Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Με «δόλωμα» εκρηκτικά Αμερικανοί στρατιώτες δολοφονούν Ιρακινούς

Με «δόλωμα» εκρηκτικά Αμερικανοί στρατιώτες δολοφονούν Ιρακινούς

Ελεύθεροι σκοπευτές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ «φυτεύουν» εκρηκτικά και άλλα πυρομαχικά και στη συνέχεια σκοτώνουν όποιον -άμαχο ή μη- επιχειρήσει να τα μαζέψει.

Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πότε άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα, το εύρος του και τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας του.

Το απόρρητο πρόγραμμα αποκαλύπτεται από δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση τριών στρατιωτών της Ομάδας Ασύμμετρου Πολέμου που κατηγορούνται για τις δολοφονίες εκ προμελέτης Ιρακινών που διέπραξαν.

Κατηγορούνται ακόμα ότι χρησιμοποίησαν τα «δολώματα» για να κάνουν τις δολοφονίες να μοιάζουν δικαιολογημένες. Η υπεράσπισή τους υποστηρίζει ότι εκτελούσαν εντολές.

Οι τρεις στρατιώτες θα δικαστούν σε στρατοδικείο στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με ένορκες δικαστικές καταθέσεις οι ελεύθεροι σκοπευτές τοποθετούσαν σε εμφανές σημείο πολεμοφόδια με την πρόθεση να το βρει κάποιος Ιρακινός. Αν συνέβαινε αυτό, το θεωρούσαν ένδειξη ότι θα τα χρησιμοποιούσαν κατά του αμερικανικού στρατού.

Ο στρατός των ΗΠΑ αρνείται την επιβεβαιώσει ύπαρξη του προγράμματος επικαλούμενος την προστασία των μεθόδων του έναντι του εχθρού.

Τέλος στην ασυλία της Blackwater

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ δηλώνει ότι έχει έτοιμη νομοθεσία που θα περιορίζει τη δράση των μισθοφορικών σωμάτων στο Ιράκ μετά το περιστατικό όπου άνδρες της Blackwater σκότωσαν 11 αμάχους Ιρακινούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες και οι υπάλληλοι θα υπόκεινται πλέον στις διατάξεις των ιρακινών νόμων και θα εποπτεύονται από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντούλ Καρίμ Χαλάφ τόνισε ότι οι ποινές θα είναι αυστηρές σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών.

Ο νόμος πρέπει να περάσει και από Κοινοβούλιο για να εγκριθεί. Χωριστή έρευνα διεξάγει και η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ.

Κοινή Ιρακινό-Αμερικανική επιτροπή διερευνά το περιστατικό όπου άμαχοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν από μέλη της Blackwater, η οποία με τη σειρά της δηλώνει ότι απάντησαν στα πυρά όταν προκλήθηκαν.

Η κυβέρνηση του Ιράκ είχε λίγο μετά το περιστατικό αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητες της Blackwater, ωστόσο αργότερα μετέβαλε την στάση της και επέτρεψε ξανά τη δραστηριότητα της.

Στο Ιράκ δραστηριοποιούνται μεταξύ 25.000 και 50.000 υπάλληλοι ιδιωτικών οργανώσεων ασφαλείας, οι οποίοι πολύ συχνά ενεργούν χωρίς έλεγχο.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: