Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Την Πέμπτη η εκλογή του προέδρου της Βουλής

Την Πέμπτη η εκλογή του προέδρου της Βουλής

Την Πέμπτη, θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής, με μοναδικό θέμα την εκλογή του προέδρου του σώματος. Το αξίωμα αυτό διεκδικεί ο βουλευτής Καρδίτσας Δημήτρης Σιούφας, τον οποίο έχει ήδη προτείνει ο Κώστας Καραμανλής.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής, οι οποίες κατανέμονται στα τρία πρώτα κόμματα, ως εξής: O πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδρος θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα (ΝΔ), ο τέταρτος στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ο πέμπτος στο ΚΚΕ.

Εν τω μεταξύ, ερωτώμενος ο Λευτέρης Ζαγορίτης για το ενδεχόμενο να ζητήσει η ΝΔ τη βοήθεια του Γ.Καρατζαφέρη για την εκλογή του κ. Σιούφα απάντησε πως αυτό δεν θα συμβεί καθώς «η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα υπερψηφίσει την επιλογή του κ. Σιούφα, ο οποίος είναι παλιός, έμπειρος κοινοβουλευτικός και θα είναι πολύς καλός Πρόεδρος».

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου αρχίζει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τις οποίες θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Πηγή: in.gr

Με αντίποινα από τις ΗΠΑ απειλούταν η Χιλή για τον πόλεμο στο Ιράκ

Με αντίποινα από τις ΗΠΑ απειλούταν η Χιλή για τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ της Χιλής στα Ηνωμένα Έθνη, Χεράλντο Μουνιός δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ όντως απείλησαν τη χώρα του με εμπορικά αντίποινα εάν δεν ψήφιζε απόφαση του ΟΗΕ με την οποία υποστηριζόταν η αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2002.

Ο Χιλιανός πρεσβευτής με τη δήλωσή του αυτή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παίς», που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε απειλήσει τη Χιλή καθώς και το Μεξικό, στη διάρκεια συνομιλιών του με τον πρώην επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

«Αυτά που αναφέρονται συνάδουν απολύτως με την πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Μουνιός ο οποίος την εποχή εκείνη κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα της χιλιανής κυβέρνησης.

«Είχα σαφή γνώση των όσων συνέβαιναν γιατί είχα λάβει άμεσες απειλές από τις ΗΠΑ και όσα αναφέρονται συνάδουν με την πραγματικότητα και την αλήθεια», τόνισε ο χιλιανός πρεσβευτής μιλώντας σε ραδιοσταθμό του Σαντιάγκο.

Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι η χιλιανή κυβέρνηση απέρριψε τις αμερικανικές απειλές και υπερασπίστηκε «τις αρχές της εξωτερικής της πολιτικής».

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, οι ΗΠΑ συνέδεαν την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Χιλή με την ψήφο της χώρας αυτής υπέρ του αμερικανικού πολέμου κατά του Ιράκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χρειάζεται μια μόνιμη λύση στο ζήτημα των Σκοπίων δηλώνει ο ΟΗΕ

Χρειάζεται μια μόνιμη λύση στο ζήτημα των Σκοπίων δηλώνει ο ΟΗΕ

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρί Οκάμπε, απαντώντας σε ερώτηση για το χθεσινό συμβάν στη Γενική Συνέλευση, υιοθέτησε την ελληνική θέση για τη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζοντας ότι το όνομα που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ είναι πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση: «Ποια είναι η γνώμη του γ.γ για το χθεσινό συμβάν στη Γενική Συνέλευση για την πρωτοφανή ενέργεια του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης να παραβιάσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πώς νομίζει ότι επηρεάζει την εντολή για εξεύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ;», η κ. Οκάμπε τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας έχει προσωπικό απεσταλμένο για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Το όνομά του είναι Μάθιου Νίμιτς. Του μιλήσαμε και είπε ότι αυτό που συνέβηκε χθες στη Γενική Συνέλευση κατέδειξε το γιατί χρειάζεται μια μόνιμη λύση και συνεχίζει να εργάζεται με τα δυο μέρη πάνω στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας ζητά και από τα δυο μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για επίλυση των διαφορών τους μέσα από τις ήδη εδραιωμένες διαμεσολαβητικές προσπάθειες. Μέσα στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας και η Γραμματεία χρησιμοποιούν την πρακτική της χρήσης του ονόματος ΠΓΔΜ ή FYROM, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για το πώς θα επηρεάσει το μέλλον, δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση. Το σημαντικό είναι ότι ο κ. Νίμιτς συνεχίζει το έργο του».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Πακιστάν δεν θα επιτρέψει σε ξένα στρατεύματα να εισέλθουν στα εδάφη του

Το Πακιστάν δεν θα επιτρέψει σε ξένα στρατεύματα να εισέλθουν στα εδάφη του

"Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν είναι απόλυτα ικανές να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας," είπε σήμερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shaukat Aziz.

"Το Πακιστάν δεν έχει οποιαδήποτε σχέδια για επιθετικές ενέργειες εναντίον των γειτονικών του χωρών και πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των χωρών της περιοχής," πρόσθεσε ο Aziz.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση της χώρας του κάνει ότι είναι δυνατόν για τη διαφύλαξη του ισοζυγίου δυνάμεων στην περιοχή, καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας.

Τόνισε επίσης πως τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν προστατεύονται ικανοποιητικά και η χώρα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφαλή φύλαξή τους. H χώρα του, πρόσθεσε επιδίωξε την αυτοδυναμία της στον τομέα της αμυντικής θωράκισης ώστε να μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο, τη σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών της. Για το λόγο αυτό οι ένοπλες δυνάμεις προμηθεύονται με τα αναγκαία συμβατικά και στρατηγικά όπλα.


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η ισχυρή άμυνα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και πως θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, εφόσον η ειρήνη εξασφαλίζεται με την ισχύ και όχι με την αδυναμία.

Πηγή: Kuwait News Agency

Αυστηρή προειδοποίηση: Ανοιχτό το θέμα των πυρηνικών του Ιράν διαμηνύουν στον Αχμαντινετζάντ οι ΗΠΑ

Αυστηρή προειδοποίηση: Ανοιχτό το θέμα των πυρηνικών του Ιράν διαμηνύουν στον Αχμαντινετζάντ οι ΗΠΑ

«Δεν έχει κλείσει ο πυρηνικός φάκελος του Ιράν» προειδοποίησε την Τετάρτη ο Νίκολας Μπερνς, υπ' αριθμόν τρία στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος του Ιράν κάνει σοβαρό λάθος αν νομίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα ξεχάσει ότι η χώρα του συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα» τόνισε ο Ν.Μπερνς.

Λίγες ώρες νωρίτερα κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε τονίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το θέμα των πυρηνικών έχει κλείσει σαν πολιτικό θέμα και είχε επισημάνει πως θα αψηφήσει τυχόν νέες κυρώσεις, ενώ είχε χαρακτηρίσει παράνομες αυτές που έχουν ήδη επιβληθεί

Το Ιράν θα εξακολουθήσει την παρακολούθηση του προγράμματος μέσα από το νόμιμο όργανο, την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, υπογράμμισε ο Μ.Αχμαντινετζάντ και συνέχισε λέγοντας ότι το Ιράν θα «αγνοήσει τις παράνομες και πολιτικού χαρακτήρα κυρώσεις από τις αλαζονικές δυνάμεις».

Οι δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου έγιναν πριν από τη συνάντηση που θα είχε με τις αντιπροσώπους των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και την Γερμανία με σκοπό να συζητήσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, στο Ιράν ο Αχμαντινετζάντ επαινέθηκε ακόμα και από επικριτές του για το ότι παρουσίασε τα επιχειρήματα της χώρας του στον «λάκκο των λεόντων». Τα περισσότερα Μέσα μίλησαν για θρίαμβο αν και δεν έλειψαν οι αντίθετες γνώμες.

«Με την άφοβη στάση του, σίγουρα θα γίνει μεγαλύτερος ήρωας στον Αραβομουσουλμανικό κόσμο από ότι ήταν» έγραψε η εφημερίδα Iran News. Την ίδια στιγμή, 200 βουλευτές επαίνεσαν τον πρόεδρο της χώρας για την «ιστορική και αξιομνημόνευτη» παραμονή του στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: in.gr

Συμφωνία για την καταστολή του PKK στο Βόρειο Ιράκ υπογράφουν Βαγδάτη και Αγκυρα

Συμφωνία για την καταστολή του PKK στο Βόρειο Ιράκ υπογράφουν Βαγδάτη και Αγκυρα

Το πράσινο φως της ιρακινής κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν οι τουρκικές επιχειρήσεις «θερμής καταδίωξης» Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, βάσει συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Βαγδάτης και Αγκυρας για την καταστολή του PKK.

Η συναίνεση για την υπογραφή της πολυσυζητημένης συμφωνίας επετεύχθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρακινού υπουργού Εσωτερικών Τζαουάντ αλ-Μπολάνι στην Αγκυρα. Η υπογραφή της αναμένεται την Πέμπτη.

Τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα NTV και CNN-Turk μεταδίδουν επικαλούμενα ιρακινές πηγές πως θα απαιτείται έγκριση της Βαγδάτης για τις μελλοντικές επιχειρήσεις «θερμής καταδίωξης» -τις περιορισμένες σε εύρος και σκοπό επιχειρήσεις σε ιρακινό έδαφος για εντοπισμό και καταδίωξη μελών του PKK από τον τουρκικό στρατό.

Επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν δεν απαιτείτο άδεια για τις τουρκικές επιχειρήσεις «θερμής καταδίωξης».

«Όλα θα καταστούν σαφή αύριο» δήλωσε από την τουρκική πρωτεύουσα ο γραμματέας του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών Αϊντίν Χαλίντ, ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εσωτερικών Αλ-Μπολάνι στην επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα, τη δημιουργία γραφείων συνδέσμων από τις δύο πλευρές των συνόρων για να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία πίεζε επί μακρόν το Ιράκ για τη σύναψη συμφωνίας για την καταστολή των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών που έχουν βάσεις στο Βόρειο Ιράκ, διατηρώντας παράλληλα διαρκώς στο προσκήνιο την απειλή στρατιωτικής εισβολής στον κουρδικό Βορρά παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση των ΗΠΑ.

Έξαρση βίας στο Βόρειο Ιράκ

Στο μέτωπο της βίας, τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές του Βόρειου Ιράκ. Περισσότερα από 70 άτομα έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα, 28 από τα οποία σε μία επίθεση αυτοκτονίας στην Μπακούμπα.

πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία είχε στόχο αρχηγό φυλής κοντά στην πόλη Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ. Ο αρχηγός της φυλής τραυματίστηκε κατά την επίθεση χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής κατάσταση της υγείας του.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ταξίαρχος Κέιβιν Μπέργκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Βαγδάτη πως έχουν αυξηθεί τα βίαια επεισόδια τις τελευταίες ημέρες κυρίως στις περιοχές του Ιράκ, όπου δραστηριοποιείται η Αλ Κάιντα.

Πηγή: in.gr

190 δισ. δολάρια ζητά ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ για το Ιράκ

190 δισ. δολάρια ζητά ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ για το Ιράκ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Αμύνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον σχεδόν 190 δις δολάρια για την κάλυψη των εξόδων των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Στο κείμενο της εισήγησής του στην επιτροπή της Γερουσίας, ο Γκέιτς τονίζει πως η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους επιζητεί να εκταμιεύσει χρήματα για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Αμερικανών στρατιωτών, περιλαμβανομένων και περισσότερων οχημάτων ικανών να προστα`τεύουν από τις εκρήξεις το προσωπικό τους. Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν οι νέες χρηματοδοτήσεις για το επόμενο οικονομικό έτος.

Ακόμη περισσότερα κονδύλια απαιτούνται για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και για τη βελτίωση των αμερικανικών εγκαταστάσεων και την «εμπέδωση των βάσεών μας στο Ιράκ», τονίζει ο Γκέιτς.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνάντηση Παπαδόπουλου - Λαβρόφ και Μαρκουλλή - Μουαλέμ στις ΗΠΑ

Συνάντηση Παπαδόπουλου - Λαβρόφ και Μαρκουλλή - Μουαλέμ στις ΗΠΑ

«ΣΤΑΘΕΡΕΣ παραμένουν οι θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό και δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι είχε μια «πολύ θερμή συνάντηση» και ο συνομιλητής του «επαναβεβαίωσε ότι οι θέσεις της Ρωσίας όσο αφορά το Κυπριακό παραμένουν σταθερές και ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Για το περιεχόμενο της συζήτησης, ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε: «Μιλήσαμε για την διαδικασία Γκαμπάρι και ο ίδιος τόνισε ότι η όλη ουσία της διαδικασίας Γκαμπάρι είναι η προετοιμασία στις επιτροπές».

Αναφερόμενος στην αποψινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε:

«Ο κ. Μπερνς ζήτησε να με δει και θα έχουμε μια γενική συζήτηση για το Κυπριακό. Είναι δεδηλωμένη ήδη η θέση της Αμερικής ότι υποστηρίζουν τη διαδικασία Γκαμπάρι και θα πρέπει να δεχθούν ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Γκαμπάρι είναι η μόνη διαθέσιμη διαδικασία σήμερα αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς όρους όσο φορά την εφαρμογή της».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόβλημα που προέκυψε με τη Συρία, υποστήριξε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι η Συρία είναι μια φιλική χώρα και μέσα στο πατροπαράδοτο κλίμα φιλικής συνεργασίας θα έχουμε φιλική λύση».

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είχε συνάντηση με το Σύριο ομόλογό της, Ουαλίντ Αλ Μουαλέμ, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι θα ερευνήσει προσωπικά την υπόθεση της δρομολόγησης πλοίου μεταξύ του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λατάκειας.

Ο κ. Μουαλέμ διαβεβαίωσε την Κύπρια υπουργό Εξωτερικών ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών της κατεχόμενης Κύπρου δεν επισκέφθηκε τη Συρία υπό οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα, ούτε είχε οποιαδήποτε επίσημη συνάντηση. Σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή, ο συνομιλητής της τόνισε ότι δεν έχει υπογραφεί συμφωνία για δρομολόγηση ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ κατεχόμενων και Συρίας.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι ο Σύριος ομόλογός της την προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του και ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέα κόντρα Βουλής Αντιπροσώπων-Μπους στις ΗΠΑ

Νέα κόντρα Βουλής Αντιπροσώπων-Μπους στις ΗΠΑ

Αψηφώντας την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να ασκήσει βέτο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την Τρίτη την επέκταση του προγράμματος παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών στη χώρα και παράλληλα την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού για την χρηματοδότηση του μέτρου.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με 265 ψήφους υπέρ και 159 ψήφους κατά -αποτυγχάνοντας να επιτύχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείτο να να παρακαμφθεί ενδεχόμενο αρνησικυρία από μέρους του Μπους-.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Γερουσία εντός ημερών, ενδεχομένως την Πέμπτη.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Οκτώ Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας

Οκτώ Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας

Οκτώ Παλαιστίνιοι -τέσσερις μαχητές και τέσσερις άμαχοι- έπεσαν νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά σε δύο χωριστά επεισόδια.

Οι τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από την ισραηλινή αεροπορία, ενώ επίγειες δυνάμεις λίγο αργότερα εξαπέλυσαν οβίδα σε σπίτι στην πόλη Μπέιτ Χανούν σκοτώνοντας τους τέσσερις αμάχους.

Είχαν προηγηθεί περισσότερες από 12 εκτοξεύσεις ρουκετών από την περιοχή στο βόρειο Ισραήλ, ενώ και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ είχε προαναγγείλει ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ο Τσάβες επιβεβαιώνει την επίσκεψη του Αχμαντινετζάντ στη Βενεζουέλα

Ο Τσάβες επιβεβαιώνει την επίσκεψη του Αχμαντινετζάντ στη Βενεζουέλα

Με το πέρας της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Βολιβία, ο Ιρανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη επίσκεψη στη Βενεζουέλα.

"Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, με διαβεβαίωσε πως, παρόλο που δεν έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του, μετά την επίσκεψη του στη Βολιβία θα πραγματοποιήσει ολιγόωρη επίσκεψη στη Βολιβιανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας," ανέφερε ο Ούγκο Τσάβες.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης διαβεβαίωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης πως η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

"Κάθε λεπτό που περνάς εδώ, είναι ολόκληρη αιωνιότητα για μας," είπε ο Τσάβες.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν και η Βενεζουέλα συνεργάζονται στενά στους τομείς των υδρογονανθράκων και της βιομηχανίας.

Ο Τσάβες έχει υπερασπιστεί αρκετές φορές του δικαιώματος της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: Fars News Agency

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να μεταφέρει πυρηνική τεχνογνωσία στις Μουσουλμανικές χώρες

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να μεταφέρει πυρηνική τεχνογνωσία στις Μουσουλμανικές χώρες

Το Ιράν δήλωσε την ετοιμότητά του να μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και σε άλλες Μουσουλμανικές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο τύπου, το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ισάνογλου στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αχμαντινετζάντ εξέφρασε την ελπίδα του όπως τα προβλήματα που αφορούν τις Μουσουλμανικές χώρες να επιλύονται με διαδικασίες και πρωτοβουλίες της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού συνεχάρη τον Αχμαντινετζάντ για την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, λέγοντάς του πως η ομιλία του αντικατόπτριζε την πραγματικότητα που επικρατεί στον Ισλαμικό κόσμο.

Ανέφερε τέλος πως η συμπεριφορά του ήταν κόσμια και ότι κατάφερε να περάσει το μήνυμά του, παρά την αγένεια και την αφιλόξενη μεταχείριση που του έτυχε.

Πηγή: Fars News Agency

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομους τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομους τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν

Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ καταδίκασε σήμερα την υιοθέτηση κειμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο κρίνει παράνομους τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ζητεί να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση.

«Είναι ανεύθυνο, παράνομο και καταδικάζουμε έντονα την ενέργεια αυτή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μοχαμάντ Αλί Χοσεϊνί.

«Ο χαρακτηρισμός των ενόπλων δυνάμεων ενός μέλους του ΟΗΕ ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι μια ασυνήθιστη και άνευ προηγουμένου χειρονομία, άνευ αξίας και άκυρη», πρόσθεσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες, Τρίτη, το κείμενο αυτό που δεσμεύει την αμερικανική κυβέρνηση να εντάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η αμερικανική Γερουσία ετοιμάζεται και αυτή να ψηφίσει κείμενο με παρόμοιο αίτημα.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ικανοποιημένος ο Γ.Παπανδρέου για τη διά βοής στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Ικανοποιημένος ο Γ.Παπανδρέου για τη διά βοής στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Την ικανοποίησή του για τη διά βοής στήριξη των μελών της ΚΟ στο πρόσωπό του εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Ο ίδιος εξήγησε τους πολιτικούς -όπως τους χαρακτήρισε- λόγους της απόφασής του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι ήθελε να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της ΚΟ στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα από τη δήλωσή του: «Ζήτησα να υπάρξει κάλπη, λόγω της δημοκρατικής μου ευαισθησίας. Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε, μετά από πρόταση του προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη, η ομόφωνη στήριξη στο πρόσωπό μου και, μάλιστα, μετά από ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Ρέππα, δεν είχα λόγο να επιμείνω σε μυστική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα είναι απολύτως ικανοποιητικό.»

Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας ότι κινήθηκε ανοιχτά, δημοκρατικά και με διαφάνεια.

«Δεν πρόκειται να κάνω καμία υποχώρηση, που θα κάνει την παράταξή μας χώρο υποκρισίας, υπεκφυγής ή διπλοπροσωπίας. Ο λαός θέλει καθαρές κουβέντες, καθαρή προοδευτική ταυτότητα.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα ο προοδευτικός ψηφοφόρος ζητά την ισχυρή και ενωτική παρουσία του Κινήματος στη Βουλή, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: in.gr

Καυστικός ο Κ.Μητσοτάκης στο σχόλιό του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Καυστικός ο Κ.Μητσοτάκης στο σχόλιό του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Ιδιαίτερα αιχμηρός ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο σχόλιό του για τις εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης «τρελή και καραγκιοζιλίκια», επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο καταλληλότερος για την αρχηγία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποψήφιος για την προεδρία, θα έπρεπε να μην είναι στην παρούσα φάση πρόεδρος και να οριστεί ένας μεταβατικός αρχηγός, όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Πηγή: in.gr

Πιρουέτα Καναδά για το όνομα

Πιρουέτα Καναδά για το όνομα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε ότι η χώρα «δεν επιθυμεί να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή με οποιοδήποτε άλλο κράτος, εξαιτίας μιας διαφοράς για την ονομασία. Ετσι αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση και να αναφερόμαστε στις διμερείς σχέσεις μας προς τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα με το οποίο η χώρα αυτή αποκαλεί τον εαυτό της συνταγματικά και μέσα στα σύνορά της».

«Ο Καναδάς εξακολουθεί να σέβεται τις κατεστημένες πρακτικές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών. Αυτό σημαίνει πως σε τέτοιους διεθνείς οργανισμούς ο Καναδάς θα αναφέρεται στη χώρα με την ονομασία FYROM. Αυτή είναι μια προσέγγιση που ακολουθείται από μεγάλο αριθμό άλλων χωρών. Η Ελλάδα είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος του Καναδά σε σπουδαία θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Ελπίζουμε οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να παραμείνουν δυνατές».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μιανμάρ. Τουλάχιστον 5 νεκροί στη Ρανγκούν

Μιανμάρ. Τουλάχιστον 5 νεκροί στη Ρανγκούν


Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός και οι δυνάμεις καταστολής των ταραχών επετέθησαν με δακρυγόνα και πυροβόλα όπλα εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, βουδιστών μοναχών και απλών πολιτών, έξω από τις παγόδες της Ρανγκούν, στο πλαίσιο των παλλαϊκών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανίας).

Σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου τουλάχιστον 30 μοναχοί και 50 πολίτες συνελήφθησαν και επιβιβάστηκαν δια της βίας σε στρατιωτικά οχήματα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για ένα νεκρό.

Οι βουδιστές μοναχοί στη Μιανμάρ, που αριθμούν περίπου 400.000 μέλη, έχουν μακράν ιστορία πολιτικής δράσης, καθώς είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα της ανεξαρτησίας κατά της Βρετανίας το 1947 αλλά και στις αντιδικτατορικές διαδηλώσεις το 1988.

Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ζωηρή ανησυχία για την κατάσταση στη Μιανμάρ τονίζοντας ότι την παρακολουθεί από πολύ κοντά και κάλεσε τις στρατιωτικές αρχές της χώρας να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

"Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες", τονίζει το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών και εκφράζει την αλληλεγγύη της Ισπανίας προς τον βιρμανικό λαό και τη στήριξή της προς τις διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης του προβλήματος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ο Μπους είχε απειλήσει χώρες αν δεν ενέκριναν την εισβολή στο Ιράκ

Ο Μπους είχε απειλήσει χώρες αν δεν ενέκριναν την εισβολή στο Ιράκ

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε απειλήσει το Μεξικό και τη Χιλή με αντίποινα αν δεν ψήφιζαν, το Μάρτιο του 2002, μια απόφαση του ΟΗΕ που υποστήριζε την εισβολή στο Ιράκ, στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελ Παΐς».

Η Ελ Παΐς δημοσιεύει λεπτομέρειες μιας συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών στις 22 Φεβρουαρίου 2002 στο Τέξας, όταν η Ουάσινγκτον ήλπιζε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψήφιζε μια απόφαση - η οποία τελικά αποσύρθηκε ελλείψει πλειοψηφίας - που στήριζε αυτή τη στρατιωτική επέμβαση.

«Χώρες όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Αγκόλα και το Καμερούν (που τότε ήταν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με μια επιστευτική σύνοψη της συνομιλίας αυτής από τον τότε πρεσβευτή της Ισπανίας στην Ουάσινγκτον, τον Χαβιέρ Ρουπέρες, σύμφωνα με την Ελ Παΐς.

Ο Μπους διευκρινίζει πως μια «αρνητική στάση» του Σαντιάγκο θα έθετε σε κίνδυνο την επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία μιας εμπορικής συμφωνίας με τη Χιλή και απειλεί επίσης να διακόψει τη χορήγηση κεφαλαίων στην Αγκόλα.

Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Μπους είχε δηλώσει στον Αθνάρ πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν «στη Βαγδάτη στα τέλη Μαρτίου» της ίδιας χρονιάς, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, σύμφωνα πάντα με την ισπανική εφημερίδα.

«Θα πάμε» ακόμη κι αν ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιτάξει το βέτο του (κάτι που απειλούσε να κάνει η Γαλλία) στην απόφαση, φέρεται να είχε προσθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε ανάγκη να μας βοηθήσετε με την κοινή γνώμη μας. Αλλάζουμε την πολιτική που ακολουθούσε η Ισπανία εδώ και 200 χρόνια», είχε δηλώσει ο Αθνάρ, σύμφωνα με την «Ελ Παΐς».

Ο Αθνάρ είχε πει εξάλλου πως τον «ανησυχούσε» η «αισιοδοξία» του Αμερικανού προέδρου.

«Είμαι αισιόδοξος επειδή πιστεύω πως έχω δίκιο», του είχε απαντήσει ο Μπους. Είχε προσθέσει πως «μπορούμε να κερδίσουμε χωρίς καταστροφή», διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζει ήδη «ένα Ιράκ μετά τον Σαντάμ» με «καλές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο


Πηγή: army.gr

Ο πρώτος θάνατος από χολέρα στη Βαγδάτη

Ο πρώτος θάνατος από χολέρα στη Βαγδάτη

Μια Ιρακινή πέθανε από χολέρα στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα το ιρακινό υπουργείο Υγείας σύμφωνα, με τον οποίο ο θάνατος της γυναίκας αυτής είναι ο πρώτος από τη νόσο στην ιρακινή πρωτεύουσα και ο πρώτος εκτός του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, τα πρώτα κρούσματα χολέρας εμφανίσθηκαν τον Αύγουστο. Σήμερα υπάρχουν 2.276 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το σύμπτωμα που χαρακτηρίζει τη χολέρα στη σοβαρότερη μορφή της είναι οι οξείες διάρροιες που μπορούν να οδηγήσουν μέσα σε λίγες ώρες σε αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια και τέλος στο θάνατο.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένο νερό και φαγητό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην τελευταία έκθεσή του αναφέρει ότι 2.116 άνθρωποι στο Ιράκ πάσχουν από χολέρα, η οποία εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Εκρηκτική ατμόσφαιρα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Ένταση επικράτησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όταν στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Κινήματος ζήτησε από τα μέλη να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του με μυστική ψηφοφορία. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε αυτή την κίνηση προκειμένου όπως είπε να αισθάνεται ισχυρός για να δώσει την κοινοβουλευτική μάχη με τη ΝΔ μέχρι την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος, ή την ανανέωση εμπιστοσύνης στον ίδιο.

Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν έντονα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης οι οποίοι υποστήρξαν ότι αυτή η διαδικασία διασπά την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να μη γίνει η ψηφοφορία θεωρώντας ότι ο κ. Παπανδρέου έχει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας .

Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης όπου έγινε συζήτηση μεταξύ των βουλευτών πάνω στην πρόταση του κ.Κακλαμάνη.

Οι βουλευτές αποδέχτηκαν την πρόταση του πρώην προέδρου της Βουλής, ότι ο κ. Παπανδρέου έχει τη δια βοής ομόφωνη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν έγινε ψηφοφορία.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Βιάζονται οι Αμερικανοί: Εξελίξεις στους επόμενους δύο μήνες επιθυμεί ο Νίκολας Μπερνς

Βιάζονται οι Αμερικανοί: Εξελίξεις στους επόμενους δύο μήνες επιθυμεί ο Νίκολας Μπερνς

Την επιχειρηματολογία της γύρω από την αναγκαιότητα της συζήτησης των καυτών πτυχών (περιουσιακό) που περιλαμβάνονται στην συμφωνία της 8ης Ιουλίου πριν σχεδιαστεί μια ενδεχόμενη διαπραγματευτική διαδικασία στο μέλλον, ανέπτυξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της συνάντησής της με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπέρνς στην έδρα του ΟΗΕ. Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε στο συνομιλητή της ότι η Αθήνα επιθυμεί την άμεση εφαρμογή της 8ης Ιουλίου, δεν επιθυμεί την κωλυσιεργία στην επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά έκανε σαφές στο νούμερο τρία του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ότι αν δεν συζητηθεί το περιουσιακό, οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια για την επανένωση του νησιού κινδυνεύει να αποτύχει. Επίσης, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, συμμερίζεται τα επιχειρήματα και την ανάλυση της Λευκωσίας σχετικά με την αλλαγή τακτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις απαράδεκτες αναφορές "περί δυο θρησκειών", ένα θέμα που έθεσε επιτακτικά στον Αμερικανό αξιωματούχο.

Σε δύο μήνες

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ωριαία συνάντηση που είχε με την κ. Μπακογιάννη, μετέφερε το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό το προσεχές διάστημα. Ο λάτρης της δημόσιας διπλωματίας -εν όψει της επίσκεψης του στο νησί - εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος επί της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και δήλωσε πρόθυμος, αν μπορούν οι Αμερικανοί να φανούν υποβοηθητικοί. "Προσβλέπω", είπε, "στη συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο (έχει οριστεί για σήμερα), όπως επίσης προσβλέπω να επισκεφθώ την Κύπρο, ώστε οι ΗΠΑ να ρίξουν το βάρος τους στην προσπάθεια για λύση". "Έχω εμπιστοσύνη", πρόσθεσε, "μετά τη συνομιλία μου με την κ. Μπακογιάννη, γιατί οι Έλληνες έχουν τόσο στενή σχέση με την Κύπρο και οι δύο μας συμφωνούμε ότι τώρα είναι η στιγμή, στους προσεχείς δύο μήνες, να θέσουμε ξανά σε κίνηση τη διεθνή διαδικασία. Και να δημιουργήσουμε κάποιο μομέντουμ στη διαδικασία. Σε αυτό είμαστε αφοσιωμένοι", κατέληξε το νούμερο τρία του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος πριν έρθει στο ραντεβού με την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε συνάντηση και με τον Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

Κυπριακή έδρα

Προχθές, ο Κύπριος πρόεδρος εγκαινίασε την Κυπριακή Έδρα Σπουδών στην Ιστορία και Θεωρία της Έννοιας της Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU) . Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του εξέφρασε την μεγάλη χαρά που βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο NYU και τόνισε ότι είναι γι' αυτόν ιδιαίτερη τιμή που εγκαινιάζει την Κυπριακή Έδρα Σπουδών στην Ιστορία και Θεωρία της Έννοιας της Δικαιοσύνης σε ένα από τα πιο διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ. "Η ίδρυση της Έδρας Σπουδών", είπε, "αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο καθώς είναι μια πράξη με ισχυρά συμβολικά μηνύματα και που αντανακλά την κληρονομιά της και τους σημερινούς της στόχους. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η Έδρα στην Ιστορία και Θεωρία της Έννοιας της Δικαιοσύνης άπτεται ενός θέματος που βρίσκεται στην καρδιά της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου ενώ υπογράμμισε ότι η επικράτηση του κράτους δικαίου και η άνευ όρων εφαρμογή του στις διεθνείς σχέσεις υπήρξε το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου σ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της ως κυρίαρχο κράτος από την ανεξαρτησία της το 1960. "Μόνο μέσα από την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, μικρά κράτη όπως η Κύπρος μπορούν να βρουν δικαιοσύνη και προστασία ενάντια στη χρήση βίας", τόνισε χαρακτηριστικά. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης τον λόγο πήρε ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών Mάθιου Σαντιρόκο, ο οποίος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την κυπριακή Κυβέρνηση, τον πρόεδρο Παπαδόπουλο προσωπικά και την κυπριακή κοινότητα Αμερικής για την πρωτοβουλία ίδρυσης της έδρας σπουδών. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια το NYU εμβάθυνε τη σχέση του με την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και σε προηγούμενες επισκέψεις του έχει εγείρει θέματα διεθνούς δικαίου, ηθικών αξιών και επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Σημείωσε δε ότι τα θέματα αυτά όπως και η περίπτωση της Κύπρου έχουν εγείρει συνεχή ερωτήματα δικαιοσύνης σε όλο το σκεπτόμενο κόσμο του Πανεπιστημίου. Επίσης τόνισε ότι με βάση αυτές τις σκέψεις το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ίδρυση της έδρας, έχοντας κατά νου τον Κύπριο Στωικό Φιλόσοφο Ζήνωνα στον οποίο οφείλεται η δυτική σκέψη όσο αφορά την έννοια και φύση της δικαιοσύνης.

Αναζητείται "χρυσή τομή"

Εντατικές διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα για να εξευρεθεί τρόπος που θα καταστήσει αποδεκτή τη συνάντηση του Νίκολας Μπερνς με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απ' όλες τις πλευρές, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών στο νησί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι ΗΠΑ μελετούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφύγουν συνάντηση Μπερνς - Ταλάτ στο "προεδρικό" των κατεχομένων, κάτι που θα δυσαρεστούσε σφόδρα την ε/κ πλευρά. Αναζητείται επομένως μια "χρυσή τομή" που θα αφήνει και τον Τ/Κ ηγέτη ικανοποιημένο.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ντ.Μπακογιάννη: «Ο κ.Κερίμ επιβεβαίωσε την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας»

Ντ.Μπακογιάννη: «Ο κ.Κερίμ επιβεβαίωσε την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας»

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η κ.Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ.Καραμανλή για τις επαφές της στη Νέα Υόρκη και ανέφερε ότι συζήτησαν για το θέμα των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη Μέση Ανατολή καθώς και για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές.

Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του προεδρεύοντος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανέφερε πως «ο κ.Κερίμ επιβεβαίωσε την ορθότητα της ελληνικής επιχειρηματολογίας. Με τον τρόπο του χθες, έστειλε ακριβώς μήνυμα, το οποίο κατέστησε σαφές σε όλους τους φίλους και εταίρους ότι τα όσα υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι πράγματι έτσι».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

BHP Billiton: Νέο κοίτασμα χρυσού στην Αυστραλία

BHP Billiton: Νέο κοίτασμα χρυσού στην Αυστραλία

ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ενός νέου κοιτάσματος χρυσού στο ορυχείο Olympic Dam, στη Νότια Αυστραλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αυστραλιανός μεταλλευτικός κολοσσός BHP Billiton.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην Αυστραλία και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Από το ορυχείο Olympic Dam, όπου βρίσκονται και τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στον κόσμο, η εταιρία εκτιμά ότι θα εξορύξει 7.738 τόνους χαλκού, χρυσού και ουρανίου.

«Πρόκειται για υπέροχα νέα για την πολιτεία μας», σχολίασε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου - Συρίας: Ξεκαθαρίζουν σήμερα οι θέσεις της Συρίας για τον ελλιμενισμό πλοίου

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου - Συρίας: Ξεκαθαρίζουν σήμερα οι θέσεις της Συρίας για τον ελλιμενισμό πλοίου

Το Σύρο ομόλογό της Walid Al-Moualem, συναντά σήμερα στην Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Συρίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τις θέσεις της Δαμασκού σε σχέση με το ταξίδι, το περασμένο Σάββατο, πλοίου τουρκικών συμφερόντων από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο λιμάνι της Λατάκια.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί, ώρα Νέας Υόρκης.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μ.Αχμαντινετζάντ: «Tο πυρηνικό ζήτημα της χώρας του έκλεισε»

Μ.Αχμαντινετζάντ: «Tο πυρηνικό ζήτημα της χώρας του έκλεισε»

Ο ΙΡΑΝΟΣ προεδρος Μαχμούντ Αχμαντινέτζαντ δήλωσε απόψε ότι το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της χώρας του «έκλεισε» και το ζήτημα θα το χειρισθεί η ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών -η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ).

« Όλες οι πυρηνικές μας δραστηριότητες είναι καθαρά ειρηνικές και διάφανες», τόνισε ο ιρανός πρόεδρος και κατηγόρησε τις δυνάμεις της Δύσης ότι προσπαθούν να στερήσουν από το Ιράν το δικαίωμα του στην πυρηνική ενέργεια.

Ο ίδιος τόνισε ότι παρά τις στρατιωτικές απειλές και τις «παράνομες» κυρώσεις «το Ιράν βαδίζει μπροστά βήμα βήμα και τώρα η χώρα μας έχει αναγνωρισθεί ως μια που έχει την ικανότητα σε βιομηχανικό επίπεδο να παράγει καύσιμα για ειρηνικούς σκοπούς».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η πρώτη μάχη για τα μητρώα

Η πρώτη μάχη για τα μητρώα

Τα μητρώα του κόμματος και το «σώμα» από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος διχάζουν τους επιτελείς των δύο διεκδικητών της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ. Παρότι τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Ευ. Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει να υπάρχει ελεύθερη συμμετοχή όσων το επιθυμούν, η εκκρεμότητα παραμένει. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γ. Ανωμερίτης, επισκέφθηκε χθες τον υποψήφιο πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, του μετέφερε τις επιφυλάξεις στελεχών για τις αντενδείξεις που έχει η ελεύθερη συμμετοχή.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου είναι αρκετοί όσοι φοβούνται ότι «θα προσέλθουν οπαδοί άλλων κομμάτων, προκειμένου να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ»! Οι αιτιάσεις αυτές προκαλούν χαμόγελα καχυποψίας στο επιτελείο του κ. Ευ. Βενιζέλου. «Ολοι ξέρουν ότι κανείς δεν έχει ελέγξει το μητρώο του 1 εκατ. 18 χιλ. μελών και φίλων για το οποίο μιλά η Χαριλάου Τρικούπη», δήλωσε στον ΕΤ εις εκ των στενών συνεργατών του διεκδικητή της προεδρίας.

Προτάσεις
Οσοι υποστηρίζουν ότι για την εκλογή θα πρέπει να υπάρχει ένα κλειστό σώμα εκλεκτόρων, προτείνουν δύο διαφορετικά μοντέλα. Το πρώτο είναι τα μητρώα των μελών και των φίλων να κλείσουν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνον όσοι θα εγγραφούν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Η δεύτερη πρόταση είναι να δοθεί προθεσμία μέχρι κάποια χρονική στιγμή κοντά στην 11η Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, είναι αξιοσημείωτο ότι από τη στιγμή που άνοιξε η μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ γράφονται καθημερινά εκατοντάδες νέα μέλη και νέοι φίλοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως τηλεφωνικά, χωρίς την απαιτούμενη παρουσία του αιτούμενου προσώπου. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει υπόγεια ένταση με εκατέρωθεν βολές για… μετακίνηση στρατευμάτων. «Αν το φαινόμενο ενταθεί, θα ακολουθήσουν και οι ρηματικές διακοινώσεις», προβλέπουν έγκυροι παρατηρητές των κομματικών πραγμάτων του ΠΑΣΟΚ.

Στο παρασκήνιο, ο πόλεμος των στελεχών που έχουν αναλάβει να οργανώσουν τους δύο «στρατούς» συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση. Οι πιέσεις, φανερές και υπόγειες, ασκούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της δομής του κόμματος, με αποτέλεσμα πολλά μέλη να έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση. Σε κάθε Τοπική, σε κάθε οργάνωση χώρου δουλειάς ή τομέα πολιτικής οι συγκρούσεις είναι σώμα με σώμα για την κάθε μία ψήφο χωριστά.

Μέχρι στιγμής, η Βουκουρεστίου έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος της την πλειοψηφία των στελεχών από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χάρη στην προσπάθεια των κ.κ. Π. Κουκουλόπουλου και Γ. Κουράκη, οι περισσότεροι δήμαρχοι, νομάρχες και σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ φέρονται να έχουν ταχθεί στο πλευρό του κ. Ευ. Βενιζέλου.
Τους πυρήνες υποστηρικτών του στις δημοτικές και περιφερειακές οργανώσεις έχουν αναλάβει οι κ.κ. Μιχάλης Νεονάκης, Λευτέρης Κατσικαρέλης και η κυρία Τώνια Αντωνίου. Υπέρ του διεκδικητή τάσσεται και το μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας, παρότι ο νικητής του πρόσφατου συνεδρίου, κ. Ν. Ανδρουλάκης, κινείτο στον κύκλο επιρροής της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.

Εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου, το βάρος της οργανωτικής προσπάθειας σηκώνουν οι κ.κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, Θ. Τσούρας και Γ. Παναγιωτακόπουλος, που εκπέμπουν μήνυμα «ήρεμης δύναμης».

Θεωρούν ότι τελικά θα καταφέρουν να ελέγξουν το συνδικαλιστικό που παραμένει ουδέτερο υπό την καθοδήγηση του κ. Γ. Παναγόπουλου. Κρίσιμοι θα αποδειχθούν οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γι’ αυτό, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει να δεχθεί στο γραφείο του όλους τους βουλευτές, παλιούς και νέους.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Οι βαλκανικές χώρες τρέχουν, η Ελλάδα σπεύδει... βραδέως

Οι βαλκανικές χώρες τρέχουν, η Ελλάδα σπεύδει... βραδέως




Απογοητευτική παραμένει η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των οικονομιών από την Παγκόσμια Τράπεζα με βάση το επενδυτικό περιβάλλον παρά τη μικρή βελτίωση (από την 109η στην 100ή θέση). Η 100ή θέση είναι η έκτη χειρότερη για ευρωπαϊκή χώρα και με διαφορά η τελευταία της ευρωζώνης (η δεύτερη χειρότερη, Σλοβενία, βρίσκεται στην 55η θέση) και συνολικά της Ε.Ε. (η δεύτερη χειρότερη, Πολωνία, βρίσκεται στην 74η θέση).

Ακόμα και στη «γειτονιά» των Βαλκανίων, η Ελλάδα είναι καλύτερη μόνο από την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ τα άλλα βαλκανικά κράτη σημείωσαν πραγματικά εντυπωσιακή πρόοδο τον τελευταίο χρόνο: Τα Σκόπια κατάφεραν να αναρριχηθούν στην 75η θέση (από 92η), η Τουρκία στην 57η θέση (από 91η), η Βουλγαρία στην 46η θέση (από 54η) και η Κροατία, που πέρσι υπολειπόταν της Ελλάδας (124η), φέτος την ξεπερνά κατά τρεις θέσεις (97η). Όσο για την κορυφή, στις τρεις πρώτες θέσεις δεν υπήρξαν μεταβολές (Σιγκαπούρη, Ν. Ζηλανδία, ΗΠΑ), ενώ στην 4η θέση αναρριχήθηκε το Χονγκ Κονγκ και στην 5η θέση η Δανία.

Γεγονός, βέβαια, είναι ότι η εν λόγω έκθεση καταλήγει, συχνά, σε «περίεργα» συμπεράσματα. Για παράδειγμα, δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα (117η στην κατάταξη) είναι καλύτερο από ότι στην Ινδία (120η) ή τη Βραζιλία (122η).

Η ρίζα των προβλημάτων βρίσκεται στη μεθοδολογία που ακολουθούν οι συντάκτες της έκθεσης (βαθμολογούν τις επιδόσεις των οικονομιών σε 10 επιμέρους κατηγορίες, χρησιμοποιώντας 40 δείκτες, η πλειονότητα των οποίων προκύπτει μετά από συνεντεύξεις με τεχνοκράτες και νομικούς), που, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, αποτυγχάνει να περιγράψει την πλήρη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ελληνικές επιδόσεις παραμένουν εξαιρετικά απογοητευτικές.

Οι επιδόσεις
Σε αντίθεση με πέρσι, όταν πλέον αδύνατο σημείο της Ελλάδας κρινόταν το καθεστώς στην αγορά εργασίας (166η), φέτος η χειρότερη κατάταξη αφορά την προστασία των επενδυτών. Η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει από τα πλέον αδιαφανή καθεστώτα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται 158η (από 156η πέρσι).

Εξαιρετικά δυσχερείς κρίνονται και οι συνθήκες ίδρυσης νέας επιχείρησης, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 152η (από 140η στην περσινή έκθεση), καθώς δεν υπήρξε βελτίωση σε κανέναν από τους επιμέρους δείκτες της κατηγορίας: Συνεχίζουν να απαιτούνται 15 διαδικασίες που συνεπάγονται προσπάθεια 38 ημερών.

Μεγάλη επιδείνωση σημειώθηκε στην κατηγορία της επιβολής συμβολαίων, όπου η Ελλάδα υποχώρησε στην 87η θέση (από την 48η), καθώς μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 17 νέες διαδικασίες και αυξήθηκε κατά 89 ημέρες ο απαιτούμενος γι αυτές χρόνος.

Το καθεστώς στην αγορά εργασίας, αντίθετα, εμφάνισε σημάδια βελτίωσης (τουλάχιστον από τη σκοπιά των επενδυτών), αφού διευκολύνθηκε η απόλυση εργαζομένων, περιορίστηκε το κόστος εργασίας και μειώθηκε εντυπωσιακά το μέσο κόστος απόλυσης (από μισθούς 69 εβδομάδων σε μισθούς 24 εβδομάδων). Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα ανέβηκε από την 166η στην 142η θέση.

Η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφεται στη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου (από την 123η στην 65η θέση), όπου περιορίστηκαν κατά δύο τα απαιτούμενα έγγραφα για τις εξαγωγές και κατά πέντε τα απαιτούμενα για τις εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα, η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε κατά εννέα ημέρες και στις δύο περιπτώσεις, ενώ σημαντικά μειώθηκε και το σχετικό κόστος.

Κατά 22 θέσεις (από 108η σε 86η) βελτιώθηκε η ελληνική κατάταξη και στη διαδικασία πληρωμής φόρων, καθώς απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες, περιορίστηκε ο χρόνος που καλούνται να αφιερώσουν οι επιχειρηματίες και μειώθηκε η μέση φορολογική επιβάρυνση.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ισραήλ: Χειρονομία καλής θέλησης, απελευθερώνονται Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Ισραήλ: Χειρονομία καλής θέλησης, απελευθερώνονται Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Οι αρχές του Ισραήλ θα απελευθερώσουν 87 Παλαιστίνιους κρατουμένους την 2α Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση χθες Τρίτη.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή την Κυριακή ως μια χειρονομία καλής θελήσεως προς τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ειδικά στην περίοδο του Ραμαζανιού, αλλά έως χθες δεν είχε αποσαφηνίσει την ημερομηνία της αποφυλάκισής τους.

Στην πλειοψηφία τους, οι κρατούμενοι που αναμένεται να απελευθερωθούν είναι μέλη της Φάταχ. Η εξέλιξη σημειώνεται πριν την διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό που προγραμματίζεται για το Νοέμβριο.

Από τις αποφυλακίσεις εξαιρέθηκαν στελέχη των οργανώσεων της Χαμάς και της Τζιχάντ, που αντιτίθενται στον Αμπάς.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Κίνδυνος αιματοκυλίσματος στο Μιανμάρ

Κίνδυνος αιματοκυλίσματος στο Μιανμάρ

Με στρατιωτική παρέμβαση απειλεί το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ το κίνημα των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους και βουδιστές μοναχοί που στηρίζουν την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σουου Κιι.

Επείγουσα σύσκεψη του "υπουργείου πολέμου" πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στη νέα πρωτεύουσα για να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ναϊπιντάου, 450 χιλιόμετρα βόρεια της Ρανγκούν (Γιανγκόν), όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Ταυτόχρονα, από τις ανταρτικές δυνάμεις της Εθνικής Ενωσης των Καρέν (KNU), που πολεμούν από το 1949 τα κυβερνητικά στρατεύματα, έγινε γνωστό ότι η 22η Μεραρχία του στρατού της Μιανμάρ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στην καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του 1988, αποσύρθηκε από την περιοχή των Καρέν.

"Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην 22η Μεραρχία να αποσυρθεί από το κρατίδιο των Καρέν και να επιστρέψει στην Γιανγκόν", δήλωσε ο συνταγματάρχης της Εθνικής Ενωσης των Καρέν Νέρντα Μια στο Ρόιτερ από τη βάση του στα σύνορα με την Ταϊλάνδη. "Πιστεύουμε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν όπως και το 1988", πρόσθεσε.

Περί τις 3.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν όταν οι στρατηγοί έστειλαν τον στρατό το 1988 για να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος στην τότε Βιρμανία.

Εν τω μεταξύ, από το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου 100.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 30.000 βουδιστές μοναχοί, έχουν βγει στους δρόμους της Ρανγκούν παρά τις απειλητικές προειδοποιήσεις του στρατιωτικού καθεστώτος.

Στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους στο σημείο συνάντησης των διαδηλωτών, στην παγόδα του Σβενταγκόν. "Πρέπει να είμαστε ενωμένοι" και "Δημοκρατία, δημοκρατία", φώναζαν οι μοναχοί καθώς το πλήθος των διαδηλωτών μεγάλωνε.

Νωρίτερα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από καμιόνια καλούσαν τον πληθυσμό να μην διαδηλώσει.

"Θα λάβουμε μέτρα σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους", προειδοποιούσαν οι αξιωματούχοι επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις που έχουν δημοσιευθεί από τον καθεστωτικό τύπο.

Εκκληση για "Σωστή" διαχείρηση του κινήματος διαμαρτυρίας απηύθυνε η Κίνα, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να απόσχει από κάθε "ακραία αντίδραση" εναντίον των διαδηλωτών.

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν κάλεσε τις δυτικές χώρες να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη Μιανμάρ, σε ένδειξη υποστήριξης της αντιπολίτευσης και της Αούνγκ Σαν Σουου Κιι.

Οι διαδηλώσεις στη Ρανγκούν θυμίζουν την εκστρατεία κατά του απαρτχάιντ στη Νότιας Αφρική και πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας, δήλωσε ο αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου.

"Το θάρρος των Βιρμανών είναι εντυπωσιακό και τώρα μαζί τους έχουν ενωθεί και τα ιερά τους πρόσωπα. Θυμίζει τόσο τις μαζικές κινητοποιήσεις που επέτρεψαν την ανατροπή του απαρτχάιντ. Θαυμάζουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Μιανμάρ και τους λέμε ότι υποστηρίζουμε τις ειρηνικές τους κινητοποιήσεις με στόχο τον τερματισμό της καταπίεσης και της αδικίας", είπε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 1994 νοτιο-αφρικανός ιερωμένος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Χέρι χέρι για την Ιστορία

Χέρι χέρι για την Ιστορία

Χέρι χέρι με τον ΛΑΟΣ βαδίζει στα πρώτα της βήματα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποδείχτηκε μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη να αποσύρει το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού.

Επειτα από μήνες κωλυσιεργίας και προεκλογικά τερτίπια, ότι δηλαδή όλως τυχαίως το βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού δεν πρόλαβε να τυπωθεί εγκαίρως λόγω των εκλογών και ότι τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν στη διαδικασία της εκτύπωσης, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να το αποσύρει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στον εκπαιδευτικό κόσμο και πανηγυρισμούς στον ΛΑΟΣ, ο οποίος σημείωνε ότι «η κυβέρνηση πειθαναγκάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις μας». Οργισμένη ήταν η αντίδραση και της επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας, Μαρίας Ρεπούση, η οποία τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαπράττει ένα σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ολίσθημα».

Γνωμοδότηση
Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, ανακοίνωσε την απόσυρση του βιβλίου και την προσωρινή αντικατάστασή του με αυτό που διδάσκονταν οι μαθητές μέχρι το 2006, καλυπτόμενος πίσω από τη γνωμοδότηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που συνεδρίασε προχθές το απόγευμα, εκφράζοντας σημαντικές επιφυλάξεις για την καταλληλότητα του περιεχομένου του βιβλίου.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη ΝΔ «για πολιτικές αντιλήψεις που οδηγούν στο παρελθόν και κατ επανάληψη εκφράστηκαν από τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη» και ότι «η κυβέρνηση στα πρώτα της βήμάτα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΛΑΟΣ».

Από την πλευρά της η ομοσπονδία των δασκάλων έκανε λόγο για απαράδεκτο γεγονός, καθώς -όπως είπε- «αποσύρεται ένα βιβλίο χωρίς να ερωτηθούν αυτοί που θα κληθούν να το διδάξουν».

Ακόμη και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνος Βερέμης, αμφισβήτησε τις προφάσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και του νέου υπουργού Παιδείας, ενώ συμφώνησε εν μέρει και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση εμφανίζεται να κρύβεται πίσω από τον ΛΑΟΣ», είπε για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια «κόλπα τα περί προεκλογικού φόρτου».

Μάλιστα, ο κ. Βερέμης... αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο χειρίστηκε με αυτόν τον τρόπο το θέμα ο νέος υπουργός. «Ο νέος υπουργός Παιδείας είδε τι έπαθε η Μαριέττα Γιαννάκου, δεν θέλει να πάθει και αυτός τα ίδια».

Ο Χριστόδουλος
Αντίθετα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος συνεχάρη τον υπουργό Παιδείας «για την παρρησία και την ευθυκρισία την οποία επέδειξε στο θέμά αυτό, που έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία». To ίδιο έκανε και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε: «Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε πως έπρεπε να αποσυρθεί».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη συγγραφή νέου εγχειριδίου, ενώ είπε πως το παλαιό βιβλίο θα μοιραστεί στους μαθητές σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να ξεκαθαρίζει πότε ακριβώς θα το πάρουν στα χέρια τους.

Ο νέος υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν ήταν αποκλειστικά δική του, αλλά εκφράζει όλη την κυβέρνηση για να συμπληρώσει ότι «η νέα γενιά δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο οποιουδήποτε εγχειρήματος».

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά επιδόθηκε στην προσφιλή της τακτική, καθώς άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έπραξε μετεκλογικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώην υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ουδέποτε μίλησε για απόσυρση. Αντιθέτως είχε πει ότι όλες οι διορθώσεις που είχε υποδείξει η Ακαδημία Αθηνών είχαν γίνει δεκτές από τη συγγραφική ομάδα και το βιβλίο βρισκόταν στη διαδικασία της εκτύπωσης.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ
Αλλα έλεγε προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής

Προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη Θεσσαλονίκη ότι είχαν υιοθετηθεί όλες οι παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών και ότι το βιβλίο θα αξιολογηθεί φέτος στα σχολεία. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν έγινε, αφού οι παρατηρήσεις της Ακαδημίας δεν υιοθετήθηκαν πλήρως -κάτι που είχε παραδεχτεί και η κ. Ρεπούση- και ούτε πρόλαβε να αξιολογηθεί.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε πει πριν από τις εκλογές ότι «μια σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς, τι κάνει; Στη μέση της χρονιάς αποσύρει ένα βιβλίο; Οχι. Αναθέτει στους αρμόδιους Οργανισμούς -στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στην Ακαδημία Αθηνών- να το ελέγξουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Αυτό έγινε. Και οι παρατηρήσεις υιοθετήθηκαν όλες. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το βιβλίο πάλι θα αξιολογηθεί. Εάν κριθεί, μετά πλέον από τις διορθώσεις που έγιναν, ότι εμφανίζει ακόμα ανεπάρκειες, τότε μπορεί να αποσυρθεί και να πάμε σε έναν καινούργιο διαγωνισμό».

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Οχι μόνον δεν έλεγαν την αλήθεια, αλλά παραπλανούσαν και τους πολίτες»

Σκληρή κριτική εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον την κυβέρνησης, μόλις έγινε γνωστό ότι το βιβλίο της Ιστορίας αποσύρθηκε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε ότι ο νέος υπουργός Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση Καραμανλή «ήταν, είναι και όπως δείχνει θα παραμείνουν όμηροι μιας πολιτικής αντίληψης που οδηγεί στο παρελθόν και κατ επανάληψη εκφράστηκε από τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι «λίγες μόνον ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Καραμανλή επιβεβαιώνει απολύτως με τις επιλογές ότι, όχι μόνον δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου, όχι μόνο δεν έλεγε την αλήθεια προεκλογικά, αλλά αντιθέτως παραπλανούσε τους Ελληνες πολίτες και την εκπαιδευτική κοινότητα για τις πραγματικές της προθέσεις».

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι τις ευθύνες της απέναντι στο μέλλον του τόπου.

«Η απόσυρση του βιβλίου δεν σημαίνει και σταμάτημα των προσπαθειών εκείνων που στοχεύουν στην αναπροσαρμογή του περιεχομένου των βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προς αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική, φιλοϊμπεριαλιστική κατεύθυνση», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση και του ΣΥΝ. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΛΑΟΣ και ο νέος υπουργός να δώσει διαπιστευτήρια ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας σε σύγκριση με την προκάτοχό του».

Αντίθετα, ο ΛΑΟΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης «να αποσύρει το ανοσιούργημα, που εδιδάσκετο ως βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού». Μάλιστα, προσθέτει ότι «η κοινωνία μας επιδοκιμάζει και η κυβέρνηση πειθαναγκάζεται να υιοθετήσει τις θέσεις μας».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Δημήτρης Μπράτης, πρόεδρος ΔΟΕ

Χαμένοι οι μαθητές
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός να εισάγεται ένα βιβλίο στο Δημοτικό και να αποσύρεται χωρίς να ερωτηθούν αυτοί που θα κληθούν να το διδάξουν, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί. Ολα αυτά θα είχαν αποτραπεί, αν υπήρχε το στάδιο της δοκιμαστικής εφαρμογής, όπου το όποιο λάθος θα διορθωνόταν στην πράξη από τους εκπαιδευτικούς. Χαμένοι θα είναι οι μαθητές που για μήνες δεν θα έχουν ένα βιβλίο να διδαχθούν και μετά θα πάρουν στα χέρια τους ένα βιβλίο που είχε κριθεί ότι έπρεπε να αποσυρθεί γιατί δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες της εποχής του».

Μαρία Ρεπούση, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας

Σοβαρό ολίσθημα
«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση διαπράττει ένα σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ολίσθημα αποσύροντας το μόνο εγκεκριμένο, μέσα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού και αποκλείοντας τους εκπαιδευτικούς από την αξιολόγησή του. Λυπούμαστε πραγματικά που ο κ. Στυλιανίδης αποφάσισε να ξεκινήσει την καριέρα του ως υπουργός Παιδείας υποχωρώντας σε ακραίες και ανεύθυνες προτροπές. Η συγγραφική ομάδα κατέβαλε από τη μεριά της κάθε προσπάθεια για να μην επικρατήσει η εθνικιστική ρητορική. Τώρα μελετά την άμεση δημοσιοποίηση του εγχειριδίου. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί θα έχουν με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση στη νέα βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου για να το μελετήσουν και να αποκτήσουν ίδια γνώμη».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Φλερτ ΝΔ - ΛΑΟΣ για την εκλογή Σιούφα

Φλερτ ΝΔ - ΛΑΟΣ για την εκλογή Σιούφα

Μία ημέρα μετά την απόφαση για οριστική απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού και από τα... συγχαρητήρια που απέσπασε η κυβέρνηση από τον ΛΑΟΣ για την κίνηση αυτή, στελέχη του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη ανακοινώνουν -ανεπισήμως- την απόφασή τους να συμπορευτούν με τη ΝΔ και να στηρίξουν τον κ. Δημ. Σιούφα για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Ουσιαστικά, η υπερψήφιση του κ. Σιούφα και από τον ΛΑΟΣ στην αυριανή ψηφοφορία αποτελεί την πρώτη -και μάλλον όχι την τελευταία- φορά που ΝΔ και ΛΑΟΣ προχωρούν «χέρι χέρι».

Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πιθανότατα θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις, θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, εάν υιοθετούνται δικές του θέσεις (όπως π.χ. βιβλίο Ιστορίας), τότε θα δίνει την ανάλογη κοινοβουλευτική στήριξη, την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η ΝΔ με τους 152 βουλευτές.

Πρόκειται δηλαδή για ένα άτυπο παζάρι, το οποίο θα είναι σε διαρκή εξέλιξη καθ όλη τη διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει ακόμη ένα αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Χωροταξικό
Αυτή τη φορά... χωροταξικό: συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν ήθελε (προφανώς για λόγους σημειολογίας) να καθίσει πίσω από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ στα δεξιά, αλλά στο κέντρο και ειδικότερα πίσω από τα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ αρχικά οι υπηρεσίες της Βουλής τον είχαν τοποθετήσει στα δεξιά, χθες αυτό άλλαξε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ θα βρίσκεται από σήμερα στο κέντρο της αίθουσας της Ολομέλειας.

Η Ρηγίλλης, αν και αναγνωρίζει ότι αυτό το παζάρι και η πολιτική στήριξη από τον ΛΑΟΣ θα πλήξουν σαφώς την εικόνα του κόμματος και θα ακυρώσουν πλήρως τη ρητορική Καραμανλή περί «μεσαίου χώρου», εν τούτοις υποδέχεται θετικά το γεγονός, καθώς βλέπει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει και τώρα και στο άμεσο μέλλον να παίρνει αποφάσεις με την εύθραυστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών.

Ειδικά δε, την απόφαση του ΛΑΟΣ για στήριξη της υποψηφιότητας Σιούφα την υποδέχθηκαν με... ανακούφιση στη ΝΔ, καθώς ο κίνδυνος διαρροών από τους δυσαρεστημένους -μετά το νέο κυβερνητικό σχήμα- βουλευτές της συμπολίτευσης ήταν απόλυτα ορατός.

Τώρα, με βάση τα νέα δεδομένα, η μυστική ψηφοφορία αύριο δεν αναμένεται να «κρύβει» εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΝΔ. Ακόμη κι αν ένας ή δύο βουλευτές της συμπολίτευσης επιλέξουν να στείλουν μήνυμα στον πρωθυπουργό, καταψηφίζοντας την επιλογή του για τη θέση του προέδρου, ο κ. Δημ. Σιούφας θα εκλεγεί έστω και με απώλειες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Με «δόλωμα» εκρηκτικά Αμερικανοί στρατιώτες δολοφονούν Ιρακινούς

Με «δόλωμα» εκρηκτικά Αμερικανοί στρατιώτες δολοφονούν Ιρακινούς

Ελεύθεροι σκοπευτές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ «φυτεύουν» εκρηκτικά και άλλα πυρομαχικά και στη συνέχεια σκοτώνουν όποιον -άμαχο ή μη- επιχειρήσει να τα μαζέψει.

Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πότε άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα, το εύρος του και τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας του.

Το απόρρητο πρόγραμμα αποκαλύπτεται από δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση τριών στρατιωτών της Ομάδας Ασύμμετρου Πολέμου που κατηγορούνται για τις δολοφονίες εκ προμελέτης Ιρακινών που διέπραξαν.

Κατηγορούνται ακόμα ότι χρησιμοποίησαν τα «δολώματα» για να κάνουν τις δολοφονίες να μοιάζουν δικαιολογημένες. Η υπεράσπισή τους υποστηρίζει ότι εκτελούσαν εντολές.

Οι τρεις στρατιώτες θα δικαστούν σε στρατοδικείο στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με ένορκες δικαστικές καταθέσεις οι ελεύθεροι σκοπευτές τοποθετούσαν σε εμφανές σημείο πολεμοφόδια με την πρόθεση να το βρει κάποιος Ιρακινός. Αν συνέβαινε αυτό, το θεωρούσαν ένδειξη ότι θα τα χρησιμοποιούσαν κατά του αμερικανικού στρατού.

Ο στρατός των ΗΠΑ αρνείται την επιβεβαιώσει ύπαρξη του προγράμματος επικαλούμενος την προστασία των μεθόδων του έναντι του εχθρού.

Τέλος στην ασυλία της Blackwater

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ δηλώνει ότι έχει έτοιμη νομοθεσία που θα περιορίζει τη δράση των μισθοφορικών σωμάτων στο Ιράκ μετά το περιστατικό όπου άνδρες της Blackwater σκότωσαν 11 αμάχους Ιρακινούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες και οι υπάλληλοι θα υπόκεινται πλέον στις διατάξεις των ιρακινών νόμων και θα εποπτεύονται από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντούλ Καρίμ Χαλάφ τόνισε ότι οι ποινές θα είναι αυστηρές σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών.

Ο νόμος πρέπει να περάσει και από Κοινοβούλιο για να εγκριθεί. Χωριστή έρευνα διεξάγει και η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ.

Κοινή Ιρακινό-Αμερικανική επιτροπή διερευνά το περιστατικό όπου άμαχοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν από μέλη της Blackwater, η οποία με τη σειρά της δηλώνει ότι απάντησαν στα πυρά όταν προκλήθηκαν.

Η κυβέρνηση του Ιράκ είχε λίγο μετά το περιστατικό αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητες της Blackwater, ωστόσο αργότερα μετέβαλε την στάση της και επέτρεψε ξανά τη δραστηριότητα της.

Στο Ιράκ δραστηριοποιούνται μεταξύ 25.000 και 50.000 υπάλληλοι ιδιωτικών οργανώσεων ασφαλείας, οι οποίοι πολύ συχνά ενεργούν χωρίς έλεγχο.

Πηγή: in.gr