Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Ομολογία του υιού Καντάφι για βασανιστήρια στις νοσοκόμες από τη Βουλγαρία

Ομολογία του υιού Καντάφι για βασανιστήρια στις νοσοκόμες από τη Βουλγαρία

Αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο γιος του Μοαμάρ Καντάφι στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazzera. Μεταξύ άλλων, ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι παραδέχτηκε ότι, κατά την κράτησή τους στις φυλακές της Λιβύης, οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός υπέστησαν βασανιστήρια.

Οι πέντε Βουλγάρες νοσηλεύτριες και ο Παλαιστίνιος γιατρός, ο οποίος πήρε επίσης τη βουλγαρική υπηκοότητα, απελευθερώθηκαν τον περασμένο μήνα και από την πρώτη στιγμή δήλωναν ότι οι ομολογίες τους για την υπόθεση της μόλυνσης με τον ιό του AIDS 426 παιδιών σε νοσοκομείο της Βεγγάζης, το 1999, ήταν προϊόν βασανισμού.

«Ναι, βασανίστηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα και απειλήθηκαν ότι τα μέλη των οικογενειών τους θα γίνονταν στόχοι. Αλλά πολλοί από τους ισχυρισμούς του Παλαιστίνου γιατρού είναι ξεκάθαρα ψέματα» δήλωσε ο υιός Καντάφι.

Ο δρ Ασράφ αλ-Χαζούζ, Παλαιστίνιος γεννημένος στην Αίγυπτο, περιέγραψε τον περασμένο μήνα στην ολλανδική τηλεόραση τους τρόπους με τους οποίους βασανιζόταν στις φυλακές της Λιβύης, όπου κρατείτο επί οκτώ χρόνια. Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι οι βασανιστές του τον νάρκωναν και στη συνέχεια τον ξυπνούσαν με ηλεκτροσόκ, αλλά και έστελναν σκυλιά να του επιτεθούν.

Αλλες φορές πάλι, τον έδεναν χειροπόδαρα σε ένα σιδερένιο στύλο και από κάτω του έβαζαν φωτιά, «όπως σ' ένα κοτόπουλο στην ψησταριά», όπως χαρακτηριστικά αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους.

Οι αρχές της Λιβύης δεν προέβησαν σε κάποιο επίσημο σχόλιο για τη συνέντευξη του υιού Καντάφι.

Παραπομπή

Ενοχλημένος ο Μπους από την συμφιλιωτική διάθεση Ιράκ-Ιράν

Ενοχλημένος ο Μπους από την συμφιλιωτική διάθεση Ιράκ-Ιράν

ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε σοβαρά τον ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι να μην δείχνει πολύ συμφιλιωτικός έναντι του Ιράν.

«Εάν το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι ο ρόλος του Ιράν είναι εποικοδομητικός, τότε πρέπει να έχουμε μια ειλικρινή συνομιλία με το φίλο μου πρωθυπουργό, γιατί δεν πιστεύω ότι είναι έτσι τα πράγματα» τόνισε ο κ. Μπους.

Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ υποθάλπει ένα μέρος των ιρακινών εξεγερμένων και υποστηρίζει την σιιτική πλειοψηφία, στην οποία ανήκει ο κ. αλ-Μαλίκι.

Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε σήμερα τον ιρακινό πρωθυπουργό για την πλήρη υποστήριξή της στην πολιτική του όσον αφορά την επιστροφή της ασφάλειας στο Ιράκ, αλλά υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα είναι η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το ιρακινό έδαφος.

«Το Ιράν επιθυμεί να υπάρχει ένα Ιράκ ανεξάρτητο, σταθερό, σίγουρο και αναπτυσσόμενο. Σκεφτόμαστε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής θα επιτρέψει την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας του Ιράκ» τόνισε ο ιρανός αντιπρόεδρος Παρβίζ Νταβουντί, στην τελετή αναχώρησης του κ. αλ Μαλίκι, που πραγματοποίησε διήμερη επίσιμη επίσκεψη στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Παραπομπή

Ρωσικά βομβαρδιστικά γελοιοποίησαν τους Αμερικανούς πιλότους στο Γκουάμ

Ρωσικά βομβαρδιστικά γελοιοποίησαν τους Αμερικανούς πιλότους στο Γκουάμ

Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 πέταξαν χθες μέχρι την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού. Είναι η πρώτη φορά μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου που πραγματοποιείται μια άσκηση τέτοιου είδους από τη Ρωσία, που έχει ως στόχο να διαλαλήσει την στρατιωτική ανάκαμψη της χώρας.

"Οι Αμερικανοί πιλότοι που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα δύο Τu-95, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Ρώσους πιλότους," σύμφωνα με τον Αρχηγό της Ρωσικής Αεροπορίας, Πάβελ Αντρόσοφ. "Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν συναντούσαμε αμερικανικά αεροσκάφη, χαιρετούσαμε τα πληρώματα τους. Χθες αναβιώσαμε αυτή την παράδοση όταν οι νεαροί πιλότοι μας πέταξαν μέχρι το νησί Γκουάμ με δύο αεροσκάφη. Ανταλλάξαμε χαμόγελα με τους Αμερικανούς ομολόγους μας και επιστρέψαμε σπίτι," δήλωσε ο Αντρόσοφ στους δημοσιογράφους.


Η πτήση προς το νησί του Ειρηνικού έγινε στα πλαίσια τριήμερης άσκησης της ρωσικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν 40 αποστολές κι εκτόξευσαν 8 πυραύλους κρουζ.


Πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι πτήσεις αυτού του είδους εντάσσονταν στα πλαίσια της καθημερινής ρουτίνας των βομβαρδιστικών, τα οποία πετούσαν συχνά πάνω από τον Ατλαντικό, τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό - περιοχές απ' όπου μπορούσαν να εξαπολύσουν πυραύλους που έφεραν πυρηνικές κεφαλές εναντίον των ΗΠΑ, σε περίπτωση πολέμου.


Εντούτοις, η οικονομική κατάρρευση της δεκαετίας του '90 επέφερε τον τερματισμό αυτών των ελιγμών.

Σήμερα όμως, η οικονομική επανάκαμψη της Ρωσίας από την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ώθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επαναβεβαιώσει την στρατιωτική ισχύ της χώρας.


Παραπομπή

Πάγος Αιγύπτου στην Αγκυρα για τα πετρέλαια

Πάγος Αιγύπτου στην Αγκυρα για τα πετρέλαια

Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε τη δήλωση του πρεσβευτή της Αιγύπτου στη Λευκωσία Μοχάμετ Αμπτελ Χάκαμ, ο οποίος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και όλοι οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να το εφαρμόζουν.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του θεωρεί πως όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τις έρευνες, τον εντοπισμό και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο κ. Χάκαμ τόνισε ότι η συμφωνία Αιγύπτου - Κύπρου για τα πετρέλαια ισχύει και θα υλοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος πρέσβης έκανε τις δηλώσεις αυτές ύστερα από εθιμοτυπική συνάντησή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σ. Σοφοκλέους, χωρίς να ερωτηθεί σχετικά, πράγμα που σημαίνει ότι είχε οδηγίες από το Κάιρο να επανατονίσει τη θέση της κυβέρνησής του σε μια περίοδο που επαναλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Αιτήσεις έως 16/8

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας (του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας) Σόλων Κασίνης εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί μέχρι τώρα για διεκδίκηση αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες σε τεμάχια που προκηρύχτηκαν στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι -εταιρείες ή κράτη- θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να μελετηθούν και να τους παραχωρηθεί άδεια έρευνας για υδρογονάνθρακες. Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος βλέπει ως υπαρκτό τον κίνδυνο δημιουργίας οποιασδήποτε επιπλοκής εάν η Τουρκία παραχωρήσει επίσης ως θαλάσσια οικόπεδα περιοχές τις οποίες η Κύπρος ήδη έχει παραχωρήσει σε ενδιαφερόμενους, απάντησε ότι «οι διεθνείς αυτές εταιρείες δεν είναι "καραγκιόζηδες", αλλά θα μελετήσουν το κατά πόσο η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δεν θα σπεύσουν να τους ακούσουν». Εμείς, κατέληξε, πιστεύουμε ότι δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για τα όσα πράττουμε.

Στον γ.γ. του ΟΗΕ

Σαφή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις για το θέμα των πετρελαίων απέστειλε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η κυπριακή κυβέρνηση. Στην απάντηση η Λευκωσία ξεκαθαρίζει πως δεν είναι διατεθειμένη να λογοδοτήσει σε οποιονδήποτε για τη διεξαγωγή ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων από την ώρα που όλες οι πράξεις της γίνονται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, σύμφωνα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σημειώνεται η άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

*Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκαν υποσχέσεις για επενδύσεις από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, ούτε και υποστηρίζει οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Στις διευκρινίσεις αυτές προέβη η ρωσική πλευρά με αφορμή δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η οποία φιλοξένησε δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Καμίνιν. Εκπρόσωπος της ρωσικής πλευράς διευκρίνισε ότι ο κ. Καμίνιν στις δηλώσεις του ούτε για επενδύσεις μίλησε ούτε και έκανε οποιαδήποτε αναφορά σε «ΤΔΒΚ». Διευκρίνισε πως η ρωσική πλευρά τάσσεται υπέρ της οικονομικής αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων αλλά «με την προϋπόθεση της διατήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ».

*Αμερικανοί βουλευτές με δύο σχέδια ψηφισμάτων προς το Κογκρέσο αξιώνουν τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Στα ψηφίσματα τονίζεται ότι η διακίνηση 13 εκατ. Κυπρίων μέχρι σήμερα από τα οδοφράγματα χωρίς κανένα επεισόδιο αναιρεί τα προσχήματα της Τουρκίας για συνέχιση της κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Για τους πεσόντες του '64

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Τηλλυρία (ΒΔ της Κύπρου), όπου η τουρκική αεροπορία σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή με εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ.

Πολιτεία και Εκκλησία θα τιμήσουν τους πεσόντες κατά τον μαύρο Αύγουστο του 1964 με μνημόσυνο την ερχόμενη Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Χθες 650 Τουρκοκύπριοι πήγαν στα Κόκκινα με λεωφορεία και ένα κρουαζιερόπλοιο και παρέστησαν στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία με επικεφαλής τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην εκδήλωση ήταν έντονη η παρουσία του κατοχικού στρατού, καθώς το κρουαζιερόπλοιο συνόδευαν ένα αντιτορπιλικό, δύο αποβατικά και δύο μικρότερα πολεμικά σκάφη.

Και ενώ οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, οι κατοχικές δυνάμεις αρνούνται τη διέλευση των κατοίκων της Τηλλυρίας από αυτό. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής διάνοιξης των οδοφραγμάτων Λιμνίτη-Κοκκίνων Α. Καρός δήλωσε ότι οι κάτοικοι θα διεκδικήσουν από τα Ηνωμένα Εθνη να τους επιτραπεί να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Παραπομπή

Στο "παιχνίδι με τους βομβαρδισμούς" εμπλέκεται ο ίδιος ο Γεωργιανός πρόεδρος

Στο "παιχνίδι με τους βομβαρδισμούς" εμπλέκεται ο ίδιος ο Γεωργιανός πρόεδρος

"Η θεατρική παράσταση" με τους πυραύλους έχει στηθεί από τις Γεωργιανές Αρχές, καταγγέλλει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της χώρας, Σχαλβά Νατελασβίλι.

Όπως ισχυρίζεται, "ο Σακιασβίλι θέλει με αυτό τον τρόπο να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση της Κυβέρνησης, εφιστώντας την προσοχή τους σε πατριωτικά θέματα". "Οι κυβερνώντες επιθυμούν το ξέσπασμα ενός πολέμου στην επικράτεια της Γεωργίας, ώστε να διατηρηθούν στην εξουσία." Εν ολίγοις, ο Νατελασβίλι θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του "παιχνιδιού με τους βομβαρδισμούς," η Ρωσία να βομβαρδίσει τη Γεωργία και στην πραγματικότητα.

