Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Μιανμάρ. Τουλάχιστον 5 νεκροί στη Ρανγκούν

Μιανμάρ. Τουλάχιστον 5 νεκροί στη Ρανγκούν


Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός και οι δυνάμεις καταστολής των ταραχών επετέθησαν με δακρυγόνα και πυροβόλα όπλα εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, βουδιστών μοναχών και απλών πολιτών, έξω από τις παγόδες της Ρανγκούν, στο πλαίσιο των παλλαϊκών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανίας).

Σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου τουλάχιστον 30 μοναχοί και 50 πολίτες συνελήφθησαν και επιβιβάστηκαν δια της βίας σε στρατιωτικά οχήματα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για ένα νεκρό.

Οι βουδιστές μοναχοί στη Μιανμάρ, που αριθμούν περίπου 400.000 μέλη, έχουν μακράν ιστορία πολιτικής δράσης, καθώς είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα της ανεξαρτησίας κατά της Βρετανίας το 1947 αλλά και στις αντιδικτατορικές διαδηλώσεις το 1988.

Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ζωηρή ανησυχία για την κατάσταση στη Μιανμάρ τονίζοντας ότι την παρακολουθεί από πολύ κοντά και κάλεσε τις στρατιωτικές αρχές της χώρας να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

"Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες", τονίζει το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών και εκφράζει την αλληλεγγύη της Ισπανίας προς τον βιρμανικό λαό και τη στήριξή της προς τις διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης του προβλήματος.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: