Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπόσχεται να εργαστεί για εθνική ενότητα, μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας από το κόμμα του στις εκλογές

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπόσχεται να εργαστεί για εθνική ενότητα, μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας από το κόμμα του στις εκλογές

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν υποσχέθηκε να εργαστεί για εθνική ενότητα και πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας από το κόμμα του στις εκλογές.

"Η δημοκρατία πέρασε μια πολύ σημαντική δοκιμασία. Όποιον και να ψηφίσατε, σεβόμαστε τις επιλογές σας...Θεωρούμε τις διαφορετικές απόψεις ως μέρος της πλουραλιστικής δημοκρατίας μας και είμαστε υπεύθυνοι να διαφυλάξουμε αυτό τον πλουραλισμό", δήλωσε σε διάγγελμά προς τους οπαδούς του και συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, στα πλαίσια των προσπαθειών της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με το κουρδικό πρόβλημα, είπε πως θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να πολεμήσει τους αυτονομιστές αντάρτες στα νοτιοανατολικά της χώρας. "Στον αγώνα μας ενάντια στους αυτονομιστές τρομοκράτες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει την κατάλληλη στιγμή. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας ενάντια σε οποιοδήποτε απειλεί την ασφάλεια του λαού μας."

Παραπομπή

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ δηλώνει πως ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν θα λάβει χώρα την Τρίτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ δηλώνει πως ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν θα λάβει χώρα την Τρίτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ δήλωσε σήμερα πως ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν σχετικά με την ασφάλεια του Ιράκ θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες.

Ο Ιρακινός ΥΠΕΞ Hoshyar Zebari επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφώνησαν να συναντηθούν στις 24 Ιουλίου στη Βαγδάτη.

Παραπομπή

Σε κλοιό οι Ταλιμπάν

Σε κλοιό οι Ταλιμπάν

Την περιοχή όπου μαχητές Ταλιμπάν κρατούν ομήρους 23 Νοτιοκορεάτες έχουν περικυκλώσει αφγανικές δυνάμεις και άνδρες της διεθνούς δύναμης, περιμένοντας εντολή για την έναρξη επιχείρησης με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων. Παράλληλα, στην Καμπούλ έφθασε και αντιπροσωπεία από τη Σεούλ για να βοηθήσει την κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση με τους ομήρους.

Οι αντάρτες έχουν δώσει διορία μέχρι τις 17:30 (ώρα Ελλάδας) στις αφγανικές αρχές για να απελευθερώσουν 23 Ταλιμπάν που κρατούνται σε αφγανικές φυλακές με αντάλλαγμα τους Νοτιοκορεάτες, που απήχθησαν την Πέμπτη, σε δρόμο 140 χλμ. νότια της Καμπούλ. Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί για την τύχη των δύο Γερμανών ομήρων. Οι Ταλιμπάν επιμένουν, χωρίς να παρέχουν όμως αποδείξεις, ότι τους εκτέλεσαν το Σάββατο.

Εξάλλου, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, βρέθηκε την Κυριακή το πτώμα του ενός εκ των δύο Γερμανών μηχανικών, δίχως να είναι δυνατό να προσδιοριστούν άμεσα τα αίτια του θανάτου του. Βερολίνο και Καμπούλ εκτιμούν ότι ένας Γερμανός βρίσκεται στην ζωή και ο άλλος υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε.


Η Γερμανία δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα των Ταλιμπάν να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό, δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμα πως δεν υπάρχουν νέες έγκυρες πληροφορίες για την κατάσταση του γερμανού μηχανικού που κρατούν όμηρο ή για τις συνθήκες θανάτου του άλλου Γερμανού, για τον οποίο η κυβέρνηση πιστεύει πως πέθανε από το άγχος που του προκάλεσε η αιχμαλωσία.

Αντικρουόμενες πληροφορίες

"Οι Ταλιμπάν μπορούν να πουν που βρίσκονται τα πτώματα των δύο Γερμανών. Εάν η γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραλάβει τα πτώματα θα τα παραδώσουμε χωρίς όρους", ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιουσούφ Αχμάντι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, χωρίς να δώσει στοιχεία για την διπλή αυτή εκτέλεση, που δηλώνει ότι έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "ένας Γερμανός όμηρος ήταν ακόμη ζωντανός χθες το βράδυ σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών".

Οι Ταλιμπάν επιμένουν ότι εκτέλεσαν και τους πέντε Αφγανούς που συνόδευαν τους δύο Γερμανούς μηχανικούς, στην επαρχία Βαρντάκ.

Παραπομπή


Το κυβερνών κόμμα προηγείται στις τουρκικές εκλογές

Το κυβερνών κόμμα προηγείται στις τουρκικές εκλογές

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερτογάν προηγείται με ποσοστό 47.6%, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων. Ακολουθεί το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Ντενίς Μπαϊκάλ με 20.1% και το το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με 14.4%.

Δύο ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία φέρουν το κόμμα του Ταγίπ Ερτογάν να καταλαμβάνει πέραν του 45% (45.6% στην πρώτη και 46.9% στη δεύτερη) και αρκετές έδρες στην Βουλή (332 με 334) ώστε να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Στην Βουλή αναμένεται να μπουν και 29 ανεξάρτητοι Βουλευτές, στην πλειοψηφία τους Κουρδικής καταγωγής

Παραπομπή

Εφεκτικές οι ΗΠΑ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία

Εφεκτικές οι ΗΠΑ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία

Την καταμέτρηση και της τελευταία ψήφου περιμένουν ΗΠΑ για να εκφραστούν επίσημα για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Mega, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δηλώσει το σεβασμό του για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα τονίσει τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Τονίζουν ότι θα προκύψει ένας ισχυρός Ερντογάν χωρίς την ισορροπία από την παρουσία των στρατηγών.

Ωστόσο, θα καταγράφεται η αντίθεση των ΗΠΑ για την σχεδιαζόμενη εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι σύντομα ο Ρ.Ερντογάν θα λάβει την απόφασή του για το βόρειο Ιράκ, όποια και αν είναι αυτή.

Παραπομπή

Παρατείνουν κατά 24 ώρες τη διορία για τους νοτιοκορεάτες ομήρους οι ταλιμπάν

Παρατείνουν κατά 24 ώρες τη διορία για τους νοτιοκορεάτες ομήρους οι ταλιμπάν

Οι ταλιμπάν παρέτειναν για 24 ώρες τη διορία που είχαν δώσει για τους νοτιοκορεάτες ομήρους, ώστε η κυβέρνηση της Σεούλ να συμφωνήσει στην αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπός τους.

Παραπομπή

Τουρκία: 51,6% συγκεντρώνει το κόμμα του Ερντογάν

Τουρκία: 51,6% συγκεντρώνει το κόμμα του Ερντογάν

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει ποσοστό 51,6% με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, μετέδωσε πριν από λίγο το CNN Turk.

Δύο άλλα κόμματα πέρασαν το όριο του 10% που τους επιτρέπει να μπουν στη Βουλή, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Μπαϊκάλ με ποσοστό 15,2% και το Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης του Μπαχτσελί με ποσοστό 13,7%, σύμφωνα με το CNN Turk.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θα κερδίσει αρκετές έδρες στις σημερινές βουλευτικές εκλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας, δήλωσε ο Σαλίχ Καπουσούζ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ).

"Είναι σαφές πως θα κυβερνήσουμε μόνοι μας και θα συνεχιστεί η σταθερότητα της Τουρκίας", τόνισε ο ίδιος καθώς τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν στο κόμμα του Ερντογάν ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 50%.

Παραπομπή

Καλλιστεία οπλικών συστημάτων

Καλλιστεία οπλικών συστημάτων



Παραπομπή

Δεν αναμένονται συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για την κατάσταση στο Ιράκ τη Δευτέρα

Δεν αναμένονται συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για την κατάσταση στο Ιράκ τη Δευτέρα

Αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Βαγδάτη διέψευσε πως αύριο θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για την ασφάλεια του Ιράκ ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Παραπομπή

Το ΝΑΤΟ «κουρδίζει» τις πολεμικές «μηχανές» του


Το ΝΑΤΟ «κουρδίζει» τις πολεμικές «μηχανές» του

Ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, σε Ουκρανία και Γεωργία, επέλεξε η διοίκηση του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει τον Ιούλη, από 9 έως 22 Ιούλη, πολεμικά γυμνάσια. Ετσι κοντά στην πόλη της Οδησσού διεξάγονται γυμνάσια με την επωνυμία «Sea Βreeze-2007», με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά, Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Λετονία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μολδαβία και Ουκρανία. Συνολικά 2,5 χιλιάδες άντρες, 22 πολεμικά πλοία, 5 αεροπλάνα, 7 ελικόπτερα. Επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων, με την επωνυμία «Cooperative Αrcher' 2007» και στη Γεωργία, στη στρατιωτική βάση Βαζιάνι, όπου συμμετέχουν δυνάμεις από 4 χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, Βουλγαρία), 8 του νατοϊκού «Συνεταιρισμού για την ειρήνη» (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Ουκρανία και Γεωργία), καθώς και δυνάμεις της Ιορδανίας, που έχει ενταχθεί στο νατοϊκό «Μεσογειακό διάλογο». Συνολικά, 10 αεροπλάνα και 500 στρατιωτικοί από τις παραπάνω χώρες.

Το «κούρδισμα» της νατοϊκής πολεμικής μηχανής και μάλιστα στα σύνορα της Ρωσίας δεν είναι άσχετο με την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, για ένα σύνολο ζητημάτων, όπως οι ενεργειακοί πόροι της Κεντρικής Ασίας, οι δρόμοι μεταφοράς, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η αμερικανική αντιπυραυλική «ασπίδα», οι συνθήκες περιορισμού των όπλων, το καθεστώς του Κοσσόβου κ.ά.

Τι σηματοδοτεί η δράση του ΝΑΤΟ

Ομως, αυτή η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον περίγυρο της Ρωσίας δε σχετίζεται με μιαν απλή επίδειξη της στρατιωτικής του ισχύος στη Ρωσία, δηλαδή σε μιαν απλή επίδειξη των ...«μπράτσων» του. Πρόκειται για μεθοδική και οργανωμένη πολυετή προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε εδάφη που μπόρεσαν και πάλι να αποτελέσουν «λεία» για τους ιμπεριαλιστές μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η προσπάθεια αυτή είναι πολύμορφη. Σε κάποιες περιπτώσεις πήρε τη μορφή της ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ, σε άλλες την ένταξη στο νατοϊκής έμπνευσης «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», που αποτελεί τον «προθάλαμο» της ενσωμάτωσης και σε άλλες την εμφάνιση βάσεων, όπως στο Κιργιστάν, στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Οι στόχοι όμως παραμένουν ίδιοι, ασχέτως μορφής: Εξασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, τόσο από τους «εσωτερικούς εχθρούς» (τους λαούς αυτών των χωρών), όσο και από τους άλλους «ανταγωνιστές».

Ετσι, στη δεδομένη φάση, με τη διεξαγωγή των παραπάνω γυμνασίων δεν έχουμε μονάχα μια προσπάθεια «προσέλκυσης» κι ενσωμάτωσης των όποιων στρατιωτικών «μηχανών» άλλων χωρών στη «μηχανή» του ΝΑΤΟ, αλλά και τη σαφή προσπάθεια να εμποδιστεί η αυξανόμενη επιρροή του Κρεμλίνου στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, που παίρνει, μεταξύ άλλων, και τη μορφή «συνασπισμών», όπως είναι η «Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) και η «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης» (Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν). Οργανώσεις που έχουν ανάλογες στρατιωτικές μορφές συνεργασίας και «δραστηριοποιούνται» στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, η «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης» αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια το φετινό Αύγουστο, που θα διεξαχθούν στη Ρωσία.

Δυναμικές λαϊκές αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις

Οπως φαίνεται, το ΝΑΤΟ και το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας είχαν φέτος βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα από τις περσινές μαζικές 15ήμερες λαϊκές κινητοποιήσεις στην Κριμαία, που είχαν «μπλοκάρει» στο λιμάνι της Θεοδοσίας το νατοϊκό εξοπλισμό και τους στρατιωτικούς και είχαν οδηγήσει στη ματαίωση των νατοϊκών γυμνασίων.

Ετσι, όπως κατήγγειλε το ΚΚ Ουκρανίας, αυτή τη φορά φρόντισαν να μεταφέρουν σταδιακά και κυρίως έγκαιρα (από τον Ιούνη) στα πεδία βολής την ανάλογη νατοϊκή υλικοτεχνική υποδομή, όπως επίσης να σχεδιάσουν και την αεροπορική μεταφορά των στρατιωτικών, που λαμβάνουν μέρος στα γυμνάσια, «ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις του λαού της Ουκρανίας». Ομως, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Ουκρανίας, «όσο κι αν προσπαθούν ο Πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας να κρύψουν το μίσος του λαού της Ουκρανίας προς το επιθετικό στρατιωτικό μπλοκ, οι κομμουνιστές θα κάνουν το παν, ώστε ο κάθε φαντάρος και ο κάθε αξιωματικός του ΝΑΤΟ, που ήρθε στην Ουκρανία, να νιώσει ότι είναι ανεπιθύμητος και θεωρείται εχθρός του ουκρανικού λαού».

Πράγματι, οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ουκρανίας διοργάνωσαν μεγάλες πολυήμερες κινητοποιήσεις στην περιοχή της Οδησσού, που θα συνεχιστούν έως τις 22/7 και στις οποίες συμμετέχουν το ΚΚ Ουκρανίας και άλλα πολιτικά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις της περιοχής, που συντονίζονται στην «Αντινατοϊκή Επιτροπή Αυτοάμυνας της Οδησσού».

Χιλιάδες άνθρωποι από άλλες περιοχές της Ουκρανίας καταφτάνουν στην πόλη της Οδησσού, παρά την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Κοντά στο λιμάνι έχουν στηθεί σκηνές για τους διαδηλωτές, ενώ μέχρι στιγμής οι νατοϊκές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν τη χρήση του λιμανιού, χρησιμοποιώντας για τις ανάγκες τους ναυτική βάση που βρίσκεται στην περιοχή.

Η «άτακτη υποχώρηση» του «φιλορώσου» Γιανουκόβιτς

Μέχρι το φετινό Ιούνη οι «πορτοκαλί» δυνάμεις, δηλαδή «Η Ουκρανία μας», του Προέδρου Β. Γιούστσενκο, και το «ΜΠΙΟΥΤ», της πρώην πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο, που απροκάλυπτα τάσσονταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, υποστήριζαν και τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, οι «γαλάζιοι», δηλαδή το «Κόμμα των περιοχών» του πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, τάσσονταν ενάντια στην ένταξη και δήλωναν πως η Ουκρανία πρέπει να είναι με την πλευρά της Ρωσίας, κι αν σε τελική φάση πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αυτό πρέπει να γίνει μαζί με τη Ρωσία, για λόγους οικονομικούς, γεωπολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς κ.ά. Μάλιστα, υποστήριζαν πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε «Δούρειο Ιππο» για την προώθηση των συμφερόντων αυτού του επιθετικού μπλοκ προς Ανατολάς και μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό δυνάμεις του «Κόμματος των περιοχών» είχαν δραστηριοποιηθεί πέρσι ενάντια στα νατοϊκά γυμνάσια.

Φέτος όμως οι «γαλάζιοι», ενώ εξακολουθούν στα λόγια να είναι ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν πως δεν είναι αντίθετοι στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, δηλαδή σε ένα από τα «μέσα» με τα οποία προωθείται η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει το πόσο ρηχή και αδιέξοδη είναι τελικά η στάση του «Κόμματος των περιοχών» στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στάση που δεν μπορεί να επιβιώσει την ώρα που και η ίδια η Ρωσία έχει δημιουργήσει «διαύλους» συνεννόησης με το ΝΑΤΟ, όπως το Συμβούλιο «ΝΑΤΟ - Ρωσίας», το οποίο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πρέπει να παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στη διευθέτηση των (ενδοϊμπεριαλιστικών) αντιθέσεων.

Ετσι, το «παζάρι» γύρω από τα ζητήματα της ένταξης της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αναμένεται να πάρει νέα χαρακτηριστικά το επόμενο διάστημα, μετά και την «εκδήλωση ενδιαφέροντος» του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του «Κόμματος των περιοχών», να πάρει πιο ενεργό μέρος σε αυτό.

Προσπάθεια μεταστροφής των λαϊκών διαθέσεων

Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μέχρι τα τώρα πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ουκρανίας είναι αντίθετη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ με ποσοστά που ξεπερνούν το 65% -70%. Για το λόγο αυτό, τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ του ΝΑΤΟ, με στόχο τη μεταστροφή των διαθέσεων του λαού της Ουκρανίας. Καταρχήν πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ χαρακτηριστική για το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της «δημοκρατίας» αυτοί που κατηγορούσαν για «έλλειψη δημοκρατίας» το σοβιετικό σύστημα. Ομως, εκείνοι που νομίζουν πως οι εγκέφαλοι των λαών προσφέρονται τόσο εύκολα για φιλο-νατοϊκή «πλύση» θα διαπιστώσουν πως τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα απ' ό,τι φαντάζονται...

Παραπομπή

Γιατί οι Αμερικανοί φοβούνται την παντοδυναμία του Ερντογάν

Γιατί οι Αμερικανοί φοβούνται την παντοδυναμία του Ερντογάν

Η επόμενη μέρα των τουρκικών εκλογών, μπορεί να σημαίνει την απαρχή προβλημάτων για τους Αμερικανούς, πιστεύουν αναλυτές και διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα, με δεδομένη την άνετη, όπως υποστηρίζουν όλοι οι δημοσκόποι, νίκη του Ταγίπ Ερντογάν και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που ίσως οι κάλπες του δώσουν παντοδυναμία, δεν ξεχνά αυτούς που τον βοηθούν στις δύσκολες στιγμές και όσους του θέτουν εμπόδια.

Την τελευταία εβδομάδα, ο ηγέτης των ισλαμιστών έστειλε διφορούμενα μηνύματα στο εξωτερικό, κρατώντας σε αγωνία, ιδιαίτερα τους επιτελείς του Πενταγώνου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να δώσουν εντολή για ύψιστο συναγερμό στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.

Για πρώτη φορά μετά την παράδοση της διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων στους ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν, εμφανίστηκαν Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματικοί στο βόρειο Ιράκ, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του Μασούντ Μπαρζανί, με νέα αμερικανικής κατασκευής βαρέα όπλα, πυρομαχικά και άρματα μάχης.

Πηγή του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι ο συναγερμός ήταν αναμενόμενος και δεν οφείλεται στην απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού, που εκτόξευσε την Παρασκευή, ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση, οι Κούρδοι θα νιώσουν τη δύναμη της πολεμικής μηχανής της χώρας του.

Ο αναλυτής του Washington Institute, Σονέρ Καγκαπτάι, δεν συμμερίζεται τη θέση ότι η πιθανή εκλογική νίκη του κ. Ερντογάν, θα σημάνει και την αποδυνάμωση των στρατηγών. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, δηλώνει, δεν σκέφτονται, ούτε δρουν ποτέ βραχυπρόθεσμα. Εχουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και όπως απέδειξαν, έχουν και τη δύναμη και τη βούληση να τους υλοποιήσουν.

Το προηγούμενο του 97

Ολοι οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Καγκαπτάι, αποκλείουν ότι μπορεί να γίνουμε μάρτυρες επανάληψης της «διαδικασίας της 28ης Φεβρουαρίου», όπως ονομάστηκε η σύγκρουση με τους ισλαμιστές του Ερμπακάν, το 1997. Τότε οι στρατηγοί, «τελείωσαν» με συνοπτικές διαδικασίες τον ισλαμιστή πρωθυπουργό, ο οποίος έχει απολέσει και τα πολιτικά του δικαιώματα. Τι θα μπορούσε να συμβεί, στην περίπτωση που η νίκη του κ. Ερντογάν, τον καταστήσει αλαζόνα και προχωρήσει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ελίτ των στρατιωτικών.

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι στρατηγοί έχουν τους μηχανισμούς για να «συνεφέρουν» τον κ. Ερντογάν. Ιδιαίτερα ο κ. Καγκαπτάι, που γνωρίζει από μέσα το σύστημα, υπενθυμίζει ότι για να λειτουργεί η Δημοκρατία στην Τουρκία, την οποία εκμεταλλεύεται ο σημερινός πρωθυπουργός για να επανεκλεγεί, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον στρατό.

Η ποιότητα της Δημοκρατίας, λέει ο αναλυτής του Washington Institute, έχει άμεση σχέση με τους στρατιωτικούς, υπονοώντας ότι αυτοί την προστατεύουν. Πρόκειται για μία θεωρία, που ξεκίνησε από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ και αναπτύχθηκε για να φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Ομως, ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι οι στρατηγοί τοποθέτησαν τέσσερις φορές τη Δημοκρατία στο γύψο, γεμίζοντας τις φυλακές με Τούρκους δημοκράτες.

Η πιθανή επανεκλογή του κ. Ερντογάν μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τους ισλαμιστές, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας, αλλά και αυτής της ίδιας της εδαφικής της ακεραιότητας.

Οι κουρδικές φωνές για ομοσπονδία, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στην Τουρκία, δυναμώνουν απειλητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι μέσω ανεξάρτητων υποψηφίων θα δώσουν το «παρών» τους στη νέα Εθνοσυνέλευση και η νέα αυτή πραγματικότητα εκνευρίζει τους εθνικιστές, αλλά περισσότερο τον κ. Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να κλείσει το Κουρδικό, όχι να το ανοίξει διάπλατα. Πάντως, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά οι βουλευτικές εκλογές επηρεάζουν και ξεπερνούν την ίδια την Τουρκία.

Το φιρμάνι του Μπουγιούκανιτ


Το φιρμάνι του Μπουγιούκανιτ

Η ασφάλεια της Κύπρου και η ξύλινη γλώσσα

Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες στην Τουρκία, υπό το άγρυπνο βλέμμα του στρατού, ο οποίος διά του αρχιστράτηγου Μπουγιούκανιτ έχει στείλει σαφέστατο μήνυμα. Και εντός και εκτός Τουρκίας. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα γεωστρατηγικό. Αφορά στην ασφάλεια της Τουρκίας, η οποία ουδέποτε θα εγκαταλείψει τους Τ/κ. Και την Κύπρο.
Ο στρατός επεμβαίνει επί κρίσιμων θεμάτων, είτε με γραπτή νότα είτε με δήλωση του αρχηγού του, ο οποίος είναι στην ουσία αρχηγός και του ίδιου του κράτους. Τώρα, μάλιστα, με την πολιτική αστάθεια, που προκαλούν οι εκλογές και με την ανοικτή πληγή του Κουρδικού από τη μια και του Κυπριακού από την άλλη, ο στρατός απολαμβάνει της υψηλής πολιτικής νομιμοποίησης των πολιτών. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις στην Τουρκία καταγράφουν ότι το 66% των Τούρκων θεωρεί -όπως οι κεμαλικές Αρχές επιβάλλουν- το στρατό ως τον πιο αξιόπιστο και σταθερό θεσμό. Ως το θεματοφύλακα της συνοχής και της ασφάλειας του κράτους έναντι κάθε εσωτερικής και εξωτερικής απειλής. Συνεπώς, όταν μιλά ο Μπουγιούκανιτ στέκουν όλοι προσοχή. Συνειδητά και μη! Και ο λόγος του Τούρκου αρχιστράτηγου επί του Κυπριακού, παρότι ακούγεται κοινότυπος, είναι και για την Κύπρο και για την Ελλάδα τραγικός, καθότι ποτέ δεν έχει αναλυθεί σε βάθος, ώστε να οικοδομηθεί επί τούτου πολιτική λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής και ουχί επί τη βάσει επιδερμικών και άλλων πολιτικών ξύλινων λόγων, κενών περιεχομένου, που δυστυχώς ακούμε ενόψει της δικής μας προεκλογικής περιόδου.

Αποστρατικοποίηση

Είπε λοιπόν ο Μπουγκούκανιτ, αναφερόμενος στη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, ότι η χώρα του θα συνεχίσει, όπως όλα τα σοβαρά κράτη, την πολιτική πρακτική του γεωστρατηγικού παραδείγματος. Ότι δηλαδή η Κύπρος, για λόγους ασφάλειας -η οποία σχετίζεται με τη γεωπολιτική, τη γεωοικονομία και το ζωτικό χώρο της Τουρκίας- θα παραμείνει υπό τουρκικό έλεγχο. Και αυτό μπορεί να προκύψει μέσω της λύσης και δη διά του συστήματος ασφάλειας του νέου δικέφαλου κράτους, που σημαίνει:

1) Τουρκικά εγγυητικά δικαιώματα.

2) Παραμονή στρατευμάτων ή αποθωράκιση της Κύπρου. Δηλαδή, πλήρη αποστρατικοποίηση, που είναι, χωρίς συζήτηση, καλύτερη από την παρουσία των κατοχικών δυνάμεων. Όμως, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Τουρκίας, ακόμη και η παρουσία μικρού ελληνικού αγήματος καμιάν ασφάλεια μπορεί να προσφέρει. Οι Έλληνες στρατιώτες ακόμη και αν είναι περισσότεροι από τους Τούρκους, όπως η Ζυρίχη και το σχέδιο Ανάν προέβλεπαν, θα είναι όμηροι του τουρκικού στρατού, λόγω της γεωγραφικής και της στρατηγικής εγγύτητας Κύπρου - Τουρκίας.

Συνεπώς, η ασφάλεια της Κύπρου θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά εφόσον η Κύπρος τύχει των εγγυήσεων της υπερδυνάμεως, δηλαδή των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., στην οποία ανήκει. Επειδή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα νέα δεδομένα, η ιστορία της αποστρατικοποίησης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Δεν ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα…

Κοινό στρατιωτικό επιτελείο

Η αποστρατικοποίηση είναι μεν μια πρόταση ασφάλειας, όμως, σήμερα η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και πίσω από την αποστρατικοποίηση αποκρύβονται: α) Τα εγγυητικά δικαιώματα των ξένων και δη των Αγγλοτούρκων επί της Κύπρου. β) Ο αποκλεισμός της Κύπρου από την ΚΕΠΠΑ (την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας). Διότι χωρίς δικό της στρατό, η Κύπρος θα είναι, στην ουσία, εκτός ΚΕΠΠΑ. Εκτός του πυλώνα της πολιτικής ενοποίησης. Και το δικό μας ρόλο θα τον διαδραματίζουν η Βρετανία και η Τουρκία, λόγω Βάσεων και στρατιωτικού ελέγχου της περιοχής. Έτσι, ασχέτως, εάν είμαστε στην Ε.Ε. ή όχι ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου θα ανήκει αλλού. Όπως θέλει και ο Μπουγιούκανιτ. Στην Τουρκία και στη Βρετανία… Εάν, λοιπόν, η Κύπρος θέλει να έχει ασφάλεια, θα πρέπει:

1) Να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι στρατοί.
Ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να αντικατασταθεί από ευρωπαϊκή δύναμη ασφάλειας με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η αποχώρηση θα πρέπει ν’ αρχίσει πριν από την τελική λύση ως αξιόπιστη μορφή ΜΟΕ.

2) Να δημιουργηθεί ένα Ε/κ και ένα Τ/κ στρατιωτικό Σώμα με χωριστές αρχικά διοικήσεις, αλλά με κοινό επιτελείο που θα εκπροσωπεί την Κύπρο στην Ε.Ε. 3) Να ενταχθεί η Κύπρος στο συνολικό σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, στο οποίο περιλαμβάνονται και PFP (Συνεταιρισμός για την Ειρήνη στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ). Και η διαδικασία αυτή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον PFP, θα πρέπει να αρχίσει τώρα. Για να μη μας πετούν έξω από τις αίθουσες της Ε.Ε., όταν συζητούνται διαβαθμισμένες πληροφορίες που προέρχονται από το ΝΑΤΟ.

Βαυαροκρατία και στρατός Vs Eυρωπαϊκή Ένωση

ΕΙΤΕ σχηματίσει είτε όχι αυτοδύναμη Κυβέρνηση στην Τουρκία από τον Ταγίπ Ερντογάν, η πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό δεν θα αλλάξει επί της ουσίας. Άλλωστε, οι αποφάσεις επί κρίσιμων εθνικών θεμάτων λαμβάνονται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, εντός του οποίου, παρότι έχουν γίνει αλλαγές, τον πρώτο και κύριο λόγο -όπως παραδέχεται και στις πάσης φύσεως αναφορές της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- έχει ο στρατός. Και ο στόχος του στρατού είναι ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Τουρκίας επί της Κύπρου.
Όσο δε για μας, το ζητούμενο είναι πώς θα τον αποφύγουμε. Με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και εισηγήσεις και όχι παραμένοντας κολλημένοι σε παλαιομοδίτικες αντιλήψεις. Διότι, ο τουρκικός γεωστρατηγικός έλεγχος δεν αφορά μόνο στα θέματα ασφάλειας, όπως έχει ήδη αναλυθεί, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των εσωτερικών θεσμών και δομών, του πολιτειακού συστήματος, που θα προκύψει από τη λύση. Εάν δηλαδή θα παραχωρούνται ή όχι τέτοιες εξουσίες στους Τ/κ τις οποίες, όπως συνέβη με το σχέδιο Ανάν, θα χρησιμοποιεί η Τουρκία: α) Για να επηρεάζει στη λήψη ουσιωδών αποφάσεων που θα εξυπηρετούν τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, εντός και εκτός της Ε.Ε. β) Για την απειλή ή ακόμη και τη δημιουργία κρίσεων στο εσωτερικό της Κύπρου είτε με σκοπό την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είτε με σκοπό την τουρκική επέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου, εφόσον η Άγκυρα θα μας θεωρεί και μετά τη λύση δικό της προτεκτοράτο.

Οι δομές, μέσω των οποίων η Άγκυρα μπορεί να ελέγχει την Κύπρο, αφορούν στη λειτουργία και της εκτελεστικής και της νομοθετικής κα της δικαστικής εξουσίας, οι οποίες στην ουσία, εντός του σχεδίου Ανάν, καταργούνταν από το όργανο διαχείρισης κρίσεων. Δηλαδή την καθιέρωση του συστήματος των ξένων δικαστών, που δεν θυμίζουν κράτος μέλος της Ε.Ε., αλλά προτεκτοράτο, που παραπέμπει στην εποχή της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα επί του Όθωνα. Και το σχέδιο Ανάν, δυστυχώς, όσο και αν λέγεται για προεκλογικές σκοπιμότητες, ότι αποτελεί παρελθόν, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Θα επιδιώξουν να το επαναφέρουν με άλλο όνομα, εφόσον εμείς δεν καταθέτουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση, που θα έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα. Και το τονίζουμε αυτό, διότι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική λύση δεν συνάδει ούτε με τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν αλλά ούτε και με την πολιτική λογική του στρατηγού Μπουγιούπκανι ότι η Κύπρος θα τελεί με τη λύση υπό το γεωστρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας. Διότι, η Κύπρος είναι ήδη κράτος της Ε.Ε. Εκτός και αν -που είναι λογικό- οι Τούρκοι να μην το έχουν χωνέψει ακόμη. Εκτός και αν εμείς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη. Αυτό κι αν είναι παράλογο…

Παραπομπή

Η Νότια Κορέα προετοιμάζεται να αποσύρει την δύναμή στο Αφγανιστάν

Η Νότια Κορέα προετοιμάζεται να αποσύρει την δύναμή στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση στην Καμπούλ ανακοίνωσε επιχείρηση για την απελευθέρωση των 23 Νοτιοκορεατών

Η Νότια Κορέα προετοιμάζεται να αποσύρει την μικρή της δύναμη στο Αφγανιστάν, αλλά το χρονοδιάγραμμα αυτό της αποχώρησης ανταποκρίνεται σε ένα σχέδιο που εκπονήθηκε πριν απο την απαγωγή των 23 Νοτιοκορεατών από Ταλιμπάν που απειλούν να τους εκτελέσουν, ανέφεραν σήμερα επίσημες πηγές στην Σεούλ.

"Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες ενόψει της αποχώρησης μέχρι το τέλος του έτους των περίπου 200 στρατιωτικών που μετέχουν σε αποστολές ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο μίας επιτροπής του κοινοβουλίου, στην οποία μίλησε.

Οι ισλαμιστές έδωσαν διορία μέχρι τις 17:30,ώρα Ελλάδας, σήμερα Κυριακή, στις αφγανικές αρχές, για την απελευθέρωση 23 ανταρτών Ταλιμπάν που κρατούνται σε αφγανικές φυλακές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των 23 Νοτιοκορεατών που απήχθηκαν την Πέμπτη νότια της Καμπούλ. Στην αφγανική πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Άμυνας επιχείρηση με συμμετοχή ανδρών της διεθνούς δύναμης για την "απελευθέρωση" των 23 Νοτιοκορεατών ευαγγελιστών που βρίσκονται σε ανθρωπιστική αποστολή στο Αφγανιστάν και από τους οποίους οι 18 είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι αντάρτες ζητούν ακόμη τη αποχώρηση των 200 Νοτιοκορεατών στρατιωτικών μηχανικών και γιατρών.

Παραπομπή

Το Ιράν θα έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με το Ιράν τη Δευτέρα

Το Ιράν θα έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με το Ιράν τη Δευτέρα

Όπως επισημαίνει ιρανική εφημερίδα που επικαλείται πληροφορίες από αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το Ιράν και οι ΗΠΑ θα διεξαγάγουν τη Δευτέρα ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών σχετικά με την ασφάλεια στο Ιράκ.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον είχαν τον πρώτο γύρο συνομιλιών αναφορικά με την ασφάλεια στο Ιράκ στις 28 Ιουνίου στη Βαγδάτη. Ιρακινοί και Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τότε πως σύντομα θα διεξαχθεί και ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών, χωρίς να ορίζουν την ημερομηνία.

"Μετά από μια σειρά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις τους, οι πρέσβεις του Ιράν και των ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες σχετικά με το Ιράκ τη Δευτέρα, στη Βαγδάτη", ισχυρίζεται η εφημερίδα Hamshahri.

Παραπομπή

Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς για παροχή στρατιωτικής βοήθειας και πυρηνικής τεχνογνωσίας στη Συρία

Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς για παροχή στρατιωτικής βοήθειας και πυρηνικής τεχνογνωσίας στη Συρία

Το Ιράν απέρριψε σήμερα δημοσιεύματα που το έφεραν να συμφώνησε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια και πυρηνική τεχνογνωσία στη Συρία, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Δαμασκού να μην προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Mohammad-Ali Hosseini χαρακτήρισε τις πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας ως "προπαγάνδα των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, που στόχο έχει την διασάλευση των εξαιρετικών σχέσεων της Συρίας με το Ιράν."

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν πολιτική καταιγίδα στο Ισραήλ, με τον Avigdor Lieberman να καλεί στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τον αντιμετώπιση της απειλής.

Παραπομπή

Κεμαλισμός εναντίον ισλαμισμού στις πιο κρίσιμες εκλογές για τη σύγχρονη Τουρκία

Κεμαλισμός εναντίον ισλαμισμού στις πιο κρίσιμες εκλογές για τη σύγχρονη Τουρκία

Σε κλίμα πόλωσης προσέρχονται στις κάλπες 42.500.000 Τούρκοι ψηφοφόροι για τις κρισιμότερες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Φαβορί το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει την πλήρη πολιτική ηγεμονία, εν όψει και του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές το προσεχές φθινόπωρο.

Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, θα είναι πενταετούς θητείας, με το κυβερνητικό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν να αναμένεται, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, να κατακτήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των 550 εδρών της Εθνοσυνέλευσης.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί στην ανατολική Τουρκία και στις 8 στις δυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας· κλείνουν στις 5 το απόγευμα στα ανατολικά και στις 6 στα δυτικά. Την ψήφο των Τούρκων πολιτών θα διεκδικήσουν 14 κόμματα και 7.395 υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων 660 ανεξάρτητων. Περίπου 4.000.000 είναι οι νέοι ψηφοφόροι.

Τα exit polls απαγορεύονται και έτσι τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ ακόμα πιο αργά αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν αναμένεται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα πριν από τις 27 Ιουλίου.

Για να εκλέξει βουλευτές, ένα κόμμα απαιτείται να συγκεντρώσει ποσοστό 10% επί του συνόλου των ψήφων. Έτσι, η νέα Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής εκτιμάται ότι θα είναι τρικομματική, καθώς το ποσοστό αυτό αναμένεται να υπερβούν μόνο το κυβερνητικό κόμμα AKP, το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το εθνικιστικό ΜΗΡ.

«Κλειδί» για τις πολιτικές εξελίξεις ο αριθμός των εδρών του ΑΚΡ

«Κλειδί» για την επόμενη μέρα της Τουρκίας είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα φέρει στην Εθνοσυνέλευση το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν. Εάν το ΑΚΡ συγκεντρώσει αριθμό βουλευτών που, σε συνεργασία με τους ανεξάρτητους (δεν αναμένεται να υπερβούν τους 30), ελέγχουν τα 2/3 του σώματος, τότε ο δρόμος είναι ανοικτός για τον κ. Ερντογάν να υλοποιήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει.

Εάν ωστόσο τα κόμματα των Ντενίζ Μπαϊκάλ και Ντεβλέτ Μπαχτσελί περιορίσουν τη δύναμη του ΑΚΡ σε λιγότερη των 2/3 της Βουλής, η αντιπολίτευση θα αναγκάσει τον Τούρκο πρωθυπουργό να περιορίσει τις μεταρρυθμίσεις. Κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει τριβές και συνεχή πολιτική κρίση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες εκλογές.

Βασικό διακύβευμα είναι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ένα πρόβλημα με το οποίο η νέα τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να ασχοληθεί ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές. Αν το ΑΚΡ εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (365+1 έδρες), η Βουλή εκλέγει πρόεδρο τον υποψήφιο του κόμματος.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της, στις οποίες προβλέπεται και η εκλογή προέδρου για μία μόνο επταετή θητεία από το λαό. Εάν ωστόσο δεν σχηματιστεί μονοκομματική, αλλά κυβέρνηση συνασπισμού, και επειδή ο Ντενίζ Μπαϊκάλ είναι υπέρ της εκλογής προέδρου με δημοψήφισμα, θα πρέπει να αναμένεται παρατεταμένη πολιτική κρίση.

Μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται επίσης να ακολουθήσει σκληρότερη ρητορική στο θέμα των Κούρδων του Ιράκ, οδηγώντας σε «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων και σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια και έξαρση του εθνικισμού στη χώρα.

Έτσι, το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την Αθήνα, την Ουάσινγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θα καθορίσει εν πολλοίς τη στάση της Τουρκίας απέναντι στους συνομιλητές της σε μια σειρά θεμάτων όπως το Κυπριακό, το Κουρδικό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας...

