Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Βιάζονται οι Αμερικανοί: Εξελίξεις στους επόμενους δύο μήνες επιθυμεί ο Νίκολας Μπερνς

Βιάζονται οι Αμερικανοί: Εξελίξεις στους επόμενους δύο μήνες επιθυμεί ο Νίκολας Μπερνς

Την επιχειρηματολογία της γύρω από την αναγκαιότητα της συζήτησης των καυτών πτυχών (περιουσιακό) που περιλαμβάνονται στην συμφωνία της 8ης Ιουλίου πριν σχεδιαστεί μια ενδεχόμενη διαπραγματευτική διαδικασία στο μέλλον, ανέπτυξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της συνάντησής της με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπέρνς στην έδρα του ΟΗΕ. Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε στο συνομιλητή της ότι η Αθήνα επιθυμεί την άμεση εφαρμογή της 8ης Ιουλίου, δεν επιθυμεί την κωλυσιεργία στην επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά έκανε σαφές στο νούμερο τρία του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ότι αν δεν συζητηθεί το περιουσιακό, οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια για την επανένωση του νησιού κινδυνεύει να αποτύχει. Επίσης, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, συμμερίζεται τα επιχειρήματα και την ανάλυση της Λευκωσίας σχετικά με την αλλαγή τακτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις απαράδεκτες αναφορές "περί δυο θρησκειών", ένα θέμα που έθεσε επιτακτικά στον Αμερικανό αξιωματούχο.

Σε δύο μήνες

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ωριαία συνάντηση που είχε με την κ. Μπακογιάννη, μετέφερε το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό το προσεχές διάστημα. Ο λάτρης της δημόσιας διπλωματίας -εν όψει της επίσκεψης του στο νησί - εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος επί της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και δήλωσε πρόθυμος, αν μπορούν οι Αμερικανοί να φανούν υποβοηθητικοί. "Προσβλέπω", είπε, "στη συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο (έχει οριστεί για σήμερα), όπως επίσης προσβλέπω να επισκεφθώ την Κύπρο, ώστε οι ΗΠΑ να ρίξουν το βάρος τους στην προσπάθεια για λύση". "Έχω εμπιστοσύνη", πρόσθεσε, "μετά τη συνομιλία μου με την κ. Μπακογιάννη, γιατί οι Έλληνες έχουν τόσο στενή σχέση με την Κύπρο και οι δύο μας συμφωνούμε ότι τώρα είναι η στιγμή, στους προσεχείς δύο μήνες, να θέσουμε ξανά σε κίνηση τη διεθνή διαδικασία. Και να δημιουργήσουμε κάποιο μομέντουμ στη διαδικασία. Σε αυτό είμαστε αφοσιωμένοι", κατέληξε το νούμερο τρία του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος πριν έρθει στο ραντεβού με την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε συνάντηση και με τον Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

Κυπριακή έδρα

Προχθές, ο Κύπριος πρόεδρος εγκαινίασε την Κυπριακή Έδρα Σπουδών στην Ιστορία και Θεωρία της Έννοιας της Δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU) . Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του εξέφρασε την μεγάλη χαρά που βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο NYU και τόνισε ότι είναι γι' αυτόν ιδιαίτερη τιμή που εγκαινιάζει την Κυπριακή Έδρα Σπουδών στην Ιστορία και Θεωρία της Έννοιας της Δικαιοσύνης σε ένα από τα πιο διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ. "Η ίδρυση της Έδρας Σπουδών", είπε, "αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο καθώς είναι μια πράξη με ισχυρά συμβολικά μηνύματα και που αντανακλά την κληρονομιά της και τους σημερινούς της στόχους. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η Έδρα στην Ιστορία και Θεωρία της Έννοιας της Δικαιοσύνης άπτεται ενός θέματος που βρίσκεται στην καρδιά της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου ενώ υπογράμμισε ότι η επικράτηση του κράτους δικαίου και η άνευ όρων εφαρμογή του στις διεθνείς σχέσεις υπήρξε το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου σ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της ως κυρίαρχο κράτος από την ανεξαρτησία της το 1960. "Μόνο μέσα από την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, μικρά κράτη όπως η Κύπρος μπορούν να βρουν δικαιοσύνη και προστασία ενάντια στη χρήση βίας", τόνισε χαρακτηριστικά. Από πλευράς του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης τον λόγο πήρε ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών Mάθιου Σαντιρόκο, ο οποίος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την κυπριακή Κυβέρνηση, τον πρόεδρο Παπαδόπουλο προσωπικά και την κυπριακή κοινότητα Αμερικής για την πρωτοβουλία ίδρυσης της έδρας σπουδών. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια το NYU εμβάθυνε τη σχέση του με την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και σε προηγούμενες επισκέψεις του έχει εγείρει θέματα διεθνούς δικαίου, ηθικών αξιών και επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Σημείωσε δε ότι τα θέματα αυτά όπως και η περίπτωση της Κύπρου έχουν εγείρει συνεχή ερωτήματα δικαιοσύνης σε όλο το σκεπτόμενο κόσμο του Πανεπιστημίου. Επίσης τόνισε ότι με βάση αυτές τις σκέψεις το Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ίδρυση της έδρας, έχοντας κατά νου τον Κύπριο Στωικό Φιλόσοφο Ζήνωνα στον οποίο οφείλεται η δυτική σκέψη όσο αφορά την έννοια και φύση της δικαιοσύνης.

Αναζητείται "χρυσή τομή"

Εντατικές διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα για να εξευρεθεί τρόπος που θα καταστήσει αποδεκτή τη συνάντηση του Νίκολας Μπερνς με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απ' όλες τις πλευρές, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών στο νησί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι ΗΠΑ μελετούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφύγουν συνάντηση Μπερνς - Ταλάτ στο "προεδρικό" των κατεχομένων, κάτι που θα δυσαρεστούσε σφόδρα την ε/κ πλευρά. Αναζητείται επομένως μια "χρυσή τομή" που θα αφήνει και τον Τ/Κ ηγέτη ικανοποιημένο.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: