Παζάρι Ερντογάν - Γκιουλ
Να σπαταλήσει σε χρόνο-ρεκόρ το 47%, που του έδωσε ο τουρκικός λαός κινδυνεύει ο Ταγίπ Ερντογάν. Οχι μόνο πρότεινε έναν πρώην υπουργό του... Ντεμιρέλ και της Τσιλέρ για πρόεδρο της Βουλής, αλλά οι φήμες εντείνονται ότι πιέζει τον Γκιουλ να εγκαταλείψει τις προεδρικές του φιλοδοξίες, ώστε το ΑΚΡ «να τα βρει» με τον στρατό και την αντιπολίτευση! Ομως ο κλάδος ελαίας που τείνει ο Ερντογάν στο κεμαλικό κατεστημένο έχει κάνει άνω-κάτω την παράταξη και τους οπαδούς του.
«Φαίνεται ότι στο ΑΚΡ είναι κάπως μπερδεμένοι με την προεδρική υποψηφιότητα Γκιουλ», δήλωσε χαιρέκακα ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Οκτάι Βουράλ. Στην πραγματικότητα το κυβερνών κόμμα είναι καζάνι που βράζει, καθώς μια μερίδα στελεχών υπό τον Ερντογάν πιέζουν τον Γκιουλ να κάνει πίσω. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει δώσει τέτοιο δείγμα. Με αποτέλεσμα να υποβόσκει ένταση και αδιέξοδο και η Τουρκία να φλερτάρει με την ακυβερνησία, έχοντας μόλις εκλέξει μία από τις ισχυρότερες μονοκομματικές κυβερνήσεις στην ιστορία της!
«Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, στην Τουρκία δεν υπάρχει νέος πρόεδρος ούτε έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως το Κουρδικό, οι κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η μεγάλη λειψυδρία», έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Επικαλούμενη τουρκικές πηγές, η εφημερίδα κάνει λόγο για εσωκομματικό πόλεμο με στόχο την απόσυρση της υποψηφιότητας Γκιουλ. «Οι νέες συνθήκες απαιτούν νέα πρόσωπα», δήλωσε στέλεχος του ΑΚΡ στη «Χουριέτ». Αναφερόταν προφανώς και στις προειδοποιήσεις του στρατηγού Μπουγιούκανιτ από την κατεχόμενη Κύπρο, ότι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα πρέπει να είναι κεμαλιστής μόνο στα λόγια, αλλά και στο φρόνημα.
Σε ό,τι αφορά το νούμερο 2 της πολιτειακής ιεραρχίας, οι «απειλές» του Μπουγιούκανιτ έπιασαν τόπο: Αφού διαβουλεύτηκε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν πρότεινε για πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ένα από τα «κοσμικότερα» στελέχη του ΑΚΡ. Τον 64χρονο πρόεδρο της επιτροπής Δικαιοσύνης, Κιοκσάλ Τοπτάν, που η γυναίκα του δεν φοράει μαντίλα. Ο Τοπτάν δεν έχει καμιά σχέση με το ισλαμικό κίνημα, αφού προσχώρησε προ ετών στο ΑΚΡ στο πλαίσιο διεύρυνσης. Είναι μεν συντοπίτης του Ερντογάν, από τη Ριζούντα του Πόντου, αλλά στη δεκαετία του 90 ανήκε διαδοχικά στο Κόμμα Δικαιοσύνης του Ντεμιρέλ και του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ. Διατέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σε ισάριθμες κυβερνήσεις.
Αντιδράσεις
Η υποψηφιότητά του έγινε δεκτή με ευμενή σχόλια από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Μπαϊκάλ, όμως προκάλεσε πολλά «μουρμουρητά» στους σκληρούς ισλαμιστές. Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Μπουλέντ Αρίντς «δεν διαπραγματεύεται» την ανάρρηση Γκιουλ στην προεδρία της δημοκρατίας.
Αναθαρρημένος από την «πρώτη υποχώρηση» του Ερντογάν, ο πολιτικός ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προειδοποίησε την κυβέρνηση του 47% «να μην επιμείνει στην ξεροκέφαλη και συγκρουσιακή πολιτική της για το θέμα του προέδρου, διαφορετικά θα προκαλέσει νέα κρίση».
Σε ό,τι αφορά την άρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι να υπογράψει αντιτρομοκρατική συμφωνία στην Αγκυρα κατά του ΡΚΚ, ο τουρκικός Τύπος την απέδωσε σε πιέσεις του Κούρδου ηγέτη του Βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναγκάστηκε να εκδώσει σχετική διάψευση.