Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Κίνδυνος αιματοκυλίσματος στο Μιανμάρ

Κίνδυνος αιματοκυλίσματος στο Μιανμάρ

Με στρατιωτική παρέμβαση απειλεί το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ το κίνημα των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους και βουδιστές μοναχοί που στηρίζουν την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αουνγκ Σαν Σουου Κιι.

Επείγουσα σύσκεψη του "υπουργείου πολέμου" πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στη νέα πρωτεύουσα για να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ναϊπιντάου, 450 χιλιόμετρα βόρεια της Ρανγκούν (Γιανγκόν), όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Ταυτόχρονα, από τις ανταρτικές δυνάμεις της Εθνικής Ενωσης των Καρέν (KNU), που πολεμούν από το 1949 τα κυβερνητικά στρατεύματα, έγινε γνωστό ότι η 22η Μεραρχία του στρατού της Μιανμάρ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στην καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του 1988, αποσύρθηκε από την περιοχή των Καρέν.

"Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην 22η Μεραρχία να αποσυρθεί από το κρατίδιο των Καρέν και να επιστρέψει στην Γιανγκόν", δήλωσε ο συνταγματάρχης της Εθνικής Ενωσης των Καρέν Νέρντα Μια στο Ρόιτερ από τη βάση του στα σύνορα με την Ταϊλάνδη. "Πιστεύουμε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν όπως και το 1988", πρόσθεσε.

Περί τις 3.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν όταν οι στρατηγοί έστειλαν τον στρατό το 1988 για να καταστείλει τη λαϊκή εξέγερση κατά του δικτατορικού καθεστώτος στην τότε Βιρμανία.

Εν τω μεταξύ, από το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου 100.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 30.000 βουδιστές μοναχοί, έχουν βγει στους δρόμους της Ρανγκούν παρά τις απειλητικές προειδοποιήσεις του στρατιωτικού καθεστώτος.

Στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους στο σημείο συνάντησης των διαδηλωτών, στην παγόδα του Σβενταγκόν. "Πρέπει να είμαστε ενωμένοι" και "Δημοκρατία, δημοκρατία", φώναζαν οι μοναχοί καθώς το πλήθος των διαδηλωτών μεγάλωνε.

Νωρίτερα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι από καμιόνια καλούσαν τον πληθυσμό να μην διαδηλώσει.

"Θα λάβουμε μέτρα σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους", προειδοποιούσαν οι αξιωματούχοι επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις που έχουν δημοσιευθεί από τον καθεστωτικό τύπο.

Εκκληση για "Σωστή" διαχείρηση του κινήματος διαμαρτυρίας απηύθυνε η Κίνα, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να μην αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να απόσχει από κάθε "ακραία αντίδραση" εναντίον των διαδηλωτών.

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν κάλεσε τις δυτικές χώρες να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη Μιανμάρ, σε ένδειξη υποστήριξης της αντιπολίτευσης και της Αούνγκ Σαν Σουου Κιι.

Οι διαδηλώσεις στη Ρανγκούν θυμίζουν την εκστρατεία κατά του απαρτχάιντ στη Νότιας Αφρική και πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας, δήλωσε ο αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου.

"Το θάρρος των Βιρμανών είναι εντυπωσιακό και τώρα μαζί τους έχουν ενωθεί και τα ιερά τους πρόσωπα. Θυμίζει τόσο τις μαζικές κινητοποιήσεις που επέτρεψαν την ανατροπή του απαρτχάιντ. Θαυμάζουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Μιανμάρ και τους λέμε ότι υποστηρίζουμε τις ειρηνικές τους κινητοποιήσεις με στόχο τον τερματισμό της καταπίεσης και της αδικίας", είπε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 1994 νοτιο-αφρικανός ιερωμένος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: