Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση του να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές, λέγοντας ότι έχει χρέος και ευθύνη να διασφαλίσει ότι η πορεία που χαράχθηκε τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης θα συνεχιστεί και ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι αυτή που επιθυμεί η ε/κ πλευρά και όχι αυτή που κάποιοι θέλουν να της επιβάλουν.

«Μπορώ να εγγυηθώ τη συνέχεια αυτής της πορείας. Μπορώ να διασφαλίσω τα δημιουργικά αποτελέσματα της συλλογικής μας προσπάθειας. Απευθύνομαι σε εσάς, τους πολίτες, και ζητώ την στήριξή σας για να συνεχίσουμε τη κοινή μας πορεία. Ζητώ να με τιμήσετε και πάλι με την εμπιστοσύνη σας», είπε σε διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσει τις δυνάμεις του στον στόχο της επίτευξης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να διασφαλίσει την αποδοχή μιας τέτοιας λύσης από τους Ε/Κ, ώστε η εφαρμογή της να διασφαλίζει την λειτουργικότητα και την βιωσιμότητα της.

«Είναι χρέος και ευθύνη μου να διασφαλίσω ότι η πορεία που χαράχθηκε θα συνεχιστεί και ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι αυτή που επιθυμούμε και όχι αυτή που κάποιοι ήθελαν να μας επιβάλουν. Αγωνίζομαι, με όλες μου τις δυνάμεις, για να πετύχω τη λύση του Κυπριακού. Οχι όμως μια οποιαδήποτε λύση. Δεν είμαι διατεθειμένος απλά να κλείσω το Κυπριακό. Δεν είμαι διατεθειμένος να απεμπολίσω τα δικαιώματα των προσφύγων στις περιουσίες τους και το δικαίωμα τους για επιστροφή», δήλωσε.

Απευθυνόμενος στον λαό, εξέφρασε την ετοιμότητά του να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη μιας λύσης που θα ενώνει την Κύπρο και το λαό της, που θα είναι λειτουργική και βιώσιμης, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες Ε/Κ και Τ/Κ εντός της ΕΕ, θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Η επίτευξη αυτής της λύσης, ήταν και παραμένει δέσμευση και απόλυτη προτεραιότητα μου. Με εκλέξατε στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διασφαλίσω τα δικαιώματα μας και όχι για να τα απεμπολήσω. Για να διεκδικήσω προς όφελος όλων καλύτερες προοπτικές για μια σωστή λύση του Κυπριακού. Για να πετύχω τη λύση και όχι τη διάλυση», πρόσθεσε.

Παραπομπή

Από θέση ισχύος ο Ερντογάν χειρίζεται την εκλογή προέδρου της Τουρκίας

Από θέση ισχύος ο Ερντογάν χειρίζεται την εκλογή προέδρου της Τουρκίας

Ανοίγει πάλι η συζήτηση στην Τουρκία γύρω από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά τη συντριπτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Ερντογάν καλείται να χειριστεί τώρα το θέμα από θέση ισχύος, δείχνοντας κατ' αρχάς διάθεση συνεννόησης με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον απερχόμενο και εκτελούντα χρέη προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, προκειμένου να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης και να ξεκινήσει τυπικά η διαδικασία ανάθεσης εντολής για σχηματισμό νέας κυβέρνησης βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στο τραπέζι η υποψηφιότητα Γκιουλ

Κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο του Τσάνκαγια, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Έδωσε όμως ένα στίγμα των προθέσεών του λέγοντας ότι στο θέμα αυτό θεωρεί πολύ σημαντική τη βούληση του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, την εκλογή του οποίου στο ύπατο αξίωμα είχε αποτρέψει στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση το Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας με συναίνεση από τη νέα Εθνοσυνέλευση. Για να εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα και με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απαιτείται η συμμετοχή κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας τουλάχιστον των 2/3 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 367.

Το εκλογικό αποτέλεσμα διευκολύνει σε κάθε περίπτωση την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, κάτι που δεν εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα της αντιπολίτευσης.

Αγνωστο όμως παραμένει εάν ο κ. Ερντογάν εννοούσε ότι θα επιδιώξει συμβιβασμό για την εκλογή νέου προέδρου από την Εθνοσυνέλευση ή θα επιζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος απ’ ευθείας από το λαό. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο τοποθετείται στις 21 Οκτωβρίου και για να επισπευσθεί θα πρέπει να αλλάξει η σχετική νομοθεσία.

Τηλεφώνησε στον Μπαϊκάλ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την έξοδό τους από το προεδρικό μέγαρο αποκάλυψε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαίκάλ, και συζήτησε μαζί του το θέμα της εκλογής νέου προέδρου.

«Κλειδί» οι Γκρίζοι Λύκοι

Σημαντική για τις περαιτέρω πολιτικές διεργασίες επί του θέματος αναδεικνύεται η θέση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, που διαθέτει 71 βουλευτές, που θα μπορούσαν να δώσουν στους 340 βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την απαιτούμενη απαρτία για την εκλογή προέδρου.

Προς το παρόν το ΜΗΡ δεν δημοσιοποιεί τις προθέσεις του, χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα σε μία συμφωνία με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί αρκέστηκε να δηλώσει ότι το ΜΗΡ «διατηρώντας το δικαίωμα παρέμβασης σε λάθος πολιτικές θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου η χώρα μας να διανύσει τη δύσκολη και προβληματική περίοδο που ακολουθεί χωρίς να παρασυρθεί σε νέες κρίσεις».

Ο γενικός γραμματέας κόμματος, Τζιχάν Πατσατζί, δήλωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από τα κομματικά όργανα, σημειώνοντας όμως ενδεικτικά ότι οι «πόρτες μας δεν είναι κλειστές».

Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης παρά τη σύγκλιση απόψεων με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHΡ), όσον αφορά τις «εθνικές ευαισθησίες» των Τούρκων, ιδιαίτερα στο Κουρδικό και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει ιδεολογικές εμμονές στο θέμα της εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιουλ, όπως οι κεμαλιστές.

Αντιθέτως, το CHP εκφράζει ανησυχίες για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος η σύζυγος του οποίου θα καλύπτεται με την ισλαμική μαντήλα. Στο θέμα της μαντήλας η «βάση» του MHP δεν εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις όπως η βάση του CHΡ.

Κρίση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Το CHP πάντως διέρχεται σοβαρής κρίσης μετά το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα την Κυριακή. Η εσωκομματική αντιπολίτευση ήδη ζητεί την παραίτηση του προέδρου Ντενίζ Μπαϊκάλ. Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Μπαϊκάλ και όχι στην αδυναμία του κόμματος να αρθρώσει σύγχρονο πολιτικό λόγο.

Προεκλογικά, το κόμμα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούκ επιδόθηκε σε μία πλειοδοσία εθνικισμού προκειμένου να έχει εκλογικά οφέλη από τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κλιμάκωσης του Κουρδικού. Στην ίδια πολιτική γραμμή, στράφηκε ενάντια στις ΗΠΑ και την ΕΕ και τάχθηκε υπέρ τη σκληρής εθνικής γραμμής, στέλνοντας μήνυμα όξυνσης στους ψηφοφόρους και όχι πολιτικής σταθερότητας, αφήνοντας το πλεονέκτημα αυτό στο AKP.

Πυροσβεστικό Canadair συνετρίβη στα Στύρα Ευβοίας, νεκροί οι δύο πιλότοι

Πυροσβεστικό Canadair συνετρίβη στα Στύρα Ευβοίας, νεκροί οι δύο πιλότοι


Νεκροί ανασύρθηκαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Canadair που συνετρίβη το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ πραγματοποιούσε ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας, κοντά στον οικισμό Δήλεσο.


Οι δύο πιλότοι ανήκαν στη Μοίρα 383 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στάθμευαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση στη νότια Ελλάδα.

Το αεροσκάφος τύπου CL-415 κατέπεσε στις 15:46. Νεκροί είναι ο σμηναγός (Ι) Δ.Στοϊλίδης, 34 ετών, παντρεμένος, πατέρας δίδυμων αγοριών δύο ετών και εννέα μηνών, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.415, εκ των οποίων οι 970 ώρες στο CL-415, καθώς και ο υποσμηναγός (Ι) Ι.Χατζούδης, 27 ετών, ανύπαντρος, με σύνολο ωρών πτήσεως 784, εκ των οποίων οι 146 στο CL-415.

Κατά πληροφορίες, το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Στο σημείο έσπευσε μονάδα της ΕΜΑΚ, η οποία βρήκε τους δύο άτυχους πιλότους.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμόν 2055, με ημερομηνία κατασκευής το 2001. Αφίχθη στις 15 Μαρτίου 2004 και είχε συμπληρώσει περίπου 1.400 ώρες πτήσεως. Ήταν το δέκατο και τελευταίο αεροσκάφος CL-415 που παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία.

Η φωτιά μαινόταν στην περιοχή, κατακαίοντας πουρνάρια και ελιές, ενώ οι κάτοικοι ορισμένων οικισμών ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι φωτιά έχει φτάσει στις αυλές τους.

Στο έργο της κατάσβεσης έπαιρναν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Λίγο πριν την πτώση του αεροπλάνου τραυματίστηκε ελαφρά ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ευβοίας, πύραρχος Διονύσης Βορίσης, όταν το τζιπ της Πυροσβεστικής στο οποίο επέβαινε, συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο -πιθανόν της Νομαρχίας- που βρισκόταν στο σημείο, επίσης για την πυρκαγιά. Ο πύραρχος διακομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο των δύο πιλότων τόνισε: «Ως μάρτυρες της καθημερινής θυσίας και προσφοράς, οι χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους έπεσαν αγωνιζόμενοι για τη ζωή μας. Η αίσθηση ευθύνης και ο ηρωισμός τους ας αποτελέσουν για όλους μας έναυσμα να αναλογισθούμε το δικό μας χρέος. Στους οικείους τους εκφράζω τη βαθύτητα θλίψη μου, καθώς και την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα θύματα στα πύρινα μέτωπα».

Ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής πληροφορήθηκε για την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους και επικοινώνησε τηλεφωνικά από το Σαράγεβο, όπου βρίσκεται, με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.

Στη συνέχεια, εξέφρασε «την οδύνη όλων μας, όλων των Ελλήνων, για την τραγική απώλεια των δύο πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους, με ηρωισμό και αυτοθυσία, την ώρα της κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Εύβοια».

«Οι σκέψεις όλων μας είναι σε όλους εκείνους που, τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν σκληρή μάχη σε εκατοντάδες πύρινα μέτωπα, σε ολόκληρη τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των Ελλήνων, λέγοντάς τους ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα κάνουν, για όλα όσα διακυβεύουν, για όλα όσα θυσιάζουν, προκειμένου να προστατέψουν το δασικό μας πλούτο» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει τη Δευτέρα στην Ελλάδα, αντί για το πρωί της Τρίτης, όπως ήταν προγραμματισμένο, και το αεροσκάφος του θα προσγειωθεί στην Ελευσίνα, όπου βρίσκεται η βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους πιλότους της εκεί μοίρας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας δήλωσε για το τραγικό συμβάν: «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πιλότων... Η ορμή τους για αυταπάρνηση και αυτοθυσία τους οδήγησε στην αθανασία. Ναι, είναι αθάνατοι οι πεσόντες στο καθήκον στα Στύρα της Ευβοίας πιλότοι, οι ήρωες του αλτρουϊσμού. Ο σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης είναι πραγματικοί ήρωες».

«Η τραγική θυσία τους μας υπενθυμίζει ότι, καθημερινά και αθόρυβα, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτελούν και εν καιρώ ειρήνης ένα πραγματικά δύσκολο έργο, υπερβάλλοντας εαυτό και καταβάλλοντας ακόμη και το υψηλότερο τίμημα, την ίδια τους τη ζωή. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη βαθύτατη θλίψη μου στις οικογένειες των πιλότων για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων» είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά μου οδύνη για τους δύο πιλότους που χάσαμε, τους δύο ηρωικούς πιλότους. Έδειξαν θάρρος και τόλμη στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το κοινό μας συμφέρον, τον κοινό μας πλούτο. Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την πράξη τους, μια πράξη υποδειγματική, θάρρους και αυτοθυσίας. Στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειές τους, δίπλα στους οικείους τους, δίπλα στους συναδέλφους τους. Στεκόμαστε δίπλα με ευλάβεια και αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Θα προτείνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξει σύγκληση-συνάντηση όλων των αρχηγών των κομμάτων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού μια μεγάλη πια εθνική κρίση. Χαίρομαι ότι ήδη έχει εκφράσει ανάλογη πρόταση και ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ελπίζω ότι όλοι θα ανταποκριθούν σε μια τέτοια πρόταση» προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η συνάντηση με τον κ. Παπούλια, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κανονίστηκε ήδη για το πρωί της Τετάρτης.

Πρόταση για συνάντηση και συνεννόηση των ηγετών των κομμάτων της βουλής απηύθηνε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μας για την απώλεια άλλων δύο πυροσβεστών στη μάχη που δίνουν καθημερινά με γενναιότητα και αυτοθυσία όσοι έχουν ταχθεί να προασπίζονται την επιβίωση του περιβάλλοντος, των δασών μας και των μελλοντικών γενεών, καθώς και την ασφάλεια όλων μας από πυρκαγιές» δήλωσε.


Επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός λόγω πτώσης του Καναντέρ

Επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός λόγω πτώσης του Καναντέρ

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του στο Σαράγεβο εξέφρασε "την οδύνη όλων μας, όλων των Ελλήνων, για την τραγική απώλεια των δύο πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έπεσαν σήμερα κάνοντας το καθήκον τους, με ηρωισμό και αυτοθυσία, την ώρα της κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Εύβοια".


Ο Κώστας Καραμανλής πρόσθεσε ότι "οι σκέψεις όλων μας είναι σε όλους εκείνους που, τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν σκληρή μάχη σε εκατοντάδες πύρινα μέτωπα, σε ολόκληρη τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων των Ελλήνων,λέγοντάς τους ένα μεγάλο ?ευχαριστώ? για όλα όσα κάνουν, για όλα όσα διακυβεύουν, για όλα όσα θυσιάζουν, προκειμένου να προστατέψουν τον δασικό μας πλούτο".


Ο πρωθυπουργός επιστρέφει απόψε στην Ελλάδα, αντί για αύριο το πρωί που ήταν προγραμματισμένο και το αεροσκάφος του θα προσγειωθεί στην Ελευσίνα, όπου είναι η βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους πιλότους της μοίρας των αεροσκαφών αυτών.


Παραπομπή

Συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη απέστειλε ο Σαρκοζί στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη απέστειλε ο Σαρκοζί στον Τούρκο πρωθυπουργό.


Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο και συνεχάρη για "την αξιοσημείωτη νίκη του" στις εκλογές της Κυριακής και τον διαβεβαίωσε ότι ελπίζει να συνεχίσουν τις "μεταξύ τους σχέσεις εμπιστοσύνης", παρά "τις διαφορές" τους, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Ο γάλλος πρόεδρος, που είναι ένας από τους πλέον εχθρικούς προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ευρωπαίους ηγέτες, τηλεφώνησε στον κ. Ερντογάν "και του ανέφερε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την αξιοσημείωτη νίκη του" ανέφερε ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, Νταβίντ Μαρτινόν.

Υπενθυμίζεται ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής συγκεντρώνοντας το 46% των ψήφων.

Ο κ. Σαρκοζί "του ευχήθηκε μεγάλη επιτυχία για τα επόμενα πέντε χρόνια της πρωθυπουργίας του και του ανέφερε ότι υπολογίζει στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ τους παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουν η Τουρκία και η Γαλλία", πρόσθεσε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Παραπομπή

Έξι στρατιώτες της Νατοϊκής δύναμης Isaf σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια στο Αφγανιστάν

Έξι στρατιώτες της Νατοϊκής δύναμης Isaf σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια στο Αφγανιστάν

Τέσσερις στρατιώτες της Νατοϊκής δύναμης Isaf που εδρεύει στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη που σημειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να ανέβει στους έξη ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη χώρα, ανακοινώθηκε από τη Ατλαντική Συμμαχία.

Παραπομπή

Η πετρελαϊκή εταιρεία Total δηλώνει έτοιμη για συνεργασία με το Ιράν

Η πετρελαϊκή εταιρεία Τοtal δηλώνει έτοιμη για συνεργασία με το Ιράν


Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Τοtal δήλωσε την Κυριακή πως η εταιρεία μιλούσε σοβαρά όταν ανακοίνωνε πως θα προχωρήσει περαιτέρω τη συνεργασία της με το Ιράν.

Ο διευθυντής παραγωγής και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων της εταιρείας δήλωσε πως "η Τοtal σκοπεύει να συνεχίσει και να διευρύνει τη συνεργασία της με το Ιράν, παρά τις τεράστιες πιέσεις από το εξωτερικό."

Παραπομπή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για τα πυρηνικά του Ιράν άφησε ο Γκ.Μπράουν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για τα πυρηνικά του Ιράν άφησε ο Γκ.Μπράουν

Δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ιράν πιστεύει ωστόσο ότι μία πολιτική κυρώσεων θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική στο να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, στις δηλώσεις του κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός, εξέφρασε την πίστη του ότι η τρέχουσα πολιτική των κυρώσεων θα έχει αποτελέσματα αλλά ζητά και τρίτο κατά σειρά ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Κάνω έκκληση στις αρχές του Ιράν να καταλάβουν τα αισθήματα των άλλων χωρών για το πυρηνικό του πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Γκ.Μπράουν

Στο προσεχές διάστημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει για να αποφασίσει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν που αρνείται να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιράν δηλώνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς αλλά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κυρίως. Διεξάγει παράλληλα συνομιλίες με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει να δοθεί στο Ιράν μία σιωπηρή παράταση χρόνου ως τον Σεπτέμβριο για να εκτονωθεί η κρίση με τις ενέργειες και της ΙΑΕΑ.

Για «σταθερό μήνυμα» μίλησε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ντενί Σιμονό μέχρι να αναστείλει το Ιράν το πρόγραμμά του. Το Ιράν, αν συνεχίσει έτσι, θα βρεθεί σε απομόνωση, γεγονός με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του και το άνοιγμά του στο κόσμο.

Παραπομπή


Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3% και του φυσικού αερίου κατά 0,1%, το πρώτο εξάμηνο του 2007

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3% και του φυσικού αερίου κατά 0,1%, το πρώτο εξάμηνο του 2007

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3% και του φυσικού αερίου κατά 0,1%, το πρώτο εξάμηνο του 2007, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας.

Την ίδια χρονική περίοδο, παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς σημείωσε αύξηση της τάξεως του 16.2% και από πυρηνικούς σταθμούς 2.2%, ενώ η παραγωγή από καύση άνθρακα μειώθηκε κατά 0.9%.

Η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου άγγιξε τα 242.94 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Η παραγωγή φυσικού αερίου ανήλθε στα 333.21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 281.2 δισεκατομμύρια παρήχθησαν από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα της Gazprom, όπως δήλωσε ο Υπουργός.

Παραπομπή

Το Ιράν είναι κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας για την προμήθεια μεγάλου αριθμού ρωσικών μαχητικών

Το Ιράν είναι κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας για την προμήθεια μεγάλου αριθμού ρωσικών μαχητικών







Παραπομπή

Περισσότεροι από 50 Ταλιμπάν νεκροί σε μάχες στο νότιο Αφγανιστάν

Περισσότεροι από 50 Ταλιμπάν νεκροί σε μάχες στο νότιο Αφγανιστάν

Συμμαχικές και αφγανικές δυνάμεις, υποτην καθοδήγηση των ΗΠΑ πραγματοποίησαν συντονισμένες επιχειρήσεις στις νότιες επαρχίες του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας περισσότερος από 50 μαχητές Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της μάχης στην επαρχία Sangin, οι Ταλιμπάν προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταρρίψουν ένα συμμαχικό αεροσκάφος και να επιτεθούν στα συμμαχικά στρατεύματα με βομβιστές αυτοκτονίας που επέβαιναν σε αυτοκίνητο. To συμμαχικό αεροσκάφος έριξε 4 βόμβες εναντίον τους και οι αφγανικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία και σκότωσαν γύρω στους 4ο μαχητές.

Παραπομπή

Ο Ιρανός Πρέσβης συναντήθηκε με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό

Ο Ιρανός Πρέσβης συναντήθηκε με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό

Ο Πρέσβης του Ιράν στη Βαγδάτη Hassan Kazemi Qomi συναντήθηκε σήμερα με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Nuri al-Maliki, ο οποίος έξέφρασε την ικανοποίησή του που το Ιράν συμφώνησε να παρακαθήσει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ιράκ.

Ο Maliki δήλωσε πως ελπίζει πως κατά την αυριανή συνάντηση ΗΠΑ - Ιράν θα προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για την κυβέρνηση και το λαό του Ιράκ. Ο Ιρανός πρέσβης με τη σειρά του είπε πως αυτός είναι ο βασικός στόχος του Ιράν κατά την αυριανή συνάντηση και πως εύχεται οι προσεχείς συνομιλίες να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης στο Ιράκ.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου στη Βαγδάτη., με τη συμμετοχή του Ιρανού Πρέσβη Hassan Kazemi Qomi και του Αμερικανού ομολόγου του, Ryan Crocker.

Παραπομπή

Το προξενείο πολιτογραφεί Ελληνες ως Τούρκους!

Το προξενείο πολιτογραφεί Έλληνες ως Τούρκους!


ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ με τη σφραγίδα του τουρκικού κράτους χορηγείται τουρκική εθνότητα

Σαφέστατη παρέμβαση εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητας επιχειρεί, όχι κάποιος οργανισμός ή κάποια μη κυβερνητική οργάνωση της γείτονος, αλλά το ίδιο το τουρκικό προξενείο, το οποίο χορηγεί πιστοποιητικά που κατοχυρώνουν τουρκική εθνότητα σε μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρει για τον συγκεκριμένο πολίτη για τον οποίο εκδόθηκε ότι «όπως φαίνεται παραπάνω η διεύθυνση και η ταυτότητα του κατόχου πιστοποιεί τη δυτικοθρακιώτικη καταγωγή του και ότι προέρχεται από το Τουρκικό Εθνος».

Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 24 Απριλίου του 2007, δεν το υπογράφει κάποιος τυχαίος υπάλληλος, αλλά ο βοηθός πρέσβη (πρόξενος) Οζγιούρ Σαχίν. Και μάλιστα σε επίσημο έγγραφο με την ένδειξη Τουρκική Δημοκρατία (T.C.), Προξενείο Κομοτηνής.

Από την άλλη πλευρά έχει μια ιδιαίτερη σημασία το κείμενο της βεβαίωσης όπου αναγράφονται τα εξής:

«Οι παραμένοντες ζώντες στη Δ. Θράκη, με βάση την ανταλλαγή ομοεθνών μας, μέχρι πρότινος κατεγράφοντο στα Μητρώα-Ταυτότητες-Διαβατήρια με βάση το Τουρκικό Αλφάβητο. Από το 1991 η Ελλάδα ζήτησε από τον ΟΗΕ την καθιέρωση ελληνικών και λατινικών χαρακτήρων. Ετσι φαίνονται οι διαφορές στα επώνυμα και στα ονόματα.

Για την αποφυγή λαθών οι παλιές γραφές είναι εντός παρενθέσεων. Το παρόν πιστοποιητικό εκδόθηκε για χρήση σε υπηρεσίες».

Το ερώτημα είναι για ποιες υπηρεσίες. Προφανώς όχι του ελληνικού κράτους αφού εκεί αρκεί η ελληνική ταυτότητα. Σε ευθεία παρέμβαση το τουρκικό κράτος επιχειρεί να δώσει εθνότητα σε Έλληνες πολίτες ώστε να παίζει τα γνωστά δικά του παιχνίδια στην περιοχή.

Παραπομπή

Η αρχαία πολιτεία της Μεσσήνης ξαναζωντανεύει...

Η αρχαία πολιτεία της Μεσσήνης ξαναζωντανεύει...


Λίθο λίθο η αρχαία πολιτεία της Μεσσήνης «ξαναστήνεται» και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της με την αρχιτεκτονική ποιότητα και το μέγεθος των δημόσιων εγκαταστάσεών της.

Ο επικεφαλής του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου καθηγητής Πέτρος Θέμελης παρουσίασε, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, την πρόοδο των εργασιών, τα τελευταία ευρήματα και παράλληλα τον προγραμματισμό για τα έργα που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Με τη βοήθεια φωτογραφιών ο αρχαιολόγος ανέδειξε το τεράστιο και εκπληκτικό έργο που έχει γίνει στην Αρχαία Μεσσήνη, παρουσιάζοντας σε τι κατάσταση βρισκόταν το μνημείο πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες, και ποια είναι η εικόνα τώρα.

Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Οπως απέδειξαν οι φωτογραφίες, όταν άρχισαν τα έργα τα πάντα ήταν καλυμμένα από χώματα και βλάστηση, ενώ τώρα έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως το Ασκληπιείο, το Στάδιο, τμήματα των τειχών και της οχύρωσης και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις και ιερά.

Ολα αυτά τα έργα θα παραδοθούν στην πολιτεία και στους πολίτες σε περίπου έναν χρόνο, με την ολοκλήρωση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ομως, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, κάποια από τα οποία σημείωσε ότι πρέπει να ενταχθούν, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, στη Δ Προγραμματική Περίοδο.

Για το Μουσείο
Θέμα προτεραιότητας, τόνισε ο κ. Θέμελης, είναι η κατασκευή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, διότι το υπάρχον είναι μικρό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Επεσήμανε ότι έχει συγκροτηθεί μια επιτροπή με σκοπό να γνωμοδοτήσει ποιος είναι ο καταλληλότερος χώρος για την ανέγερση του Μουσείου, η οποία όμως εδώ και έναν χρόνο δεν έχει καταφέρει να συγκεντρωθεί στην περιοχή λόγω φόρτου εργασίας των υπηρεσιακών παραγόντων που εκπροσωπούν το υπουργείο Πολιτισμού.

Εμμέσως δηλαδή ανέφερε ότι έχει ήδη χαθεί ένας χρόνος, μέσα στον οποίο θα μπορούσε να έχει γίνει η χωροθέτηση του νέου μουσείου.

Εφόσον πάντως επιλεγεί ο χώρος και τον εγκρίνει ο υπουργός, ο κ. Θέμελης σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της μελέτης θα μπορούσε να ενταχθεί στη Δ Προγραμματική Περίοδο, ενώ για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης έχει εκδηλωθεί ιδιωτικό ενδιαφέρον κατόπιν πρωτοβουλίας του Αθανάσιου Ψαρούλη, που κατάγεται από την Καλαμάτα και είναι διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα της Στοκχόλμης.

Αλλο εξαιρετικά σοβαρό θέμα για τον αρχαιολογικό χώρο, είναι να καθοριστούν οι ζώνες προστασίας του μνημείου. Πρόκειται για τη ζώνη στην οποία θα απαγορευτεί οποιαδήποτε οικοδομική εργασία και για τη ζώνη όπου θα επιτρέπεται οικοδόμηση με αυστηρούς όμως όρους.

Οπως επεσήμανε η προϊσταμένη της ΛΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας Ξένη Αραπογιάννη, οι διαδικασίες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων ζωνών από την υπηρεσία της έχει ήδη ξεκινήσει.

Σημειώνεται πάντως ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρχαίας Μεσσήνης, τα όρια του οποίου συμπεριλαμβάνονται στα όρια του αρχαιολογικού χώρου.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αναπτύσσεται ραγδαία, λόγω της συνεχούς αύξησης της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, και έτσι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την οικοδόμηση εκτάσεων στην περιοχή με τα αρχαία.

Χρηματοδοτήσεις
Σε ό,τι αφορά τη Δ Προγραμματική Περίοδο, ο κ. Θέμελης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί τόσο έργα ανασκαφών και αναστηλώσεων, αλλά έργα φροντίδας, συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων. Τόνισε, όμως, ότι η Αρχαία Μεσσήνη έχει ανάγκη χρηματοδοτήσεις για τέτοιες δράσεις, διότι έτσι κι αλλιώς το μεγάλο κομμάτι των ανασκαφών και αναστηλώσεων έχει ολοκληρωθεί.

Ενα αναστηλωτικό έργο, πάντως, που πρέπει να προχωρήσει αφορά αυτό του θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο καθηγητής σημείωσε ότι για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών έχει γίνει προσέγγιση στο Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου, με τη βοήθεια μάλιστα του ευρωβουλευτή Αντώνη Σαμαρά, και υπάρχει αισιοδοξία για ικανοποίηση του αιτήματος. Με την ευκαιρία ο αρχαιολόγος σημείωσε ότι προσβλέπει και μέχρι τώρα έχει τη συμπαράσταση και την υποστήριξη όλων των πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής, και έκανε ειδική αναφορά στον υφυπουργό Αμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο, στον νομάρχη και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο και στους εκάστοτε δημάρχους της Καλαμάτας και της Ιθώμης. Υπογράμμισε δε ότι σταθερός συμπαραστάτης και χορηγός των εργασιών είναι τα τελευταία χρόνια το Ιδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου.

Από τις εγκαταστάσεις που έχουν αναστηλωθεί, ο κ. Θέμελης τόνισε ότι το Ωδείο στο Ασκληπιείο είναι ένας εξαιρετικός χώρος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, που θα σέβονται φυσικά το μνημείο, όπως επίσης καταπληκτικός χώρος για μεγάλες εκδηλώσεις είναι το αρχαίο στάδιο.

Ανάλογα μνημεία σε όλο τον κόσμο διατίθεται για τέτοιες εκδηλώσεις και το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην Αρχαία Μεσσήνη.

Κλείνοντας, ο κ. Θέμελης τόνισε ότι για την ολοκλήρωση των εργασιών που χρηματοδοτούνται από το Γ ΚΠΣ θα πραγματοποιηθεί μεγάλη γιορτή, σε περίπου έναν χρόνο, και οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας στο αρχαίο στάδιο της Μεσσήνης.

ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ-ΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
Σε ό,τι αφορά τα νεότερα ευρήματα, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκε στο θησαυροφυλάκιο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο οποίο υπογράμμισε ότι έχει συμβεί ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό ιστορικό γεγονός. Φυλακίστηκε εκεί ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας Φιλοποίμην και κατόπιν δολοφονήθηκε από Μεσσηνίους. Οπως σημείωσε, είναι ένα εύρημα και ένα συμβάν που προκαλεί το ενδιαφέρον πολλών αρχαιολόγων.


Παραπομπή

Σερβο-ρωσική νίκη στο Σ.Α.

Σερβο-ρωσική νίκη στο Σ.Α.

Χαμόγελα έφερε στο Βελιγράδι η απόσυρση του ψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... μια εξέλιξη που αποτελεί την πρώτη νίκη της κοινής πολιτικής Σερβίας-Ρωσίας. Υπό το βάρος της αμετάκλητης θέσης του Κρεμλίνου το οποίο είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που τεθεί το αμφιλεγόμενο σχέδιο για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου σε ψηφοφορία, η απόφαση να παραπεμφθεί ο φάκελος στην εξαμελή Ομάδα Επαφής για το Κόσοβο, υπό την αιγίδα της οποίας θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίστηκε «σημαντική νίκη» από τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση των τελευταίων εξελίξεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοινώθηκε από την Ομάδα Επαφής (αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρωσία) ότι οι εκπρόσωποι των μελών της θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να αποφασίσουν την ημερομηνία για την έναρξη μιας νέας περιόδου διαπραγματεύσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου που θα διαρκέσει 120 ημέρες.

Οπως επισημαίνεται βέβαια από τα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η Ομάδα Επαφής θα κληθεί -στο πέρας της νέας περιόδου συνομιλιών- να λάβει μια απόφαση ή εάν, αντιθέτως, θα παραπέμψει εκ νέου το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αντιδρά η Πρίστινα

Παρά την ικανοποίηση όμως που εξέφρασαν Σερβία και Ρωσία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την τελευταία εξέλιξη «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αγκίμ Τσέκου, προειδοποίησε ότι η υπομονή των Αλβανών της επαρχίας «δεν είναι ανεξάντλητη», επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει η ανεξαρτησία να διακηρυχτεί μονομερώς στις 28 Νοεμβρίου».

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, οι δηλώσεις της Αμερικανίδας επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να προχωρήσει μετά τη λήξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων σε μονομερή αναγνώριση της επαρχίας που βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΟΗΕ από το 1999.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Λισαβόνα, την περασμένη Παρασκευή, ότι «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πετύχουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

To κουρδικό στοίχημα της επόμενης μέρας

To κουρδικό στοίχημα της επόμενης μέρας


Παραπομπή

Εξαγγέλλει απόψε ο Τάσσος: Ολοκληρώνεται το παζλ διεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας

Εξαγγέλλει απόψε ο Τάσσος: Ολοκληρώνεται το παζλ διεκδίκησης της προεδρίας της Δημοκρατίας

Tην απόφασή του να επαναδιεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, εξαγγέλλει απόψε επίσημα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Η ακριβής ώρα και ο τρόπος της εξαγγελίας αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το πρωί, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Βασίλη Πάλμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» από υψηλόβαθμο στέλεχος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος αναμένεται να επισημοποιήσει την απόφασή του σε ομιλία του, η οποία θα διαρκέσει 10 με 15 λεπτά και μάλλον δεν πρόκειται απόψε, τουλάχιστον, να δεχθεί ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται να προβεί σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου από την ανάληψη της εξουσίας μέχρι σήμερα και σαφώς να δώσει το στίγμα του νέου κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη πενταετία. Βασικοί άξονες της ομιλίας του αναμένεται να είναι το Κυπριακό και η εσωτερική διακυβέρνηση.


Αναπόφευκτα θα κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν και στην απόρριψή του από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία κρίνεται από την Κυβέρνηση ως η μόνη διέξοδος για επανέναρξη του διαλόγου και της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα απαντήσει και στους επικριτές του ως προς τη διαχείριση του ΟΧΙ, προτάσσοντας τη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για λύση στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών.


Ως προς την εσωτερική διακυβέρνηση, αναμένεται να αναφερθεί στην εξαγγελία των τριών πακέτων κοινωνικής συνοχής, στον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε φορολογίας και σαφώς στην ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ.

Ξεκαθάρισμα σκηνικού

ΜE THN εξαγγελία της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου και δεδομένης της αυτόνομης καθόδου του ΑΚΕΛ και της στήριξης του Ιωάννη Κασουλίδη από τον ΔΗΣΥ, πέφτει η αυλαία των εξαγγελιών. Η προεκλογική περίοδος, η οποία με τη διάλυση της τριμερούς συνεργασίας αναπόφευκτα άρχισε νωρίς, περνάει ίσως τώρα σε πιο ουσιαστική φάση. Καθώς το προεκλογικό σκηνικό ξεκαθαρίζει, τα βλέμματα στρέφονται στις προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων με πρώτο θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό και δεύτερο την κοινωνική πολιτική, υπό την πίεση μάλιστα των μεγάλων αλλαγών που θα επιφέρει η υιοθέτηση του ευρώ και η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Οι διεργασίες στα επιτελεία των υποψηφίων άρχισαν ήδη να δίνουν σάρκα και οστά στις προεκλογικές διατάξεις και στα προγράμματα διακυβέρνησης. Στο μεταξύ, έχουν ήδη καθορίσει τα θέματα πρώτης γραμμής, τα οποία θα επαναφέρουν στο προσκήνιο με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ψηφοφόρων προς πίστη των υποψηφίων για την προεδρία.

Παραπομπή


Κουμάντο κάνει ο στρατός

Κουμάντο κάνει ο στρατός

Περιορισμένη η επιρροή των πολιτικών στο Κυπριακό λέει η Λευκωσία

Μόνο με την αλλαγή στάσης του στρατού θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στο πολιτικό πρόβλημα πιστεύει η Κυβέρνηση - Αντίθετα η Αθήνα διαβλέπει κινήσεις σε όλα τα επίπεδα με τη νίκη του Ερντογάν.

Μειωμένη πολιτική βαρύτητα αποδίδει η κυπριακή Κυβέρνηση στο αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα επηρεάσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η Λευκωσία δείχνει να πιστεύει ότι η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα, παρά τον διαφαινόμενο θρίαμβο του Ταγίπ Ερντογάν, έχει ελάχιστα περιθώρια να παρέμβει καταλυτικά στις εξελίξεις που αφορούν το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Θεωρεί ότι η βαρύνουσα γνώμη στο Κυπριακό δεν βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα, αλλά στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ούτως ή άλλως, η Λευκωσία πιστεύει ότι και μετά τη χθεσινή αναμέτρηση, η κατάσταση στην Άγκυρα θα παραμείνει ρευστή. Το γεγονός, συνεπικουρούμενο από την απροθυμία των στρατιωτικών να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις στη διαδικασία λύσης, δημιουργεί απαισιοδοξία στην κυπριακή Κυβέρνηση για επίτευξη προόδου. Δεν κρύβει, μάλιστα, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Τ/Κ και τον κ. Ταλάτ δεν μπορούν να αποδώσουν καρπούς, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για βήματα προς τα εμπρός από την ίδια την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Ο στρατός αποφασίζει

Τις χθεσινές τουρκικές εκλογές και το πώς το όποιο αποτέλεσμά τους μπορεί να επηρεάσει το Κυπριακό κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αμέσως μετά το μνημόσυνο των πεσόντων του Παραλιμνίου κατά την εισβολή. Ο Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι "η πολιτική ρευστότητα που υπάρχει σήμερα στη Τουρκία, δημιουργεί στασιμότητα και προβλήματα όσον αφορά το Κυπριακό. Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα ποιοι θα είναι στη εξουσία στη Τουρκία για να επιτευχθεί πρόοδος, αλλά θεωρώ ότι θα επιτευχθεί πρόοδος μόνο εάν και εφόσον κρίνει η Άγκυρα και το στρατιωτικό καθεστώς της το οποίο, όπως ξέρετε, είναι πολύ ισχυρό, ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς τα εμπρός". Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι δεν αρκούν οι διαπραγματεύσεις μόνο με τους Τ/Κ για να σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, αφού το κλειδί του Κυπριακού είναι στην Άγκυρα. Πρέπει, ανέφερε, να "έχει πολιτική βούληση η Τουρκία και παράλληλα εμείς να συζητούμε με τους Τ/Κ, ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα και προϋποθέσεις επίτευξης προόδου στο Κυπριακό".

Φταίει κι ο Ταλάτ

Ο κ. Πάλμας επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη ότι δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της ε/κ πλευράς να πραγματοποιηθεί τετ-α-τετ συνάντηση κορυφής και να αρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος. Τόνισε ότι ο κ. Ταλάτ δεν έχει μέχρι στιγμής δεχθεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, παρά τις δύο σχετικές επιστολές που του απηύθυνε ο τελευταίος. "Δυστυχώς, ο κ. Ταλάτ, με τους χειρισμούς και την πολιτική του συμπεριφορά, προσπαθεί να φύγει από τα πλαίσια της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που υπογράφηκε και από τις δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη", κατέληξε ο Βασίλης Πάλμας.

"Ναι" στον Ερντογάν

Επισήμως η Ελλάδα, όπως τόνιζαν αρμοδίως αξιωματούχοι τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών, "δεν εμπλέκεται στις τουρκικές εκλογές και δεν έχει προτιμήσεις". Είναι προφανές, όμως, από τις ενημερώσεις των δημοσιογράφων ότι η Αθήνα πρέπει να είναι ικανοποιημένη από μια άνετη εκλογική νίκη του κ. Ερντογάν, η οποία, όπως εκτιμά, θα έχει ευεργετική επίδραση και στην προσήλωση της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Παραπομπή

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία παραμένει ρευστό δηλώνει ο εκπρόσωπος

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία παραμένει ρευστό δηλώνει ο εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, δήλωσε ότι παρά την αύξηση των ποσοστών του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, στις χθεσινές εκλογές, παραμένει η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία, αφού είναι ακόμα ανοικτό το ζήτημα της εκλογής προέδρου, για το οποίο ο Πρωθυπουργός θα πρέπει σε διάστημα ενός μηνός να προβεί σε συνεργασίες και συνεταιρισμούς. Αν δεν το πετύχει, είπε, θα διαλυθεί εκ νέου η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ.Πάλμας ανέφερε ότι η πολιτική ρευστότητα και η αβεβαιότητα επηρεάζουν το Κυπριακό, αφού δεν αφήνουν την Άγκυρα να συγκεντρωθεί στο θέμα αυτό, καθώς και το Κουρδικό.

Μια ήρεμη πολιτική κατάσταση, είπε, και μια κυβέρνηση που μπορεί απερίσπαστη να χαράξει πολιτική και να λαμβάνει αποφάσεις, ασφαλώς και δημιουργεί καλύτερα δεδομένα και καλύτερες συνθήκες. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτό δεν μπορούμε να το εισπράξουμε.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει ο στρατός στην Τουρκία και τις έντονες θέσεις του στο Κυπριακό.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε επικίνδυνο το γεγονός ότι εισήλθε στην Εθνοσυνέλευση το ακροδεξιό κόμμα της εθνικιστικής δράσης των Γκρίζων Λύκων. Μετά την εξέλιξη αυτή, είπε ο κ.Πάλμας, ο Ερντογάν ενδεχομένως να αντιμετωπίσει με πιο σκληρό τρόπο τα εθνικά ζητήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακραία εθνικιστική τους πολιτική.

Παραπομπή

O ηγέτης της Χεσπολλάχ Nasrallah ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομ

O ηγέτης της Χεσπολλάχ Nasrallah ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του Τελ Αβίβ.

Σε διάγγελμα του από την Τεχεράνη στις 21 Ιουλίου, το οποίο θα μεταδοθεί σήμερα από το al Jazeera, ο Nasrallah, κάνει αναφορά στους νέους πυραύλους που προμηθεύτηκε η Χεσπολλάχ και μπορούν να πλήξουν ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε σημείο του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του Τελ Αβίβ.

Ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad πραγματοποιεί στην Τεχεράνη διήμερο πολεμικό συμβούλιο με τους ηγέτες της Χεσπολλάχ, της Χαμάς και άλλων Παλαιστινιακών οργανώσεων. Πρόκειται για το δεύτερο γύρο συνομιλιών μετά τη συνάντηση στη Δαμασκό του Ahmadinejad και ιρανών στρατιωτικών με το Σύρο πρόεδρο Bashar Assad και υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας.

Το Al Jazeera διέθεσε αρκετά μεγάλο ποσό για να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα του βίντεο με τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεσπολλάχ.

Παραπομπή

Το ζήτημα του Κοσόβου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Το ζήτημα του Κοσόβου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Στο "μικροσκόπιο" των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) θα βρεθεί το Κόσοβο σήμερα, στην πρώτη συζήτηση του ζητήματος σε αυτό το επίπεδο, μετά την αποτυχία του αμερικανο-ευρωπαϊκού σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, με ρωσικό βέτο τερματίστηκε η προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρικτών του συγκεκριμένου σχεδίου και οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μετατίθενται πλέον στην Ομάδα Επαφής (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία), η οποία με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα επιδιώξει μια λύση εκτός των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ε.Ε., με δηλώσεις τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι απαιτείται ενιαία στάση της "ευρωπαϊκής οικογένειας" στο συγκεκριμένο ζήτημα.

"Ήδη, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση, που θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο εάν η Ε.Ε. δεν μπορέσει να διατηρήσει μια συνεκτική θέση" δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Λουίς Αμάντο, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι μόνο μια λύση για το Κόσοβο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμη.
"Η τελική απόφαση για το καθεστώς του Κοσόβου θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη βάση συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας" τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Επιμένουμε ότι η αναστολή των εργασιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου δεν σημαίνει ότι το ζήτημα έχει αποσυρθεί δια παντός από την ατζέντα του" σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνάγουν σωστά συμπεράσματα από τους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου και να προχωρήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις που δεν θα έχουν χρονικούς περιορισμούς.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει, επίσης, πως είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστούν οι παράγοντες οι οποίοι θα παροτρύνουν και τις δυο πλευρές για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή των στάνταρτ που καθορίζονται από το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ για την περιοχή.

Παραπομπή


Επιθεωρητές της IAEA στο σεισμόπληκτο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας

Επιθεωρητές της IAEA στο σεισμόπληκτο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έλαβε τελικά έγκριση από την ιαπωνική κυβέρνηση να επιθεωρήσει το πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι-Καρίβα, όπου σημειώθηκαν διαρροές ραδιενέργειας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

Το Τόκιο είχε αρχικά αρνηθεί την πρόταση της υπηρεσίας για ελέγχους, δέχτηκε όμως έντονες πιέσεις από τις τοπικές αρχές να δώσει το πράσινο φως, προκειμένου να καθησυχαστούν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και η διεθνής κοινότητα.

Η πυρηνική βιομηχανία της χώρας σπιλώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις αλλεπάλληλες διαρροές και τις προσπάθειες υποβάθμισης των επιπτώσεων από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που χτύπησε την κεντρική Ιαπωνία στις 16 Ιουλίου.

Η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του Τόκιο (TEPCO) επιμένει ότι η διαρροή στο εργοστάσιο -το μεγαλύτερο του κόσμου όσον αφορά την ισχύ- ήταν περιορισμένη και δεν απειλεί τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Ο σεισμός προκάλεσε μια αλυσίδα βλαβών και δυσλειτουργιών στη μονάδα, ανάμεσά τους η πτώση σανίδων μέσα σε μια δεξαμενή με εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα και το αναποδογύρισμα 400 βαρελιών με ραδιενεργά απόβλητα. Ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από το σύστημα εξαερισμού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.

Οι υπεύθυνοι παραδέχτηκαν ότι το εργοστάσιο, που θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον ένα χρόνο, δεν είχε σχεδιαστεί για σεισμούς τέτοιας έντασης.

Τουρκικές εκλογές: βουλευτικές έδρες και ποσοστά

Τουρκικές εκλογές: βουλευτικές έδρες και ποσοστά



Παραπομπή

Ο «Λεωνίδας» στη Σπάρτη

Ο «Λεωνίδας» στη Σπάρτη



Την ερχόμενη Πέμπτη θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Ελιάς (Πολιτιστικό Ιδρυμα Τράπεζας Πειραιώς) στη Σπάρτη η έκθεση «Αθήνα-Σπάρτη», η οποία είχε φιλοξενηθεί στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Περίπου 150 ευρήματα φωτίζουν πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και οικονομικής ιστορίας των δύο σημαντικότερων πόλεων-κρατών της αρχαίας Ελλάδας από τον 8ο έως και τον 5ο αιώνα π.Χ. και προβάλλουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

Η πρώτη αίθουσα παρουσιάζει την Αθήνα και τη Σπάρτη μέχρι την εποχή των Περσικών πολέμων. Μεταξύ των εκθεμάτων συγκαταλέγονται τα οστέινα ειδώλια από το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος στη Σπάρτη, το άγαλμα κόρης αττικού εργαστηρίου και το λακωνικό αναθηματικό ανάγλυφο στους Διόσκουρους

Η δεύτερη αίθουσα εστιάζει στην περίοδο από τα Μηδικά μέχρι και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκεται το άγαλμα του «Λεωνίδα», σπάνιο δείγμα λακωνικής γλυπτικής, που χρονολογείται μεταξύ 480-470 π.Χ. και αναπαριστά οπλίτη - πιθανότατα τον ίδιο τον Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα.

Τον «Λεωνίδα» θα πλαισιώνουν εξέχουσας σημασίας έργα όπως αιχμές βελών από τη Μάχη των Θερμοπυλών, ένα χάλκινο κράνος Ασσύριου στρατιώτη που πολέμησε, είτε στον Μαραθώνα είτε στη Σαλαμίνα, χάλκινο ειδώλιο που απεικονίζει νεαρή Σπαρτιάτισσα αθλήτρια, καθώς και αγγεία από τον ομαδικό τάφο που αποκαλύφθηκε στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού - κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Μετρό της Αθήνας - όπου είχαν ταφεί θύματα του λοιμού που έπληξε την πόλη στην αυγή του Πελοποννησιακού πολέμου (429 π.Χ.).

Η έκθεση «Αθήνα-Σπάρτη. Από τον 8ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. π.Χ.» θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου.

Παραπομπή

Ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών αναμένει τουρκική επίθεση

Ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών αναμένει τουρκική επίθεση

Ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών που εδρεύουν στο Βόρειο Ιράκ Murat Karayilan, δήλωσε πως περιμένει μια μεγάλη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Ιράκ, πολύ σύντομα. Αρνήθηκε τις κατηγορίες της Άγκυρας πως το ΠΚΚ χρησιμοποιεί το Βόρειο Ιράκ ως ορμητήριο για να εξαπολύει επιθέσεις στα εδάφη της Τουρκίας και προειδοποίησε πως οι μαχητές του είναι έτοιμοι για μάχη.

"Η ημέρα της τουρκικής επίθεσης είναι πολύ κοντά. Είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε και να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας. Ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να κινηθεί με ευκολία στους ορεινούς όγκους του Βορείου Ιράκ."

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε πως η Τουρκία θα εισβάλει στο Ιράκ για να εξολοθρεύσει τους Κούρδους αντάρτες άν οι συνομιλίες που θα έχει μετά τις εκλογές με το Ιράκ και τις ΗΠΑ δεν επίφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στο διάγγελμά του μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλόγές, δήλωσε πως "στον αγώνα μας ενάντια στους αυτονομιστές τρομοκράτες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει την κατάλληλη στιγμή."

Ο Murat Karayilan κατηγόρησε την Τουρκία μια εισβολή της στο Βόρειο Ιράκ θα έχει ως κύριο στόχο να παρεμποδίσει τους Κούρδους του Ιράκ από το να θέσουν οριστικά υπό τον έλεγχό τους την πλούσια σε πετρέλαια περιοχή του Κιρκούκ, κάτι που απεύχεται η Άγκυρα.

Παραπομπή

Οι Ταλιμπάν παρατείνουν το τελεσίγραφο της εκτέλεσης των ομήρων για ακόμη 24 ώρες

Οι Ταλιμπάν παρατείνουν το τελεσίγραφο της εκτέλεσης των ομήρων για ακόμη 24 ώρες

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Yousuf Ahmadi ανακοίνωσε απόψε πως το τελεσίγραφο για την εκτέλεση των 23 Νοτιοκορεατών ομήρων παρατείνεται για ακόμη 24 ώρες.

Οι Ταλιμπάν απειλούν αναεκτελέσουν τους ομήρους, αν οι αφγανικές αρχές δεν απελευθερώσουν 23 κρατούμενους Ταλιμπάν. Η διορία που έθεσαν έληγε σήμερα στις 7:00 τοπική ώρα.

Μετά τη λήξη της διορίας, ο Ahmadi δήλωσε πως αποφάσισαν να την παρατείνουν για ακόμη 24 ώρες, επείδή πιθανότατα η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί τους.

Οι 23 Νοτιοκορεάτες απήχθησαν το απόγευμα της Τρίτης από ένοπλους Ταλιμπάν.

Ο αφγανικός στρατός, σε συνεγασία με τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την εποπτεία των Αμερικανών, σχεδίαζαν επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων. Οι Ταλιμπάν απέιλησαν πως αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση, οι όμηροι θα εκτελεστούν.

Αξιωματούχοι από τη Νότιο Κορέα με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, αφίχθησαν την Κυριακή στην Καμπούλ για να διευκολύνουν την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομοεθνών τους.

Οι Ταλιμπάν απαίτησαν ακόμη την απόσυρση των 200 Νοτιοκορεατών στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, μολονότι η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε πως οι στρατιώτες θα αποσυρθούν στα τέλη του 2007, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί.

Παραπομπή




Περισσότεροι από 20 Κούρδοι εκλέγονται στο τουρκικό κοινοβούλιο

Περισσότεροι από 20 Κούρδοι εκλέγονται στο τουρκικό κοινοβούλιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από είκοσι Κούρδοι υποψήφιοι που τάσσονται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του Κουρδικού εκλέγονται στο τουρκικό κοινοβούλιο στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Εικοσιτέσσερις Κούρδοι εκλέγονται στις επαρχίες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου κατέβαιναν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, μετέδωσε το CNN Turk και το NTV .

Το Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) υποστήριζε εξήντα «ανεξάρτητους» υποψήφιους για να ξεπεράσει το εμπόδιο του ποσοστού του 10% που είναι αναγκαίο για την είσοδο ενός κόμματος στην τουρκική βουλή.

Οι βουλευτές αυτοί θα σχηματίσουν μια ομάδα στο νέο κοινοβούλιο.

«Έχουμε μια αποστολή: να συμβάλουμε στην ειρήνη και στη δημοκρατία», δήλωσε ο Αχμέτ Τουρκ. Ζητάμε μια νέα προσέγγιση στο κουρδικό πρόβλημα», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 47,6%, ο Μπαϊκάλ 20,2% και ο Μπαχτσελί 14,4%.

Παραπομπή