Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Οι Σύριοι ζητούν την απελευθέρωση των συμπατριωτών τους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

Οι Σύριοι ζητούν την απελευθέρωση των συμπατριωτών τους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

Δεκάδες Σύριοι πραγματοποίησαν σήμερα καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, απαιτώντας την απελευθέρωση 17 συμπατριωτών τους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι Σύριοι φυλακισμένοι προέρχονται όλοι από την περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν και συνελήφθησαν από τον Ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο, με την κατηγορία πως αντιστάθηκαν στην κατοχή. Μερικοί από ατούς βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερα από 20 χρόνια.

Γύρω στους 75 διαδηλωτές, κρατώντας κεριά και φωτογραφίες των φυλακισμένων, πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ και αρέδωσαν στον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα, με το οποίο απαιτούν την άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωση των φυλακισμένων.

Στις αρχές του Αυγούστου η Συρία απέστειλε επιστολή στον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με την οποία κατήγγειλε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των συλακισμένων πολιτών της και ζήτησε την άμεση επέμβαση του Οργανισμού για να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πηγή: International Herald Tribune

Ιράκ: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατά κουρδικών περιοχών

Ιράκ: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατά κουρδικών περιοχών

Ο ιρανικός στρατός βομβαρδίζει τις τρεις τελευταίες ημέρες κουρδικές περιοχές στο βορειοανατολικό Ιράκ

ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ τραυματίστηκαν και 200 οικογένειες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από κουρδικές περιοχές στο βορειοανατολικό Ιράκ εξαιτίας του περιοδικού βομβαρδισμού τους τις τρεις τελευταίες ημέρες από τον ιρανικό στρατό, ανακοίνωσαν σήμερα Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Οι βομβαρδισμοί από τον ιρανικό στρατό έγιναν σε ακτίνα περίπου 50 χιλιομέτρων, διευκρίνισε ο Τζάμπαρ Γιαούρ υφυπουργός Υποθέσεων Πεσμεργκά στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ.

Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν και «ζημιές προκλήθηκαν σε κουρδικά χωριά στην ιρακινή πλευρά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση περισσότερων από 200 οικογενειών από τα χωριά αυτά», σημείωσε ο Γιαούρ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχαν Κούρδοι αντάρτες στην περιοχή που βομβαρδίστηκε.

Περίπου χίλιοι Ιρανοί στρατιώτες είναι ορατοί κοντά στη μεθόριο, πρόσθεσε παράλληλα ο Χουσέιν Άχμεντ, δήμαρχος της πόλης Κάλατ Ντίζαχ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν.

Την πληροφορία αυτή δεν έχουν σχολιάσει η Τεχεράνη και η Βαγδάτη.

Σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε ότι ελικόπτερο του ιρανικού στρατού το οποίο μετείχε σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κόμματος Ελευθερίας και Ζωής στο Κουρδιστάν (PJAK), παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), συνετρίβη χθες, Παρασκευή, κοντά στη μεθόριο με το βόρειο Ιράκ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 Ιρανοί στρατιωτικοί.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

O Ιρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Πούτιν στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Κασπίας

O Ιρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Πούτιν στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Κασπίας

O Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεντζάν προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Κασπίας.

Η πρόσκληση έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Κιργιστάν στις 16 Αυγούστου, όπου το Ιράν συμμετέχει υπό καθεστώς παρατηρητή. Η ημερομηνία της συνόδου κορυφής δεν αναφέρθηκε.

Τα ιρανικά μέσα ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Κιργιστάν δεν διευθετήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον Αχμαντινεντζάν. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν όμως ανεπίσημα και είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία σε φιλικό κλίμα.

Η πρώτη συνάντηση κορυφής των χωρών της Κασπίας πραγματοποιήθηκε το 2002 στο Τουρκμενιστάν, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν. Παρόλο που αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο χρόνο (2003) , ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της.

Κατά την πρώτη συνάντηση συζητήθηκαν τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών που περιβάλλουν την Κασπία για εκμετάλλευση των τεράστιων πετρελαϊκών της κοιτασμάτων.

Πηγή: Ria Novosti



Στην τύχη τους οι Νοτιοκορεάτες όμηροι

Στην τύχη τους οι Νοτιοκορεάτες όμηροι

Στο «κόκκινο» ανεβάζει τον δείκτη της ανησυχίας για τους 19 Νοτιοκορεάτες ομήρους στο Αφγανιστάν η δήλωση εκπροσώπου των Ταλιμπάν ότι απέτυχαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους. Μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί η τύχη τους.

«Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και το ανώτατο συμβούλιο των Ταλιμπάν είναι έτοιμο να πάρει απόφαση» δήλωσε ο Γιουσούφ Αχμάντι και πρόσθεσε: «Είναι απίθανο να υπάρξουν και άλλες διαπραγματεύσεις και δεν νομίζω πως θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κάτι. Περιμένουμε την απόφαση του συμβουλίου».

«Η απελευθέρωση των κρατουμένων είναι το αίτημά μας» επανέλαβε ο Αχμάντι. Η αφγανική κυβέρνηση δεν υποχωρεί στο αίτημα για ανταλλαγή των απαχθέντων με κρατούμενους αντάρτες των Ταλιμπάν, μολονότι οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν δύο από τους ομήρους για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν δύο από τις γυναίκες ομήρους που ήταν άρρωστες.

Οι Νοτιοκορεάτες Ευαγγελιστές απήχθησαν στις 19 Ιουλίου, καθώς ταξίδευαν οδικώς στην επαρχία του Γκάζνι, στον οδικό άξονα Καμπούλ - Κανταχάρ, που είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ένοπλοι απήγαγαν μία Γερμανίδα στην Καμπούλ. Τα στοιχεία της γυναίκας δεν έχουν γίνει γνωστά, ούτε και περαιτέρω πληροφορίες πέραν του γεγονότος ότι απήχθη από δύο άνδρες το πρωί του Σαββάτου υπό την απειλή όπλου.

Παραπομπή

Αναγνωρίστηκαν οι δύο αεροπειρατές

Αναγνωρίστηκαν οι δύο αεροπειρατές

Οι δύο αεροπειρατές των τουρκικών αερογραμμών Atlas Jet αναγνωρίστηκαν πριν από λίγο. Πρόκειται για τον Τούρκο Mehmet Resat Ozlu και τον Momen Abdul Azis Talik, ο οποίος έχει παλαιστινιακή καταγωγή.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Osman Gunes ανακοίνωσε πως ο ένας εκ των αεροπειρατών είναι Τούρκος πολίτης και ο άλλος έχει συριακό διαβατήριο.

Πηγή: FOCUS News Agency

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Tο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την αεροπειρατεία που σημειώθηκε σήμερα, 18 Αυγούστου 2007, εναντίον αεροσκάφους της εταιρείας Atlas-Jet και ταυτόχρονα επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

Η πτήση της τουρκικής ιδιωτικής αερογραμμής Atlas-Jet με κατεύθυνση προς την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε από παράνομο αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που τελεί υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού και που δεν ελέγχεται από τις νόμιμες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου δεν πληροί τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας και πολιτικής αεροπορίας, αφού λειτουργεί εντός μιας παράνομης αποσχιστικής οντότητας, έχει επισημανθεί επανειλημμένως από την Κυπριακή Δημοκρατία προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα.

Όλα τα νόμιμα σημεία εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αεροδρόμια και λιμάνια, λειτουργούν με πλήρη ασφάλεια και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες αεροπλοΐας και ναυσιπλοΐας βάσει των διεθνών συμβάσεων τις οποίες έχει υπογράψει η Δημοκρατία.

Παραπομπή

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στην Ανατολική Τουρκία.

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στην Ανατολική Τουρκία.

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες στην Ανατολική Τουρκία.

Όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αντάρτες του ΠΚΚ ενώ περιπολούσαν σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Χακκάρι στην Ανατολική Τουρκία.

Οι στρατιώτες κάλεσαν τους αντάρτες να παραδοθούν, αλλά αυτοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων δύο στρατιωτών.

Το ΠΚΚ αύξησε τις επιθέσεις του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά τους τελευταίους μήνες και η Άγκυρα απειλεί να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ για να εξουδετερώσει τις βάσεις των ανταρτών.

Πηγή: Xinhua News Agency

O Ιρακινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Δαμασκό

O Ιρακινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Δαμασκό

O Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ - Μαλίκι θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Συρία, έπειτα από πρόσκληση του Σύρου ομολόγου του Μουχάμαντ Νατζί αλ - Ουτρί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Δαμασκό θα συνοδεύεται από πολυπληθή αντιπροσωπεία και θα έχει επαφές με υψηλόβαθμους Σύριους αξιωματούχους.

Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και ο Μαλίκι θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Σύριο πρόεδρο Μπάσσαρ αλ - Άσσαντ, τον Αντιπρόεδρο Φαρούχ αλ Σχαράα και με τον Πρωθυπουργό Μουχάμαντ Νατζί αλ - Ουτρί.

Η ασφάλεια και η πολιτική κατάσταση του Ιράκ, καθώς και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών. Θα συζητηθεί επίσης και η κατάσταση των Ιρακινών προσφύγων που βρίσκονται στη Συρία.

Η επίσκεψη του Μαλίκι στη Συρία είναι η πρώτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός του Ιράκ.

Πηγή: Kuwait News Agency

Αχμαντινεντζάν: Το Ισραήλ είναι ο κομιστής του Σατανά

Αχμαντινεντζάν: Το Ισραήλ είναι ο κομιστής του Σατανά

O Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεντζάν χαρακτήρισε σήμερα το Ισραήλ ως τον "κομιστή του Σατανά" και εξέφρασε την εκτίμηση πως σύντομα το εβραϊκό κράτος θα καταρρεύσει.

Ο Αχμαντινεντζάν μιλούσε κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εκδήλωσης και δεν διευκρίνησε ποιον εννοούσε με τον όρο "Σατανάς." Αξίζει να σημειωθεί πως από την ισλαμική επανάσταση του 1979, το Ιράν αποκάλεσε αρκετές φορές τις ΗΠΑ ως τον "Μεγάλο Σατανά."

"Το Σιωνιστικό καθεστώς είναι ο σταθερός κομιστής της εισβολής, της κατοχής και του Σατανά," είπε, προβλέποντας την τελική κατάρρευση του Ιραήλ. "Όταν η φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται ένα καθεστώς είναι υπο αμφισβήτηση, δεν είναι απίθανο να οδηγηθεί σε μια κατάσταση παρακμής και διάλυσης."

Πηγή: The Associated Press

Έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή ιρανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου

Έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή ιρανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου

Στρατιωτικό ελικόπτερο του Ιράν κατέπεσε σε ορεινή περιοχή κατά τη διάρκεια καταιγίδας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι μέλη των ενόπλων δυνάμεων που επέβαιναν σε αυτό.

Πέντε άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν από την πτώση, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στην πόλη Piranshahr, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr αποδίδει την πτώση στις άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς και σε πυρά που δέχτηκε από Κούρδους αντάρτες με αποτέλεσμα να υποστεί μηχανική βλάβη, εφόσον, όπως αναφέρει, εκείνη τη στιγμή διεξάγονταν επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PJAK - το ιρανικό παρακλάδι του ΡΚΚ.

Πηγή: United Press International

Εντοπίστηκε ελληνιστικός Ναός

Εντοπίστηκε ελληνιστικός Ναός

Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τον Φάρο της Κάτω Πάφου

Στις 12 Οκτωβρίου η επίσημη ανακοίνωση στην Πάφο. Ο ένας μετά τον άλλο έρχονται στην επιφάνεια οι σπάνιοι αρχαιολογικοί θησαυροί που κρύβει μέσα της η παφία γη. Σπάνιας τεχνοτροπίας και μεγέθους ελληνιστικός ναός που υπήρχε κατά την αρχαιότητα δίπλα ακριβώς από τον Φάρο της Κάτω Πάφου, ήρθε στο προσκήνιο μετά από επιστημονικές μελέτες και μετρήσεις με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους φασματοσκοπικής έρευνας. Την ύπαρξη του ναού της ελληνιστικής περιόδου έφερε στο φως ούγγρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης και η ομάδα του. Για τις σημαντικές εξελίξεις έχει ενημερωθεί ήδη το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Πάφου, ενώ ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Παύλος Φλουρέντζος δήλωσε χθες στον «Φ» ότι στις 12 Οκτωβρίου σε ειδικό επιστημονικό συμπόσιο στην πόλη της Πάφου θα ανακοινωθούν και επίσημα τα αποτελέσματα των ερευνών των ούγγρων αρχαιολόγων και θα παρουσιασθεί το εναπομείναν μέρος των ευρημάτων.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι από τις έρευνες των ούγγρων ειδικών προέκυψε ότι ο ναός που εντοπίστηκε παρά τον Φάρο ήταν δωδεκάστυλος περίπτερος. «Είχε δηλαδή δώδεκα κίονες τοποθετημένους κυκλικά, συνεπώς γίνεται λόγος για ένα πολύ μεγάλου μεγέθους ναό ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Αρσινόη», αποκάλυψε. «Σήμερα στο μέρος διασώζεται ένα έρισμα και μέρος της βάσης του περιστυλίου, ενώ από τις έρευνες και τις μελέτες γνωρίζουμε πλέον πως οι 12 αυτοί στύλοι που αποτελούσαν το ναό, μαζί με κιονόκρανα και άλλα υλικά, χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση κτισμάτων σε μεταγενέστερες εποχές».

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης ναού της ελληνιστικής περιόδου στην περιοχή του Φάρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της κυπριακής αρχαιολογίας, τόνισε ο κ. Φλουρέντζος, για αυτό το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον ούγγρο καθηγητή που έφερε την ύπαρξη του ναού της Αρσινόης στην επιφάνεια αποφάσισαν ότι η επίσημη εξαγγελία της ύπαρξης του θα γίνει στην πόλη όπου εντοπίστηκε. Η επίσημη αυτή εκδήλωση έχει ορισθεί για τις 12 Οκτωβρίου.

Οι ούγγροι αρχαιολόγοι πρότειναν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων να προχωρήσουν στη μερική αναστήλωση του ναού, γεγονός το οποίο ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται θετικά από το Τμήμα όπως τόνισε ο Παύλος Φουρέντζος αφού κρίνεται ότι δεν προκύπτουν σημαντικά οφέλη από μια τέτοια ενέργεια με βάση το υλικό που έχει διασωθεί. ΕΝΘΕΤΟ Της επίσημης ανακοίνωσης της αποκάλυψης του ναού της Αρσινόης θα προηγηθεί, στις 11 Σεπτεμβρίου, μια ακόμη σημαντική εξέλιξη για τις αρχαιότητες της Πάφου. Πρόκειται για την δημόσια παρουσίαση του σκεπάστρου και των υποστυλωμάτων που θα τοποθετηθούν στα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου για την προστασία τους από τα καιρικά φαινόμενα. Το σκέπαστρο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια σε ολόκληρη την Μεσόγειο για προστασία αρχαιολογικών θησαυρών από την ηλιακή ακτινοβολία και αμμοβολή, για αυτό αναμένεται να μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα.

Παραπομπή

6 αγκάθια έφεραν πρόωρες

6 αγκάθια έφεραν πρόωρες

Εξι βασικούς λόγους έχει, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Καραμανλής ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές-εξπρές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, θα χρησιμοποιήσει στην επιχειρηματολογία του τα επιχειρήματα αυτά, ενώ θα καταγγείλει τον πρωθυπουργό για «πανικό» και κρυφή ατζέντα.

1 ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία συμπεριφέρεται ως... κλέφτης! Επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών, επιλέγοντας τη μικρότερη δυνατή προεκλογική περίοδο, και μάλιστα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε να μην υπάρχει χρόνος σύγκρισης των προγραμμάτων και εμπέδωση της κριτικής προς αυτά. Ουσιαστικά επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

Αν, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ζητήσει από τις 2 Φεβρουαρίου κιόλας πρόωρες εκλογές, είναι σαφές πως θα μιλούσε για «πραξικοπηματική ενέργεια» του κ. Καραμανλή, κάτι που, δικαίως, επισημαίνει ο Συνασπισμός.

Η μικρή προεκλογική περίοδος, ωστόσο, όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ, δείχνει και την αδυναμία του κ. Καραμανλή να κυβερνήσει, αλλά και τη βαθιά περιφρόνησή του προς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, κάτι άλλωστε που φάνηκε καθ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. «Μόνο που οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.

2 ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η ΝΔ -που τόση επίθεση έκανε στο ΠΑΣΟΚ για έλλειψη προγράμματος- οδηγείται στις εκλογές χωρίς πρόγραμμα! Και μάλιστα, χωρίς καν να γνωρίζουμε τι θα πράξει για μείζονα προβλήματα, όπως η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το Ασφαλιστικό κλπ.!

Στην προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών, βεβαίως, ύπαρξη συγκεκριμένου προγράμματος δεν υπάρχει.

3 ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δεν ήθελε να ανοίξει η Βουλή, πρωτίστως για να μην καταθέσει ο Ζορμπάς και να μη νομοθετηθούν οι όποιες «παροχές» που εξήγγειλαν πρόσφατα τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και για άλλους λόγους.

Για παράδειγμα, να μην κατατεθεί σειρά ερωτήσεων για την κυβέρνηση, και να θέσουν και άλλα θέματα, όπως π.χ. σημαντικά σκάνδαλα που αγγίζουν ακόμη και το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Γενικότερα, άλλωστε, ο κ. Καραμανλής υποβάθμισε στη θητεία του το Κοινοβούλιο, αλλά και ανάγκασε το προεδρείο σε θέματα-κλειδιά να συμπαραταχθεί μαζί του, απαρνούμενο τον ρόλο του.

4 Η ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς διαθέτει κρυφή ατζέντα, αλλά και η ατζέντα αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που το Μέγαρο Μαξίμου προσφεύγει τόσο εσπευσμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου -και που όπως αποκαλύπτει το «Εθνος» θα χρησιμοποιήσει την προεκλογική περίοδο- δείχνει ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν άμεσο πρόβλημα και ρευστότητας ακόμη και πληρωμής των συντάξεων, ακόμη και για το επόμενο χρονικό διάστημα

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ
Προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο των ομολόγων

5 Η κυβέρνηση προσπαθεί να «πνίξει» με κάθε θέμα το σκάνδαλο των ομολόγων και να εμποδίσει το πόρισμα Ζορμπά να δει το φως της δημοσιότητας, αφού τα συμπεράσματα των ερευνών του πρώην εισαγγελέα οδηγούν σε πολιτικές ευθύνες του οικονομικού τουλάχιστον επιτελείου, αλλά και σε ερωτήματα για το πού οδηγήθηκε το μαύρο χρήμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η κυβέρνηση -όπως αποκάλυψε το «Εθνος» το περασμένο Σάββατο- έχει στα χέρια της το πόρισμα, αρνείται να δοθεί στη δημοσιότητα, προφανώς επειδή δεν τη συμφέρει. Παράλληλα, όλα τα μεγάλα σκάνδαλα της περιόδου, όπως οι υποκλοπές, οι απαγωγές των Πακιστανών ή ακόμη και οι «κουμπάροι» δεν κατέληξαν πουθενά, αφού η κυβέρνηση, με τη συνεργασία και μέρους της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τα οδήγησε στη συγκάλυψη.

ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ
Φούσκες οι εξαγγελίες, κρυφές δεσμεύσεις στην ΕΕ

6 Ενας από τους λόγους που ο κ. Καραμανλής απέφυγε να ανοίξει τη Βουλή, είναι ασφαλώς και η πρόθεσή του να μη δεσμευτεί για τις «παροχές» που εξήγγειλε το προηγούμενο διάστημα. Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά πως οι «παροχές» όσο και αν παρουσιάστηκαν ως «σημαντικές» δεν είναι παρά... φούσκες και πως αυτό θα αποδεικνυόταν πλήρως εάν έρχονταν στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια.

Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα είχε να αντιμετωπίσει τις Βρυξέλλες και το μόνο που δεν ήθελε τώρα το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι απειλές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον κίνδυνο νέας επιτήρησης. Αλλωστε, οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει με τον κ. Καραμανλή (στις μυστικές συμφωνίες με τον κ. Μπαρόζο) και με τον κ. Αλογοσκούφη (στις δεσμεύσεις του έναντι του κ. Αλμούνια) ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ώστε να μην υπάρξουν πραγματικές δεσμεύσεις για παροχές, ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί μετά τις εκλογές να είναι σκληρός, ενώ να ανοίξει και το Ασφαλιστικό.

Τις δεσμεύσεις της αυτές η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποφύγει και είναι πλέον σαφές πως οδηγούμαστε στις εκλογές με τις ίδιες εξαγγελίες που είχαν γίνει και το 2004 (!) και οι οποίες επίσης και τώρα, αν ο κ. Καραμανλής κερδίσει τις εκλογές, δεν θα τηρηθούν!

Παραπομπή

Παραδόθηκαν οι δύο αεροπειρατές

Παραδόθηκαν οι δύο αεροπειρατές

Οι δύο άντρες που διέπραξαν αεροπειρατεία σε τουρκικό αεροπλάνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, παραδόθηκαν τελικά στις τουρκικές αρχές.

Ο διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Atlasjet Airlines στην οποία ανήκει το αεροσκάφος, δήλωσε πως "η περιπέτεια που άρχισε νωρίς το πρωί, τελικά τερματίστηκε. Με τους δύο αεροπειρατές να παραδίνονται το επεισόδιο έληξε χωρίς αιματοχυσίες."

Πηγή: Yahoo News

Ελεύθεροι οι περισσότεροι επιβάτες της Atlas Jet

Ελεύθεροι οι περισσότεροι επιβάτες της Atlas Jet

ΣΧΕΔΟΝ όλοι οι επιβαίνοντες στο τουρκικό αεροσκάφος της Atlas Jet κατάφεραν να διαφύγουν και η επιχείρηση για τη διάσωση των υπολοίπων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Τουντζάι Ντογκανέρ εκπρόσωπος της εταιρίας.

«Μέσα στο αεροσκάφος παραμένει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων. Πιστεύω πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιχείρηση θα έχει τελειώσει», τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι επιβάτες κατάφεραν να ανοίξουν μια από τις πίσω πόρτες του αεροσκάφους τη στιγμή που οι αεροπειρατές βρίσκονταν στο μπροστινό μέρος.

Αυτή τη στιγμή στο αεροπλάνο παραμένουν, εκτός από τους δύο αεροπειρατές, εννιά επιβάτες και δύο μέλη του πληρώματος.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί με 136 επιβάτες από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη όταν δύο αεροπειρατές το κατέλαβαν. Ο κυβερνήτης τους έπεισε πως χρειάζεται καύσιμα με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Αττάλεια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, οι αεροπειρατές μιλούσαν αραβικά, αγγλικά και τούρκικα. Ήθελαν να φτάσουν στο Ιράν ή στη Συρία και ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και μια βόμβα. Ένας από τους επιβάτες είπε πως οι αεροπειρατές δήλωσαν πως είναι μέλη της αλ Κάιντα.

Παραπομπή

Το ραντεβού στα Άδανα

Στην αρχή είχε κάποιες επιφυλάξεις για φωτογραφίες.
Στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν πολύ πιο εύκολα
και το χαμόγελο του Χακάν επισφράγισε τη συναίνεση
για μια φιλική σχέση που μόλις άρχιζε.

Το ραντεβού στα Άδανα

Το ραντεβού στα Άδανα

Οι ομοιότητες των σημαδιών του Χακάν με τον Χριστάκη παραπέμπουν στο απίστευτο!

Το πλήρες όνομα του είναι Χακάν Κουτεβού. Ισχνός αλλά νευρώδης, είναι κομπιουτεράς, καπνίζει πολύ, ζωγραφίζει και γράφει. Έχει ακριβώς τα ίδια σημάδια στα πόδια, όπως ο μικρός Χριστάκης Γεωργίου και ευτυχώς στην τελική συναίνεσε σε μια πλήρη διερεύνηση του ζητήματος, μέχρι σημείου να γίνει και εξέταση DNA

Το αεροπλάνo των Τουρκικών Αερογραμμών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων μεσημέρι της Πέμπτης 8 Μαρτίου 2007. Ο ήλιος του Μάρτη γλυκός έκανε έντονη την παρουσία του λες και ήταν ήδη καλοκαίρι. Πριν φύγω από την Κύπρο, είχα ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα. Ήταν η κυρά Μυροφόρα η οποία μου ζήτησε να περάσω από το σπίτι της πριν πάω στο αεροδρόμιο. Βρισκόμουν στα φώτα "Καλησπέρα" όταν χτύπησε το τηλέφωνο, είχα μάλιστα αργήσει και το τηλεφώνημα με ανάγκασε να λοξοδρομήσω.

Και νέα διάσταση

Έφτασα στο συνοικισμό στα Λατσιά. Ο κυρά Μυροφόρα με περίμενε στην πόρτα με το καπνιστήρι. Αφού με κάπνισε και με φίλησε σταυρωτά, με ύφος συνωμοτικό, μου έβαλε στο χέρι ένα δικό της χειρόγραφο σημείωμα. Ήταν το όνομα ενός γιατρού σε μια άλλη πόλη της Τουρκίας, ο αριθμός του κινητού του τηλεφώνου και μερικές σχετικές λεπτομέρειες... Οι πληροφορίες της έλεγαν ότι πρόκειται για τον Χριστάκη! Αντιλήφθηκα ότι η ήδη πολύ ενδιαφέρουσα και σύνθετη αποστολή γινόταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και ακόμα πιο σύνθετη. Κι αν δεν έχασα την πτήση για την Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαρτίου ήταν επειδή ειδοποίησα τις Κυπριακές Αερογραμμές ότι βρισκόμουν καθ΄οδόν και θα έφτανα στο αεροδρόμιο μόνο μισή ώρα πριν την απογείωση.


Πτήση στα Άδανα

Στην Κωνσταντινούπολη έφτασα γύρω στις δέκα το πρωί της Πέμπτης και αφού αγόρασα τουρκική κάρτα τηλεφώνου εξηγήθηκα τηλεφωνικώς με τον Χακάν, που με περίμενε στα Άδανα, για τη συνάντηση μας που θα γινόταν το απόγευμα της ίδιας μέρας. Η πτήση από την Πόλη στα Άδανα διαρκεί μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Αφού πλήρωσα τα δέκα ευρώ για τουριστική βίζα εισόδου, πέρασα από τον έλεγχο διαβατηρίων χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα και πήρα ταξί για το ξενοδοχείο "Μαβί Σουρμελί". Στο δρόμο ένα αντιφατικό συναίσθημα με κυριαρχούσε. Η ζοφερή εικόνα που είχα μέσα μου για τα Άδανα αντιπάλευε -ίσως βλακωδώς - με την πόλη που έβλεπα μπροστά μου. Σύγχρονο βιομηχανικό κέντρο με μια τεράστια λίμνη στα σπλάχνα του που σου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε παράλια πόλη.


Η συνάντηση με τον Χακάν

Το ραντεβού με τον Χακάν ορίστηκε για τις δύο μετά το μεσημέρι σε ένα εστιατόριο που δέσποζε της λίμνης των Αδάνων. Έφτασα πρώτος και λόγω του υπέροχου μαρτιάτικου ήλιου κάθισα σε ένα από τα τραπέζια που ήταν στρωμένα στο γρασίδι του κήπου. Παράγγειλα καφέ και περίμενα. Σε λίγο ένα μπλε "Πόλο" στάθμευσε απέναντι και κατέβηκαν τρία άτομα. Δύο άντρες και μια γυναίκα. Το κινητό τηλέφωνο έκανε πάλι το θαύμα του και δεν ήταν δύσκολο να με εντοπίσουν. Με πλησίασαν και ρώτησαν το όνομά μου. Ήταν ο Χακάν, η σύζυγος του Φατός (από το Φατμά) κι ένας σύγαμπρός του. Η συνεννόηση μας έγινε στη βάση της κοινής προσπάθειας των τριών που επιστράτευσαν όλες τις γνώσεις τους στην αγγλική.


Ο στόχος

Ο μόνος τρόπος που θα οδηγούσε τα πράγματα σε ένα κάποιο αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε στο σημείο, ο Χακάν να μου δείξει τα σημάδια που είχε στα πόδια του. Για να φτάσουμε εκεί όμως έπρεπε να τους αφηγηθώ ολόκληρη την ιστορία του μικρού Χριστάκη. Πού ζούσε και ποια ήταν η οικογένεια του, πως τραυματίσθηκε και τι έγινε στη μεταφορά του στο νοσοκομείο εκστρατείας του Τουρκικού Στρατού στο Δίκωμο. Κι ακόμα το τουρκικό έγγραφο που αποδείκνυε ότι το 5χρονο παιδάκι μεταφέρθηκε στην Τουρκία για αποθεραπεία. Παραγγείλαμε φαγητό και άρχισα την αφήγηση. Σε μια φάση πρόσεξα ότι τα μάτια της κοπέλας ήταν υγρά, όπως θα ήταν κάθε μάνας που θα έβαζε τον εαυτό της στη θέση της Μυροφόρας. Τελειώνοντας είδα τον Χακάν, ο οποίος κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, να πίνει από το ποτήρι του δυο-τρεις γουλιές νερό λες κι ήθελε να καταπιεί ένα κόμπο στο λαιμό. Ακολούθησε σιωπή...


Την έσπασα πρώτος ρωτώντας τον Χακάν πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχει σχέση με τον Χριστάκη.
Το είπε ο γιος του

Ο Χακάν έσπρωξε το πιάτο του πιο μπροστά, ένδειξη ότι δεν θα το άγγιζε, άναψε άλλο ένα τσιγάρο και άρχισε να εξηγεί: "Παίρναμε τη "Σαμπάχ" καθημερινά λόγω κυρίως κάποιων κουπονιών. Εκείνη τη μέρα, ο Μέρτ, ο γιος μου, ο οποίος είναι 16 χρονών, πήγε στο περίπτερο και πήρε την εφημερίδα. Στην πρώτη σελίδα είδε τη φωτογραφία του Χριστάκη και χωρίς να διαβάσει διερωτήθηκε γιατί και πώς δημοσίευσαν μια δική μου παιδική φωτογραφία. Σκέφτηκε ότι επειδή μόλις είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο μου ίσως μου είχαν κάνει κάποια συνέντευξη και το συνέδεσε. Φυσικά όταν διάβασε, κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Όταν πήγα στο σπίτι μου είπε για τη φωτογραφία στην εφημερίδα και πήραμε να συγκρίνουμε δικές μου παιδικές φωτογραφίες με αυτήν του μικρού Χριστάκη. Όχι τυχαία φυσικά αλλά επειδή κι εγώ έχω στα πόδια μου -στα ίδια σημεία με του Χριστάκη -πανομοιότυπα σημάδια. Επίσης επειδή κανείς στην οικογένειά μου δεν μπόρεσε ποτέ να μου εξηγήσει από πού προέκυψαν εκείνα τα σημάδια στα πόδια μου. Άλλος ένας λόγος είναι ότι έχω στη μνήμη μου -πολύ συγκεχυμένα είν' αλήθεια- εικόνες από νοσοκομείο, νοσοκόμες και γιατρούς ενώ επίσης θυμάμαι και ελικόπτερο...


Τα σημάδια

Είχαμε σχεδόν φτάσει στο διά ταύτα. Στα σημάδια των ποδιών. Ο Χακάν ζήτησε να του πω που ακριβώς ήταν τα σημάδια στα πόδια του Χριστάκη. Του είπα αυτό ακριβώς που μου είχαν πει από την οικογένεια του παιδιού και συγκεκριμένα η κυρά Μυροφόρα. Το παιδί τραυματίστηκε από μια σφαίρα η οποία ξώφαλτσα έπιασε το δεξί γόνατο και καρφώθηκε στη μέσα πλευρά του αριστερού ποδιού κάτω από το γόνατο. Μόλις τα είπα αυτά, ο Χακάν κοίταξε τη γυναίκα του σαν να της έλεγε ότι επιβεβαιώνονται αυτά που σκεφτόταν...


Ήταν η ευκαιρία. Του ζήτησα να μου δείξει τα σημάδια στα πόδια του. Σηκώθηκε και μου έγνεψε να τον ακολουθήσω. Πήγαμε στις τουαλέτες και έτσι όπως είναι ισχνός -45 κιλά όλα κι όλα- τράβηξε πρώτα το δεξί μπατζάκι και μου έδειξε μια σχεδόν αδιόρατη ραφή στο γόνατο και μετά το αριστερό όπου διέκρινα μια ουλή. Και τα δύο περίπου στα σημεία που είχα περιγράψει λίγα λεπτά προηγουμένως...


Επιστρέψαμε ξανά στο τραπέζι, όπου ο Χακάν συνομίλησε για λίγο με τη γυναίκα του και το σύγαμπρό του και μου πρότειναν να πάμε για καφέ στο σπίτι τους. Τώρα πια θα έπρεπε να συζητήσουμε το πιο καίριο πλέον ζήτημα που ετίθετο εκ των πραγμάτων. Τη διαδικασία του DNA η οποία θα έδειχνε πέραν πάσης αμφιβολίας αν ο Χακάν ήταν ή όχι ο Χριστάκης Γεωργίου από το Παλαίκυθρο της Κύπρου...

Συνάντηση με την Ιλιάδα!
Το διαμέρισμα του Χακάν και της Φατός βρίσκεται στον ένατο όροφο μιας από τις αμέτρητες πολυώροφες πολυκατοικίες των Αδάνων. Μπαίνοντας στο διαμέρισμα βγάλαμε τα παπούτσια, όπως είθισται σε μουσουλμανικά σπίτια, και βάλαμε παντόφλες. Εκτός από το γιο τους τον Μερτ, το ζευγάρι έχει και μια πολύ όμορφη 9χρονη κόρη, ονόματι Ιλάιντα, δηλαδή Ιλιάδα. Το κλίμα ήταν ήδη πολύ φιλικό, τα παιδιά ήδη γνώριζαν για το περιεχόμενο της επίσκεψής μου και έτσι δεν ήταν καθόλου δύσκολο να συνεχίσουμε την κουβέντα από το σημείο που την είχαμε αφήσει στο εστιατόριο.

Η μάνα του Χακάν

Η συζήτηση αρχικά περιστράφηκε γύρω από το ερώτημα που είχα θέσει, αν δηλαδή η μητέρα του Χακάν γνώριζε για τους προβληματισμούς του και πώς αντιδρούσε. Μου είπε ότι είχε πει στη μάνα του τα καθέκαστα και της έθεσε διάφορα ερωτήματα στα οποία ωστόσο δεν του απάντησε κατά τρόπο που να τον ικανοποιεί. Ήταν περισσότερο οργισμένη παρά πρόθυμη να συνεργαστεί. Μου εξήγησε ότι ο ίδιος δεν θυμάται πατέρα, αφού είχε πεθάνει όταν ο Χακάν ήταν δύο χρονών όπως του είπαν. Μου είπε ακόμα ότι υπήρξε ένα διάστημα της παιδικής του ηλικίας όταν η μάνα του απουσίαζε κατά καιρούς στην Κωνσταντινούπολη και τον φρόντιζε η γιαγιά του... Κανείς όμως δεν ήξερε να του πει για τα σημάδια που είχε στα πόδια, για τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και το ελικόπτερο. Κι αυτό -υπό τας περιστάσεις- έκανε την ιστορία ακόμη πιο μυστηριώδη.


DNA μεν αλλά

Ήταν πλέον ώρα να συζητηθεί το τι κάνουμε στη συνέχεια. Πώς προχωράμε. Είπα ότι, μόνο η διενέργεια μιας εξέτασης με τη μέθοδο του DNA θα έριχνε άπλετο φως και θα μας έδινε πέραν πάσης αμφιβολίας την απάντηση στα ερωτήματα που προέκυπταν. Ο Χακάν συμφώνησε αλλά υπό προϋποθέσεις:
* Ήθελε χρόνο για να μιλήσει με φίλους και γνωστούς του από τα παιδικά του χρόνια
* Να συζητήσει ξανά και διεξοδικά με τη μητέρα του όλα τα ζητήματα
* Ήθελε να το σκεφτεί πολύ σοβαρά καθότι σε περίπτωση που ήταν θετικό το DNA, μια νέα κατάσταση πραγμάτων που μπορούσε να είναι έως και επικίνδυνη για τον ίδιο και την οικογένεια του, θα προέκυπτε. Τα ζητήματα που έθετε, βρήκα να είναι και λογικά και δικαιολογημένα. Γι' αυτό συμφωνήσαμε να επικοινωνήσουμε ξανά μόλις θα είχε καταλήξει με όλα τα πιο πάνω. Ήπιαμε ακόμα ένα τσάι στα μικρά παραδοσιακά γυάλινα ποτηράκια και το πρώτο ραντεβού με τον Χακάν στα Άδανα, ολοκληρώθηκε. Η κούραση με είχε ήδη καταβάλει κι έπρεπε κάπου να βάλω μια άνω τελεία. Άλλωστε θα έπρεπε ενωρίς την επόμενη μέρα από την Κωνσταντινούπολη να ρυθμίσω μια σειρά από ζητήματα καθώς είχα ακόμη μια αποστολή να εκτελέσω. Εκείνη που μου ανέθεσε κρυφά η κυρά Μυροφόρα κι όπως είχα ήδη πληροφορηθεί η πόλη Τακίρτα ήταν τέσσερις ώρες απόσταση με το αυτοκίνητο από την Πόλη ή έξι με το λεωφορείο της γραμμής...

Παραπομπή

Η Ρωσία παραδίδει στη Συρία αντιαεροπορικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας

Η Ρωσία παραδίδει στη Συρία αντιαεροπορικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας

Η Ρωσία άρχισε της παραδόσεις αντιαεροπορικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας Pantsyr-S1E στη Συρία, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως κάποια από αυτά θα προωθηθούν μυστικά στο Ιράν. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που έφεραν τα ρωσικά όπλα που πωλήθηκαν στη Συρία να καταλήγουν στα χέρια της Χεσπολλάχ.

Μετά τον περσινό πόλεμο του Λιβάνου, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Ρωσία πως εξόπλιζε έμμεσα την Χεσπολλάχ με σύγχρονα αντιαρματικά όπλα, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε. Σχετικά με τις φήμες για μυστική μεταφορά των αντιαεροπορικών συστημάτων στο Ιράν, ο Ρώσος εκπρόσωπος ήταν απόλυτος: "Ένας από τους όρους της κάθε συμφωνίας πώλησης όπλων είναι και η απαγόρευση μεταφοράς τους σε τρίτη χώρα."

Επίσημα, το συμβόλαιο αφορούσε την πώληση στη Συρία 50 μονάδων Pantsyr-S1E, αξίας $900 εκατομμυρίων. Τον Μάιο, το αμυντικό περιοδικό Jane’s Defence Weekly με έδρα το Λονδίνο ανέφερε πως τα 10 τουλάχιστον εκ των συστημάτων συμφωνήθηκε να μεταφερθούν στο Ιράν, κάτι που διέψευσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβάνοφ.

Πηγή: Arab Times

Αεροπειρατεία σε αεροπλάνο που κατευθυνόταν από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη

Αεροπειρατεία σε αεροπλάνο που κατευθυνόταν από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη

Σε αεροπλάνο που κατευθυνόταν από την Κύπρο (κατεχόμενα) στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε αεροπειρατεία, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αντάλυας στη Νίτια Τουρκία για ανεφοδιασμό.

Όπως μετέδωσε το CNN Turk, ο αεροπειρατής ήθελε το αεροπλάνο να πετάξει στην Τεχεράνη.

Πηγή: Κhaleej Τimes

Αμερικανός διοικητής: "Οι Τούρκοι θα μας συμβουλευτούν πρωτού διεξαγάγουν στρατιωτική επιχείρηση"

Αμερικανός διοικητής: "Οι Τούρκοι θα μας συμβουλευτούν πρωτού διεξαγάγουν στρατιωτική επιχείρηση"

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων πεζικού George Casey, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια πιθανή επιχείρηση των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ, είπε "πιστεύω οι Τουρκοι σύμμαχοι θα μας συμβουλευτούν εκ των προτέρων."

Ο Casey, που διετέλεσε διοικητής της πολυεθνικής δύναμης που εδρεύει στο Ιράκ, επεσήμανε πως οι συνεχείς πόλεμοι τα τελευταία έξι χρόνια διατάραξαν την ισορροπία των αμερικανικών δυνάμεων. Πρόσθεσε επίσης πως η νίκη στο Ιράκ ήταν πιθανή, αλλά οι στρατιώτες έπρεπε να κινηθούν εντός περιορισμένων πλαισίων. Τέλος ανέφερε πως αναμένει συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικές δυνάμεις στο άμεσο μέλλον ανά την υφήλιο.

Πηγή: Turkish Daily News

Επικρίσεις της Αγκυρας στο κυπριακό ΥΠΕΞ έπειτα από παράπονα Μπουγιούκανιτ

Επικρίσεις της Αγκυρας στο κυπριακό ΥΠΕΞ έπειτα από παράπονα Μπουγιούκανιτ

Αυστηρή απάντηση έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση σε ισχυρισμούς της Αγκυρας περί «ανάρμοστων» σχολίων της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου - Μαρκουλλή για πολιτικές δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Την ενόχληση του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, προκάλεσε σχόλιο της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου σε τουρκικό κανάλι, ότι η πολιτικές δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού «γύρισαν την Τουρκία 100 χρόνια πίσω».

Μετά τις δηλώσεις της κας Μαρκουλλή στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ εξέφρασε παράπονα -ουσιαστικά προς την κυβέρνηση Ερντογάν- ότι «κανείς δεν απαντά», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς την κυπριακή κυβέρνηση.

«Βαριές προσβολές εξαπολύονται εναντίον του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι και κανείς σε απαντά σε αυτό. Κανείς δεν βγάζει άχνα. Θα αναμέναμε να μας υπερασπιστούν», δήλωσε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην προεδρική κατοικία της Τσάνγκαγια στην Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα υποστήριξε ότι είναι «ανάρμοστες» οι δηλώσεις της κας Μαρκουλλή αναφορικά με τον τουρκικό στρατό, κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση για «προκλητική» συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κα Μαρκουλλή «δεν είναι σε θέση να προβαίνει σε εκτιμήσεις για τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας» και ότι «είναι πέραν των ορίων της να ασκεί κριτική στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου μας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πολιτική της Αγκυρας για την Κύπρο είναι «εθνική» πολιτική και οι οποιεσδήποτε δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ αντικατοπτρίζουν αυτή την πολιτική.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αγνοήσει την προκλητική και ανεύθυνη συμπεριφορά της ε/κ διοίκησης, η οποία συνεχίζει να αποτελεί στοιχείο αστάθειας στην Ανατολή Μεσόγειο», προσθέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αμεση και αυστηρή ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, η οποία, σε γραπτή δήλωσή της, υποδεικνύει ότι η τουρκική συμπεριφορά, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού, έχει καταδικαστεί από δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ ως φερέφωνο του βαθέως κράτους της Τουρκίας.

Όσον αφορά την ενόχληση του στρατηγού Μπουγιούκανιτ από τις δηλώσεις που η ίδια έκανε, η Κύπρια ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση επειδή τα μηνύματα που έστειλε έφθασαν, όπως επισημαίνει, στον προορισμό τους.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η κα Μαρκουλλή την χαρακτηρίζει αναμενόμενη «γιατί είναι ανέκαθεν φερέφωνο του βαθέως κράτους», ενώ απαντώντας στο σημείο στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η «ε/κ διοίκηση» αποτελεί, δήθεν, παράγοντα αστάθειας, η ΥΠΕΞ τονίζει ότι «παράγοντας αστάθειας και παρανομίας στην περιοχή δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η ίδια η Τουρκία, η οποία έχει εις βάρος της χιλιάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Παραπομπή

Ο Φ.Κάστρο ζητά πίσω την περιοχή του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ

Ο Φ.Κάστρο ζητά πίσω την περιοχή του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ

Την επιστροφή στην Κούβα της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο ζήτησε σε άρθρο του την Παρασκευή ο Φιντέλ Κάστρο.

Το Γκουαντάναμο είναι «μόνιμη εστία απειλών, προκλήσεων και παραβιάσεων της εθνικής κυριαρχίας» τονίζει ο Φ.Κάστρο. Ο ηγέτης της Κούβας υπενθυμίζει ακόμα ότι το έδαφος της βάσης είναι παράνομα κατεχόμενο και ότι η βάση έχει μετατραπεί «σε φρικτό στρατόπεδο βασανιστηρίων».

Ο Φιντέλ Κάστρο έχει δημοσιεύσει το τελευταίο διάστημα σειρά τριών άρθρων όπου διαπραγματεύεται τις σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας

Η Κούβα έχει ζητήσει επίσημα την επιστροφή της περιοχής από το 1962 ενώ το κουβανικό Σύνταγμα του 1976 χαρακτηρίζει «άκυρες και παράνομες» τις συνθήκες που περιορίζουν την «εδαφική ακεραιότητα» του νησιού.

Ο Κουβανός πρόεδρος έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο από τον Ιούλιο του 2006 για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό αλλά απροσδιόριστο πρόβλημα υγείας. Η διαχείριση της χώρας έχει περιέλθει στα χέρια του αδελφού του Ραούλ Κάστρο.

Παραπομπή