Ο Lieberman καλεί για το σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

Ο Lieberman καλεί για το σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

Ο Υπουργός Στρατηγικών Ζητημάτων (Strategic Affairs) Avigdor Lieberman είπε το Σάββατο πως η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Συρία, αποτελεί σοβαρή απειλή για το Ισραήλ και κάλεσε την χώρα να σχηματίσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για να προστατευτεί από τον Άξονα του Κακού.

Τα σχόλια του Lieberman έγιναν όταν ανακοινώθηκε πως το ιράν θα χρηματοδοτήσει με 1 δισ. δολάρια τα εξοπλιστικά προγράμματα της Συρίας για την προμήθεια αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων και πως θα της παράσχει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων για πυρηνικά και χημικά όπλα. Ως αντάλλαγμα, η Συρία δεν θα προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και το Ιράν θα υποστηρίξει τα συμφέροντά της στον Λίβανο.

"H σύσφιξη των σχέσεων του προέδρου της Συρίας Bashar Assad με τον ομόλογό του του Ιράν Mahmoud Ahmadinejad πρέπει να κάνει το Ισραήλ να αναδιοργανώσει τις πολιτικές και στρατιωτικές τακτικές του," δήλωσε ο Lieberman. "Καλώ τον Πρόεδρο και την Αντιπολίτευση να εξετάσουν την επιλογή σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας."

Η τελευταία κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στο Ισραήλ σχηματίστηκε το 1984, όταν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Βουλή για να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Το μέλος της επιτροπής εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Arye Eldad, παρομοίασε τις κινήσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Συρία με τις αντίστοιχες που προηγήθηκαν του πολέμου των Έξι Ημερών και των πολέμων του Yom Kippur. Και συμπλήρωσε πως "οι κινήσεις του Ιράν θα οδηγήσουν σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ πό τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν.

Ο βουλευτής του Αντιπολιτευόμενου Κόμματος Likud, Yisrael Katz δήλωσε πως οι συμφωνίες ανάμεσα στο Ιράν και την Συρία καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση του Ehud Olmert αποδείχθηκε αδύνατη και κατώτερη των περιστάσεων.

Παραπομπή

Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την δίωρη εξέταση για πολύποδες στην οποία υποβλήθηκε .

Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την δίωρη εξέταση για πολύποδες στην οποία υποβλήθηκε .

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέστρεψε χθες στα καθήκοντά του ύστερα από την 28λεπτη κολονοσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε,στο διάστημα της οποίας τον αναπλήρωσε για δύο ώρες ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέινι.

Η επέμβαση έγινε με πλήρη αναισθησία στην προεδρική κατοικία του προέδρου στο Κάμπ Ντέιβιντ. Ήταν η δεύτερη κολονοσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε από το 2002.Η ανάθεση των αρμοδιοτήτων του προβλεπόταν από το άρθρο 3 του συντάγματος.

Παραπομπή

Μπαρόζο:'Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ'

Μπαρόζο:'Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ'

Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ και η Ενωση δεν είναι έτοιμη να την δεχθεί "ούτε αύριο ούτε μεθαύριο",ωστόσο οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, τονίζει σε επίκαιρή συνέντευξή του στην ¨Καθημερινή ¨ ο πρόεδρος της ΕΕ Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ.Μπαρόζο πλέκει το εγκώμιο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τον οποίο χαρακτηρίζει "πατριώτη ευρωπαϊστή" και προσωπικό του φίλο.Σημειώνει οτι ακολουθεί "σοφή" πολιτική έναντι της Τουρκίας και απαιτεί το αυτονόητο όταν υποστηρίζει πως για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ οφείλεται να εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο κ.Μπαρόζο κάνει λόγο επίσης για σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και εκφράζει ικανοποίηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για τη μείωση του ελλείμματος

Παραπομπή

Θρήνος μετά τα πανηγύρια στο Ιράκ

Θρήνος μετά τα πανηγύρια στο Ιράκ

Τρεις Ιρακινοί νεκροί και 25 τραυματίες στους πανηγυρισμούς για την πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Κύπελλο Ασίας.

ΤΡΕΙΣ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν στο Ιράκ στη διάρκεια των εορτασμών μετά την πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ασίας.

Το Ιράκ νίκησε το Βιτενάμ με 2-0 στον αγώνα που έγινε στην Μπανγκόκ και παρακολούθησαν εκατομμύρια Ιρακινοί στη χώρα τους.

Μετά το τέλος του αγώνα άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν 25, δήλωσαν εκπρόσωποι του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Παραπομπή


Σημείωμα διαμαρτυρίας από την Βαγδάτη: Οι βομβαρδισμοί σας έκαψαν τα δάση μας

Σημείωμα διαμαρτυρίας από τη Βαγδάτη:
Οι βομβαρδισμοί σας έκαψαν τα δάση μας


Η Βαγδάτη έστειλε σημείωμα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, μετά τους βομβαρδισμούς από το τουρκικό πυροβολικό θέσεων του ΠΚΚ στο Βόρειο ιράκ την Τετάρτη.

Το σημείωμα παραδώθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Βαγδάτη και πελιλάμβανε ισχυρισμούς πως πολλές πυρκαγιές που κατέκαψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις ξέσπασαν εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Η Ιρακινή κυβέρνηση πως ισχυρίστηκε πως το τουρκικό πυροβολικό έριξε πέραν των 100 βολών.

"Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει καθημερινά την συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να υπάρχουν θύματα ανάμεσα στους πολίτες μας", δήλωσε ο κυβερνήτης του Erbil, Nevzat Hadi Mevlud.

Παραπομπή