Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για τα πυρηνικά του Ιράν άφησε ο Γκ.Μπράουν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για τα πυρηνικά του Ιράν άφησε ο Γκ.Μπράουν

Δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ιράν πιστεύει ωστόσο ότι μία πολιτική κυρώσεων θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική στο να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, στις δηλώσεις του κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός, εξέφρασε την πίστη του ότι η τρέχουσα πολιτική των κυρώσεων θα έχει αποτελέσματα αλλά ζητά και τρίτο κατά σειρά ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Κάνω έκκληση στις αρχές του Ιράν να καταλάβουν τα αισθήματα των άλλων χωρών για το πυρηνικό του πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Γκ.Μπράουν

Στο προσεχές διάστημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει για να αποφασίσει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν που αρνείται να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιράν δηλώνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς αλλά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κυρίως. Διεξάγει παράλληλα συνομιλίες με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει να δοθεί στο Ιράν μία σιωπηρή παράταση χρόνου ως τον Σεπτέμβριο για να εκτονωθεί η κρίση με τις ενέργειες και της ΙΑΕΑ.

Για «σταθερό μήνυμα» μίλησε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ντενί Σιμονό μέχρι να αναστείλει το Ιράν το πρόγραμμά του. Το Ιράν, αν συνεχίσει έτσι, θα βρεθεί σε απομόνωση, γεγονός με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του και το άνοιγμά του στο κόσμο.

Παραπομπή


Δεν υπάρχουν σχόλια: