του Κέιτ, η οποία έδωσε πεντάωρη κατάθεση στους ανακριτές, αφού είχε ανακριθεί την προηγουμένη για έντεκα ώρες, κηρύχθηκε ύποπτη.

Η Κέιτ Μακάν "θεωρείται ύποπτη για δολοφονία της κόρης της από ατύχημα", σύμφωνα με το περιβάλλον της.

"Καταγέλαστες" υποψίες για τον σύζυγό της που επαναβεβαίωσε την Παρασκευή στο μπλογκ του ότι η γυναίκα του είναι "εντελώς αθώα" και ότι το ζεύγος είναι αποφασισμένο "να αγωνιστεί με όλα τα μέσα" και να συνεχίσει "να αναζητεί την Μαντλίν".

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 76-58

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 76-58

Ανασύνταξη αμέσως

Οι Ισπανοί μας έχουν πάρει για τα καλά τον... αέρα αφού ένα χρόνο μετά τη νίκη τους στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, επικράτησαν ξανά της Εθνικής μας με 76-58. Για ένα ακόμη παιχνίδι η «γαλανόλευκη» απογοήτευσε με την επιθετική εικόνα που παρουσίασε και το μόνο κέρδος ήταν η εμφάνιση του Γιάννη Μπουρούση. Πλέον οι δύο πρώτες θέσεις πάνε... περίπατο και χρειαζόμαστε μια νίκη για να περάσουμε στην οκτάδα.

Σίγουρα οι Πρωταθλητές Ευρώπης δεν ξέχασαν να παίζουν μπάσκετ, αλλά η εικόνα που έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Μόνο η καλή άμυνα δεν κερδίζει παιχνίδια, πρέπει να μπαίνει και η μπάλα στο καλάθι και σε αυτό οι παίκτες του Γιαννάκη έδειξαν ότι σε αυτή τη φάση έχουν μεγάλο πρόβλημα. Είτε αυτό είναι θέμα προπόνησης και τακτικής, είτε ψυχολογικό, είτε οτιδήποτε άλλο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να λυθεί άμεσα, αν θέλουμε να υπάρξει συνέχεια αντάξια του ονόματος, της ιστορίας, αλλά και του ταλέντου που αδιαμφισβήτητα διαθέτει η Εθνική.

Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδας με 10 πόντους και πολύ καλή εμφάνιση, ενώ ανεβασμένος ήταν και ο Δημήτρης Διαμαντίδης (8π.). Από πλευράς Ισπανών ο Ρούντι Φερνάντεζ είχε 20 πόντους και ο Πάου Γκασόλ 15. Ο Γκαρμπαχόσα έμεινε άποντος, ενώ ο Ναβάρο στην πρώτη του εμφάνιση έπαιξε 18 λεπτά και πέτυχε 7 πόντους. Τα 14 λάθη της ελληνικής ομάδας και το 6/25 τρίποντα σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της "γαλανόλευκης", η οποία χρειάζεται μια νίκη για να περάσει στην οκτάδα κι εκεί πια να δούμε αν θα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας.

Με το χρονόμετρο να κολλάει στην πρώτη επίθεση της Εθνικής ξεκίνησε ο αγώνας στη Μαδρίτη! Διαδοχικές άστοχες επιθέσεις και από τις δύο ομάδες ήταν ενδεικτικές του άγχους που υπήρχε, με τα πρώτα τρία λεπτά να περνούν χωρίς να έχει σημειωθεί πόντος. Το πρώτο καλάθι του αγώνα πέτυχε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, για να απαντήσει άμεσα όμως με τρίποντο ο Χιμένεθ και να κάνει το 2-3 υπέρ των Ισπανών σε ένα κακό στο πρώτο τετράλεπτο παιχνίδι.

Η νευρικότητα των Ελλήνων παικτών φάνηκε και από το αντιαθλητικό φάουλ του Ντικούδη σε φάση πίεσης των Ισπανών, οι οποίοι σιγά-σιγά άρχιζαν να χτίζουν ένα προβάδισμα, +8, 10-2 στο 5', εκμεταλλευόμενοι την κακή επιθετική εικόνα, για άλλη μια φορά, της Εθνικής μας. Ο Γιάννης Μπουρούσης πάτησε παρκέ και με κάρφωμα πέτυχε και το πρώτο του καλάθι στη διοργάνωση, έχοντας και μια έκφραση ανακούφισης που επιτέλους μπήκε να παίξει. Στο 7' με ένα τρίποντο του Διαμαντίδη κι ένα δίποντο του Σπανούλη το σκορ έγινε 13-9, με το Γιαννάκη να έχει κάνει πολλές αλλαγές και το διαιτητικό τρίο να χρεώνει με τεχνική ποινή τον Μπουρούση επειδή μετά από ένα καλάθι του Παπαδόπουλου πήρε τη μπάλα και την ακούμπησε στο παρκέ!!!

Με... άνωθεν βοήθεια η Ισπανία ανέβασε τη διαφορά στους 10, 21-11 στο 8', για πρώτη φορά στο ματς και με την Εθνική να παίζει με Διαμαντίδη, Σπανούλη, Πελεκάνο, Μπουρούση και Παπαδόπουλο. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 23-15 υπέρ των γηπεδούχων, με την ελληνική ομάδα να έχει πολύ άγχος, το οποίο αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα, αλλά παρόλα αυτά οι «φούριας ρόχας» δεν ήταν πολύ καλύτεροι από μας.

Ο Ρέγες σημείωσε το πρώτο καλάθι της δεύτερης περιόδου κι έκανε το 25-15, την ώρα που ο Λάζαρος Παπαδόπουλος για ένα ακόμη βράδυ δεν ήταν καθόλου καλός. Ένα τρίποντο του Μ. Ροντρίγκεζ ανέβασε τη διαφορά και στο +13 αφού η Εθνική μας είχε βγει τελείως εκτός ρυθμού και το άγχος μάλλον ήταν περισσότερο από το κανονικό. Στο 16' το σκορ ήταν 32-18, με τον πανικό που απευχόταν τόσο ο Γιαννάκης τόσες ημέρες να έχει κάνει την εμφάνισή του.

Συγκέντρωση μηδέν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και τα απλά πράγματα, όπως π.χ ένα σωστό σκριν, ή μια γρήγορη αλλαγή της μπάλας απέναντι στη ζώνη του Χερνάντεζ να μοιάζουν.... μαθηματικές εξισώσεις. Στο 18' τρεις διαδοχικές καλές επιθέσεις από ελληνικής πλευράς έκαναν το σκορ 36-24, ωστόσο, παιδαριώδη λάθη στην επίθεση επέτρεψαν στους Ισπανούς να κάνουν το 42-24 στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους.

Μέχρι και ο... Μούμπρου ήταν εύστοχος σε τρίποντο για να ανεβάσει τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους, 45-24, σκορ με το οποίο τελείωσε το πρώτο ημίχρονο. Η εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αντί να βελτιώνεται γινόταν ολοένα και χειρότερη. Καμία κίνηση και καμία πειθαρχία στις επιθέσεις μας, αστοχία (8/21δ., 1/14τρ.) και οκτώ λάθη συνέθεσαν το σκηνικό ενός πολύ κακού εικοσαλέπτου για τη «γαλανόλευκη». Ο Ρούντι Φερνάντεζ είχε 11 πόντους, έναντι πέντε του Διαμαντίδη.

Με τρίποντο του Κώστα Τσαρτσαρή ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο (45-27), αλλά η απάντηση ήταν άμεση από τον Καλντερόν, ο οποίος έκανε ξανά το +20 για την ομάδα του. Η άμυνα ζώνης που έπαιζαν οι Ισπανοί φαινόταν «τανάλια» για τους Έλληνες παίκτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τη διασπάσουν και προφανώς δεν είχαν και βοήθεια από τον πάγκο. Στο πεντάλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου το σκορ ήταν 50-34, ενώ η εικόνα δεν φάνηκε να αλλάζει παρά την προσπάθεια της Εθνικής μας να τρέξει (53-36 στ 27').

Φυσικά με 3/17 τρίποντα (συν όλα τα άλλα αρνητικά) σε 28 λεπτά αγώνα δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά απέναντι στους Ισπανούς, οι οποίοι δεν ήταν τόσο ανώτεροι, απλά εκμεταλλεύονταν στο έπακρο την επιθετική ανυπαρξία της Εθνικής μας ομάδας. Το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους Ίβηρες στο +17, 56-39, οι οποίοι σε αυτή την περίοδο σημείωσαν μόλις 11 πόντους. Τι να το κάνεις όμως, όταν το καλάθι έμοιαζε με... δαχτυλήθρα για τους Έλληνες παίκτες...

