Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

Απελευθέρωση φυλακισμένων ανταρτών ζητούν οι Ταλιμπάν για τους 22 Νοτιοκορεάτες

Απελευθέρωση φυλακισμένων ανταρτών ζητούν οι Ταλιμπάν για τους 22 Νοτιοκορεάτες

Οι Ταλιμπάν απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση για το μέλλον των 22 Νοτιοκορεατών που κρατούν ομήρους και ασκούν πιέσεις τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων ανταρτών.

Μια ομάδα Αφγανών αξιωματούχων που υποτίθεται ότι θα είχε περαιτέρω επαφές και διαπραγματεύσεις το Σάββατο με τους Ταλιμπάν δεν μπόρεσε να έλθει σε επαφή μαζί τους στην επαρχία Γκαζνί για λόγους ασφαλείας.

Η διαπραγματευτική ομάδα έλπιζε να πείσει τους αντάρτες να αφήσουν ελεύθερους άνευ όρων τους εθελοντές από τη Νότιο Κορέα, που απήγαγαν πριν από 10 ημέρες μέσα από ένα λεωφορείο στο Γκαζνί, νότια της Καμπούλ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν είχε δηλώσει ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και βία εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

Ο Κάρι Μοχάμαντ Γιουσούφ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, προειδοποίησε την Κυριακή να μην χρησιμοποιηθεί βία και ότι ο μόνος τρόπος για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων ανταρτών.

«Δεν υπάρχει ανάγκη άλλων διαπραγματεύσεων. Δώσαμε στην κυβέρνηση ένα κατάλογο με τα ονόματα των φυλακισμένων Ταλιμπάν που πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό είναι το κυρίαρχο αίτημα μας» δήλωσε ο Γιουσούφ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με δημοσιογράφους του Reuters.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί προσεκτικά το θέμα και εάν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει βία, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων και οι Ταλιμπάν θα αντισταθούν μέχρι την τελευταία τους ανάσα» είπε ακόμα, αλλά δεν όρισε συγκεκριμένη διορία ανταπόκρισης στο αίτημα τους.

Οι απαγωγείς εκτέλεσαν την Τετάρτη τον επικεφαλής των Νοτιοκορεατών, αλλά έκτοτε έχουν λήξει πολλά τελεσίγραφα χωρίς οι αντάρτες να έχουν πραγματοποιήσει τις απειλές του και να σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.

Δεκαοκτώ από τους ομήρους είναι γυναίκες και κρατούνται σε μικρές ομάδες σε διάφορες τοποθεσίες.

Ειδικός απεσταλμένος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης επρόκειτο να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σε μια προσπάθεια επίσπευσης της απελευθέρωσης των ομήρων.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: