Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε σύγκρουση με Κούρδους αντάρτες

Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε σύγκρουση με Κούρδους αντάρτες

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε σύγκρουση με Κούρδους αντάρτες του ΠΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ο στρατός απάντησε εξαπολύοντας μεγάλη επιχείρηση καταδίωξης των ανταρτών και στέλλοντας επιπρόσθετα στρατεύματα στην περιοχή.

Παραπομπή

Οι Κουρδικής καταγωγής βουλευτές επανεντάσσονται στο Κουρδικό Κόμμα

Οι Κουρδικής καταγωγής βουλευτές επανεντάσσονται στο Κουρδικό Κόμμα

Ομάδα είκοσι νεοεκλεγέντων βουλευτών Κουρδικής καταγωγής που εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι, επανεντάχθηκαν σήμερα στο Κουρδικό κόμμα DTP . Οι βουλευτές κατέβηκαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι επειδή το κόμμα τους δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει το 10% που είναι το όριο για να μπορεί να εισέλθει στη Βουλή.

Οι κουρδικής καταγωγής βουλευτές εξασφάλισαν 23 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής και εισήλθαν στο Κοινοβούλιο έπειτα από μια δεκαετία. Για την επανεγγραφή του κόμματος στη Βουλή έπρεπε να επανενταχθούν σε αυτό τουλάχιστον 20 ανεξάρτητοι βουλευτές. Η αίτηση για την επανεγγραφή θα γίνει αύριο.

Πολλοί Κούρδοι βουλευτές εκδιώχθηκαν από τη Βουλή το 1994, με την κατηγορία πως διατηρούσαν δεσμούς με τους αντάρτες του ΠΚΚ. Τα άλλα τρία κόμματα που εισήλθαν στη βουλή αρνήθηκαν κάθε συνεργασία με τους Κούρδους βουλευτές, εάν οι δεύτεροι δεν καταγγείλουν το ΠΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που φυσικά αρνήθηκαν να πράξουν.

Παραπομπή

Έφθασε το πρώτο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Έφθασε το πρώτο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Στις 16:07 μετά το μεσημέρι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρώτο εναέριο μέσο δασοπυρόσβεσης που παρέχει η Ρωσία στη χώρα μας κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για το αμφίβιο τζετ πολλαπλών ρόλων ΒΕ-200, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λάβει έως 12 τόνους νερού. Το ΒΕ-200 είχε απογειωθεί νωρίτερα σήμερα από τη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Παραπομπή

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Γκόρντον Μπράουν

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Γκόρντον Μπράουν

Ο ΓΚΟΡΝΤΟΝ Μπράουν αναχώρησε σήμερα από τη Βρετανία για μια επίσημη επίσκεψη τριών ημερών στις ΗΠΑ, την πρώτη που πραγματοποιεί ως πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό.

Το αεροσκάφος του αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Χίθροου, κοντά στο Λονδίνο, πριν από λίγο.

Ο Μπράουν που διαδέχθηκε στα τέλη Ιουνίου τον Τόνι Μπλερ, θα έχει επαφές σήμερα και αύριο, Δεύτερα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Θα επιστρέψει στο Λονδίνο ύστερα από συνομιλίες που θα έχει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Παραπομπή

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι τέλος οι διαπραγματεύσεις για τους νοτιοκορεάτες ομήρους

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι τέλος οι διαπραγματεύσεις για τους νοτιοκορεάτες ομήρους

Οι αντάρτες Ταλιμπάν απέκλεισαν σήμερα το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Αφγανική κυβέρνηση για το μέλλον των 22 νοτιοκορεατών ομήρων και ασκούν πιέσεις τονίζοντας ότι η μόνη λύση στην κρίση είναι η απελευθέρωση των ανταρτών που κρατούνται φυλακισμένοι.

Παραπομπή

Θ. Πάγκαλος: Αν δεν εκπληρωθούν οι όροι να παγώσουμε τις διαπραγματεύσεις

Θ. Πάγκαλος: Αν δεν εκπληρωθούν οι όροι να παγώσουμε τις διαπραγματεύσεις



Παραπομπή

Τρεις οι υποψήφιοι, οι εξής δύο

Τρεις οι υποψήφιοι, οι εξής δύο

Μάχη στήθος με στήθος με τρεις ισοδύναμους υποψηφίους, εκ των οποίων ο ένας θα χάσει τη μάχη από τον πρώτο γύρο και οι άλλοι δύο θα παλέψουν σκληρά στον δεύτερο για την προεδρία, δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις στην Κύπρο.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολίτης» της Λευκωσίας παρουσιάζει τους τρεις υποψηφίους με την ίδια σχεδόν δύναμη στους ψηφοφόρους: Ο Τ. Παπαδόπουλος προηγείται με 28%, ο Γ. Κασουλίδης ακολουθεί με 26,8% και ο Δημ. Χριστόφιας κινείται στο 26,5%. Συγκρινόμενα με προηγούμενα γκάλοπ, τα νέα δεδομένα καταγράφουν υποχώρηση των ποσοστών του Τ. Παπαδόπουλου, μεγάλη δυναμική στην υποψηφιότητα Δ. Χριστόφια και σταθεροποίηση των ποσοστών που κατακτά ο Γ. Κασουλίδης.

Τι λένε τα γκάλοπ

Αν και ο Τ. Παπαδόπουλος εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα, οι αριθμοί δεν είναι θετικοί για την προσπάθειά του να επανεκλεγεί στην προεδρία: η δύναμή του εμφανίζεται μικρότερη από το σύνολο των ποσοστών (32%) που πήραν στις βουλευτικές εκλογές του 2006 τα τρία κόμματα (το ΔΗΚΟ η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ) που τον στηρίζουν. Επίσης, εμφανίζεται να παίρνει 3-4% από το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές στη Λευκωσία, η δυνατότητα του Τ. Παπαδόπουλου να περάσει στο δεύτερο γύρο θα εξαρτηθεί από το βαθμό συσπείρωσης του ΑΚΕΛ. Και εάν το κόμμα της αριστεράς συσπειρώσει τους οπαδούς του -όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις- τότε, ο Χριστόφιας θα περάσει πρώτος και ο Τ. Παπαδόπουλος τρίτος.

Ο πρώτος στρατηγικός στόχος του Τ. Παπαδόπουλου, λοιπόν, είναι να κρατήσει ή ακόμη και να αυξήσει το ποσοστό ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ που θα τον ψηφίσει.

Μάλιστα, εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του, την περασμένη Δευτέρα, απευθύνθηκε ειδικά σε αυτούς, ζητώντας να ανανεώσουν τη συνεργασία τους, παρά τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματός τους.

Το διαζύγιο με το ΑΚΕΛ

Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Το διαζύγιο με το ΑΚΕΛ επέβαλε τη συνεργασία των δύο κομμάτων που εξακολουθούν να τον στηρίζουν (ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) με το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο θεωρείται δεξιότερο του ΔΗΣΥ και αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

Από την άλλη πλευρά, ο Τ. Παπαδόπουλος προσπαθεί να προσελκύσει και ψηφοφόρους από το ΔΗΣΥ, αντλώντας από τη μεγάλη δεξαμενή του 76% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ηδη, αυτές τις μέρες έστρεψε όλη τη συζήτηση στο σχέδιο Ανάν, για να καταγράψει την απήχηση που έχει στην κοινή γνώμη. Εάν το «όχι» αντέχει, τότε ο Τ. Παπαδόπουλος μπορεί να προσδοκά σε εκλογική νίκη. Εάν στα τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα τα συνθήματα του 2004 έχουν ξεθωριάσει, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης συσπειρώνει προς το παρόν τον ΔΗΣΥ, ενώ έχει πρόσβαση και στο ΔΗΚΟ, στελέχη του οποίου είναι δυσαρεστημένα με τον Τ. Παπαδόπουλο. Το ΔΗΚΟ, άλλωστε, θεωρείται κόμμα του οποίου οι ψηφοφόροι ρέπουν προς την εξουσία και πολλοί αναμένουν πως αν σπάσει η παράσταση νίκης του Τ. Παπαδόπουλου τότε θα προκληθούν τέτοιες διαρροές από το κόμμα προς άλλους υποψηφίους, που θα υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Παραπομπή

Απελευθέρωση φυλακισμένων ανταρτών ζητούν οι Ταλιμπάν για τους 22 Νοτιοκορεάτες

Απελευθέρωση φυλακισμένων ανταρτών ζητούν οι Ταλιμπάν για τους 22 Νοτιοκορεάτες

Οι Ταλιμπάν απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση για το μέλλον των 22 Νοτιοκορεατών που κρατούν ομήρους και ασκούν πιέσεις τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων ανταρτών.

Μια ομάδα Αφγανών αξιωματούχων που υποτίθεται ότι θα είχε περαιτέρω επαφές και διαπραγματεύσεις το Σάββατο με τους Ταλιμπάν δεν μπόρεσε να έλθει σε επαφή μαζί τους στην επαρχία Γκαζνί για λόγους ασφαλείας.

Η διαπραγματευτική ομάδα έλπιζε να πείσει τους αντάρτες να αφήσουν ελεύθερους άνευ όρων τους εθελοντές από τη Νότιο Κορέα, που απήγαγαν πριν από 10 ημέρες μέσα από ένα λεωφορείο στο Γκαζνί, νότια της Καμπούλ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν είχε δηλώσει ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και βία εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

Ο Κάρι Μοχάμαντ Γιουσούφ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, προειδοποίησε την Κυριακή να μην χρησιμοποιηθεί βία και ότι ο μόνος τρόπος για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων ανταρτών.

«Δεν υπάρχει ανάγκη άλλων διαπραγματεύσεων. Δώσαμε στην κυβέρνηση ένα κατάλογο με τα ονόματα των φυλακισμένων Ταλιμπάν που πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό είναι το κυρίαρχο αίτημα μας» δήλωσε ο Γιουσούφ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με δημοσιογράφους του Reuters.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί προσεκτικά το θέμα και εάν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει βία, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων και οι Ταλιμπάν θα αντισταθούν μέχρι την τελευταία τους ανάσα» είπε ακόμα, αλλά δεν όρισε συγκεκριμένη διορία ανταπόκρισης στο αίτημα τους.

Οι απαγωγείς εκτέλεσαν την Τετάρτη τον επικεφαλής των Νοτιοκορεατών, αλλά έκτοτε έχουν λήξει πολλά τελεσίγραφα χωρίς οι αντάρτες να έχουν πραγματοποιήσει τις απειλές του και να σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.

Δεκαοκτώ από τους ομήρους είναι γυναίκες και κρατούνται σε μικρές ομάδες σε διάφορες τοποθεσίες.

Ειδικός απεσταλμένος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης επρόκειτο να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σε μια προσπάθεια επίσπευσης της απελευθέρωσης των ομήρων.

Παραπομπή


Νέο πόλεμο στο Λίβανο φοβάται η Γαλλία

Νέο πόλεμο στο Λίβανο φοβάται η Γαλλία


Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος επισκέπτεται τη Βηρυτό, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει την προοπτική ενός νέου πολέμου, εάν δεν επαναληφθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μπ.Κουσνέρ συναντά εκπροσώπους αντίπαλων παρατάξεων σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Συναντήθηκε ήδη με τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και τον φιλο-Σύρο πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νάμπιχ Μπέρι, ενώ θα συναντηθεί και με στελέχη της Χεζμπολάχ.

Ο κ. Κουσνέρ μίλησε για πρόοδο στις συνομιλίες του, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επιλύθηκαν τα πάντα. «Κάθε άλλο» προσέθεσε.

«Εάν οι Λιβανέζοι δεν ξεκινήσουν ξανά αυτόν τον απαραίτητο διάλογο, δυστυχώς θα υπάρξει και άλλος πόλεμος» είπε.

Σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε οι αντίπαλες παρατάξεις να συζητήσουν την εκλογή νέου προέδρου και τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Η κρίση αναμένεται να ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω της αντιπαράθεσης για το ποιος θα διαδεχθεί τον φιλο-Σύρο πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ. Συρία και Ιράν θέλουν έναν πρόεδρο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ στηρίζουν τον Σινιόρα.

Τον Νοέμβριο η σιιτική αντιπολίτευση, πίσω από την οποία βρίσκεται η Χεζμπολάχ, αποσύρθηκε από το Κοινοβούλιο ζητώντας μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα είχε δικαίωμα άσκησης βέτο.

Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος αναμένεται να επισκεφθεί τη Βηρυτό την Κυριακή για να συνομιλήσει με την ηγεσία του Λιβάνου και να επιθεωρήσει τα στρατεύματα της χώρας του στο νότιο Λίβανο.

Παραπομπή