Με τρίποντο του Μιχάλη Κακιούζη ξεκίνησε το τελευταίο δεκάλεπτο για το 56-42, ενώ ένα καλάθι του Παπαλουκά μείωσε ακόμα περισσότερο, 56-44 στο 33', δίνοντας μια ανάσα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ένα 4-0 των Ισπανών επανέφερε τα πράγματα στη θέση τους, 60-44 στο 34'. Τα σουτ συνέχιζαν να μη μπαίνουν ακόμα και εξ επαφής, δείχνοντας και το τεράστιο ψυχολογικό πρόβλημα που έχει, προφανώς, η ομάδα.

Τα τελευταία λεπτά ήταν απλά τυπική διαδικασία και το ξεκίνημα του πανηγυριού στις εξέδρες από τους Ισπανούς φιλάθλους, οι οποίοι έβλεπαν την ομάδα τους να επιβεβαιώνει τον τίτλο του απόλυτου φαβορί του τουρνουά και να παίρνει πολύ εύκολα τη νίκη με 76-58.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 45-24, 56-39, 76-58

ΙΣΠΑΝΙΑ (Χερνάντεζ): Π. Γκασόλ 15 (1), Φερνάντεζ 20 (3), Καμπέθας, Ναβάρο 7 (1), Καλντερόν 4, Ρέγες 10, Χιμένεθ 8 (2), Σ. Ροντρίγκεζ, Μ. Ροντρίγκεζ 4, Μ. Γκασόλ 1, Μούμπρου 7 (1), Γκαρμπαχόσα

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9 (1), Μπουρούσης 10, Ζήσης 3 (1), Πελεκάνος, Σπανούλης 8, Βασιλόπουλος, Χατζηβρέττας 8 (1), Ντικούδης, Τσαρτσαρής 5 (1), Διαμαντίδης 8 (1), Παπαδόπουλος 2, Κακιούζης 5 (1)

Πηγή: Sportnet

Καραμανλής: Ξεκάθαρη εντολή για να προχωρήσουμε μπροστά

Καραμανλής: Ξεκάθαρη εντολή για να προχωρήσουμε μπροστά


«Στις άμεσες προτεραιότητες της ΝΔ είναι η συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων καθώς και η μετάβαση στο κράτος που απαιτούν οι πολίτες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε ανοιχτή συγκέντρωση στις Σέρρες.

«ΑΠΟΦΑΣΗ θετική για το σήμερα και το αύριο, σαφή και ξεκάθαρη εντολή ώστε με σιγουριά και σταθερότητα, με όπλο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιό αποφασιστικά στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων», ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στις Σέρρες.

Προτεραιότητές μας, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η στήριξη των συμπολιτών μας που υπέστησαν καταστροφές και η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών. Καταρτίσαμε και εφαρμόζουμε, πρόσθεσε, με τη στήριξη των Ελλήνων ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, προχωρούμε με γρήγορα βήματα και προχωρούμε υπεύθυνα.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητές του, υπογράμμισε ότι είναι η συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για τη μετάβαση στο κράτος που χρειάζονται και απαιτούν οι πολίτες, ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, πιό αποδοτικό, πιό υπεύθυνο. Πρόσθεσε πάντως ότι στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν έγιναν σημαντικά βήματα. Καλύφθηκαν χρόνιες εκκρεμότητες, απλοποιήθηκαν πολλές διαδικασίες, περιορίστηκε η γραφειοκρατία, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις που προάγουν τη διαφάνεια και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. «Είμαστε τώρα πανέτοιμοι για νέα καθοριστικά και στέρεα βήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με νέα ταχύτητα τις αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του κράτους, σε όλους τους τομείς της κεντρικής διοίκησης, της αποκέντρωσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνεχίζοντας ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πώς να πάμε, σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν απαιτούνται νέοι ρυθμοί και νέες ταχύτητες. Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ σταθερά αποφασιστικά σίγουρα βήματα, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να προχωρά με τόλμη τις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Είμαστε πανέτοιμοι και είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε καλά συγκροτημένο σχέδιο, ας το ακούσουν καλά εκείνοι που υποκρίνονται πως το αγνοούν. Εκείνοι που βαφτίζουν πρόγραμμα την πλειοδοσία, την αοριστία και τα ευχολόγια».

