Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Συμφωνία για την καταστολή του PKK στο Βόρειο Ιράκ υπογράφουν Βαγδάτη και Αγκυρα

Συμφωνία για την καταστολή του PKK στο Βόρειο Ιράκ υπογράφουν Βαγδάτη και Αγκυρα

Το πράσινο φως της ιρακινής κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν οι τουρκικές επιχειρήσεις «θερμής καταδίωξης» Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, βάσει συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Βαγδάτης και Αγκυρας για την καταστολή του PKK.

Η συναίνεση για την υπογραφή της πολυσυζητημένης συμφωνίας επετεύχθη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρακινού υπουργού Εσωτερικών Τζαουάντ αλ-Μπολάνι στην Αγκυρα. Η υπογραφή της αναμένεται την Πέμπτη.

Τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα NTV και CNN-Turk μεταδίδουν επικαλούμενα ιρακινές πηγές πως θα απαιτείται έγκριση της Βαγδάτης για τις μελλοντικές επιχειρήσεις «θερμής καταδίωξης» -τις περιορισμένες σε εύρος και σκοπό επιχειρήσεις σε ιρακινό έδαφος για εντοπισμό και καταδίωξη μελών του PKK από τον τουρκικό στρατό.

Επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν δεν απαιτείτο άδεια για τις τουρκικές επιχειρήσεις «θερμής καταδίωξης».

«Όλα θα καταστούν σαφή αύριο» δήλωσε από την τουρκική πρωτεύουσα ο γραμματέας του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών Αϊντίν Χαλίντ, ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εσωτερικών Αλ-Μπολάνι στην επίσκεψή του στην Αγκυρα.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα, τη δημιουργία γραφείων συνδέσμων από τις δύο πλευρές των συνόρων για να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία πίεζε επί μακρόν το Ιράκ για τη σύναψη συμφωνίας για την καταστολή των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών που έχουν βάσεις στο Βόρειο Ιράκ, διατηρώντας παράλληλα διαρκώς στο προσκήνιο την απειλή στρατιωτικής εισβολής στον κουρδικό Βορρά παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση των ΗΠΑ.

Έξαρση βίας στο Βόρειο Ιράκ

Στο μέτωπο της βίας, τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές του Βόρειου Ιράκ. Περισσότερα από 70 άτομα έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα, 28 από τα οποία σε μία επίθεση αυτοκτονίας στην Μπακούμπα.

πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία είχε στόχο αρχηγό φυλής κοντά στην πόλη Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ. Ο αρχηγός της φυλής τραυματίστηκε κατά την επίθεση χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής κατάσταση της υγείας του.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ταξίαρχος Κέιβιν Μπέργκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Βαγδάτη πως έχουν αυξηθεί τα βίαια επεισόδια τις τελευταίες ημέρες κυρίως στις περιοχές του Ιράκ, όπου δραστηριοποιείται η Αλ Κάιντα.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: