Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Με αντίποινα από τις ΗΠΑ απειλούταν η Χιλή για τον πόλεμο στο Ιράκ

Με αντίποινα από τις ΗΠΑ απειλούταν η Χιλή για τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ της Χιλής στα Ηνωμένα Έθνη, Χεράλντο Μουνιός δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ όντως απείλησαν τη χώρα του με εμπορικά αντίποινα εάν δεν ψήφιζε απόφαση του ΟΗΕ με την οποία υποστηριζόταν η αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2002.

Ο Χιλιανός πρεσβευτής με τη δήλωσή του αυτή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παίς», που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε απειλήσει τη Χιλή καθώς και το Μεξικό, στη διάρκεια συνομιλιών του με τον πρώην επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

«Αυτά που αναφέρονται συνάδουν απολύτως με την πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Μουνιός ο οποίος την εποχή εκείνη κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα της χιλιανής κυβέρνησης.

«Είχα σαφή γνώση των όσων συνέβαιναν γιατί είχα λάβει άμεσες απειλές από τις ΗΠΑ και όσα αναφέρονται συνάδουν με την πραγματικότητα και την αλήθεια», τόνισε ο χιλιανός πρεσβευτής μιλώντας σε ραδιοσταθμό του Σαντιάγκο.

Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι η χιλιανή κυβέρνηση απέρριψε τις αμερικανικές απειλές και υπερασπίστηκε «τις αρχές της εξωτερικής της πολιτικής».

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, οι ΗΠΑ συνέδεαν την υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Χιλή με την ψήφο της χώρας αυτής υπέρ του αμερικανικού πολέμου κατά του Ιράκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: