Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

Το Ιράν δοκιμάζει καινούργιο μαχητικό, δικής του κατασκευής

Το Ιράν δοκιμάζει καινούργιο μαχητικό, δικής του κατασκευής

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, πραγματοποιήθηκε σήμερα επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του ιρανικής κατασκευής μαχητικού αεροσκάφους "Azarakhsh" (Αστραπή).

Πρόκειται για το δεύτερο αεροσκάφος ιρανικής κατασκευής και όπως ισχυρίζονται οι Ιρανοί είναι εφάμιλλο του αμερικανικού F-5.

Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Isfahan τυ Κεντρικού Ιράν και στην τελετή συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας Mostafa Mohammad Najjar και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

"To εγχώριας κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος αποτελεί ακόμη ένα δείγμα των τεχνολογικών επιτευγμάτων του Ιράν," δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA ο Morteza Bakhtiari, κυβερνήτης της πόλης Isfahan.

"Τη στιγμή που οι ΗΠΑ προμηθεύουν με όπλα τους συμμάχους τους στην περιοχή, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας κάνει καθημερινά τεράστιες προόδους, ώστε να έχει το Ιράν αυτάρκεια στην άμυνά του."

Το Azarakhsh πρόκειται για το δεύτερο μαχητικό δικής του κατασκευής που παρουσιάζει το Ιράν. Προηγήθηκε το Sa'egheh (Βροντή), το οποίο παραλληλίστηκε με το αμερικανικό F-18.

Παραπομπή


Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ

Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ

Σύμφωνα με πηγές από το Βόρειο Ιράκ, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδιζε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας κουρδικά χωριά πλησίον των τουρκο-ιρακινών συνόρων.

Παράλληλα, περίπου 350 Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν χθες στο Βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στην περιοχή Dahuk. Δεν έχει γίνει γνωστό το κατά πόσο τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν ακόμη στο Ιράκ ή αν έχουν αποσυρθεί στην Τουρκία.

Παραπομπή

Τα τουρκικά στρατεύματα διέσχισαν τα ιρακινά σύνορα

Τα τουρκικά στρατεύματα διέσχισαν τα ιρακινά σύνορα

Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ που αναφέρθηκε την Πέμπτη για την εξόντωση των ανταρτών του ΠΚΚ, απειλεί να πυροδοτήσει την ένταση σε ολόκληρη την περιοχή.

"Δεν πρόκειται για μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις και ο αριθμός των στρατευμάτων που λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες," δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού είπαν πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες, δήλωσαν όμως πως ανησυχούν ιδιαίτερα για τις απειλές της Άγκυρας για εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ αρνήθηκε την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχείρησης στα ιρακινά εδάφη: "Δεν έχουμε εισέλθει στα εδάφη καμιάς χώρας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα σας το ανακοινώναμε." Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσυάρ Ζεμπαρί δήλωσε πως δεν διεξήχθησαν μεγάλες επιχειρήσεις (στο Βόρειο Ιράκ). Εντούτοις, η Τουρκία έχει συγκεντρώσει στα σύνορα της με το Ιράκ δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Παραπομπή

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για τουρκική εισβολη

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για τουρκική εισβολη

(ΒΗΜΑ, 05/08/2007)

Παραπομπή

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις διαμαρτυρίες της ΕΕ για τις εκτελέσεις

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις διαμαρτυρίες της ΕΕ για τις εκτελέσεις

H ιρανική κυβέρνηση απέρριψε σήμερα τις διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων στη χώρα και για την καταδίκη σε θάνατο δύο κούρδων δημοσιογράφων.

«ΚΑΘΕ ανεξάρτητη χώρα δρα εναντίον των εγκληματιών με βάση τη νομοθεσία της, και οποιαδήποτε παρέμβαση από το εξωτερικό αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μοχάμαντ-Αλί Χοσεϊνί.

Από τις αρχές του χρόνου, έχουν εκτελεστεί στο Ιράν περισσότεροι από 120 άνθρωποι, γεγονός που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες της πορτογαλικής προεδρίας. Η ΕΕ ζήτησε επίσης από το Ιράν να αναθεωρήσει την καταδίκη σε θάνατο των δύο κουρδικής καταγωγής ιρανών δημοσιογράφων Αντνάν Χασανπούρ και Αμπντολουαχέντ Μπουτιμάρ. Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα σε θάνατο για "εχθρότητα προς το Θεό", χωρίς να διευκρινιστεί τι εγκλήματα διέπραξαν. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το "έγκλημά" τους είναι ότι ανήκουν στο κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν.


Παραπομπή

Κορυφώνεται η διαμάχη για τις θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο

Κορυφώνεται η διαμάχη για τις θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο

Η ΔΕΚΑΤΗ έκτη Αυγούστου θα είναι η καθοριστική ημέρα στη διαδικασία για την εκχώρηση αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου , καθώς διεθνείς εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για την παραχώρηση τεμαχίου ή τεμαχίων, όπως έχουν διαχωριστεί από την Κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ΡΙΚ το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο.

Θετικό στοιχείο, δήλωσαν αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι ότι ενδιαφέρον επέδειξαν και εταιρείες, που πράγματι έχουν την τεχνογνωσία και την τεχνική επάρκεια για έρευνα και ανόρυξη σε μεγάλα βάθη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στα τέλη Αυγούστου η Τουρκία αναμένεται να θέσει σε δράση και πάλι ερευνητικά σκάφη και να ολοκληρώσει δικές της διαδικασίες προσφορών για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές, πού γειτνιάζουν ή και συμπίπτουν εν μέρει, με τις περιοχές που με βάση το διεθνές δίκαιο, βρίσκονται στη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραπομπή

Οι αντάρτες του ΠΚΚ σκότωσαν ένα Τούρκο χωρικό επειδή αρνήθηκε να τους προσφέρει φαγητό

Οι αντάρτες του ΠΚΚ σκότωσαν ένα Τούρκο χωρικό επειδή αρνήθηκε να τους προσφέρει φαγητό

Ένας Τούρκος χωρικός σκοτώθηκε από Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, επειδή αρνήθηκε να τους προσφέρει φαγητό και προμήθειες, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolian.

Ακόμη ένας Τούρκος χωρικός σκοτώθηκε από τους Κούρδους τον προηγούμενο μήνα, για τους ίδιους λόγους.

Παραπομπή

Το Ιράν λέει όχι στην αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος

Το Ιράν λέει όχι στην αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος

Το Ιράν διακήρυξε εκ νέου πως δεν πρόκειται να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τις αξιώσεις της Δύσης για πάγωμα του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Mohammad Ali Hosseini, είπε πως μια τέτοια κίνηση δεν είναι αποδεκτή από το Ιράν και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ali Larijani πως είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Τεχεράνη για διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου.

"Η αναστολή του εμπλουτισμού δεν είναι αποδεκτή. Ο ίδιος ο Larijani είπε πως κάτι τέτοιο είναι παράλογο και απαράδεκτο και χαρακτήρισε τον εμπλουτισμό ως ζωτικής σημασίας για το Ιράν." Συμπλήρωσε ακόμη πως "οι πυρηνικές μας δραστηριότητες προχωρούν και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μακριά από την πολιτική προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης."

Παραπομπή


Κομμουνιστής; Όχι ακριβώς

Κομμουνιστής; Όχι ακριβώς

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είναι αυτή την περίοδο ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πολιτικού παιχνιδιού στην Κύπρο. Η απόφαση να πάρει διαζύγιο από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και να διεκδικήσει την προεδρία ανέτρεψε το σκηνικό.

Μέχρι προ τινος, η αυτόνομη κάθοδος του ΑΚΕΛ στις εκλογές θεωρείτο σχεδόν αδιανόητη. Οι διεθνείς συνθήκες, σε συνάρτηση με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, αξιολογούνταν από την ηγεσία του κόμματος αποτρεπτικές να διεκδικήσει την εξουσία και τον υποχρέωναν να στηρίζει άλλους υποψηφίους από το κέντρο, έναντι πολιτικών ανταλλαγμάτων και σοβαρών συμβιβασμών.

Το τόλμημα του Δ. Χριστόφια να αυτονομηθεί είναι ανατρεπτικό για τα πολιτικά δεδομένα της Κύπρου, επειδή έκλεισε μια ιστορική περίοδο κατά την οποία ήταν αμάρτημα να διεκδικήσει το ΑΚΕΛ την εξουσία.

Με τη νέα εποχή, το ΑΚΕΛ μπαίνει πια στο παιχνίδι της εξουσίας. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιός του έχει καλές πιθανότητες να εκλεγεί ο 6ος πρόεδρος της Κύπρου. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εφημερίδας «Πολίτης», ποσοστό 56,9% του πληθυσμού πιστεύει πως εάν εκλεγεί ο Δ. Χριστόφιας μπορεί να κυβερνήσει ικανοποιητικά τη χώρα.

Πέραν από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, όπου η αποδοχή του Δ. Χριστόφια αγγίζει το 92%, αξιοσημείωτη είναι και η αποδεκτικότητά του από τους ψηφοφόρους της δεξιάς. Σχεδόν ένας στους δύο οπαδούς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ πιστεύουν ότι ο Χριστόφιας μπορεί να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά στα προεδρικά καθήκοντα.

Το ΑΚΕΛ θεωρείται το μόνο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης που όχι μόνο επιβίωσε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά αύξησε και τα ποσοστά του. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι η ικανότητά του να προσαρμόζεται στα νέα διεθνή και τοπικά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα, διατηρώντας το κομμουνιστικό προφίλ του. Ικανοποιεί, δηλαδή, τις ανάγκες τις κοινωνίας να εκφράζεται μέσα από μια αριστερή ιδεολογική προσέγγιση χωρίς να θεωρείται απειλή από το οικονομικό κατεστημένο.

Παρά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», το ΑΚΕΛ δεν έκανε καμιά ιδεολογική αναθεώρηση. Βρήκε τους τρόπους να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων χωρίς ν' αποκηρύξει ανοιχτά τουλάχιστον την παλιά:

*Πέρασε από το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το νέο συνδικάτο» στην αποδοχή της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε χωρίς κραδασμούς.

*Επέκρινε με σφοδρότητα την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά ήταν αρκούντως πραγματιστικό για να συναινέσει στην παροχή διευκολύνσεων στις ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις.

*Καταψήφισε στη Βουλή την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, όμως ψήφισε όλα τα νομοσχέδια εναρμόνισης της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας.

*Παραμένει ένα κόμμα ιδεολογικά αθεϊστικό, όμως δεν είναι σε ρήξη με την Εκκλησία και προσπάθησε να διεισδύσει στις δομές της, στηρίζοντας δημόσια συγκεκριμένο υποψήφιο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

*Δεν αποκήρυξε ποτέ τη Σοβιετική Ενωση, όμως διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν.

Εν πολλοίς, το ΑΚΕΛ μόνο κατ' όνομα είναι ένα παραδοσιακό κομμουνιστικό κόμμα. Στην ουσία, είναι σοσιαλδημοκρατικό. Θα έλεγε κανείς ότι το ΑΚΕΛ καταστατικά είναι ΚΚΕ και στην καθημερινότητα μοιάζει πολύ με το Συνασπισμό.

Η απόφασή του να διεκδικήσει τις εκλογές και η δυνατότητα να τις κερδίσει προκάλεσαν ενδοκομματικό προβληματισμό για την ανάγκη μετεξέλιξής του από κομμουνιστικό σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με καταστατικές τροποποιήσεις.

Αυτό που γίνεται πια κατανοητό είναι πως ως πιθανή κυβέρνηση χώρας κράτους-μέλους της Ε.Ε. το 2008 ή έστω το 2013, το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να έχει την ευχέρεια των ελιγμών που είχε ως αντιπολίτευση ή συνεργαζόμενο κόμμα σε κυβερνητικό συνασπισμό. Ούτε μπορεί ένας πρόεδρος που δεσμεύεται από τις καταστατικές διατάξεις ενός κομμουνιστικού κόμματος να συμμετέχει αποτελεσματικά στην πολιτική διαδικασία της Ε.Ε. και να εφαρμόζει κοινοτικές οδηγίες που είναι αντίθετες με την ιδεολογία του.

Παραπομπή

Ωρες αγωνίας για τη ζωή των 21 Νοτιοκορεατών

Ωρες αγωνίας για τη ζωή των 21 Νοτιοκορεατών

Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη των 21 Νοτιοκορεατών ομήρων που κρατούνται από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της απελευθέρωσής τους είχαν μέχρι χθες επικεντρωθεί στις απευθείας συνομιλίες του πρεσβευτή της Νοτίου Κορέας, Κανγκ Σουνγκ Ζου, με τους ισλαμιστές αντάρτες. Καίτοι υπήρξε συμφωνία για συνάντηση των δύο πλευρών, δεν είχε οριστεί η ακριβής τοποθεσία, κάτι το οποίο αναμενόταν να πραγματοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Κάρι Μοχάμαντ Αχμάντι, επανέλαβε χθες ότι δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στο αίτημά τους για ανταλλαγή των ομήρων με οκτώ εκ των κρατούμενων συντρόφων τους σε φυλακές του Αφγανιστάν, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί νέο τελεσίγραφο, μετά την εκπνοή του τελευταίου την περασμένη Τετάρτη, μια ημέρα μετά την εκτέλεση του δεύτερου Νοτιοκορεάτη ομήρου.

Στόχος ο Καρζάι
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό «Νιούσγουικ», οι Ταλιμπάν είναι πρόθυμοι να παρατείνουν την κρίση προκειμένου να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Καρζάι. Αν και αρχικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε, εμμέσως πλην σαφώς, αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για την απελευθέρωση των ομήρων, σε συνάντηση που είχαν προχθές στις Φιλιππίνες, ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ, Σονγκ Μιν Σουν με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρεπόντε, αποφασίστηκε να μη γίνει χρήση κανενός είδους βίας για την επίλυση της κρίσης. Στο διάστημα της ομηρείας, οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν δύο εκ των ομήρων. Μεταξύ των υπολοίπων 21 βρίσκονται 16 γυναίκες και 5 άντρες, εκ των οποίων οι δύο γυναίκες παρουσιάζουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, σοβαρές διαταραχές στην υγεία τους.

Παραπομπή