Η Γεωργιανή πλευρά διατείνεται πως ένα ρωσικό αεροσκάφος (αρχικά η καταγγελία έκανε λόγο για δύο αεροσκάφη) παραβίασε το βράδυ της 6ης Αυγούστου τον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας απέρριψε ένα τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο στην επαρχία Γκόρι. Ο πύραυλος δεν εξερράγη. Η Ρωσική Αεροπορία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές της Νότιας Οσετίας, ένα αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος παρείσδυσε στις ορεινές περιοχές της Νοτίας Οσετίας, προερχόμενο από τα Ανατολικά, δηλαδή από την πλευρά της Γεωργίας.

Παραπομπή

Στο φως ευρήματα από το νησί του Διόνυσου και του Απόλλωνα

Στο φως ευρήματα από το νησί του Διόνυσου και του Απόλλωνα

Δεν ήταν απλώς η αρχαία πρωτεύουσα της Ανδρου, ήταν και η μοναδική πόλη στο νησί κατά τα κλασικά χρόνια. Η αρχαία Παλαιόπολη ανασκάπτεται συστηματικά εδώ και είκοσι χρόνια και έχει φανερώσει πολλά από τα μυστικά της. Φέτος οι έρευνες, υπό τον γεωλόγο Ν. Μουρτζά, εστιάζονται μέχρι στιγμής στο αρχαίο λιμάνι, το οποίο άλλαξε τρεις φορές επίπεδο, με διαδοχικές ανόδους στάθμης.

Την επέτειο των ανασκαφών σημειώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών με την έκθεση που οργάνωσε στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο της Χώρας Ανδρου έως τις 31 Αυγούστου.

Σε τρεις αίθουσες εκτίθενται σε 29 ενότητες φωτογραφίες και σχέδια των ευρημάτων της προανασκαφικής, ανασκαφικής και ενάλιας έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτίθενται επίσης γύψινα εκμαγεία δύο εκ των αγαλμάτων που βρέθηκαν στην ανασκαφή. Η έκθεση λειτουργεί τις ώρες 10.00 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 6.30-9.30 μ.μ.

Η Παλαιόπολη ιδρύθηκε τον 7ο-6ο αι. π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Τον 1ο μ.Χ. αι. άρχισε η παρακμή της. Καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αι. μ.Χ. και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Κατοικήθηκε πάντως μέχρι τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, οπότε και εγκαταλείφθηκε σταδιακά εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών.

Η επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγήτρια αρχαιολογίας κ. Λυδία Παλαιοκρασσά, αναφέρει στο «Εθνος» ότι δύο χρόνια πριν ξεκινήσει η ανασκαφή, μέσω επιφανειακής έρευνας, ερευνήθηκε όλη η περιοχή. Τότε εντοπίσθηκε το τείχος, που σώζεται σε ύψος μέχρι και τριών μέτρων, ιερά, ανάμεσα στα οποία και ένα της Δήμητρας, όπως πιστοποιήθηκε από επιγραφή λαξευμένη στον βράχο, και ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα (τέλη του 6ου αι. π.Χ.). Ο Απόλλων και ο Διόνυσος ήταν οι κύριοι θεοί της Ανδρου. Εντοπίσθηκαν επίσης τα νεκροταφεία, με ταφικούς περιβόλους που έδειχναν την επίδραση της Αθήνας. Από αυτά προέρχεται ο Κούρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ανδρου και ίσως μία Κόρη που σήμερα βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Οι έρευνες που ακολούθησαν αποκάλυψαν μια πόλη της κλασικής περιόδου άκρως οργανωμένη, με Αγορά κατασκευασμένη σε δύο τεχνητά άνδηρα, αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο, γνώση της κατεργασίας των μετάλλων, άρα και της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου. Αλώθηκε το 199 π.Χ. από τις συμμαχικές δυνάμεις Ρώμης και Περγάμου, όμως αναγεννήθηκε με εντολή του βασιλιά Αττάλου. Οι κάτοικοί της, που είχαν εξοριστεί στη Βοιωτία, επέστρεψαν και η ανοικοδόμηση ξεκίνησε.

Στις ανασκαφές έχουν εντοπισθεί πάρα πολλά ίχνη αυτής της ανοικοδόμησης, σύμφωνα με την κ. Παλαιοκρασσά. Η ανασκαφική σκαπάνη έχει όμως φέρει στο φως και σημάδια από την κατοίκηση της πόλης κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες - και συγκεκριμένα τρίκλιτη βασιλική η οποία μάλλον καταστράφηκε το 552 από έναν μεγάλο σεισμό της Ανατολικής Μεσογείου και αντικαταστάθηκε από μία μικρότερη.

Ευρήματα μπορεί κάποιος να δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ανδρου και στην τοπική Αρχαιολογική Συλλογή, είναι όμως δύσκολο να προσεγγιστεί η ανασκαφή, καθώς δεν υπάρχει αμαξιτός δρόμος. Η κ. Παλαιοκρασσά, που ετοιμάζεται για τη νέα ανασκαφική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει στο τέλος του μηνός, ελπίζει πως η κατάσταση αυτή θα έχει αλλάξει του χρόνου.

Παραπομπή

Ενδιαφέρον εταιρείας κολοσσού

Ενδιαφέρον εταιρείας κολοσσού

Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, αναμένει η Κυβέρνηση κατά το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για την εξεύρεση εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Μιχαηλίδη.

Ο Υπουργός Εμπορίου, δήλωσε ότι στον πρώτο γύρο αναμένεται ενδιαφέρον από έξι με επτά εταιρείες, μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον δεύτερο γύρο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτος γύρος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο κατά το δεύτερο γύρο να υπάρξει ενδιαφέρον και από εταιρεία κολοσσό.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε σήμερα ο Πρεσβευτής της Κίνας, Ζάο Γιαλί για τη διαδικασία και τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων στην οικονομική ζώνη της Κύπρου για τις έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου. Κατά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εμπορίου, Αντώνη Μιχαηλίδη, ο Κινέζος Πρεβευτής, εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησε να μάθει πως προχωρεί αυτή η διαδικασία, ποιες είναι οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της 16ης Αυγούστου, ποια είναι η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων προς εξασφάλιση άδειας έρευνας σε τεμάχια της οικονομικής ζώνης. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εμπορίου, τονίζοντας ότι "ήταν πολύ φυσικό να ενδιαφερθούν εταιρείες και από την Κίνα, αλλά και από άλλες χώρες, για να πάρουν τα δεδομένα και να τα αναλύσουν".

Ο Υπουργός Εμπορίου διευκρίνισε ότι η μελέτη των δεδομένων είναι ένα θέμα και η υποβολή αίτησης για αδειοδότηση και διεξαγωγή έρευνας είναι άλλο θέμα και αυτό θα καταφανεί στις 16 του μηνός. Είπε εξάλλου, ότι με τον Κινέζο Πρεσβευτή, συζήτησαν επίσης, θέματα εξαγωγής εσπεριδοειδών και οινικών προϊόντων, για τα οποία ανέφερε ότι ήδη έχουν εξαχθεί στη μεγάλη αυτή χώρα 25.000 λίτρα κυπριακού οίνου. "Βρισκόμαστε και οι δύο στην πολύ ευχάριστη θέση'', συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, ''να αναγγείλουμε ότι ήδη έχει εξαχθεί στην Κίνα μια ποσότητα 25.000 λίτρων κρασιού από τον ΣΟΔΑΠ".

Ερωτηθείς επανειλημμένα για τις τουρκικές ενέργειες, προκλήσεις και απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο κ. Ζάο είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει ή να δηλώσει οτιδήποτε για τα θέματα αυτά.

Παραπομπή

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την πυραυλική επίθεση κατά της Γεωργίας

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την πυραυλική επίθεση κατά της Γεωργίας

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα την πυραυλική επίθεση κατά της Γεωργίας και κάλεσαν σήμερα τη Μόσχα και την Τιφλίδα να αναζητήσουν μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος της Νότιας Οσετίας.

"Καταδικάζουμε την πυραυλική επίθεση που δέχτηκε η Γεωργία στις 6 Αυγούστου. Επαινούμε την συγκράτηση που επιδεικνύει η Γεωργία στην αντιμετώπιση της αεροπορικής επίθεσης και κάνουμε έκκληση για άμεση διασαφήνιση των γεγονότων που σχετίζονται με το περιστατικό," δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department Σιν Μακ Κόρμακ.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται κάθε ανάμιξη με το περιστατικό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Μακ Κόρμακ πρόσθεσε ακόμη πως η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την επίθεση στην αποσχισμένη περιοχή της Νότιας Οσετίας και η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Γεωργίας, υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για επίτευξη προόδου στην ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης σχετικά με τη Νότια Οσετία.

"Ενθαρρύνουμε τη Γεωργία και τη Ρωσία να εντείνουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μέσα σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα, παρά την πρόσφατη επίθεση," συμπλήρωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Παραπομπή

Ικανοποίηση από το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για τα πετρέλαια

Ικανοποίηση από το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για τα πετρέλαια

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις ξένες εταιρείες για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων, αναμένει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης δήλωσε ότι στον πρώτο γύρο αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έξι με επτά εταιρείες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολύ ικανοποιητική εξέλιξη καθώς σε καμία άλλη χώρα δεν έχει επιδειχθεί τόσο ενδιαφέρον στην πρώτη φάση. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι πρόκειται για εταιρείες που μπορούν να κάνουν εξορύξεις σε μεγάλο βάθος.

Ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτος γύρος.

Παραπομπή

Ζητεί τη σύγκληση του ΣΑ για την κόντρα με Ρωσία

Ζητεί τη σύγκληση του ΣΑ για την κόντρα με Ρωσία

Νέα τροπή παίρνει το περιστατικό της ρίψης του ρωσικού πυραύλου στην περιοχή της Νότιας Οσετίας, που αναζωπύρωσε την ένταση στις σχέσεις Γεωργίας - Ρωσίας, ύστερα από την έκκληση της γεωργιανής κυβέρνησης για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα.

Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, ο πύραυλος -τύπου Raduga Kh-58, ο οποίος είναι κατασκευασμένος για να καταστρέφει ραντάρ- δεν εκτοξεύτηκε, αλλά απορρίφθηκε και γι αυτό δεν εξερράγη.

Οπως αποκάλυψε γεωργιανή ανώνυμη πηγή, ο πιλότος του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 άφησε τον πύραυλο να πέσει, όταν αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στην περιοχή της Νότιας Οσετίας εκτόξευσαν έναν αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου Strela κατά του μαχητικού, το οποίο πετούσε από τη Ρωσία με κατεύθυνση τη Γεωργία.

Παρεμβάσεις
Προς το παρόν, παρεμβάσεις για το ζήτημα έχουν κάνει οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Με ανακοίνωσή του ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τα ευρωπαϊκά θέματα, Ματ Μπράιζα, κάλεσε τη Ρωσία να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν τα δεδομένα για να κατανοήσουν τι ακριβώς συνέβη και αν η Ρωσία είναι όντως υπεύθυνη. Από την πλευρά της η ΕΕ κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Μάλιστα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε γνωστό ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διεξάγει αυτόνομη έρευνα για το γεγονός.

Παραπομπή

Παζάρι Ερντογάν - Γκιουλ

Παζάρι Ερντογάν - Γκιουλ

Να σπαταλήσει σε χρόνο-ρεκόρ το 47%, που του έδωσε ο τουρκικός λαός κινδυνεύει ο Ταγίπ Ερντογάν. Οχι μόνο πρότεινε έναν πρώην υπουργό του... Ντεμιρέλ και της Τσιλέρ για πρόεδρο της Βουλής, αλλά οι φήμες εντείνονται ότι πιέζει τον Γκιουλ να εγκαταλείψει τις προεδρικές του φιλοδοξίες, ώστε το ΑΚΡ «να τα βρει» με τον στρατό και την αντιπολίτευση! Ομως ο κλάδος ελαίας που τείνει ο Ερντογάν στο κεμαλικό κατεστημένο έχει κάνει άνω-κάτω την παράταξη και τους οπαδούς του.

