Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Κι όμως το πήρε

Κι όμως το πήρε

Το πρώτο του πρωτάθλημα κέρδισε ο Kimi Raikkonen στην πρώτη του χρονιά με τη Ferrari, την ώρα που οι 2 αντίπαλοί του έκαναν τη ζωή εύκολη! Ο Kimi χρειάστηκε να κερδίσει τον αγώνα, προς μεγάλη απογοήτευση των Βραζιλιάνων που δεν είδαν τον Massa να κερδίζει τον αγώνα για 2η συνεχόμενη χρονιά. Η εκκίνηση του αγώνα ήταν πολύ καλή για τον Hamilton, αλλά μέχρι την πρώτη στροφή. Ο Raikkonen όμως, πέρασε άνετα, ενώ ο Alonso ήταν πλέον πίσω του στο τέλος της πρώτης στροφής. Στην τρίτη στροφή, ο Βρετανός προσπάθησε να περάσει τον Alonso από την εξωτερική(!), φυσικά δεν τα κατάφερε και βρέθηκε εκτός πίστας! Όταν μπήκε, ξανά στην πίστα, ήταν στην 8η θέση!

Γρήγορα ξεμπέρδεψε με το (μη) εμπόδιο του Trulli, για να βρεθεί πίσω από τις 2 BMW. Η κατάταξη στο τέλος του 2ου γύρου ήταν Massa, Raikkonen, Alonso, Kubica, Webber, Heidfeld, Hamilton, Trulli.

Στο τέλος του ίδιου γύρου, οι Kovalainen, Liuzzi, Υαμαμότο συγκρούστηκαν. Τίποτα δεν άλλαξε για αρκετούς γύρους.

Στον 7ο γύρο, ο Hamilton κατάφερε να περάσει τον Heidfeld, γιατί ο Γερμανός έχασε την 3η στροφή. Ο Βρετανός ήταν 2-3 θέσεις πριν το πρωτάθλημα. Όμως, η χαρά του Hamilton δεν κράτησε και πολύ. Η McLaren του τον πρόδωσε! Λίγο πριν το τέλος του γύρου, ο Βρετανός έμεινε χωρίς κιβώτιο, προσπαθούσε απεγνωσμένα να βάλει ταχύτητα, τη στιγμή που τα υπόλοιπα μονοθέσια τον περνούσαν στην πίστα. Τελικά η ταχύτητα μπήκε, όμως ο Βρετανός ήταν ήδη στην 18η θέση!

Γρήγορα έφτασε τον Kovalainen, τον πέρασε και βρέθηκε πίσω από τον Ralf, που φυσικά τον πέρασε με άνεση!

Υπέρ του Βρετανού, ήρθε κι η εγκατάλειψη του Webber, στον 15ο γύρο, ενώ πλέον η κατάταξη ήταν Massa, Raikkonen, Alonso, Kubica, Heidfeld, Trulli, Rosberg, Coulthard, ενώ ο Hamilton ήταν στην 12η θέση, έχοντας μπροστά του αρκετά πιο δύσκολα εμπόδια: Nakajima (άπειρος), Button, Vettel.

Στο μεταξύ, ο Massa έκανε τον ένα ταχύτερο γύρο μετά τον άλλο, η διαφορά του από τον Raikkonen ήταν σχεδόν 2’’, ενώ από τον Alonso 12.1’’!

Στον 18ο γύρο, ο Hamilton πέρασε τον Nakajima, χωρίς πρόβλημα, πριν το τέλος της ευθείας, βρισκόμενος πλέον στην 11η θέση. Αν η κατάταξη στην κορυφή έμενε έτσι, ο Alonso ήταν ο πρωταθλητής.

Ο Hamilton έφτασε τον Button, όμως ο συμπατριώτης του δεν τον άφησε να περάσει. Έκανε τον αγώνα του, χωρίς να έχει διάθεση να αφήσει τον Hamilton.

Στον 19ο γύρο, ο Kubica μπήκε για τον πρώτο του ανεφοδιασμό, από την 4η θέση, έβαλε σκληρά ελαστικά και βγήκε μπροστά από τον

Στον 20ο γύρο, ήρθε η σειρά του Massa. Ο Βραζιλιάνος άδειασε το δρόμο από τον Raikkonen που κατέβασε το ρεκόρ γύρου 1’’ σε σχέση με αυτό του Massa!

Στον 21ο γύρο, μπήκε κι ο Raikkonen για τον δικό του ανεφοδιασμό. Βγαίνοντας, ο Alonso ήταν στην κορυφή, ενώ Hamilton ήταν πλέον στην 9η θέση.

Στον 22ο γύρο ήρθε κι ο Alonso για τον ανεφοδιασμό του. Ο Hamilton ακολούθησε, όμως πλέον στην πίστα υπήρχαν μικρότερα μονοθέσια, αφού ο Button είχε εγκαταλείψει. Πάντως, ο Hamilton ήταν ο πρώτος που άλλαξε στρατηγική. Έβαλε καύσιμα μόνο για 15 γύρους, τα πολύ μαλακά ελαστικά κι ο Βρετανός έπρεπε να κάνει 15 κατατακτήριους γύρους!

Πλέον ο μόνος της κορυφής που δεν είχε κάνει ανεφοδιασμό ήταν ο Heidfeld, όμως ήταν στην 3η θέση! Ο Massa από την άλλη πλευρά, είχε ανοίξει τη διαφορά του από τον Raikkonen.

Στον 25ο γύρο, ο Heidfeld μπήκε για τον ανεφοδιασμό του, ενώ πλέον η κατάταξη ήταν: Massa, Raikkonen, Alonso, Kubica, Trulli, Heidfeld, Rosberg, Coulthard, ενώ ο Hamilton ήταν στην 13η θέση.

4 γύρους αργότερα, ο Hamilton πέρασε τον Barrichello στην πρώτη στροφή, όμως, το προσπέρασμά του έγινε γιατί απλά ο Barrichello άφησε το πόδι από το γκάζι. Ο Hamilton έκανε την προσπάθειά του από πολύ μακριά.

Ο Alonso στο μεταξύ, είχε πίεση από τον Kubica, για την 3η θέση, ενώ οι 2 Ferrari ήταν σχεδόν 1 pitstop μπροστά!

Στον 31ο γύρο, ο Nakajima μπήκε για τον ανεφοδιασμό του και χτύπησε 2 μηχανικούς του. Μάλλον ελαφριά ελπίζουμε.

Στον επόμενο γύρο, ο Hamilton είχε φτάσει τον Vettel, ενώ ο Alonso έχανε την 3η θέση από τον Kubica. Πλέον η κατάταξη ήταν Massa, Raikkonen, Kubica, Alonso, Trulli, Heidfeld, Rosberg, Coulthard, ενώ πλέον ο Hamilton είχε φτάσει στην 9η θέση, γιατί ο Schumacher είχε μπει για τον ανεφοδιασμό του.

Αν υπήρχε κάτι αξιοπρόσεκτο σε όλα αυτά, ήταν ο ρυθμός του Alonso. Ο Ισπανός ήταν πιο αργός ακόμα κι από την Toyota, κάτι που προφανώς κατάλαβε όταν είδε πίσω του τον Ιταλό.

Στον 37ο γύρο, ο Hamilton ξαναμπήκε για ανεφοδιασμό, αλλάζοντας ελαστικά, και βάζοντας τα σκληρά, προφανώς γιατί η απόδοσή τους ήταν πολύ κακή. Δύσκολα πλέον θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Στον επόμενο γύρο, ο Kovalainen βγήκε εκτός πίστας, ενώ ο Kubica μπήκε για τον δεύτερο ανεφοδιασμό του, ενώ ήταν δεδομένο ότι θα έκανε και 3ο pitstop. Ο Alonso είχε ακόμα ελπίδες!

Με την κατάταξη να είναι Massa, Raikkonen, Alonso, Trulli, Heidfeld, Rosberg, Kubica, Coulthard, ενώ ο Hamilton ήταν ακόμα στην 9η θέση, αλλά 28.3’’ πίσω από τον Coulthard.
Στον 42ο γύρο, ο Barrichello εγκατέλειψε, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τον Hamilton, ενώ ο Coulthard έκανε κι αυτός τον ανεφοδιασμό του, όπως κι ο Trulli.

Στον 44ο γύρο, ο Raikkonen ήταν κολλημένος πίσω από τον Massa, γιατί ο Massa άρχισε να γλιστράει στην πίστα. Είχε καταστρέψει τα ελαστικά του;

Στο μεταξύ, ο Alonso ήταν 33.4’’ πίσω από τους 2 οδηγούς της Ferrari, δηλαδή οι 2 Ferrari μπορούσαν να κάνουν ένα επιπλέον ανεφοδιασμό και να μείνουν μπροστά από τον Ισπανό.
Στον 46ο γύρο, ο Massa άνοιξε και πάλι τη διαφορά του από τον Raikkonen, στα 1.3’’ δείχνοντας σε όλους ότι αν χρειαζόταν θα έκανε στην άκρη, δεν θα έχανε τον αγώνα.

Στον 48ο γύρο, ο Hamilton ήταν 6.3’’ πίσω από τον Trulli στην 8η θέση. Θα κατάφερνε να κάνει το θαύμα;

Στον επόμενο γύρο, ο Alonso άρχισε και πάλι να χάνει απίστευτα πολύ χρόνο, 2’’ στο γύρο σε σχέση με τις Ferrari.

Στον 50ο γύρο, ο Massa μπήκε για τον 2ο και τελευταίο ανεφοδιασμό του, βάζοντας τα πολύ μαλακά ελαστικά του. Ο Raikkonen στο μεταξύ έκανε γρήγορους γύρους, ενώ έμεινε ένα ακόμα γύρο.

Στον 52ο γύρο, ο Heidfeld μπήκε κι αυτός για το ανεφοδιασμό του, ενώ ο Raikkonen ήταν ακόμα μέσα στην πίστα.

Αντίθετα, μπήκε ο Alonso! Ο Ισπανός έβαλε κι αυτός τα πολύ μαλακά ελαστικά, ενώ ο Φιλανδός έμπαινε στα pits την ώρα που έβγαινε ο Alonso.

Ο Massa ήταν πίσω από τον Raikkonen. Σήκωσε το πόδι από το γκάζι; Κανείς δεν θα μάθει
ποτέ, αλλά αυτό που είχε σημασία, ήταν πως ο Raikkonen κι η Ferrari γενικά είχαν κάνει το καθήκον τους.

Ο Hamilton ήταν στην 8η θέση, ενώ χρωστούσε ένα ακόμα pitstop! Ο Rosberg μπήκε κι αυτός για τον ανεφοδιασμό του, από την 3η ΄θέση, ενώ ο Kubica ήταν στην 3η θέση. Φυσικά ο Πολωνός χρωστούσε ένα ακόμα pitstop, οπότε φυσιολογικά στην 3η θέση θα ήταν ο Alonso.
Στον 56ο γύρο, η κατάταξη ήταν Kimi, Massa, Kubica, Alonso, Heidfeld, Rosberg, Trulli, Hamilton.

Ο Βρετανός έκανε τον 3ο του ανεφοδιασμό στον 57ο γύρο και βγήκε πίσω από τον Coulthard. Θα τα κατάφερνε;

Ήταν αποφασισμένος για όλα! Πέρασε τον Coulthard 2 γύρους αργότερα. Πλέον ήθελε μόνο 3 θέσεις!

Στον 59ο γύρο, ο Βρετανός έκανε ένα εκπληκτικό γύρο, τον ταχύτερο το αγώνα, την ίδια ώρα που ο Kubica έπεφτε στην 6η θέση πίσω από τον Rosberg μετά τον ανεφοδιασμό του.
Στον επόμενο γύρο, ο Hamilton ήταν 21.3’’ πίσω από τον Trulli, που γυρνούσε σχεδόν 1’’ αργότερα από τον Βρετανό. Δύσκολο. Πολύ δύσκολο για τον Hamilton.

Στον 61ο γύρο, ο Rosberg κι ο Heidfeld παραλίγο να εγκαταλείψουν, όταν ο Rosberg προσπάθησε να περάσει τον Heidfeld που είχε μπλοκάρει! Ο Kubica εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να βρεθεί στην 4η θέση: Kimi, Massa, Alonso, Kubica, Rosberg, Heidfeld, Trulli, Hamilton.

Στον 63ο γύρο, ο Hamilton ήταν 2 θέσεις πίσω από το πρωτάθλημα. Ο Trulli μπήκε για τον 3ο και τελευταίο του ανεφοδιασμό, ενώ ο Βρετανός ήταν 15’’ πίσω από τον Heidfeld 6ος κι έμεναν 6 γύροι!

5 γύρους πριν το τέλος, ο Kimi έκανε ταχύτερο γύρο, σα να ήθελε να δείξει ότι το αξίζει το πρωτάθλημα.

4 γύρους πριν το τέλος, ο Hamilton δεν είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια, αν και πλέον ήθελε ένα θαύμα!

Θα άλλαζε κάτι στους 2 επόμενους γύρους;

Ναι, αλλά όχι για τον Hamilton! Ο Rosberg πέρασε τελικά τον Kubica για την 4η θέση, αλλά στην πρώτη τριάδα, ο απολύτως τίποτα δεν άλλαξε κι ο Kimi πήρε το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.


Πηγή: f1net.gr

Οι Κούρδοι αντάρτες πήραν αρκετούς Τούρκους στρατιώτες ομήρους

Οι Κούρδοι αντάρτες πήραν αρκετούς Τούρκους στρατιώτες ομήρους

Οι Κούρδοι αντάρτες πήραν σήμερα αρκετούς Τούρκους στρατιώτες ως ομήρους στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μετέδωσε το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που εδρεύει στο Βέλγιο.

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί, όταν κατά τη διάρκεια επίθεσης του ΠΚΚ εναντίον στρατιωτικής μονάδας, σκοτώνοντας 16 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 15.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε μεγάλες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την εξολόθρευση των ανταρτών.

Εξέδωσε ήδη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως έχουν σκοτωθεί 23 αντάρτες.

Πηγή: CBC News

Θέσεις μάχης εν αναμονή νέας πρότασης Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Θέσεις μάχης εν αναμονή νέας πρότασης Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται Αθήνα και Σκόπια, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- ο ειδικός διαπραγματευτής Μάθιου Νίμιτς θα ανακοινώσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, παρουσιάζοντας τη νέα πρότασή του.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο διαπραγματευτής ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα τους Ελληνες ανταποκριτές στον ΟΗΕ ότι την Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), θα δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση που θα αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Νίμιτς θα ανακοινώσει τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που θα ειναι ο τελικός και θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου. Την Ελλάδα θα αντιπροσωπεύσει ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

Οι δυο πλευρές δεν έχουν μέχρι στιγμής καμιά ένδειξη για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο κ. Νίμιτς και με την ανταλλαγή εκατέρωθεν δηλώσεων και προειδοποιήσεων επιχειρείται να σταλούν μηνύματα και να χαραχθούν οι διαπραγματευτικές γραμμές.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι κινείται και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι ο οποίος διαμηνύει στην Αθήνα: «Βάλτε βέτο, δεν αλλάζουμε όνομα».Αντιστοίχως και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει κάνει λόγο τις τελευταίες ημέρες για αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ και για εξάντληση όλων των περιθωρίων από πλευράς της Ελλάδας.

Πηγή: in.gr

Τι έδωσε η Τουρκία στη Συρία;

Τι έδωσε η Τουρκία στη Συρία;

Όταν το 2005 το Αζερμπαϊτζάν εγκαινίασε την πρώτη του αεροπορική πτήση προς τα κατεχόμενα, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει με δρομολόγια πτήσεων, βρήκε απέναντί του τη διεθνή κοινότητα. Οι πιέσεις ήταν τέτοιες που δεν κατάφερε να συνεχίσει, παρόλο που είναι η 'αδελφή χώρα' της Τουρκίας και ήθελε να της συμπαρασταθεί! Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο τώρα με τη Συρία. Η ακτοπλοϊκή γραμμή κατεχομένων Λατάκειας μπορεί να φαίνεται η ίδια περίπτωση με εκείνην του Αζερμπαϊτζάν, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Γιατί ακριβώς η Συρία είναι μία χώρα που δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα. Είναι το μαύρο πρόβατο των Αμερικανών, το οποίο δεν λέει να συμμορφωθεί και τολμάει να τα βάλει με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα κατεχόμενα είναι λεπτομέρειες μπροστά σε αυτά που καλείται η Συρία να κάνει!

Γιατί να υποχωρήσει;
"Η Συρία δεν έχει λόγους να υποχωρήσει ενόσω η σχέση της με την Τουρκία παραμένει στενή", έλεγε στον 'Π' τουρκική διπλωματική πληγή. Πώς όμως έφτασαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία σε αυτό το σημείο; Τι μεσολάβησε αυτά τα χρόνια φέρνοντας τις δύο χώρες τόσο κοντά, ώστε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να γίνεται δεκτός στην Άγκυρα σήμερα μέσα σε τόσο ζεστό κλίμα; Η αλήθεια πάντως είναι πως κανείς στην Τουρκία δεν ασχολήθηκε αυτές τις μέρες με τον πρόεδρο Άσαντ και την επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα γιατί υπήρχαν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα στην πολιτική ατζέντα. Η ενδεχόμενη εισβολή στο Βόρειο Ιράκ και το αμερικανικό ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων επισκίασε τα πάντα. Ακόμη και το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Τουρκία για την εκλογή του Προέδρου της χώρας απευθείας από το λαό. Ούτε καν προεκλογική εκστρατεία δεν έγινε!
Αν στην ίδια φωτογραφία με τον Σύρο Πρόεδρο στο Προεδρικό στην Άγκυρα δεν υπήρχε και η σύζυγος του προέδρου Γκιουλ με τη μαντίλα για να ασχοληθούν οι τουρκικές εφημερίδες ίσως και να μην δημοσιευόταν καν η φωτογραφία του!

Ανοίγματα Άγκυρας
Ας πάμε όμως στο αρχικό μας ερώτημα. Τι συνδέει τις δύο χώρες σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν;
Πρώτον, με την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία οι σχέσεις της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο πήραν νέα διάσταση. Η Άγκυρα αποφάσισε να απλώσει το χέρι της προς τον αραβικό κόσμο χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει και το Ισραήλ. Έκανε ανοίγματα προς όλες τις αραβικές χώρες κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης και θα αποτελούσε τη γέφυρα ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και τη Δύση. Αυτός ο ρόλος της αναγνωρίστηκε άλλωστε αρκετές φορές και από τις ΗΠΑ αλλά και από την ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα προσέγγισε και τη Συρία, επιχειρώντας να παίξει το διαμεσολαβητικό της ρόλο για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Δεύτερον, ο αντιαμερικανισμός στις δύο χώρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Όταν η Τουρκία είπε 'όχι' στα αμερικανικά στρατεύματα την 1η Μαρτίου του 2002, απαγορεύοντας την είσοδό τους στο Ιράκ μέσω της Τουρκίας δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές στις σχέσεις των δύο χωρών. Και η Άγκυρα δεν έκανε πίσω ούτε όταν οι Αμερικανοί την καλούσαν να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Συρία. Η τουρκική Κυβέρνηση δεν αντέδρασε σε καμιά από τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να μην επισκεφθεί τη Δαμασκό. Υπογράφηκε ακόμη και ενεργειακή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών. "Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Τουρκία, όχι η Τουρκία τις ΗΠΑ", σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ακσάμ Χουσνού Μαχάλ, δικαιολογώντας τη στάση της Τουρκίας.

Ενώνει το Κουρδικό
Τρίτον είναι το Κουρδικό. Και οι δύο χώρες φοβούνται τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ επειδή στα εδάφη τους έχουν κουρδικούς πληθυσμούς. Φυσικά μέχρι το 1999 οι σχέσεις της Τουρκίας και της Συρίας όχι μόνο δεν ήταν φιλικές αλλά χαρακτηρίζονταν ακόμη και εχθρικές. Κι αυτό εξαιτίας της παρουσίας του PKK και του ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που δραστηριοποιούνταν στα εδάφη της Τουρκίας. Μετά όμως την απειλή του τότε Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ότι η Τουρκία θα κάνει χρήση του 'δικαιώματος άμυνάς' της η Συρία έδιωξε από τα εδάφη της τον Οτσαλάν. Μετά τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη άρχισε και η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Κι έτσι φτάσαμε μέχρι σήμερα που ο Πρόεδρος της Συρίας δηλώνει ακόμη από την Άγκυρα ότι στηρίζει την απόφαση της Τουρκίας να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ καταδιώκοντας το PKK.

Μυστική συμφωνία;
Και η Τουρκία όμως έδωσε τη δική της στήριξη στη Συρία όταν τη χρειάστηκε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν υποσχέθηκε στη Δαμασκό ότι δεν πρόκειται η Άγκυρα να δώσει άδεια στους Ισραηλινούς να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να επιτεθούν στη Συρία. Αυτή η δήλωση του Αλί Μπαμπατζάν θεωρήθηκε ύποπτη στην Κύπρο. Τι πήρε για αντάλλαγμα η Τουρκία για να δώσει τέτοια κάλυψη στη Συρία; Μήπως την ακτοπλοϊκή σύνδεση κατεχομένων - Λατάκειας; Υπάρχει μια τέτοια μυστική συμφωνία μεταξύ Συρίας και Τουρκίας; Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για σενάρια, τα οποία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Ίσως πάλι και να μην χρειαζόταν καν η τελευταία κάλυψη του Αλί Μπαμπατζάν για να ανοίξει η Συρία τα λιμάνια της προς τους Τ/Κ. Η στενή πλέον φιλία της με την Τουρκία της το επιβάλλει.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Ταλαμπανί αρνείται να παραδώσει τους ηγέτες των ανταρτών στην Τουρκία

Ο Ταλαμπανί αρνείται να παραδώσει τους ηγέτες των ανταρτών στην Τουρκία

Ο Ιρακινός πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί αρνήθηκε σήμερα να παραδώσει τους ηγέτες του ΠΚΚ στην Τουρκία.

"Η παράδοση των ηγετών του ΠΚΚ στην Τουρκία είναι ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί" είπε ο Ταλαμπανί κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου από την πόλη Εμπρίλ του Βορείου Κουρδιστάν.

Προηγήθηκε συνάντηση του Ιρακινού προέδρου με την πολιτική ηγεσία των Κούρδων, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαρζανί.

Πηγή: ΑFP

Ένας νεκρός και 14 τραυματίες όταν διερχόμενο λεωφορείο κτύπησε σε νάρκη στη ΝΑ Τουρκία

Τουρκία: 23 Κόυρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σκοτώθηκαν 23 Κούρδοι αντάρτες.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζονται κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα άρχισαν μετά την πρωινή επίθεση των ανταρτών που στοίχισε τη ζωή σε 16 Τούρκους στρατιώτες.

Τα στρατεύματα υποστηρίζονται από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: Guardian

Ένας νεκρός και 14 τραυματίες όταν διερχόμενο λεωφορείο κτύπησε σε νάρκη στη ΝΑ Τουρκία

Ένας νεκρός και 14 τραυματίες όταν διερχόμενο λεωφορείο κτύπησε σε νάρκη στη ΝΑ Τουρκία

Λεωφορείο στη ΝΑ Τουρκία κτύπησε σε νάρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστούν οι υπόλοιποι επιβαίνοντες.

Η επίθεση, για την οποία θεωρούνται υπεύθυνοι οι Κούρδοι αντάρτες, πραγματοποιήθηκε στο χωριό Daglica, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα 16 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 155 τραυματίστηκαν από επίθεση Κούρδων ανταρτών στη μον΄άδα τους, κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

Πηγή: NASDAQ

Διευρύνει τη διαφορά η Νέα Δημοκρατία

Διευρύνει τη διαφορά η Νέα Δημοκρατία

Ενα μόλις μήνα μετά τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό της χώρας διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δυσαρέσκειας που εκδηλώθηκαν έντονα κατά την προεκλογική περίοδο και αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η συρρικνωμένη ανοχή προς την κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, η βαθιά κρίση στο ΠΑΣΟΚ εντείνουν το κλίμα κρίσης του δικομματισμού.

Τα στοιχεία αυτά διαφαίνονται στην πρώτη μεγάλη μετεκλογική δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του ΕΤ.Κ και η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου -και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή-, καθώς και τις τάσεις που διαμορφώνονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει της εκλογής αρχηγού στις 11 Νοεμβρίου.

Η Ν.Δ. κρατά την πρωτοβουλία στις πολιτικές εξελίξεις εξαιτίας της πρόσφατης εκλογικής νίκης, ωστόσο αναπτύσσεται ένα ισχυρό «σύνδρομο φόβου» στους πολίτες, καθώς ένας στους δύο (49,6%) εκτιμά πως η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Ενισχυτικό στοιχείο αυτής της διαπίστωσης είναι και το γεγονός ότι το 73,6% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση αιτιολογεί το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ως «καταδίκη του δικομματισμού».

Η άποψη αυτή είναι ισχυρή ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (73,7%) και γίνεται ακόμα εντονότερη μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι (80,7%) και Κεντροδεξιοί (83,5%).

Βεβαίως, οι αντοχές της κυβέρνησης είναι εμφανείς, πάντοτε όμως σε σύγκριση με ένα (εσωστρεφές) ΠΑΣΟΚ που χάνει ακόμα περισσότερο έδαφος σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό.
Στην «πρόθεση ψήφου» (εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;) η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 5,2% (34,9% έναντι 29,7%), τα κόμματα της Αριστεράς όμως εμφανίζονται να αυξάνουν τα ήδη υψηλά ποσοστά που είχαν συγκεντρώσει, εντείνοντας έτσι τις εντυπώσεις ότι ενισχύεται το «ρεύμα» κατά των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ εμφανίζεται με ποσοστό 7,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κερδισμένο μετεκλογικά, καθώς το ποσοστό του ανεβαίνει στο 6,8%.

Μετά την αναγωγή της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου», μάλιστα, τα δύο αυτά κόμματα εμφανίζονται με ποσοστά 8,9% (ΚΚΕ) και 7,9% (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο ΛΑΟΣ αγγίζει το 4,5% και οι Οικολόγοι το 1,8%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν γίνονταν εκλογές, τα κόμματα αυτά θα συγκέντρωναν αθροιστικά πάνω από 24%, ποσοστό που ισοδυναμεί με αποδόμηση του δικομματικού συστήματος.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής ήταν και παραμένει το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ., καθώς ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών προς το πρόσωπό του όχι μόνο διατηρείται, αλλά αυξάνεται κατά μιάμιση μονάδα σε σύγκριση με ανάλογη μέτρηση του Μαΐου, δηλαδή περίπου τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου. Η βαριά εκλογική ήττα και η κρίση στο κόμμα του οδηγούν σε σημαντικές απώλειες της τάξης των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Η ικανοποίηση των πολιτών προς την κυβέρνηση διατηρείται κι αυτή στα ποσοστά του Μαΐου (30,4%), ενώ εκείνη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταρρέει (από 20,1% το Μάιο, στο 7,7% σήμερα).

Το (μικρό προς το παρόν) πρόβλημα για τη Ν.Δ. εντοπίζεται στο έργο της κυβέρνησης κατά τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης, καθώς το 21,9% των ψηφοφόρων της δηλώνει πως «δεν είναι ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι», ενώ ένας στους δέκα δηλώνει «δυσαρεστημένος».
Στις μετακινήσεις ψηφοφόρων, το μεν κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να χάνει προς το ΠΑΣΟΚ (1,8%) και προς τον ΛΑΟΣ (1,2%). Οι σημαντικότερες μετακινήσεις, πάντως, αφορούν την αξιωματική αντιπολίτευση, που χάνει το 6,2% των ψηφοφόρων της προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 3,3% προς τα λοιπά κόμματα (Οικολόγους κ.ά.), ενώ οι απώλειές της προς τη Ν.Δ. είναι περίπου ίδιες με εκείνες της κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ.


Φαβορί ο Παπανδρέου, ανακάμπτει ο Βενιζέλος

Προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έναντι του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου (47,5% και 40,8% αντίστοιχα) στο δείκτη «προτίμησης» μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αν και στην «παράσταση νίκης» η διαφορά αυτή αποκτά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και πλησιάζει τις τριάντα μονάδες (60% έναντι 31%).

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει το ισχυρό φαβορί για την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να ανακάμπτει, αφού μέσα σε λίγες ημέρες (σε σύγκριση, δηλαδή, με μέτρηση της ίδιας εταιρίας στις 12-15 Οκτωβρίου, στην οποία υπολειπόταν κατά 13 μονάδες) κερδίζει πέντε μονάδες (από 36% στο 41%) και ο κ. Παπανδρέου χάνει μία (από 49 σε 48%).

Η διαφορά των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι ακόμα μικρότερη (40,3% ο κ. Παπανδρέου έναντι 36,7% του κ. Βενιζέλου)
Ο τρίτος εκ των υποψηφίων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, εμφανίζεται με ποσοστό 7,1% (ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ) και αυξάνει τη δυναμική του στο 9,1% στο σύνολο των ψηφοφόρων.
Η εκλογική διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου, πάντως, φαίνεται ότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον περισσότερων από τους έξι στους δέκα που δηλώνουν ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περίπου το 40% αυτών θεωρεί «απολύτως βέβαιη» τη συμμετοχή τους στην εκλογή και περίπου το 30% «αρκετά πιθανή».

Σε όσους δηλώνουν ότι έχουν ψηφίσει έστω και μία φορά το ΠΑΣΟΚ, η διαφορά μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου μειώνεται στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες (42,7% έναντι 39,7%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν το φύλο, η ηλικιακή και η μορφωτική «γεωγραφία» εκείνων που επιλέγουν να ψηφίσουν τους δύο «μονομάχους».

Στο δείκτη «προτίμησης», παραδείγματος χάριν, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες (42,1%) και στις ηλικίες 55-64 και άνω των 65, ενώ ο κ. Βενιζέλος βρίσκει προσφορότερο έδαφος στους νέους (18-34).

Επίσης, ο πρώτος προηγείται με μεγάλη διαφορά στους απόφοιτους Δημοτικού (49,4% έναντι 26,5%), ισοψηφούν σε όσους είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ και ο κ. Βενιζέλος υπερτερεί κατά τρεις μονάδες μεταξύ των αποφοίτων Γυμνασίου- Λυκείου.


Ακρίβεια, οικονομία και Σκόπια οι «γκρίζες ζώνες»

Η διαχείριση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και η δέσμη πολιτικών που αφορούν στη φορολογία, στο ασφαλιστικό και την ακρίβεια είναι, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση του ΕΤ.Κ, τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, ένα μήνα μετά τις εκλογές.

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου περιλαμβάνει και τον τρόπο αντιμετώπισης των καλοκαιρινών πυρκαγιών (καθώς και την προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν) ως ένα μείζον θέμα, το οποίο παρέλαβε η νέα κυβέρνηση από την προηγούμενη. Στο ζήτημα αυτό, το 49% των πολιτών (σύνολο ψηφοφόρων) αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από εκείνο (43,3%) που το κρίνει αρνητικά. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε σχετικά εύκολα τις πολιτικές συνέπειες από τα προβλήματα συντονισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και διαχειρίστηκε αρκετά καλά τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές.
Το Σκοπιανό, όμως, αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, αφού το 52% του συνόλου των ψηφοφόρων και ένας στους τρεις εκείνων που ψήφισαν Ν.Δ. δεν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς.

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στα θέματα ατζέντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς και την Παιδεία. Σε όλα τα παραπάνω, ποσοστό άνω του 30% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις μέχρι τώρα πολιτικές εφαρμογές, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμα σοβαρότερο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, για το οποίο το 61,9% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σύγκρουση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Σύγκρουση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ δύο πλοίων, που έφεραν ξένες σημαίες, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - η δεύτερη μέσα σε 12 μέρες - χωρίς, όμως, να υπάρξουν τραυματίες ή να προκληθούν σοβαρές ζημιές στα σκάφη.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρόκειται για εμπορικά πλοία - κοντέινερ, νηολογίων Βουλγαρίας και Παναμά, τα οποία συγκρούστηκαν 3 ναυτικά μίλια έξω από την προβλήτα του λιμανιού.

Πάντως, δεν προκλήθηκε ρήγμα σε κάποιο από τα σκάφη αλλά ούτε ρύπανση των υδάτων. Τα πλοία, «Geo milev» με σημαία Βουλγαρίας και το «MSC Ηelena» με σημαία Παναμά, παραμένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ τους έχει απαγορευτεί ο απόπλους

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνάντηση Ταλαμπανί-Μπαρζανί για το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής

Συνάντηση Ταλαμπανί-Μπαρζανί για το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής

Ο Ιρακινός πρόεδρος θα έχει σήμερα συνάντηση με τους πολιτικούς ηγέτες του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ.

Οι πολιτικοί ηγέτες του Κουρδιστάν, με επικεφαλής τον Κούρδο πρόεδρο Μαχμούντ Μπαρζανί θα συναντηθούν με τον Ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος είναι και ο ίδιος Κούρδος, στην επαρχία Σαλαχαντίν.

Αναμένεται να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο τουρκικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ για καταστολή του ΠΚΚ και να συζητήσουν διάφορους εναλλακτικούς τρόπους χειρισμού της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και της αποστολής Κούρδων στρατιωτών στα σύνορα με την Τουρκία.

Πηγή: Monsters and Critics

Το ΠΚΚ σκότωσε σήμερα 9 Τούρκους στρατιώτες

Το ΠΚΚ σκότωσε σήμερα 9 Τούρκους στρατιώτες

Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σήμερα σε τουρκική στρατιωτική μονάδα κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σκοτώνοντας εννέα στρατιώτες.

Η επίθεση έρχεται τέσσερις μέρες μετά την έγκριση από την τουρκική 'Εθνοσυνέλευση της πραγματοποίησης επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ για την καταστολή του ΠΚΚ.

Πηγή: Santa Barbara News-Press

-> σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, οι νεκροί ανέρχονται στους 13 και οι τραυματίες στους 15

-> οι νεκροί ανήλθαν στους 16. Και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τουρκικά μαχητικά σηκώθηκαν από τις αεροπορικές βάσεις του Ντιγιάρμπακίρ και της Μαλάτιας.

Αρση μονιμότητας: Συνέντευξη με τον Κώστα Χατζηδάκη / Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Αρση μονιμότητας: Συνέντευξη με τον Κώστα Χατζηδάκη / Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Την απόφασή του να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ανακοινώνει ο υπουργός Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα ακόμη «δύσκολο» θέμα για την κυβέρνηση. Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής», ο νέος υπουργός τάσσεται σαφώς κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο και αφού αναφέρει κωδικοποιημένα τις διατάξεις του νόμου που θα εφαρμόσει, σημειώνει δηκτικά πως «σε όποιον δεν αρέσει να είναι στο δημόσιο τομέα χωρίς το καθεστώς μονιμότητας, μπορεί να διαλέξει κάτι άλλο».

Την προηγούμενη τετραετία ψηφίστηκε νόμος για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ. Ομως ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Σκοπεύετε να τον ενεργοποιήσετε;

Ο νόμος αυτός περιγράφει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε: Προσλήψεις εργαζομένων με σχέση αορίστου χρόνου.

Επίσης διαμόρφωση εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας, κατάρτιση business plan με βάση τις αρχές για την εταιρική διακυβέρνηση για τις επιχειρήσεις. Εάν δεν το κάνω, θα παρανομήσω και θα παραπεμφθώ με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Είμαι αποφασισμένος να τα τηρήσω όλα αυτά σε στενή και αρμονική συνεργασία με το υπουργείο εθνικής Οικονομίας.

Μιλήσατε για το νέο καθεστώς των νεοπροσλαμβανομένων στις ΔΕΚΟ. Είστε υπέρ ή κατά της άρσης της μονιμότητας;

Είμαι απολύτως υπέρ. Δεν θίγονται οι παλαιοί εργαζόμενοι και ούτε θα έπρεπε να θίγουν, διότι προσελήφθησαν με συγκεκριμένες προσδοκίες. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένος κανένας από εκείνους που θα δώσουν εξετάσεις τώρα στο ΑΣΕΠ για πρόσληψη να δώσει αναγκαστικά.

Σε οποίον δεν αρέσει να είναι στον δημόσιο τομέα χωρίς το καθεστώς της μονιμότητας, μπορεί να διαλέξει κάτι άλλο.

Θα προχωρήσετε σε περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ και θα αναθέσετε το management σε ιδιώτη;

Οπως ξέρετε, έγινε μια τελευταία μετοχοποίηση. Αυτή την ώρα δεν προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε κάτι περισσότερο, σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό επενδύτη. Προς το παρόν λοιπόν, στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα έχετε ειδήσεις.

Πώς αντιμετωπίσατε εσείς την επιστροφή σας από τις Βρυξέλλες όχι μόνον στο εθνικό κοινοβούλιο αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο; Σας αιφνιδίασε η επιλογή του Κώστα Καραμανλή;

Δεν το περίμενα. Και είχα τέτοια πίεση για την εκλογή μου στη Β Αθηνών και δεν είχα προλάβει να σκεφτώ τίποτα για την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα ήρθε η ανάθεση του υπουργείου.

Αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη και, καθώς εδώ είμαι μόνος μου χωρίς υφυπουργό και με 19 εποπτευόμενες ΔΕΚΟ, δεν έχω προλάβει καν να χαρώ.

Το υπουργείο Μεταφορών διαχειρίζεται θέματα που απαιτούν συνεργασία και με άλλους υπουργούς...

Είμαι από τους νεότερους υπουργούς της κυβέρνησης και θα ήταν οξύμωρο να αρχίσω να παριστάνω τον... αρχηγό.

Υπάρχουν συναρμοδιότητες με τα υπουργεία Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών σε πολλά θέματα. Εγώ, διατηρώ καλές σχέσεις με όλους τους υπουργούς και νομίζω πως και με την καλή ανθρώπινη χημεία θα ξεπεράσουμε πολλά θέματα.

Σας φοβίζει η ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών;

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις αυτό μπορεί να γίνει και πλεονέκτημά μας. Δηλαδή αυτός ακριβώς ο αριθμός μπορεί να μας οδηγήσει και τους βουλευτές και εμάς τους υπουργούς να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί στα λόγια και στις πράξεις.

Η πόρτα του γραφείου σας είναι ανοιχτή στους βουλευτές;

Πάντα και κατά προτεραιότητα. Επιδιώκω, ανεξάρτητα από το πού ανήκει ο καθένας, να ανταποδίδω το τηλεφώνημά τους.

ΓΙΑ ΤΑ «ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ»
Απαραίτητες οι απόψεις, όμως στο τέλος της μέρας υπάρχει κυβερνητική γραμμή

Σας φοβίζει το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να περάσει μήνας από τις εκλογές και υπάρχουν πολλοί βουλευτές που διαφοροποιούνται από επιλογές της κυβέρνησης;

Νομίζω ότι υπάρχει ένας τόνος υπερβολής σε όλες αυτές τις δηλώσεις που έχουν γίνει. Βεβαίως ο καθένας έχει την άποψή του και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τις διαφορετικές απόψεις. Εγώ είμαι φανατικός οπαδός του διάλογου και της κατάθεσης προσωπικών απόψεων. Στο τέλος της μέρας όμως υπάρχει κυβερνητική γραμμή.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν προσωπικές πικρίες πίσω από τις διαφοροποιήσεις αυτές;

Είμαι δικηγόρος, δεν είμαι ψυχολόγος.

Είστε ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες οι αστικές συγκοινωνίες;

Εχει υπάρξει σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, για την οποία πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Μιχάλη Λιάπη. Από εκεί και πέρα είναι βέβαιον ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Πρέπει να καταλήξουμε σύντομα σε έναν καλύτερο συντονισμό στο Λεκανοπέδιο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση του συστήματος κυκλοφορίας. Προχωρούμε επίσης σε ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων, με πρώτη κίνηση την αγορά 520 καινούργιων λεωφορείων.

Θα προχωρήσετε σε αυξήσεις στα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Είναι παρά πολύ εύκολο να προχωρήσουμε σε δωρεάν μεταφορά όλων των επιβατών. Οσοι όμως επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, τους παρακαλώ να μου πουν με ποιο τρόπο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, πώς θα αντικατασταθεί ο παλιός στόλος και πώς θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των επιβατών. Πρέπει να ξέρετε ότι τα ελλείμματα των δικών μας αστικών συγκοινωνιών είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Για κάθε 40 ευρώ έσοδα, έχουμε 100 ευρώ έξοδα. Πρέπει δε να σας πω ότι έχουν να γίνουν αυξήσεις στα εισιτήρια εδώ και δύο χρόνια. Είναι ένα ζήτημα που θα το συζητήσουμε με τον υπουργό Οικονομίας.

Εχετε καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση ως προς το ποσοστό της αύξησης;

Δεν μπορώ να σας πω ακόμη κάτι. Είναι θέμα γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης.

«ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ» Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
Εάν δώσω λύση σήμερα, αυτή δεν θα είναι ευχάριστη

Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για την Ολυμπιακή και δεν θα μπει «λουκέτο» στην εταιρεία;

Κατ αρχάς πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Εάν υπήρχαν θα τις είχαν βρει και οι προκάτοχοί μου στο υπουργείο. Αυτό που χρειάζεται είναι προσπάθεια, χαμηλοί τόνοι, σύστημα και συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση σύμφωνη με τις δικές μας επιδιώξεις και ταυτόχρονα ισχυρή, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί από κανέναν...

Οι επιδιώξεις σας ποιες είναι;

Να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα που εκκρεμούν στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια να αποκρατικοποιηθεί η εταιρεία. Η υπέρβαση των προβλημάτων δεν είναι απλά μία λέξη. Απαιτεί μήνες δουλειάς...

Το «λουκέτο» στην εταιρεία είστε σε θέση να το αποκλείσετε;

Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε ως στόχο να μη βρεθεί κανένας εργαζόμενος στον δρόμο και ταυτόχρονα να μη μείνουν ακάλυπτα τα νησιά μας. Θέλω να είμαι ο υπουργός που θα βρει λύση στο θέμα της Ολυμπιακής. Και εννοώ αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Εάν επιχειρήσω όμως να τη βρω σήμερα, η λύση δεν θα είναι ευχάριστη...

Χρονοδιάγραμμα έχετε θέσει;

Εγώ θα ήθελα να τελειώσω κι αύριο το πρωί, εάν αυτό ήταν δυνατόν. Αλλά δεν πρέπει να τελειώσω αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν θέλω είναι να ασχολούμαι καθ όλη τη διάρκεια της 4ετίας με το θέμα.

Οταν παραλάβατε το υπουργείο Μεταφορών, βρήκατε λίστα με επίδοξους αγοραστές της εταιρείας;

Υπάρχει πολύ μεγάλη λίστα με υποψήφιους αγοραστές. Ολοι τους όμως «κάνουν πίσω» όταν ενημερώνονται από τους δικηγόρους τους για τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει δε να σας πω ότι ακόμη και λύση να βρεθεί με τις Βρυξέλλες, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βασίζεται σε γέρα θεμέλια, έτσι ώστε να μην μπορεί να την προσβάλει κανείς ανταγωνιστής της εταιρείας. Ωστόσο αυτή την ώρα με ενδιαφέρει πρωτίστως η επίλυση των προβλημάτων. Ξέρετε, τα χρέη της Ολυμπιακής εικάζουμε ότι φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Οι δυο εταιρείες εικάζουμε ότι μπαίνουν μέσα κάθε χρόνο κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, μέσο όρο. Το πρόβλημα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σύνθετο.

Εσείς θα θέλατε την ολυμπιακή να «περάσει» σε ελληνικά ή ξένα χέρια;

Εγώ θα ήθελα η Ολυμπιακή να βρεθεί σε χέρια αξιόπιστων επενδυτών που να μπορέσουν να τη στηρίξουν και να την αναπτύξουν.

Για τους εργαζόμενους ποια είναι τα σχέδιά σας. Εάν η εταιρεία πουληθεί, ο νέος ιδιοκτήτης θα απορροφήσει τους εργαζόμενους;

Είναι πολύ νωρίς να σας πω κάτι. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι είναι ότι κανένας δεν θα βρεθεί χωρίς δουλειά. Κανένας δεν θα βρεθεί στον δρόμο.

Αυτό που λεγόταν περί μετατάξεων, ισχύει;

Είναι πολύ νωρίς να το συζητήσουμε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Τουρκία: Σήμερα το δημοψήφισμα για την άμεση εκλογή προέδρου

Τουρκία: Σήμερα το δημοψήφισμα για την άμεση εκλογή προέδρου

Η τελευταία πράξη της κρίσης που οδήγησε στις εκλογές της 22ας Ιουλίου και τη νίκη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), θα παιχθεί την σήμερα Κυριακή στην Τουρκία με το δημοψήφισμα, στο οποίο προτείνονται αλλαγές στον τρόπο εκλογής του προέδρου που ψήφισε η προηγουμένη Εθνοσυνέλευση και που αρνήθηκε να επικυρώσει ο προηγούμενος πρόεδρος Νετζντέτ Σεζέρ.

Οι αλλαγές αυτές -εκλογή απ΄ευθείας από το λαό, περιορισμός θητείας και καθορισμός της απαρτίας για την εκλογή του προέδρου- έχουν χάσει τη σημασία τους, τόσο γιατί ο πρόεδρος εξελέγη από την Εθνοσυνέλευση που προέκυψε μετά τις εκλογές τη 22ας Ιουλίου, όσο και γιατί έχει ήδη δρομολογηθεί διαδικασία ευρύτατης Συνταγματικής αλλαγής, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2007.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος και είχε εμπνευσθεί όλη την στρατηγική της εμπόδισης της εκλογής του προέδρου τον περασμένο Απρίλιο, θεωρούσε ότι τα δικαστήρια της χώρας θα έπρεπε -για λόγους δικονομικούς- να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η διατύπωση των αλλαγών που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν την εκλογή του 11ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ, ο 11ος πρόεδρος εξελέγη, και έτσι η τουρκική Εθνοσυνέλευση άλλαξε τη διατύπωση των άρθρων που θα τεθούν στο δημοψήφισμα, αφαιρώντας όλες τις αναφορές στον 11ο Πρόεδρο.

Η αλλαγή αυτή έπρεπε να οδηγήσει στην ακύρωση του δημοψηφίσματος, λέει τώρα ο κ. Μπαϊκάλ και εκτιμά ότι η αντίθετη απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), που θεωρεί ότι το δημοψήφισμα μπορεί να προχωρήσει κανονικά, είναι «νομικό σκάνδαλο». Ο κ. Μπαϊκάλ, υπόσχεται να ασκήσει ένδικα μέσα για να ακυρώσει το δημοψήφισμα.

Πάντως, η γενικότερη αδιαφορία μέσα στην οποία εξελίχθηκε η προετοιμασία του δημοψηφίσματος, θα προκαλέσει μεγάλη αποχή, λένε πολιτικοί αναλυτές . Η κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι το δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει την ευρύτατη συναίνεση που περιβάλει τις πρωτοβουλίες της.

Ατυπη έρευνα που έγινε στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων δεν γνώριζαν τίποτε για το περιεχόμενο των μέτρων που θα αποφασισθούν με το δημοψήφισμα.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) δεν έχει πάρει θέση για το δημοψήφισμα. Τα μικρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς, πλην του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του κ. Μπαϊκάλ, πρωτοστατούν υπέρ του «ναι».

Πηγή: typos.com.cy

Απίστευτη η προκλητικότητα των Τούρκων - Απίστευτη η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Απίστευτη η προκλητικότητα των Τούρκων - Απίστευτη η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική



Για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο κατηγορεί την Αθήνα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Εντύπωση προκαλεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet που ανεβάζει τους τόνους με τον ελληνικό τίτλο: «Φτάνει πια βρε γείτονα». Με ανακοίνωση που ανήρτησε την Παρασκευή στον δικτυακό του τόπο, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ισχυρίζεται ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες ελληνικά μαχητικά παρεμπόδισαν σε οκτώ περιπτώσεις αντίστοιχα τουρκικά που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του χρόνου συνήθη πρακτική του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αποτελεί η δημοσίευση ανάλογων καταγγελιών, αναφορικά με τις αναχαιτίσεις από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και παραβαίνουν του κανόνες εναέριας κυκλοφορίας.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί οι διαστάσεις που επιχειρεί να δώσει η Hurriyet, σε μία στιγμή που η Τουρκία έχει ανοικτά μέτωπα με τις ΗΠΑ, όσον αφορά στο ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ και το θέμα του ψηφίσματος από το αμερικανικό Κονγκρέσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα και πυροβόλησε κατά τουρκικών αλιευτικών σκαφών.

Στην ανακοίνωση το Επιτελείο αναφέρει ότι: «Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα χθες (Πέμπτη) στις 00.50 ώρα στην περιοχή Αϊβαλίκ, του Μπαλικεσίρ και παρενόχλησε τουρκικά αλιευτικά σκάφη με τη χρήση ισχυρών προβολέων και πυροβολισμών».

Συνεχίζει η ανακοίνωση αναφέροντας ότι: «Ένα ακόμα ελληνικό σκάφος ακτοφυλακής παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 20 λεπτά, στην περιοχή Τσεσμέ της Σμύρνης, σήμερα (Παρασκευή), στις 7.30».

Και φυσικά, είναι απορίας άξιο, την στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται ποσοτικά και ποιοτικά στο Αιγαίο, πως οι Τούρκοι Επιτελείς του Μπουγιούκανιτ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν άλλο ένα πονοκέφαλο για τη χώρα τους!

Η Ελλάδα όχι απλά δεν έχει παραβιάσει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, αλλά δέχεται καθημερινά σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων.

Η κίνηση αυτή των Τούρκων εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί εδώ και δύο χρόνια η Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο, θέλει να "περάσει" στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι δεν παραβιάζει μόνο εκείνη τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά ότι και οι Ελληνες κάνουν το ίδιο ακριβώς. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, φτάνουν σε σημείο να θεωρούν ως παρενόχληση εκπαιδευτικών πτήσεων, τις αναχαιτίσεις που κάνουν τα αεροσκάφη μας, στα τουρκικά, όταν αυτά πετούν ακόμη και πάνω από τις Κυκλάδες!!!

Ενα δεύτερο σημείο που θέλουν να θολώσουν τα διπλωματικά νερά είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης. Λόγω του ότι την προηγούμενη εβδομάδα, Ανώτατοι Αξιωματικοί του ΥΕΝ αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, υπογράμμισε την ανοχή αν όχι την συμμετοχή Τούρκων Λιμενικών σε κυκλώματα δουλεμπορίου καθώς και την ένδοια των Τουρκικών Αρχών στην παράνομη λαθρομετανάστευση. Εκεί λοιπόν ενώ το τουρκικό λιμενικό δημιουργεί καθημερινά επεισόδια με Ελληνες ψαράδες, με σκοπό να μην ψαρεύουν σε περιοχές που θεωρούνται περάσματα δουλεμπόρων, φαίνεται ότι οι Τούρκοι αρχίζουν να προσπαθούν να εμπλέξουν και τις Ελληνικές Αρχές , εμφανίζοντας ψευδείς ειδήσεις για δήθεν πυροβολισμούς κατά τουρκικών αλιευτικών !

Πάντως στην όλη υπόθεση, δεν είναι αμέτοχοι και οι Ισλαμιστές , οι οποίοι καλλιέργησαν διπλωματικά αυτό το κλίμα και το συντήρησαν επί δύο ολόκληρα χρόνια, φαίνεται ότι την δεδομένη χρονική στιγμή, με τόσα μέτωπα ανοιχτά, ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελαν να αντιμετωπίσουν το δίδυμο Ερντογάν - Γκιουλ !

Φυσικά, δεν είναι άμοιροι ευθυνών, οι υπουργοί Εξωτερικών των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι επιχειρούν εδώ και δέκα χρόνια να αποκρύψουν από τον Ελληνικό λαό το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει οι Τούρκοι Λιμενικοί στο Αιγαίο. Αποκαλύπτουμε λοιπόν σήμερα, ότι όταν δημοσιεύσαμε την είδηση (πριν δύο χρόνια) ότι συγκεκριμένο σκάφος του Τουρκικού Λιμενικού (Sahil Guvenlik) καταδίωξε Ελληνικό σκάφος , μόλις 500 μέτρα από τις ακτές του Μολύβου, η Ελληνική Κυβέρνηση , απαίτησε να μην πάρει δημοσιότητα το θέμα. Ακόμη και όταν η τουρκική ακτοφυλακίδα, «ξαναχτύπησε» και ήταν κρυμμένη μέσα σε όρμο, της Μυτιλήνης όπου διασκεδάζουν εκατοντάδες τουρίστες, η επίσημη Ελληνική πολιτεία, υποβάθμισε το θέμα αυτό.

Διότι όταν σπέρνεις ανέμους ... θερίζεις θύελλες ! Αυτό ισχύει για όλους τους Ελληνες Υπουργούς Εξωτερικών , που μέχρι σήμερα ακολουθούν την λανθασμένη τακτική που ξεκίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου .

---
* Komsu, sindiye kadar yeter= Γείτονα ως εδώ πια!

Πηγή: Aegean Times

Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

Ένα βρέφος σκοτώθηκε από πυροβολισμό στρατιώτη του ΝΑΤΟ, ενώ οι δυνάμεις του συμφώνου και των ΗΠΑ σκότωσαν περίπου 48 Ταλιμπάν σε δύο ημέρες μαχών στην περιοχή του Αφγανιστάν όπου καταγράφεται η υψηλότερη παραγωγή οπιοπαπαρούνας, την επαρχία Χελμάντ, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Σάββατο.

Η ISAF εξέφρασε "βαθιά θλίψη" για το θάνατο μιας μικρής Αφγανής, ηλικίας μόλις δύο ετών, από τη σφαίρα στρατιώτη του ΝΑΤΟ που άνοιξε πυρ για να σταματήσει ένα όχημα την Παρασκευή στη Χελμάντ, έξω από το σπίτι της μικρής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Μοχάμαντ Χουσάιν Αντιουάλ, η σφαίρα εξοστρακίσθηκε και πέτυχε το βρέφος στο κεφάλι. Ο πατέρας της μικρής την μετέφερε σε βάση της δύναμης για τις πρώτες βοήθειες, αλλά αυτή "δυστυχώς εξέπνευσε". Το περιστατικό ερευνάται, σύμφωνα με τον Αντιουάλ.

Πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί εφέτος στο Αφγανιστάν από προειδοποιητικά πυρά στρατιωτών της διεθνούς δύναμης.

Οι μάχες στις οποίες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι σκότωσαν 48 Ταλιμπάν σημειώθηκαν στην Μούσα Κάλα της Χελμάντ. Η επαρχία είναι αυτή που παράγει το μεγαλύτερο μέρος του οπίου στο Αφγανιστάν--που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, διαθέτει το 93% της παγκόσμιας παραγωγής.

Επίσης χθες, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν από την έκρηξη βόμβας στην επαρχία Πάκτια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Ισματουλάχ Αλιζάι, που απέδωσε την τοποθέτησή της στους Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, ένας προεστός τοπικής φυλής στην ίδια περιοχή δολοφονήθηκε από αγνώστους.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές στην Πολωνία

Πρόωρες εκλογές στην Πολωνία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πολωνοί για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να κοστίσουν την εξουσία στους αδελφούς Καζίνσκι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, με τις προτάσεις του για επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ και βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ, που επλήγησαν από τις τακτικές που ακολούθησαν οι εθνικιστές αδελφοί Καζίνσκι.

Ωστόσο η εκλογική μάχη αναμένεται δύσκολη και δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Οι 58χρονοι αδελφοί Καζίνσκι - ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ και ο πρόεδρος Λεχ - κυβερνούν τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας να επιδείξουν την αυξανόμενη ευημερία. Όμως τους χρεώνουν τις συχνές πολιτικές αναταράξεις.

Η τελευταία κυβέρνηση συνεργασίας κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο, λόγω διαφωνιών για τη διερεύνηση ενός σκανδάλου διαφθοράς, γεγονός που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές δύο χρόνια πριν από την προγραμματισμένη προσφυγή στις κάλπες. Πάντως η θέση του προέδρου δεν απειλείται, αφού οι εκλογές για την προεδρία θα γίνουν το 2010.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 30 εκατομμύρια Πολωνοί. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Από την ψήφο των πολιτών θα κριθούν οι 460 έδρες της κάτω βουλής και οι 100 έδρες της γερουσίας.

Ένα κρίσιμο θέμα στις εκλογές αυτές είναι το ποσοστό της συμμετοχής, που το 2005 δεν ξεπέρασε το 40%, κάτι που οι αναλυτές εκτιμούν ότι βοήθησε τους αδελφούς Καζίνσκι.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν απόψε από τα πυρά ενός ισραηλινού πολεμικού σκάφους στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, ανακοίνωσε παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τα δύο θύματα ήσαν ψαράδες.

Από την πλευρά της η ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους νεκρούς, Νιζάρ Αμπού Αραμπ, ήταν μέλος της και ότι οι δύο άνδρες ήσαν ναυαγοσώστες και βρήκαν το θάνατο ενώ εκτελούσαν υπηρεσία, όταν το ισραηλινό σκάφος άνοιξε πυρ εναντίον του πλοίου στο οποίο επέβαιναν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που ερωτήθηκε σχετικά δεν έκανε την παραμικρή δήλωση για το συμβάν.

Από τον Ιούνιο του 2006 το ισραηλινό ναυτικό απαγορεύει πέραν κάποιου σημείου τη ναυσιπλοία στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων και των αλιευτικών σκαφών.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Εκβιασμός αλά τούρκα

Εκβιασμός αλά τούρκα

Τελικά, η τουρκική Εθνοσυνέλευση έκανε το καθήκον της απέναντι στους στρατιωτικούς και το λαό και ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του ΡΚΚ, με εισβολή στο ιρακινό έδαφος. Απομένει, τώρα, να σταθμιστεί η κατάλληλη στιγμή για το πότε θα γίνει η επίθεση. Οπως έσπευσε να δηλώσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αμέσως.

Η διευκρίνιση αυτή δρα ως συντηρητικό σε μια σούπα για να μη χαλάσει, αφού οι γροθιές σηκώθηκαν αλλά παραμένουν μετέωρες, και θα παραμείνουν για όσο καιρό απαιτηθεί μέχρις ότου οι πραγματικοί αποδέκτες του εκβιασμού, Ιράκ και ΗΠΑ, προχωρήσουν στη λήψη μέτρων που θα άρουν κάθε λόγο εισβολής. Ακόμη και ο τουρκικός τύπος διακρίνει την πραγματική εικόνα και τη μεταφέρει γλαφυρά: «Σαν την ντροπαλή νύφη, η Τουρκία παίρνει μια σημαντική απόφαση, αλλά ταυτόχρονα εύχεται να αποφύγει κάθε επίπτωση από την απόφαση αυτή».

Φυσικά, η Αγκυρα έχει κάθε λόγο να απεύχεται την εισβολή. Πέρα από τους προφανείς λόγους, όπως είναι οι επιπτώσεις στο εσωτερικό και οι περιπλοκές στο κουβάρι των διεθνών της σχέσεων, και κυρίως εκείνων με την Ουάσιγκτον και την Ε.Ε., υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που τοποθετούνται στο παρασκήνιο της πολιτικής πράξης:

Για παράδειγμα, η ανακατανομή των κομματιών στο παζλ της διαπλοκής μεταξύ ΗΠΑ και Κούρδων του Ιράν και του Ιράκ, ή ο σχηματισμός νέων συμμαχιών της Τουρκίας με το Ιράν και τη Συρία, των χωρών που η Ουάσιγκτον έχει τοποθετήσει στον «άξονα του κακού».

Ηδη, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του προς μια τουρκική εισβολή στο Β. Ιράκ, ενώ είναι γνωστή η συνεργασία Αγκυρας - Τεχεράνης κατά της κοινής κουρδικής απειλής.

Ετσι, όσο η κρίση κλιμακώνεται τόσο η Τουρκία προσεγγίζει τον «άξονα του κακού». Και ταυτόχρονα μειώνεται η αμερικανική επιρροή στο κουρδικό στοιχείο, το οποίο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, μέσω της συνεργασίας της CIA με ιρανούς Κούρδους.

Το πράσινο φως της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για εισβολή στο Β. Ιράκ αποτελεί έτσι το σαφές μήνυμα προς κάθε αποδέκτη, να μην αφεθεί η κρίση να κλιμακωθεί σε σημείο που δεν θα υπάρχει πλέον πισωγύρισμα.

Η ιρακινή κυβέρνηση πιάνει το υπονοούμενο, και ήδη κάνει το δικό της βήμα αναβάλλονται επ' αόριστο τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το Κιρκούκ, καθυστερώντας την ένταξη της πλούσιας σε πετρέλαια περιοχής στο αυτοδιοικούμενο Ιρακινό Κουρδιστάν, κάτι που θα τόνωνε το κουρδικό αυτονομιστικό αντάρτικο απ' όλες τις πλευρές των συνόρων.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς συρρικνώνεται η υποστήριξή της στη Βουλή. Αν αυτά σταθούν αρκετά να καθησυχάσουν την τουρκική κοινή γνώμη, τότε η κρίση σταδιακά θα εκτονωθεί, και θα δικαιωθεί ο τούρκος πρωθυπουργός, που στο μέσο της κρίσης δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι τι αποφασίζει η Βουλή, όχι τι λέει ο λαός». Μια δήλωση που δεν αποκλείει ούτε τον πόλεμο ούτε την ειρήνη. Και, κυρίως, δίνει χρόνο σε όλους.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Διεθνές παιχνίδι με τη φωτιά

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Διεθνές παιχνίδι με τη φωτιά

Ο διάλογος των κωφών συνεχίζεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων σχετικά με το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να αναμένεται κανένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ η όποια «πρόοδος» καταγράφεται, από τα διεθνή ΜΜΕ, περιορίζεται στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές επιτέλους μιλάνε απευθείας μεταξύ τους χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.

Αν και οι Σέρβοι έκαναν την ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού (πρότειναν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία χωρίς ντε γιούρε ανεξαρτησία), οι Αλβανοί την αρνήθηκαν.

Η αδιάλλακτη στάση τους υπαγορεύεται, σύμφωνα με το Βελιγράδι, από δύο λόγους:

Στις 17 Νοεμβρίου οι Κοσοβάροι στήνουν κάλπες για Βουλή στην Πρίστινα και κανένας πολιτικός δεν θα μπορούσε, ακόμη κι αν ήθελε, να εμφανιστεί διαλλακτικός...

Αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η αμερικανική υποστήριξη της πλήρους και μονομερούς ανεξαρτησίας, κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλά. Πρόκειται για μια απόφαση που υπονομεύει τον ΟΗΕ, διχάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση και ναρκοθετεί τη σταθερότητα σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια.

Η διαδικασία έχει δρομολογηθεί: Στις 10 Δεκεμβρίου, όταν η τρόικα (εκπρόσωποι της Ε.Ε., Ρωσίας και ΗΠΑ) υποβάλει την έκθεσή της στον γ.γ. του ΟΗΕ, θα τεθεί αμείλικτα το ζήτημα της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας.