Ειδικότερα τόνισε ότι αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για την άρση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Αυξάνονται, σημείωσε, όπως ήδη έχει δρομολογηθεί, οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, δημιουργείται εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής για τη στήριξη των οικογενειών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, χορηγείται από τις αρχές του χρόνου το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες και καθιερώνεται από το 2009 κατώτατη εθνική σύνταξη.

Στις προτεραιότητές του συμπεριέλαβε την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος με την δέσμευση να αρχίσει άμεσα διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς φορείς για ένα σύγχρονο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και ουσιαστικής κοινωνικής ευαισθησίας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας με τις προτεραιότητές του, έδωσε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και σημείωσε ότι η χώρα αποκτά για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρήσεις γης και ανταποκρίνεται στις κοινοτικές δεσμεύσεις.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας. Για πρώτη φορά, ανέφερε, μία νέα διακυβέρνηση πέτυχε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών και αύξηση του εθνικού εισοδήματος όπως επίσης αύξηση των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων. Έμφαση συνέχισε δίδεται στην ανάπτυξη της περιφέρειας όπου κατευθύνεται το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Τέλος αναφέρθηκε στην πολιτική για τη βόρεια Ελλάδα επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνεται η Εγνατία Οδός ενώ υλοποιούνται και οι εξαγγελίες για τους κάθετους οδικούς άξονες. Παράλληλα δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα αναβαθμίζουν το οδικό δίκτυο σε ολόκληρο το βορειοελλαδικό τόξο. Στην περιφέρεια Μακεδονίας ανέφερε ο πρωθυπουργός, μέσω του αναπτυξιακού νόμου έχουν ήδη εγκριθεί επενδυτικά σχέδια που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και δημιουργούν πάνω από 3.500 νέες θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά και σημαντικά, μένουν όμως πολλά ακόμη να γίνουν. «Η βούλησή μας να συνεχίσουμε χωρίς αναβολές είναι σταθερή. Η ετοιμότητά μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα των πολλών είναι σταθερή και ακλόνητη, η ευθύνη μας απέναντι στην πατρίδα μας και στους Έλληνες δυνατή και αναλλοίωτη, βάλαμε την Ελλάδα σε μια πορεία που πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προεκλογικό «πυροτέχνημα» Καραμανλή θεωρεί η ΠΓΔΜ τα περί βέτο

Προεκλογικό «πυροτέχνημα» Καραμανλή θεωρεί η ΠΓΔΜ τα περί βέτο

Υπό το πρίσμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα «βλέπει» η ΠΓΔΜ, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ελληνικού βέτο στην ένταξη της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εάν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ.Καραμανλή την βλέπω υπό το πρίσμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» δήλωσε σχετικά ο κ. Μιλόσοσκι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ΜΙΑ, αναφορικά μερ την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ της Πέμπτης.

«Η διαδικασία ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, των οποίων η Ελλάδα είναι ήδη μέλος, καθορίζεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι και οι δύο χώρες μέχρι σήμερα αποδέχονται τις διατάξεις αυτής της συμφωνίας, όπως επίσης και από το γεγονός ότι η Αθήνα, μέχρι σήμερα, δεν παρέβλεψε τη σημασία της πολύ σημαντικής αυτής διμερούς συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε ακόμη ότι, κατά την άποψή του, η Ελλάδα, ως παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα έχει κανένα δίλημμα να δώσει προτεραιότητα στα κοινά συμφέροντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή, έναντι των «ανοιχτών διμερών ζητημάτων», για τα οποία σημείωσε ότι η χώρα του έχει εποικοδομητική στάση ως προς τη διευθέτησή τους.

«Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις προθέσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ζώνης ασφαλείας και της επιρροής του στη ΝΑ Ευρώπη, μέσω της ένταξης στη Συμμαχία, των ήδη αποδεδειγμένα σταθερών εταίρων, όπως είναι η Αλβανία, η Κροατία και η Μακεδονία. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ακόμη μία απόδειξη ότι οι φιλικές σχέσεις και τα κοινά συμφέροντα αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες» κατέληξε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο συσχετισμός της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί πρώτη είδηση στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία σχολιάζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποσαφήνισε ότι η χώρα του θα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, εάν προηγουμένως δεν βρεθεί κοινή λύση για το όνομα.

Πηγή: in.gr