«Φαίνεται ότι στο ΑΚΡ είναι κάπως μπερδεμένοι με την προεδρική υποψηφιότητα Γκιουλ», δήλωσε χαιρέκακα ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Οκτάι Βουράλ. Στην πραγματικότητα το κυβερνών κόμμα είναι καζάνι που βράζει, καθώς μια μερίδα στελεχών υπό τον Ερντογάν πιέζουν τον Γκιουλ να κάνει πίσω. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει δώσει τέτοιο δείγμα. Με αποτέλεσμα να υποβόσκει ένταση και αδιέξοδο και η Τουρκία να φλερτάρει με την ακυβερνησία, έχοντας μόλις εκλέξει μία από τις ισχυρότερες μονοκομματικές κυβερνήσεις στην ιστορία της!

«Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, στην Τουρκία δεν υπάρχει νέος πρόεδρος ούτε έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως το Κουρδικό, οι κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η μεγάλη λειψυδρία», έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Επικαλούμενη τουρκικές πηγές, η εφημερίδα κάνει λόγο για εσωκομματικό πόλεμο με στόχο την απόσυρση της υποψηφιότητας Γκιουλ. «Οι νέες συνθήκες απαιτούν νέα πρόσωπα», δήλωσε στέλεχος του ΑΚΡ στη «Χουριέτ». Αναφερόταν προφανώς και στις προειδοποιήσεις του στρατηγού Μπουγιούκανιτ από την κατεχόμενη Κύπρο, ότι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα πρέπει να είναι κεμαλιστής μόνο στα λόγια, αλλά και στο φρόνημα.

Σε ό,τι αφορά το νούμερο 2 της πολιτειακής ιεραρχίας, οι «απειλές» του Μπουγιούκανιτ έπιασαν τόπο: Αφού διαβουλεύτηκε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Ερντογάν πρότεινε για πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ένα από τα «κοσμικότερα» στελέχη του ΑΚΡ. Τον 64χρονο πρόεδρο της επιτροπής Δικαιοσύνης, Κιοκσάλ Τοπτάν, που η γυναίκα του δεν φοράει μαντίλα. Ο Τοπτάν δεν έχει καμιά σχέση με το ισλαμικό κίνημα, αφού προσχώρησε προ ετών στο ΑΚΡ στο πλαίσιο διεύρυνσης. Είναι μεν συντοπίτης του Ερντογάν, από τη Ριζούντα του Πόντου, αλλά στη δεκαετία του 90 ανήκε διαδοχικά στο Κόμμα Δικαιοσύνης του Ντεμιρέλ και του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ. Διατέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σε ισάριθμες κυβερνήσεις.

Αντιδράσεις
Η υποψηφιότητά του έγινε δεκτή με ευμενή σχόλια από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Μπαϊκάλ, όμως προκάλεσε πολλά «μουρμουρητά» στους σκληρούς ισλαμιστές. Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Μπουλέντ Αρίντς «δεν διαπραγματεύεται» την ανάρρηση Γκιουλ στην προεδρία της δημοκρατίας.

Αναθαρρημένος από την «πρώτη υποχώρηση» του Ερντογάν, ο πολιτικός ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προειδοποίησε την κυβέρνηση του 47% «να μην επιμείνει στην ξεροκέφαλη και συγκρουσιακή πολιτική της για το θέμα του προέδρου, διαφορετικά θα προκαλέσει νέα κρίση».

Σε ό,τι αφορά την άρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι να υπογράψει αντιτρομοκρατική συμφωνία στην Αγκυρα κατά του ΡΚΚ, ο τουρκικός Τύπος την απέδωσε σε πιέσεις του Κούρδου ηγέτη του Βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναγκάστηκε να εκδώσει σχετική διάψευση.