Σενάριο ανεξαρτησίας

*Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κοσοβάρικη Βουλή θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία με διακήρυξη και μια σειρά από κράτη θα αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Πρίστινα παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ, καθώς η Μόσχα απειλεί με βέτο.

*Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και πρόσφατα το Παρίσι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αναγνωρίσεων.

*Οι Σκανδιναβοί (με πρωτεργάτες τους φιλανδούς συμπατριώτες του μεσολαβητή Μάρτι Αχτισαάρι, ο οποίος εισηγήθηκε και το ομώνυμο σχέδιο), οι (πρώην Γιουγκοσλάβοι) Σλοβένοι και οι Πολωνοί στηρίζουν αμέριστα την ανεξαρτησία. Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί λένε μάλλον ναι, με επιφυλλάξεις, ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο η Ισπανία είναι κατηγορηματικά αντίθετη, λόγω των προβλημάτων της με τους Βάσκους και τους Καταλανούς.

*Στους σκεπτικιστές, που αντιδρούν στη μονομερή και χωρίς συναίνεση των δύο πλευρών κοσοβάρικη ανεξαρτησία, συγκαταλέγεται -για διαφορετικούς λόγους- μια σειρά από «μεσαίες» χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία η οποία έχει στα δυτικά της σύνορα μια μεγάλη ουγγρική μειονότητα.

*Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να βρει τρόπο να ξεπεράσει τον δαίδαλο με μια συλλογική απόφαση αναγνώρισης από όργανο όπου δεν προβλέπεται βέτο, ώστε να καλυφθούν οι αντιθέσεις και να δοθεί κάλυψη στις χώρες που αντιδρούν: «Αφού αναγνωρίστηκαν από την Ε.Ε., εμείς δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε, αν και διαφωνούμε», θα είναι η -προσχηματική (;)-επιχειρηματολογία.

*Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν οι Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων, οι οποίοι θα αναγκαστούν από τους προστάτες τους στην Ουάσιγκτον να υπερψηφίσουν την αλβανική ανεξαρτησία στο Κόσοβο, ενώ στην χώρα τους αρνούνται πρακτικά τη Συμφωνία της Οχρίδας που υπέγραψαν με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ και η οποία προβλέπει ουσιαστική συνδιοίκηση.

Το πικρό ποτήρι φαίνεται να το αντισταθμίζει η υποστήριξη που τους παρέχεται στο θέμα της ονομασίας απέναντι στην Ελλάδα, μια στάση που τροφοδοτεί υπεροπτική αδιαλλαξία και δημιουργεί συνθήκες κρίσης για τον Μάρτιο του 2008, όταν θα αποφασίσει το ΝΑΤΟ τη νέα του διεύρυνση και την τύχη της σκοπιανής υποψηφιότητας.

*Η σερβική απάντηση αναμένεται να είναι σκληρή και ήδη, ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα επεξεργάζεται δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν ακόμη και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με όσες χώρες αναγνωρίσουν το εκκολαπτόμενο κρατικό μόρφωμα στην Πρίστινα.

Οι Σέρβοι του Βορρά

Η κρίση θα περιπλακεί και από το γεγονός ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου (που ζουν κυρίως στον βορρά) δεν θα πάρουν μέρος στις εκλογές για τη Βουλή του Κοσόβου και δεν θα αναγνωρίσουν την αλβανική απόσχιση.

Η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα προκαλέσει και μεγάλη εσωτερική πολιτική κρίση στο Βελιγράδι, παρά την κοινή στάση των κομμάτων που αντιδρούν στην ανεξαρτησία. «Αγκάθι» για τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας του Κοστούνιτσα είναι τα σκληρά διπλωματικά μέτρα και η πιθανή απομόνωση της χώρας σε μια περίοδο που αχνοφαίνεται η ευρωπαϊκή προοπτική.

Οι οπαδοί του ευρωπαϊκού δρόμου φοβούνται ότι η χώρα θα πέσει στα χέρια των εθνικιστών, ιδίως αν παραιτηθεί η κυβέρνηση λόγω εσωτερικών διαφωνιών και προκυρηχθούν εκλογές. (Ο Κοστούνιτσα άλλαξε πρόσφατα τη γραμμή του κόμματός του και δεν υποστηρίζει πλέον την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, κίνηση δώρο προς τον Πούτιν.)

Η στροφή προς ανατολάς διαφαίνεται και από τις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος του ενεργειακού ρωσικού γίγαντα GAZPROM, Αλεξέι Μίλερ, με τον πρόεδρο της Σερβίας Τάντιτς και τον Κοστούνιτσα, σχετικά με την εξαγορά μέρους- της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.

*Λιγότερα εσωτερικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αλβανοί κοσοβάροι, όπου η ανεξαρτησία είναι το όχημα για να αναδειχθεί η νέα πολιτική ελίτ της χώρας. Με τον Ραμούς Χαραντίναϊ στο δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, προβάλλει καθοριστικός ο ρόλος του πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου.

Πρώην στρατιωτικός με «υπερπατριωτικό» παρελθόν και βεβαρημένο μητρώο από τη δράση του κατά των Σέρβων της Κροατίας, ο Τσέκου έχει το περιθώριο να εμφανίζεται διαλλακτικός και ρεαλιστής, χωρίς να φοβάται τη ρετσινιά του «υποχωρητικού».

Αντιθέτως, ο πάλαι ποτέ μετριοπαθής διανοούμενος Βετόν Σουρόι, αγαπημένο παιδί της Δύσης, έχει ανεβάσει τους αντισερβικούς τόνους, σε μια προσπάθεια να είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μόνοι με τα Σκόπια

Μόνοι με τα Σκόπια

Οσοι αισιόδοξοι ανέμεναν να υπάρξει κινητικότητα στο θέμα των Σκοπίων μετά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, διά της υπουργού Εξωτερικών, να αναγγείλει - χωρίς μείζονες αντιδράσεις από τα κόμματα- την αποδοχή σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία», μάλλον δεν είναι ευχαριστημένοι.

Στη διάρκεια της γραφειοκρατικής άτυπης συνόδου κορυφής στη Λισαβόνα για τη Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ουδείς φαίνεται να είχε όρεξη να ασχοληθεί με το πρόβλημα της Ελλάδας, ενώ και η πλευρά της Αθήνας επί της ουσίας δεν είχε ούτε «μέσο», ούτε αφορμή να δημιουργήσει θέμα, που για τους ευρωπαίους εταίρους δεν υπάρχει, καθώς η Ε.Ε. αναφέρει τα Σκόπια ως FYROM.

Ούτε η παρουσία του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ν. Γκρουέφσκι, ως παρατηρητή στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, (χωρίς δικαίωμα λόγου στη συνεδρίαση), δημιούργησε κάποια αναταραχή.

Πολυμερής αμηχανία

Διμερής συνάντηση των δύο πρωθυπουργών δεν έγινε, αφού τα Σκόπια με όλους τους τρόπους διαμηνύουν ότι μόνος στόχος τους είναι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η προθυμία τους να κλείσουν διμερώς με την Ελλάδα το θέμα της ονομασίας.

Ο Κ. Καραμανλής έθεσε το θέμα στην Αγκελα Μέρκελ εμμένοντας ότι το θέμα της κοινώς αποδεκτής ονομασίας θα έχει λυθεί πριν από την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Η συνομιλία αυτή, βεβαίως, έγινε στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης για το φλέγον θέμα του Κοσόβου και των επιπτώσεών του στα Δυτικά Βαλκάνια. Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε «την κατανόησή της στην ελληνική θέση», όπως αναφέρθηκε στην ελληνική ενημέρωση.

Ο πονοκέφαλος, όμως, για την ελληνική πλευρά ήρθε από την Ουάσιγκτον, απ' τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Σπέκχαρτ. Ο εκ του Ιράκ προερχόμενος διπλωμάτης κατέθεσε λακωνικά ότι «η Ελλάδα δεν θα κάνει κινήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν την περιοχή», υπονοώντας ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί καμία ελληνική κίνηση που θα διαταράξει τη γενικότερη υπόθεση του Κοσόβου, σταθεροποιητικό παράγοντα της οποίας θεωρεί τη «Μακεδονία» και την είσοδό της στο ΝΑΤΟ....

Ετσι, η Ελλάδα μένει μόνη της με την πολλαπλώς ερμηνευόμενη θέση της ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει» προκειμένου να πετύχει την κοινώς αποδεκτή ονομασία, πριν τα Σκόπια ενταχθούν ως μέλη στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε.

Οσο πλησιάζει η αντίστροφη μέτρηση, αρχές Δεκεμβρίου, για την εξέταση των δυνατοτήτων των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει γύρω της, καθώς πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο να υλοποιήσει τη θέση της. Ενα βέτο για την ένταξη των Σκοπίων, που θα συζητηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο (μάλλον σε έκτακτη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ), θα πέσει πάνω στη λύση του Κοσόβου (ρεπορτάζ σελ. 34).

Καθώς η κυβέρνηση για εσωτερικούς λόγους της δεν φαίνεται ότι θα βρίσκεται, τότε, στα «πάνω» της, είναι άγνωστο αν θα έχει τη νηφαλιότητα για τους λεπτούς και αποτελεσματικούς διπλωματικούς χειρισμούς που απαιτούνται για μια τόσο δυναμική πράξη, που φυσικά θα επιδράσει τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