Σάββατο 4 Αυγούστου 2007

Η Ρωσία τοποθέτησε τη σημαία της στο βυθό, κάτω από τους πάγους του Βορείου Πόλου

Η Ρωσία τοποθέτησε τη σημαία της στο βυθό, κάτω από τους πάγους του Βορείου Πόλου





Σε μια αποστολή που χαρακτηρίστηκε από τους Ρώσους ως εφάμιλλη του ταξιδιού στη Σελήνη, η Ρωσία τοποθέτησε τη σημαία της στη βυθό, κάτω από τους πάγους του Βορείου Πόλου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ρωσικά υποβρύχια καταδύθηκαν σε βάθος 4 χιλιομέτρων για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Παραπομπή

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ΄και άλλος ένας τραυματίστηκε σήμερα όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν κτυπήθηκε από νάρκη που τοποθετήθηκε στην άκρη του δρόμου από Κούρδους αντάρτες και πυροδοτήθηκε από τηλεχειριστήριο.

Το περιστατικό συνέβηκε κοντά στο Ντιγιάρμπακίρ στην Ανατολική Τουρκία, όπου τον τελευταίο καιρό οι Κούρδοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των Τούρκων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV, την περασμένη εβδομάδα οι αντάρτες απήγαγαν οκτώ άτομα στην πόλη Μπασκαλί, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Παραπομπή

Αιματηρές συγκρούσεις στο Πακιστάν

Αιματηρές συγκρούσεις στο Πακιστάν

Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο βορειοδυτικό Πακιστάν το Σάββατο. Παράλληλα, τέσσερις Πακιστανοί στρατιώτες και 10 ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους, όταν σε συγκρούσεις σε απομακρυσμένη περιοχή του Πακιστάν. Η έκρηξη σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείου στο Παρασινάρ, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα έπεσε πάνω σε άλλο όχημα που βρισκόταν δίπλα σε λεωφορείο γεμάτο επιβάτες, δήλωσε ο Μοχάμεντ Καμάλ, τοπικός αξιωματούχος της αστυνομίας. Τουλάχιστον τέσσερις Πακιστανοί στρατιώτες και 10 ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους, όταν ισλαμιστές εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου σε απομακρυσμένη περιοχή του Πακιστάν. Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου κοντά στο χωριό Ντοζάλι και προκάλεσε συγκρούσεις που κράτησαν σχεδόν δύο ώρες. Στη συνέχεια οι ένοπλοι διέφυγαν σε κοντινά βουνά. Ο πακιστανικός στρατός χρησιμοποιεί ελικόπτερα για να τους εντοπίσει.

Σε άλλη επίθεση, ισλαμιστές εξτρεμιστές εκτόξευσαν οκτώ ρουκέτες σε σημείο ελέγχου κοντά στη Μίραν Σα, χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιές ή θανάτους, σύμφωνα με αξιωματούχο. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Περβέζ Μουσάραφ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ να λάβει μέτρα εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Παραπομπή

Οι Σεζέρ και Μπουγιούκανιτ δεν θα παραστούν στην ορκωμοσία της βουλής

Οι Σεζέρ και Μπουγιούκανιτ δεν θα παραστούν στην ορκωμοσία της Βουλής


Ο πρόεδρος Αχμέτ Σεζέρ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ δεν θα παραστούν στην αυριανή ορκωμοσία της νέας Βουλής. Ο Σεζέρ δεν παραβρέθηκε ούτε στην ορκωμοσία της προηγούμενης Βουλής το 2002.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Κοινοβουλίου, ο Μπουγιούκανιτ και οι υπόλοιποι στρατηγοί δεν θα παρευρεθούν εξαιτίας της συνεδρίας του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Παρόλο που και στην προηγούμενη ορκωμοσία της Βουλής δεν παραβρέθηκε ο τότε αρχηγός του Στρατού, Χιλμί Οσκιούκ επειδή απουσίαζε στο εξωτερικό, οι υπόλοιποι Στρατηγοί ήταν παρόντες.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3 το απόγευμα.

Παραπομπή

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Οποιαδήποτε εκτροπή του Κυπριακού από μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας πιθανόν να μας οδηγήσει σε περιπέτειες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας. Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι θα ήταν επικίνδυνο να ξεφεύγαμε από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και κατά πόσον η Κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο συμμερίζονται αυτή τη θέση, ο κ. Πάλμας είπε ότι είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στα πλαίσια των αρχών του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όλα όσα έχουν λεχθεί μέχρι σήμερα και αφορούν την επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Πάλμας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «οποιαδήποτε εκτροπή γύρω από μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας πιθανόν να μας οδηγήσει σε περιπέτειες».

Ερωτηθείς εξάλλου, κατά πόσον έχει ληφθεί απόφαση εκ μέρους του τέως υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Πάλμας επανέλαβε ότι το θέμα αφορά μόνο τον κ. Λιλλήκα.

«Το θέμα για το τί θα πράξει ο κ. Λιλλήκας είναι καθαρά προσωπικό του θέμα και δεν πέφτει λόγος στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να σχολιάσει οτιδήποτε», κατέληξε.

Παραπομπή

Οκτώ άτομα απήχθησαν από τους αντάρτες του ΠΚΚ στην ανατολική Τουρκία

Οκτώ άτομα απήχθησαν από τους αντάρτες του ΠΚΚ στην ανατολική Τουρκία

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες πως οκτώ άτομα απήχθησαν από τους αντάρτες του ΠΚΚ στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Στρατού, αναφέρεται πως στις 31 Ιουλίου οκτώ άτομα απήχθησαν από τους αντάρτες του ΠΚΚ στην πόλη Baskale της επαρχίας Βαν στην Ανατολική Τουρκία.

Παραπομπή

"Η Τουρκία θα έπρεπε να αποδεχτεί την ιδέα της αυτονομίας των Κούρδων, εν συγκρίσει με την ανεξαρτησία τους"

"Η Τουρκία θα έπρεπε να αποδεχτεί την ιδέα της αυτονομίας των Κούρδων, εν συγκρίσει με την ανεξαρτησία τους"

Αμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών δήλωσε την Τετάρτη πως η Άγκυρα θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ ενός αυτόνομου Κουρδικού κράτους, το οποίο θα διατηρεί χαλαρους δεσμούς με την κεντρική Ιρακινή διοίκηση, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πολύ χειρότερο σενάριο: της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Ο Joe Biden, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία το 2008, τάσσεται υπέρ της τριχοτόμησης του Ιράκ σε τρεις ημιαυτόνομες περιοχές (Σουνίτες, Σιΐτες, Κούρδοι) που θα διατηρούν χαλαρούς δεσμούς με μια κεντρική διοίκηση. Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η Τουρκία θα αποδεχτεί μια τέτοια λύση, απάντησε πως μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την περιοχή. Συμπλήρωσε ακόμη πως ο φόβος του είναι ο κατακερματισμός του Ιράκ, όχι μόνο με θρησκευτικά, αλλά και με φυλετικά κριτήρια. Και πρόσθεσε ότι το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε η Τουρκία είναι να διακηρύξει την ανεξαρτησία του το Κουρδιστάν και μάλιστα σε εδάφη που δεν ανήκουν σε κάποια τρίτη χώρα, εφόσον το Ιράκ δεν θα υπάρχει πλέον.

Το μη χείρον βέλτιστον

"Είναι πολύ καλύτερα για την Τουρκία να έχει στη γειτονιά της ένα ημιαυτόνομο Κουρδιστάν κάτω από μια κεντρική κυβέρνηση, από το να έχει ένα εντελώς ανεξάρτητο και ενωμένο κουρδικό κράτος," είπε ο Biden.

Στη συνέχεια δήλωσε πως αν οι Κούρδοι διακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους, τότε θα ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή.

"Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και το Ιράν δεν θα παραμείνουν απλοί θεατές αλλά θα κινηθούν. Θα επικρατήσει χάος και οι εμφύλιοι πολέμοι θα αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή. Αν νομίζεται πως έχουμε τώρα πρόβλημα με την κατάσταση που επικρατεί, περιμένετε μέχρι τότε," συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους υποστηρικτές της ιδέας της τριχοτόμησης του Ιράκ σε ημιαυτόνομες περιοχές, συμπεριέλαβε και τους πρώην Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσσινγκερ και Μαρτίν Ολμπράιτ.

Η Τουρκία βλέπει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν ως κάτι που θα απειλήσει την ενότητα της χώρας και δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κουρδική κυβέρνηση του Μαχμούτ Μπαρζανί.

Ο Joe Biden ασκεί μεγάλη επιρροή ανάμεσα στους Δημοκρατικούς. Οι πιθανότητες του όμως να επιλεγεί ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές είναι πολύ περιορισμένες, εφόσον έχει να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρότερους διεκδικητές για το χρίσμα, όπως η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον και ο Ομπάμα Μπάρακ.

Παραπομπή




Συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών εξτρεμιστών και Πακιστανών στρατιωτών

Συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών εξτρεμιστών και Πακιστανών στρατιωτών

Τουλάχιστον τέσσερις Πακιστανοί στρατιώτες και 10 ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους, όταν ισλαμιστές εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου σε απομακρυσμένη περιοχή του Πακιστάν.

Η επίθεση έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου κοντά στο χωριό Ντοζάλι και προκάλεσε συγκρούσεις που κράτησαν σχεδόν δύο ώρες. Στη συνέχεια οι ένοπλοι διέφυγαν σε κοντινά βουνά. Ο πακιστανικός στρατός χρησιμοποιεί ελικόπτερα για να τους εντοπίσει.

Σε άλλη επίθεση, ισλαμιστές εξτρεμιστές εκτόξευσαν οκτώ ρουκέτες σε σημείο ελέγχου κοντά στη Μίραν Σα, χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιές ή θανάτους, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Περβέζ Μουσάραφ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ να λάβει μέτρα εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Παραπομπή

15ετή κάθειρξη σε πεζοναύτη για τη δολοφονία ιρακινού πολίτη

15ετή κάθειρξη σε πεζοναύτη για τη δολοφονία ιρακινού πολίτη

ΕΝΑΣ λοχίας των πεζοναυτών που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός ιρακινού πολίτη καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 15 ετών από στρατοδικείο της Καλιφόρνιας (δυτικά), έγινε γνωστό απο στρατιωτική πηγή.

Ο Λόρενς Χάτσινς, 23 ετών, στερήθηκε του βαθμού του και θα αποταχθεί απο το σώμα μόλις εκτίσει την ποινή του, αποφάσισαν οι δικαστές του στρατοδικείου του Καμπ Πέντλετον--η μεγαλύτερη βάση πεζοναυτών στον κόσμο, νότια του Λός Αντζελες.

Ο Χάτσινς είναι ο στρατιώτης που καταδικάστηκε στην βαρύτερη ποινή στην υπόθεση αυτή στην οποία εμπλέκονται επτά άλλοι στρατιωτικοί που επισης καταδικάστηκαν. Το στρατοδικείο τον έκρινε ένοχο για μη προμελέτημενο φόνο του Χάσεμ Ιμπραχίμ Αουάντ 52 ετών, οικογενειάρχη, στις 26 Απριλίου του 2006 στη Χαμντάνια, βόρεια της Βαγδάτης.

Παραπομπή

Ενωση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας στη Θράκη

Ενωση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας στη Θράκη

Στην ένωση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θράκη, παρέστησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

Μετά την έξοδο του σωλήνα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα, στο υποποτάμιο τμήμα του ελληνοτουρκικού αγωγού που συνδέει τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ.Σιούφας συνεχάρη, στην εκδήλωση που έγινε, τόσο στην τουρκική εταιρία Botas όσο και το Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, το ΔΕΣΦΑ, καθώς και την κατασκευάστρια κοινοπραξία.

"Τα δύο συστήματα αγωγών φυσικού αερίου θα γίνουν ένα, ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει αέριο από την Ασία στην Ευρώπη. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και για τις δύο χώρες. Για αυτή τη σημαντική, την ιστορική ημέρα εκφράζω και πάλι την πλήρη ικανοποίηση για τη συνεργασία που είχαν τα δύο υπουργεία, το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας και το υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας", είπε ο κ.Σιούφας. Τα εγκαίνια μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα θα κάνουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Κώστας Καραμανής και Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ.Γκιουλέρ δήλωσε: «Είναι μια ευτυχισμένη ημέρα για εμάς, καθώς το σχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά είναι ένα σχέδιο ειρήνης, καθώς ενώνει δύο φιλικές χώρες. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτού του σχεδίου θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις μας στο επιθυμητό επίπεδο. Επίσης θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, που είναι επίσης μια αδελφή χώρα και έτσι θα μεταφέρεται το αέριο από εκεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία".

Ο Τούρκος υπουργός ευχαρίστησε ιδιατέρως τον κ. Σιούφα, με τον οποίο, όπως είπε, "ξεπερνούμε την υπουργική προσέγγιση, καθώς διατηρούμε μια πάρα πολύ καλή σχέση, όπως άλλωστε και οι δύο πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν. Θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία για την ολοκλήρωση και άλλων τέτοιων πετυχημένων σχεδίων. Στο προσεχές μέλλον θα προχωρήσουμε περισσότερο και θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το δέσιμο για άλλα σχέδια που θα αφορούν τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και πιθανότατα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ηλιόλουστες χώρες και επίσης μπορούμε να εξετάσουμε τον τομέα της πράσινης ενέργειας. Έτσι πιστεύω ότι στο μέλλον μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλά σχέδια μαζί».

Παραπομπή