Ο στρατός απάντησε εξαπολύοντας μεγάλη επιχείρηση καταδίωξης των ανταρτών και στέλλοντας επιπρόσθετα στρατεύματα στην περιοχή.
Παραπομπή
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο ΓΚΟΡΝΤΟΝ Μπράουν αναχώρησε σήμερα από τη Βρετανία για μια επίσημη επίσκεψη τριών ημερών στις ΗΠΑ, την πρώτη που πραγματοποιεί ως πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό.
Το αεροσκάφος του αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Χίθροου, κοντά στο Λονδίνο, πριν από λίγο.
Ο Μπράουν που διαδέχθηκε στα τέλη Ιουνίου τον Τόνι Μπλερ, θα έχει επαφές σήμερα και αύριο, Δεύτερα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Θα επιστρέψει στο Λονδίνο ύστερα από συνομιλίες που θα έχει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
Μια ομάδα Αφγανών αξιωματούχων που υποτίθεται ότι θα είχε περαιτέρω επαφές και διαπραγματεύσεις το Σάββατο με τους Ταλιμπάν δεν μπόρεσε να έλθει σε επαφή μαζί τους στην επαρχία Γκαζνί για λόγους ασφαλείας.
Η διαπραγματευτική ομάδα έλπιζε να πείσει τους αντάρτες να αφήσουν ελεύθερους άνευ όρων τους εθελοντές από τη Νότιο Κορέα, που απήγαγαν πριν από 10 ημέρες μέσα από ένα λεωφορείο στο Γκαζνί, νότια της Καμπούλ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν είχε δηλώσει ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και βία εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
Ο Κάρι Μοχάμαντ Γιουσούφ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, προειδοποίησε την Κυριακή να μην χρησιμοποιηθεί βία και ότι ο μόνος τρόπος για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων ανταρτών.
«Δεν υπάρχει ανάγκη άλλων διαπραγματεύσεων. Δώσαμε στην κυβέρνηση ένα κατάλογο με τα ονόματα των φυλακισμένων Ταλιμπάν που πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό είναι το κυρίαρχο αίτημα μας» δήλωσε ο Γιουσούφ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με δημοσιογράφους του Reuters.
«Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί προσεκτικά το θέμα και εάν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει βία, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων και οι Ταλιμπάν θα αντισταθούν μέχρι την τελευταία τους ανάσα» είπε ακόμα, αλλά δεν όρισε συγκεκριμένη διορία ανταπόκρισης στο αίτημα τους.
Οι απαγωγείς εκτέλεσαν την Τετάρτη τον επικεφαλής των Νοτιοκορεατών, αλλά έκτοτε έχουν λήξει πολλά τελεσίγραφα χωρίς οι αντάρτες να έχουν πραγματοποιήσει τις απειλές του και να σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.
Δεκαοκτώ από τους ομήρους είναι γυναίκες και κρατούνται σε μικρές ομάδες σε διάφορες τοποθεσίες.
Ειδικός απεσταλμένος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης επρόκειτο να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σε μια προσπάθεια επίσπευσης της απελευθέρωσης των ομήρων.
Σύμφωνα με το BBC, ο Μπ.Κουσνέρ συναντά εκπροσώπους αντίπαλων παρατάξεων σε μια προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Συναντήθηκε ήδη με τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και τον φιλο-Σύρο πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νάμπιχ Μπέρι, ενώ θα συναντηθεί και με στελέχη της Χεζμπολάχ.
Ο κ. Κουσνέρ μίλησε για πρόοδο στις συνομιλίες του, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επιλύθηκαν τα πάντα. «Κάθε άλλο» προσέθεσε.
«Εάν οι Λιβανέζοι δεν ξεκινήσουν ξανά αυτόν τον απαραίτητο διάλογο, δυστυχώς θα υπάρξει και άλλος πόλεμος» είπε.
Σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε οι αντίπαλες παρατάξεις να συζητήσουν την εκλογή νέου προέδρου και τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.
Η κρίση αναμένεται να ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω της αντιπαράθεσης για το ποιος θα διαδεχθεί τον φιλο-Σύρο πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ. Συρία και Ιράν θέλουν έναν πρόεδρο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ στηρίζουν τον Σινιόρα.
Τον Νοέμβριο η σιιτική αντιπολίτευση, πίσω από την οποία βρίσκεται η Χεζμπολάχ, αποσύρθηκε από το Κοινοβούλιο ζητώντας μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα είχε δικαίωμα άσκησης βέτο.
Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος αναμένεται να επισκεφθεί τη Βηρυτό την Κυριακή για να συνομιλήσει με την ηγεσία του Λιβάνου και να επιθεωρήσει τα στρατεύματα της χώρας του στο νότιο Λίβανο.